zabıt katipleri ne iş yapar / Zabıt Katibi Ne İş Yapar? Haziran 2023 - Tercihini Yap

Zabıt Katipleri Ne Iş Yapar

zabıt katipleri ne iş yapar

Zabıt katibi nasıl olunur, ne iş yapar, kaç para maaş alır?

24 Şubat 2021 - 12:48 - Güncelleme: 24 Şubat 2021 - 16:10

ZABIT KATİPLİĞİ 2021 - 22 Şubat 2021 tarihi itibariyle Adalet Bakanlığı 13bin 202 yeni personel alımı duyurusunda bulundu. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül açıklamasında "İnfaz koruma memuru, mübaşir, zabıt kâtibi, psikolog gibi çeşitli kadrolara 13 bin 202 yeni personel alıyoruz." dedi. Personel alım ilanı 23 Şubat 2021 tarihli Resmî Gazete'de de yayımlandı. İlanda Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünce 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesi kapsamında uygulamalı ve sözlü sınav sonucuna göre 3 bin 605 sözleşmeli zabıt kâtibi alımı gerçekleştirilecek. 2020 yılı KPSS puanı 70 ve daha üzeri olan kişiler başvurabilecekler. Başvuru yapacak adaylar e-Devlet üzerinden 23 Şubat ile 12 Mart tarihleri arasında saat 23.59'a kadar "turkiye. gov.tr" adresi üzerinden giriş yaparak, "Adalet Bakanlığı İş Başvurusu" ekranı kullanılarak gerçekleştirebilecekler. Başvuruları kabul edilen Zabıt Kâtibi adayları başvuru yaptıkları adliyelerin adalet komisyonlarınca uygulamalı sınava katılmaya hak kazananların listesi internet sitesinde duyurulacak. Uygulama sınavında başarılı olup da sözlü sınava katılmaya hak kazanan kişilerin listesi de yine aynı şekilde adalet komisyonunun bağlı olduğu adliyenin resmî sitesinde duyurulacak.

ZABIT KATİBİ KAÇ PARA MAAŞ ALIR?
Ülkemizde şu an sözleşmeli bir zabıt katibi 4250 - 4400 tl arasında değişen bir maaş almaktadır. Maaşlar her ayın 15'inde Vakıf Bankası üzerinden hesaplara yatırılmaktadır. Kadrolu zabıt katiplerinin maaşları 350-400 tl daha yüksektir. Eğitim durumu, askerlik, evlilik, çocuk sayısı, kıdem" vs. özel durumlar maaş üzerinde değişiklik sağlar.

ZABIT KATİBİ NE İŞ YAPAR?
Zabıt katipleri adliyeler içerisinde savcılık ve mahkemeleri olmak üzere 2 ana gurupta çalışırlar, ilçe adliyelerinde çalışan zabıt katipleri iş yükünün ve memur sayısının az olması nedeniyle aynı anda birden fazla birimde görev yapabilirler. Merkez adliyelerde görev yapan zabıt katipleri ise özellikle bir birimde uzun yıllar çalışarak uzmanlaşabilirler. Her birimin kendine özgü zorlukları ve kolaylıkları mutlaka bulunmaktadır. Adliyelerde mesai 8.30 - 17.30 arasındadır. Her birimde nöbet uygulaması bulunmaz, yani her zabıt katibi akşam mesaiden sonra, hafta sonları ve resmi tatillerde nöbet tutma zorunluluğu bulunmaz.

ZABIT KATİBİ BAŞVURU KOŞULLARI NELER?
-Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
-KPSS'den en az 70 almış olmak,
-657 sayılı Kanunun 40. Maddesindeki yaş şartlarını taşımak ve merkezî sınavın (lisans, önlisans ve ortaöğretim mezunları için KPSS) yapıldığı yılın ocak ayının 1. günü itibarıyla 35 yaşını bitirmemiş olmak,
-Askerlikle ilgisi bulunmamak veya askerlik çağına gelmemiş , askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş ya da yedek sınıfa geçirilmiş olmak,
-657 sayılı Kanunun 48/1 - A/5 bendinde sayılan suçlardan mahkûm olmamak,
-Görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak,
-Kamu haklarından mahrum olmamak,
-Arşiv araştırması sonucu olumlu olmak.
-Fakülte veya yüksekokulların bilgisayar bölümü, adalet meslek yüksekokulları, meslek yüksekokullarının adalet bölümü, adalet önlisans programı, adalet meslek lisesi veya diğer lise ya da dengi okulların ticaret veya bilgisayar bölümlerinden mezun olmak. Bu maddede sayılan öğretim kurumlarından mezun olanlardan daktilo veya bilgisayar sertifikası istenmeyecektir.
Tüm bu sayılanların dışında, en az lise veya dengi okul mezunu olup, daktilo ya da bilgisayar dersini başarıyla tamamladığını belgelemek veya en son başvuru tarihi itibarıyla Millî Eğitim Bakanlığınca onaylı veya kamu kurum ve kuruluşlarınca düzenlenen kurslar sonucu verilen daktilo ya da bilgisayar sertifikasına sahip olmak.

ZABIT KATİPLİĞİ İÇİN UYGULAMALI SINAV NEDİR?
Zabıt Katipliği sınavında Adalet Komisyonunca belirlenen metinlerden ilk etapta adaylardan 3 dakika içerisinde hatasız 90 kelime yazma başarısı göstermeleri gerekmektedir. Bu uygulamalı sınava katılacak olanların kendi istekleri doğrultusunda F veya Q klavye ile sınava girme hakları vardır. Ayrıca 90 kelime barajını geçen adaylar arasında ilanda yayınlanan şartlar dahilinde çok yazandan az yazana doğru bir sıralama yapılmakta, barajı geçen adaylar sözlü mülakata girmeye hak kazanmaktadır. Klavye sınavında adaylar gruplar halinde sınavın yapılacağı salona alınarak her aday bir bilgisayar başına oturtulur ve gruplar halinde sınav başlangıç ve bitiş süreleri ayrı ayrı uygulanmaktadır. Bu nedenle Adalet.tv ailesi olarak adaylara önerimiz bu saatten sonra klavye değişikliği yapmamaları yani F klavye ile yazıyorsa çalışmalarına F ile devam etmeleri, Q klavye ile yazıyorsa Q ile devam etmeleridir. 90 kelime sadece bir baraj olduğundan hedefinizi yüksek tutmanız gerekmektedir. Klavye hız çalışmasına zaman kaybetmeden hemen başlanmalıdır. İnternet üzerinde klavye hız çalışması uygulamaları mevcut olup, düzenli bir şekilde ve zaman ayırarak yapılan bu çalışmalarda her gün bir önceki günden daha fazla kelime yazdığınızı fark edeceksiniz. Yazdığınız kelime sayısını ne kadar yüksek tutarsanız sınavda o kadar başarılı olursunuz.
Bir diğer husus ise stres. Çok iyi yazan adaylarda ne yazık ki sınav anında sınav stresine yenik düşerek başarısız olabiliyorlar. Bu konudaki tavsiyemiz ise sınav günü uykunuzu iyi almış olmanız,  gerginliğe sebep olacak her türlü durumdan uzak kalmanız, kendinizi "ben çalıştım emek verdim şimdi ise o çalışmalarımın hakkını verme zamanı, ben başarabilirim" gibi cümlelerle motive etmeniz.

ZABIT KATİPLİĞİ İÇİN SÖZLÜ SINAV NEDİR?
Uygulamalı sınavında barajı geçmiş ve başarılı olmuşsanız, sınavı düzenleyen adalet komisyonunca belirlenecek ileri bir tarihte mülakata girmeye hak kazanmışsınız demektir. Klavye sınavı başarı listesinde isminiz yayınlandıktan sonra komisyon tarafından sözlü sınav tarihinizde adliyenin resmi internet sitesinde duyurulacaktır. Sözlü sınavda sorulan sorular için belirli bir konu var demek çok doğru olmamakla birlikte genelde zabıt katipliğinin gerektirdiği mesleki bilgiler,  Atatürk İlke ve İnkılapları, genel kültür,  bir konuyu kavrama ve ifade yeteneği gibi çeşitli konulardan sorular çıkabilir. Sözlü sınavda başarılı olan Zabıt Katibi adaylarının listesi yine adalet komisyonunca Adliyelerin resmi internet sitelerinde duyurulacaktır.

TÜM BU BİLGİLER IŞIĞINDA BAŞVURU YAPACAK OLAN ADAYLARIN, PERSONEL ALIM SAYISI FAZLA OLAN ADALET KOMİSYONLARINA BAŞVURMALARINI ÖNERİR VE TÜM ADAYLARA ŞİMDİDEN ÇALIŞMALARINDA KOLAYLIK, SINAVLARINDA BAŞARILAR DİLERİZ.
adalet.tv / eğitim servisi - özel haber

Zabıt Katibi

Zabıt Katibi kimdir? Mahkemelerde ve diğer toplantılarda toplantı zabıtlarını veya hakimin görülen dava ile direktiflerini seri şekilde daktilograf eden, ara kararlarla ilgili evrakları hazırlayan kişidir. Zabıt katipliği, adliyelerde görülen davalarda, seçim kurullarında ve icra dairelerinde, hem yazışma hem de dosyalamanın yapılmasından, duruşma tutanaklarının düzenlenmesine kadar, bütün kalem işlerini kapsayan görevlerle yükümlü meslek grubunun adıdır.

Zabıt kâtibi nedir? Adalet Bakanlığı tarafından taşra ve merkez teşkilatında görevlendirilmek üzere atanan yardımcı yargı personelidir. Mahkemelerde hakimlerin söyledikleri her sözcüğü yazıya geçmekle sorumlu olan yardımcı yargı personelleri "Zabıt Katibi" diye tanımlanmaktadır. Zabıt katibi kalem işlerinin yanında, mahkeme ve savcılığa çeşitli nedenlerle istek ya da şikayette bulunmak amacıyla gelen yurttaşlarla da muhatap olan ilk kişidir. Sorunlara çözüm getirebilmek adına, vatandaşlarla son derece etkili bir iletişim kurmak zorundadır.

Zabıt kâtibi, adliyelerde (mahkeme veya savcılıklarda), bölge idare ve iş mahkemelerinde, seçim kurulları veya müdürlüklerinde veya icra dairelerinde (icra memuru sıfatı ile) çalıştırılmak üzere, Adalet Bakanlığınca, genel idare hizmetleri sınıfında istihdam edilen; kalem işleri, yazışma, dosyalama vb. işleri yerine getirmekle yükümlü, 657 sayılı kanuna tabi yardımcı yargı personelidir.

Zabıt kâtibi 657 sayılı Devlet Memurları kanuna tabi olduğu halde; haklarında açılan disiplin soruşturmaları diğer memurlar gibi 657 sayılı kanuna göre değil; 2802 nolu Hakimler ve Savcılar Kanununa göre yürütülmektedir. 2802 nolu kanuna göre zabıt katibi eğer göreviyle ilgili bir suç işlemişse bu suç ile ilgili soruşturma yapılacağı zaman o ilin ya da ilçenin mülki amiri yerine hakim ya da savcıdan soruşturma izni almak gerekmektedir.

Zabit Katibi Neler Yapar?

  1. Dershanelerde ve diğer toplantılarda anlatılanları ve zabıtları seri şekilde steno ile aynı tespit etmek,
  2. Steno notlarını normal yazıya çevirerek daktilo ile yazmak veya yazılmasını sağlamak,
  3. Açılan davalar hakkında hakimin verdiği talimatlar doğrultusunda tensibi hazırlamak,
  4. Duruşmalara çıkmak,
  5. Hakimin direktiflerini daktilo ile zapta geçmek,
  6. Dosyalarda tamamlanması gereken belgeleri hazırlamak ve ilgili mercilere postalamak,
  7. Gelen cevapları dava dosyasına takmak,
  8. Evrak defterine kaydetmek,
  9. Zabıt Katibi diğer yazışmaları yapar,
  10. Davacı ve Davalıya davet çıkarmak,
  11. Duruşma gününde duruşma listesini hazırlamak,
  12. Zabit katipleri ayrıca listeyi asmak,
  13. Duruşmada hakimin dava ile ilgili direktiflerini seri olarak daktilo ile zapta geçmek,
  14. Zabıt Katibi duruşma sonrası dosyaları inceler,
  15. Ara kararları olanları gerekli belgeleri hazırlamak ve hakime imzalatmak,
  16. İlgililere postalamak,
  17. Tevkif veya tahliye müzakerelerini hazırlamak ve ilgililere gönderilmesini temin etmek,
  18. Katıldığı toplantının mahiyetine göre görev alabilir, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.

Zabıt Katipliği Eğitimi Nerede Verilmektedir?

Zabıt katibi olmak için mesleki teknik liselerin adalet alanına bağlı "Zabıt Katipliği" bölümünde eğitim görmek gerekir. Ayrıca, Adalet Meslek Lisesi; Adalet Meslek Yüksek Okulu ve meslek yüksek okullarının; adalet ön lisans bölümlerini bitiren kişiler "Zabıt Katipliği" yapabilmektedir. Buna ek olarak herhangi bir orta öğretim, ön lisans ya da lisans programı mezunuysanız, KPSS sınavından 70 puan aldığınız takdirde Adalet Bakanlığı tarafından verilen Zabıt katibi ilanlarına başvuru yapabilirsiniz. Ayrıca zabıt katiplerinin atama işlemleri Adalet Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmektedir.

Zabıt katibi olmadan önce mesleki anlamda teknik eğitim alma şartı bulunmaktadır. Adalet Meslek Yüksek Okulu kapsamında verilen bazı dersler şunlardır:

  • Adalet Meslek Etiği,
  • Anayasa Hukuku,
  • Büro Yönetim Teknikleri,
  • Ceza Hukuku Bilgisi.
  • Hukuk Başlangıcı,
  • Klavye Teknikleri,
  • Medeni Usul Hukuku Bilgisi,
  • Yargı Örgütü.

Zabıt Katibi'nin Görevleri Nelerdir?

  • Dosya ve evrakların sisteme zamanında kayıt edilmesini sağlamak
  • Zabıt Katibi işlemleri biten dosyaların arşive gönderimini yapar,
  • Mahkeme dışında hakim huzurunda gerçekleşecek bütün işlemlerde hazır bulunurlar,
  • Nafaka ve miras gibi davalarda alınan kararları adliyedeki diğer görevlilerden önce yazmak,
  • Serbest bırakma ya da tutuklama yazılarına yönelik hüküm özetlerini zamanında çıkararak, makama teslim etmek,
  • Tebligat evraklarını hazırlamak.
  • Yargılama sürecindeki dosyaları eksiksiz ve düzenli olmak suretiyle muhafaza etmek,
  • Zabıt Katibi müzakereleri yazarak, haklarındaki takip işlemlerini yürütür,

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası