aşırı can sıkıntısı / "Kronik can sıkıntısı" uyarısı

Aşırı Can Sıkıntısı

aşırı can sıkıntısı

Can Sıkıntısına Ne İyi Gelir, Nasıl Ge&#;er? Can Sıkıntısı Gideren Hobiler Ve &#;neriler..

Haberin Devamı

Can Sıkıntısı Gideren Hobiler Edinin;

Özellikle evde olduğunuz şu dönemlerde, can sıkıntınızı geçirmek için;

Bir bitki ya da meyve yetiştirmeye çalışın. Onunla ilgilenmek ve elde edeceğiniz ürün sıkıntınıza iyi gelecektir.

Örgü örmeyi bilmiyorsanız, mutlaka başlamalısınız. Kendinize uygun fiyatlı ipler alarak küçük çocuklar için hırka, şapka, atkı ve hatta patik örebilirsiniz. Kış aylarında da ihtiyacı olan çocuklu ailelere hediye edebilirsiniz.

Meditasyon, yoga ya da R2 gibi sizi ferahlatacak videolara ve çalışmalara yönelin. Ayrıca bu farklı dünyaları keşfetmek ufkunuzu da genişletecektir.

Bölgenizdeki gönüllü işlere katılın. Malum pandemi dönemi bittikten sonra oldukça tehlikeli durumlarla karşı karşıya kalabiliriz. Kişisel bir katkı sağlamak için bu tip çalışmalar yararlı olacaktır.

Videolardan sihirbazlık, hokkabazlık ya da çok daha farklı beceriler öğrenebilirsiniz. Biraz çalışmayla evde sıkılan aile üyelerinizle de güzel vakit geçirebilirsiniz.

Öğrencilerin uzaktan eğitimde olduğu şu dönemlerde sizde bir eğitim alabilir ve bir sertifika edinebilirsiniz. Bunun için pek çok enstitü çalışma halindedir.

Kendinize harika bir müzik listesi oluşturarak bunu başkalarına gönderebilir ve yorumlarını alabilirsiniz.

Haberin Devamı

Günlük tutmaya başlayabilirsiniz. Günlük tutmak demişken, bugüne dek izlediğiniz tüm film ve dizilerin listesini oluşturabilirsiniz. Ayrıca bir rüya günlüğü de tutabilirsiniz.

Aile albümlerine ne zamandır bakmıyorsunuz? Tüm aile albümlerini toplayıp onları düzenleyebilirsiniz.

Aslında şimdi bir dil öğrenmenin tam zamanı olabilir. Artık internet bunun için oldukça idealdir. İngilizcenizi geliştirebilir, eğer İngilizce biliyorsanız farklı diller öğrenebilirsiniz.

Fotoğraf, resim, heykel, yazarlık veya grafik tasarım gibi yaratıcı bir hobi de edinebilirsiniz. Ayrıca bu hobilerinizi internet üzerindeki yarışmalarda değerlendirebilirsiniz.

Kurdelelerden gül yapmayı daha önce denediniz mi? İnternet üzerindeki videolardan izleyerek kendinize ya da sevdiğiniz birine hiçbir zaman solmayacak ve sonsuza dek saklayacağı güller yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

İnternet üzerinden bir iş edinebilirsiniz. Örneğin yorum yaparak, makale yazarak ya da anket doldurarak hem genel kültürünüzü genişletebilir hem de para kazanabilirsiniz.

Yeteneklerinizi sergileyin. Eğer bir yeteneğiniz varsa ve bunu internetle paylaşmamışsanız artık tam zamanı diyebiliriz. Gitar çalıyorsanız gitarınızı alın ve kamera karşısına geçin. Ayrıca resim yeteneğiniz varsa arkadaşlarınıza sosyal medya hesaplarınız üzerinden birkaç taktik verebilirsiniz.

Odanızın, evinizin ya da herhangi bir alanın düzenini değiştirin. Evdesiniz ve çok sıkılıyorsunuz, aynı düzende oturmak da bir süre sonra sizi rahatsız edecektir. Neden eşyaların yerini değiştirip daha farklı şeyler denemiyorsunuz?

Haberin Devamı

Yaz günleri kendini göstermeye başladı ve sıcaklar artıyor. Kendinize sağlıklı, güzel ve sevdiğiniz gibi içecekler hazırlayabilirsiniz. Katkı maddesi olmadan, bozulmadan saklayabileceğiniz içeceklerle kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz.

Reçel yapmayı hiç denediniz mi? Reçel yapımı oldukça basittir ve hemen hemen her şeyin reçeli yapılabilir.

Sıkılmanın Bilimi nedir?

Batı kültüründe can sıkıntısını tanımlamanın en yaygın yolu yapacak bir şeyin olmamasıdır. Sıkıntı genellikle bireysel bir ilgi eksikliği ve ya mevcut aktivitenin zorluğundan kaynaklanan hoş olmayan bir duygusal durumu olarak görülüyor.

Sıkıntı evrensel bir deneyimdir. Neredeyse herkes hayatları boyunca bundan muzdarip. Mevcut anket tahminleri, Amerikalı yetişkinlerin yüzde 30 ila yüzde 90'ının, gençlerin yüzde 91 ila yüzde 98'i gibi günlük yaşamlarında bir noktada sıkıntı yaşadığını göstermektedir. Erkekler genellikle kadınlardan daha sıkılır. Çok düşük eğitim düzeyi ile can sıkıntısı arasında da olumlu bir bağlantı vardır.

Sıkıntı ; yalnızlık, öfke, üzüntü ve endişenin asılıdır. Kierkegaard'ın belirttiği gibi, can sıkıntısı " tüm kötülüklerin köküdür."Can sıkıntısı, insanların acıyı hafifletmek için her türlü şeyi yaptıkları motive edici bir güçtür. Kronik sıkılmış uyuşturucu bağımlılığı, alkolizm ve kompulsif kumar için daha yüksek risk altındadır.

İşte can sıkıntısının birkaç ana nedeni:

1. Akılda Monotonluk

Can sıkıntısı zihinsel yorgunluğa benzer ve görevlerimizin ayrıntılarına tekrarlama ve ilgi eksikliğinden kaynaklanır(sürekli dikkat gerektiren görevler, havaalanında beklemek, hücrelerde kilitli mahkumlar gibi). Öngörülebilir ve tekrarlayan herhangi bir deneyim sıkıcı olur. Genel olarak, aynı şeyin çok fazla olması ve çok az uyarılması, kurbanında arzu yokluğuna ve tuzak hissine neden olabilir (Toohey, ).

2. Akış eksikliği

Çok kolay olan görevler sıkıcıdır. Buna karşılık, insanların çok zor olduğunu algıladıkları görevler kaygıya yol açar.

3. Yenilik ihtiyacı

Bazı bireylerin diğerlerinden daha sıkılma olasılığı daha yüksektir. Yenilik, heyecan ve çeşitlilik için güçlü bir ihtiyacı olan insanlar can sıkıntısı riski altındadır. Bu sansasyon arayanlar (örneğin, skydivers) dünyanın çok yavaş hareket ettiğini bulabilirler. Dışsal uyarıma duyulan ihtiyaç, dışa dönüklerin neden sıkıntıya eğilimli olma eğiliminde olduğunu açıklayabilir.

4. ilgilenme

Sıkıntı, dikkat ile ilgili problemlerle bağlantılıdır. Bizi sıkan şey dikkatimizi asla tam olarak yürütmez. Sonuçta, konsantre olamadığınızda bir şeyle ilgilenmek zordur. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu gibi kronik dikkat sorunları olan kişiler, can sıkıntısı için yüksek bir eğilime sahiptir.

5. Duygusal Farkındalık

Öz farkındalığı olmayan insanlar can sıkıntısına daha yatkındır. Sıkılmış bir birey o istediği ya da yapmak istediği ne ifade edemiyor. Duygularını anlatmakta zorlanıyorlar. Birini neyin mutlu edeceğini bilememek, daha derin bir varoluşsal sıkıntıya yol açabilir. Ne aradığımızı bilmemek, dünya ile etkileşim için uygun hedefleri seçme kapasitemiz olmadığı anlamına gelir (Eastwood, ).

6. İç Eğlence Becerileri

Can sıkıntısı ile yapıcı bir şekilde başa çıkmak için iç kaynaklardan yoksun olan bireyler, dış uyarıma güvenecektir. İç eğlence becerilerinin yokluğunda, dış dünya her zaman yeterli heyecan ve yenilik sağlamada başarısız olacaktır.

7. Özerklik eksikliği

İnsanlar tuzağa düştüklerinde can sıkıntısı hissederler. Ve sıkışıp hissetmek can sıkıntısının büyük bir parçasıdır. Yani, iradeleri idam edilemeyecek şekilde sıkışmış veya kısıtlanmışlardır. Örneğin, ergenlik can sıkıntısı için en yoğun bir dönemdir, çünkü büyük ölçüde çocuklara ve gençlere ne yapmak istedikleri üzerinde çok fazla kontrol verilmemektedir.

8. Kültürün rolü

Birçok yönden, can sıkıntısı modern bir lükstür (Spacks, ). Sıkıntı, yüzyılın sonlarına kadar tam anlamıyla varolmadı. Aydınlanma Sanayi devrimine yol verirken ortaya çıktı. İnsanlık tarihinin başlarında, atalarımız günlerinin çoğunu yiyecek ve barınak sağlamak zorunda kaldıklarında, can sıkıntısı bir seçenek değildi.

Can sıkıntısının da faydaları vardır. Sıkıntıyı bir “eylem çağrısı " olarak görmek önemlidir (Svendsen, ). Nadir duyarlılık değeri erkekler başarı için itici bir güç olarak sıkıntı nietsche önerdi. Can sıkıntısı eylem için bir katalizör olabilir. Düşünce ve yansıma için bir fırsat sağlayabilir. Aynı zamanda bir görevin zaman kaybı olduğunun bir işareti olabilir - ve bu nedenle devam etmeye değmez.

görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Psychology Today. (1 Temmuz ). Alındığı Tarih: 1 Temmuz Alındığı Yer: Bağlantı

    Neden sıkılıyoruz: Can sıkıntısının psikolojik nedenleri

    Hepimiz zaman zaman hayatın ne kadar monoton olduğunu, hiçbir şeyden zevk alamadığımızı, farklı hiçbir şeyin olmadığını düşünüp sıkılabiliyoruz. Oldukça uzun bir süredir hayatımızda olan pandemi kısıtlamalarının can sıkıntımız üzerinde önemli bir rolünün olduğu oldukça açık. Ancak pandemi kavramı henüz hayatınıza girmeden önce de yaptığınız işlerden, dinlediğiniz derslerden, izlediğiniz filmlerden, kısacası her şeyden sıkıldığınızı hissettiğiniz zamanlar mutlaka olmuştur.

    Hayatın rutin akışı ve monotonluğu içinde her seferinde farklı ve heyecan verici bir şeyler bulmak, yaşamın canlılığını ve renkliliğini hissetmek her zaman mümkün olmayabiliyor. Özellikle de seçeneklerimizin oldukça sınırlı ve pek çok özgürlüğümüzün kısıtlama altında olduğu şu dönemde…

    Araştırmalar, sıkılmanın önemli ölçüde dikkati ve farkındalığı yoğunlaştıramamaktan kaynaklandığını ve bir şeye dikkatimizi tamamen veremememizin sıkılma hissini beslediğini gösteriyor. Neden sıkıldığımızın nedenlerini ararken karşı karşıya kaldığımız asıl problemse, yaşadığımız sıkıntının nedenlerini kendi içimizde değil kontrol edemediğimiz dışsal faktörlerde aramamız. 

    Can sıkıntısı kimi zaman yaratıcılığımızın ortaya çıkması için muhteşem fırsatlar sunabilirken, bazen de anksiyete, depresyon, öfke, sosyal becerilerden yoksun kalma, kilo alma ve hatta erken ölüm gibi riskleri de içinde barındırabiliyor. Can sıkıntısının ve sıkılmanın doğasını anlayabilmek ve olası riskleri ya da fırsatları öngörebilmek için önce sıkılmamıza sebep olan psikolojik faktörleri çok iyi analiz edebilmemiz gerekiyor.

    Neden sıkılıyoruz?

    Can sıkıntısı denildiğinde hemen hemen hepimizin aklına ilk gelen şey yapacak hiçbir şey olmamasının verdiği sıkışmışlık ve çaresizlik hisleri. Can sıkıntısı herhangi bir görevi, sorumluluğu ya da aktiviteyi gerçekleştirmeye çalışırken, yoğun bir ilgi eksikliğine ve odaklanmada zorluk yaşamamıza sebep olan, hoşnut olmadığımız duyguların eşlik ettiği bir durum olarak tanımlanıyor. Varoluşçu psikoloji yaklaşımlarındaysa can sıkıntısı, yaşamın anlamsızlığından kaynaklanan, ne yaparsak yapalım tam olarak doyuramayacağımız bir özlem duygusu olarak adlandırılıyor.

    Can sıkıntısı dünya üstündeki tüm insanların hayatında en az bir kez deneyimlediği, evrensel bir his. Yapılan araştırmalar yetişkin bireylerin % arasında değişen bir oranda, yaşamlarının bir noktasında can sıkıntısıyla mücadele ettiklerini gösteriyor. Genç nüfus için bu oranlar %98’e kadar yükselirken, erkeklerin kadınlara kıyasla daha fazla sıkıldıkları da araştırma sonuçları arasında yer alıyor. Ayrıca pek çok çalışma, eğitim seviyesinin can sıkıntısıyla güçlü bir ilişkisinin olduğunu, eğitimsiz bireylerin eğitim alanlara göre daha fazla sıkıldığını gösteriyor.

    Can sıkıntısı yalnızlık hissi, öfke, üzüntü ve endişe gibi pek çok olumsuz durumun da belirleyicisi olabiliyor. Ünlü filozof Kierkegaard ‘Can sıkıntısı öylesine motive edici bir güçtür ki, insanlar sıkılmanın verdiği acıyı bastırmak için her türlü şeyi yapabilirler.’ diyerek sıkıntının ‘tüm kötülüklerin kaynağı’ olduğunu belirtiyor.

    Kierkegaard’ın sıkıntıyı karamsar bir bakış açısıyla ele alsa da, sıkıntıyla ilgili yapılan araştırmalar sıkıntının sağladığı motivasyonun ve itici gücün fayda sağlayacak şekilde yönetilebileceğini gösteriyor. Can sıkıntısını daha anlayabilmek için gelin can sıkıntısının nedenlerini biraz daha detaylı inceleyelim:

    Zihinsel monotonluk

    Can sıkıntısının ortaya çıkması aslında zihinsel yorgunlukla çok benzer bir süreci izliyor. Sürekli olarak aynı detaylara ve ayrıntılara uzun süre dikkat vermeyi gerektiren bir proje ya da durakta dakikalarca otobüs beklemek gibi günlük yaşamda gerçekleştirdiğimiz pek çok basit aktivite bize can sıkıntısı olarak geri dönebiliyor. Aynı deneyim üzerinde, hiç değişmeyen süreçleri ve adımları izleyerek ilerlediğimizde; yani odaklandığımız şey tahmin edilebilir olduğunda ve tekrar ettiğinde, ilgilendiğimiz şey her ne olursa olsun uyaran eksikliği çekiyoruz ve can sıkıntısı yaşamamız kaçınılmaz hale geliyor.

    Akış ve uyum eksikliği

    Zorlayıcı olsa da yeteneklerimizle ve becerilerimizle yakından eşleşen deneyimlerle meşgul olmamız, ‘doğru yerde, doğru zamanda’ olarak da adlandırabileceğimiz uyum ve ahenk durumu, herhangi bir şeyden sıkılıp sıkılmayacağımızı belirleyen en önemli psikolojik süreçlerin başında geliyor. Sahip olduğumuz yetkinlikler karşımıza çıkan deneyimlerin zorluk düzeyini karşılayabilecek seviyede ve uygunlukta olduğunda hedeflerimiz daha net olduğu ve daha hızlı sonuç alabildiğimiz için sıkılmadan odaklanabiliyoruz. Ancak bu uyumu ve akışı yakalayamadığımız durumlarda, yani deneyimlediğimiz şey çok kolay ya da çok zor olduğunda kolaylıkla sıkılabiliyoruz.

    Yenilik ihtiyacı

    Etrafınızdaki diğer insanları gözlemlediğinizde bazılarının sıkılma olasılığın diğerlerine göre daha fazla olduğunu kolaylıkla görebilirsiniz. İnsanların ne zaman ve hangi durumlarda sıkılabileceği konusundaki bu farklılık yaşamında yeniliklere ne kadar yer açabildiğiyle yakından ilgili. Hayatında yeniliği, heyecanı ve çeşitliliği daha az deneyimleyebilen kişilerin sıkılma olasılığı diğerlerine göre daha fazla olabiliyor. Dışa dönük kişilik özellikleri gösteren kişilerin can sıkıntılarını gidermek için sürekli yenilik arayışlarına girmeleri ve risk almaktan çekinmemeleri de bu ihtiyaçla açıklanıyor.

    Odaklanma problemleri

    Can sıkıntısıyla ilgili yapılmış olan araştırmalar, sıkıntının büyük ölçüde dikkat problemleriyle ilişkili olabileceğini gösteriyor. Sıkıldığımızı hissettiğimiz durumlar ve deneyimler genelde ilgimizi çekmeyen ve dikkatimizi veremediğimiz şeylerden oluşuyor. Bununla birlikte, tam olarak dikkatimizi veremediğimiz şeylerin ilgimizi çekip çekmediğini anlamamız da mümkün değil. Dikkatle ilgili kronik problemleri olanlar (Dikkat Eklikliği ve Hiperaktivite bozukluğu gibi) sıkılmaya daha eğilimli olabiliyorlar.

    Duygusal farkındalık eksikliği

    Sıkıntıya neden olan psikolojik faktörlerden bir diğeri de öz-farkındalığın az olması. Bu konuda yapılan araştırmalar, özellikle duygularını tanımak ve tanımlamak konusunda zorluk çeken, öz farkındalığı gelişmemiş insanların can sıkıntısına daha yatkın olabileceğini gösteriyor.

    Sıkıldığını söyleyen birine ne yapmak istediğini sorduğunuzda çoğunlukla kendini ifade edemediğini, içinde bulunduğu durumu tanımlayamadığını ve büyük olasılıkla da kendini nasıl hissettiğini söyleyemediğini göreceksiniz. Kendisini neyin mutlu edeceğini bilememek, can sıkıntısı olarak tanımladığı kompleks duyguları birbirinden ayırt edememek ve bu duyguları tanımlayamamak çok daha derin varoluşsal sancıları beraberinde getirebilir. Ne aradığınızı bilmemek, dış dünyayla ilişki kurmak için gerekli olabilecek, en uygun hedefleri seçme kapasitesinden yoksun olduğunuz anlamına gelebilir.

    İçsel kaynakları doğru şekilde kullanamamak

    Sıkılma hissiyle yapıcı bir şekilde baş edebilmek için kendi içsel kaynaklarındansa dışsal uyarıcılara yönelmek de can sıkıntısının ortaya çıkmasının ya da daha da artmasının en önemli sebeplerinden biri olarak görülüyor. Birey, içindeki boşluk hissini gidermenin yolunu dış dünyaya bağladığında ve dış dünya bu beklentilere yeterince iyi cevap veremediğinde hayal kırıklığının eşlik ettiği bir sıkılma hissi deneyimlenebiliyor. Bunun yerine kişi kendi kendini eğlendirebildiğinde, kendi ihtiyaçlarını kendisi karşılayabildiğinde ve içindeki boşluğu doldurmak için gerekli olan içsel kaynaklarını keşfettiğinde sıkılmadan yaşamına devam edebiliyor.

    Bağımsız ve özgür hareket edememek

    Bu maddenin aslında pek de bir açıklamaya ihtiyacı olmadığını düşünüyoruz. Zira pandemi döneminde hayatlarımıza giren kısıtlamalar ve özgürce hareket edememek hemen hemen hepimizin sıkıntısının en birincil kaynağı. İnsan, doğası gereği kapana kısılmış gibi hissettiğinde, özgürlüğüne ket vurulduğunda ve bağımsızca hareket edemediğinde sıkılan bir varlık. Kendi iradesiyle hareket etme özgürlüğünü elde eden yetişkin bir birey için bu iradeyi engelleyebilecek her türlü zorluk can sıkıntısını beraberinde getiriyor. Kendi özgür irademizi yeni keşfettiğimiz ancak yapmak istediklerimiz üzerinde henüz kontrol sahibi olamadığımız ergenlik dönemi tam da bu nedenle hepimizin can sıkıntısının zirve yaptığı dönem olarak biliniyor.

    Her ne kadar can sıkıntısının psikolojimizle olan bağlantısı ve can sıkıntısıyla bağdaştırılan duygular olumsuz kavramlarmış gibi algılansa da, sıkıntı muhteşem itici gücü sayesinde faydalı bir deneyime de dönüştürülebiliyor. Harekete geçmek için eşsiz bir katalizör görevi gören can sıkıntısı, derinlemesine düşünmek ve yaptığımız şeylerin ne kadarının zaman kaybı olduğunu ne kadarının bizim için değerli olduğunu anlamamıza aracı olabilir. 

    Kaynaklar: Psychology Today, Change It

    nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası