en iyi pırlanta rengi ve berraklığı / Pırlantada Hangi Renk Daha İyi - Pırlanta Renk Seçimi | Tekvin Pırlanta

En Iyi Pırlanta Rengi Ve Berraklığı

en iyi pırlanta rengi ve berraklığı

Pırlanta Rengi (Color)

Pırlantaların çoğu renksiz gibi gözükmesine rağmen aslında aralarında belli belirsiz ton farkları vardır. Genel olarak bir pırlanta ne kadar renksiz (beyaz) ise o kadar değerlidir. Pırlanta renkleri GIA (Amerikan Gemoloji Enstitüsü) tarafından D den Z ye kadar olan harflerle sınıfllandırılmış ve tüm dünyada pırlanta renk standartı olarak kabul edilmiştir.

Pırlanta Rengi

Bir pırlantanın rengi kimyasal kirliliklerin yanı sıra, taşın yapısal kusurları tarafından belirlenir. Karbon atomlarından milyonlarca yıl içinde oluşan pırlantalar da renk, yapısına katılan azot atomlarının sayısı ve karbon atomları ile bağlanış şekillerine göre kendini soluk sarı olarak gösterir. Zaten bu sebeple pırlanta renk skalası pırlantanın renksizliğini (beyazlığını) ifade etmek için kullanılır. Renk, kesimden sonra bir pırlantada en önemli özellik olarak kabul edilir. Bunun nedeni ise insanın önce pırlantanın ışıltısını, sonra rengini fark etmesinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca her ne kadar yakın tonlar arasında yanılma payı çok olsa da bizimde gözümüzle fark edebileceğimiz pırlanta özelliklerindendir.

Pırlanta Renk Skalası

D renk pırlanta: Tamamen renksizdir. Ekstra beyaz sınıfına girer. Çok çok nadir bulunur. En iyisini isteyenlerin tercih edeceği pırlanta rengidir. Fiyat olarak yüksek değerdedir.

E – F renk pırlanta: Renksizdirler ve ekstra beyaz  kategorisinde yer alırlar. Ancak gemologlar (taş bilimciler) tarafından belirlenebilecek çok hafif renk içerirler. Nadir bulunurlar. Çok iyi kalite ve uygun fiyat olmasını isteyenlerin tercih edeceği pırlanta renkleridir.

G – J renk pırlanta: Beyaz kategorisindedirler. Kendinden daha beyaz (ekstra beyaz) pırlantalarla yan yana gelmedikçe içerdiği çok az renk tonu algılanamayacak, beyaz olarak kabul edilen pırlantalardır. Kalite olarak iyi ve fiyat olarak da caziptirler.

K – M renk pırlanta: Beyaza yakın kategorisinde yer almalarına rağmen çıplak gözle rahatlıkla fark edilebilecek hafif bir renk içerirler. Fiyat olarak çok uygun olup renksiz pırlantaların sonunda yer alırlar.

N – R renk pırlanta: Çok açık sarı renkli pırlantalardır. Küçük boy pırlantalarda dahi renk belirgindir. Fiyatları üst kategorilere göre çok uygundur.

S – Z renk pırlanta: Açık sarı renkli pırlantalardır. Pırlanta rengi olarak tercih edilmeyen ve en uygun fiyatlı renklerdir.

Nelere dikkat etmeliyim?

- En iyisini alırım diyorsanız, D - F arası renk kalitelerini tercih etmeniz uygun olacaktır. Dikkat edin burada aynı zamanda en yüksek fiyatı ödemeyi de kabul etmiş olmalısınız!

- En iyisi olsun ama fiyatı da biraz uygun olsun diyorsanız tercih etmeniz gereken renkler G ve H'dır.

- Beyaz renkli bir pırlantayı çok iyi bir fiyata almak istiyorsanız, I ya da J rengi tercih edebilirsiniz

Hangi renk pırlanta daha değerlidir?

- Yukarıda bahsettiğimiz gibi ticari olan; yani alınıp satılabilen en değerli olan renk D rengi pırlantadır.

- D rengi en değerli olmasına rağmen pırlantanın içindeki temizlik (pırlanta berraklığı) de büyük etken olduğundan, yani pırlanta berraklığı da önemli olduğundan örneğin bir F rengi VVS berraklığında pırlanta taş, D rengi SI berraklığından bir pırlanta taştan "ÇOK DAHA" değerlidir.

- Sonuç olarak Pırlanta taşın değeri 4C dediğimiz 4 etken ile belirleniyor demiştik daha önce. Pırlanta taşın değeri 4 etkene bağlıdır. Pırlanta rengi, pırlanta berraklığı, pırlanta kesimi ve pırlantanın ağırlığı...

Pırlanta renkleri konusunda aklınıza takılan sorular varsa lütfen 0212 458 75 75 numaralı telefonumuzdan ya da [email protected] adresinden Müşteri Destek birimimize ulaşınız!

Pırlanta Berraklığı

Berraklık bir pırlanta içerisindeki katışıksızlığın, ayıpların ya da diğer belirleyici özelliklerinin var olması (ya da olmaması) durumunu nitelemektedir. 

Berraklık karakteristikleri her pırlantayı diğerlerinden tümüyle ayrı kılar. Aynı yerde tümüyle aynı inklüzyona sahip olacak iki pırlanta yoktur. GIA, HRD gibi büyük pırlanta derecelendirme herhangi bir pırlantanın berraklık derecesinin belirlenmesinde kullanılan beş faktör bulunmaktadır.

1. Büyüklük : Pırlantanın kapsadığı inklüzyon ne kadar büyük ya da küçüktür?

2. İnklüzyon* sayısı : Pırlantanın için kaç tane inklüzyon bulunmaktadır?

3. Konum :  Pırlantanın inklüzyonlarının yeri nedir? İnklüzyonlar tıraşlı üst yüzün altında bulunur ya da pırlantanın "kalbi" pırlantanın berraklık derecesini tıraşlı yan yüzlerinin altında bulunan inklüzyonlardan daha çok etkilemektedir.

4. Doğal Özellik : İnklüzyonlar pırlantanın dayanıklılığını etkiliyor mu? Büyük tüyler, pırlanta içindeki büyüklüklerine ve konumlarına bağlı olarak tehlikeli olabilirler.

5. Kabartma : İnklüzyon ne derece görünebilirr ? Koyu inklüzyonların yeri beyaz ya da açık renk inklüzyonlara göre daha kolay belirlenebilmekte ve daha kesin bir biçimde derecelendirilebilmektedir.

*inklüzyon = pırlanta içindeki leke ve izler

Pırlanta Berraklığı

GIA Berraklık Dereceleri

GIA (Amerikan Gemoloji Enstitüsü), pırlantaların berraklık derecelerini tanımlamak için bizlere evrensel olarak anlaşılabilir bir metot sunmaktadır. GIA, IGI ya da HRD raporunuzda bulabileceğiniz beş ana berraklık derecesi vardır;

FL / IF flawless/internally flawless (Katmersiz) :
10x'ın altında hiçbir inklüzyon yoktur. İçi Katmersiz: 10x altında inceleme yapıldığında önemli sayılabilecek hiçbir yüzey kusuru ya da inklüzyon bulunmaz. Normalde, kusurların birçoğu, hafif bir taşlama işlemi ile giderilebilmektedir.  Çok nadir, güzel ve pahalı pırlantalardır.

VVS1-2 very very slight incluions : 
Çok Çok Hafif İçerikli: 10x magnifikasyonu altın deneyimli bir pırlanta uzamanı tarafından tespit edilmesi çok güç olan küçük inklüzyonlar. VVS pırlantaları son derece nadir ve güzeldirler.

VS1-2 very slight inclusions :
Çok Hafif İçerikli: 10x büyüten lupla kolayca görünebilen ya da görünemeyen bir aralıkta bulunan küçük inklüzyonlar içerirler. Tipik VS inklüzyonları, küçük kristaller, tüyler ya da ayrık bulutlanmalardır. Ender bazı durumlarda, VS taşları gözle görülebilir bir inklüzyon içerebilirler.  Mükemmel kalitede pırlantalardır.

SI1-2 slight inclusions :
Hafif İçerikli: İnklüzyonlar, 10x büyütmeli mercek altında bir uzman tarafından ya da çıplak gözle kolayca görülemeyecek seviyededir. Büyük değere sahiptirler.

I1 / I2 / I3 inclusions :
İçerikli:  Belirgin inklüzyonlar içerirler. Pırlanta mücevherlerde kullanılmaya uygun değildir.

Gerçektte bütün pırlantalar kendilerine özgü ve çıplak gözle görülemeleyen lekeler içerirler. Berraklık pırlantanın bu tür lekelerin derecesi ile orantılıdır. Lekeler pirlantanın fiyatını ve güzelliğini büyük ölçüde etkileyen faktörlerdir.

Pırlanta alırken dikkat etmeniz gereken bir başka unsur olan bu lekelerin çıplak gözle görülüp görülmediğidir. Gözle görülemeyen ve parlaklılığını etkilemeyen lekeler pırlantanın fiyatının daha makul rakamlara getirebilir. Lekelerin pırlantanın içinde bulunudğu pozisyon çok önemlidir. Pırlanta kesicileri bu tür lekeleri minimum düzeyde görülür şekilde kesmek için çok çaba harcarlar. Külah ve kemerdeki lekeler pırlantanın değerini en az etkileyen lekelerdir. Çünkü buralarda bu lekeleri fark etmek zordur. Bazen lekeler bir çok açıdan görülecek bir bölgede bulunabilir. Bu tür lekeler pırlanta değerini çok düşürür.

Berraklık derecesini etkileyen faktörler genel olarak aşağıdaki gibidir.

  1. İz, leke sayısı ve büyüklüğü
  2. Lekelerin gözle kolaylıkla görülüp görülemediği (lupla veya çıplak gözle)
  3. Lekelerin görünüşü ( açık renk mi koyu renk mi? )
  4. Lekelerin doğası ( kristal kapanım mı yoksa taşın içersinde ilerleme riski olan bir çatlak mı)
  5. Lekelerin pozisyonu (tablanın altında yada taç fasetlerinin birbirinin etrafında görülmesi kolay bir yerde mi yoksa tekrar parlatılarak yok edilebilecek bir yerde mi)
  6. Leke tipi ( noktasal, düzlemsel )

Eğitimsiz bir göz lupuyla baktığınızda FI, IF, VVS1 veya VVS2 arasındaki zor ayırt edebilir. Çıplak gözle temiz olan bir VS taş ile lupla bakıldığında temiz olan bir taşın güzellikleri arasında bir fark göremezsiniz.  Berraklığı yüksek bir taş alırken bilmeniz gereken şey, her ne kadar berraklığın yüksek olması fiyatları çok yukarı çeksede, siz çıplak gözle bunu fark edemeyeceksiniz

VS1 ve VS2 taş lupla bile zor fark edilen lekeler içerirler. Bu lekeler genellikle ufak kristaller, tüy, bulutlanma gibi lekelerdir.

SI1 ve SI2 genellikle piyasada en çok satılan berraklık derecelerdir. Bu taşlarda ancak lupla bakıldığında lekeleri görebilirsiniz. SI1 pırlantalarda çıplak gözle yukarıdan bakıldığında lekeleri göremezsiniz.  Bu taşlar makul fiyata alınabilecek güzel taşlardır. Çoğu SI2 pırlantalarda çıplak gözle lekeleri görebilirsiniz.

I1, I2 ve I3 berraklık derecesine sahip pırlantalardan uzak durmak gerekir. Bu pırlantalarda taşın güzelliğini ve dayanıklılığını etkileyecek lekeler bulunmaktadır. Bazen piyasada I1 ve I2 taşlar sertifikasız olarak SI1 veya SI2 olarak satılmaktadır. Eğer pırlanta alırken gerekli araştırmayı yapıp alacağınız taşı incelerseniz, bu tür bir yanılgıya düşmessiniz. Yukarıda örnek olarak I1 ve I2-I3 pırlantalar gösterilmiştir.

Nelere dikkat etmeliyim?

- Şayet pırlantanızda gözle görülebilir leke olmamasınından %100 emin olmak istiyorsanız, "VS2" ya da daha yüksek dereceli pırlantalara bağlı kalmanızı öneririz.

- SI kalitede pırlanta satın alırsanız paranızın karşılığını en iyi karşılığını görürsünüz, ancak gene de siparişinizi kesinleştirmeden önce uzmanlarımıza danışmak en iyi seçim olacaktır. Bu sayede alacağınız pırlantanın gözle görülebilir bir leke içermediğinden emin olabilirsiniz.

- Pırlantanızın berraklık derecesini rengi ile dengelemek de ayrıca iyi bir fikirdir. 

- Eğer almayı düşündüğünüz pırlantanın renk sınıfı D-F ise, VS2 ya da daha yüksek berraklık dereceleri üzerinde odaklanmanız gerekir.

- G-K renk aralığında SI berraklık derecesi ile kombine edilen pırlantalar çok büyük değerdedir.

Eğer hala pırlanta berraklığı konusunda sorularınız varsa 0212 458 75 75 numaralı telefonumuzdan yada [email protected] adresinden Müşteri Destek birimimize ulaşınız! 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir