dispepsi ne demek tıp / One moment, please

Dispepsi Ne Demek Tıp

dispepsi ne demek tıp

Dispepsi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dispepsi, gastroenteroloji polikliniğine başvuran hastaların yüzde ´nda görülen bir yakınmadır. Dispepsi üst gastrointestinal (sindirim sitemi) sisteme ait olduğu düşünülen karın ağrısı, huzursuzluk, erken doyma, şişkinlik, bulantı, kusma, geğirme, artmış bağırsak gazı gibi yakınmaların belli aralıklarla veya sürekli olarak görülmesi şeklinde tanımlanıyor.


Dispepsi Belirtileri

Yukarıda saydığımız yakınmaların her biri aynı zamanda dispepsi belirtileridir. Bu hastalığın, midenin içini saran zarda (mukozada) dispepsiyi açıklayacak yapısal bir bozukluktan çok fonksiyonel bir bozukluğa bağlı ortaya çıktığı düşünülüyor ve bu tabloya da "fonksiyonel dispepsi" deniliyor.

Dispepsi Neden Olur?

İstatistiklere göre her kişiden 25’inde görülen dispepsiye günlük yaşantımız sırasında farkında olmadan yaptığımız bazı davranışlar neden olabiliyor.  Bu hatalı alışkanlıkların başında besinleri tam olarak çiğnemeden yutmak bulunuyor. Günümüz modern toplum yapısında hemen hepimiz pek çok şeye yetişebilmek adına yemeklerimizi oldukça hızlı bir şekilde tüketiyoruz. Oysa hızlı yemek yani lokmalarımızı tam çiğnemeden yutmak pek çok soruna neden olabiliyor. Dispepsi sorunu yaşamamak için lokmalarımızı iyice çiğnedikten sonra yutmamız, öğünlerimizi düzenli aralıklarla yememiz ve uzun saatler boyunca aç kalmamamız gerekiyor.

Sebze Tüketmek Faydalı Ama&#x;

Sebzelerin çiğ olarak tüketilmesi özellikle fonksiyonel dispepsi nedenlerinden biridir. Dispepsi sorunuyla sık karşılaşmamak için sebze türü besinlerinizi az da olsa pişirerek tüketmelisiniz.

Sofrada Konuşmak Dispepsiye Davetiye Çıkarıyor

Dispepsinin bir diğer nedeni de yemek yerken konuşma alışkanlığıdır. Yemek sırasında konuşulurken yemeğin yanı sıra hava da yutarız. Yuttuğumuz bu hava ise şişkinliğe neden olur ve dispepsiye neden olabilir. Bu nedenle sofrada sohbet etmek yerine yemeğimize odaklanmamız daha doğru bir davranış olur.

Kahve ve Asitli İçeceklerden Uzak Durun

Dispepsinin günlük alışkanlıklarla bağlantılı olduğu alanlardan biri de kahve tüketimidir. Bu nedenle dispepsi sorunu yaşayanların aldıkları kafein miktarını düşürmelerinin de sağlıklarına katkısı olabilir. Aynı zamanda asitli içecekler de dispepsi sorunu olan kişilerin tüketmemesi gereken besinlerdir. Asitli içecekler midedeki asit oranını artırarak hazımsızlık gelişmesine neden olabilir.

Kızartma Tüketmek de Dispepsi Nedeni

Yağda kızartılmış ve bol baharatla hazırlanmış yiyecekler de dispepsi nedenleri arasında yer alır. Kızartılmış besinler midemizde daha uzun süre kalarak sindirimi güçleştirir. Bu sebeple kızartma yerine buharda, fırında pişirme ve haşlama yöntemlerini seçmeliyiz. Kızartılarak pişirilmiş yiyecekler ve yoğun baharat kullanımı midedeki asit dengesini de alt üst ederek dispepsi sorununun ortaya çıkmasına neden olabilir.

Dispepsinizin Nedeni Stres Olabilir

Stres, sıkıntı, kaygı, endişe, üzüntü gibi iç dinginliğinizi bozabilecek duygu durumları dispepsiye neden olabilir. Bu tip ruh hallerini tetikleyen etkenlerden uzak durmaya çalışarak dispepsi sorununuza karşı etkili bir adım atabilirsiniz.

Geç Saatte Yemek Yemeyin

Yatma saatine yakın zamanlarda yenilen yemekler de dispepsiye neden olabiliyor. Özellikle reflü sıkıntınız varsa bu kurala mutlaka uymanız gerekiyor. Yemeğin üzerine yatmak mide asidinin boğaza kaçmasına neden olarak hazımsızlığın başlamasına sebebiyet verebilir.

Egzersize Mutlaka Zaman Ayırın

Spor ve egzersizden uzak bir yaşam dispepsi sorunu yaşamanıza neden olabilir. Bunun için yürüyüş yapmak iyi bir çözüm olabilir. Bulduğunuz her fırsatta yürüyün. Kısa mesafelerde araç kullanmak yerine yürüyerek gitmeyi tercih edin. Yürümek, dispepsinin yanı sıra pek çok sağlık sorununa yakalanma riskinizi düşüren en basit egzersiz şeklidir.

Dispepsiye Neden Olan Rahatsızlıklar

Dispepsiye yani halk arasında bilinen adıyla hazımsızlığa neden olan pek çok faktör bulunur. Bunlardan bazıları yaşadığınız sağlık sorunları ve gebeliktir. Bu sorunlar arasında şunlar bulunur;

  • Gastrit
  • Kalogen doku rahatsızlığı
  • Ülser
  • Kanser
  • Yemek borusu enfeksiyonu
  • Parazit
  • Pankreas enfeksiyonu
  • Diyabet
  • Tiroit
  • Bağırsak sorunları
  • Böbrek yetmezliği
  • Safra kesesi taşı

Dispepsi Tedavisi 

Dispepsi tedavisinde yakınmanın kaynağına yönelik uygulamalar ağırlık kazanır. 

  • Tedavi yöntemleri arasında diyet önemli bir yer alır. Beslenme alışkanlıklarındaki düzelmeler çoğu zaman dispepsi sorunun da ortadan kalkmasına yardımcı olur.
  • Bazı ilaçların kullanımı dispepsiye neden olabilir ve eğer sorun bu ilaçlardan kaynaklanıyorsa bu ilaçların kullanımı durdurulur. 
  • Psikolojik sorunlar da dispepsinin önemli nedenlerinden biri olduğu için eğer sorun bundan kaynaklanıyorsa psikiyatrik tedavi uygulanır.
  • Yemek yedikten sonra ağrı ya da yanma gibi sonunlar açığa çıkıyorsa ülser tedavisi benzeri bir yol izlenir.
  • Yemekten sonrası şişkinlik, huzursuzluk gibi yakınmalar varsa mide ilaçları kullanılır.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Dispepsi nedir, neden olur?

Günümüzde oldukça sık görülen bir rahatsızlık olan dispepsi halk arasında hazımsızlık olarak adlandırılır. Dispepsi genellikle gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH), ülserler veya safra kesesi hastalığı gibi altta yatan bir problemin, kendi başına bir durumdan ziyade bir belirtisidir.

Yayınlanma:

Dispepsi nedir, neden olur?

DİSPEPSİ NEDİR?

Hazımsızlık genellikle gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH), ülserler veya safra kesesi hastalığı gibi altta yatan bir problemin, kendi başına bir durumdan ziyade bir belirtisidir. Dispepsi olarak da adlandırılan bu durum, üst batıda kalıcı veya tekrarlayan ağrı veya rahatsızlık olarak tanımlanır.

DİSPEPSİYE YOL AÇAN NEDENLER

İşte dispepsiye neden olabilecek bazı durumlar:

– Aşırı sigara ve alkol kullanımı.
– Stres, kaygı ve yorgunluk.
– Bilinçsiz ilaç kullanımı.
– Gazlı içecekler, çikolata, alkol ve kafein.
– Ağır, yağlı ve baharatlı gıdaların tüketimi.
– Çok fazla yemek.
– Çok hızlı yemek.
– Stres veya sinirlilik.
– Yüksek lifli yiyecekler yemek.
– Bazı hastalıklar.

Diğer dispepsi nedenleri şunlardır:

– Safra taşları
– Gastrit (midenin astarının iltihaplanması ve şişmesi durumu)
– Pankreasın şişmesi (pankreatit)
– Ülserler (mide veya bağırsak ülseri)
– Antibiyotikler, aspirin ve reçetesiz ağrı kesici ilaçlar (NSAID’ler) gibi belirli ilaçların kullanımı

DİSPEPSİ BELİRTİLERİ

– Yemek sırasında birkaç lokma yedikten hemen sonra doygunluk hissi ve yemeğin yarıda kesilmesi
– Yemek bittikten sonra midede yaşanan doluluk hissi ve bu midede yaşanan doluluk hissinin uzun süre geçmemesi
– Geğirme ve gaz çıkarma
– Mideden yediğiniz yiyeceklerin ağzınıza geri gelmesi
– Şişkinlik
– Bulantı
– Kusma
– Ağızda asitli bir tat hissetme
– Karın guruldaması
– Mide de ve göbeğin üst tarafında yanma hissi
– Karın ağrısı

DİSPEPSİDE KİMLER RİSK ALTINDA?

Her yaştan ve her iki cinsiyetten insanlar hazımsızlıktan etkilenir. Bu son derece yaygın bir durumdur. Bireyin riski şu şekilde artar:

– Fazla alkol tüketimi
– Aspirin ve diğer ağrı kesiciler gibi mideyi tahriş edebilecek ilaçların kullanımı
– Sindirim sisteminde bir ülser gibi anormalliğin olduğu durumlar
– Anksiyete veya depresyon gibi duygusal problemler

HAZIMSIZLIK TEDAVİSİ

Hazımsızlık bir hastalıktan ziyade bir semptom olduğundan, tedavi genellikle hazımsızlığa neden olan altta yatan duruma bağlıdır. Hazımsızlığı önlemenin en iyi yolu, buna neden olan yiyecek ve durumlardan kaçınmaktır.

Hazımsızlık şikayetiniz varsa, beslenme tarzında yapılan değişiklikler ile durum kontrol altına alınır.

Fazla kilolu olmak, midede olan baskıyı arttırır ve midede olan asit mideden yukarıya doğru çıkar. Reflü denilen bu hastalık, hazımsızlığa neden olur. Bu nedenle kilo verilmesi önerilir.

Sigarada bulunan bazı kimyasallar hazımsızlığa neden olur. Mide ve yemek borusu arasında olan kapak bu kimyasallar nedeni ile gevşeyerek reflüye neden olur.

Az baharatlı, az yağlı gıdalar tercih edilmelidir. Çay, kahve, kola ve alkol alınmamalıdır.

Yatmadan saat öncesinden yemek yenilmemelidir. Dolu mide ile yatıyorsanız, yüksek yastık ile yatılmalıdır.

Stres altındayken hazımsızlık çekilir, bu nedenle stresten uzak yaşanmalıdır.

Kullanılan ilaçların yan etkisi olarak hazımsızlık çekiliyorsa, bu ilaçların değiştirilmesi gerekebilir. Bu yüzden mutlaka doktorunuz ile görüşmelisiniz.

Hazımsızlıktan hemen kurtulmak için antiasitler ve aljinatlar alınabilir. Antiasitler; hafif hazımsızlığa iyi gelir. Mide asidini nötrolize ederler. Aljinatlar; mide asidini giderirler. Reflüde özellikle kullanılan ilaçlardır.

HAZIMSIZLIĞI ÖNLEMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

İşte hazımsızlığı hafifletmeye yardımcı olabilecek bazı alışkanlıklar:

– Alkol ve sigara tüketimini tamamen bitirmek.
– Bir oturuşta çok fazla yemek yememek.
– Ağır, yağlı ve baharatlı gıdaların tüketimini minimuma indirmek.
– Gece yemek yeme alışkanlığını sonlandırmak.
– Stres, kaygı ve yorgunluktan uzak durmak.
– Gazlı içecekler, çikolata, alkol ve kafein tüketimini sonlandırmak.
– Yemek yerken konuşmamak.
– Dar giysiler giymeye ara vermek.
– Yavaş yemek yemek.

Boğaz ağrısı Covid belirtisi mi? Corona virüsü belirtileri listesiİlginizi ÇekebilirBoğaz ağrısı Covid belirtisi mi? Corona virüsü belirtileri listesi

Dispepsi nedir, neden olur? Dispepsi belirtileri nelerdir?

DİSPEPSİ (HAZIMSIZLIK ) NEDİR?

Dispepsi üst gastrointestinal (sindirim sistemi) sisteme ait olduğu düşünülen bir aydan fazla süren karın ağrısı, huzursuzluk, erken doyma, şişkinlik, bulantı, kusma, geğirme ve gaz çıkartmayla seyreden yakınmaların belli aralıklarla veya sürekli olarak görülmesi durumudur.

Birtakım fonksiyonel bozukluklarının sindirim sisteminde rahatsızlığa sebep olması olarak tanımlanabilir.

DİSPEPSİ (HAZIMSIZLIK ) BELİRTİLERİ NELERDİR?

Dispepsi belirtileri genel olarak şu şekilde sıralanabilir;

-Mide yanması
-Karın ağrısı
-Şişkinlik
-Gaz
-Geğirme
-Bulantı ve kusma
-Ağızda acı tat dispepsi belirtileri arasındadır.

Dispepsi, stres ve yemek alışkanlıkları kötü yönde değiştiğinde artabilir.

Aşırı alkol alımı, aspirin ve ağrı kesici niteliğindeki ilaçların kullanımı, endişe ve depresyon gibi duygu durumundaki sorunlar dispepsi riskini artırır.

DİSPEPSİ NEDEN OLUR?

Dispeptik semptomların hangi sebeplerle ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektedir. Bununla beraber, bir hastada ortaya çıkan sindirim sistemi ile alakalı şikâyetlerin organik sebeplere veya çeşitli hastalıklara bağlı olarak geliştiğine dair kanıt bulunamadığında, ilgili organlarda fonksiyonel birtakım bozuklukların geliştiği kabul edilerek fonksiyonel dispepsi tanısı konulabilir.

Dispepsi, hastalıklarla doğrudan ilişkilendirilmese de çeşitli risk faktörleri ile alakalıdır. Bu anlamda, aşağıdaki özelliklere sahip kişilerde dispeptik şikâyetlerin gelişme olasılığı toplumun geri kalanına göre daha yüksektir:

Sigara kullanımı: Sigara ve alkol tüketimi gibi zararlı alışkanlıklar sürekli hale geldiğinde mide-bağırsak işlevlerinde aksamalara yol açabilir.

Cinsiyet: Araştırmalara göre, dispeptik yakınmalar kadınlarda daha sık görülmektedir. Bir diğer deyişle, kadınların sindirim sisteminde dispepsi geliştirme riski erkeklerinkine göre daha yüksektir.

Beslenme alışkanlığı: Yetersiz, dengesiz ve sağlıksız beslenme alışkanlığı mide ve bağırsak çalışma düzeninde değişimlere ve bozulmalara neden olur.

Stresli hayat veya çeşitli psikolojik sorunlar: Günlük yaşamda sıklıkla strese maruz kalınması, sindirim sisteminin işlevlerinde bozulmalara yol açabilir. Benzer şekilde, depresyon veya anksiyete gibi psikolojik sorunlar yaşayan kişilerde sindirim sorunlarına daha fazla rastlanılmaktadır.

Enfeksiyonlar veya bağırsak florasındaki değişimler: Özellikle midenin işlevinin bozulmasında önemli etkenlerden biri olan H. pylori bakterisinin yol açtığı enfeksiyonlarda; mide asidinin artması veya yanlış antibiyotik kullanımı gibi çeşitli etkenler sonucu bağırsaktaki faydalı bakterilerin değişmesi durumunda dispepsi gelişebilir.

İlaç kullanımı: Ateş düşürücü ve ağrı kesici özelliklerde olan non steroidal antienflamatuar ilaçları (NSAİİ) kullanan kişilerde mide-bağırsak işlevleri zarar görebilir.

Çölyak hastalığı: Tedavisi olmayan bu hastalıkta, dispepsinin ortaya çıkardığı rahatsızlıklar gözlemlenebilir.

DİSPEPSİ TEDAVİSİ

Dispepsi belirtileri varsa altta yatan başka hastalıklar araştırılır. Hastalığın tanısı için kan testi ve görüntüleme tetkikleri istenebilir. Bu sorun, bir hastalıktan çok bir semptom olduğundan tedavisi genellikle altta yatan nedene bağlıdır.

Birtakım fonksiyonel bozuklukların sindirim sisteminde rahatsızlığa sebep olması olarak tanımlanan dispepsi, günlük hayatta yapılan beslenme hatalarından dolayı da ortaya çıkabilir.

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

TwitterFacebook

Dispepsi

Kişiler, hayat boyu çeşitli sağlık sorunları ile karşı karşıya kalır. Vücudumuzu doğrudan etkileyen ve günlük hayatta sık karşılaşılan sağlık sorunlarının başında mide-bağırsak sistemi ile alakalı problemler gelir. Sindirim sistemiyle alakalı problemler beslenme alışkanlığı ile yakın ilişkili olduğu gibi, çeşitli hastalıklardan da ileri gelebilir. Tüm bunların yanında, günümüzde sık görülen sindirim rahatsızlıklarından biri de dispepsidir.

Dispepsi Nedir?

Dispepsi veya fonksiyonel dispepsi; özellikle mide ve onikiparmak bağırsağındaki birtakım fonksiyonel bozukluklarının sindirim sisteminde rahatsızlığa sebep olmasıdır. Buna göre; dispeptik olan kişilerde altta yatan organik herhangi bir neden olmamasına rağmen, organların çalışmasında çeşitli işlev bozuklukları gelişerek hazımsızlık, şişkinlik, ishal gibi sindirim sistemine dair farklı şikâyetler meydana gelir. Şikâyetler hastadan hastaya değişkenlik gösterebildiği gibi, aynı hastada zamanla farklı belirtiler de gelişebilir. Ortaya çıkan belirtiler en az 1 ay boyunca devam eder.

Fonksiyonel dispepsi geliştiği takdirde, hastaların hayat kalitesi ciddi manada olumsuz etkilenebilir. Semptomlar 1 ila 6 aydan uzun sebat edebildiğinden, kişiler uzun süreli sindirim sistemi problemlerine maruz kalabilir. Araştırmalar toplumun yüzde 20’sinde dispeptik yakınmaların mevcut olduğunu ortaya koymuştur.

Dispepsi Neden Olur?

Dispeptik semptomların hangi sebeplerle ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektedir. Bununla beraber, bir hastada ortaya çıkan sindirim sistemi ile alakalı şikâyetlerin organik sebeplere veya çeşitli hastalıklara bağlı olarak geliştiğine dair kanıt bulunamadığında, ilgili organlarda fonksiyonel birtakım bozuklukların geliştiği kabul edilerek fonksiyonel dispepsi tanısı konulabilir.

Dispepsi, hastalıklarla doğrudan ilişkilendirilmese de çeşitli risk faktörleri ile alakalıdır. Bu anlamda, aşağıdaki özelliklere sahip kişilerde dispeptik şikâyetlerin gelişme olasılığı toplumun geri kalanına göre daha yüksektir:

• Cinsiyet: Araştırmalara göre, dispeptik yakınmalar kadınlarda daha sık görülmektedir. Bir diğer deyişle, kadınların sindirim sisteminde dispepsi geliştirme riski erkeklerinkine göre daha yüksektir.

• Stresli hayat veya çeşitli psikolojik sorunlar: Günlük yaşamda sıklıkla strese maruz kalınması, sindirim sisteminin işlevlerinde bozulmalara yol açabilir. Benzer şekilde, depresyon veya anksiyete gibi psikolojik sorunlar yaşayan kişilerde sindirim sorunlarına daha fazla rastlanılmaktadır.

• Sigara kullanımı: Sigara ve alkol tüketimi gibi zararlı alışkanlıklar sürekli hale geldiğinde mide-bağırsak işlevlerinde aksamalara yol açabilir.

• Beslenme alışkanlığı: Yetersiz, dengesiz ve sağlıksız beslenme alışkanlığı mide ve bağırsak çalışma düzeninde değişimlere ve bozulmalara neden olur.

• İlaç kullanımı: Ateş düşürücü ve ağrı kesici özelliklerde olan non steroidal antienflamatuar ilaçları (NSAİİ) kullanan kişilerde mide-bağırsak işlevleri zarar görebilir.

• Çölyak hastalığı: Tedavisi olmayan bu hastalıkta, dispepsinin ortaya çıkardığı rahatsızlıklar gözlemlenebilir.

• Enfeksiyonlar veya bağırsak florasındaki değişimler: Özellikle midenin işlevinin bozulmasında önemli etkenlerden biri olan H. pylori bakterisinin yol açtığı enfeksiyonlarda; mide asidinin artması veya yanlış antibiyotik kullanımı gibi çeşitli etkenler sonucu bağırsaktaki faydalı bakterilerin değişmesi durumunda dispepsi gelişebilir.

Dispepsi Belirtileri Nelerdir?

Dispepsi temelde mide ve onikiparmak bağırsağındaki işlevsel aksamalardan kaynaklandığından, klinikte neden olduğu belirtiler bu bölgelerle alakalı olarak gelişir. Aşağıdaki belirtiler sıklıkla dispeptik yakınmalar olarak kabul edilir:

• Üst sindirim sistemi bölgesinde yanma ve acı

• Karın ağrısı

• Geğirme

• Şişkinlik ve gaz hissi

• Yemek sonrası çabuk doyma veya az yemekle rahatsız edici şekilde doygunluk hissetme

• Bulantı, kusma

• Kötü ağız kokusu

• Kilo kaybı

Dispepsi Tanısı Nasıl Konur?

Dispepsi tanısı; benzer şikâyetlere neden olan diğer hastalıkların ekarte edilmesi, yani yokluğunun tespit edilmesi durumunda konur. Buna yönelik olarak, hekim tarafından hastalık hikayesi ayrıntılı olarak alınır ve detaylı fizik muayene yapılır. Gerekli görüldüğü takdirde ek görüntüleme ve laboratuvar tetkiklerine başvurulabilir. Nihayetinde, aşağıda bulunan belirtilerden bir ya da birden fazlasının son 3 ayda mevcut olması, ayrıca belirtilerin fonksiyonel dispepsi tanısından 6 ay öncesinde başlamış olması halinde fonksiyonel dispepsi tanısı söz konusu olabilir:

• Karın ağrısı

• Rahatsızlık hissi

• Erken doyma

• Karında veya göğüste yanma hissi

• Yemek sonrası doygunluk hissi

• Belirtileri açıklayabilecek organik bir sebebin olmaması veya altta yatan bir hastalığın olmaması

Dispeptik şikâyetler sıklıkla farklı sindirim problemlerinde de görülebildiğinden, ayırıcı tanı yapılırken aşağıdaki şu hastalıklarla karıştırılabilir:

• Gastroözofageal reflü hastalığı

• Peptik ülser hastalığı

• Gastroparezi (mide tembelliği)

• İrritabl bağırsak sendromu

• Üst sindirim sisteminin kanserleri

Burada önemli olan nokta, dispepsi tanısının konulabilmesi için organik bir sebebin tespit edilememesinin gerektiğidir. Kişide yukarıda ifade edilen hastalıklardan şüpheleniliyorsa, bu hastalıkların tanısında gereken somut delillerin tespit edilmesi gerekir. Aksi takdirde, dispeptik yakınmalara sahip kişilerde belirli bir hastalık tespit edilemediğinde fonksiyonel dispepsi tanısı konur.

Dispepsi Tedavisinde Neler Yapılır?

Dispeptik şikâyetlere çok çeşitli hastalıkların neden olabilmesi ve fonksiyonel dispepsi hastaları arasında dahi semptomların tür ve şiddeti açısından farklılık göstermesi nedeniyle, fonksiyonel dispepsiye yönelik tedavi yaklaşımı kişiden kişiye farklılık gösterir. Etkili bir tedavinin yapılabilmesi doğru tanının konulmasına bağlıdır. Bu anlamda, dispeptik semptomlara yol açan organik bir patolojinin tespit edilmesi durumunda, ilgili hastalığın spesifik tedavisinin uygulanması gerekir.

Fonksiyonel dispepsi tanısı konulduğunda ise hastadaki şikâyetlere yönelik semptomatik tedavi planlanır. Bu doğrultuda aşağıdaki yaklaşımlar dispepsi tedavisinde sıklıkla benimsenir:

• Karında veya göğüste yanma ile seyreden dispepside; öncelikle mide asidini düzenleyici antiasitler, antihistaminikler veya proton pompa inhibitörleri reçete edilir. Semptomlara H. pylori enfeksiyonun sebep olduğu tespit edilirse, antibiyotik tedavisi uygulanabilir.

• Hazımsızlık veya şişkinlik şikâyetlerine yönelik prokinetik ilaçlar, mide boşaltımını artıran ilaçlar veya bağırsak düzenleyici ürünler önerilebilir. Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılması bu noktada önemlidir. Gerekli görüldüğü takdirde beslenme, uzman bir diyetisyen tarafından profesyonel bir şekilde düzenlenebilir.

• Stres dispepsi gelişiminde önemli bir risk faktörü olduğundan, stres yönetimine yönelik tavsiyeler verilebilir; gerekirse stres veya anksiyete bozuklukları gibi psikolojik rahatsızlıklara yönelik tedaviler planlanabilir. Gerekirse ilaç tedavisi veya psikoterapi de tercih edilebilir.

• Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklara son verilmelidir.

• Düzenli egzersiz yapmak mide-bağırsak işlevlerinin düzenlenmesinde faydalıdır. Fazla kilolu olan kişilerin ideal kiloya ulaşması sindirim sistemi sağlığı için oldukça önemlidir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır