asghar farhadi geçmiş / Geçmiş filminin funduszeue.info eleştirisi

Asghar Farhadi Geçmiş

asghar farhadi geçmiş

Bir festival gösterimi çıkışı hangi sinemaseveri çevirip “bir İran filmi ve yönetmeni söyle” desem genellikle şu cevabı alacağımdan eminim; “Bir Ayrılık ve Asghar Farhadi”…

Farhadi’nin bu tanınırlığı Oscar'lı filmine borçlu olduğunu düşünüyorum, her ne kadar sanat sineması peşine de düşseniz popülerleştirici bazı desteklere her zaman ihtiyacınız olur. Neyse ki, bu işi boş bir övgüden ibaret bir durum değil. Bir Ayrılık, İran sinemasından çıkan en güçlü sinema örneklerinden biri, hiçbir gösterişe ya da sömürüye kaçmadan hayatın gerçeğini ve yaşananlardan filizlenen yükselişleri, yıkımları çok çıplak bir şekilde aktaran bir yapım…

Yönetmen bu başarıyı bir kez daha ve bu kez Avrupa topraklarında tekrarlamak gibi bir motivasyona sahip olmalı ki, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde karşıma çıkan Geçmiş/Le Passé’yi izlerken sürekli olarak Bir Ayrılık ile karşılaştırma/kıyaslama yapmak durumunda kaldım. Filmi çok beğenmiş ve yüksek bir puanla kritiklemiş olmama rağmen bir güzelleme yapmaktan da uzağım. İçimdeki en dürüst düşünceyi okura geçirmek istiyorum sadece.

Farhadi’yi anlamak pekâlâ mümkün. Doğulu bir sinemacı olmasına rağmen film çekerken kullandığı referanslarla Avrupalı bir sinema anlayışına daha yakın olduğu anlaşılıyordu. Bu defa filmini çekerken set olarak Paris’i kullanması ve filmini Fransızca çekmesi, yapmak istediği sinema açısından özgürleştirici-saflaştırıcı bir çaba olarak görünebilir ancak Farhadi’nin sinemasını bu kadar özel kılan şey onun bir İranlı sinemacı olarak minimalist Avrupa sineması duygusallığını kendi coğrafyasına taşımasıydı. Yaşadığı toplumdaki yüzyılların muhafazakarlığı ve on yılların sansürü yüzünden edinilen bastırılmışlık duygusunu aktarabilmek için kullanabileceği en iyi biçim de buydu zaten. Geçmiş filminde bu bakış açısını terk etmeye çalışsa da ortaya çok güçlü bir seyirlik çıkarmayı başarmış, ancak Bir Ayrılık’la kıyaslandığında hem geride kalmış hem de tekrar edilmiş bir çaba bu.

Filmin konusu hakkında cümle kurmak istemiyorum çünkü Farhadi’nin boyaları dökülmüş, sıvaları çatlamış, yaşlanmış, yorulmuş bir evin içine, ilişkilerden oluşan kocaman ve sürekli olarak değişen bir evren inşa etme haline kendiniz şahit olmalısınız. Geçmiş filminde, tıpkı Bir Ayrılık’ta olduğu gibi, ustaca yazılmış zeki-duyarlı-haklı diyaloglar sayesinde gerçek olan karakterler var. Doğru ve yanlış fikirlerin çatışması, işin içine yaşanmışlıklar ve hayal kırıklıkları girdikçe oyunun yeniden ve yeniden bozulması, buna rağmen seyircinin hemen özdeşleşeceği sağduyunun mutlak temsili olan bir karakter (Ali Mosaffa’nın canlandırdığı Ahmad) sayesinde bir çapalanma halinin yaşandığını izliyoruz.

Öte yandan, iyi yazılmış hikayesi filme çekilirken mutlak bir yönetmen başarısına dönüşüyor Geçmiş. Bu filmi İspanyol bir yönetmen çekse gerilim ve gizem duygusunu öne çekerken bir Fransız yönetmenin elinde buruk şarap tadında mizahi bir yaklaşım öne çıkacaktı. Filmin hikayesi onu çekecek yönetmenin elinde şekillenecek bir hamur adeta. Asghar Farhadi bu hikayede de en öndeki iskemleye insanı oturtuyor ve onun kafasında-kalbinde gerçekleşen tezahürleri göstermeyi deniyor. Başarıyor da…

Peki, Geçmiş bir İran sineması örneği mi? Elbette hayır. İtalya’da çekilmiş bir Ferzan Özpetek filmi ne kadar “Türk filmi” sayılabilirse ancak o kadar Bu, yönetmeni ve bazı oyuncuları İranlı olan bir Fransız filmi… Asghar Farhadi en başından beri Avrupa sineması yapmak isteyen doğulu bir sinemacı, bu filmle de amacını gerçekleştirmiş görünüyor. Geçmiş bu anlamda adeta bir teşekkür ve biz de çok iyi bir “ilişki sineması” örneği izleyerek, bu ayrışma çabasından faydalanmış oluyoruz.

Kendime özgü tanımlamalardan birini de bu film için yapacak olsam, “herkesin çığlıklar atarak dolaştığı sessiz bir film” derdim. Düşünün, böyle bir filmi çekmek zor olsa gerek. Seyretmesi de bir o kadar keyifli. Yönetmenin kendini tekrar etmesine çok takılmayın, bu bir Bahman Ghobadi çöküşü değil, ortada geçen yıl izlediğimiz Haneke’nin Aşk/Amour filmine benzer bir sinemasal başarı var, sakın kaçırmayın.

[email protected]


Filmin Konusu & Detaylar

Dram

&#x;ranl&#x; yönetmen Asghar Farhadi'nin ülkesi d&#x;ş&#x;nda çektiği ilk film olan Geçmiş, duygusal gerilimi eksik olmayan, sürükleyici ve çetrefilli bir aile dram&#x;.

Asghar Farhadi'nin Oscar'a lay&#x;k görülen Bir Ayr&#x;l&#x;k filminin başar&#x;s&#x;n&#x; takip eden Geçmiş, Frans&#x;z eşi Marie'den boşanma işlemlerini tamamlamak üzere, dört y&#x;ll&#x;k bir ayr&#x;l&#x;ğ&#x;n ard&#x;ndan Tahran'dan Paris'e gelen Ahmet'i izliyor. Marie'nin niyeti, eski eşinin hayaline bile katlanamayan yeni sevgilisi Samir'le evlenmektir. Ahmet, Marie'nin önceki beraberliğinden olan k&#x;z&#x; Lucie ile ilişkisinin s&#x;k&#x;nt&#x;l&#x; olduğunu fark edince aralar&#x;n&#x; bulmaya çal&#x;ş&#x;r, fakat böylece geçmişten gelen s&#x;rlar aç&#x;ğa ç&#x;km&#x;ş olur.

daha fazla göster

Filmin Oyuncu ve Yönetim Kadrosu

Yapım ve yönetimde emeği geçenler

Filmin Bağlantıları

Geçmiş filminin sosyal medya ve diger bağlantıları

le passe

  • fransızca, geçmiş. bugün cannes'da ( cannes film festivali açılış) kısaca bir gösterildi. fransız-iran yapımı le passé, altın palmiye için aday filmlerden birisi. sabırsızlıkla bekliyoruz..

  • en iyi kadın oyuncu dalında ödül aldı cannes'da.

    (bkz: berenice bejo)

  • büyük ihtimalle filmekimi kapsamında gösterilecek asghar farhadi filmi.
    beyazperde de özeti şu şekildedir:

    spoiler
    4 yıllık ayrılıktan sonra , karısı marie'nin çağırması üzerine ahmad tahran'dan paris'e geri döner, geliş amacı boşanma davasıyla ilgili belgeleri tamamlamaktır. kısa süreliğine yaptığı bu ziyaret esnasında eski eşi marie'nin kızı lucie'yle son derece sancılı ilişkisinin farkına varır. bu duruma el koyarak düzeltmek için çaba harcamaya karar veren ahmad'in uğraşları , eski ve kuytuda kalmış bir sırrın ortaya çıkmasıyla sonuçlanacaktır. baş rollerinin bérénice bejo, tahar rahim, ali mosaffa tarafından paylaşıldığı filmin yönetmenliğini asghar farhadi yapmış.
    spoiler

  • an itibariyle tv2'de izleyebileceginiz film.

  • bluray rip'i torrente düşmüştür. filmekimi fetişiniz yoksa, funduszeue.info sinemasına gelin izleyin, bütün seanslar boş.

  • hâlen filmekimi'nde görülebilecek asghar farhadi filmi.

    spoiler
    asghar farhadi insan paydalarını yakalamakta usta bir yönetmen. ayrılığın, aşkın, çatışmanın, hesaplaşmanın ve öfkenin yeryüzündeki insanlar sayısınca tanımı yapılabilir. onun filmlerini sinemanın bu gedikli konuları arasında hatırlanır kılan, (le passe'tan bir örnek verirsek) yeni boyanmış kapıdan ahmad'ın tişörtünün koluna bulaşan ve mütemadiyen bize kendini gösteren boya lekesi olabilir mesela. aslında bütün olay veya film belki o "iz"de saklıdır. iz, geçmiştir, geçmiş zamana aittir ne de olsa.

    spoiler

  • adından da anlaşılabileceği gibi le passé(geçmiş) tam bir pişmanlık filmi, tam bir özlem filmi.

  • dağınık - altüst olmuş ev, yatacak yerin belli olmaması, o allahmuhafaza eninde sonunda geçicilik hissi darmaduman filmdi bu. salona en son girip de merdiven köşesi beklerken locada yer bulmamdan belki, perdeye tepelerden tepelerden bakıp bir o oldum, bir öteki. o da öyle kolay değil, bir yerde birdenbire parmaklarını kenetlemiş buluyorsun kendini.

    burnundaki boya kokusu, içinde taptaze durmasına rağmen şimdi izi bile kalmamış olanlar, yeri değişmiş olanlar, kaldırılmış eski eşyaların, sorular "burada kitaplarım vardı?", "bu rafı kullanırdık?".
    "bu kim?"

    spoiler
    arkadaşlar, filmin belki de tek eskimeyeniydi.

    - dört yıl önce gitmeseydim?
    - bir yıl sonra giderdin. ya da daha sonra
    spoiler

  • dakikalik bu filmin son 10 dakikasinda uyuyakalarak kilit noktasini kacirdigimdan su an gozume uyku girmiyor! filmiz izlemis birinden seve seve son 10 dakikayi dinlemeye hazirim

    sakarkral'a teşekkürler.

  • filmekimi'nde ama koyan filmlerdendir. amıma koydu. bir diğeri için; (bkz: la vie d'adele)

ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası