odun sobası kaç derece / Sıkça Sorulan Sorular - Şömine Aksesuarcısı

Odun Sobası Kaç Derece

odun sobası kaç derece

KW NASIL HESAPLANIR?

Şömine tüketicilerinin en çok sorduğu sorularında biri budur. KW şömine haznesi veya sobasına atılan 1 kg kuru odun ile 1 saatte ortaya çıkan ısıtma kapasitesidir.

Bu hesap laboratuar koşullarında özel izoleli odalarda yapılır. Bukoşullara sahip olmaya üreticilerin bu testleri üniversitelerin ilgili birimlerinde yaptırmaları gerekmektedir.

KW, metrekare veya metreküp cinsinden de hesaplanabilir.

1 KW ısı = min 5,2 m² – max 16,0 m² veya min 13,0 m³ -max 40,0 m³

Metreküp hesaplamasında tavan yükseklikleri standart olarak 2,5 m alınmaktadır.

CAM TEMİZLEME SİSTEMİ NEDİR?

Standart cam temizleme sistemlerindeki amaç seramik cam ve alev arasına hava perdesi oluşturarak camda is oluşturmasını önlemektir.

Gelişmiş cam temizleme sistemleri ise sistem hem camı isten korumak hem de oluşan ileri alev ile temizlemektir.

Cam temizleme sisteminin düzgün çalışabilmesi için tabiî ki odunlarınızın kuru olması gerekmektedir.

İKİNCİL YANMA SİSTEMİ NEDİR?

İkincil yanma sistemi şömine ve ya sobanızda ilk havalandırma girişinden giren oksijenle yakılamayan gazın ikinci havalandırma sisteminden giren oksijen ile tamamen yakılmasıdır. İkincil yanma sistemi bulunan şömine hazne ve sobalarında verimlilik daha yüksek ve odun tüketimi daha azdır.

YEŞİL ALEV SERTİFİKASI NEDİR? NASIL DERECELENDİRİLİR?

Flamme Verte Sertifikası;ısıtma pazarı ve yenilenebilir enerji üzerine 10 yıldır verilen ve  90 farklı markaların oluşturduğu, Yenilenebilir Enerjiler Birliği tarafından verilen ve sürekli geliştirilen bir standart etiketidir.

“Yeşil Alev”

Yeşil alev sertifikası olan ürünler yüksek kaliteli ve çevre dostu ürünlerdir. Çevreyi kirletici emisyon oranları düşüktür ve verimleri maksimum düzeydedir. Verimler odun tüketen şömine haznesi ve sobası için minimum %70, Pellet şömine haznesi ve sobası için minimum %85’tir.

Flamme Verte, mükemmellik ve kaliteyi artırmak için sürekli bir çaba içerisindedir. Firmaları yüksek kalite ürünler üretmeye zorlar ve bunu Avrupa Ülkeleri çapında çıkardığı tüzüklerle yapar. Ocak ayında odun-pellet şömine ve hazneleri 1 veya 4 yıldız arasında olanlar için üretimden kaldırma kararı verildi. Bunun başlıca nedeni çevreye karşı duyarlılık ve daha az yakıt ile daha çok verim almaktı. Firmalara verilen süre zarfında 5 yıldıza çıkarılabilen ve testlerden geçen ürünler piyasada satışına devam etti ve geri kalanlar toplatıldı. Flamme Verte firmalara yılına kadar ürün sertifikalarını minimum 6 ve ya 7 yıldıza çıkarmaları gerektiğini gönderdikleri yazılı belge ile duyurmuştur.Böylece şömine hazneleri ve sobalar giderek daha verimli ve çevreye duyarlı olacaklardır.

ŞÖMİNE NASIL YAKILIR?

Odun doldururken kapağı yavaşça açınız, baca klapesi olan sistemlerde klapeyi açınız. Şömine odunlarını çapında olanlardan seçiniz ve maksimum adet kütük atınız. Daha yavaş bir yanma için odun koymadan önce alevlerin alçalmasını bekleyiniz ve çok canlı ateşe odun atmaktan kaçınınız.

ŞÖMİNE YAKITLARI NELERDİR?

Odunlu şömineler için;

Meşe, gürgen, kayın vb sert yapıya sahip ağaçlar, yumuşak yapılı ağaçlara göre tavsiye edilir.

Çok şiddetli olarak yandıklarından reçineli ağaçlar tavsiye edilmez. Şöminenin enerjisini arttırmak için ve şömine camlarında is olmasını engellemek için En az iki yıl kurutulmuş nem oranı %20’nin altında olan odunlar kullanılmalıdır.

Yeni kesilmiş ağaçların verimi düşüktür ve camlarda katran oluşmasına neden olur.

Kullanılması yasaklanmış yakıtlar;

Sert mineral yakıtlar: kömür vb.

Afrika kökenli ağaçlar: Akaju vb.

Tuzlu ortamda beklemiş ağaçlar.

Yanma ve yakmayı kolaylaştırmak için yağ, alkol, akaryakıt vb. kimyasalların kullanılması kesinlikle yasaktır.

ŞÖMİNE ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

  • Açık sistem şömineler: Tuğla veya taştan yapılırlar. Isıtma özelliği yok denecek kadar azdır.
  • Kapalı sistem şömineler: Pik döküm veya sacdan üretilirler. Isı odası yapımı ile tüm mekanı ısıtma kapasiteleri vardır.
  • Elektrik sistemli şömineler: Bağlantı olarak doğalgaz ve ya sadece elektrik kullanılarak yakılabilirler. Isıtma kapasiteleri kw arasında değişmektedir.
  • Ethanollü şömineler: Avrupa standartalarına göre sadece dış mekanda kullanılabilen şeker kamışından yapılan bir yakıt yakan ısı kapasitesi az olan şöminelerdir.

ISI ODASI NEDİR?

En basit tanımıyla, şömine yakılarak elde edilen ısının depolanması, mekanın farklı bölümlerine kullanılmak üzere biriktirilmesi için oluşturulan bölmelerdir. Merkezi ısıtma sistemlerinin temelini oluşturan ısı odası sistemi, günümüzde kapalı hazneli şöminelerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Tercihen Kalsiyum Silikat ve ya taşyünü gibi malzemelerle izolasyonu sağlanan ısı odalarının, yüksek ısılarda kullanılması, nemlenme, koku yapma gibi olumsuz durumlarla karşılaşılabileceğinden montajın profesyonellerce yapılması oldukça önemlidir.

Isı odalarının yapımında temel malzeme olarak galvaniz sac malzemesi tercih edilmektedir. Soğuk hava girişi, sıcak hava çıkışı için gerekli giriş-çıkışlar oluşturulduğundan, ısı odası sisteminde ısı kaybı minimum orandadır. Kapalı hazneli şöminelerdeşöminenin bulunduğu odada, şöminenin önüne, yakınında oturanların rahatsız olacağı bir sıcaklık oluşturmadan, uzun süreli ve dengeli bir ısınma sağlanmasında ısı odasının önem sırası ilktir.

İzolasyonda kullanılan malzemenin sıcaklığa direnci, yakılabilecek odun, odun cinsi ya da diğer yakıtların tercihinde önem teşkil eder. Bu nedenle yeni bir şömine yaptırırken ya da daha önce yapılmış olan bir şömineyi kullanırken, şöminenin teknik özellikleri hakkında bilgi sahibi olunması gerekir.

Isı odası sistemi, birden fazla katlı evlerde ısınma ihtiyacının karşılanmasında oldukça kullanışlı bir sistemdir. Binanın tüm bölümlerine bağlantı kuracak şekilde, yapı mimarisine eklenebilen ısı odası ve hatların inşasında, yapının projesi ile uyumlu çalışılması hayati önem taşır.

KALSİYUM SİLİKAT NEDİR? NEDEN TAŞ YÜNÜ YERİNE TERCİH EDİLMELİDİR?

Bir şömine yapılırken, şöminenizden belirli bir kalite beklediğinizden, doğru yalıtımlı şömine panoları ve malzemelerinin kullanılması önemlidir.

Kalsiyum Silikat plakalar, şömine uygulamaları için geniş bir yanmaz yalıtım levhaları ve teknik yalıtım sistemleri yelpazesi sunarlar ve ısı odası sistemleri, sistemlerin hızlı ve basit bir şekilde montajını deneyimlediğiniz çeşitli benzersiz özellikler sunar.

SkamoEnclosure ve SkamoStove, şömineler için teknik yalıtım sistemlerimiz ve ürünlerimizdir ve olağanüstü yalıtım değerleri ile daha temiz ve daha verimli bir yanma işlemi garanti edilir. Sistemin şömine panoları vermikülitten yapılmıştır; şöminelerin verimliliğini artıran bir malzeme. Şömineli levhalarda vermikülit uygulaması, malzemenin kayda değer dayanımı nedeniyle panoların yüksek sıcaklıklara dayanmasını sağlar.

Teknik yalıtım sistemlerimiz , şömineniz için özel yanmaz malzemeler içerdiğinden güvenliğinizi garanti eder.

Sistemlerin yüksek yalıtım değerine ve yanmaz panolarına sahip olduğunuzdan emin olabilirsiniz.

Ürünün Avantajları:

  • Kansorejen madde şçermez tamamen sağlıklıdır.
  • dereceye kadar dayanıklıdır.
  • CO partiküllerini yaktığını için, CO2 salımını azaltır.
  • Düşük yalıtım kalınlıkları sayesinde alan kazandırır.
  • Çevre dostudur.
  • Tek bir yapı malzemesi ile ön duvar ve ısı yalıtımı sağlar.
  • Kolay ve pratik kurum sağlar.
  • Kolay şekillendirilebilir.
  • Moloz artığı bırakmaz, tüm parçalar daha sonra kullanılabilir.
  • Dış giydirme olarak şekillendirilip kullanılabilir.

ŞÖMİNE VE SOBA CAMI NEDEN KİRLENİR?

Şömine camlarının kirlenmesi bir kaç nedene bağlı olabilir;

Eğer şömine veya sobanızın camı yeterli hava almıyorsa cam islenebilir. Bu durumda yanma havası girişlerini açık bırakın.  Camın yeterli havalandırılması, önler. Bu yüzden bu özelliğe sahip cam temizleme sistemli ürünleri almanızı öneririz.

Yakılan odunun kalitesi ve nem içeriği de önemlidir . Kozalaklı odunlar (çam, köknar, karaçam vb.) kullanmamaya özen gösterin. Bu odunların içinde bulunan reçine içerisindeki gazlar ve duman camlar ve bacanın iç kısmında hızla birikmekte ve bacanın iç kısmı büzülmekte ve bacanın genişliğini daha da azaltılmakta ve kurum açısından tehlikeli olabilmektedir.

Nem içeriği% 20’den fazla olan odunlar daha fazla ve daha yoğun duman yayar ve camın daha hızlı kararmasına neden olur.

Son olarakta baca düzenli olarak temizlenmediyse, bu aynı zamanda cam üzerine katran kalıntısının oluşmasına neden olabilir.

ŞÖMİNE CAMI NASIL TEMİZLENİR?

En etkin yöntem şömine cam temizleme spreyleridir. Soğuk cama sprey sıkılarak bir süre bekletilir ve daha sonra cam silinir.

ŞÖMİNE VE SOBA BACASI NASIL TEMİZLENİR ?

Baca temizleme aparatı ile baca üstünden ve ya şömine içinden aparat uzatılır ve fırça çevirilerek baca temizlenir.

DÜŞÜK TÜKETİM EVLERİNE UYGUN SOBALAR VE ŞÖMİNELER NELERDİR?

Pasif (Düşük Tüketim) Evlere, uygulanabilir odun veya pelet sobaları ve şömine hazneleri , evinize inanılmaz bir termal konfor sunan, ısıtma pazarına yeni eklenen bir ürünleridir.

Bu sobalar ve şömine hazneleri, evin içindeki havayı tüketmeden, dışarıdan temiz hava bağlantısıyla hava çekerek o havayı ısıtan sistemlerdir.

Isıtma faturalarında önemli bir azalma!

RT / düşük tüketimli (BBC) evleri için idealdir, kullanıcıların önemli ölçüde enerji tasarrufu elde etmelerini sağlar, böylece ısıtma faturalarını önemli ölçüde azaltır. Bu hava geçirmez soba ve şömine tipi, kalifiye bir profesyonel tarafından kolayca monte edilebilir.

ÇELİK ŞÖMİNELER , SOBALAR VE VERİMLİLİK !

Dökme demirden farklı olarak, çelik malzeme ısıyı biriktirmez. Bu dezavantajın üstesinden gelmek için, odun soba veya şöminesinin yanma odası, genellikle yanan kütüklerin ürettiği ısıyı depolayan vermikülit panellerle kaplanır. Bu şekilde ısı döküm ürünlerde olduğu gibi depolanmaya çalışılır.

Çelik şömine ve sobalar, daha hafif oldukları için rahat taşınırlar. Estetik açıdan da mekanlara şıklıkları ile katkıda bulunurlar.

HİBRİT SOBA (PELET VE ODUN YAKABİLEN) NEDİR?

Odun sobası ve Pelet sobasının tüm avantajlarından yararlanmak isteyenler için üretilmiştir. Bu soba çeşidinde isterseniz pelet yakıtı, isterseniz odun kullanabilirsiniz.

Bu alışılmadık karma soba konsepti, klasik bir odun sobası gibi çalışır, ancak aynı zamanda bir pelet tankına sahiptir. Bir fonksiyondan diğeri kolayca geçiş yapabilirsiniz. Pelet sobalarda elektrikler kesilirse ve jenaratörünüz yoksa sobanızı kullanamazsınız. Ama hibrit sobalarda pelet bölümünü kullanamasanızda odun sobası olarak sobanız sizi ısıtmaya devam eder. Ayrıca diğer pelet sobalar gibi fan sesi yoktur, sessiz çalışırlar.

DÜŞÜK TÜKETİM EVİ (PASİF EV ) NEDİR?

Pasif Ev yapıları gerekli olan oda sıcaklığına ulaşabilmek için, temiz havayı ısıtarak ya da soğutarak gerekli termal rahatlığı sağlayabilen yapılardır. Pasif Ev yapıları Almanya’daki Pasif Ev Enstitüsü’nün belirlemiş olduğu standartlar doğrultusunda tasarlanır ve inşa edilir. Daha sonra bu yapılar enstitünün vermiş olduğu standartlara uygun olmalarına bağlı olarak sertifikalandırılır.

Pasif Ev Temel Tasarım Özellikleri:

  • Yüksek düzeyde yalıtım (Ud < W/(m²K)
  • Son derece yüksek performanslı ve yalıtımlı pencere, kapı sistemleri (Up < W/(m²K)
  • Hava sızdırmaz bina kabuğu (< /h @50 Pa)
  • Isı köprülerinin oluşmasına engel mimari detay çözümleri (Ψ ≤ W/(mK) [TbCrit]
  • Yüksek verimli, ısı geri kazanımlı mekanik havalandırma sistemi (≥ 75 verimlilik)

ÖNEMLİ UYARILAR !

Şömineyi aşırı doldurmaktan kaçınılmalıdır.

Çalı, sarmaşık dalı, saman, karton, kuşe kağıt vb. yakılması kesinlikle tavsiye edilmez.

Çöp atıkları ve plastik ürünlerin yakılması kesinlik yasaktır.

Yanmakta olan şömineden çoçuklar uzak tutulmalıdır.

Yanma havası girişleri ve yanma bölmesinin sökülmesi kesinlikle yasaktır.

 

Diğer tüm sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Döküm Soba

Kış aylarının vazgeçilmez ısınma kaynağı olan sobalar, özellikle döküm malzemeden üretildiğinde üstün ısıtma özelliğine sahiptir. Kaloriferli evlerde dahi otantik bir hava oluşturan döküm soba, özellikle köy evlerinde her mevsim tercih edilmektedir. Fırınlı ve fırınsız olarak farklı şekillerde kullanılabilen döküm sobalar, yazlık evlerin dekorasyonundaki en önemli parçalardan bir tanesidir. Kış aylarının vazgeçilmezi ve geçmişin en önemli anımsatıcısı olan döküm sobalar, çeşitli malzemelerden elde edilmektedir. Döküm soba tercihiniz, kullanacağınız yerin özelliklerine, ortamın büyüklüğüne ve tasarımına bağlı olarak farklılık gösterebilir. Sayfamızda yer alan sayısız döküm soba modellerini inceleyerek, kullanmak istediğiniz ortam için en ideal modeli belirleyebilir ve kolaylıkla satın alma işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Geçmişten bugüne, ısınmanın en güzel ve eğlenceli yolu olan sobalar, özellikle kış aylarının vazgeçilmez öğesi olması sebebiyle, evlerin başköşesinde yerini almaktadır. Farklı şekillerdeki tasarımlarıyla dikkat çeken döküm soba modelleri, isteğinize göre daha dekoratif ya da daha fonksiyonel özelliklere sahip olacaktır. Örneğin Fransız döküm soba evinize daha klasik bir hava katacakken, yuvarlak döküm soba country tarzı dekorasyona katkı sunacaktır. Sadece ısınma amaçlı değil, yemek pişirme amacıyla ya da fırın olarak kullanılabilen soba modelleri arasından, sizler için en uygun tasarımı belirlemek için sayfamızda yer alan sayısız soba seçeneğini incelemeniz yeterli olacaktır. Tercih edeceğiniz sobaların boyutları ve fonksiyonları değişiklik gösterdiğinden, aradığınız model hakkında filtreleme yapmanız ürünleri bulma sürenizi kısaltacaktır. Evlerin vazgeçilmez ürünü olan döküm soba modelleri, teras ve kış bahçesi gibi ortamlardaki ısınma gereksinimi karşılarken, ortamın daha otantik ve doğal hale gelmesine yardımcı olacaktır.

Döküm Soba Modelleri

Döküm Soba Modelleri

Birbirinden farklı döküm soba tasarımları sayesinde, aradığınız özelliklere sahip olan modeli bulma süreniz oldukça kısalmaktadır. Evlerinizin ısınmasını desteklemek ve ortamın daha doğal bir hal almasını sağlamak amacıyla tercih edeceğiniz döküm sobalar, hayalinizdeki dekorasyonu tamamlamayı ve kış aylarında sıcacık bir ortama sahip olmayı sağlayacaktır. Birbirinden farklı işlevde tasarlanan ve farklı modelleriyle her kullanıcının ihtiyacına karşılık veren soba tasarımları arasında, en fazla rağbet gören tasarım demir döküm soba modelleri arasından çıkmaktadır. Doğalgaz bağlantısı bulunmayan evlerin ısıtılması için kullanılması zorunlu olan sobalar, yazlık ve kışlık evlerin vazgeçilmez parçası haline gelmiştir. Ortamın boyutuna ve soğukluğuna bağlı olarak, tercih edeceğiniz döküm sobaların modellerinde ve boyutlarında değişiklikler gözlemlenebilir. Farklı farklı materyallere sahip olan, çok fonksiyonlu döküm sobaları inceleyerek, hayalinize ve ihtiyacınıza uyum sağlayan soba tasarımını belirleyebilirsiniz. Çok büyük ortamları ısıtmak için daha büyük boyutlardaki tam döküm soba modelleri tercih edilirken, küçük alanlardaki ısınmayı sağlamak adına mini döküm soba modelleri tercih edilmektedir. Büyük ya da küçük modellerin tamamında benzer fonksiyonlar bulunurken, kullanım ömrü, ısıtma kapasitesi, kullanılan ekstra fonksiyonlar ve görüntü gibi özellikler, sobaların modeline göre farklılık gösterecektir. Sobaların sadece ısınma amacıyla kullanılmaması, sobalar üzerindeki aparatlarda ve fonksiyonlarda değişiklikler meydana getirmiştir. Fırın ve ocak gibi özellikleri de içerisinde barındıran sobalar, isteğe göre bir ya da birden fazla fırınlı olacak şekilde tasarlanmaktadır. Fırın özelliğini tercih etmiyor ve sadece ısınma amacıyla soba kullanımını talep ediyorsanız, daha küçük boyutlarda ve fırınsız olacak şekilde tasarlanan döküm sobaları inceleyebilirsiniz. Her ortama uyum sağlaması adına, döküm sobaların tasarımlarında farklılıklar görülebilir. Şömine görüntüsü veren soba modelleri tercih edilerek, kullanıldığı ortamdaki dekorasyon daha üst seviyeye çıkarılabilir. Aradığınız döküm soba çeşitleri arasından en ideal modeli belirledikten sonra, beğendiğiniz sobayı kolayca sepetinize ekleyebilir ve satın alma işlemlerini kısa sürede gerçekleştirebilirsiniz. Camlı döküm soba modellerini kullanarak, ateşin yandığını dışardan görebilir ve şömine edasında bir ortam oluşturabilirsiniz. Evlerinizin en önemli üyesi haline gelecek olan sobalar, özellikle çok soğuk bölgelerde en fazla ihtiyaç duyulan ürünler arasında yer almaktadır. Ortamın soğukluğunu, nostaljik görünümü ve odun çıtırtılarıyla ortadan kaldıran sobalar, istediğiniz her ortama kurulabilir şekilde dizayn edilmektedir. Tasarımıyla göz kamaştıran birbirinden farklı döküm soba modelleri arasından en ideal olanı belirlemek adına, sayfamızda yer alan birbirinden güzel modelleri incelemeniz yeterli olacaktır. Her soba modelinin kendine özgü bir tasarımı olduğu gibi, kullanım alanı açısından da çeşitli fonksiyonları bulunmaktadır.

Döküm Soba Fiyatları

Döküm Soba Fiyatları

Döküm malzemeden elde edilen soba modelleri, birbirinden farklı fonksiyon ve tasarımları sebebiyle farklı şekillerde ücretlendirilmektedir. Hayalinizdeki modele bağlı olarak değişiklik gösteren döküm soba fiyatları, boyutlarına ve elde edildiği malzemeye bağlı olarak da yükselmekte ya da düşmektedir. Bütçenize uygun sayısız soba modelini bir arada yer aldığı sayfamız üzerinden, sizler için ideal olan fiyat aralığını belirleyebilir ve bu aralıklardaki döküm soba modellerini inceleyebilirsiniz. Döküm soba çeşitleri ve tasarımları, firmalar tarafından sunulan sobaların fiyatlarında doğudan etki oluşturduğundan, aradığınız modele dair belirli anahtar kelimeleri sayfamızda taratmanız ve sıralama özelliğini kullanarak, en düşük fiyattan yüksek fiyata doğru liste sıralaması yapmanız yeterli olacaktır. Gerekli fiyat aralığı ve sıralamanın belirlenmesinin ardından, bütçeniz için en ideal soba modelini belirlemeniz kolaylaşacaktır. Özellikle fırınlı sobaların daha fazla tercih edilmesi, kuzine döküm soba modellerine olan ilginin artmasına yol açmıştır. Odun ateşinde yiyeceklerin pişmesi ya da közlenmesini sağlayan fırınlı soba modelleri, normal modellere kıyasla daha yüksek fiyat değeri üzerinden ücretlendirilmektedir. Fırınlı modellerin boyutları ve fırın sayısı gibi etkenler de modellerin fiyat değerini doğrudan etkileyecek faktörler arasında yerini almaktadır. Kullanacağınız ortamın büyüklüğü ve kullanım amaçlarını dikkate alarak, tercih edeceğiniz döküm sobalar için aklınızda fiyat aralığı belirlemeniz, sizler için faydalı olacaktır. Belirlediğiniz fiyat aralığına en uygun modelleri inceleyerek, sobalar arasında daha kolay seçim yapabilirsiniz. Sadece ısınma amacıyla değil, ortamın dekorasyonunda tamamlayıcı olması amacıyla da sobaları tercih ettiğiniz durumlarda, şömine tarzındaki camlı modelleri incelemeniz tavsiye edilmektedir. Döküm soba tavsiyesi arayan kişiler için en ideal modellerden bir tanesi olan camlı modeller, ortamdaki sıcaklığın göz kamaştırıcı bir hal almasını sağlamaktadır. Fırın ve benzeri işlevlere gerek duyulmadığında, ortamda hem dekoratif bir öğe olması, hem de sıcaklığın daha yakından hissedilmesi için camlı soba tasarımlarına olan rağbet artmaktadır.

Birbirinden farklı malzemelerden elde edilen döküm soba modellerinin en önemli ortak noktası, döküm malzemesi sebebiyle ısıyı çok iyi yayması ve uzun süre sıcaklığı muhafaza etmesidir. Kış günlerinde aileniz ve sevdiklerinizle keyifli vakitler geçirmek istiyorsanız, ortamın en iyi öğesi olan döküm soba modelleri arasından sizler için en ideal modeli belirlemelisiniz. Üzerinde su ısıtmak, çay demlemek, kestane pişirmek ve yemeklerinizi hazırlamak gibi birçok etkeni bir arada barındıran döküm sobalar, kış aylarının vazgeçilmez öğeleridir. İhtiyacınızı karşılayacak en ideal soba modelini belirlemek ve kısa sürede satın almak için sayfamızdaki ürünleri inceledikten sonra, ürünlerin açıklama kısımlarındaki bilgileri dikkatlice okumanız yeterlidir. Soba ihtiyacından ziyade dekoratif bir ürün arıyorsanız elektrikli döküm soba modellerini inceleyebilirsiniz. Sadece bulunduğu ortamı ısıtmakla kalmayan döküm soba tasarımları, çeşitli fırın bölümleriyle yemek pişirmek ve yiyecekleri közlemek gibi fonksiyonları da beraberinde getirmektedir. İsteğe göre fırınlı ya da fırınsız şekilde tercih edilebilen sayısız tasarımıyla dikkat çeken döküm soba modelleri, özellikle kalabalık ailelerin en keyifli anlarında yanlarında olacaktır. Fırınlı döküm soba tasarımları, sobanın boyutuna ve istenen fırın gözü sayısına göre farklı boyutlarda tasarlandığından, birden fazla ürünü tek seferde pişirme imkânı söz konusudur. Sobadaki odun ve kömür ateşiyle kendiliğinden fırın görevi gören döküm sobalar sayesinde, yemeklerinize ekstra lezzet katılacaktır. Özellikle tepsi yemekleri, etler ve ekmeklerin pişmesinde üstün lezzet sağlayan döküm soba tasarımlarıyla, istediğiniz fırında istediğiniz ürünü ağır ağır pişirebilirsiniz. Yiyeceklerin soba kokusu altında pişmesi ve odun ateşinin lezzetiyle daha da lezzetli hale gelmesini sağlayan fırınlı modeller, normal modellere göre daha geniş boyutlarda olabilirler. Sadece ısınma amacıyla soba kullanmak istiyor ve fırın gibi ekstra fonksiyonlara gerek duymuyorsanız, fırınsız döküm soba tasarımlarını tercih edebilirsiniz. Fırınlı şekilde hazırlanan döküm soba modellerinde, büyük ve küçük olacak şekilde farklı boyutlarda fırın çeşitlerine yer verilmektedir. Aynı soba üzerinde 2 ya da 3 adet fırın gözü olabileceği gibi, tercihinize bağlı olarak tek gözlü fırınları bulunan soba modellerini de seçebilirsiniz. Fırın gözünün büyüklüğü, sobanın toplam boyutlarına bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Ateşin başında ısınırken, bir yandan çayınızın demlenmesi bir yandan da fırında yemeğinizin pişmesi, ailenizle mutlu anlar yaşamanızı sağlayacaktır. Döküm soba kullananlar tarafından yapılan yorumları incelemek için beğendiğiniz ürünlerin tanıtım sayfasını açmanız ve yorum bölümüne doğru sayfayı kaydırmanız yeterli olacaktır. Her kullanıcının verdiği puanlamalar, ilandaki ürünün puanını doğrudan etkilemekte ve yıldız değeri olarak geri dönmektedir. İyi ve kötü yorumların tamamının açık şekilde yer aldığı kullanıcı yorumları sayfası üzerinden, aklınızdaki soru işaretlerini giderebilir ve alacağınız soba hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. Ürünleri incelemek için açtığınız sayfa üzerinden, ürünün tüm detaylarına erişim sağlanacak ürün açıklama kısmına erişmeniz mümkündür. Seçtiğiniz döküm soba modellerinin malzemesi, kullanım detayları, döküm soba özellikleri ve teknik bilgileri hakkındaki tüm detayların yer aldığı ürün açıklama bölümü, alacağınız ürün hakkında detaylı bilgi paylaşmaktadır. Döküm soba nasıl yakılır sorusunun cevabını da bu şekilde öğrenebilirsiniz. Ürün boyutlarının da yer aldığı açıklama bölümünde, fırınlı döküm soba modelleri için ekstra bilgi paylaşımı yapılmaktadır. Özellikle fırın ve ocak gibi işlevleri bir soba üzerinde birleştirmek isteyen kişiler adına, kuzine döküm soba modelleri geliştirilmektedir. Tüm işlevleri bir arada barındıran kuzine döküm sobalar hem ocak, hem de çok gözlü fırın olma özelliğiyle kullanıcılarının beğenisini kazanmıştır.Döküm Soba Fiyatları

Çok Fonksiyonlu Döküm Sobalar

Çok Fonksiyonlu Döküm Sobalar

Dekorasyonu tamamlayan ve ortamın sıcaklık dengesini maksimum seviyeye çıkaran sobalar, çeşitli tasarımlarıyla farklı fonksiyonlara sahiptir. Sayısız model ve tasarıma sahip olan döküm sobalar ihtiyaca ve beğeniye göre kategorize edilmiştir. Sadece ısınma ve dekoratif amaçlı olarak kullanılabilecek birçok model bulunurken, yemek pişirme ve daha yüksek ısı verme kapasitesi gibi etkenlere sahip olan döküm soba modelleri de kullanıcıların ilk tercihleri arasında yer almaktadır. Farklı modellerin ve çeşitli fonksiyonların bir arada görüldüğü döküm soba tasarımları sayesinde, kullanacağınız ortamın dekorasyonu bozulmaz ve ısınma ihtiyacınız en iyi şekilde karşılanır. Özellikle çok soğuk ve karasal bölgelerdeki soğuk havayı engellemek amacıyla, sobanın verdiği sıcaklığa ihtiyaç duyulmaktadır. Elektrikli ısıtıcıların ve kaloriferlerin yeterli ısıyı sağlayamadığı ortamlardaki en ideal ısınma yöntemi olan döküm sobalar, ısıyı en iyi şekilde yaymakta ve uzun süre sıcaklığını korumaktadır. Orta boyutlarda ya da küçük alanlarda döküm soba kullanma ihtiyacı hissedildiğinde, büyük boyutlardaki ürünlerle ortamın daralmasını engellemek için küçük döküm soba modelleri tasarlanmıştır. Her an ısıyı en üst seviyede tutabilmek adına, döküm soba kapağı kolayca açılabilir ve tekrar kapanabilir özelliktedir. Kapakların kolaylıkla açılıp kapanması için özel bir malzeme kullanıldığından, kapalı olduğu anlarda dışarı duman çıkışı engellenmektedir. Tüm döküm soba modellerinin en önemli özelliği, önden ve üstten odun atma imkânının bulunmasıdır. Isı desteğinin her iki şekilde de sağlanabilmesi, istenen her an ateşin kontrol edilmesini kolaylaştırmakta ve yakma esnasında içeriye daha kolay odun yerleştirilmesini sağlamaktadır. Sobadan artan kömür ve odun küllerinin temizliğini hızlandırmak adına, kovalı döküm soba tasarımları ön plana çıkmaktadır. Kovalı tasarımların en önemli özelliği, odun ve kömürlerin taşınması esnasında etrafa herhangi bir pislik dağılmaması ve işlemin hızla sona ermesidir. Kovalı ya da normal modellerin temizliğini kolaylaştıran en önemli özelliği, ön yüzden açılabilir ateş gözü kapağının bulunmasıdır. Ateşin kontrol edilmesi, odun ve kömürlerin düzenlenmesi ya da yerleştirilmesi için büyük kolaylık sağlayan ön kapak, aynı zamanda soba içi temizliğinin de hızlıca sona ermesini sağlamaktadır. Kullanacağınız döküm soba modellerini belirlerken, ön yüzde açılır kapağı olmasına ve alanın olabildiğince geniş tutulmasına dikkat etmelisiniz.

Ateş yakma ve sönmüş külleri toplama açısından önemli bir etken olan ön göz, kullanım esnasında pratiklik oluşturacaktır. Her model ve tasarımdan döküm sobalara yer verilen sayfamız üzerinden, ihtiyacınızı karşılayacak en ideal soba modelini belirlemek için kısa bir gezinti yapmanız yeterli olacaktır. Birbirinden ünlü soba markalarının ürünlerinin yer aldığı sayfamızda, aradığınız ürüne kolayca erişmek için arama bölümüne birkaç kelime yazmanız yeterli olacaktır. Bulunduğu ortamın sıcacık hale gelmesini sağlarken, ortamdaki dekorasyonu da üst seviyeye çıkaran döküm soba modelleri, hayalinizdeki dekorasyonun oluşması için etkin bir parça haline gelecektir. Birbirinden farklı malzemelerden elde edilen döküm soba tasarımlarının en önemli özelliği, her zevke ve beğeniye hitap edecek tasarımların olmasıdır. Daha otantik bir ortam oluşturmak istiyor ve klasik soba modellerinden hoşlanıyorsanız, tuğlalı döküm soba tasarımları sizler için oldukça ideal olacaktır. Birden fazla fırın bölümünün yer aldığı ve ısınma kapasitesinin maksimum seviyeye çıktığı tuğlalı modeller, ortamdaki tüm sıcaklığı dengeleyecek ve uzun süre sıcaklığı koruyacaktır. Bir ya da birden fazla fırın gözünün yer aldığı tuğlalı döküm soba modelleri, demir ya da alüminyum malzemeden elde edilebilir. Sadece sıcaklığı sağlaması ve sıcak kalma süresinin maksimum seviyeye çıkması gibi ihtiyaçlarda, devreye alüminyum döküm soba tasarımları girmektedir. Fonksiyonel özelliğinin yanında, dekoratif olarak da döküm sobaların ön plana çıkmasını istemeniz durumunda, dekoratif döküm soba tasarımlarına yönelmeniz gerekecektir. Dekoratif özellikleriyle ön plana çıkan soba modellerinin en önemli özelliği, şömine gibi camlı ateş bölümüne sahip olmalarıdır. İçerde yanan ateşin dışardan rahatlıkla seyredilmesine imkân tanınan şömine tipi dekoratif döküm sobalarda, kullanılan camlar ısıya % dayanıklılık göstermektedir. Hem dekor ürünü, hem de ısınma kaynağı haline gelen dekoratif tasarımlar, birbirinden farklı modelleriyle her kullanıcının zevkine hitap etmeyi başarmıştır. Dekoratif özelliğinin yanında, isteğe göre fırınlı olma özelliğine de sahip olan döküm sobalar hem fonksiyonel olması, hem de tasarımıyla dikkat çekmesi sebebiyle oldukça fazla rağbet görmektedir. Eski tip soba modellerinden hoşlanıyor ve evinize antika görünümlü bir döküm soba almak istiyorsanız, döküm ördek soba tasarımlarını incelemenizi tavsiye ederiz. Ördek soba olarak adlandırılan döküm tasarımlarda, ayaklar yerden yüksekte olmakta ve sobaların altları boşlukta kalmaktadır. Ördek modellerin en önemli özelliği, isteğe göre renkli şekillerde hazırlanmaları ve üzerlerinde çeşitli motiflere yer verilmesidir. Közde yiyecekleri ve sebzeleri pişirmek için özel fırın bölümü bulunan sobalar mevcutken, sadece ısınma ve dekoratif amaçla da üretilen ördek soba tasarımlarına ulaşabilirsiniz. Renkli döküm soba tasarımları, otantik ve doğallığın yanı sıra, ortamdaki avangart tasarımı da tamamlamakta üstün performans sergilemektedir. Dekoratif amaçla kullanacağınız döküm soba tasarımlarının en güzel örnekleri, sayfamız üzerinde sizlerle bir araya getirilmiştir. Trendyol’un filtreleme ve sıralama bölümlerinden faydalanarak, aradığınız döküm soba fiyat aralığına uygun ürünleri tek bir sayfada görebilirsiniz.

Ateş kac derecedir ?

  • Yarbay
    Mesaj
  • Yarbay
    Mesaj
  • Yüzbaşı
    Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Jamie Hyneman

    ne ateşi?

    Alıntıları Göster
    Ateş bir enerjidir ''Sıcaklık'' birimi ile tarif edilemez, ateş temel ısı kaynağıdır. Bu durumda bağımlı değişkenimiz zaman olduğu i&#;in sıcaklık bağımsız değişken olacaktır. İşte bu y&#;zden ifade edilemez
    Selam ben Baran.
  • Yarbay
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: Oziko

    Ateş bir enerjidir ''Sıcaklık'' birimi ile tarif edilemez, ateş temel ısı kaynağıdır. Bu durumda bağımlı değişkenimiz zaman olduğu i&#;in sıcaklık bağımsız değişken olacaktır. İşte bu y&#;zden ifade edilemez
    Selam ben Baran.

    Alıntıları Göster
    Hastalık anlamında ateşten bahsediyorsan 37 den başlar 43 e kadar gider
  • Onbaşı
    39 Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: ONUR_

    Hastalık anlamında ateşten bahsediyorsan 37 den başlar 43 e kadar gider

    Alıntıları Göster
    alevi kastediyorsan yanan ve yakan malzemelerin cinsine g&#;re değişim g&#;sterir
  • Binbaşı
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: Kalaryan

    alevi kastediyorsan yanan ve yakan malzemelerin cinsine g&#;re değişim g&#;sterir

    Alıntıları Göster
    Alevin Sıcaklığı yanan maddeye bağlıdır. Doğal gazın alevinin sıcaklığı derece civarındadır. Hidrojen Alevi derece, Asetilen alevi ise derecededir.
  • Onbaşı
    26 Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: Oziko

    Ateş bir enerjidir ''Sıcaklık'' birimi ile tarif edilemez, ateş temel ısı kaynağıdır. Bu durumda bağımlı değişkenimiz zaman olduğu i&#;in sıcaklık bağımsız değişken olacaktır. İşte bu y&#;zden ifade edilemez
    Selam ben Baran.


    einstein was here
  • Yarbay
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: Oziko

    Ateş bir enerjidir ''Sıcaklık'' birimi ile tarif edilemez, ateş temel ısı kaynağıdır. Bu durumda bağımlı değişkenimiz zaman olduğu i&#;in sıcaklık bağımsız değişken olacaktır. İşte bu y&#;zden ifade edilemez
    Selam ben Baran.


    Yaş Ka&#;tı Hocam?
  • Binbaşı
    Mesaj
  • Yüzbaşı
    Mesaj
  • Yüzbaşı
    Mesaj
  • Yarbay
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: GuestD1D

    Adam , adam gibi soru sormuş b&#;t&#;n herkes makaraya bağlamış , dostum ateş 38 den fazlaysa ila&#; i&#; derim veya doktora git

    Alıntıları Göster
    Orgazm anında benim &#;avuş 80e vuruyo
  • Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
  • Yarbay
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: srabonn

    Alevin Sıcaklığı yanan maddeye bağlıdır. Doğal gazın alevinin sıcaklığı derece civarındadır. Hidrojen Alevi derece, Asetilen alevi ise derecededir.


    +1 buna katılıyorum ve t&#;p gazlarında sıcaklığı hemen hemen doğalgazın sıcaklığı kadar vardır asıl g&#;&#; sıcaklık birimi.. ama bazen doğalgaz kullanılan fırınlarda sıcaklıklar belirli bir sıcaklığa kadar yalaz &#;ıkardıktan sonra o yalazın etkisini ve sıcaklığını ona g&#;re ayarlıyor dahada y&#;kseltmediği i&#;in &#;rneiğn dereceye ayarlanmış atıyorum derecede s&#;rekli sabit sıcaklık verebiliyor onlar &#;yle ona g&#;re ayarlanıyor aksi takdirde i&#;indeki bulunan imalatı veya mam&#;l&#; yapan &#;r&#;n&#; yakar.

    K&#;m&#;r&#;n asıl y&#;ksek sıcaklığı Derece falandır oda &#;ok yandığı zaman o kadar y&#;ksek sıcaklıklara kadar gelebiliyor(Tam emin değilim) Ben kendim &#;ok uğraşıyordum sobayla o y&#;zden tahmin edebiliyorum k&#;m&#;r&#;n sıcaklığını. Auer sobamın tuğlaları kıpkırmızı olmaktan tuğlası g&#;z&#;km&#;yordu i&#;inde..
    Bizim bir komşumuz s&#;ylemişti o zaman eskiden k&#;m&#;rlerin arasına demirleri atıyorlardı yanan k&#;m&#;r&#;n arasında demirler eriyordu ama onlarda diyor Derece anca var yada daha fazla.(Pik demirler ama) duruma g&#;re dahada y&#;kselebilir.

    Ve kullandığımız veya yakmak istediğiniz yakıtın veya cinsin &#;r&#;n&#;n sıcaklığına g&#;re ateşin sıcaklığı onag&#;re değişebilir.

    Odunların sıcaklığı ? ulaşabiliyor mesala.. Felaket doldurduğun zaman zaten y&#;z&#;n anında kızarıyor.

    Asetilen alevi ise derecededir..

    Bu yalazı(Alev-Yalaz) merak edenler zaten g&#;r&#;rs&#;n&#;z hurdacılarda k&#;&#;&#;k bir p&#;rm&#;z şeklinde yandığı zaman &#;ok ince bir alev &#;ıkarıyor demire veya metala değdirdiğin anda kesiyor yani hi&#; bir belirti vermiyor sadece anında bıcak gibi kesiyor bu alev.. yani ucu ince iğne gibidir ve rengi mavidir.
    T&#;p gaz oksijen kaynağı ise Kenarları mavi ortası sarımsı alevdir bunların &#;eşit &#;eşit renkleri var.
    Doğalgazın alevi normalde mavidir ama &#;ok fazla basınclı alev geldiği zaman sarıya b&#;r&#;n&#;yor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Se_co -- 11 Eylül ; >




  • Teğmen
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: İSİM BULAMADIM


    quote:

    Orijinalden alıntı: Oziko

    Ateş bir enerjidir ''Sıcaklık'' birimi ile tarif edilemez, ateş temel ısı kaynağıdır. Bu durumda bağımlı değişkenimiz zaman olduğu i&#;in sıcaklık bağımsız değişken olacaktır. İşte bu y&#;zden ifade edilemez
    Selam ben Baran.


    einstein was here


    so was red
  • Yüzbaşı
    Mesaj
  • Yarbay
    Mesaj
  • yeni mesaja gitYeni mesaj

Benzer içerikler

Yakacak odun yakma sıcaklığı: uygun çıra üzerinde tam bilgi

Ana / Kazanlar

Birçok özel ev soba ile donatılmıştır. Ancak, herhangi bir tahtaya koymak ve maksimum ısı transferini beklemek yeterli değildir. Evinizi doğru şekilde ısıtmak için, kullanılacak odun yanı sıra odun sıcaklığı hakkında eksiksiz bilgi sahibi olmanız gerekir.

Odunun ısıl özellikleri

Verim, malzemenin termal iletkenliğine bağlı olacaktır. Taş ocaklı özel bir evin sahibi bu nüansı bilir. Yanmanın kalitesi de başka bir göstergeye bağlıdır - yanmanın sıcaklığı. Artan derecelerde, borulardaki veya tuğla duvarlarındaki suyu daha hızlı ısıtabilir, böylece evinizi acı soğuktan koruyabilirsiniz.

Eğer fırın kutusuna bir kavak koyarsanız, çok yüksek bir alev gözlemleyebilirsiniz, ancak sıcaklığı dereceyi aşmayacaktır ve bu odayı ısıtmak için çok fazla değildir. Kül, kayın ve gürgen kullanılması tercih edilir. Aktif olarak yakılırlar, ancak aynı zamanda derecelik bir sıcaklık yayarlar. Bu rakam alan ısıtma için idealdir.

Amaca göre odun tipini seçmek için kriterler

Gerekli malzemeyi seçerken, birkaç nüansı bilmelisiniz. Örneğin, kül veya kayın kullanırsanız, sıcaklığı yüksek seviyelere yükseltebilirsiniz, ancak bunları bir banyo veya fırın sobası için kullanırsanız, bu çok pahalı ve kârlı değildir - odun hızlı bir şekilde yanar. Bu sebeple insanlar diğer ağaç - huş kullanmaya başladı. Huş ağacının yanmasıyla derece elde edilir.

Ayrıca sıklıkla meşe ve karaçam kullanılır. Yanma sırasında sıcaklık ila derece arasında değişir. Bir yazlık yazlık veya özel bir arsa üzerinde ızgara ışık oturum açmak için bir açık ateş, bir yangın, bir ihtiyaç olduğunda, çam kullanmak için tavsiye edilir. Aynı zamanda bir evi bir fırına yerleştirerek ısıtmak için de kullanılır. Malzemenin yanma sıcaklığı yaklaşık derecedir. Ama bu nedenle, bir ağaç veya meşe kullanmaktan yaklaşık yarım odun kullanmanız gerekecek.

İğne yapraklı cins özellikleri:

  1. Yanma sıcaklığı düşüktür.
  2. Bir yangına yerleştirildiğinde, büyük miktarda kurum ve duman oluşur.

Duman ve kurumun görünümü, ahşapta bulunan çok miktarda katran nedeniyle meydana gelir. Baca duvarlarına yerleşir ve kullanımdan sonra periyodik olarak temizlenmelidir. Bu nedenle, kozalaklılar ateş için çok popüler değildir - temizlik süreci çok zahmetlidir. Başka bir seçenek yoksa, bu malzeme sadece son çare olarak kullanılır.

Ayrıca, bir kamp ateşi yaparken, malzemelerin nem içeriğine dikkat etmek gerekir, çünkü bu oran doğrudan yanmayı etkiler. Odunları ıslatırlar, daha kötüler yakarlar. Ama aynı zamanda çok fazla duman oluşturur.

Popüler deneyimler, bir evin ısıtılması için gerekli ısıyı elde etmek için, kışın kesilen meşe, meşe, dağ pines, huş ağacı ve akasyadan odun kullanılması gerektiğini göstermektedir.

En güçlü alev, yazın kesilmiş kül, reçineli karaçam, akçaağaç, çam veya meşedir.

Pek çoğu çam yakmayı tercih ediyor - bu en popüler seçeneklerden biri.

Biraz daha az ısı köknar, kestane ve sedir oluşturur.

Kavak, kızılağaç, kavak en kötü termal kapasiteye sahiptir.

Tüm bunlardan en iyi sıcaklığın en ağır ve yoğun olan odunun oluşturduğu sonucuna varabiliriz.

Odun ateşinin sıcaklığını etkileyen faktörler

Yanmaya katkıda bulunan çeşitli faktörler vardır:

  1. Yanma için kullanılan odun tipi.
  2. Nem malzemesi.
  3. Fırına giren hava miktarı.

Bunlar, özel dikkat gerektiren ana göstergelerdir, çünkü yanma odununun yanması ve yakma işlemi sırasında ortaya çıkabilecek sıcaklığın verimi onlara bağlıdır.

Nem seviyesi

Odun rutubeti yakıt doldurmada önemli bir rol oynar, bu nedenle bu önemli nokta ayrı bir değerlendirme gerektirir. Az önce kesilmiş olan herhangi bir ağaç belirli bir nem içeriğine sahiptir. Çoğu durumda, bu rakam% 50'dir. Ancak bazı durumlarda% 65'e çıkar. Ve bu, bu tür malzemenin, tutuşmadan önce yüksek sıcaklığın etkisi altında çok uzun bir süre için kurutulacağını göstermektedir.

Sıcaklığın bir kısmı sadece fazla nemi buharlaşarak giderecek. Bu nedenle sıcaklık maksimum değere ulaşmayacaktır. Bu şart altında ısı transferi azalacaktır.

Maksimum fayda için birkaç temel seçenek kullanmalısınız:

  1. En uygun seçenek kurutmadır. Bunu yapmak için, ağaç küçük parçalar halinde kesilir ve daha sonra bir ahırda veya döken bir kuru yere katlanır. İn vivo, kurutma işlemi yaklaşık 1 yıl sürecektir. Ve eğer odun daha uzun süre depolanacak ve iki yıl boyunca kalacaksa, o zaman nemleri% 20 olacaktır. Bu en iyi göstergedir.
  2. İkinci seçenek daha az tercih edilir - neyin dikkat edilmesi, neme dikkat edilmemesi. Fakat bu durumda, istenen sıcaklığın oluşması için iki kat daha fazla odun harcamanız gerekecektir. Ayrıca, bacayı kurumdan temizlemek için hazır olmalısınız.

Odun ne kadar iyi kurutulursa, yanma sıcaklığı da o kadar yüksek olur. Ve ısı üretimi buna bağlı. Islak ıslak bir ağaç ile çalışmaz.

Isınma süreci

Isıtma, ahşap malzemenin ayrı bir bölümünün, tüm yüzeyi tutuşturmak için yeterli bir sıcaklığa ısıtılmasıdır.

Genellikle derece ısınmak için yeterlidir - odun kömürü doldurmaya başlar

Bundan sonra, kömür oluştuğunda süreç devam edecektir. dereceye ısıtıldığında, seçilen malzeme bileşenlere ayrışmaya başlayacaktır. Sonra yolsuzluk başlar, ancak alev hala görünmez. Bu noktada duman oluşumunu gözlemleyebilirsiniz. Sıcaklık yükselmeye başladığında, piroliz gazlarının seviyesi artar - bir flaş oluşur. Yakacak odun tamamen ateş tutacaktır.

Malzemelerin yanıcılık

Yanabilirlik, seçilen kayada bulunan nem oranından doğrudan etkilenir. Önemli rol, bir ısıtma kaynağının gücü ve aynı zamanda odun kesiti ve bir hava akımının hızı tarafından oynanır.

Alev alevlenmesini daha hızlı yapmak için, büyük gözenekli olan hafif ahşap kullanılması tavsiye edilir. Islak bir ağaç çok yavaş yanar, çünkü açık ateş oluşturmadan önce kurur.

Yanan odun ve yanıcılık sıcaklığı da bir ev fırınının cihazından büyük ölçüde etkilenir. Farklı malzemelerden yapılabilir ve bu, içeri giren malzemelerin yanma sıcaklığını doğrudan etkiler. Soba kütlesi büyükse, içindeki ağaç neredeyse tamamen yanacaktır, ancak bu süreç çok uzun zaman alacaktır. Kullanırken çok dikkatli olunmalıdır. Güvenlik önlemlerinin dikkate alınmaması, sobanın yakılmasında yüksek sıcaklıkta yanan bir odun banyosu ile sonuçlanabilir.

Sobada yakacak odun sık sık soğuması nedeniyle yakacak odun sık sık yanmaz.

Çelik sacdan yapılmış soba, soba çabuk soğur, ısı ise etraftaki alana yayılırken, ilk olarak yanma bölgesinden duvarlara ve bundan sonra odaya geçecektir.

Yanma süreci

Fırının çalışmasını izlerken, tedarik edilen havanın neden ortaya çıkan alevin rengini etkilemediğini düşünebilirsiniz. Oksijen kimyasal bir etkiye sahip olmalı ve beyaza dönüşebilen parlak bir renk verecektir. Ancak bu fenomen kolayca açıklanabilir, çünkü parçacık boyutu sıcaklığı da etkiler. Ne kadar küçük olursa sıcaklık o kadar düşük olur. Bu nedenle, küçük sıcak parçacıklar onları çevreleyen gazla aynı sıcaklığı oluşturur. Ayrıca, her bir ağaç türünün belirli bir ısı transferine sahip olduğu belirtilmelidir. Bu sayıları bulmak için, her malzeme türü için tüm ısı iletkenlik göstergelerinin verildiği tabloyu inceleyebilirsiniz.

Yanma sıcaklığı ölçümü

Evde, yanma sıcaklığını ölçmek çok zordur. Sıradan bir termometre burada uygun değildir. Tabii ki, "göz yoluyla" da, belirli bir malzemenin doğru yanma sıcaklığını belirlemede başarısız olur. Böyle bir araştırma yapmak için, pirometre adı verilen özel bir cihaz satın almanız gerekir.

Ancak, odun sobasında yanan yüksek sıcaklığın gerekli ısı miktarını bırakacakları anlamına gelmeyeceğini bilmelisiniz. Bu nedenle, kaliteli ekipmanla da ilgilenmelisiniz. İyi sobalarda, oksijeni yapay olarak oduna indirgemek mümkündür. Böylece, yanma ısısında bir artış ve ısı transferinde bir azalma elde etmek mümkündür.

Evde çeşitli yakacak odunların yakma sıcaklığının ölçülmesi, pahalı olması ve bazen imkansız olması zor olduğundan, resmi verilere güvenebilirsiniz. Tüm göstergeler laboratuvarda uzmanlar tarafından karşılaştırmalı analiz yoluyla uzun süre hesaplanmıştır. Gerekli sonuçları elde etmek için, yakacak odun kontrol edilmeden önce iyice kurutuldu - açık ateşli deneyler için optimum duruma getirildi.

Petrol ve Gaz Büyük Ansiklopedisi

Teorik sıcaklık - yanma

Doğal gazla çalışan çeşitli gaz brülörleri ile donatılmış kazanlar için fırının çıkışındaki teorik yanma sıcaklığı, katı yakıtların tabaka yanmasından yaklaşık ° C daha yüksek olan 1, ° C'dir. DKV tipi kazanın arkasındaki yanma ürünlerinin sıcaklığı, kömür yakıldığında yaklaşık – ° C ve doğalgaz yakarken – ° C'dir. kazan - C. Farklı brülörlerle donatılmış DKV ve DKVR tipi kazanların işletme testleri sırasında, kazanın arkasındaki kazanların ° C ila ° C arasında kaydedilen sıcaklıkları [1].

Teorik yanma sıcaklığı, karışımın bileşimi stoikiometrik maddeye yaklaştıkça ve inert bileşenlerin içeriğini azalttığından ve karışımın başlangıç ​​sıcaklığındaki bir artışla azaldıkça artar. Bu, karışımın patlama tehlikesini artırır; Aynı zamanda normal yanma oranı artar. Böylece normal yanma hızı, patlayıcı bir gaz karışımı için bir kriter olarak kullanılabilir. [2]

Yüksek sıcaklık koşulları altında ayrışmayı hesaba katarak hesaplanan teorik yanma sıcaklığı, stokiyometrik kuru hava hacminde ve ilk gaz ve hava sıcaklıklarında 0 C olan gazın yakıldığı yılına eşittir. [3]

Yüksek COA ve NaO koşulları altında ayrışmayı hesaba katarak hesaplanan teorik yanma sıcaklığı, 'ye eşittir ve ağırlıkça% 1 nem içeriğindeki muhteva dikkate alınarak - (bkz. Tablo 81, p. [4]

Yanmanın teorik sıcaklığı aşırı hava katsayısına bağlıdır. Aşırı hava oranı arttığında, sıcaklık Ta azalır. [6]

Teorik yanma sıcaklığı, karışımın bileşimi stoikiometrik maddeye yaklaştıkça ve inert bileşenlerin içeriğini azalttığından ve karışımın başlangıç ​​sıcaklığındaki bir artışla azaldıkça artar. Bu, karışımın patlama tehlikesini artırır; Aynı zamanda normal yanma oranı artar. Böylece, normal yanma oranının büyüklüğü, patlayıcı bir gaz karışımı için bir kriter olarak hizmet edebilir. [7]

Formül () 'den görülebileceği gibi teorik yanma sıcaklığı, maksimum sıcaklıktan sadece ayrışma ısısının değeri ile farklılık gösterir. [8]

Teorik yanma sıcaklığı, odadaki pirometrik seviyeyi belirler. Baca gazı sıcaklığı, bölmenin çıkış bölümünde gerçek. Çoğu durumda, odadaki en düşük sıcaklık seviyesini belirler. Bu nedenle, etkili sıcaklığın değerinin bu iki sıcaklık arasında olacağını ve bu sıcaklıkların bir fonksiyonu olarak belirlenmesini beklemek mantıklıdır. [9]

Formül (X-3) 'den görülebileceği gibi teorik yanma sıcaklığı, ısı-üretkenlikten sadece ayrıştırma ısısı miktarından farklıdır. Yüksek sıcaklıklarda, yanma ürünlerinde karbon dioksit ve su buharının ayrışmasının meydana geldiği bilinmektedir. [10]

Teorik yanma sıcaklığı (/ t), yanma ürünlerinin ayrışmasından dolayı sıcaklıktaki bir düşüşü hesaba katması bakımından kalorimetrik değerinden farklıdır. [11]

Yanmanın teorik sıcaklığı aşırı hava katsayısına bağlıdır. Aşırı hava oranı arttığında, sıcaklık Ta azalır. [13]

Yakma için teorik olarak gerekli olan havanın hacminde yakıtın tam yanması durumunda elde edilen teorik yanma sıcaklığı, yakıtın bileşimi ve kalorifik değerine bağlıdır. Ayrışma işlemleri pratik olarak ° C'nin üzerindeki yanma sıcaklıklarında gerçekleşebileceğinden, teorik yanma sıcaklığı kalorimetrik sıcaklığa çok yakındır. [14]

Teorik yanma sıcaklığı QR QE fırında kJ / kg ısı ayırma değeri ile 1 - T tablosu kullanılarak belirlenir. Ta K. [15]

Katı yakıtlı kazanın teknik özellikleri

Bir katı yakıtlı kazanın verimliliği [%] - verimlilik, suya aktarılan ısı miktarının, yakıtın yanması sırasında elde edilen ısı miktarına oranı olarak tanımlanır. Kazanın verimliliği, etkinliğinin bir göstergesidir ve tasarımın mükemmelliğini gösterir.

verim çelik katı yakıtlı kazan % ve ısı değişim yüzeyinin daha küçük alanı nedeniyle% aralığında dökme demirdir.

Pasaportun en uygun koşullarda çalışırken kazan verimliliğini gösterir: fırın ısı transfer yüzeyleri temiz, optimum hava miktarı sağlanır ve su devresinin sıcaklığı girişte en az 65 ° C, çıkışta 90 ° C'dir.

Katı yakıtlı kazanın verimliliğini azaltan faktörler:

1 Kazan ocağına aşırı veya yetersiz hava beslemesi. Yangın kutusundaki en yüksek hava miktarının olduğuna inanılmaktadır, yani yanma için gerekli olan yakıtın% 30'u kadar hava yastığına hava verilmelidir. Bu katsayının aşılması, aşırı bir hava tedarikine ve ısınması için yararlı enerji kaybına yol açacaktır ve katsayının azalması, fırında yakıtın eksik yanmasına yol açacaktır. Optimum hava akışıyla, alev bir saman rengine sahip olmalıdır.

2 Isıtılmış suyun yan tarafındaki ısı değişim yüzeyleri üzerinde ve fırının yan tarafındaki kurumlar üzerinde ölçeklenir. Bu nedenle, kazan suyunun hazırlanması ve kazanın ısı değişim yüzeylerinin periyodik olarak temizlenmesi çok önemlidir.

3 Düzgün yanmadan dolayı yakıtın eksik yanması, ızgaradan düşme veya oksijen eksikliği ve aşırı kurum oluşumu nedeniyle yanma.

4 Kazan gövdesinden çevreye yüksek ısı kaybı. Bu faktör sadece ısı değiştirici yüzeyler arasında serilen yalıtım malzemesinin kalitesi ve kalınlığından etkilenir.

Bir katı yakıtlı kazanın [kW] nominal ısı çıkışı, bir saat içinde kazanın ürettiği ısı miktarıdır, ana yakıt türü yakıldığında, katı yakıtlı kazanlar için antrasit dereceli kömürdür.

Teknik özelliklerde belirtilen güç değerleri, bir yükün maksimum güçte yakılması sırasında antrasit yakılarak elde edilir. Örneğin, tek bir yükün yakma süresi 4 saat ise, ilk saat ve son çalışma saatinde kazan kapasitesi% 80, kazan kapasitesi% , teknik özellikler nominal gücü% 'e eşittir..

Kazanın gücü, yakılan yakıtın türüne bağlıdır. Bu nedenle, kazan çalışması sırasında ana yakıttan farklı yakıt türlerini kullanmak istendiğinde, kazanın gerekli gücünü, varyant antrasitine göre hesaplarken düzeltme faktörlerini uygulamanız gerekir:

  • - kömür
  • - kahverengi kömür
  • - turba briketler
  • - kuru odun (iki yıl kuruma, nem oranı% )
  • - ham odun (nem oranı% )

Kazan girişindeki [° C] minimum su sıcaklığı, baca gazlarından çıkan dumanların ısı değişim yüzeylerinde yoğunlaşmadığı minimum su sıcaklığıdır.

Yanıcı ürünlerin çiftleri, katı bir yakıt kazanı için, korozif bir ortam olduğundan tehlikelidir. Çalışma sırasında, kısa süreli ateşleme fazı haricinde, giriş suyu sıcaklığı 65 ° C'nin altında olan modlarda çalışmasına izin verilmez.

Isı transfer yüzeyleri dökme kazanlar onlar için korozyona karşı daha dirençli, girişteki su sıcaklığı 55 ° C'ye kadar, çelik kazanlar giriş sıcaklığı 65 ° C'nin altına düşmemelidir.

Katı yakıtlı kazanların düşük kayma sıcaklıklarından korunması hakkında daha fazla bilgi için, bkz. katı yakıt kazanı için kablo şeması.

Kazanda [MPa] nominal su basıncı, bir katı yakıtlı kazanın uzun süreli ve güvenli çalışmasını sağlayan en yüksek su basıncıdır.

Kazanı kapalı bir genleşme tankı ile ısıtma sistemine bağlarken, sistemdeki basınç ısınma sırasında yükselir. Sistem maksimum sıcaklığa ulaştığında, kazandaki basınç nominal değeri aşmamalıdır.

Kazan devresindeki suyun çalışma basıncı, kazanın pasaportunda belirtilen basınçtan en az 1 bar olmalıdır.

Kazanın test basıncı genelde 1,25'ten az değildir.

Bacadaki kazanın [Pa] - bacadaki çekişindeki vakum ve buna bağlı olarak yanma için gerekli olan fırının içine hava girişi, yalnızca bacaya giden kazan üzerindeki basınç, baca ağzında atmosfer basıncının altında olduğunda mümkündür.

Bacadaki vakum, baca içerisinden geçen sıcak baca gazlarının yoğunlukları ve daha soğuk dış ortam havası nedeniyle elde edilir.

Bacadaki asgari vakum miktarı, kazanın bağlantı noktasında bacada ne kadar basınç bulunması gerektiğini gösterir. Aşırı negatif basınç, kazan egzoz borusunun boğazına takılan bir kapak tarafından azaltılır.

Bir katı yakıt kazanı içindeki baca gazı sıcaklığı [° C], çalışma moduna ve yakıt türüne bağlıdır, normal çalışma sırasında, nominal yüklerde minimum güçte sıcaklık ° C ile ° C arasında değişir. Baca gazlarının itme sıcaklığının ihlali 70 ila ° C arasında değişebilir.

Tek bir yakıt yükünün [saat] yanma süresi - nominal güçteki çalışma modunda katı yakıtlı kazanlar için, kömür veya kok yanması ve yakacak odun yakarken 2 saatten fazla olmamak kaydıyla 4 saatten fazla olmamalıdır.

Daha düşük güçte çalışırken, yanma süresi, kazanın verimliliğini önemli ölçüde azaltırken, kattan fazla artırılamaz ve düşük güçte çalışma, kazanın uzun süreli çalışmasına katkıda bulunmaz.

Unutmayın! Bir katı yakıt kazanı için optimum çalışma modu, nominal güçte çalışmaktır.

Enerji SPB

kategori

  • Sıcak su kazanları
  • Buhar kazanları
  • Ocaklar
  • Pil siklonları
  • Modüler kazan daireleri
  • kasırgalar
  • aksesuarlar
  • Duman aspiratörleri
  • Kategori yok
  • futbol sahası
  • Yakıt kaynağı
  • Kül koleksiyoncular
  • Kazan otomasyonu
  • Kazan tüpleri
  • bacalar
  • Su arıtma
  • ateşçi
  • elektrotlar
  • Buhar Kazanı
  • rezervuarlar
  • Atlamaları kaldır

Kazanlar ile ilgili ana sayfalar Isı mühendisliği - N.N. Larikov: Yakma sıcaklığı ve fırının çıkışındaki gazların sıcaklığı

Yakma sıcaklığı ve fırın çıkışındaki gazların sıcaklığı

Yakma sıcaklığı ve fırın çıkışındaki gazların sıcaklığı

Yakıtın yanma süreçlerinin göz önüne alınması ve kazan ünitesinin ısı dengesi denkleminin analiz edilmesi, yakıtın başarılı bir şekilde yakılmasının yanma cihazlarında uygun sıcaklık rejimlerinin oluşturulmasını gerektirdiğini göstermektedir. Yanma odasının modu, aşağıdaki geleneksel yanma sıcaklığı ve fırının çıkışındaki gaz sıcaklığı ile karakterize edilir: 1) maksimum kalorimetrik; 2) kalorimetrik; 3) teorik.

Kalorimetrik maksimum, yakıtın tam yanma ürünlerinin, teorik hava miktarı (α = 1) olması ve yakıt tarafından salınan tüm ısının sadece yanma ürünlerini ısıtmak için kullanılması koşuluyla sahip olabileceği yanma sıcaklığıdır.

Kalorimetrik yanma sıcaklığına ve fırının çıkışındaki gaz sıcaklığına karşılık gelir; bu, ısı kaybının yokluğunda yakıtın tamamen yanması ve herhangi bir değeri aşan fazla hava katsayısı değeri ile elde edilir.

Teorik yanma sıcaklığı ve fırının çıkışındaki gaz sıcaklığı, kalorimetrik olandan farklıdır, çünkü bunu belirlerken, yanma ürünlerinin yüksek sıcaklıkta (T> K) ayrılmasının endotermik işlemi dikkate alınır. Genellikle fırınlarda (– K) ulaşılan sıcaklıklarda, CO'nun ayrışması2 ve H20 pratikte yoktur (bakınız § ) ve tam yanma durumunda, teorik yanma sıcaklığı ve fırından çıkıştaki gaz sıcaklığı, kalorimetrik olan ile yeterli doğrulukla örtüşür.

Teorik yanma sıcaklığı, 1 kg veya 1 m3 yakıt yakma işleminin enerji dengesinin denklemine dayanarak hesaplanır: ()

Q neredeB - kazan ünitesinde (hava ısıtıcısında) ısıtılmış sıcak hava ile uygulanan ısı; ileRG - yanma ürünlerinin ortalama hacimsel isobarik ısı kapasitesi; Tteo - teorik yanma sıcaklığı.

Q s sıcakta hatırlanması gerekir /r ısıtılmış hava Q girerfunduszeue.info 1cm. Hava ısıtıcıya girmeden önce aldığı formül (bir buhar veya su ısıtıcısında). Denklemin sol tarafı (), 1 kg veya 1 m3 yakıt yakıldığında fırında ısı dağılımıdır. İle değerpr üç bileşenden oluşan bir gaz karışımının ısı kapasitesi olarak hesaplanabilir: diyatomik gazlar, kuru triatomik gazlar ve su buharı. Bu bileşenlerin ısı kapasiteleri Ek'te verilmiştir. 1. Bu durumda, denklem () formu alır

Bu denklem, fırındaki ısı tahliyesinin T'deki yanma ürünlerinin entalpisine eşit olduğunu göstermektedir.teo. Eşitlikten () teorik yanma sıcaklığını belirle:

Bu denklemde, T'nin değeri bilinmemektedir.teo ve ısı kapasiteleri C değerleripN2, CpCO2 CPH2O ona karşılık gelen. Yanmanın teorik sıcaklığı, seçim yöntemi veya grafiksel olarak, aşağıdaki şekilde oluşturulan IT diyagramı kullanılarak bulunur. Gaz sıcaklıklarının çeşitli değerleri ile verilirler ve eşitliklerin sağ tarafı ile entalpiyi belirlerler (). Daha sonra, sıcaklıkların ve entalpilerin ölçeklerinin, IT koordinatlarının dikdörtgen eksenindeki sistemde seçilmesi, I = f (T) eğrisini çizin ve denklemin () sol tarafına eşit olacağı sıcaklığı bulun, yani. I = qt. Bu durumda, yanma ürünlerinin teorik entalpisi. Şek. - bu bölümün sonunda verilen somut bir sayısal örnek için teorik yanma sıcaklığının belirlendiği IT - diyagramı verilir.

Denklem analizi (), fırının çıkışındaki teorik yanma sıcaklığının ve gaz sıcaklığının esas olarak dört faktöre bağlı olduğunu göstermektedir:

  1. Kalorifik değer ve bu nedenle, yanmış yakıtın tipi ve özellikleri (Q p /r Q dahilpH);
  2. hava fazlalığı faktörü, ana etkisi yanma ürünlerinin hacmini etkiler;
  3. hava ısıtma sıcaklıkları;
  4. yanma işleminin organizasyonunun mükemmelliği (yani, kimyasal alt katlamanın q büyüklüğüne bağlı olarak)3).

Kaybın kül ve cürufun fiziksel ısısına etkisi6 T tarafındanteo Biraz.

Belirli bir yakıt türü için ve yanma yönteminde ana etki değeriteo Aşırı hava katsayısı ve ısıtma sıcaklığı. Örneğin, gaz yakarken, bu etkinin doğası, konsantrasyonun ve ısıtma sıcaklığının normal alev hızı üzerindeki etkisine benzerdir (bkz. Şekil ).

Yanma odasının çalışmasının bir başka önemli özelliği, fırının çıkışındaki gazların sıcaklığıdır.t Bu sıcaklık, ısıyı doğrudan ısıtma baca gazlarından ve yanıcı yakıttan radyasyon (radyasyon) vasıtasıyla algılayabilen, o ısıtma yüzeyinin (fırınlarda kazan veya kalsine edilmiş ürün) ısısı tarafından verilen ısı nedeniyle hesaplanan teorik değerden daima daha düşüktür.

Fırın Tm çıkışındaki gazların sıcaklığı, fırının ısı dengesinin denklemlerini ve ısı transferini ortak olarak çözerek bulunur:

Q neredeT - fırında ısı üretimi; bent ve tt - yanma ürünlerinin entalpisi ve fırının çıkışındaki sıcaklık; (φ. - ısı koruma katsayısı [φ = ( - q)5) / ]; vet = aGast - yanma odasının karanlığın azaltılmış derecesi (bakınız § ); SL - radyasyon ile fırına verilen ısı; Teff - torcun etkili sıcaklığı, K; Tmakale - ekran duvar sıcaklığı, K; 'Hl - fırının ışık alma yüzeyinin alanı.

Yanma odasında karmaşık bir sıcaklık alanı vardır. Ekranların farklı bölümleri tarafından algılanan radyant ısı akısı düzensiz olacaktır. Örneğin, yanan torcun bulunduğu bölgede, ekranlara düşen ısı akısı fırının üst veya alt kısmından daha yüksektir.

TEF alevinin etkin sıcaklığı, H'ye düşen homojen bir ısı akısının olduğu ortalama bir sıcaklıktır.l, yanma ortamının gerçek sıcaklıklarında alev kalkanları tarafından algılanan toplam ısı miktarına eşittir.

Ekran yüzeyleri gri gövdelerdir. Bu nedenle, yanma odasının koşullarında, yansıyan ısı akışları esastır. Ekranların yüzeyleri kirlendiğinde, sıcaklıkları artar. Sonuç olarak, ekranların duvarlarının kendi radyasyonunun akışları artar ve bunların yanma odasında toplam ısı transferi üzerindeki etkisi artar. Ekranların içsel radyasyonu bir kirlilik faktörü ile dikkate alınmaktadır.

Ortalama ısı kapasitesi kavramını tanıtarak, () 'e göre § katsayısını dikkate alarak, aşağıdaki formu denklemlere ekliyoruz ().

T sıcaklık aralığındaki ortalama ısı kapasitesiteo t'yet.

Fırının hesaplanmasını standart yönteme göre kontrol ederken, fırının çıkışındaki sıcaklık formül ile belirlenir.

Katsayı M, ısı transferinde yanmanın (alevin fırın hacmindeki nispi konumu) etkisini dikkate alır ve fırının türüne, yakma tipine ve brülörlerin fırının yüksekliğine göre olan yerine bağlıdır. Genel olarak, M = A - Bx. Yüksek derecede reaktif katı yakıtların hazne yanması ve tüm yakıtların tabaka yanması sırasında, A = 0,59 ve B = 0,5. Gaz veya fuel oil M = When x olduğunda. Değer x = h1/ h2, nerede1 - fırın ocaklarının yukarısındaki brülörün yüksekliği, h2 - fırın ocaklarından gazın çıkışından çıkan kesite doğru olan mesafe. Pnömatik yayıcı ile tabaka fırınları için x = ; Kalın bir katmanda yakıt yakarken x =

Fırının çıkışındaki gazların sıcaklığını belirleme metodu, harici kirlenmiş tabakadan soğutucuya ısı aktarımı işlemini hesaba katmaz. All-Union Termal Mühendisliği Enstitüsü tarafından geliştirilen yöntem. F.E. Dzerzhinsky (VTI) ile birlikte Enerji Enstitüsü. G. Krzhizhanovsky (ENIN), soğutucu akışkanın sıcaklığının, ekran yüzeylerindeki kirlenme tabakasının ısıl direncinin, siyahlıklarının derecesinin, vb. Etkilerini hesaba katmaktadır. Bu yöntem, dört denklem sisteminin çözümüne dayanmaktadır: İlk iki denklem denklemin sağ ve sol kısımlarıdır. ); üçüncüsü, ısıtma yüzeyinin ve soğutucu akışkanın dış kirlenme tabakası arasındaki ısı transfer denklemidir; dördüncü, bacadaki etkin sıcaklığın belirlenmesi için denklemdir. Yakıt türü, brülörün eğim açısı ve yanma odasının koruma derecesi gibi faktörlerin etkisini hesaba katar.

Fırında ısı transferinin ayrıntılı hesaplanması ve fırının çıkışındaki sıcaklığın TsNIPKI im. I. I. Polzunova ve VTI - ENIN özel literatürde verilmiştir.

Kazan dairesi Energy-SPB çeşitli modellerde yangın kutusu üretmektedir:

Fırınların ve diğer yardımcı-yardımcı ekipmanların taşınması, motorlu taşımacılık, demiryolu gondol arabaları ve nehir taşımacılığı ile gerçekleştirilmektedir. Kazan tesisi Rusya ve Kazakistan'ın tüm bölgelerine ürünler tedarik etmektedir.

Ocakta odun yakma sıcaklığı ve kazan ve şöminedeki alev

Yakacak odun, en popüler ve uygun fiyatlı katı yakıttır. Odun yakma işlemi, özel evleri ve banyoları ısıtmak için kullanılan ısının bırakılması ile birlikte gerçekleşir. Odunun kalorifik değeri odun tipine ve nem seviyesine bağlı olarak yanma sıcaklıklarına göre belirlenir. Odun yakma sıcaklığı ne kadar yüksek olursa, ısıtma ve sıcak su tedarik sistemleri daha verimli çalışır.

Yakacak odunun ateş performansını ne etkiler?

Bir ev için etkin bir özerk ısıtma sistemi düzenlemek için odun yakmaktan elde edilen ısı enerjisi miktarını maksimize etmek, alan ısıtmasına yönlendirmek ve aynı zamanda olası kayıpları en aza indirmek gerekir.

Yakacak odununun ısı çıkışı aşağıdaki faktörlere bağlıdır:

  • kalorifik değer (bir yakıt malzemesi birimi yakılarak elde edilen termal enerji miktarı);
  • büzülmeden sonra odunda doğal nem seviyesi;
  • yakıt haznesine verilen hava karışımının hacmi ve sıcaklığı;
  • ağaç türleri.

Tüm bu faktörlerin kombinasyonu doğrudan yakıt yakma sürecinin etkinliğini etkiler. İyi kurutulmuş odun, aşırı doymuş nemden daha güçlü ve daha uzun yanar. Fırın kutusundaki yetersiz hava hacmi, odun yakımını yanmaya çevirecektir, yani üretilen ısı miktarını azaltacaktır. Bazı ağaç türleri daha güçlü yanar, bazıları ise daha zayıftır, bu nedenle ısı verimleri daha düşük olacaktır.

Odunun ısıl özellikleri

Yakacak odun hasadı için, yapı, yoğunluk ve kimyasal bileşim açısından farklılık gösteren yakıt olarak çeşitli ağaç türleri kullanılmaktadır. Bunun odun-ısı kapasitesi, yanma sıcaklığı ve ısı üretimi gibi termal özellikleri üzerinde önemli bir etkisi vardır.

dereceye kadar ısıtılan bir sıcaklıkta odun kömür ateşine dönüşür, kendiliğinden tutuşmaya maruz kalır. derecelik bir sıcaklık aralığı, yakıtın termal ayrışmasına ve açık mavi veya kahverengi renk tonlarının oluşmasına katkıda bulunur. Ayrıca, sıcak baca gazı yanmaya devam eder ve açık alevlere dönüşür. Bu aşamada, dereceye ve daha yüksek sıcaklıklarda bir artış eşlik ediyor.

Ahşap kalorifik değer tablosu

Odun yandığında yangının sıcaklığı ne kadar yüksek olursa, yakıtın kalorifik değeri o kadar iyi olur.

Yoğunluğun karşılaştırmalı özellikleri, yanma sıcaklığı ve farklı odun türlerinin ısı transferi tablolarını sunmaktayız.

Kalorifik değeri yoğunluk ile karşılaştırarak, gürgen, kayın ve külün, daha düşük yoğunlukta huş, çam ve ladin yanıklarından daha fazla ısı ürettiği açıktır. Buna ek olarak, onlar değerli ırklara aittirler, bu yüzden daha az sıklıkla yakıt malzemesi alımı için kullanılırlar.

Kalorifik değer, doğru yakıtı seçmek için önemli bir parametredir. Çevresel güvenliğe rağmen, taş ve odun kömürünün ısı çıkışı kuru odununkinden 2 kat daha yüksektir. Bu, kömürün daha uzun süre yanacak ve birim zaman başına daha fazla ısı enerjisi üreteceği anlamına geliyor.

Yanma işlemi aşağıdaki koşullarda gerçekleştirilmiş olan yakacak odun için kalorifik değer parametreleri belirtilmiştir:

  • yakıt malzemesinde minimum nem seviyesi;
  • Yanma işlemi kapalı bir ocakta gerçekleşir;
  • hava kaynağı ölçülür.

Alev rengi

Yanan odun sıcaklığını belirlemek için alevin rengi esas alınabilir.

  • Ateşin koyu kırmızı bir rengi vardır - yetersiz ısı üretimi ile düşük alev sıcaklığı;
  • alevin beyaz rengi, ısı kaybına yol açabilen geliştirilmiş zift ile yüksek bir sıcaklıktır;
  • Bir alevin turuncu rengi - maksimum termoliz ile yanmanın optimum sıcaklığı.

Odun yakma sıcaklığını hangi faktörler etkiler?

Bir ağacın ateş sıcaklığı, yakıt depolaması için kullanılan ağaç türlerine bağlıdır. Temel faktörler; dereceli, ahşap nemi ve sobanın, şömine veya kazanın yakıt bölmesine sağlanan hava karışımının hacmidir.

Nem seviyesi

Taze ormanda, nem seviyesi% 42 ila% 66, ortalama% 54'dür. Bu tür yakıtın yanma sıcaklığı yüksek olmayacaktır, çünkü üretilen ısı aşırı nemi buharlaştırmak için tüketilir. Sonuç olarak, bu, yakıt malzemesinin ısı transferinde bir azalmaya yol açabilir.

Odun yakıtını yakarken aşağıdaki şekilde maksimum sıcaklık endeksleri elde edin:

  • Evin ısıtılması, sıcak su tedariki ve yemek pişirmek için, taze odun hacminin iki katını kullanın; bu, yakıt satın alma maliyetinde artış ve ısıtma sisteminin korunmasını gerektirecektir;
  • Taze doğranmış odunu hazırlamak ve kurutmak için - kütükleri kütükler halinde kesin ve açık havada kurutmak için koruyucu bir gölgelik altında saklayın. Optimum kuruma süresi 12 aydır;
  • Zaten bitmiş iyi kurutulmuş yakıtın toplu satın alınması.

Tabii ki, odun yanmasının maksimum özgül ısısı sadece ikinci yöntemin uygulanmasıyla mümkündür.

Doz hava kaynağı

Yakıtın tam yanmasını sağlamak ve yüksek bir sıcaklığa ulaşmak için yakıt bölmesinde fazla hava beslemesi düzenlenmelidir.

İdeal odun yakma aşağıdaki formülle açıklanabilir:

Odun yakan bir sobanın yakıt odasına oksijen verildiğinde, yanma işleminde hidrojen ve karbon (formülün sol tarafı) üretilir, bu da ısı, buhar ve karbondioksit (formülün sağ tarafı) üretir.

Ateşin sıcaklığı maksimum olabilmek için, ocak içine verilen hava karışımının hacminin odun yakmak için gerekli hacmin% 'u olması gerekir.

Baca vanalarının kapanması, gelen hava miktarını ve karbon monoksit oluşumunu azaltır. Sonuç olarak, yanma sıcaklığı düşer, yakıtın ısı çıkışı azalır.

Modern katı yakıtlı odun kazanları ayrıca ısı akümülatörleri ile donatılmıştır. Yakıtın yanması sürecinde oluşan fazla ısı enerjisini yüksek verimlilik ve iyi bir baca ile biriktirmenize izin verir.

Bazı durumlarda, cebri hava sirkülasyonu olan bir ısı üreten ünite satın almak için yeterlidir.

Odun yakan sobaların tasarımı yakıt tasarrufu sağlamaz, çünkü tüm termal enerji miktarı odayı veya ısıtma suyunu ısıtmak için harcanır. Bununla birlikte, yakacak odun yanma yoğunluğunun yanı sıra bunların kalorifik değeri artırılarak fırınlarda çekiş artışı sağlanabilir.

Ayrıca, yanma sıcaklığı, ısıtma cihazlarının tasarım özelliklerine bağlıdır. Kazanlar ve fırınların üretimi için farklı seviyelerde ısıl genleşmeye sahip aşınmaya dayanıklı malzemeler kullanılır.

Tamamen tuğladan yapılmış sobada, odun yakıtı yavaşça ve tamamen yanar. Metal cihazlar, odun yakmak için hızlandırılmış bir süreç sağlar. Düşük kül içeriği ve yüksek ısı transferi ile karakterizedir.

Yakacak odun yakma sıcaklığı nasıl ölçülür

Odun yakma sıcaklığını ölçmek için bir ev termometresi kullanmak imkansızdır. Ve ateşin yakıt odasında ne kadar sıcak olduğunu görerek zor.

Ev araştırmaları için en iyi cihaz, kızılötesi radyasyon aralığında temassız ölçüm prensibi üzerine çalışan profesyonel bir pirometredir.

Pirometre, herhangi bir mesafeden ısıtma ekipmanına gönderilebilir, ancak ölçülmekte olan nesnenin çapı ve etrafındaki havanın şeffaflığı ile sınırlıdır.

Elde edilen ölçüm değerleri ila derece arasındadır.

Isıtma cihazlarında odun yakmak karmaşık ve uzun bir süreçtir, bunun sonucu termal enerjinin salınmasıdır. Aynı zamanda, işlemin kendisinin verimliliği de doğrudan kullanılan yakıtın kalite ve termal özelliklerine bağlıdır.

Odunun yanma sıcaklığı ve ısınma değeri hakkında

Odunlar, ormanlarla zengin bir alanda katı yakıtın klasik versiyonudur. Yanan odun, termal enerjinin elde edilmesini mümkün kılar ve yakacak odunun yanma sıcaklığı, yakıt verimliliğini doğrudan etkiler. Alevin sıcaklığı, odun tipine ve yakıtın nem derecesine ve yanma koşullarına bağlıdır.

Soba yakacak odun yanan

Odunun ısıl özellikleri

Ağaç türleri, reçinelerin yoğunluğu, yapısı, miktarı ve bileşimine göre değişir. Bütün bu faktörler yakacak odunun kalorifik değerini, yaktıkları sıcaklığı ve alevin özelliklerini etkiler.

Kavak ağacı gözeneklidir, bu tür odunlar parlak bir şekilde yanar, ancak maksimum sıcaklık endeksi sadece dereceye ulaşır. Bir ağacın (bir kayın, bir dişbudak, bir gürgen) yoğun cinsleri, yakılarak, derecenin üzerinde ısı tahsis eder. Huş göstergeleri biraz daha düşüktür - yaklaşık derece. Karaçam ve meşe daha sıcak, dereceye kadar ısıyı açığa çıkarır. Çam ve ladin odunu derecelerinde yanar.

Yakacak odun kalitesi ve nasıl seçilir

Huş yakacak odun en yüksek ısı verimliliği ve maliyet oranına sahiptir - yüksek yanma sıcaklığına sahip daha pahalı ırkları ısıtmak ekonomik açıdan kârsızdır.

Ladin, köknar ve çam yangın yapmak için uygundur - bu kozalaklar nispeten ılımlı ısı sağlar. Ancak katı yakıtlı bir kazanda, bir ocakta veya bir şöminede, bu odunun kullanılması tavsiye edilmez - evini etkin bir şekilde ısıtmak ve yemek pişirmek için yeterli ısı yaymazlar, çok miktarda kurum oluşturur.

Düşük kaliteli yakacak odun, aspen, ıhlamur, kavak, söğüt ve kızılağaçtan gelen yakıt olarak kabul edilir. Kızılağaç ve diğer odun türleri, ateşleme sürecinde köz ile “ateş” yaparlar, bu da ateşe açık bir şömine yakmak için kullanılırsa yangına neden olabilir.

Seçerken, ahşabın nem içeriğine de dikkat etmelisiniz - ham odun yanıkları daha kötü ve daha fazla kül bırakır.

Yanma sıcaklığı ve ısı transferi

Odunun yanma sıcaklığı yakıtın ısı transfer parametrelerini belirler - ne kadar yüksekse, yakacak odun yanması sırasında açığa çıkan ısı enerjisi miktarı o kadar yüksektir. Bu durumda, yakıtın belirli ısıtma değeri ahşabın özelliklerine bağlıdır.

Tabloda ısı transferinin göstergeleri ideal koşullar altında yakılan odunlar için belirtilmiştir:

  • yakıtta minimum nem içeriği;
  • yanma kapalı bir hacimde gerçekleşir;
  • Oksijen kaynağı dozlanır - tam yanma için gereken miktar gelir.

Kalorifik değerin tablo değerlerine sadece farklı odun türlerini birbiriyle karşılaştırmak için odaklanmak mantıklıdır - gerçek şartlarda yakıtın ısı çıkışı çok daha düşük olacaktır.

Ne yanıyor

Yanma, bir izotermal fenomendir - yani, ısının bırakılmasıyla bir reaksiyon.

Odun yakma işlemi birkaç aşamaya ayrılabilir:

1. Isınma. Odun alanı, ateşleme sıcaklığına harici bir ateş kaynağı ile ısıtılmalıdır. dereceye kadar ısıtıldığında, kömür kendi kendine ateşlenebilen kömür oluştururken kömürleşmeye başlar. dereceye kadar ısıtıldığında, gaz halinde bileşenlere (piroliz) termal ayrıştırma süreci başlar. Üst, kömürleşmiş tabakalı smolders (alev oluşmadan yanıklar) ve beyaz veya kahverengi duman atılır - piroliz ürünleri ile bir su buharı karışımı.

2. Piroliz gazlarının tutuşması. Daha fazla ısıtma, artan termal ayrışmaya yol açar ve konsantre piroliz gazları yanıp söner. Bir flaştan sonra, yangın yavaş yavaş tüm ısıtma bölgesini kapsammaya başlar. Bu açık sarı renkte sürekli bir alev oluşturur.

3. Enflamasyon. Daha fazla ısınma, odun ateşlenmesine neden olur. Doğal ateşleme sıcaklığı ila derecedir. Odun, termokimyasal reaksiyonun keskin bir şekilde hızlanması için gerekli olan ısınmayı sağlayan harici bir termal enerji kaynağının etkisi altında tutuşur.

Odun yakıtının yanıcılığı bir dizi faktöre bağlıdır:

  • odun elemanının hacim ağırlığı, şekli ve kesiti;
  • ahşap nemi derecesi;
  • çekiş gücü;
  • hava akışına göre ateş edilen nesnenin yeri (dikey veya yatay);
  • Odun yoğunluğu (gözenekli malzemeler yoğun olanlara göre daha kolay ve hızlı tutuşmaktadır, örneğin, kızılağaç odununu meşe ağacından daha yakmak daha kolaydır).
Dikkat edin! Islak odun daha kötü hale gelir ve ısı enerjisinin çoğunun aşırı nemin buharlaşmasına harcanması gerçeğinden dolayı yanar. Yuvarlak şekilli odunlar, kenarları ve yüzleri olan elemanlardan daha kötü yanar. Odun ne kadar büyük olursa, tutuşması daha zor olur. Planlanmamış ahşap pürüzsüzden daha hızlı tutuşur.

Ateşleme için, iyi, ama aşırı olmayan bir itme gücü gereklidir - yeterli oksijen kaynağı ve yanmanın ısı enerjisinin en düşük düzeyde dağıtılmasına ihtiyaç vardır - bitişik ahşap alanlarının ısınması gerekmektedir.

4. Yanıyor. Optimal yakın koşullar altında, ilk piroliz gazları salgını kaybolmaz, süreç, yakıtın tüm hacminin kademeli olarak kaplanmasıyla ateşlemeden sürekli yanmaya başlar. Yanma iki aşamaya ayrılır - yanma ve ateşli yanma.

Smoldering, piroliz sürecinin sağlam bir ürünü olan kömürün yanmasını içerir. Yanıcı gazların salınması yavaşça gerçekleşir ve yetersiz konsantrasyon nedeniyle tutuşmazlar. Soğutulduğunda gaz halindeki maddeler, karakteristik beyaz duman oluşturmak için yoğunlaşır. İçten yanma işleminde hava, ahşabın derinlerine nüfuz eder ve böylece kapsama alanını genişletir. Ateşli yanma, piroliz gazlarının yanmasıyla sağlanırken, sıcak gazlar dışarı doğru hareket eder.

Yanma, ateş için koşullar olduğu sürece sürdürülür - yanmamış yakıtın varlığı, oksijen kaynağı, gerekli sıcaklık seviyesinin korunması.

5. Fading. Koşullardan biri gözlenmezse yanma işlemi durur ve alev söner.

Odun ateşinin sıcaklığının ölçülmesi

Odun sıcaklığının ne olduğunu öğrenmek için, pirometre adı verilen özel bir cihaz kullanın. Diğer termometreler bu amaç için uygun değildir.

Odun yakıtının yanma sıcaklığını alevin rengiyle belirlemek için öneriler vardır. Ateşin koyu kırmızı dilleri, ısı enerjisinin büyük kısmının bacaya girdiği artan çekiş nedeniyle düşük sıcaklıkta yanma, beyaz alev - yüksek sıcaklığa işaret eder. Alevin optimum rengi sarıdır, kuru huş yanar.

Katı yakıtlı kazanlarda ve sobalarda ve kapalı şöminelerde, hava akışını fırına ayarlamak, yanma işleminin yoğunluğunu ve ısı transferini ayarlamak mümkündür.

En çok ısı üreten ağaç

Kalorifik değer göstergesi, odun yakma işleminde ne kadar ısı enerjisinin açığa çıktığını gösterir. Ancak katı yakıtın pratikte yararlı olabileceği başka bir özelliği vardır - ısı çıkışı. Bu, odun yakma işleminde elde edilebilecek maksimum sıcaklık seviyesidir ve ahşabın özelliklerine bağlıdır.

Düşük yoğunluklu ahşap, parlak yüksek bir alev ile yanar ve aynı zamanda, nispeten az miktarda ısı üretir, çünkü yoğun ağaç türlerindeki odunlar, küçük bir alevle artan ısı üretimi ile karakterize edilir.

Çeşitli yakıt türlerinin verimli ve güvenli yanması için, uygun kazanların seçilmesi gerekir. Bu nedenle, çeşitli tasarımların kazanlarında yakıt yakma işlemi aşağıdadır.

Katı yakıt yakma ve yanma için kazanlar

Çoğu katı yakıtlı kazanlar, çeşitli türlerde yakıt - kahverengi kömür, antrasit, kok kömürü, yakacak odun, yakıt briketleri, turba, vb. Üzerinde çalışabilir (Şekil 16). Farklı yakıt türlerinin kalorifik değeri önemli ölçüde farklıdır, bu nedenle kazanın gücü ve farklı tipteki yakıtlar üzerindeki bir yükten çalışma süresi farklı olacaktır.

Şek. Kazanlar için farklı katı yakıt türleri

Bir kazan satın alırken, alıcı genellikle yakılan yakıtın türüne bakılmaksızın kazan gücünün aynı olacağını düşünür. Aslında, daha az kalori yakıtı yakarken güçteki düşüş% 'a ulaşabilir (yakıtın izin verilen nem içeriğine bağlı olarak). Kombi yakıt üzerinde% nem ile çalışırken, güç kaybı daha da artar.

Üreticiler, hangi yakıtın ana yakıt olarak kullanıldığını ve ek yakıt olarak hangi yakıtın kullanılabileceğini gösterir. Ana yakıt türünü kullanmanız tavsiye edilir, bunun üzerinde kazana zarar vermeden uzun süre çalışabilir.

Katı yakıtlı kazanların model yelpazesi iki tip kazan ile temsil edilmektedir: dökme demir veya çelikten yapılmıştır. Katı yakıt kazanı (dökme demir veya çelik) için hangi malzemenin daha uygun olduğuna dair kesin bir cevap yoktur.

Üreticiler hem dökme demir hem de çelik kazanlarda uzmanlaşmıştır. Bir katı yakıt kazanı seçerken, her şeyden önce, kazanın üstesinden gelmesi gereken ana özellikleri ve görevleri göz önünde bulundurmak gerekir: güç, yakıt türü, yükleme haznesinin hacmi, yanma süresi, ekonomi ve güvenlik ve fiyat. Bir katı yakıtlı kazanın malzeme özelliklerini anlamak, doğru çalışması ve bakımı için gereklidir.

Pik demir kazan, kesitsel bir tasarıma sahiptir. Her bölüm birbirinden ayrılabilir. Katlama tasarımı, kazara kırılma veya basınçsızlaştırma durumunda kazanı taşırken, kurarken veya bakım yaparken daha kullanışlıdır (şek. 17).

Şek. Cihaz ve dökme demir kazanın ana elemanları

Çalışma sırasında dökme demir, bir demir oksit filmi olan kuru pas ile kaplıdır (bu, kimyasal korozyon olarak adlandırılır). Kural olarak kuru pas ilerlemez.

Dökme demirin ıslak korozyonu çelikten çok daha yavaş ortaya çıkar. Pik demir ısı eşanjörleri daha az sıklıkta temizlenebilir - çalışma sırasında kurumun oluşmasına bağlı olarak verimliliği daha az düşer.

Dökme demir ısı değiştiricinin hafif bir dezavantajı termal şok olasılığıdır: eğer soğuk su ısıtılmamış dökme demir ısı eşanjörüne girerse çatlayabilir, bu nedenle akış ve geri dönüş hatları arasında önemli bir sıcaklık farkı önlenmelidir. Dökme demir kazanların ısıl ataleti daha yüksektir, uzun bir süre ısınırlar, ama öte yandan daha yavaş soğurlar.

Çelik kazan, fabrikada monte edilmiş ve kaynaklanmış bir katı monobloktur.

Çelikten üretilen kazanlar, ani sıcaklık değişimlerinden dolayı imhaya daha az duyarlıdır. Çelik, dökme demirden daha elastiktir ve kazanın dönüş hattında soğuk su ile beslenmesi durumunda bile sıcaklık farkını kolaylıkla transfer eder. Çeliğin sıcaklığı kolayca transfer edebilme kabiliyeti, daha çok kazan otomasyonunu kullanmak için bir çelik ısı eşanjörü ile katı yakıtlı kazanlara izin verir. Çelik kazanlar dökme demir kazanlardan daha hızlı tepki verirler, daha hızlı soğur ve daha hızlı ısınırlar.

Bununla birlikte, çelikte büyük ve sık sıcaklık düşüşleriyle, "yorulma bölgelerinin" ortaya çıkması ve sonuç olarak, kaynak ile zayıflatılmış yerlerde çatlakların meydana gelebileceğini unutmamak gerekir. Eğer çelik kazan sertlik tuzu birikintileri ile paslanmış veya hasar görmüşse, o zaman tamir, büyük ihtimalle imkansız olacaktır - evde fabrika kalitesinde kaynak elde etmek neredeyse imkansızdır. Aslında, yanmış çelik kazanın atılması gerekirken, üstat dökme demir kazanındaki hasarlı bölümün yerini alacaktır.

Geleneksel katı yakıtlı kazanlar (Şekil 18), tasarımlarında yakıt tedariki, bir ocak ve baca için bir pencere bulunan geleneksel bir sobaya benzemektedir. Geleneksel katı yakıt kazanı yakıtı hem kömür hem de oduna hizmet edebilir. Geleneksel katı yakıtlı kazanın ana elemanı, ısı enerjisinin soğutucuya aktarılmasını sağlayan bir ısı değiştiricidir.

Bireysel ısıtma için uygun geleneksel düşük güçlü katı yakıtlı kazanın bariz avantajı, elektronik kartların, otomasyonun ve her şeyden önce başarısız olan her türlü kontrol sisteminin olmamasıdır. Tek otomasyon cihazı, mekanik prensibe göre çalışan bir sıcaklık kontrolörüdür, bu nedenle geleneksel katı yakıtlı kazan, sadece çok yönlü değil, aynı zamanda güvenilir, uzun bir süre bakım gerektirmeden çalışabilen bir cihazdır.

Şek. Geleneksel katı yakıtlı kazan tasarımı

Piroliz kazanları katı yakıtlar yakarak ısı enerjisi üretir. Piroliz kazanı daha yüksek verime sahiptir ve sonuç olarak daha küçük bir odun hacmi ile geleneksel bir kazanın benzer işleminden daha fazla termal enerji elde edebilirsiniz.

Odunun yanması odun yakma sırasında gaz oluşumu prensibine göre üç aşamada gerçekleşir:

2 - gaz giderme (odun yakıldığında maddelerin yaklaşık% 85'i yanıcı gazlara dönüşür, kalanlar odun kömürüdür);

3 - yanma - ° C'nin üzerindeki bir sıcaklıkta, yanıcı gazlar oksitlenir ve tutuşur ve yanan bir kömür tabakası oluşur. Odun kömürünün termal bozunması ve içindeki karbonun oksidasyonu yaklaşık olarak oC ila oC arasında gerçekleşir.

Kazanın içindeki fan alevi aşağıya doğru yönlendirerek tüm yanma sürecini yönetebilir hale getirir. Ek olarak, yanma bölgesine sürekli oksijen kaynağı, yanıcı gazların tamamen oksidasyonunu sağlar. Bunun için ana havaya ek olarak, yanma sonrası için önceden ısıtılmış ikincil hava beslenir.

Uzun süreli yanan kazanlar (üst yanma kazanı), hava kaynağı ve yanma işleminin yakıt tabakasının üst kısmı ile sınırlı olduğu bir tür katı yakıtlı kazandır. Bu şema, fırına aynı anda önemli miktarda yakıt yüklemenizi sağlar. Bu tür kazanlar, uzun süre yanan kazanlar olarak karakterize edilir ve daha az sıklıkta bakım gerektirir.

Pelet kazanı, yakıt olarak odun peletlerini kullanan bir katı yakıt kazanıdır. Odun peletleri odun atıklarından yapılmıştır: talaş, talaş ve ağaç işleme endüstrisindeki diğer artıklar.

Çekirdeğindeki pelet kazanı, odunun yakıldığı geleneksel katı yakıtlı kazandan çok farklı değildir. Ana fark, yanma odasına ek olarak pelet kazanı, yakıt tedariki için özel bir sığınak ve otomasyon ile donatılmıştır (Şekil ).

Şek. Yakıt deposu ve otomatik besleme ile kazan

Şek. Yakıt deposu ve otomatik besleme ile kazanlar

Şek. Yakıt hazneli ve otomatik beslemeli kazanlar

Şekil Yakıt deposu ve otomatik besleme ile kazan

Şek. Kazanın şeması ve içinde meydana gelen süreçler

Şek. Odun yakmak için kazan ünitesinin cihazı

Şek. odun yakmak için kazan cihaz

Şek. yakacak odun yakmak için cihaz kazan

Şek. Katı yakıt yakmak için kazanın cihazı

Şekil Katı yakıt yakmak için cihaz kazanları

Şek. Katı yakıt yakmak için cihaz kazanları

Şek. Katı yakıt yakmak için cihaz kazanları

Şek. Odun yakması için cihaz kazanları

Şek. Odun yakma kazanı

Şek. Katı yakıt endüstriyel kazan

Şek. Farklı yakıt türleri üzerinde çalışmak için kazanlar (katı, sıvı, gaz)

Şek. Katı yakıt yakmak için kazanın cihazı

Şek. Odun yakma kazanı (üç tip kazan)

Şek. Yakacak odun için uzun yanan kazanların cihazı

Şek. Kazanın uzun süre yanan odun (iki tip) cihazı

Şek. Kazanın uzun süre yanan odun (iki tip) cihazı

2. Sıvı yakıt yakmak ve içinde yanan kazanlar

Sıvı yakıtlı kazanlar, katı yakıtlı kazanlardan yapısal olarak farklıdır.

Sıvı yakıt yakmak için tasarlanmış evrensel kazanlar için, otomatik güvenlik şalterli özel bir brülör temin edilmekte olup, bu sayede kazanların çalıştırılmasına izin verilmemektedir.

Bir evin ısıtılması için kombine kazanlar, bir değil, birkaç yakıt türünü kullanabilir. Bu özellik için evrensel olarak da adlandırılır. Ana avantajı, ana yakıt türü ile kesinti sırasında çalışma kabiliyetidir.

Yakıt kombinasyonuna bağlı olarak, brülörün tasarımı ve tipine göre farklı tipte kazanlar bulunmaktadır.

Sıvı yakıtlı ısıtma kazanlarının bir özelliği, yakıt olarak akaryakıt, dizel yakıt veya gazyağı kullanımıdır. Isıtma kazanları için herhangi bir sıvı yakıt oluşturan ana kimyasal elementler oksijen, hidrojen, karbon ve sülfürdür. Akaryakıt bileşimi varlığından dolayı yanmaz mineraller ve sıvı yakıt külünün yanması sırasında oluşan nemi oluşturur.

Akaryakıtın kül içeriği esas olarak metal katyonları içeren oksijen içeren bileşiklerin içeriğinden kaynaklanır. Bazı kül, asılı parçacıklardan (çoğunlukla silikatlar ve silikon dioksit) oluşur. Daha çok viskoz akaryakıt içeriğine geçişte askıda partiküllerin ve kolloidal partiküllerin içeriği artar. Kül, memeleri tıkadığı, ekipman korozyonunu hızlandırdığı ve kazan tesislerinin ekipmanlarının periyodik olarak kapatılmasını ve temizlenmesini gerektirdiği için, yanıcı ürünlerin yakıt yağının istenmeyen bir bileşenidir. En tehlikeli bileşikler vanadyumdur (kül içinde vanadyum pentoksit V2O5 ile temsil edilirler), ki bu da çoğu çeliğin direncini yüksek sıcaklıkta korozyona düşürür.

Kazan yakıtı yakıtının kazan tesislerinde kullanımını belirleyen bir yakıt olarak ana özellikleri şunlardır: kükürt içeriği, viskozite, akma noktası, kül, düşük kalorifik değer, yoğunluk.

Akaryakıt, hidrokarbonlar (moleküler ağırlığı ile arasında), petrol reçineleri (moleküler ağırlığı ve üzeri), asfaltenler, karbenler, karboksiler ve metal içeren organik bileşiklerin (V, Ni, Fe, Mg, Na, Ca). Akaryakıtın fiziko-kimyasal özellikleri, orijinal yağın kimyasal bileşimine ve damıtılmış fraksiyonların damıtma derecesine bağlıdır ve aşağıdaki verilerle karakterize edilir: viskozite mm2 / s ( ° C'de), yoğunluk g / cm3 (20 ° C'de), dökülme noktası ° C, kükürt içeriği% , kül% 'e kadar, daha düşük kalorifik değer MJ / mol.

Kükürtlü fuel-oil yağların miktarı düşük sülfür, sülfür ve sülfür içeriği% 0,5, sülfür oranı% 2 ve% oranındadır. Yakıt yağlarındaki sülfür içeriği orijinal yağa bağlıdır, fakat kükürt esas olarak ağır kalıntı ürünler içinde yoğunlaştığından, önemli ölçüde daha yüksektir. Yüksek kükürtlü yağları rafine ederken, yakıt yağlarındaki kükürt oranı% 4,3'e ulaşabilir. Aktif ve pasif formlarda sülfür yakıt yağlarında bulunur. Aktif kükürt, boru hatlarının korozyonuna, tanklardaki ısıtıcılara, ısı değiştiricilere ve kuyruk ısıtma yüzeylerine, çiğ noktası sıcaklığının altında duvarlarının metal sıcaklıklarında neden olur.

Rafinerilerden mazut olarak, kural olarak, sadece su izleri. Akaryakıtın taşması, nakliye sırasında ve özellikle açık buhar ile ısıtıldığında meydana gelir. Yakıt yağı açık buharla ısıtıldığında, yakıtın nem içeriği önemli ölçüde artar, bu da sadece buhar ve kondens kaybına yol açmaz, aynı zamanda yakıtın kendisinin kalitesini de düşürür. Sonuç olarak, kazan ünitelerinin verimlilik katsayısı ve kazan dairesi çalışmasının güvenilirliği azaltılmıştır. Açık tanklarda ısıtıldığında, akaryakıt içinde bulunan su köpürmeye neden olur.

Kazan yakıtı yağı, yüksek oranda reçineli maddeler ve parafin içeren, düşük viskoz ve yüksek viskozdur. Akaryakıt viskozitesi, taşıma, boşaltma, transfer etme ve yakma yeteneğini belirleyen önemli bir operasyonel faktördür. Sıcaklık artışı ile akaryakıt yağının viskozitesi azalır, bu nedenle akaryakıt ile tüm işlemler ısıtılır.

Viskoziteye bağlı olarak, kazan akaryakıt yağı, her zaman 0 ° C'nin üzerinde olan farklı akma noktası olan çeşitli derecelerde olabilir. En viskoz dereceli akaryakıt sınıfı için, akma noktası 25 ° C ve daha yüksektir, bu nedenle, bu tür akaryakıt yağının önceden ısıtılması gereklidir: ° C'ye pompalanırken ve ° C'ye yakıldığında

Bir akaryakıt yağının parlama noktası, buharının, bir yangın getirildiğinde tutuşan ortam havasıyla bir karışım oluşturduğu sıcaklıktır.

Yangın güvenliği amacıyla açık yakıt (basınçsız) tanklarında yakıt ısıtılırken, ısıtma sıcaklığı parlama noktasının yaklaşık 10 ° C altında olmalıdır. Basınç altında kapalı kaplarda (bobinler, borular) yakıt, parlama noktasının çok üstünde yakıtla ısıtılabilir.

Halihazırda, çeşitli tasarımlara sahip gaz-yağ brülörleri, ekonomik ve güvenli çalışma gereksinimlerini karşılayan su borulu kazanlara (DE, DKVR) ve su-ısıtma ünitelerine (KV-GM) monte edilmektedir. Asıl mesele, yakma kalitesine ve her iki tipteki yakıtın (doğal gaz ve fuel oil) torcun uzunluğuna yaklaşık olarak eşit olmasını sağlamaktır. Gaz-yağ brülörleri, bir gaz yakıcı ve akaryakıt memeleri kompleksidir ve tasarımına bağlı olarak, gaz ve sıvı yakıtların ayrı ya da birlikte yanması için tasarlanmıştır. Brülörü kazanın ön duvarına (astar) monte etmek için bir zımpara yapılır.

Merkezi olmayan ısı beslemesinde, kural olarak dizel yakıt ve hafif yakıt kullanılır. Her şeyden önce, bu, verimli yanma görevinin yanı sıra, çevre kirliliği ve ekipman güvenliği sorununu çözen düşük kükürt ve kül içeriğinin kolaylaştırılmasını sağlayan, düşük viskoziteli olmaları ve nakliyelerinin kolaylıklarından kaynaklanmaktadır.

Dizel kazanlar dizel yakıtlı kazanlardır, her zaman bir dizel brülörü gaz brülörü ile değiştirme olanağı vardır (bu sayede bu kazanlar evrensel olarak kabul edilebilir). Dizel kazanlar için brülörler, kazanın gücüne göre seçilir. Dizel olmayan kazanlar, henüz gaz temin edilmediğinde en uygun çözümdür, ancak tedarik edilmesi planlanmaktadır. Bu durumda, başka bir boyler satın almanıza ve ısıtma ve sıcak su sistemini değiştirmenize gerek kalmayacak, ancak brülörü sadece gaz için değiştirmek yeterli olacaktır.

Şek. Sıvı yakıt yakmak için cihaz kazanı.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası