üniversitede karar organı bulmaca / Bulmacada üniversite yüksek karar organı | Bulmaca Sözlüğü

Üniversitede Karar Organı Bulmaca

üniversitede karar organı bulmaca

Yasama, yürütme ve yargı nedir? Yasama, yürütme ve yargı organları kimlerden oluşur, görevleri nelerdir?

Devletin düzeni ve devamlılığı için belli başlı sistemlerin bağımsız ve kusursuz olarak görev ve sorumluluklarını yerine getirebilmesi gerekir. Yasama, yürütme ve yargı kavramlarının görevleri anayasada açıkça belirtilir. Birbirinden ayrı düşünülemeyecek yasama, yürütme ve yargı kavramlarını ve görevlerini haberimizde derledik…

YASAMA NEDİR?

Devleti oluşturan organlardan biri olan yasama organı yasaları yapmak ya da yasaları kaldırmakla yükümlüdür. Yasama organının oluşturduğu yasalar hukuk olarak tanımlanır. Yasama organının terim olarak karşılığı parlamento ya da meclistir.

YÜRÜTME NEDİR?

Devletin organlarından ikincisi olan yürütme organı, yasama organının oluşturduğu yasaları uygulamakla yükümlüdür. Yürütme organı aynı zamanda yönetim birimidir. Ülkenin yönetimi yürütme organından sorulur. Yürütme organının terim olarak karşılığı devlet başkanlarıdır.

YARGI NEDİR?

Devletin organlarından üçüncüsü ise Yargı organıdır. Yargı organının öncelikli görevi denetimdir. Yasama organı tarafından oluşturulan yasaların yürütme organı tarafından doğru uygulanıp uygulanmadığını yargı organı denetler. Yargı organının terim olarak karşılığı mahkemelerdir.

YASAMA ORGANI KİMLERDEN OLUŞUR?

Yasama organını tek meclisli ülkelerde seçimle halk tarafından seçilen Milletvekilleri oluşturur. Çift meclisle yönetilen ülkelerde ise meclisin yanında bir de senato vardır.

YÜRÜTME ORGANI KİMLERDEN OLUŞUR?

Yürütme organı devletin yönetim şekline göre farklılık gösterir. Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakanlar Kurulu, Devlet Başkanı ya da Başkomutan yürütme organının temsilcileridir.

YARGI ORGANI KİMLERDEN OLUŞUR?

Yargı organı mahkemeleri kapsar. Yüce divan, İdari yargı, Anayasal Yargı, Sayıştay, Yüksek Mahkeme gibi birimler yargı oranını oluşturur.

YASAMA ORGANI GÖREVLERİ NELER?

  • Yasama organının ilk görevi kanun koymak, kanun kaldırmak ve kanunları değiştirmektir.
  • Yasama organı yürütme organını (bakanlar kurulu, bakanlar ve başkanlar) denetler.
  • Bütçe görüşmelerini gerçekleştirir.
  • Para basılıp basılmayacağına karar verir.
  • Yürütme organına kanun hükmünde kararname çıkarabilme izni ve yetkisi verebilir.
  • Olağanüstü durumlarda (savaş, kriz gibi) karar verir.
  • Yargı organının kararları doğrultusunda verilen ölüm cezaları ile ilgili oylama yapabilir.

YÜRÜTME ORGANI GÖREVLERİ NELER?

  • Yürütme organı kanunları eksiksiz ve her vatandaşa eşit olarak uygulamakla görevlidir.
  • Cumhurbaşkanı yardımcılarını ve bakanları yürütmenin başı olan devlet başkanı(Cumhurbaşkanı) atar ya da göreven alır.
  • Kamu yöneticilerini, Genelkurmay başkanını atamak ya da görevden almak,
  • Üniversite yöneticileri olan rektörleri atamak ya da görevden almak yürütmenin görevidir.
  • Uluslararası anlaşmaları imzalamak yürütmenin görevidir.

YARGI ORGANI GÖREVLERİ NELER?

  • Yargı organını oluşturan birimlerin görev dağılımı ve bu görevlerden bulunacakların belirlenmesi yargı organının görevidir.
  • Anayasa Mahkemesinin, Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun, Askeri Yargıtay'ın üyelerini seçmek yargı organının görevidir.
  • Ayrıca Danıştay üyelerinin dörtte birini, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısını seçmek de yargının görevleri arasındadır.
  • Anayasa Mahkemesi'nin denetimde sınırı yoktur dense yeridir. Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, bakanlar, mahkeme üyeleri, başsavcılar, Cumhuriyet Başsavcıvekili, Hakimler ve Savcılar Kurulu ve sayıştay üyeleri Anayasa Mahkemesi tarafından yargılanabilir.
  • Mahkemeler bağımsızdır ve yasalar herkes için eşittir.
kaynağı değiştir]

Sağlık[değiştir kaynağı değiştir]

Güney Afrika çok kültürlü bir ülke konumundadır. Birçok kültüre sahip farklı topluluklar iç içe yaşıyor olsa dahi geçmişte uygulanan ancak günümüzde geçerli olmayan Apartheid politikalarının bir sonucu olarak ülkede yaşayan kişiler kendisini belirli bir gruba üye hissetmekte ve bu farklı gruplar birbirinden ayrı alanlarda yaşamaktadır.

yılına kadar Güney Afrika Cumhuriyeti anayasası toplumu dört büyük sınıfa ayırmaktaydı. Bu gruplar siyahlar, beyazlar, renkliler ve Asyalılar olarak adlandırılmaktaydı. Söz konusu olan yasa maddesi günümüzde anayasada yer almasa da birçok Güney Afrikalı kendisini bu gruplardan birine üye olarak hissetmekte, devlet tarafından yapılan belli istatistiklerde de bu kategoriler hala kullanılmaktadır.[13]

Ülke nüfusunun %80,2'sini oluşturan siyahlar, Güney Afrika'da çoğunluğu oluşturmaktadır. Renkliler olarak adlandırılan grup %8,8 ile en kalabalık ikinci nüfusu oluştururken, beyazlar %8,4, Asyalılar ise %2,5 oranı ile diğer grupları oluşturmaktadır.[12] Ülkede çoğunluğu oluşturan siyahlar ise yine kendi içerisinde farklı etnik gruplara ayrılmaktadır. Ülke genelinde Zulular, Xhosalar, Basotholar, Vendalar, Batsvanalar, Tsongalar, Svaziler ve Ndebeleler başta olmak üzere farklı etnik gruplar yaşamaktadır.[13] Çoğu yasadışı bir şekilde Zimbabve'den ülkeye giren mülteciler de ülke genelinde yaşamaktadır.

Güney Afrika'da yaşayan beyazların çoğunluğunu özellikle yüzyıldan itibaren bölgeye göç eden Hollandalı, Alman, Fransız ve İngiliz göçmenlerin neslinden gelen kişiler oluşturmaktadır. Güney Afrika Cumhuriyeti bu özelliği ile Afrika kıtasında en çok Avrupa kökenli kişiyi barındıran ülke konumundadır. Ancak son yıllarda ülkede yaşayan beyazların oranında düşüş yaşanmaya başlanmış, 'lı yıllardan itibaren bir milyona yakın beyaz Avrupalı ülkeyi terk etmiştir.[14]

Renkliler olarak adlandırılan grubun üyeleri genellikle beyaz Avrupalılar ile yerliler veya kölelerin neslinden gelen melez topluluklardır. Bu tanımlama sömürge döneminde Apartheid politikalarında belirtilen ten rengi ayrımından dolayı kullanılmış bir kelime olarak dile yerleşmiştir.

Asya kökenli nüfusun çoğunluğunu Hindistan'dan gelen topluluklar oluşturmaktadır. Bu kişiler özellikle yüzyıl ortalarında sözleşmeli işçi olarak şeker kamışı tarlalarında çalıştırılmak üzere ülkeye getirilmiştir. Hintlerin haricinde de Çin kökenli nüfus da ülkede yaşamaktadır.

Dil[değiştir kaynağı değiştir]

Ülke genelinde suç oranları yüksek düzeyde seyretmektedir. Emniyet verilerine göre Mayıs ile Mayıs arasında 2,1 milyon şiddet içerikli suç dosyası oluşturulmuştur.[17] Güney Afrika dünya genelinde suç oranlarının en yüksek olduğu ülkelerin başında gelmektedir. Dünya genelinde sadece Kolombiya'da daha yüksek suç oranları bulunmaktadır. Birleşmiş Milletler'in verilerine göre ülke ile yılları arasında ateşli silahlar ile ölümde, tecavüzde ve yaralanmalarda en üst noktada yer almış; cinayetlerde ikinci ve hırsızlık olaylarında da dünya genelinde dördüncü sırada yer almıştır. yılında açıklanan verilere göre, Nisan ile Eylül döneminde her güne 59 cinayet, tecavüz olayı düşecek şekilde şiddet olayları yaşandığı belirtilmiştir. Dönemin Güvenlik Bakanı ise yaptığı açıklamada bundan sonra bu tip verilerin uygun olduğu takdirde yılda bir kez açıklanacağını ifade etmiş, bu şekilde toplumun moralini bozacak verilerin gündeme getirilmemesinin hedeflendiğini açıklamıştır.[18] Toplum arasında oluşan sosyal farklılıklar, zengin ile fakir toplum arasında yaşam tezatlığı ve çelişkisi ile yüksek işsizlik oranları bu durumların yaşanmasında başlıca sebep olarak gösterilmektedir.[19] Günümüzde suç oranlarında aşağı yönde gelişmeler gözlemlense de, suç oranlarının hala yüksek düzeyde olduğu kabul edilmektedir.

Tarih[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası