ipek böceği hangi ağaçta yetişir / Araştıran, Birleştiren, Çözümleyen CİNE TARIM DERGİSİ

Ipek Böceği Hangi Ağaçta Yetişir

ipek böceği hangi ağaçta yetişir

İpek Böceği Yetiştiriciliği: İpek Böceği Nasıl Yetiştirilir, Türkiye’de Nerede Yetişir?

Önemli bir ekonomik alan haline gelen ipek böceği yetiştiriciliği, Asya'ya özgü olmasının dışında pek çok ülkede görülür. MÖ. yıllarına dayanan ipek üretimi ilk kez Çin'de ortaya çıkmıştır. Zaman içerisinde de diğer ülkelere yayılmıştır. İpek üretiminde, ipek böceği yetiştiriciliği büyük bir öneme sahiptir. Ülkemizde ise ipekböcekçiliği yıllık bir geçmişe sahiptir. Dut ağacının olduğu her yerde yetiştirilebilen ipekböceği yardımcı bir tarım koludur. İpek böceği yetiştiriciliği M.S.6'ıncı yüzyılda ipek böceği yumurtalarının Bizans'a kaçırılmasıyla beraber Akdeniz bölgesinde de yaygınlık kazanmıştır. Özellikle devletin hibe desteği ipek yetiştiriciliği noktasında ilginin artmasını da sağlamıştır. İpek böceği yetiştiriciliği yapmak isteyenler için bu tarz politikaların büyük önemi vardır.

İpek böceği yetiştiriciliği

İpek böceği, bir çeşit kelebeğin tırtılıdır. Pullu böcek sınıfında yer alan ipek böceğinin evrimsel bir süreci vardır. Öncelikle kelebek tohumlarını dut yaprağının üzerine bırakır ve yumurtladıktan dört gün sonra ölür.

Taze dut yapraklarının üzerindeki yumurtalardan larva halinde tırtıllar çıkar. Bu tırtıllar ilk başta siyah ve tüylüdür. İştahla dut yapraklarıyla beslenen bu tırtıllar, bir buçuk ayda santimetreye ulaşırlar. İpek böceği büyüdükçe renkleri değişir ve iyice büyüyüp hücrelerine yerleşince, üst dudağındaki delikten zamk gibi bir sıvı çıkarır.

Kozasını oluşturmaya başlayan tırtıl önce kozanın dış kısmını, sonra da kendi vücudunun etrafını örmeye başlar. Kendi haline bırakıldığında, iki üç hafta sonra tırtıl kelebek haline gelecek ve kozayı parçalayıp dışarıya çıkacaktır. Eğer kozayı parçalamadan sıcak suyun içerisine konulursa, su buharında kozanın içindeki tırtıl ölecek ve böylece ipek kozaları meydana gelecektir.

İpek böceği yetiştiriciliğinde bu ana noktaları bilmek, size kolaylık sağlayacaktır. Bu noktada kelebeğin bıraktığı tohumları kullanarak ipek böceği yetiştiriciliği yapmak mümkündür.

İpek böceği nasıl yetiştirilir?

İpek böceği yetiştiriciliğinde belirli aşamalardan geçmek gerekir. İlk aşamada tohumları, nem almayacak şekilde bir kaba koyup buzdolabında bekletebilirsiniz. Mevsimsel koşullara bağlı olarak taze dut yapraklarını bir kabın içerisine yerleştirin. Tohumları kabın içerine dağıttıktan sonra bir küçük kaba su koyup tohumların yanına bırakın.

İpek böceğinin iyi gelişmesi için ortam sıcaklığının iyi olmasına dikkat edin. Sıcaklık 25 derece, nem ise yüzde 75 civarında olmalıdır. Tohumların üstünü, hava alacak şekilde örtmeyi unutmayın. Tırtıllar bir süre sonra tohumlardan çıkmaya başlayacaktır. İlk zamanlar oldukça küçük olan bu canlılar dut yaprağı ile beslenerek büyümeye başlarlar. Bu doğrultuda günde dört defa taze dut yapraklarıyla beslenmelerine özen göstermelisiniz.

Koşullara bağlı olarak ortalama 15 gün içerisinde tırtıllar gelişmesini tamamlar. Bu süreçte dut yaprağı yemeyi keserler. Bu aşamada kuru dal parçaları uzatılarak ipek salgılanmasına izin verilir. 3 gün içerisinde koza örme işini bitiren ipek böcekleri ortalama ile metre uzunluğunda ip çıkarır.

Başkalaşım geçiren ipek böcekleri, krizalit denilen bir yapıya dönüşür. Belli bir süre sonra kozayı delen dişi ve erkek kelebekler yumurta üretme aşamasına geçerler. Dişi kelebekler birkaç gün içerisinde yumurtalarını bırakırlar ve böylece yaşam döngüleri tamamlanmış olur.

İpek böceği ne yer, nasıl beslenir?

İpek böceği yetiştiriciliğinin yapıldığı bölgelerde dut ağacının olması gerekir. Çünkü dut yaprakları ipek böceğinin gelişimi için önemlidir. İpek böceğinin beslenmesi konusunda dikkatli olmakta fayda vardır. İpek böcekleri tohumdan çıktığı andan itibaren belirli bir döneme kadar dut yaprağı ile beslenirler. Günde dört defa taze dut yaprağı ile beslenmeleri, gelişimleri açısından faydalıdır.

İpek B&#;ceği Nedir? İpek B&#;ceği Nerede Ve Ne Kadar Yaşar?

İpek böceği tırtıllar gibi sürüler halinde yaşayan bir böcek türüdür. İpek böceğinden ham bir şekilde ipek kumaşı da üretilmektedir. İpek böceği yetiştiriciliği ülkemiz coğrafyasında yıllık bir geçmişe sahiptir.

İpek Böceği Nedir?

İpek böceği Latince ismi Bombyx Mori olarak bilinen böcek türüdür. İpek böceği kelebek yumurtalara sahip olan bir böcektir. Bu yumurtalarını dut ağacının yapraklarına bırakır. Bu şekilde üç dört gün sonra ölürler. Taze dut yaprakları üzerinde oldukça fazla görülen dut yaprakları larva halinde sık ve tüylü bir şekilde ortaya çıkmaktadır. İpek böceğinin boyları 7 ila 8 metre arasında değişkenlik göstermektedir. Büyüdükçe ve olgunlaştıkça ipek böceğinin renkleri açılır ve aynı zamanda mevcut olan tüyleri de kaybolmaktadır.

İpek böceği Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yetiştiriciliği teşvik edilen bir böcektir. İpek böcekleri yetiştiriciliği yapmak için belirli şartlara sahip olmak gerekmektedir. Bu konuda devlet tarafından tam destekte verilmektedir. İpek böceği yumuşak tüylü ve tombul vücutlu olan bir böcek türüdür. Daha çok renkleri açık krem rengi şeklindedir. Evcil olarak beslenebilen ipek böcekleri ila kere yumurtlayabilirler. İpek böcekleri kelebeğin tırtıl halidir. Bu böcekler dut yapraklarını yer ve ipek kozası yaparlar. İpek böceği kanatları pullu olan bir böcektir. İpek böcekleri yumurtlama döneminden yaklaşık olarak 3 ve 5 gün içerisinde ölürler. Çengelimsi bir yapıya sahiptirler.

İpek Böceği Nerede ve Ne Kadar Yaşar?

İpek böceği daha çok dut yapraklarında yaşayan bir böcek türüdür. Aynı zamanda ülkemizde de birçok yerde ipek böceği yetiştiriciliği yaygındır. İpek böceklerinin ortalama ömürleri ise iki ay şeklindedir. Bazı türleri ise daha fazla ya da daha az yaşayabilmektedir.

ipek böceği

Hobici Köşesi

Plaket ve ödüllü Yarışma'ya katılıp canlı veya akvaryumunuzu taçlandırabilir, geçmiş dereceleri ve katılımları görebilirsiniz.

Akvaryum kültürü bölümünde akvaryum hobisi ile ilgili dergilere, belgesellere, kitaplara ve web sitelerine ulaşabilirsiniz.

Sitemizdeki Makaleler ve Üye Bloglarını gezerek istediğiniz konu hakkınca bilgi edinebilir, funduszeue.info adresine sahip olan kendi bloğunuzu oluşturabilirsiniz.

Canlı Veritabanı'nda bilgi ve canlı edinebilmek için kimde hangi balıkların olduğunu görebilir, kendi canlılarınızı da veritabanına ekleyebilirsiniz..

Üye akvaryumları bölümünden üyelerin akvaryumlarına bakıp yorum bırakabilir, siz de kendi akvaryumlarınızı da görebilirsiniz.

Akvaryumcular bölümünden akvaryumcuların adres telefon ve harita koordinatlarına ulaşabilir, akvaryumcular hakkındaki yorumları okuyup yorum yapabilirsiniz.

Tatlı Su, Bitki, Deniz ve Sürüngenler bölümünden toplam binden fazla türün detaylı bilgilerine, fotoğraflarına ve beseyenlerin yorumlarına ulaşabilir, sizler de yorum bırakabilirsiniz.

Ürünler bölümünde akvaryum piyasasında olan ürünlerin özelliklerine bakıp yorum yapıp, yorumları okuyabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası