tiroid bezi şişmesi nasıl geçer / Tiroid Bezi Hastalıkları Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir? - Medicana Sağlık Grubu

Tiroid Bezi Şişmesi Nasıl Geçer

tiroid bezi şişmesi nasıl geçer

Tiroid Nedir? Tiroid Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Tiroid nedir?

Tiroid bezi boynun ön bölümünde adem elması adı verilen kıkırdağın hemen altında bulunan kelebek şeklinde bir organdır. Yaklaşık 20 gram ağırlığındadır. Vücudumuz için hayati önemi olan hormonlar salgılar.

Tiroid bezinin görevleri nelerdir?

Tiroid bezi T3-T4 hormonlarını salgılar. Bu hormonlar kan dolaşımına girerek metobolizmamızı düzenler, hızını kontrol eder. Vücudun değişik organ ve dokularında; kalp hızı, kolesterol seviyesi, kilo, ruhsal durum, adet düzeni gibi birçok farklı sistemi ilgilendiren fonksiyonları etkiler. Toplumda yaklaşık
% oranında tiroid bezinin çeşitli hastalıkları görülmektedir. Tiroid bezi hastalıklarının kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır.

Tiroid bezinin sık görülen hastalıkları nelerdir?

  • Guatr
  • Tiroiditler
  • Tiroid kanserleri
  • Guatr nedir?
  • Guatr tiroid bezinin çeşitli nedenlere bağlı olarak büyümesi sonucu oluşur. Genellikle bu büyümeler tirod bezinde nodüller gelişmesi şeklinde olur. Tek veya çok sayıda olabilirler. İçinde sıvı bulunan kistler halinde olabilirler. Diffüz guatrda ise tiroid bezi genel olarak büyümüştür. Çok sık görülmesine rağmen çok büyük oranda iyi huyludurlar. Nodüller milimetrik boyutlarda olabileceği gibi boynun tamamını kaplayan büyük boyutlara ulaşabilirler. Tiroid nodülleri mutlaka incelenmelidir.
  • Belirtileri nelerdir?
  • Büyük oranda belirtisiz seyrederler. Ancak boynun ön kısmında büyüyen kitle olarak ele gelebilir. Büyüklük arttıkça nefes darlığı, yutma güçlüğü, ses kısıklığı şikayetlerine sebep olabilirler. Kana çok fazla tiroid hormonu salgılayan hiperaktif nodüller kalp hızında artış, sinirlilik, kilo kaybı, ellerde titreme ve terleme,
  • uykusuzluk, ishal ile kendini belli eder. Hipotiroidin bulguları ise kalp hızında yavaşlama, kilo artışı, kabızlık, depresyon, vücutta yorgunluk, saçlarda kırılma ve dökülme, ciltte kuruluk, unutkanlık ve adet düzensizlikleridir.
  • Hipertiroidi Nedir?
  • Tiroid bezinin gereğinden fazla hormon salgıladığı duruma hipertiroidizm (zehirli guatr) denir. Zehirli guatr, nodüllü veya nodülsüz olabilir. Nodülsüz zehirli guatra Basedow Graves Hastalığı da denir.

Hipertiroidi

Hipertiroidi (zehirli guatr) belirtileri ;

  • Çarpıntı,
  • Ellerde ve vücutta titreme,
  • Ani kilo kaybı,
  • Saçlarda dökülme,
  • Kaşıntı,
  • Boğazda dolgunluk hissi,
  • Aşırı iştah dolayısıyla çok yemek yeme ve su içme,
  • Aşırı terleme,
  • Çabuk yorulma,
  • Sinirlilik sık görülen şikayetlerdir.

Bazı hastalar, bulantı, ishal, kusma ve çok sık dışkılamadan yakınır. Bu saydıklarımızın hepsi aynı anda bulunmayabilir. Bu şikâyetlerin bazıları ön plandadır, diğer şikayetler ancak doktorun sorgulaması ile ifade edilebilir. Nodülsüz guatrlı hastaların bazılarında gözlerde büyüme ve gözlerin ileriye doğru çıkması mümkündür. Hastaların muayenesinde; kalp atımının çok arttığı, solunumun hızlandığı, ellerin titrediği ve avuç içinin terli olduğu görülür.

Hipotiroidi tedavisi

Yapılacak kan testleri sonucu teşhisin doğrulanmasını takiben eksik olan tiroid hormonunu vererek çok hızlı iyileşme sağlamak mümkündür. Bu hastalar ömür boyunca ilaç kullanmak zorundadır. Tedavide kullanılan tiroid hormonunun standart dozu yoktur. Bu nedenle her hastada yapılacak ölçüm ve takiplerle gerçek ve doğru idame dozu bulunmalıdır.

Tiroid nodülü nasıl anlaşılır?

Ayna karşısında tiroid kontrol edilir. Bunun için boynun ön kısmında Adem Elması&#;nın hemen altında genişleme veya şişlik olup olmadığına bakılmalıdır. Tiroid bezi bu bölgede yer alır. Bu kontroller başı geriye yaslayarak yapılmalıdır. Şayet bu bölgede genişleme veya şişlik görülürse bir hekime başvurulmalıdır.

Tiroid nodülü teşhisinde yapılması gerekenler nelerdir?

Tiroid bezinizde nodül saptanmışsa bir endokrinoloji uzmanı veya endokrin cerrahı tarafından takip ve tedaviniz yapılmalıdır. Doktorunuz sizden risk faktörleriniz için ayrıntılı bir bilgi alacak, muayenenizi yapacak ve gerekli olan testleri isteyecektir. Bu testlerden ilk istenecek olanlar kandaki tiroid hormon düzeyleri ve tiroid ultrasonografisi olacaktır. Hastaların çoğunda tiroid bezindeki nodüllerden hücre örnekleri almak amacıyla ince iğne ile biyopsi de yapılmaktadır. Bu işleme tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi denilmektedir. Sıklıkla ultrasonografi altında ve patolog eşliğinde yapılmaktadır. Tiroid nodüllerinde sıklıkla kullanılan bir diğer metod da tiroid sintigrafisidir. Bu tanı yönteminde tiroid nodüllerinin çok (sıcak nodül) veya az (soğuk nodül) çalıştıkları hakkında bilgi edinilebilmektedir.

Tiroid nodüllerinin tedavisi

Tiroid nodüllerinin tedavisi nodülün özelliğine bağlıdır. Şayet yapılan tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisinde iyi huylu görülmüşse, büyüme eğilimi göstermeyen küçük nodüller takip edilebilir. Bazennodüllerin büyümesini engellemek veya küçültmek amacıyla tiroid hormon tedavisi tercih edilebilir. Şayet yapılan tiroid ultrasonografilerinde nodüller büyüme eğilimindeyse iğne biyopsileri tekrarlanmalıdır. İğne biyopsisi sonucunda kuşkulu hücreler izlenen hastalar ameliyata alınır. Ayrıca nefes borusu ve yemek borusunda hissedilen baskı sonucu nefes darlığı ve yutma güçlüğü yaşayan hastalarda da ameliyat tercih edilir.

Tiroid ameliyatları riskli mi? Ameliyat bölgesinde iz kalır mı?

Cerrahinin birçok dalı gibi tiroid cerrahisinde de günümüzde minimal invaziv (daha az zarar veren) teknikler ön plandadır. Teknolojideki gelişmelerle birlikte tiroid ameliyatı; damarları  dikiş  ya  da bağlamaya ihtiyaç duymadan kapatan ve cihazlar yardımı ile yapılmaktadır.

Uygun olgularda ameliyatı çok küçük bir kesiden gerçekleştirmek mümkündür. Bu ileri teknoloji, yüksek frekanslı ultrasonik enerji kullanarak doku içinde bulunan proteinlerdeki hidrojen bantlarını ortadan kaldırmaktadır.

Kan damarları, göreceli olarak düşük ısıda (80°C) daha az ısı hasarı ile kapanırlar. Tiroid ameliyatı sırasında yaralanma ihtimali olan ve ses tellerine giden sinir ve vücudun kalsiyum dengesini sağlayan paratiroid organlarının, daha az kanamalı bir ortamda ve göreceli olarak daha az bir ısı ile korunmalarına imkân sağlanmaktadır.

Yapılan çalışmalarda, bu yöntemle klasik yönteme göre ameliyat süresinin kısaldığı gösterilmiştir. Ayrıca tiroid ameliyatı daha az kanama ile sonlandırılabildiği için ameliyat sonrası hastanın ağrı kesici ihtiyacı çok aza inebilmektedir. Geniş cilt kesisinden kaçınmak doğal olarak daha estetik bir görünüme ve daha çabuk iyileşmeye yardımcı olmaktadır.

Hastalar sıklıkla ameliyattan sonra bir gece hastanede kalmakta ve ertesi gün evlerine gönderilmektedirler. Ameliyattan sonra ses kısıtlamasına gerek yoktur. Normal yaşamlarına kısa sürede dönebilmektedirler. Kesi estetik yöntemle kapatıldığından dikiş alınmasına gerek kalmamaktadır.

Kimler Risk Altındadır?

  • Ailesinde guatr, tiroid nodül, tiroid kanseri ve tiroidit gibi tiroid hastalıkları olan kişiler,
  • Daha önceden tiroid nodülü nedeniyle ameliyat geçirmiş kişiler,
  • Sigara içenler,
  • Menopoz dönemindeki kadınlar,
  • Baş ve boyuna yönelik ışın tedavisi (radyoterapi) gören kişiler kontrol ve takiplerini düzenli olarak yaptırmalıdırlar.

Tiroid bezi boyunun ön kısmında, kelebek şeklinde iki parçalı bir endokrin bezidir. Soluk borusunun önünde bulunmakta olup beyinden gelen uyarıya bağlı bir şekilde tiroid hormonu salgılamaktadır. Tiroid hastalığı ise bezin yeterli oranda hormon yapamaması, aşırı hormon üretmesi, tiroid bezinde nodüller oluşması ya da tiroid bezinin iltihaplanması anlamına gelir.

Tiroid bezi hastalıkları temel olarak ikiye ayrılmakta olup ilki tiroidin hormon hastalıklarıdır. Hormon üretiminde bozukluktan kaynaklanmakta olup hormon fazlalığı ya da azlığından oluşur. İkincisi ise tiroidin yapısal hastalıklarıdır. Burada ise yapısal bozulma görülmektedir. Üretim ise normal ya da anormal olabilir.

Tiroid Bezi İltihabı Nedir?

Tiroid bezi hastalıklarıbezde görülen hastalıklara verilen bir isimdir ve farklı türlere sahiptir. Her yaş grubunda ve cinsiyette bulunsa da kadınlarda, erkeklere göre 5 ile 8 kat daha fazla görülmektedir. Ayrıca,

  1. 60 yaş üzeri kadınlarda,
  2. Daha önce tiroid hastalığı ya da kanseri olanlarda,
  3. Turner sendromu, primer böbrek yetmezliği, tip 1 diyabet gibi medikal durumlarda,
  4. Ailesinde tiroid hastalığı öyküsü olanlarda,
  5. Yüksek iyot içeren ilaç kullananlarda,

Etkisini daha fazlasını göstermektedir.

Tiroid Bezi İltihaplanması Neden Olur?

Tiroid iltihabı iyot fazlalığı, tiroidit, tiroid nodülleri ve graves hastalıklarında büyük bir risk faktörüne sahiptir. Bölgede iltihaplanma olmuşsa belirtileri de şu şekildedir;

  1. Unutkanlık
  2. Bulantı
  3. İshal ve kabızlık
  4. Aşırı sinirlilik hali
  5. Ani öfke patlamaları
  6. Gözlerin ileri doğru çıkması
  7. Düşük
  8. Ani kilo kaybı
  9. Ani kilo artışı
  10. Çarpıntı
  11. Sıcak basması ya da soğukta çabuk üşüme
  12. Saçlarda incelme ya da kalınlaşma

Bunların yanı sıra depresyon, çabuk yorulma, adale krampları ve adet düzensizliği gibi durumlar da görülmektedir. Ancak bu belirtiler görülüyorsa ilk olarak muayene yaparak tanı konulmakta, ardından da buna yönelik olarak tedavi uygulanmaktadır.

Tiroid Bezi İltihabı Nasıl Geçer?

Tiroid bezi hastalıkları için genellikle ilaç ve beslenme tedavisi önerilir. Bazı tiroid hastalıkları için cerrahi işlem yapılabilmektedir. Buna yönelik olarak şu işlemler uygulanmaktadır;

  1. Hipertiroidi hastalığı ilaç ya da radyoaktif iyotla kontrol edilemeyen ya da edilemeyeceği düşünülen hastalar
  2. Tiroid kanseri olduğu iğne biyopsisi ile bilinen ya da biyopsiyle tiroid kanseri şüphesi olan hastalar
  3. İyi huylu olduğu düşünülen lakin çapı giderek büyüyen ya da boyunda baskı belirtileri yapan hastalar

Tedavi planı da hastalara göre düzenlenmektedir.

Tiroid İltihaplanması Nerelerde Ağrı Yapar?

Tiroid bezi hastalıkları boynun ön bölgesinde birdenbire gelişen ağrı şeklinde görülebilmektedir. Bunu çiğneme ve yutkunma zorlukları da takip etmektedir. Aynı zamanda bölgeye sadece dokunmak bile ağrı verebilmektedir.

Ağrılar aynı zamanda sadece boyun ile sınırlı kalmamakta, zaman içerisinde kulak ve çeneye doğru yayılmaktadır.  Ayrıca,

  1. Tırnaklarda kırılma,
  2. Tırnaklarda lekelenme,
  3. Ses kısıklığı,
  4. Yutkunma güçlüğü,
  5. Boğazda sıkıntı ve takılma hissi,
  6. Boğazda şişlik,
  7. Nefes darlığı,
  8. Boyun, sırt, bel, kol, bacak ve omuz ağrısı,

da Tiroid beziproblemlerinde görülmektedir.

PaylaşTweetPinReddit

Ağrılı dönemde Aspirin veya diğer ağrı kesici ilaçlar (Apranax, Parol, Naprosyn ve Endol gibi) ağrıyı düzeltir. Bazı kişilerde ağrı gece daha fazla olur. Bu nedenle yatmadan önce ağrı kesici alınabilir.

Kalsiyum, magnesium ilave verilebilir. Ağrısı, ağrı kesici ilaçlarla geçmeyen hastalarda kortizon ilacı verilir.

Kortizon ile ağrı bazen ilaç alındıktan bir kaç saat sonra veya 24 saat içinde hızla geçer ve hasta rahatlar. Eğer ağrı kortizon tedavisiyle geçmiyorsa başka hastalık düşünmek gerekir. Kortizon tedavisiyle düzelen hastaların bazılarında kortizon ilacı azaltılırken ağrı tekrar başlayabilir. Bu tür hastalarda kortizon tedavisine bir süre daha devam edilir.

Bunlarda şiddetli iltihap var demektir. Tiroid bezi iltihabı geçiren hastalarda boyunda rahatsızlık hissi bazı kişilerde aylarca devam edebilir. Bazen kortizon ilacı vereceğiz denilince bazı hastalar nedensiz yere korkmaktadır. Kortizon ilacının midenizde ülser veya gastrit yoksa hiçbir zararı olmaz ve boşu boşuna ağrı çekmemiş olursunuz.

Hastaların çoğunda tiroid bezindeki iltihap kendiliğinden düzelir ve hormonlar normal seviyeye gelir. Ancak hastaların % 10’nunda devamlı olan yani kalıcı tiroid bezi yetmezliği (hipotiroidi) gelişir.

Özellikle iyotlu tuz kullanan veya iyot alan hastalarda hipotiroidi daha sık görülür. Tiroid bezi iltihabı geçiren bu hastaların % 2’sinde ileride tekrar iltihap olabilir.

Tiroit iltihabı nedir, neden olur ve nasıl geçer? Tiroit iltihabı belirtileri ve tedavisi

Bu içeriğimizde sizler için tiroit iltihabı nedir, neden olur ve nasıl geçer, tiroit iltihabı belirtileri ve tedavisi ile ilgili ayrıntılı bilgileri bir araya getirdik. İşte tiroit iltihabı ile ilgili merak edilenler.

Tiroit İltihabı Nedir?

Tiroit iltihabı nedir diye çok bilinen bir hastalık olmadığı için merak edilmektedir. Tiroit iltihaplarının neredeyse hepsi mikropsuzdur ve tiroit bezinde iltihaplanma anlamına gelmektedir. Ancak pek çok tiroit çeşidi olduğu unutulmamalıdır. Buna bağlı olarak da tiroit iltihabı değişiklik göstermektedir. Bunlardan ilki “akut süpüratif tiroittir”. Bu tiroit çeşidinde iltihaplanma olduğunda boyunda ağrı ve ateş hissedilmektedir. Bu tip iltihaplanma çok olmasa da bu enfeksiyon türünde kanda da enfeksiyon görülmektedir. İkinci tiroit iltihabı çeşidi ise “Subakut tiroittir”. Buna viral kökenli tiroit iltihabı demek mümkündür. Bu iltihaplanma çoğunlukla üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla ortaya çıkar ve tiroit bezini etkiler. Bu türde tiroit bezinde büyüme olur ve ağrılara yol açar. Kanda yüksek sedimantasyon oranlarıyla bu iltihap türünün fark edilmesi kolaydır. Zamanında fark edildiğinde bu iltihaplanma kolaylıkla tedavi edilmektedir. Bir diğer tiroit iltihabı da “ağrısız tiroit” olarak bilinmektedir. Çoğunlukla bu iltihaplanma kadınlarda doğum sonrasında oluşur. Belirli bir ağrı hissedilmez ve kanda da enfeksiyona rastlanmaz. Burada iltihaplanma kendisini tiroit bezi hormonunun yükselmesiyle kendisini belli eder. Bazen bazı kişilerde de tersine hormon düşüklüğü de görülebilmektedir. Sonuncu tiroit iltihabı çeşidiyse “hashimoto tiroiti” şeklindedir. Bu aslında bağışıklık sistemi hastalığı olarak da bilinmektedir. Bu iltihaplanma türünde kişinin tiroit bezi büyür ve tiroit bezi normal işlevini yerine getiremez. Çünkü tiroitler az çalışır. Özellikle bu hastalık kadınlarda daha fazla görülmektedir. Genetik geçmişi de olabilen bir iltihaplanma türüdür.

Genel olarak tiroit iltihabının uzmanların bazıları B12 vitamini eksikliği ve anemiyle de kendisini gösterdiğini ifade etmektedir. Bunun yanı sıra tiroit iltihabı oluştuğunda fazla kilo, halsiz hissetme, saçlarda dökülme, cildin kuruması, algının zayıflaması, geçmeyen kabızlık, ödemler, kalp çarpıntısı, sürekli bir şeyleri unutma, depresyon ve mutsuzluk hissedilebilmektedir.

Tiroit İltihabı Neden Olur?

Tiroit iltihabı neden olur diye sorgulansa da aslında kesin bir neden yoktur. Çoğunlukla tiroit iltihabının stresin tetiklemesiyle oluştuğu belirtilmektedir. Bunun dışında mevsim geçişleri, soğuk algınlığı ve fazla yorulma da iltihabı tetikleyebilmektedir. Tiroit iltihabı çoğunlukla sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde daha fazla görülmektedir.

Tiroit İltihabı Nasıl Geçer?

Tiroit iltihabı nasıl geçer diye merak edenlere kortizon içerikli ilaçlarla ağrı kesicilerin iltihabı hafiflettiğini söyleyebiliriz. Tabi bu ilaçların uzman doktor gözetiminde alınması oldukça önemlidir. Genellikle ilaç desteğiyle iltihap ortalama iki ay içinde düzelmektedir. Fakat bazı kişilerde tiroit iltihabı devam eden bir durum olup tekrarlamaktadır. Bu nedenle uzman doktorlar devam eden tedaviler uygulayabilirler.

Tiroit İltihabı Belirtileri

Tiroit iltihabı belirtileri arasında öne çıkanlar; devam eden halsizlik, yüksek ateş, boğazda ağrı, yutkunmanın zorlaşması ve bazı durumlarda da sesin kısılmasıdır. Bazı durumlarda da kalp çarpıntısı ve sinirlilik de hissedilebilmektedir.

Tiroit İltihabı Tedavisi

Tiroit iltihabı tedavisi için kortizon ve ağrı kesicilerden destek alınmaktadır. İlaçların ortalama iki ay kullanılmasıyla şikayetler azalmaktadır.

Tiroit İltihaplanması Nelere Ağrı Yapar?

Tiroit iltihabında pek çok kişi ağrı hissetmektedir. Bu nedenle tiroit iltihaplanması nelere ağrı yapar diye merak edilmektedir. Özellikle boyun bölgesinde ağrı hissedildiği bilinmektedir. Ayrıca herkeste hastalık aynı şekilde seyretmese de tiroit iltihabı boğaz ağrısına neden olabilmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası