filogenetik sınıflandırma yapılırken canlıların hangi özellikleri dikkate alınır / Canlıların Sınıflandırılması < Bilgiustam

Filogenetik Sınıflandırma Yapılırken Canlıların Hangi Özellikleri Dikkate Alınır

filogenetik sınıflandırma yapılırken canlıların hangi özellikleri dikkate alınır

Filogenetik sınıflandırma nedir, nasıl yapılır ve basamakları nelerdir? Filogenetik sınıflandırma &#;rnekleri

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 10,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Canlıların akrabalık derecelerini ve evrimsel ilişkilerini göz önüne bulundurarak yapılan sınıflandırma çeşidine doğal sınıflandırma adı verilir. Bir organizmanın tüm evrimsel geçmişine filogeni adı verilir. Bu nedenle de doğal sınıflandırma ise, filogenetik sınıflandırma şeklinde adlandırılır. Filogenetik sınıflandırma nedir, nasıl yapılır ve basamakları nelerdir sizler için derledik.

Haberin Devamı

Doğal sınıflandırma ise, bir diğer ifade ile filogenetik sınıflandırma İsveçli fizikçi ve biyolog Carl Linnaeus (linne) tarafından yapıldı.

Filogenetik Sınıflandırma Nedir?

 Canlıların akrabalık derecelerini yani evrimsel ilişkilerini göz önüne alarak yapılan sınıflandırma çeşidine doğal sınıflandırma adı verilir. Doğal sınıflandırma türlerinde; hücre sayısı ve tipi, protein benzerlikleri gibi benzeri pek çok özellik dikkate alınır. Bilgisayar destekli filogenetik, bilgisayar metotlarının, algoritmalarının ve programlarının filogenetik analizlere uygulanması gerekir. Amacımız türlerin ve genlerin evrimsel akrabalıklarını gösteren bir filogenetik ağaç ortaya çıkarmaktır.

 Geleneksel filogenetik, organizmaların fenotipik miktarları belirlenerek ve özellikleri ölçülerek gözlemlenen, morfolojik bilgilere dayanır. Moleküler filogenetik ise, genleri kodlayan nükleotid proteinleri ya da dizilerini kodlayan aminoasit dizilerini sınıflandırmada önemli bir rol oynar. Filogenetik ağaçlarının oluşturulması için, moleküler filogenetikteki dizi karşılaştırması için kullanılır. Filogenetik ağaçlar, farklı türlerlerdeki homolog genlerin arasında bulunan evrimsel ilişkiyi gösterir. Bir filogenetik ağaç oluşturulması sırasında, karşılaştırılan gruplar içindeki karakterlerin homolojisinin ölçülmesi çok önemlidir. Bu nedenle de moleküler çalışmalar sırasında, genler ya da ilgili aminoasit dizileri arasında bulunan çoklu dizi karşılaştırmasının (Multiple Sequence Aligment) yapılması gerekir.

Haberin Devamı

Filogenetik Sınıflandırma Nasıl Yapılır ve Basamakları Nelerdir?

 Filogenetik sınıflandırma yapılırken dikkate alınması gereken en önemli özelliklerden birisi de homolog organlardır. Aynı zamanda doğal sınıflandırma bir diğer ifade ile filogenetik sınıflandırma bilimsel olarak yapılan bir sınıflandırma çeşididir. Canlıların embriyonik gelişim döneminde aynı hücre gruplarından farklılaşan organlar aynı organlar aynı kökene sahiptir. Kökenleri aynı, görevleri farklı olan organlara homolog organ ismi verilir.

Haberin Devamı

 Önceden canlılar filogenetik bir şekilde prokaryot ve ökaryot olmak üzere iki farklı bölüme ayrılıyor. ’li yılların sonunda Carl Woeseve George Fox, ökaryot ve prokaryot ayrımı kadar temel bir ayırımın, prokaryotların içinde de var olduğu ise, 16S rRNA analizleri ile kanıtlandı. ’lu yıllarda Kandler, Woese ve Wheelis, filogenetik ağacın yeni üç parçalı şeklini önerdiler. Bu ağaçta ise, bakteri, arke ve ökaryotlar da yer alır.

 Akrabalık derecelerinin belirlenmesi için gereken temel özellikler şunlardır;

Embriyonik benzerlik

Fosillerden elde edilen kanıtlar

Biyokimyasal benzerlik

Homolog organ

Fizyolojik benzerlik

filogenetik sınıflandırma Örnekleri

Haberin Devamı

 Homolog organların yapı ve gelişimleri de birbirlerine benzer. Bunu örneklerle açıklayacak olursak; insanın kolu, balinanın yüzgeci, atın ayağı ve yarasanın kanadı hem damar, hem de kas ve kemik sayısı açısından büyük benzerlikler gösterir. Bu bilgilerden yola çıkarak atın ayağının, insan kolunun, balinanın yüzgecinin ve yarasanın kanadının aynı kökenlerden gelmiş olan homolog organlar olduğu söyleyebilir. Filogenetik analizde DNA ya da protein dizileri kullanılarak genom benzerlikleri bulunur.

 Bu dizilere ait bilgilerin özetlenmesi ve görsel olarak daha net anlaşılabilmesi için filogenetik ağaçlar kullanılır ve oluşturulur. Bu ağaçlar ise genellikle, çok karmaşık metotlar ile elde edilirler. Bir filogenetik ağaç, ortak bir atadan gelen insanlar arasında gelişen evrimsel ilişkileri gösterir.

Haberin Devamı

Filogenetik (Doğal) Sınıflandırma Yapılırken Kullanılan Ölçütler Nelerdir?

Hücre yapısının benzerliklerine

Proteinlerinin benzerliklerine

DNA (deoksiriboz nükleik asit) benzeliklerine

Anatomim ve fizyolojik benzerliklerine

Embriyonik benzerliklerine

Vücutlarındaki simetrik benzerliklerine

Evrim süreçlerinin benzerliklerine

Boşaltım atıklarının benzerliklerine

Homolog organ benzerliklerine de çok dikkat edilir ve bu bir ölçüt olarak kullanılır.

kaynağı değiştir]

Ana madde: moleküler filogenetik

Organizmalar arasındaki evrimsel bağlantıların grafik gösterimi filogenetik ağaçlarla yapılır. Evrim doğrudan gözlemlenemeyen uzun süreler içinde meydana geldiği için, biyologlar filogenileri inşa edebilmek için günümüz organizmaları arasındaki evrimsel ilişkiler hakkında çıkarımlar yapmak zorundadır. Fosiller filogenilerin inşasında yardımcı olabilir; ama fosil kalıntılar çoğu zaman faydalı olamayacak derecede seyrektir. Eskiden fenotiplere, genellikle anatomik karakteristiklere bakılarak filogenetik ilişkiler belirlenmekteyken, günümüzde filogenetik ağaçları inşa etmek için moleküler veriler (örneğin protein ve DNA dizileri) kullanılmaktadır.[5]

Ernest Haeckel'in yineleme teorisi[değiştir

Biyolojide Sınıflandırma Nasıl Yapılır?

HuyThoai/funduszeue.info

Bilim insanları dünyada yaklaşık 9 milyon canlı türünün yaşadığını tahmin ediyor. Fakat şu ana kadar yalnızca 1,2 milyon tür keşfedildi. Yapılan araştırmalar sayesinde her yıl yeni türler bulunuyor. Peki bilim insanları buldukları yeni türleri nasıl sınıflandırıyor?

Sınıflandırma Nedir? 

Biyolojide canlılar akrabalık derecelerine, benzerlik ve farklılıklarına göre belirli gruplara ayrılır. Buna sınıflandırma denir.

Taksonomi Nedir?

Benzer ortak özelliklere sahip canlıların yerleştirildiği her bir kategoriye takson, canlıları sınıflandırmak için gerekli olan bütün kural ve kriterleri belirleyen bilim dalına ise taksonomi denir. 

Sınıflandırma Nasıl Yapılır?

Geçmişte bilim insanları sınıflandırmayı canlıların sadece benzer dış özelliklerine bakarak yapıyordu. Fakat günümüzde dış özelliklerin canlıları sınıflandırmak için yeterli olmadığı anlaşıldı. Şu an sınıflandırma yapılırken canlıların DNA ve amino asit dizilimlerine, hücre yapılarına, embriyo dönemindeki gelişimlerine, vücut simetrilerine, fizyolojik, anatomik ve biyokimyasal özelliklerine bakılıyor. 

Âlem Nedir? Âlem Nasıl Belirlenir?

Sınıflandırma sırasında önce canlının hangi âleme yerleştirileceği belirlenir. Âlem belirlenirken genel özelliklere bakılır. Örneğin canlının tek hücreli mi yoksa çok hücreli mi olduğu, oksijenli solunum mu yoksa oksijensiz solunum mu yaptığı, heterotrof mu yoksa ototrof mu olduğu, hareket edip etmediği ve nasıl ürediği belirlenmeye çalışılır. Âlem, altı gruptan oluşur. Bunlar bakteriler, arkeler, protistler, bitkiler, mantarlar ve hayvanlardır. 

Şube Nedir? Şube Nasıl Belirlenir?

Bir sonraki adımda canlının ortak şekil, boyut ve renk gibi dış özellikleri ile gelişme ve büyüme sürecindeki benzerliklerinin yanı sıra amino asit ve DNA dizilimi gibi genetik özelliklerine bakılarak canlının şubesi belirlenir. Örneğin hayvanlar âleminde yer alan bir canlı birbirini takip eden omurlardan oluşan bir omurgaya ve kapalı kan dolaşımına sahipse; iç iskeletine bağlı kasları varsa ve bu kaslarla hareket edebiliyorsa; hormon salgılayan bezleri, böbrekleri ve merkezi sinir sistemi bulunuyorsa bu canlı omurgalılar şubesine yerleştirilir. 

Sınıf Nedir? Sınıf Nasıl Belirlenir?

Canlının şubesi tespit edildikten sonra sınıfı belirlenir. Örneğin omurgalılar şubesinde yer alan bir canlının dişilerinde meme bezleri bulunuyorsa, hem dişi hem de erkek bireylerinde ter bezleri ve kıllar varsa, orta kulak kemikleri ve beyinde neokorteks bölgesi bulunuyorsa bu canlı memeliler sınıfına yerleştirilir. 

Takım Nedir? Takım Nasıl Belirlenir?

Sınıfı tespit edilen canlının daha sonra vücut yapısı, yaşam alanı ve yeme alışkanlıkları gibi özelliklerine bakılarak takımı belirlenir. Örneğin memeliler sınıfında yer alan ve temel olarak et ile beslenen canlılar etçiller takımında, böceklerle beslenenler ise böcekçiller takımında yer alır.

Aile Nedir? Aile Nasıl Belirlenir?

Canlının takımı tespit edildikten sonra ortak özelliklerine bakılarak ailesi belirlenir. Örneğin canlının ince ve uzun bacakları, çalı gibi kuyruğu, dik ve sivri kulakları, iyi gelişmiş azı ve çene dişleri varsa bu canlı köpekgiller ailesine; geri çekilebilir tırnağı, ince ve kaslı vücudu, bıyıkları, yumuşak tüyleri, geniş göz ve kulakları ile güçlü esnek ön ayakları varsa kedigiller ailesine yerleştirilir.

Cins Nedir? Cins Nasıl Belirlenir?

Ailesi tespit edilen canlı daha çok benzer ortak özelliğe sahip olduğu canlılar ile aynı cinse yerleştirilir. Örneğin köpekgiller ailesinde yer alan ve kütlesi 7 kg kg arasında olan, havlama ve koku ile bölgesini belirleyen, ortalama 10 yıl yaşam ömrüne sahip canlılar Canis; kütlesi 5 kg-8 kg arasında olan, temelde etçil olan ama otçul da davranabilen, ortalama 5 yıl yaşam ömrüne sahip canlılar Vulpes cinsine yerleştirilir.

Tür Nedir? Tür Nasıl Belirlenir?

Cinsi tespit edilen canlının ise son olarak türü belirlenir. Genetik olarak birbirine hayli benzer özelliklere sahip olan ve birbiriyle verimli döller oluşturabilen canlı grubuna tür denir. Türü de belirlenen canlının sınıflandırılması tamamlanmış olur.

Sınıflandırmanın nasıl yapıldığını öğrendik. Peki, siz evcil kedinin (Felis catus) hangi taksonlara dâhil olduğunu bulabilir misiniz?

Kseniia Soloveva/funduszeue.info

Sözlük:

Neokorteks: Düşüncenin merkezidir. Görme, işitme, konuşma, tasarlama, düşünme gibi üst düzey zihinsel işlevleri yönetir.

Kaynaklar:


paylaş

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası