üzüm pekmezi tarifi evde / Evde Üzüm Pekmezi Tarifi

Üzüm Pekmezi Tarifi Evde

üzüm pekmezi tarifi evde

Evde Üzüm Pekmezi Tarifi

Evde Üzüm Pekmezi Tarifi İçin Malzemeler;

Evde Üzüm Pekmezi Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Üzümleri yıkayalım daha sonra tek tek ayıklayalım.
  2. Üzümleri süzgeçte ezelim. Eğer üzümünüz az ise robot yada meyve sıkacağı kullanabilirsiniz.
  3. Ezilen üzümleri temiz bir tülbentten süzelim.
  4. Üzüm suyumuz biraz ısınınca pekmez şırasını kaşık kaşık az az taşırmadan ekleyelim.
  5. 10 dakika ocakta toprakla birlikte kaynatalım.
  6. 10 dakika kaynayan üzüm suyunu tencereden başka bir kaba alalım.
  7. 1 gün bekletip üzüm suyunu toprakla mayalanmasını sağlayalım.
  8. 1 gün bekleyen üzüm suyunu tencereye süzerek alalım ve toprak dibinde kalsın onu eklemeyin.
  9. Tencereyi ocağın harlı gözünde kaynatalım.
  10. Üzerinde oluşan ilk köpüğünü süzgeçle alıp atalım.
  11. Üzüm suyu azalıpta köpürmeye başlayınca, ocağın diğer küçük gözüne alıp altı kısık şekilde kaynatalım.
  12. Üzüm suyu azalıp pekmeze dönmeye başlayınca yüzünde kaymak oluşmaya başlayacaktır.
  13. O zaman küçük bir kaseye kaşıkla alıp, soğuduktan sonra kıvamına bakalım. Kıvamı tam ise ocağı kapatalım. Afiyet olsun!

TARİFİN VİDEOSU:

 

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Üzüm Pekmezi Yapımı

Tarifi dene, fotoğrafını paylaş
Tarifi dene, fotoğrafını paylaş
Ben de Yaptım
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Pekmezin Faydaları Nelerdir? Tarifi
Pekmezin Faydaları Nelerdir?

Her Derde Deva Tatlı Şurup: Pekmez Soğuk kış günlerinde büyüklerimizin şifa niyetine kaşıkla burnumuza dayadıkları…

Üzüm Faydaları Nelerdir? Tarifi
Üzüm Faydaları Nelerdir?

Üzüm Hakkında Faydaları Bilgiler Dünyada en çok tüketilen meyve çeşitlerinden biri olan üzüm, asırlardan beri…

Evde pekmez nasıl yapılır? Üzüm pekmezi tarifi, malzemeleri ve püf noktası

Armut, dut ve hatta bal kabağından da yapılan pekmez, ülkemizde en çok üzümden üretiliyor. Üzümün en bol bulunduğu günlerde, özellikle öksürüğe iyi gelmesi nedeniyle pek kişi ‘evde pekmez nasıl yapılır?’ araştırması içine giriyor. Haberimizde, üzüm pekmezi tarifi, malzemeleri ve püf noktasını ayrıntılarıyla bir araya getirdik…

EVDE PEKMEZ NASIL YAPILIR?

Sadece iki malzemeden ve çeşitli yapım aşamalarından geçen pekmez, tarifine, malzemelerine ve püf noktalarına dikkat edildiği takdirde evde kolaylıkla yapılabilir.

MALZEMELERİ

5 Kilogram üzüm. (Siyah, sarı veya mor fark etmez)

2 avuç kadar odun külü ya da pekmez toprağı

PÜF NOKTASI

Eğer pekmezinizin ekşi olmasını istiyorsanız ilk kaynatma işlemini uzun süre yapmalısınız. Bu sayede yoğun kıvamlı bir şıra meydana gelecektir. Elde ettiğiniz şırayı bir yere damlattığınızda pekmeziniz dağılmıyorsa olmuş demektir. Ancak bu pekmez çok ekşi ve yoğun olacaktır. Pekmezi daha tatlı yapmak ve mayalanmasına engel olmak için içine toprak, odun külü veya karbonat ekleyin. Pekmezin içine bunlardan birini kattığınızda üzerinde bulunan köpük gitgide azalıyorsa asit oranı azalıyor anlamına gelir. Önerimiz, pekmezi yaparken odun külü ya da pekmez toprağı eklemeniz yönündedir.

pekmezjpg

ÜZÜM PEKMEZİ TARİFİ

Üzümleri güzelce yıkayın ve saplarını ayıklayın.

Derin bir kabın veya kazanın içerisine koyun ve üzümleri ezerek suyunu çıkarın. Eğer bahçede yapıyorsanız temiz çizmeler giyerek ezebilirsiniz. Evde yapıyorsanız ezici bir aletle iyice ezin.

Ardından bir tülbent yardımıyla üzümün suyunu ve posasını birbirinden ayırın.

Sonrasında ayırdığınız üzüm suyunu derin bir tencerenin içerisine koyun. Kısık ateşte karıştırarak dibinin tutmamasına özen gösterin. Birkaç taşım kaynamasını bekleyin.

Genişçe bir leğenin içerisine pekmez toprağını veya odun külünü koyun. Hafif dinlenen üzüm şırasını üzerine ekleyin. Üzerini kapatarak yaklaşık 1 gün kadar bekletin.

Dinlenme süresinde tortu yapan maddeler dibe çökecektir. Bu da şıranızın asitlik oranını azaltacak ve mayalanması önleyecektir.

1 gün bekleyen şırayı yine tülbent yardımıyla süzün ve içindeki katı maddeleri karıştırmadan kaynatacağınız tencerenin içine alın.

İşlemden geçirdiğiniz şırayı karıştırarak iyice kaynatın. Kaynama sırasında üzerinde köpükler meydana gelirse bir tahta kaşıkla bu köpükleri alın.

Kaynayan pekmezin kıvamı iyice koyulaşınca ocaktan alın ve dinlenmeye bırakın. Kavanozlara aktardığınız pekmezlerin kapaklarını sıkıca kapatarak ters çevirin. Ters şekilde bir süre dinlendirilen pekmezleri afiyetle tüketebilirsiniz.

Güncelleme: 

Üzüm Pekmezi Nasıl Yapılır?

Yaz ve sonbahar kışlıkların hazırlandığı mevsimdir. Üzümler artık olgunlaşmış ve kansızlık için birebir olan pekmez yapımına hazırdır.

Şehirde Yaşayanlar İçin Pekmez Yapımı

Yöreden yöreye göre pekmez yapımı da değişkenlik göstermektedir. Bazı malzemeler büyükşehirlerde temin olarak zor olduğu için alternatifler türetilmiş ve ona göre bir pekmez yapımı sağlanmıştır. Gerçek pekmez yapımında pekmez toprağı kullanılmaktadır. Fakat bu toprak şehirlerde kolay bulunan bir malzeme değildir. O yüzden bu tarif karbonat ile pekmez yapımını anlatmaktadır. Pazardan aldığınız 6 kg. üzümleri sirkeli suda iyice yıkayınız. Sirke kum ve zararlı maddelerden arınmasına yardımcı olacaktır. Üzümlerinizi tencere ya da hızlı olması için düdüklü tencerede kaynatınız.

Bu tarifte üzümlerinizi sıkmaya ya da ezmeye gerek yoktur. Haşladığınız üzümler iyice yumuşayacağı için tel süzgeç ya da kevgirde süzünüz. Süzülen üzüm suyunu ağzı geniş bir tencerede kısa bir süre kaynatınız. Bu aşamada üç tatlı kaşığı karbonatınızı ekleyiniz. Tencerenizde kabarcıklar oluşmalıdır. Kabarcıklar gidinceye kadar kaynatınız. Ocağınızı kapatın ve bir gece dinlendirin. Dinlenen üzüm suyunuzu ertesi gün 70 dakika kadar tekrardan kaynatın. Pekmeziniz hazırdır. Üzüm nasıl dondurulur?

Pekmez Toprağı ile Tatlı Pekmez Yapımı Nasıl Olur?

Köylerde ve kasabalarda çok kolay bulunan hatta halk pazarlarında da satılan pekmez toprağı, adından da anlaşılacağı gibi pekmez yapımında kullanılan en eski yöntemdir. Pekmez toprağı üzümde bulunan asidi yok eder.  Üzümler bir kabın içerisinde, bu belki size kötü bir izlenim yaratabilir ama eskilerin yöntemi ile ayaklarınıza poşet bağlanarak ya da çizme ile iyice ezilir. Eğer bu yöntemi tercih etmiyorsanız da üzümlerinizi ezmek için bir el aleti kullanabilirsiniz. İyice ezilen ve posalarından ayrılan üzümden çıkan suya “ şıra “ denir. Şıranın asidini almak için yüzde beşi kadar beyaz toprağa ihtiyaç vardır. Bu da takriben 10kg. üzüm suyuna yarım kg beyaz toprak demektir. Hazırlanan şıra ilk etapta bir taşım kaynatılır. Bu işleme “ şıranın kestirilmesi” denir. Kaynayan şıranızı bir gün oda sıcaklığında dinlendirmelisiniz. Dinlenen şıranızın toprağı da dibine çökecektir. Şıranızı bir kaba alın pekmez kıvamına gelene kadar kaynatmaya devam ediniz. Pekmeziniz kullanıma hazırdır. Üzüm şırası nasıl yapılır?

Ekşi Pekmez Yapımı Nasıl Olur?

Ekşi pekmez yapımında kaynatma işlemine hiçbir malzeme eklenmez. Sadece şıra ve kaynatma yöntemi ile pekmez yapılır. Üzümlerinizi özenle seçiniz, sirkeli suda güzelce yıkayınız. Yıkanan üzümlerinizi, ayağınıza oldukça temiz bir çizme giyerek güzelce eziniz. Ezilen üzümlerinizden şıra çıkacaktır. Çıkarılan bu şıra, posasından ve tozundan ayrılması için ince delikli torbalarda veya ince delikli süzgeçte süzülür ve kaynatmak için bir kaba alınır. Kabın genişliği ve derinliği az olmalıdır. Kaba alınan şıra kaynatılmaya başlanır. Kaynatma esnasında pekmezin dibinin tutmaması ve yanık kokmaması için sürekli olarak karıştırılır.  Bu karıştırma işlemine savurmada denilir. Pekmeziniz ağdalaşma denilen bir kıvama kadar kaynatmaya devam edilir. Ekşi pekmez sadece bir kez kaynatılır. Bekletme işlemi olmaz. Ekşi pekmez, havaların sıcak olduğunda sulandırılarak serinletici olarak da tüketilir.Pekmezi mutfak dışında kullanmanın 8 yolu

Odun Külü İle Üzüm Pekmezi Yapımı

Pekmez toprağı dışında, odun külü de üzümün ekşiliğini almak ve asidini dengelemekte rol oynamaktadır. Pekmez toprağı da, odun külü de pekmezin daha iyi ve kıvamlı olmasını sağlamaktadır. Odun külü eğer evinizde bulunmuyorsa ekmek fırınlarında ya da odun ateşi kullanılan restoranlardan temin edebilirsiniz. Temin ettiğiniz odun külünü, un eleği diye tabir edilen ince delikli elekten geçiriniz. Külü bir tülbent veya bez içerisine koyup ağzını bağlayınız. Önceden ezmiş ya da sıkmış olduğunuz üzümünüzün şırasını bir süre kaynatınız. Kaynayan şıraya odun külünüzü sarkıtınız. Biraz daha kaynattıktan sonra şırayı soğumaya bırakınız. Her pekmez detayında olduğu gibi yine bir gün beklemeye alınız. Ertesi gün tekrardan kıvamı koyu olana kadar kaynatınız. Üzerinde oluşan köpükleri almayı unutmayınız. Pekmeziniz hazırdır. Tavsiye olarak cam kavanozlarda serin bir ortamda bekletmeniz önerilir. Nar pekmezinin faydaları

Pekmez Yapımında Dikkat Edilmesi Gereken Detaylar

Üzüm pekmezinizi yapmadan önce seçeceğiniz üzümlerin kırmızı olmasına özen gösteriniz. Eğer bulabiliyorsanız mis gibi kokulu üzümler olursa daha iyi olacaktır. Tercihen pekmez toprağı kullanmanız önerilir. Eskiden beri süregelen tarifler toprak kullanımından yanadır. Pekmeziniz kaynarken üzerinde oluşan köpükleri devamlı alın. Kaynayan şıranızın berrak görünmesine dikkat edin. Karıştırma işlemi ağdalaşma denilen kıvama kadar yapılmalıdır.  Karıştırma yaparken kepçenizin tahta olmasına özen gösteriniz. Metal kepçelerin yemeklerde de söylendiği gibi şıranızı bozma durumu olabilir. Tabi bu kanıtlanan bir gerçek değil büyük annelerin önerisidir. Ekşi pekmez yapımı hariç, diğer tariflerde en dikkat edilmesi gereken detay kaynayan şıranın bir gün dinlenmesi gerektiğidir. Ekşi pekmezde buna gerek yoktur. Tüm küçük detaylara dikkat edildiğinde doğal, sağlıklı ev yapımı üzüm pekmeziniz hazır olacaktır.Tahin-pekmezin fayda ve zararları

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir