anne karnındaki bebekte bağırsak sorunu / Gastroşizis nedir? - Acıbadem Hayat

Anne Karnındaki Bebekte Bağırsak Sorunu

anne karnındaki bebekte bağırsak sorunu

Gastroşizis tedavisi nasıl yapılır?

Bebeğin kordonunun hemen yan tarafında, zımba ile delinmiş gibi bir açıklıktan bağırsakların karın dışına çıkması durumuna gastroşizis ismi verilir. Delik, genelde sağlam göbeğin hemen sağ tarafında yer alır. Çok ender olarak sol tarafta değişik yerlerde olduğu durumlar da vardır. Ayrı bir gastroşizis türü olsalar da karşılaşma olasılığı oldukça enderdir. Gastroşizis, “karın-yarık” anlamında bir terimdir. Gastroşizis rahatsızlığı yaklaşık 10 bin hamilelikte bir görülür. Bir sonraki hamileliklerde aynı annede tekrar meydana gelme olasılığı ise yüzde 5’ten azdır. Kromozom ya da gen düzeyinde bir bozukluk yoktur. Sıkışık olarak karın duvarındaki küçük bir delikten dışarı çıkan bağırsaklar amniyon sıvısı içinde yüzerler. Amniyon sıvısı bağırsakları tahriş edici özelliktedir. Bu nedenle tahrişe bağlı olarak bağırsaklarda yangı ve kalınlaşma, kısalma, birbirlerine yapışma ve sinirsel gelişimde sorunlar görülür. Dar yerden çıkan bağırsaklarda kan dolaşımı bozukluğu eşlik ettiğinden bağırsaklarda yangının olması yanında bazen bağırsakta devamlılık bozukluğu olarak tanımlanabilen atreziler ve ender olarak gonadların iniş düzeninde bozukluklar eşlik edebilir.

Gastroşizis olan bebeklerin, hayatta kalma olasılıkları diğer deyişle hayata kalma oranları yüzde 90'ın üzerindedir. Hayat kaliteleri de normal bebekler gibidir.


Gastoşizis nasıl teşhis edilir?

Hamileliğin üçüncü ayından sonra ultrason ile gastroşizis teşhis edilebilir. Bebek gelişiminin ilk üç ayında bağırsakların bir kese içinde ama karın dışında olduğu döneme fizyolojik omfalosel dönemi denir. Üçüncü ayda bu dönem tamamlanır. Bağırsaklar karın boşluğuna yerleşir ve bebeğin karın duvarı oluşumu sona erer. Bu dönemden sonra bağırsakların karın boşluğu dışında olması ve üzerinde bir zar olmadan serbest olarak amniyotik sıvının içinde yer alması durumunun ultrasonla belirlenmesi tanı koydurucudur. Bağırsakların üzerinde bir zarla kaplı olarak fizyolojik dönemden sonra karın dışında olması omfalosel olarak adlandırılır ve genetik - kromozomal anomalilerin yüksek oranda görüldüğü bir durum olup gastroşizis ile karıştırılmamalıdır. Gastroşizis erkek bebeklerde daha fazla görülür.

Gastroşizis annede serum alfafetoprotein yüksekliği ve polihidramniyosa (amniyotik sıvının fazla olması durumu) yol açabilir. Gastroşizisli bebeklerde amniotik sıvının içinde yüzen bağırsaklardan protein kaybı nedeni ile bebekler düşük doğum ağırlıklı olarak doğarlar. Gastroşizis erken doğuma, büyüme geriliğine veya can kaybına sebep olabilir. Tüm bebeklerde olduğu gibi düzenli ultrason ve diğer takiplerinin yapılması bebek ve anne sağlığı açısından zorunludur.

Gastoşizisin neden olur?

Gastoşizisin nedeni, genel olarak bilinememektedir. Ancak genç yaşta hamilelikler, bazı ilaçların erken hamilelik dönemi içerisinde kullanılması durumunda gastroşizise daha çok rastlanılır. Hava kirliliğinin gastroşizisle bağlantılı olduğu yönünde tespitler vardır.

Gastoşizisin, kromozomlar ile herhangi bir ilişkisi yoktur. Dolayısıyla kromozom analizi amaçlı amniyon sıvısı, kord kanı veya korion villus biyopsisi almak gibi invaziv girişimler bu durum için gereksizdir.

Gastoşizis tedavisi

Gastroşizisli bebeğin donanımlı bir merkezde takibinin yapılması ve bebeğin burada dünyaya getirilmesi gerekir. Zorunlu olmasa da sezeryanla doğum tercih sebebidir. Doğumda bu bebeklerin bağırsaklardan aşırı sıvı ve ısı kaybı olur. Bunlara yönelik tedbirler hemen alınır ve ardından dışarıdaki bağırsak miktarına göre değişen yaklaşımlarla bağırsaklar çocuk cerrahları tarafından karın içine yerleştirilir ve karın duvarındaki delik kapatılır. Bağırsakların fonksiyon kazanmasına kadar bebeğin bakımı yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde yapılır. Başka yandaş bir anomalinin olmadığı durumlarda yüksek oranda yaşama sağlanır ve bebeklerin gelişimsel eksikleri hızla kapanır.

Gastroşizis tedavisine anne karnında başlanabilir mi?

Amniyon sıvısının doğrudan bağırsaklara zararlı -iritan etkilerini önlemek amaçlı, gerek deneysel gerekse klinik çalışmalar vardır. Bu çalışmalarda amniyon sıvısının nitelikleri değiştirilmeye ve böylece zararsız kılmaya çalışılır. Bunlar, bebeğin gelişiminin çok olumsuz etkilendiği durumlarda baş vurulabilen çalışmalar olup sınırlı kalmıştır.

Bağırsaklar içeriye nasıl yerleştirilir?

Doğum sonrası bağırsakların ve dışarı çıkan varsa diğer organların (genelde mide) çokluğuna göre yaklaşım değişir. Önemli olan karın içi basıncını, kan dolanımını bozacak kadar artırmadan bağırsakları karın içine yerleştirip, mümkün ise tüm katmanları ile açıklığın kapatılmasıdır. Son yıllarda aşamalı olarak birkaç gün içinde bağırsaklar açıklıktan karın içine ameliyathane ya da yenidoğan yoğun bakım koşullarında içeri itilip gedik kapatılmaktadır. Bu doğrudan itme- kapatma olarak adlandırılır.

Doğrudan itme-kapatma yapılamayacak ise delik bir miktar kesi ile büyütülüp bağırsaklar karın içine yerleştirilip kesi ve delik tam kat kapatılır. Bu işleme doğrudan kapama adı verilir. Ciltle kapama yönteminde ise karın sadece cilt ile kapatılır. Sadece cilt ile kapatılan durumlarda 1-2 yaş arasında karındaki kesi fıtığı onarılır.

Yukarıdaki yaklaşımların uygulanmasının mümkün olmadığı durumlarda bağırsaklar açıklığın kenarına dikilen sentetik silikonize güçlendirilmiş lastik yaprak silo haline getirilir ya da aynı yapıdaki hazır keseler deliğin kenarına çepeçevre dikilerek bağırsaklar bu kesenin içine yerleştirilir. Yerçekiminin etkisi ile bağırsakların karın içine yavaş yavaş dönmesi sağlanır. Böylece karın içi basıncı artırılmadan, organlarda olumsuz etki oluşturulmadan hem karın boşluğunun gelişmesi ve hem de bağırsakların karına dönmesi sağlanır. Tüm bağırsaklar karın içine yerleşince özgün açıklık ya da kesi ile büyütülmüş olan alan tam tabaka olarak kapatılır.

Kapatma süreci sırasında bağırsaklar işlev kazandığından azar azar bebek ağızdan beslenmeye başlanır. Temel olarak ise bebekler damar yolu ile tüm besin ihtiyacını karşılayan özel solüsyonlarla beslenir.

Günümüzde, doğrudan doğumu takip eden saatler içinde yavaş yavaş bağırsakların karın içine yerleştirilmesi tercih edilen yöntemdir. Diğerleri bu yöntem mümkün olmadığı durumlarda uygulanır.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Anne karnındaki sıvıdan bağırsak tedavisi

Anne karnındaki sıvı erken doğan bebeklerde ölümcül olabilen bir bağırsak hastalığının iyileştirilmesine yardımcı olabiliyor.

Nekrotizan enterokolit adı verilen hastalık, bağırsak dokusuna zarar vererek organ yetmezliğine yol açıyor.

Hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırma, gebelik sırasında anne karnından alınan amniyon sıvısındaki kök hücrelerin zararın bir kısmını gidererek hayatta kalma şansını arttırdığını ortaya çıkardı.

Ancak bu yöntem erken doğan bebekler üzerinde denenmeden önce daha fazla test yapılması gerektiği vurgulandı.

Erken doğan bebeklerin bağırsakları gıda sindirmeye hazır olmuyor ve yoğun bakım sırasında her 10 prematüre bebekten birinde nekrotizan enterokolit oluşuyor.

Hastalık, bebeğin bağırsak dokusunun yok olmasına ve bağırsakta daha sonra ciddi enfeksiyona yol açabilecek bir delik oluşmasına neden olabiliyor.

Anne sütü ise riski azaltıyor. Ancak yapılabilecek en büyük tıbbi müdahale, hastalıklı dokuyu ameliyatla almak. Ameliyat olanların ise yüzde 40'ı kurtarılamıyor.

Londra Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü'nden doktor Simon Eaton, bu önemli hastalığın artmakta olduğunu düşündüklerini söyledi.

Eaton BBC'ye verdiği demeçte, fareler üzerinde yapılan deneylerde hayatta kalma oranını yükselttiklerini kaydetti.

Tedavi sonrasında ayrıca bağırsakların daha iyi çalıştığı belirlendi.

Araştırmaya katılan doktorlardan Paolo de Coppi de kök hücrelerin iyileştirici özelliklerinin bilindiğini, ancak ilk kez gebelik sıvısındaki kök hücrelerin bağırsaklardaki hasarı onarmakta kullanıldığını belirtti.

Kök hücreler başka tür hücrelere dönüşebildiği için kanser riski oluşturmasından kaygı duyuluyor.

Ancak doktorlar gelecekte bu araştırmalardan hareketle ilaç üretmeyi umuyor.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası