ürgüp şarap mahzeni / Sunak Mağara Otel Kapadokya Şarap Mahzeni

Ürgüp Şarap Mahzeni

ürgüp şarap mahzeni

Gezbeğen

Paylaş

Paylaş

Eposta

Kapadokya&#;nın doğal güzellikleri, tarihi, nefes kesen manzarası yetmiyormuş gibi bir de şarabıyla kalbimize taht kuruyor. Kapadokya&#;da üretilen şarapların lezzeti sadece Türkiye&#;ye değil dünyayı etkisi altına almış durumda. Kapadokya seyahatinizde en az bir gününüzü şarap tadımına ayırmanızı öneriyoruz. Kapadokya şaraplarının tatlarını şarap üretim tesislerinde tadarak şaraplar hakkında bilgi alabilir, damak tadınıza uygun olan şarabı keşfedebilirsiniz.

Kapadokya&#;nın verimli topraklarında yetişen üzümlerden elde edilen şaraplar turistlerin en sevdiği duraklardan biri oluyor. Kapadokya&#;da üretilen şaraplarla keyifli bir akşam yemeği yiyebilir, romantik Kapadokya akşamlarının daha huzurlu geçmesini sağlayabilirsiniz. Kapadokya şarap tadımı etkinliklerine katılmak istiyorsanız doğru yerdesiniz. Kapadokya&#;nın en lezzetli şaraplarını nerede ve nasıl tadacağınızı açıklıyoruz.

Turasan Şarap Fabrikası
Kapadokya şaraplarıarasında en popüler olanı kuşkusuz Turasan Şarapları. dönümlük bir arazide yetiştirdiği üzümlerle Anadolu&#;nun en büyük şarap fabrikalarından birine sahip olan Turasan Şarapçılık, Kapadokya&#;ya gelen turistlerin ilk uğradığı yerlerden biri oluyor. yılında Hasan Turasan&#;ın kurduğu Turasan Şarapçılık, sektörün lider firmalarından biri olarak görülüyor. Kapadokya turu ardından yolunuzu Turasan Şarap Fabrikası&#;na çevirerek bölgenin şaraplarını keşfe başlayabilirsiniz.

Turasan Şarap Fabrikası&#;nda ilk denemeniz gereken şarap kuşkusuz Emir Üzümleri&#;nden elde edilen şarap olacak. Ödüllü Emir şarabı en güzel yerli şaraplarından biri olarak biliniyor. Turasan Şarap Fabrikası&#;nı Yunak Mahallesi, Tevfik Fikret Caddesi No:6, Ürgüp/NEVŞEHİR adresinden ziyaret edebilirsiniz. Buradan şaraplarınızı satın aldıktan sonra dilerseniz otelinizin avlusunda, dilerseniz bir vadide güneş batımını izlerken şarabınızı yudumlayabilir, Kapadokya tatilinizin en özel anlarını geçirebilirsiniz. Kapadokya&#;dan evinizde dönerken arkadaşlarınıza da birer şişe şarap götürerek bu lezzeti onların da tanımasını sağlayabilirsiniz.

Ürgüp Bağ Bozumu Festivali
Kapadokya&#;yı sonbahar mevsiminde ziyaret ediyorsanız çok şanslınız. Eylül ayında gerçekleşen Ürgüp Bağ Bozumu Festivali Kapadokya&#;nın en büyük şenliklerinden biri. Geleneksel dansların sergilendiği ve bol bol şarap tadımının yapıldığı bu dönemde Kapadokya&#;nın en renkli halini görebilirsiniz. Eylül ayı Kapadokya&#;da büyük bir coşkuyla karşılanıyor. Bağ bozumu dönemini kutlayan yerel halkın eğlencesine siz de katılabilir, bereketli toprakların yeni dönemini hep beraber kutlayabilirsiniz.

Eylül ayında Kapadokya ne çok sıcak oluyor ne de soğuk. Sonbaharın en ılık zamanının yaşandığı eylülde Kapadokya turları ile uzun yürüyüşler yapabilir, balon turuna katılarak güneşin doğuşunu selamlayabilirsiniz. Ürgüp Bağ Bozumu Festivali&#;nde Kapadokya&#;da üretilen şarapları tatma fırsatı bulacaksınız. Bölgenin en verimli topraklarında yetişen bu şarapların lezzetli kolay kolay damağınızdan silinmeyebilir. Evinize dönerken yanınıza birkaç şişe Kapadokya şarabı almalısınız.

Kocabağ Şarapları
Kapadokya&#;nın bir diğer ünlü şarap markasıKocabağ Şarapları. Kapadokya&#;nın Yeşilyurt Köyü&#;ndeki 64 dekar bağ bölgesinde Emir, Narince, Kalecik Karası, Öküzgözü üzümlerini yetiştiren Kocabağ Şarapları bu üzümlerden bölgenin en lezzetli şaraplarını elde ediyor. Kocabağ Şarapları&#;nın tarihi yılına kadar uzanıyor. Kocabağ Şarapları&#;nın kurucusu olan Mehmet Erdoğan, ilk olarak evinin bahçesinde kayaları oyarak buralarda şarap üretmeye başlıyor. Şaraplarının lezzeti kısa sürede farkedilen Mehmet Erdoğan, kısa süre içinde herkesin konuştuğu Kocabağ Şarapları&#;nı üretmeye başlıyor.

Kocabağ Şarapları&#;nın ünü sadece Türkiye ile sınırlı değil. Bu bölgenin en lezzetli şaraplarınıAlmanya, Avusturya, Amerika, Japonya ve Kanada&#;da görürseniz şaşırmayın. Türkiye&#;nin en iyi beyaz şarabı seçilen Kocabağ Emir K Şarabı&#;nı denemeden Kapadokya&#;dan dönmenizi tavsiye etmiyoruz. Kapadokya&#;da gezilecek yerlerlistesine Kocabağ Şarapları&#;nı da ekleyin. Aşağı Mahallesi, Adnan Menderes Cd. Uçhisar Belediyesi/Nevşehir Merkez/Nevşehir adresinden bulabileceğiniz Kocabağ Şarap Satış Noktası sayesinde Anadolu&#;nun en özel şaraplarını tadabilirsiniz.

Şarap Evleri
Kapadokya&#;da farklı markalara ait şarapları tatmak,en özel şarapları incelemek isterseniz sizleri şarap evlerine davet ediyoruz. Şarap evlerindeki şarap tadım menülerini alabilir, farklı şarapları karşılaştırma fırsatı bulabilirsiniz. Şarabınızı denerken peynir tabağı da sipariş etmeyi unutmayın. Mahzen Şarap Evi, Red Wine House ve Asım&#;ın Yeri Şarap Evi Kapadokya&#;daki en popüler duraklardan sadece birkaçı. Siz sadece bu şarap evlerine gidin ve nasıl şarapları sevdiğinizi söyleyin.

Profesyoneller tarafından işletilen bu mekanlarda sizlerin damak tadına uygun şaraplar bulunarak kadehlerinize servis ediliyor. Geri kalan tek şey arkanıza yaslanmak ve Kapadokya şarabınızın keyfini çıkarmak. Dünyada eşi benzeri olmayan Kapadokya manzarası eşliğinde şarabınızı yudumlayabilir, şarap evlerinden aldığınız tavsiyelerle size en uygun lezzeti bulabilirsiniz.

kapadokya, kapadokya bağ bozumu, kapadokya içecek, kapadokya şarap, kapadokyada şarap tadımı, ürgüp bağ bozumu

Turasan Şarap Fabrikası Evi Yol Tarifi, En iyi Şarabı ve Fiyatları

Turasan Şarap Evi (fabrikası)tarafından sunulmakta olan kaliteli şarapları Kapadokya ve çevresinde tadabilmek mümkündür.  Kapadokya meşhur balonları ve özel tarihi ile birlikte yerli ve yabancı turistleri kendisine çekmeye devam ediyor. Kapadokya&#;da yer alan yeraltı şehir mahzenleri de bir hayli ilgi görmektedir. Yeraltı mahzenlerinden anlaşılacağı üzere Kapadokya ve çevresinde şarap evlerine ulaşmak ve Turasan Şarap tarafından sunulmakta olan kaliteli şarabın keyfini sürebilmek mümkündür.

Kapadokya ve Ürgüp çevresine gidildiğinde konaklama ve yeme içme konusunda pek çok seçenek olduğu görülmektedir. Ancak aralarında bazı yerler kalite özellikleri ile dikkatleri kendisine çekiyor ve insanlar bu yerlere uğramadan geçmiyor. Turasan Şarap fabrikasında yapılan yorucu ama keyifli gezilere bu mekanlarda mola vermek oldukça keyifli olabilmektedir. İnsanlar buraya yaptıkları gezilerde birbirinden farklı lezzetlere sahip olan şarapların tadına bakabilmektedir.

Ürgüp turlarına katılan insanlar meşhur yerlerden biri olan Şarap fabrika mahzeninde Turasan Şarap tadımı yapabilmektedir. Nefis bir damak tadı ve enfes bir tarih esintisi bırakmaktır.

Kapadokya&#;ya gelindiğinde yeraltı şehirleri ve balon gezileri mutlaka yapılmalıdır. Birbirinden güzel doğalara sahip olan vadilerinde mükemmel manzaraların tadı çıkarılmalıdır. Tüm bunlar gerçekleştirildikten sonra da mutlaka yörenin şaraplarının tadına bakılmalıdır. Bu alanda oldukça başarılı işlere imza atmış olan ve kalitesini ülke içerisinde tüm illere ispat etmiş olan Turasan Şarap Fabrikası mutlaka ziyaret gerektiren önemli yerlerdir. Kendisine has özel lezzeti mutlaka tadılmalıdır.

Hasan Turasan çalışmalarını büyük bir özveri ile devam etti ve bugünlere kadar sürdürdü. En kaliteli şarapları üreterek birçok ödüle layık görülmüştür. Erciyes Dağı eteklerinde yer almakta olan Turasan Bağları dönümlük bir arazı içerisindedir. Nefis şaraplar için kullanılan üzümler bu bağlarda en iyi şekilde üretilmekte, yetiştirilmektedir.

Şarap Evi tarihi yılına dayanmaktadır. Bu yıllarda Hasan Turasan özverili bir çalışma gerçekleştirdi ve şarap evini kurdu. O zamanlardan bu zamanlara kadar en kaliteli şarapları üretmeye devam etti ve ülke genelinde ün kazandı. Yapılan kaliteli çalışmalar her zaman ödüllere layık görülmüştür.

Turasan şarap üretim fabrikası kendi sektörü içerisinde adını birçok farklı şaraba veriyor. Bu şekilde adını duyurmakta olan şarap fabrikası son derece uygun fiyatlı üretimler yapması ve kalitesi ile birlikte ün kazanmaktadır. Kapadokya bölgesine gezi düzenleyen herkes buraya has olan ürünlerin tadına bakmadan gitmemelidir. Burada yer alan Emir üzümleri Tursan Şarapçılık ile bambaşka bir güzelliğe sahip olmuştur. Bu nedenle firmanın ödüllü olan Emir beyaz şarabı mutlaka içilmelidir. Özellikle beyaz şarap sevenlerin bu benzersiz lezzetin tadına varmaları gerekmektedir.

Şarapların tadına bakmanın yanında şarapların nasıl üretildiklerini de görmek isteyebilirsiniz. Firma bu noktada da ziyaretçileri için bir olanak sağlamaktadır. Üretim tesisi de ziyaretçi kabul etmektedir. Bu sayede insanlar lezzetli şarapların nasıl üretildiklerini de yakından görebilmektedirler. Üretim tesis ile satış mağazası arasında mesafe olsa da mutlaka görülmesi gerekli olan yerlerden biridir. Turasan Şarap Evi Ürgüp gezisi düzenleyenler için mutlaka ziyaret edilmesi gerekli olan yerler içerisinde yer almaya devam etmektedir. Şarap üretiminin nasıl gerçekleştirildiğini görebilmek için hafta içi günlerin tercih edilmesi gerekmektedir. Her bütçeye hitap eden şarap çeşitliliği burada yer almaktadır. Genel olarak bol ziyaretçiye sahip olmaktadır. Bu nedenle şarap tadımı gerçekleştirilememektedir. Ancak her ziyaret eden kişinin mutlaka bayılarak döndüğü ve şaraplarını tattığı bir gerçektir.

Turasan Şarap Çeşitleri Neler?

Ürgüp sınırları içerisinde yer alan şarap evi çeşitliliği ile de oldukça ünlüdür. Ödüllü şarapları ve bol çeşitliliği ile pek çok kişinin tercihleri arasında yer almaktadır. Ürgüp gezileri düzenlemekte olan kişiler mutlaka Turasan şarap çeşitleri ile tanışmaktadırlar. Kişiler satın almak için burada yer alan satış mağazasını tercih edilebilirler. Satış mağazası ve üretim evi kişiler tarafından sıklıkla ziyaret edilmekte ve şarapların nasıl üretildiği de doğrudan görülebilmektedir. Benzersiz lezzetlere sahip olan şarapların nasıl üretildikleri de ziyaretçilerin gözleri önüne serilmiştir.

Şarap çeşitleri muhakkak görülmeli ve tadılmalıdır. Kişiler resmi site üzerinden sipariş verememektedir. Günümüz koşullarında alkol yasağı nedeni ile online olarak satın alım gerçekleştirilememektedir. Ancak kişiler dilerlerse mail adresleri üzerinden şehir dışı siparişlerini verebilmektedirler. 6 adet ve fazlası siparişlerde ücretsiz gönderim elde edilebilmektedir. Hızlı ve aynı zamanda sorunsuz bir gönderim yapmaları nedeni ile oldukça kısa süreler içerisinde Turasan şarap lezzetlerini tadabilirsiniz.

Firma kendi bağında ürettiği üzümlerinden şarap üretmektedir. Kendi bağında yer alan üzümler Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot, CabarnetSauvignon, Tannat ve Emir üzümleridir. Bu üzümlerden elde edilen şaraplar oldukça beğenilmektedir.

Turasan Şarapçılık denildiğinde akla ilk olarak Emir Beyaz Şarabı geliyor. Bu şarap firmanın gözbebeği şaraptır. Özellikle balık yemeklerinin yanında beyaz şarap tercih edilmektedir. Aynı şekilde soğuk başlangıçlara eşlik etmede ve taze peynir ile tüketildiğinde de damakta enfes lezzetini bırakmaktadır. Emir Beyaz Şarabı ödüllü bir şaraptır. Ancak tek ödüllü şarapları bu değildir. Öküzgözü üzümlerinden de elde edilen lezzetli şaraplar da ödül elde etmişlerdir. Öküzgözü, Boğazkere, Kalecik Karası, Şiraz, Misket, Narince gibi anlaşmalı olarak satın aldığı üzümler ile birlikte birbirinden lezzetli şarap üretimleri gerçekleştirilmektedir.

Öküzgözü üzümlerinden Turasan Rose Şarabı, Misket üzümünden de Turasan Misket Dömisek Şarabı üretilmektedir. Narince üzümlerinden elde edilen Turasan Narince Şarabı ile birlikte Merlot, Syrah ve CabarnetSauvignon üzümlerinden elde edilmekte olan Turasan Senleler Kırmızı Şarabı en lezzetli olan şarap çeşitleri içerisinde yerini almaktadır. Bu şarap türleri mutlaka tadılmalı ve lezzetinin keyfi sürülmelidir.

Turasan Şarap Çeşitleri &#; Yılı

  • Turasan Seneler Blend (Kırmızı Şarap)
  • Turasan Öküzgözü & Boğazkere (Kırmızı Şarap)
  • Turasan Emir (Beyaz Şarap)
  • Turasan Sauvignon Blanc (Beyaz Şarap)
  • Turasan Misket (Yarı Tatlı Şarap)
  • Turasan Rose Kalecik Karası (Rose Şarap)
  • Turasan Kalecik Karası (Kırmızı Şarap)
  • Turasan Blush Kalecik Karası (Rose Şarap)
  • Turasan Narince (Beyaz Şarap)
  • Turasan Seneler Öküzgözü & Boğazkere (Kırmızı Şarap)
  • Turasan Riesling (Beyaz Şarap)
  • Turasan Cabernet Sauvignon (Kırmızı Şarap)
  • Turasan Boğazkere (Kırmızı Şarap)
  • Turasan Merlot (Kırmızı Şarap)
  • Turasan Syrah (Kırmızı Şarap)
  • Turasan Seneler Öküzgözü (Kırmızı Şarap)
  • Turasan Chardonnay (Beyaz Şarap)
  • Turasan Grande Reserve (Kırmızı Şarap)
  • Turasan Kırmızı Blend (Kırmızı Şarap)
  • Turasan Seneler Chardonnay (Beyaz Şarap)
  • Turasan Seneler Sauvignon Blanc (Beyaz Şarap)
  • Turasan Öküzgözü (Kırmızı Şarap)

Turasan Şarap Evi Nerede?

Şarap Evi nerede soruları ziyaret etmek ve lezzetli şarapları tatmak isteyen kişiler tarafından merak edilmektedir. Şarap evi Nevşehir, Ürgüp bölgesinde yer almaktadır. Buraya gelindiğinde Ürgüp Müzesi ve Eraslan deresi gibi yerlere yakın bir lokasyonda yerini alıyor. Ürgüp gezisi düzenleyenlerin buraya mutlaka uğramaları gerekmektedir. Navigasyon ile açık adresi rahatlıkla bulabilmek mümkündür. Yolda yer alan tabelalar da bu noktada yardımcı olmaktadır. Yol üzerinde iste Temenni Tepesi’ne çıkarken sola dönerek fabrikaya ulaşmak mümkündür.

Tam Adresi: Yunak Mahallesi, Tevfik Fikret Caddesi, No: 6 Ürgüp/ Nevşehir

Turasan şarap fiyatları da benzersiz lezzeti tatmak isteyenler tarafından merak edilmektedir. Bölge içerisinde meşhur ve en kaliteli üzümler yetişmektedir. Yetiştirilen üzümler ile birlikte enfes şaraplar üretilmektedir. En başta ön yargılı olup çok pahalı oldukları düşünülebilmektedir, ancak nefes lezzeti ile buluşulduğunda bu yargılar ortadan kalkmaktadır. Firmanın en dikkat çeken özelliklerinden biri lezzetli şaraplarının oldukça uygun fiyatlara satılmasıdır. Aslında piyasa bakış açısından bakılacak olursa firmanın oldukça ucuz bir satış gerçekleştirdiği görülmektedir.

Şarap evi oldukça bol ziyaretçiye sahiptir. Hemen hemen her gezgin buraya uğramakta ve enfes şarapların lezzetini tatmaktadır. Şarap fiyatları son derece ucuzdur. 25 liradan başlayan fiyatlar ile mükemmel şarapları tadabilmek mümkündür. Birçok ödülü olan şaraplar dahi burada oldukça düşük fiyatlara satılmaktadır. Fiyat ve kalitesi açısından son derece uyumlu bir ücretlendirmeye sahiptir. En güzel ve en lezzetli şarapların tadımları şarap evinde gerçekleştirilebilmekte ve kişiler benzersiz lezzetleri tadabilmektedirler.

Turasan Şarap Fiyatları Ve online Satış

Turasan şaraplarını internet üzerinden sipariş vermek için funduszeue.info adresinden istediğiniz şarab seçimini yapıp sipariş verebilirsiniz. eN güncel Turasan şarap fiyatlarınıda bu siteden takip edebilirsiniz. interaktif bir şekilde siparişlerinize cevap veren sitenin Şarap fiyatları güncel şekilde alışverişe açık halde sizleri beklemektedir.

Turasan Şarap Sipariş

Kapadokya Şarapları Hakkında Kısa Soru Cevap

Kapadokya dan hangi şarap alınır?

Kapadokya bölgesinde Sadece Turasan şarapları değil bir çok farklı yerli şaraplar bulunmaktadır. Nevşehir bağcılık alanında üretken ve nevşehir üzümlerinin kalitesi olarak bütün şarapların farklı lezzet ve kıvamları vardır. Bu lezzet illaki fiyatlarada yansımaktadır. Fiyat lezzet performans olarak dengeli bir şarap olarak Turasan Emir veya Kocabağ Emir şaraplarının tadına bakmanızı tavsiye ederiz.

Kapadokya bölgesinde Sadece şarapların değil bir çok farklı yerli şaraplar bulunmaktadır. Nevşehir bağcılık alanında üretken ve nevşehir üzümlerinin kalitesi olarak bütün şarapların farklı lezzet ve kıvamları vardır. Bu lezzet illaki fiyatlarada yansımaktadır. Fiyat lezzet performans olarak dengeli bir şarap olarak Turasan Emir veya Kocabağ Emir şaraplarının tadına bakmanızı tavsiye ederiz.

Hasan Turasan Nevşehir il merkezine bağlı Ürgüp ilçesinde Turasan şarap ve bağcılık şirketinin sahibidir. Ürgüp şarapları her yıl bölgesinin vergi rekortmeni olarak dikakt çekmekte, sayı üretimden çok kaliteye önem veren, bir işletme sahibi olarak çok naif nezaketli biri olarak bilinen örnek bir iş adamıdır. Sadece fabrikasına gelenlere değil internet üzerinden de bütün isteklere cevap vermeye çalışan bir şirket patronudur.

Turasan saraplarının özelliklerine göre fiyatları da değişmektedir. içim keyfinize göre fabrikada tadımlıklara bakarak alabilceğiniz gibi internet üzerinden de seçimler yapabilirsiniz. Turasan Seneler fiyatı, Turasan Kalecik Karası fiyat, Turasan Emir şaraplarının güncel fiyatlarını online satış mağazsanıdan öğrenebilirsiniz. funduszeue.info

Turasan Şarap Fotoğrafları

Kapadokyada Tatil

Kapadokyada Şarapçılık 

Kapadokya'da Şarabı Mağrada İçebilirsiniz

Kapadokya denince akla ilk gelenlerden birisi bölgenin kalkınmasında etken olan bağcılık ve şarapçılıktır bölgede bu güzel yıllanmış tatları müşterilerine sunan çok sayıda şarap evi bulunmaktadır.

Orta Anadolu'da şarapçılık denildiğinde akla gelen önemli merkezlerden biri de Kapadokya'dır. Çok köklü bir şarapçılık geleneğine sahip olan bölge, yöreye özgü Emir üzümlerinden üretilen beyaz şarapların kalitesi ile ünlenmiştir. Emir üzümlerinden yapılan beyaz şaraplar 'li yılların başlarında ilk kez Doluca'nın çıkardığı Nevşah şarabı ile adını duyurmuştur. 

Kapadokya bölgesi ünlü bağlarını volkanik etkinlikler sonucu yörede oluşmuş olan tüflü topraklara borçludur. Kapadokya bölgesini çevreleyen Erciyes Dağı, Hasan Dağı ve Melendiz Dağı gibi üç önemli yanardağın püskürttüğü atıklar sonucu bölge eski dönemlerde tamamen lavlarla kaplanmıştır. Bu lavlar doğal etkiler sonucu zamanla ufalanmış ve tüflü toprak adını verdiğimiz bir toprak türü ortaya çıkmıştır. Tüflü toprağın bağcılık açısından en önemli özelliği, hem iyi üzüm vermesi hem de asma yetiştiricilerinin baş belası olan asma bitinin yaşamasına olanak vermemesidir. Kapadokya'daki volkanik kaya yapısının şarap üretimi açısından diğer önemli özelliği ise, sert olmayan bir kayalık yapı yaratmış olması ve bu kayaların içlerinin kolaylıkla oyularak şarap için uygun mahzenler hazırlanabilmesidir. Kapadokya'daki kaya içi mekanlar serin ve sabit ısılı ortamlarıyla şarap üretimi için gerçekten ideal ortamlar sunmaktadırlar. Kaya içine oyulmuş serin mahzenlerde gerçekleştirilen fermantasyon sırasında ısı fazla yükselmez ve şaraba içim sırasında hoş bir aroma sağlayan değerlerin yok olması önlenmiş olur.

Kapadokya bölgesi şarap üretimi açısından bu avantajlarının yanı sıra yerel olarak yetiştirilen birinci kalite bir siyah üzüm çeşidine sahip olmaması açısından şanssız sayılabilir. Kapadokya bölgesinde üretilen Dimrit siyah üzüm çeşidinden vasat kalite şaraplar elde edilmektedir. Bölgedeki yetiştiriciler bu açığı kapatabilmek amacıyla Kalecik'ten getirdikleri Kalecik Karası, Elazığ'dan getirdikleri Öküzgözü, Diyarbakır yöresinden getirdikleri Boğazkere ve Tokat bölgesinden getirdikleri Narince gibi kaliteli üzümleri bölgede yetiştirmeye başlamışlardır. Kapadokya'da şarap üreten önemli firmalar arasında ilk akla gelenler Turasan ve Kocabağ şarap işletmeleridir.

TURASAN BAĞCILIK VE ŞARAPÇILIK

Kapadokya bölgesinin en eski şarap işletmesi olan Turasan Şarapçılık, yılında Hasan Turasan tarafından kurulmuş. Bölgede özel girişimle kurulan ilk şarap işletmesi olan Turasan Şarapçılık, Kapadokya bölgesinde modern teknoloji ile ürettiği şarapları yurt dışına ihraç eden tek işletme. Firmanın, Kalecik Karası, Emir ve Narince gibi Türkiye'nin en soylu üzümlerinin üretildiği dönüm yüksek sistem bağı bulunuyor. İki milyon litre üretim kapasitesine sahip olan işletme, her geçen yıl üretim kalitesini artırıyor. Bu çabalar ve 'lı yıllarda firmaya birçok kalite madalyası kazandırmış.

KOCABAĞ ŞARAP İŞLETMESİ

Nevşehir'in Yeşilyurt bölgesinde bulunan bir bağdan adını alan Kocabağ Şarap İşletmeleri'nin kurucusu Mehmet Erdoğan ilk olarak yılında, kayaları oyarak yaptığı havuzlarda şarap üretmeye başlamış. Ardından oğlu Hasan Erdoğan yılından sonra Türkiye'nin en gözde üzümlerinden Narince, Kalecik Karası, Öküzgözü ve Boğazkere üzümlerini kendi bağlarında yetiştirerek kaliteli şarap üretimine yönelmiş. Uçhisar'daki tonluk kayadan oyma mahzenlerin üst katını satış mağazası ve şarap tadım yerine dönüştüren firma, burada ziyaretçilerine şarap tattırıyor. İsteyenler ise alt kattaki mahzenleri gezebiliyorlar. Firmanın ayrıca Yeşilyurt Sığırlı köyünde tonluk bir mahzeni daha bulunuyor.

Kapadokya Şarap Evleri

Ürgüp Şarap Evleri'ne" uğramaya var mısınız? Bazen otantik bir testide sunulan şarap, bazen de zarif bir kadehte sunulur ziyaretçiye. Kapadokya yöresinin nadide üzümlerinin yetiştiği bereketli bağlardan kadehinize damlayan kan kırmızısı ya da buğulubeyaz şarapların tadına duyamayacağınızı biliyorduk. Yöre halkının bir bolümü m odern tekniklerle şarap üretimini yaparken, bir bölümü hala ala yadigarı uygulamalardan asla vazgeçmemektedir. 

Etrafımızı saran beyaz bulutların sırrını birlikte çözelim. Uçhisar etrafındaki vadilerde, Göreme-Kılıçlar ve Güllüdere Vadileri'ride, Ürgüp Üzengi Vadisi'nde, Ortahisar – Balkan Deresi ve Kızılçukur Vadisi'nde, Nevşehir yakınlarındaki Çat Vadisi'nde ve Kayseri sınırları içindeki Soğanlı Vadisi'nde birbirinden güzel, heyecanlı çırpınışları ile uçuşan güvercinlerdir bunlar. Güvercin, islam inancına göre aileye bağlılığın ve barışın; Hıristiyanlıkta ise Tanrı'nın ruhunun simgesidir. Hemen hemen tüm vadilerin yüksek kısımlarına ve peribacalarının üst kısımlarına, doğu ya da güney yönüne güvercinlikler inşa edilmiştir. Güvercinlikler , yüzyıla tarihi eniri er ve islam resim sanatını çok iyi biçimde yansıtırlar.

Kapadokya Bagcilik ve Sarap 

Kapadokya'da bağcılığın bu denli gelişmesinin ardındaki nedeni Kızılırmak'ın , bölgenin volkanik toprak özelliği ve arazinin engebeli yapısının uyum içinde eski çağlardan beri varoluşudur.

Kapadokya'da şarabın ne zaman ortaya çıktığı bilinmemekle birlikte , üzüm yetiştiriciliği ve üzümden şarap elde etmenin bölge tarihi kadar eski olduğu düşünüfunduszeue.info aynı şekilde, şarabın doğum yerlerinden birisi olarak kabul edilen ve M.Ö lerde şarap üretilen Mezopotamya bölgesi'nin batı sınırlarının tarihsel Kapadokya'nın doğusuna dayandığı ( Fırat Nehri) düşünülecek olursa , Kapadokya bölgesi de hemen yanıbaşında üretilen bu üründen nasibini almış olmalıdır.

Büyük Kapadokya'da şarabın üretildiğiyle ilgili bulgular Anadolu'nun tarihöncesine kadar inmektedir. Eski Bronz Çağı'nda ( M.Ö ) Kapadokya bölgesi nin hemen kuzeyinde ve daha sonra Hitit yerleşimi de olan Alacahöyük 'te ( Çorum yakınları) Hitit'lerden yaklaşık bin yıl kadar öncesine tarihlenen kral mezarlarında , içine şarap konulmuş olduğu kesin olan altın kaplar bulunmuştur. Bu buluntuların önemli bölümü günümüzde Ankara Anadolu Uygarlıkları Müzesi'nde sergilenmektedir.

M.Ö lerde Anadolu'nun Asur Ticaret Kolonileri sayesinde yazıyla tanışması sonucu üzüm yetiştiriciliği ve şarap üretimi ile ilgili kayıtlı belgeler artmış ve daha sonrasında kurulan Hitit Devleti ( M.Ö ) döneminde Hititler şaraba ' wiyana' adını vermişler ve Anadolu'da 'wiyanawanda' yani şarap ülkesi olarak adlandırılmıştır. İşte o dönemde şarap ve üzümün yoğun olarak üretildiği bölge Kızılırmak (Halys ) ve onun doğusundaki Yeşilırmak olmalıdır. 

Üzüm ve şarap Hitit döneminde gerek kutsal içki olarak Tanrılara sunulmuş, gerekse ticari bir ürün olarak önem kazanmştır. Yine günümüz Kapadokya'sının hemen güneyinde ,tarihsel kapadokya'nınsa içinde yer alan İvriz kaya kabartması nda (M.Ö funduszeue.info) Hitit Kralı Tanrı ya üzüm salkımları sunarken betimlenmektedir.

M.Ö funduszeue.info ın ortalarında Anadolu'nun Persler tarafından işgal edilmesi dahi Orta Anadolu'da ve Kapadokya'da şarap üretimini olumsuz yönde etkilememiş ve şarap üretim ve ticareti bu dönemde gelişme kaydetmiştir.

M.Ö 5. yy da yaşamış Bodrum'lu vatandaşımız Herodot da Orta ve Doğu Anadolu şaraplarından övgüyle sözetmiştir. Roma Dönemine gelindiğinde M.Ö funduszeue.info Amasya'da yaşamış antik çağların en büyük Coğrafya bilgini olan bir diğer vatandaşımız Amasyalı Strabon özellikle Doğu Kapadokya'da Melitene ( günümüzde Malatya olmalı ) bölgesinin şaraplarını öve öve bitiremez ve bu bölgede , Yunan şarabıyla rekabet eden 'Monarite ' şarabının üretildiğini söyler. Bir diğer gerçek te doğuyla batıyı bağlayan ticaret yolları üzerindeki konumu sayesinde Kapadokya bölgesi'nin şarap ticaretinde önemli bir rol oynamış olmasıdır.

Hz. İsa der ki : ' Ben gerçek asmayım ve babam bağcıdır. Bende meyve vermeyen her çubuğu koparır ve her meyve veren daha çok versin diye onu temizler ' (Yuhanna , Bab15, 1. ve 3. ayetler)

İşte burada kültürlerin sürekliliği birkez daha görülür ve o döneme kadar çok tanrılı dinlerin sembolü olan ve en son da Dionysos veya Baküs'le özdeşleştirilen şarap bir anda Hristiyanlığın sembolü olarak karşımıza çıkar ve belki de Hristiyanların erken dönemde (M.S yüzyıllar arası) taa uzaklardan gelip Kapadokya'ya yerleşmesinin en önemli nedenlerinden biri olur çıkar. Bu bölgenin toprak yapısı, güvercin gübresiyle birleştiğinde harika ürün verir.

Kapadokya' da şarap üretimi ilk olarak yüzyıllar arasında Arap akınları yüzünden kesintiye uğrar. Daha sonrasında Moğol saldırıları ( yy ortası) bölgede bağcılığı olumsuz etkiler.

Bölgeye Türklerin yerleşmesiyle birlikte bağcılıkta sanıldığı kadar gerileme olmaz. Özellikle Alevi-Bektaşiliğin merkezi Hacıbektaş şehrinin Kapadokya'da bulunması ve bu inanışın şaraba hoşgörüyle bakması nedeniyle bölgede bağcılık ilerler.

yüzyılda Anadolu'dan geçen ünlü Arap gezgini İbni Batuta Kapadokya şaraplarından bahseder. Alman gezgin Dernschwam da yıllarında bölgeye yaptığı ziyarette Rumların ürettiği kaliteli şaraplardan sözeder.

yüzyılda sadrazam olan Lale Devri'nin ünlü kişiliği Nevşehirli Damat İbrahim Paşa çıkardığı bir fermanla Nevşehir vakıf arazisinden bağcılık için bir yer ayırmıştı. Bu tarihlerde Nevşehir'e gelen 'Boynu ince aşireti' Ürgüp -Göreme arasındaki meşelikleri kaldırıp yerine bağ tesis etmişlerdir. Hatta Sadrazam Damat İbrahim Paşa gerekli ise Kurtderesi, Uçhisar arasındaki düz yerlerde bağcılık için yer ayrılabilir diye emretmiştir.

Araştırmacı yazar Sula Bozis, Kapadokya ile ilgili hazırladığı çok değerli bir eser olan 'Kapadoya Lezzeti ' adlı kitabında şöyle demektedir : ' ler öncesinde Niğde'nin köylerinden olan Tenei, Andaval, Sinasos ( Mustafapaşa ) , Prokopi ( Ürgüp ), Neapoli ( Nevşehir ) çevresindeki bağlardan elde edilen üzümler rakı ve şarap üretiminde kullanılırdı. '

Yine aynı kitaptan bir alıntı : ' Müslümanlar ve Hristiyanlar tarafından tüketilen rakı, soğuk algınlığına ve şiddetli soğuğa karşı ilaç niyetine kullanılırdı. Şarap, Hristiyanlarla Bektaşi ve Aleviler tarafından içilirdi .'

Bölge bağcılığına vurulan en büyük darbe lerdeki nüfus değişimiyle Rumların bölgeden tamamen ayrılması ve yerlerine gelen Türklerin bu alan yeterli ilgiyi göstermemesi sonucu olur.

Ancak son yıllarda iç ve dış turizmin artmasının verdiği itici güçle şarap tüketimi artmış ve bu da beraberinde yeni bağ alanlarının yaratılması ve hatta yeni tip üzümlerin denenmesi sonucunu getirmiştir.

İKLİM KOŞULLARI:

Kapadokya bölgesi deniz düzeyinden ortalama olarak metre yükseklikte, Anadolu platosu'nun tam ortasında volkanik aktiviteler sonucunda yükselmiş bir bölgemizdir. Karasal iklimin tipik özelliklerini yansıtmakla beraber birçok vadide ve Kızılırmak havzasında bağcılık için çok olumlu bir mikroklima gösterir. Bu sayede iklim yer yer yumuşar.

Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı geçer. İlk ve Sonbahar kısadır. Bu bakımdan mevsimsel geçişler oldukça çabuktur. Bölge toprağının önemli bir bölümü tüf dediğimiz volkanik külden oluşmaktadır ve tarım açısından oldukça fakirdir.

Bölgede toprak verimliliğini artırmak için gerek Hristiyanlar, gerekse Müslümanlar tarafından yüzlerce yıl boyunca güvercin gübresi kullanılmıştır. yılında bölgeye gelen yazar İsmail Habib Sevük , " Nevşehir ve Güvercinler " adlı makalesinde izlenimlerini şöyle aktarmıştır:

"Bağlar. Bağlar.. memleketin geçimi büyük ölçüde bu bağlara bağlı. Şehrin toprağı az ama şehirlinin gayreti çok. Fakat bu yufka toprak bereketli değil. Ne yapmalı ? İstediğin kadar düşün, akla gelir mi , Nevşehir'in bağlarını toprak değil, güvercinler yetiştiriyor."

Nevşehir bölgesinin ortalama sıcaklığı derecedir. Bölgede kaydedilen en düşük sıcaklık Ocak ayında c en yüksek sıcaklık ise Temmuz ayında c dir. Yörenin tropik günler sayısı 38 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası