rotavirus pozitif ne demek / Rota Virüsü Nedir?

Rotavirus Pozitif Ne Demek

rotavirus pozitif ne demek

Türkiye Klinikleri Pediatri Dergisi

1. KULLANIM KOŞULLARI

1.1. http://www.turkiyeklinikleri.com alan adından veya bu alan adına bağlı alt alan adlarından ulaşılan internet sayfalarını (Hepsi birden kısaca "SİTE" olarak anılacaktır) kullanmak için lütfen aşağıda yazılı koşulları okuyunuz. Bu koşulları kabul etmediğiniz takdirde "SİTE"yi kullanmaktan vazgeçiniz. "SİTE" sahibi bu "SİTE"de yer alan veya alacak olan bilgileri, formları, içeriği, "SİTE"'yi, "SİTE" kullanma koşullarını dilediği zaman değiştirme hakkını saklı tutmaktadır.

1.2. Bu "SİTE"'nin sahibi Türkocağı cad. No:30, 06520 Balgat Ankara adresinde ikamet eden Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.'dir (bundan böyle kısaca "Türkiye Klinikleri" olarak anılacaktır). "SİTE"'de sunulan hizmetler "Türkiye Klinikleri" tarafından sağlanmaktadır.

1.3. Bu "SİTE"'de sunulan hizmetlerden belirli bir bedel ödeyerek ya da bedelsiz olarak yararlananlar veya herhangi bir şekilde "SİTE"ye erişim sağlayan her gerçek ve tüzel kişi aşağıdaki kullanım koşullarını kabul etmiş sayılmaktadır. İşbu sözleşme içinde belirtilen koşulları "Türkiye Klinikleri" dilediği zaman değiştirebilir. Bu değişiklikler periyodik olarak "SİTE"'da yayınlanacak ve yayınlandığı tarihte geçerli olacaktır. "Türkiye Klinikleri" tarafından işbu sözleşme hükümlerinde yapılan her değişikliği "SİTE" hizmetlerinden yararlanan ve "SİTE"ye erişim sağlayan her gerçek ve tüzel kişi önceden kabul etmiş sayılmaktadır.

1.4. İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" 30.03.2014 tarihinde en son değişiklik yapılarak ve web sitesi üzerinden yayınlanarak; "SİTE"yi kullanan her kişi tarafından erişimi mümkün kılınıp yürürlülüğe konmuştur. İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" ayrıca, "Türkiye Klinikleri" hizmetlerinden belli bir bedel ödeyerek veya ödemeden yararlanacak olan kullanıcılarla yapılmış ve/veya yapılacak olan her türlü "KULLANICI Sözleşmesi"nin de ayrılmaz bir parçasıdır.

2. TANIMLAR

2.1. "SİTE" : "Türkiye Klinikleri" tarafından belirlenen çerçeve içerisinde çeşitli hizmetlerin ve içeriklerin sunulduğu çevrimiçi (on-line) ortamdan http://www.turkiyeklinikleri.com alan adından ve/veya bu alan adına bağlı alt alan adlarından erişimi mümkün olan web sitesi.

2.2. KULLANICI : "SİTE"ye çevrimiçi (on-line) ortamdan erişen her gerçek ve tüzel kişi.

2.3. LİNK : "SİTE" üzerinden bir başka web sitesine, dosyalara, içeriğe veya başka bir web sitesinden "SİTE"ye, dosyalara ve içeriğe erişimi mümkün kılan bağlantı.

2.4. İÇERİK : "Türkiye Klinikleri" "SİTE"yi ve/veya herhangi bir web sitesinden yayınlanan veya erişimi mümkün olan her türlü bilgi, dosya, resim, rakam, fiyat v.b görsel, yazınsal ve işitsel imgeler.

2.5. "KULLANICI SÖZLEŞMESİ" : "Türkiye Klinikleri"nin sunacağı özel nitelikteki hizmetlerden yararlanacak olan gerçek ve/veya tüzel kişilerle "Türkiye Klinikleri" arasında elektronik ortamda akdedilen sözleşme.

3. HİZMETLERİN KAPSAMI

3.1. "Türkiye Klinikleri", "SİTE" üzerinden sunacağı hizmetlerin kapsamını ve niteliğini belirlemekte tamamen serbesttir.

3.2. "Türkiye Klinikleri" "SİTE" bünyesinde sunulacak servislerden yararlanabilmek için, "KULLANICI"nın "Türkiye Klinikleri" tarafından belirlenecek özellikleri taşıması gereklidir. "Türkiye Klinikleri", bu gerekliliği tek taraflı olarak dilediği zaman değiştirebilir.

3.3. "Türkiye Klinikleri"nin "SİTE" üzerinden belirli bir ücret karşılığı veya ücretsiz olarak vereceği hizmetler sınırlı sayıda olmamak üzere;

- Sağlık sektörüne yönelik bilimsel makaleler, kitaplar ve bilgilendirici yayınları sağlamak.

- - Bilimsel dergilere yönelik makale hazırlama aşamasında biçimsel, istatistikî ve editöryal destek sağlamak.

4. GENEL HÜKÜMLER

4.1. "Türkiye Klinikleri", "SİTE" dâhilinde erişime açtığı hizmetler ve içeriklerden hangisinin ücrete tabi olacağını belirlemekte tamamen serbesttir.

4.2. "Türkiye Klinikleri"'nin sunduğu hizmetlerden yararlananlar ve siteyi kullananlar, yalnızca hukuka uygun ve şahsi amaçlarla "SİTE" üzerinde işlem yapabilirler. Kullanıcıların, "SİTE" dâhilinde yaptığı her işlem ve eylemdeki hukuki ve cezai sorumluluk kendilerine aittir. Her KULLANICI, "Türkiye Klinikleri"nin ve/veya başka bir üçüncü şahsın haklarına tecavüz teşkil edecek nitelikteki herhangi bir iş ve eylemde bulunmayacağını; yazılı, görsel ve işitsel bilgileri açıklamayacağını, "Türkiye Klinikleri"ne açıkladığı ve/veya "SİTE"ye gönderdiği her türlü yazılı, görsel ve işitsel bilginin "Türkiye Klinikleri"ne açıkladığı ve/veya "SİTE"ye gönderdiği sırada her türlü biçimde kullanılması, işlenmesi, saklanması, açıklanması ve üçüncü kişilere karşı ifşa edilmesi konusunda münhasır hak sahibi olduğunu kabul, beyan ve taahhüt eder. "KULLANICI" "SİTE" dâhilinde bulunan resimleri, metinleri, görsel ve işitsel imgeleri, video klipleri, dosyaları, veritabanları, katalogları ve listeleri çoğaltmayacağı, kopyalamayacağı, dağıtmayacağı, işlemeyeceğini, gerek bu eylemleri ile gerekse de başka yollarla "Türkiye Klinikleri" ile doğrudan ve/veya dolaylı olarak rekabete girmeyeceğini kabul ve taahhüt etmektedir.

4.3. "SİTE" dâhilinde üçüncü kişiler tarafından sağlanan hizmetlerden ve yayınlanan içeriklerden dolayı "Türkiye Klinikleri"nin, işbirliği içinde bulunduğu kurumların, "Türkiye Klinikleri" çalışanlarının ve yöneticilerinin, "Türkiye Klinikleri" yetkili satıcılarının sorumluluğu bulunmamaktadır. Herhangi bir üçüncü kişi tarafından sağlanan ve yayınlanan bilgilerin, içeriklerin, görsel ve işitsel imgelerin doğruluğu ve hukuka uygunluğunun taahhüdü bütünüyle bu eylemleri gerçekleştiren üçüncü kişilerin sorumluluğundadır. "Türkiye Klinikleri", üçüncü kişiler tarafından sağlanan hizmetlerin ve içeriklerin güvenliğini, doğruluğunu ve hukuka uygunluğunu taahhüt ve garanti etmemektedir.

4.4. "KULLANICI"lar, "SİTE"yi kullanarak, "Türkiye Klinikleri"nin, diğer "KULLANICI"ların ve üçüncü kişilerin aleyhine hiçbir faaliyette bulunamazlar. "KULLANICI"ların işbu "SİTE Kullanım Koşulları" hükümlerine ve hukuka aykırı olarak gerçekleştirdikleri "SİTE" üzerindeki faaliyetler nedeniyle üçüncü kişilerin uğradıkları veya uğrayabilecekleri zararlardan dolayı "Türkiye Klinikleri"nin doğrudan ve/veya dolaylı hiçbir sorumluluğu yoktur.

4.5. "KULLANICI"lar, "SİTE" dâhilinde kendileri tarafından sağlanan bilgilerin ve içeriklerin doğru ve hukuka uygun olduğunu kabul ve taahhüt etmektedirler. "Türkiye Klinikleri", "KULLANICI"lar tarafından "Türkiye Klinikleri"ne iletilen veya "SİTE" üzerinden kendileri tarafından yüklenen, değiştirilen ve sağlanan bilgilerin ve içeriklerin doğruluğunu araştırma; bu bilgi ve içeriklerin güvenli, doğru ve hukuka uygun olduğunu taahhüt ve garanti etmekle yükümlü ve sorumlu değildir.

4.6. "KULLANICI"lar, "SİTE" dâhilinde Türk Ticaret Kanunu hükümleri uyarınca haksız rekabete yol açacak faaliyetlerde bulunmayacağını, "Türkiye Klinikleri"nin ve üçüncü kişilerin şahsi ve ticari itibarı sarsacak, kişilik haklarına tecavüz ve taarruz edecek fiilleri gerçekleştirmeyeceğini kabul ve taahhüt etmektedir.

4.7. "Türkiye Klinikleri", "SİTE" dâhilinde sunulan hizmetleri ve içerikleri her zaman değiştirebilme hakkını saklı tutmaktadır. "Türkiye Klinikleri", bu hakkını hiçbir bildirimde bulunmadan ve önel vermeden kullanabilir. "KULLANICI"lar, "Türkiye Klinikleri"nin talep ettiği değişiklik ve/veya düzeltmeleri ivedi olarak yerine getirmek zorundadırlar. "Türkiye Klinikleri" tarafından talep edilen değişiklik ve/veya düzeltme istekleri gerekli görüldüğü takdirde "Türkiye Klinikleri" tarafından yapılabilir. "Türkiye Klinikleri" tarafından talep edilen değişiklik ve/veya düzeltme taleplerinin, "KULLANICI"lar tarafından zamanında yerine getirilmemesi sebebiyle doğan veya doğabilecek zararlar, hukuki ve cezai sorumluluklar tamamen kullanıcılara aittir.

4.8. "SİTE" üzerinden, "Türkiye Klinikleri"nin kendi kontrolünde olmayan ve başkaca üçüncü kişilerin sahip olduğu ve işlettiği başka web sitelerine ve/veya "İÇERİK"lere ve/veya dosyalara link verebilir. Bu link'ler sadece referans kolaylığı nedeniyle sağlanmış olup ilgili web sitesini veya işleten kişiyi desteklemek amacıyla veya web sitesi veya içerdiği bilgilere yönelik herhangi bir türde bir beyan veya garanti niteliği taşımamaktadır. "SİTE" üzerindeki linkler vasıtasıyla erişilen web siteleri, dosyalar ve içerikler, bu linkler vasıtasıyla erişilen web sitelerinden sunulan hizmetler veya ürünler veya bunların içeriği hakkında "Türkiye Klinikleri"nin herhangi bir sorumluluğu yoktur.

4.9. "Türkiye Klinikleri", "SİTE" üzerinden "KULLANICILAR" tarafından kendisine iletilen bilgileri "Gizlilik Politikası" ve "KULLANICI Sözleşmesi" hükümleri doğrultusunda kullanabilir. Bu bilgileri işleyebilir, bir veritabanı üzerinde tasnif edip muhafaza edebilir. "Türkiye Klinikleri" aynı zamanda; KULLANICI veya ziyaret edenin kimliği, adresi, elektronik posta adresi, telefonu, IP adresi, "SİTE"nin hangi bölümlerini ziyaret ettiği, domain tipi, tarayıcı (browser) tipi, tarih ve saat gibi bilgileri de istatistiki değerlendirme ve kişiye yönelik hizmetler sunma gibi amaçlarla kullanabilir.

5. FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI

5.1. Bu "SİTE" dâhilinde erişilen veya hukuka uygun olarak kullanıcılar tarafından sağlanan bilgiler ve bu "SİTE"nin (sınırlı olmamak kaydıyla tasarım, metin, imge, html kodu ve diğer kodlar) tüm elemanları (Hepsi birden "Türkiye Klinikleri"nin telif haklarına tabi çalışmaları olarak anılacaktır) "Türkiye Klinikleri"ne aittir. Kullanıcılar, "Türkiye Klinikleri" hizmetlerini, "Türkiye Klinikleri" bilgilerini ve "Türkiye Klinikleri"nin telif haklarına tabi çalışmalarını yeniden satmak, işlemek, paylaşmak, dağıtmak, sergilemek veya başkasının "Türkiye Klinikleri"nin hizmetlerine erişmesi veya kullanmasına izin vermek hakkına sahip değildirler. İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" dâhilinde "Türkiye Klinikleri" tarafından sarahaten izin verilen durumlar haricinde "Türkiye Klinikleri"nin telif haklarına tabi çalışmalarını çoğaltamaz, işleyemez, dağıtamaz veya bunlardan türemiş çalışmalar yapamaz veya hazırlayamaz.

5.2. İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" dâhilinde "Türkiye Klinikleri" tarafından sarahaten yetki verilmediği hallerde "Türkiye Klinikleri"; "Türkiye Klinikleri" hizmetleri, "Türkiye Klinikleri" bilgileri, "Türkiye Klinikleri" telif haklarına tabi çalışmaları, "Türkiye Klinikleri" ticari markaları, "Türkiye Klinikleri" ticari görünümü veya bu SİTE vasıtasıyla sağladığı başkaca varlık ve bilgilere yönelik tüm haklarını saklı tutmaktadır.

6. SİTE KULLANIM KOŞULLARINDA DEĞİŞİKLİKLER

"Türkiye Klinikleri", tamamen kendi takdirine bağlı olarak işbu "SİTE Kullanım Koşulları"nı herhangi bir zamanda "SİTE"'da ilan ederek değiştirebilir. İşbu "SİTE Kullanım Koşulları"nın değişen hükümleri, ilan edildikleri tarihte geçerlilik kazanacaktır. İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" kullanıcının tek taraflı beyanları ile değiştirilemez.

7. MUCBİR SEBEPLER

Hukuken mücbir sebep sayılan tüm durumlarda, "Türkiye Klinikleri" işbu "SİTE Kullanım Koşulları", gizlilik politikası ve "KULLANICI Sözleşmesi"nden herhangi birini geç ifa etme veya ifa etmeme nedeniyle yükümlü değildir. Bu ve bunun gibi durumlar, "Türkiye Klinikleri" açısından, gecikme veya ifa etmeme veya temerrüt addedilmeyecek veya bu durumlar için "Türkiye Klinikleri"nin herhangi bir tazminat yükümlülüğü doğmayacaktır. "Mücbir sebep" terimi, ilgili tarafın makul kontrolü haricinde ve "Türkiye Klinikleri"nin gerekli özeni göstermesine rağmen önleyemediği olaylar olarak yorumlanacaktır. Bunu yanında sınırlı olmamak koşuluyla, doğal afet, isyan, savaş, grev, iletişim sorunları, altyapı ve internet arızaları, elektrik kesintisi ve kötü hava koşulları gibi durumlar mücbir sebep olaylarına dâhildir.

8. UYGULANACAK HUKUK VE YETKİ

İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" uygulanmasında, yorumlanmasında ve bu "SİTE Kullanım Koşulları" dâhilinde doğan hukuki ilişkilerin yönetiminde yabancılık unsuru bulunması durumunda Türk kanunlar ihtilafı kuralları hariç olmak üzere Türk Hukuku uygulanacaktır. İşbu sözleşmeden dolayı doğan veya doğabilecek her türlü ihtilafın hallinde Ankara Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkilidir.

9. YÜRÜRLÜLÜK VE KABUL

İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" "Türkiye Klinikleri" tarafından "SİTE" içersinde ilan edildiği tarihte yürürlülük kazanır. Kullanıcılar, işbu sözleşme hükümlerini "SİTE"yi kullanmakla kabul etmiş olmaktadırlar. "Türkiye Klinikleri", dilediği zaman iş bu sözleşme hükümlerinde değişikliğe gidebilir ve değişiklikler sürüm numarası ve değişiklik tarihi belirtilerek "SİTE" üzerinde yayınlandığı tarihte yürürlülüğe girer.

30.03.2014

Rota Virüsü Tedavisi

Okuma Süresi: 4dakika

Rota Virüsü Nedir?

Rota virüsü, ishal ve bağırsak enfeksiyonlarına neden olan bir virüs çeşidi olarak bilinmektedir. Son derece yüksek bir bulaşıcılık oranına sahip olmasıyla bilinmektedir. Dünya genelinde görülmekte olan bu virüs, çocuklarda ve bebeklerde ishal başlangıcının akla gelen ilk nedenlerinden bir tanesidir.

Rota virüsü her yerde bulunabilir ve neredeyse bütün çocuklara 3 – 5 yaşına kadar bulaşır. Örneğin 2013 yılında, tüm dünya genelinde 5 yaşın altındaki çocuklarda toplamda 114 milyon rota virüsü vakası bildirilmiştir. Başka bir istatistiğe göre de rota virüsü her yıl 5 yaşın altındaki çocuklarda 214 binden fazla ölüme sebebiyet vermektedir. Rota virüsünden ölümlerin neredeyse %90’ından fazlası düşük gelirli grupta yer alan ülkelerde görülmektedir. Ülkemizde rota virüsünün etkin tedavisi yapılmakta olup, ölüm oranı oldukça düşüktür.

Rota Virüsü Belirtileri

Rota virüsü belirtileri birçok kişi tarafından merak edilen bir diğer konu olarak öne çıkıyor. Rota virüsüne maruz kalan çocuklarda genellikle 2 gün sonra klinik belirtiler ortaya çıkmaya başlar. İlk görülen belirtiler genelde yüksek ateş ve kusma olarak bilinir. Bunun ardından 3 – 8 gün boyunca devam eden sulu ishal görülmeye başlar. Özellikle de bu dönemde kusmayla birlikte ishalin görülmesi vücudun büyük oranda su kaybetmesine neden olur.

Ayrıca rota virüsü enfeksiyonu son derece yaygın bir şekilde karın ağrısı şikayetlerine de neden olmaktadır. Rota virüsünün tanısı ortaya çıkan belirtiler ve uzman doktor tarafından yapılacak fiziki muayeneyle konulmaktadır. Ek olarak, tanının doğrulanması açısından hastadan alınacak dışkı örneğinin laboratuvar ortamında analiz edilmesi gerekebilir.

Çocuklarda görülmekte olan rota virüsü belirtileri sık sık kusma, siyah renkli dışkı, uzun süreli ishal durumu, dışkıda kan ya da irin bulunması, huzursuzluk, 40 derece dolaylarında yüksek ateş, uyuşukluk, ağız kuruluğu şeklinde görülür. Ayrıca nadiren de olsa vücuttaki su kaybına bağlı olarak ağlarken gözyaşı çıkmaması, idrara çıkamama ya da olağandan az çıkma gibi belirtiler de görülmektedir.

Eğer çocuklarda rota virüsüne ilişkin belirtiler görülüyorsa acilen doktora başvurmakta fayda vardır. Ayrıca rota virüsü yetişkinlerde de görülmekte olan bir rahatsızlıktır. Rota virüsü yetişkinlerde eğer bireyin başka bir rahatsızlığı yoksa hafif semptomlar göstermektedir. Rota virüsü yetişkinlerde de aynı belirtilerle kendini göstermektedir.

Eğer çocuğunuzda bu tür belirtiler görüyorsanız, Üsküdar Özel Hürrem Hastanesi doktorları ile görüşebilir, hastalığın seyrine göre gerekli tedaviye başlayabilirsiniz.

Rota Virüsü Nasıl Bulaşır?

Rota virüsü ile enfekte olan bir bireyde belirtilerin ortaya çıkmasından birkaç gün öncesinde ve semptomların hafiflemesinin ardından 10 günlük sürede rota virüsü bulunur. Rota virüsü bu süre boyunca enfekte olan bireylerde semptom bulunmasa dahi başkalarına bulaştırılabilir. Özellikle de elden ağıza temas en önemli bulaş yolu olarak öne çıkmaktadır. Rota virüsüyle enfekte olan kişilerin başka birine bulaştırmamak adına tuvalet sonrası el hijyenine son derece dikkat etmeleri gerekir. Ayrıca çocuklarının tuvaleti kullanmasına yardımcı olan, bezini değiştiren bireylerinde hijyene dikkat etmesi gerekir. Aksi takdirde kapı kolu, uzaktan kumanda, oyuncak gibi nesnelere temas eden ellerden dolayı bulaş gerçekleşebilir.

Rota Virüs Tedavisi

Rota virüsü tedavisi olarak özel olarak belirlenmiş bir yöntemden söz etmek mümkün değildir. Antiviral ya da antibiyotik kullanımı rota virüs tedavisinde izlenen yöntemler değildir. Enfeksiyon genelde 3 – 7 gün içerisinde kendi kendine iyileşme göstermektedir. Bebeklerde rota virüsüne bağlı olarak enfeksiyon görülmüşse doktorun kararına bağlı olarak sıvı takviyesi yapılabilir. Eğer bebek emzirme çağında ise bebeğin istediği kadar emmesine izin vermek doğru bir yaklaşım olacaktır. Daha büyük çocuklarda ise en doğru yöntem dinlenmeye teşvik etmek olacaktır. Rota virüsüyle enfekte olan çocukların beslenme düzeninde tam tahıllı ekmek ya da kraker, yoğurt, yağsız et, meyve ya da sebze gibi ek şeker içeriği bulunmayan besinlere yer vermek doğru bir yaklaşım olacaktır. Ayrıca bu süreç boyunca bol bol sıvı tüketmekte de fayda vardır. Bu sayede vücudun su kaybının önüne geçilebilir.

Rota virüsünden kaynaklanmakta olan enfeksiyon süreçlerinde elma suyu, gazlı içecekler, yoğurt dışında kalan süt ürünlerini tüketmekten kaçınmalıdır. Ayrıca ishal etkilerini arttıracak özelliklere sahip olan şekerli yiyeceklerden de uzak durmakta fayda vardır. Alkol, kafein ya da nikotin gibi mideyi tahriş edecek her türlü maddeden uzak durmakta önemli bir nokta olarak öne çıkar.

Rota virüsünün neden olduğu en ciddi komplikasyon dehidrasyon ya da başka bir deyişle su kaybıdır. Bu yüzden süreç boyunca sıvı tüketiminin kontrol altına alınmasında fayda vardır.

Rota Virüsü Risk Faktörleri Nelerdir?

Rota virüsü risk grubu özellikle de 0 – 3 yaş olarak öne çıkıyor. Bu yaş grubunda diğer yaş gruplarına göre enfeksiyon görülme riski çok daha yüksektir. Özellikle de çocuk bakım evi ya da kreş gibi ortamlar rota virüsünün yayılması açısından son derece elverişli ortamlardır. Bu nedenle bu ortamlarda yer alan çocukların risk altında olduğunu söylemek mümkündür. Ek olarak, bu çocukların bakımından sorumlu kişilerde risk altındadır.

Rota Virüsü Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Rota virüsü tedavisi esnasında dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Anne sütünün iyileşmede katkısı son derece yüksektir. Bu nedenle anne sütü tedavi boyunca kesilmemelidir.
  • Sıkı diyetlerin yapılması doğru değildir fakat şekerli ve yağlı içeceklerden mümkün olduğunca uzak durulmalı.
  • Ebeveynler genellikle bu süreçte çocukların iştahsız olmasından ve kilo kaybından şikayet ederler. Fakat bu süreçte ilk odaklanılması gereken şey çocukların sıvı kaybı yaşamamasıdır. Bu nedenle sıvı tüketimine dikkat edilmelidir. Çocuklar bu süreçte kilo verse dahi kaybettikleri kiloyu hızlı bir şekilde alırlar. Sıvı kaybının belirli bir düzeyin üstünde olması durumunda ağızdan alınan sıvıya ek olarak damardan sıvı takviyesi yapılması da gerekebilir.
  • Probiyotik kullanımı da hastalığın olumsuz etkilerini zayıflatmaktadır.
  • Rota virüs için belirlenecek diyetin çocuğa uygun hale getirilmesi, çocuğun seveceği şekilde düzenlenmesi gereklidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Rota virüsünden korunma yolları nelerdir?

Rota virüsünden korunmak için özellikle de tuvalet sonrasında kişisel hijyene dikkat edilmesi gereklidir. Özellikle de çocukların fazlaca bulunduğu ortamlarda tuvaletlere dikkat edilmesi önemlidir.

Rota virüsten korunma yolları nelerdir?

Rota virüsten korunmak oldukça güç bir durumdur. Sık görülen ve bulaşıcı olan bu hastalıktan korunmanın en iyi yöntemi aşıdır. Aşılar, üretici firmaya göre 2 ya da 3 doz şeklinde yapılmaktadır.

Rota virüs aşısı ne zaman yapılmalıdır?

Rota virüs aşılaması ilk 6 – 12 haftalık süreç içerisinde başlamalıdır. Aşının ilk dozu bebek 3 aylık oluncaya kadar yapılmış olmalıdır.

Rota virüsün en kötü etkisi nedir?

Rota virüs sonucunda ortaya çıkabilecek en kötü durum sıvı ve elektrolit kaybı olarak öne çıkar. Vücut sıvılarının ve elektrolitin kaybı, tedavinin nasıl yapılması gerektiğini belirler. Hastalık esnasında günde 10 – 20 defa tuvalete çıkılması ve sık sık kusma görülebilir. Bunun gibi durumlarda hastaların hastaneye yatırılması ve sıvı kazanımına yönelik tedavilerin uygulanması gerekebilmektedir.

Bir kere rota virüs olan çocuklar bir daha yakalanır mı?

Bir defa rota virüse yakalanan çocuklar, ilerde yeniden rota virüse yakalanabilmektedir. Fakat genellikle ilk yakalanmaya göre daha hafif etkiler görülecektir. Çünkü bağışıklık sistemi daha hazırlıklı halde olacaktır.

Rota virüste antibiyotik kullanılır mı?

Rota virüs hastalığında antibiyotik kullanımının herhangi bir faydasının olduğu kanıtlanmamıştır. Dolayısıyla rota virüs tedavisinde antibiyotik kullanımı tercih edilmemektedir.

Paylaş:

Rota Virüsü Nedir?

Rota virüsü, özellikle bebeklerde ve çocuklarda ishal durumuna, bağırsak enfeksiyonuna neden olabilen ayrıca bulaşıcılığı son derece yüksek bir virüstür. Her alanda bulunabilen ve 5 yaş altındaki çocukların hemen hemen hepsinde en az bir defa görülen bu durum, ağız yoluyla veya dışkı yoluyla bulaşmaktadır. Özellikle kış aylarında görülen bu salgın, diğer mevsimlerde de görülebilirken çocuklarda yüksek ateşe neden olabilmektedir.

Kişiden kişiye bulaşabilen bu virüste yetişkinlere oranla bebekler ve çocuklar yüksek risk altındadır. Hastalığı bulunan çocuklara temas edilmesi halinde veya bu çocukların temas ettiği ve öksürme yolu ile bulaştırdığı birtakım eşyalara dokunulması virüsün bulaşmasına neden olmaktadır. Daha çok kreşlerde ve çocukların toplu alanda eğitim gördükleri yerlerde sık olarak görülmektedir.

Rota Virüsünden Nasıl Korunulur?

Çoğu viral hastalıklarda olduğu gibi hijyen konusunda dikkatli olmak ve elleri düzenli bir şekilde yıkamak bu virüse karşı alınabilecek önemler arasında yer almaktadır. Bebekleri ve çocukları hastalıklı kişilerden uzak tutmak ve temas durumunu engellemek de önemlidir. Vücutta ciddi sıvı kaybına ve enfeksiyon oluşumuna neden olan virüsten korunmanın en etkili yolu ise bu virüsün aşısıdır. 

Rota Virüsü Aşısı

Rota virüsü aşısı yapılan kişilerde korunma oranı yüzde yüz olmasa da birçok araştırma düzenli bir şekilde bu aşıyı kullanan ülkelerde virüs kaynaklı oluşan etkilerden kaynaklı hastaneye yatma oranlarında yaklaşık yüzde 50-90 arasında bir azalma görülmektedir. İshal şikayeti ile hastaneye yatış oranlarında ise yaklaşık yüzde 20-50 oranlarında bir azalma durumu belirtilmiştir. 
Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklamada ise bu aşının ulusal aşı programlarında kesinlikle bulunması gerektiği yönündedir. Aşı uygulamalarının ardından ve aşılama programlarına girmesinden itibaren virüs hastalığının demografik yapısında farklılaşmalar görülmektedir. 

Rota Virüsü Aşısının Yan Etkileri Var mıdır?

Virüsten korunmak için uygulanan aşı, nadir de olsa birtakım yan etkilere neden olabilmektedir. Olası durumlarda bağırsak düğümlenmesine neden olabilir ve derhal müdahale edilmesi gerekir. Aşı öncesinde bu hastalığı yaşayan bebeklerde aşı sonrası hastalığın tekrar etme olasılığı bulunmaktadır. 
Aşının ortaya çıkardığı yan etkiler çoğunlukla hafif ve geçici durumlardır. Kişide yorgunluğa, az da olsa ateşe ve geçici ishale neden olabilmektedir. Çok az görülse de bazı kişilerde alerjik reaksiyonlar oluşabilir. 
Aşı yaptıran kişilerde aşı sonrası; ani mide bulantıları, kusma ve bağırsak hareketlerinde farklılık görülmesi halinde mutlaka bir doktora görünmeleri gerekmektedir.

Rota Virüsünün Belirtileri Nelerdir? 

Virüs enfeksiyonu çoğunlukla bulaştıktan sonra yaklaşık 2-3 gün içinde ilk belirtilerini göstermeye başlamaktadır. İlk görülen semptomlar ateş ve kusma olarak ortaya çıkabilir. Sonrasında ise kişide uzun süreli ishal görülebilir. Bu durumlarda vücuttan yüksek oranda su çıkacağı için sıvı kaybı fazla olur.
Enfeksiyonun karın ağrısına yol açtığı durumlar sık olarak görülmektedir. Virüsün yaygın olarak ortaya çıkardığı belirtilere ve muayeneye göre teşhis edilmektedir.
Tanı doğrulanması için dışkıdan bir örnek alınarak inceleme altında tutulabilir. Bu durum çocuklarda ve yetişkin kişilerde farklı olarak görülebilmektedir. 
Çocuklarda karşılaşılan rota virüsü belirtileri şu şekildedir:

  • 1 günden uzun süren ishal
  • Çok sık kusma
  • Dışkıda kan ya da irin olması
  • Çok yüksek ateş (40 dereceden yüksek)
  • Halsizlik, uyuşukluk
  • Ağız kuruluğu
  • İdrara az çıkma ya da hiç çıkmama
  • Dışkı renginin siyah olması

Yetişkinlerde görülen rota virüsü belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Tüketilen sıvıların 1 günden uzun süre vücutta kalması 
  • İshal durumunun 2 günden fazla devam etmesi
  • Mide bulantıları, kusma ve bağırsak hareketlerinin sıklığı
  • 40 dereceye yakın yüksek ateş
  • Susuzluk ve ağız kuruluğu
  • İdrara çıkmada zorluk
  • Çok fazla halsiz hissetme
  • Baş dönmesi

Bu gibi durumların ortaya çıkması halinde kişi mutlaka uzman bir doktora görünmelidir.

Rota Virüsü Nasıl Bulaşır?

Vücudunda virüs bulunan bir bireyin dışkısında yaklaşık 2 haftaya yakın bulunabilirken belirti olsun veya olmasın elden ağza temas ile hızlıca başka kişilere bulaşabilir. Bu nedenle el temizliği bulaşma konusunda çok büyük önem taşır ve hijyene önem vermek gerekmektedir. Kişide virüs bulunduğu halde tuvalet sonrası ellerini yıkamıyorsa bulaştırma riski çok fazladır. 
Bebek veya çocukta virüs varsa ve ebeveynler, bebeğin bezinin değişmesi veya çocuğa tuvaleti kullanmasında yardımcı olması sonrasında hem birey hem de çocuk ellerini temizlemiyor ve yıkamıyorsa temas edilen herhangi bir nesne ya da eşyadan başkalarına bulaşabilmektedir. Temas edilen yüzeyler temizlenmediği takdirde virüs haftalarca o yüzeyde kalabilir ve bulaşıcılık durumu devam edebilir.
Virüsün farklı türleri olması nedeniyle aşı olunması durumlarında bile bulaşma durumu mümkündür. Ancak aşı sonrasında enfeksiyonlar ya da tekrarlayan durumların şiddeti daha az seyreder. 

Rota Virüsü Nasıl Tedavi Edilir?

Bu virüsün tedavisi için bu türe özgü bir yöntem bulunmamaktadır. Çoğunlukla enfeksiyon durumları yaklaşık 1 hafta içerisinde kendi kendine iyileşme göstermektedir. Bebeklerde görülmesi halinde doktor kontrolü sonrası ve doktorun önerisine göre sıvı verilebilmektedir. 
Bebek emzirme dönemlerindeyse ve bu şekilde beslenme sağlanıyorsa isteğine bağlı olarak devam edilmesi gerekmektedir. Ancak mama ile beslenen bebeklerde doktor önerisi ve tavsiyesi ile birlikte belirlenen ölçüde oral rehidrasyon sıvısı verilebilir.
Çocuklarda ise dinlenme ve istirahat önerilmektedir. Doktor tavsiyesi üzerine ve doktorun önerdiği besinler tüketilmelidir. Ayrıca bol bol sıvı tüketimi çok önemlidir. Çocuğa meyve, sebze, yağ bulunmayan et, yoğurt gibi besinler verilebilir.
Virüsün neden olduğu enfeksiyon dönemlerinde gazlı sıvılardan, elma suyu ve yoğurt dışı bulunan süt ürünlerinde ve ishali çok daha fazla ilerletecek şekerli gıdalardan uzak durulmalıdır. Kafein ve alkol gibi mideye zarara verebilecek maddeler kullanılmamalıdır. 
Vücudun su kaybetmesi virüsün neden olduğu önemli bir durumdur. Bu gibi durumlarda kişinin bol miktarda sıvı alması ile ev ortamında iyileşme sağlanabilir. Bazı durumlarda şiddetli olarak yaşanan su kaybı hastane ortamında itravenöz sıvı alımını gerektirebilir. 

Rota Virüs İshali Diğer İshallerden Nasıl Ayırt Edilir?

Virüsün neden olduğu ishal durumu adenovirüs ishali ile benzerlik gösterdiği için sık karıştırılmaktadır. Ayırt etmek ve tanı konulabilmesi bakımından dışkıdan örnek alınıp incelenmesi gerekmektedir. İncelemeler ve tahliller sonucu dışkıda kan bulunmadığında ayırt edilir ve antijenin pozitif çıkması halinde meydana gelir. 

Kimler Riskli Gruptadır?

Hastalık bakımından kreşe ya da bakımevine gitmekte olan çocuklar ve çocuk hastanelerinde tedavisi yapılan çocuk hastalar daha fazla riskli gruptadır. Ayrıca el temizliğine önem vermeyen kişiler ve yüze temas etmeyi alışkanlık haline getiren kişiler risk grubunda yer almaktadır.

Rota Virüsü Ne Yemeli?

Bebeklerde anne sütü çok önemlidir. Çocuklarda ise bol su tüketimi, yoğurt, muz, yağsız et, sebze ve meyve tüketilebilir. Ancak bu virüsü taşıyan ve enfeksiyonlara neden olan hastalara doktor tavsiyesi üzerine tüketmeleri gereken besinler aktarılmaktadır. Doktorun önerdiği yiyeceklerin tüketilmesi ve bol miktarda su tüketilmesi iyileşme konusunda fayda sağlamaktadır.

Rota Virüs Tedavisinde Nelere Dikkat Edilir?

Bebeklerde devam eden emzirme dönemlerinde anne sütü kesilmemelidir. İshal durumlarının yaşanması halinde sıkı diyetler önerilmezken yağlı ve şekerli gıdalarda uzak durulması önerilmektedir. Bu süreçte bol miktarda su tüketilmeli ve yemek yenmesi konusunda çocuk zorlanmamalıdır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir