regl 12 gün gecikti / Adet Olamıyorum Ne Yapmalıyım? | Bahçeci Tüp Bebek

Regl 12 Gün Gecikti

regl 12 gün gecikti

Adet Gecikmesinde Normal Süre Kaç Gündür?

Planlı bir gebelik sürecine girmek isteyenler ya da elinde olmadan hamilelik şüphesi yaşayan kadınlar gün arasında bir gecikmede akıllarına hemen gebeliği getirebiliyor.  Adet döngüsü kadınlarda gün arasında gerçekleşiyor.  28 günden önce ya da 35 günden sonra adet sürecine giren kadınlar için çok sayıda faktör ortaya atılabilir.

Hamile kaldıysanız istisna olan süreçler dışında doğum gerçekleşene kadar adet görmezsiniz. Adet gecikmesi 7 güne kadar olabilir. 7 günden sonraki adet gecikmelerinde aklınıza hamilelik ihtimalini getirebilirsiniz. Bu konuda daha kesin düşünebilmek için kendi gecikme normallerinizi de dikkate alın. Bazı kadınlarda belli sürede gecikme belli sebeplerden sık karşılaşılan bir durum olabilir.  Genel olarak bir önceki adetten geçen 35 günden sonraki her gün hamilelik şüphesini güçlendirecektir.

Adet Gecikmesinde Kaç Günde Hamilelik Testi Yapılır?

Adet gecikmesi, birçok etmene bağlı olarak görülebiliyor. Birçok faktöre bağlı olarak adet döngüsünde bozukluk yaşayabilirsiniz. Adet döngünüzde beklenmeyen bir gecikme yaşandıysa diğer belirtiler de söz konusuysa gebelik en güçlü ihtimallerden biri olacaktır. Bu yönde bir şüpheniz varsa evde ya da hastaneye giderek gebelik testi yaptırmalısınız. Önceki adetinizden 35 gün geçtiyse ve adet gecikmenize yol açtığını bildiğiniz kesin bir durum yoksa  bu günden sonra gebelik testi yaptırabilirsiniz.

Hamilelikte Adet Gecikmesinden Sonra Hangi Belirtiler Görülür?

Adet gecikmesi yaşayan kadınlarda en güçlü ihtimallerden birinin gebelik olduğunu belirttik.  Gebelik fikrinin güçlenmesi adına adet gecikmesinden sonra görülen bazı güçlü belirtilere de dikkat etmelisiniz. Hamilelikte adet gecikmesinden sonra şu belirtiler görülmeye başlayacaktır;

Yumurtlama döneminde ortaya çıkan akıntı östrojen hormonunun artmasına bağlı olarak artar. Adet gecikmesi döneminde akıntı miktarınızda belirgin bir artış varsa hamilelik fikri güçlenebilir. Ayrıca adet gecikmesi yaşıyorsanız ve normal kanamalarınızdan daha açık renkli bir kanama yaşadıysanız erken gebelik belirtisi olması daha güçlü ihtimaldir.

Regl döneminde yaşadığınız sancılara benzeyen sancılar yaşayabilirsiniz.  Adet sancısından ayırabilirseniz hamilelik belirtisi olarak algılayabilirsiniz.  Bu sancılar regl dönemindeki kramplara benziyor.

Erken gebelik döneminde daha sık tuvalet ihtiyacı görülür.  Bu durum hamilelik boyunca sürebilir.

Rahim bölgesinde başlayan gebelikle birlikte çok sayıda değişim yaşanır.  Vücut ısısında da değişimler yaşanmaya başlar.  Ateşlenmiş hissi yaşayan kişiler hamilelik belirtileri yaşıyor olabilir.

Hamilelik döneminde progestoren seviyesinde belirgin bir artış görüldüğü için kabızlık sorunu yaşanabilir. Bu hormon iç organlarda besin akışını yavaşlattığı için bol su içmeli, lifli gıdalar tüketmeli ve egzersiz yapmalısınız.

Gebelik sürecinin başındaysanız hormonlarınız artacaktır. Buna bağlı olarak tırnaklarınız çok daha kısa sürede uzamaya başlayacaktır.

Erken hamilelik döneminde adet gecikmesiyle birlikte hiç rahatsız etmeyen kokular sizi rahatsız etmeye başlar. Buna ek olarak bazı yemekler size daha lezzetli ya da kötü gelmeye başlayabilir.

anneliğe doğuş doğum elbisesi

 

Erken gebelik belirtileri arasında göğüslerde hassasiyet de olacaktır. Adet belirtilerinden de olan göğüs hassasiyeti gebelik sürecinde memelerde şişme, ağrıma ve dokunamayacak kadar hassasiyet şeklinde ortaya çıkabilir.

Hamilelik sürecinde ilk 3 ay mide bulantısı en yoğun görülen belirtiler arasındadır. hormon değişiklikleriyle birlikte fiziksel değişimler mide bulantısına yol açar. Genel olarak sabah mide bulantısı görülür.  Bazı kadınlarda  hiç görülmeyebilir.

Erken gebelik belirtileri arasında adet gecikmesiyle birlikte aşırı yorgunluk ve uyku hissi de vardır. Sizler düzenli saatiniz den daha erken uyumak isteyebilir ve sabah kalkarken zorlanmaya başlayabilirsiniz.  Hormonlarınız sizi sürekli yoracaktır.

Hamileliğin ilk haftalarında anne adaylarında bir anda iştah kaybı ya da iştah artması durumları görülebilir.

Kan basıncı değişimlerine bağlı olarak gebelik sürecinde  20 gün sonrasında progesteron ve östrojen hormonu artışına bağlı baş ağrıları yaşanabilir.

Hamilelik dönemine girdiğiniz de adet sürecinde olduğu gibi hormonlardaki değişime bağlı ani duygu değişimleri yaşayabilirsiniz.

Adet gecikmesi belirttiğimiz gibi en sık görülen hamilelik belirtileri arasındadır. Erken hamilelik belirtileri arasında en güçlüleri arasında olan adet gecikmesiyle birlikte belirttiğimiz erken hamilelik belirtilerinden birini ya da birkaçını yaşıyorsanız hamilelik testi yapabilirsiniz. 

Adet gecikmesi en fazla kaç gün normaldir? Adet kaç gün gecikirse tehlikeli olur?

Adet gecikmesi, hamileliğin en belirgin belirtilerinden bir tanesidir. Dolayısıyla adeti geciken bir kadının aklında, ilk olarak hamilelik şüphesi uyanır. Bu konuda en sık yapılan araştırmaların başında günlük adet gecikmesi hamilelik belirtisi mi sorusu gelse de bu soruna yol açabilecek pek çok faktör mevcuttur. Gecikmenin varlığından söz edebilmek için ise öncelikle kaç günde bir adet görülür sorusunun yanıtı hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.

NORMAL ŞARTLAR ALTINDA KAÇ GÜNDE BİR ADET GÖRÜLÜR?

Hormonal bir problemi olmayan, stres, depresyon, düzenli ilaç kullanımı, sigara ve alkol tüketimi gibi faktörlerden uzak bir kadının normal şartlar altında gün arasında adet görmesi beklenir. Kişiden kişiye ve çeşitli durumlar dolayısıyla değişkenlik göstermesi mümkün olan bu süreçte, ergenlik ve menopoz dönemlerinde farklılık yaşanabilir.

Hamilelik Ne Zaman Ve Kaç Günde Belli Olur? İdrarda Ve Kanda Gebelik En Erken Ne Zaman Çıkar?

ADET GECİKMESİ EN FAZLA KAÇ GÜN NORMALDİR?

Ergenlik ve menopoz dönemlerinin yanı sıra her kadının yılda kez adet gecikmesi problemi ile karşı karşıya kalması normal karşılanır. Fakat bu sorunun kronik bir hal alması ya da gecikmenin aşırı derecede uzun sürmesi hamilelik veya başka bir durumun varlığının habercisidir. Böyle durumlarda genel olarak doktora başvurmaya gerek görülmese de vücutta bir anormallik olduğunun bilincinde olunmalı ve konuyla ilgili mutlak suretle doktor görüşü alınmalıdır.

Çoğu kadın 28 günde bir adet görür. Fakat bu periyot kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir, 35 güne kadar çıkabilir. Buradan yola çıkarak bir önceki adetin üzerinden 40 gün geçmiş olması halinde acil olarak bir jinekoloğa başvurulması önerilir.

İlk adet belirtileri nelerdir? En belirgin adet olma belirtileri nedir ve adet gecikmesi neden olur?

ADET GECİKMESİ NE ZAMAN TEHLİKELİDİR?

Regl periyodunda yılda 2 seferden fazla gecikme yaşanıyor ve gecikme ile birlikte ağrı, acı gibi problemler yaşanıyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Adet kanamasının 10 gün kadar gecikmesi, hormonal, fiziksel ve ruhsal pek çok problemin habercisi olabilir. Dolayısıyla böyle bir durumda doktora başvurmak için geç kalınmaması önerilir.

Adet gecikmesine ne iyi gelir? Adet neden gecikir? Adetim gecikti diyenler için çözüm önerileri

Adet Gecikmesi

Âdet gecikmesi, çoğu kadının çeşitli nedenlere bağlı olarak hayatının bir döneminde yaşadığı bir sorundur. Âdet döngüsü çoğu kadın için 28 gündür. Bununla birlikte, bu döngünün daha kısa ya da uzun olduğu dönemler de olabilir. Bazı kadınlarda döngü 21 gün ila 40 gün arasında görülebilir. Belli bir zaman döngüsüne uymayan, farklı aylarda erken ya da geç görülen ve devam etme süresi değişen döngüler, çeşitli hastalıklarla ya da ruhsal değişimlerle ilgili olabilir. Ciddiye alınması gereken âdet gecikmesi için tedavi planı ise rahatsızlığın altında yatan nedenin saptanmasıyla yapılır.

Âdet Gecikmesi Nedir?

Sağlıklı kadınlarda normal âdet döngüsü, son kanamanın başlama tarihinden itibaren 28 gündür. Bununla birlikte gün arası da normal kabul edilebilir. Döngünün her seferinde birkaç gün değişmesi de normal bir durumdur. Kanamaların bu döngü dışında görülmesi ise âdet gecikmesi olarak adlandırılır.

Normal bir âdet döngüsü sırasında kadınların yumurtalıklarının birinden yumurta salınır. Bir sperm tarafından döllenmeyen yumurta, kan ve dokularla birlikte vücuttan atılır. Bu kanama ortalama 5 gün sürer. Daha sonra döngü, aylık olarak kendini tekrar eder.

Bazı dönemlerde ise stres gibi duygudurumlar, çeşitli dış etkenler ya da hastalıklar nedeniyle bu döngü bozulabilir. Bu durumda döngü dışında anormal kanamalar görülür.

Âdet Gecikmesi Neden Olur?

Âdet kanamasının gecikmesinin bazı yaygın nedenleri şunlardır:

• Gebelik,

• Aşırı stres,

• Ani kilo kaybı,

• Aşırı kilolu olmak,

• Gün içinde çok fazla egzersiz yapmak,

• Doğum kontrol hapı kullanmak,

Menopoz ya da erken menopoz,

• Polikistik over sendromu,

• Kontrolsüz diyabet,

• Kalp hastalıkları,

• Aşırı aktif tiroit bezi.

Herhangi bir faktöre bağlı olarak yaşanan uzun süreli stres, hormonları etkileyerek âdet gecikmesine ve menstrüal dönemin normalden daha ağrılı geçmesine neden olabilir. Stres, gecikmenin yanı sıra kanamanın erken olmasının da nedenlerinden biridir. Meditasyon, yoga, yüzme ve koşu gibi egzersizler stresin azalmasına yardımcı olabilir. Ancak, gün içinde aşırı egzersiz yapmak da stres seviyesini artırır. Bu durumda yağ seviyesi de düşeceği için yumurtlama gecikebilir ya da durabilir.

Menopoz, kadınlarda yaşlanmanın doğal bir parçasıdır. Genellikle yaşlarında görülür. Menopoz dönemine yaklaşan kadınlarda âdet gecikmesi görülebilir. Bunun nedeni, östrojen seviyesinin düşmeye başlaması ve yumurtlamanın düzensiz hâle gelmesidir. Menopozdan sonra ise kanamalar tamamen durur.

Aşırı ve ani kilo kayıpları, âdetin gecikmesinin nedenleri arasında bulunur. Günlük alınan kalorinin büyük oranda kısılması, yumurtlamak için gerekli olan hormon üretimini olumsuz olarak etkiler. Özellikle vücut kitle indeksi ve altında olan bireylerde âdet gecikmesi görülebilir.

Bu durumun tam tersi olarak, aşırı kilo da âdet döngüsünün düzensizleşmesinin önemli nedenlerden biridir. Aşırı kilolu kadınlarda östrojen hormonu fazla miktarda üretilir. Fazla östrojen, âdet kanamasının gecikmesine neden olabilir. Özellikle vücut kitle indeksi 30 ve üzerinde olan kadınlar bu risk grubuna dahildir.

Doğum kontrol hapları kullanmak, döngü içinde bir kanamanın atlanmasına neden olabilir. Bu durum çoğu kadın için normal kabul edilir. Özellikle yalnızca progesteron içeren haplar âdetin gecikmesine neden olur. Hapların bırakılmasıyla birlikte âdet döngüsünün normal seyrinde ilerlemesi beklenir.

Polikistik over sendromu ise üreme hormonlarına etki eden, kadınlarda yaygın olarak görülen ve tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bu hastalık, yumurtalıklarda içi sıvı dolu kistlerin oluşmasına neden olur. Çoğunlukla küçük ve zararsız olan bu kistler genel olarak herhangi bir rahatsızlığa ya da ağrıya neden olmaz, ancak âdet döngüsünün bozulmasına neden olabilir

Kan şekeri değişiklikleri ve hormonal bozukluklara sebep olan diyabet ya da çölyak gibi bazı kronik hastalıklar da âdetin gecikme nedenleri arasında bulunur. Otoimmün bir hastalık olan çölyak, glüten alerjisine bağlı olarak sindirim sisteminde tahribata yol açar. Hipertiroidi ve hipotiroidi de hormonları etkileyerek âdet gecikmesine neden olabilir. Bu gibi durumlarda, uygun tedavinin ardından döngünün normale dönmesi beklenir.

Âdet Gecikmesinin Belirtileri Nelerdir?

Âdet gecikmesinin yaygın olarak görülen belirtisi, kanamanın bir önceki kanamayı takiben gün içinde gelmemesidir. Bununla birlikte, pek çok hastalığa bağlı olarak görülen âdet gecikmelerinde farklı belirtiler de görülebilir.

Âdet gecikmesi yaşayan kadınlarda görülen yaygın belirtiler şu şekildedir:

• Aşırı kıllanma,

• Baş ağrısı,

• Kasık bölgesinde ağrı,

• Yüz başta olmak üzere vücudun farklı bölgelerinde ortaya çıkan sivilceler,

• Aşırı kilo alma ya da verme.

Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Âdet gecikmesi, özellikle uzun süreli görülüyorsa farklı hastalıkların belirtisi olabilir. Bu nedenle, teşhis ve tedavi için kadınların bir sağlık kurumuna başvurmasında fayda bulunur. Jinekoloji ya da endokrinoloji muayenelerinde hastaların ve ailelerinin tıbbi geçmişleri, yaşanılan stres gibi duygusal sorunlar, kilo değişiklikleri, egzersiz yapma sıklığı gibi noktalar dinlenir. Ayrıca kadınların yaşı da önemli bir faktördür. Tıbbi bir durumun neden olabileceği âdet gecikmelerinde hastalar farklı bölümlere yönlendirilir.

Muayene öncesinde, âdet kanamasının başlangıç ve bitiş tarihlerinin not alınması faydalı olur. Tanı sürecinde herhangi bir hastalıktan şüphelenilmediği takdirde âdet döngüsünün belirli bir süre izlenmesi istenebilir.

Tanı için kan testlerinin yanı sıra ultrason, MR ve tomografi gibi yöntemlerden de yararlanılır. Kan testleri, anormal seviyede seyreden hormonların olup olmadığı konusunda bilgi alınmasını sağlar. Hipofiz bezi ya da üreme sistemindeki herhangi bir bozukluk içinse görüntüleme yöntemlerinden faydalanılır.

Âdet Gecikmesi Tedavisi Nasıl Olur?

Âdet gecikmesi tedavisi için öncelikle gecikmenin nedenleri belirlenir. Stres ya da beslenme bozuklukları gibi hormonları etkileyen nedenlerden kaynaklanan âdet gecikmelerinde kadınların yaşam koşullarında değişiklik yapması gerekir.

Âdet gecikmesinin nedeni polikistik over sendromu ise tedavide progesteron içerikli doğum kontrol hapları kullanılması önerilebilir. Ancak, doğum kontrol hapları da gecikmenin nedeni olabilir. Bu durumda hapların bırakılmasıyla döngünün normal seyrine dönmesi beklenir.

Erken menopoz vakalarında, hormon replasman tedavisinden (HRT) ya da doğum kontrol haplarından faydalanılır. Aşırı aktif tiroit bezinin fazla miktarda hormon üretmesi sebebiyle yaşanan âdet gecikmelerinde ise ilaç tedavisi uygulanabilir.

Bahçeci Sağlık Grubu

Adet Olamıyorum Ne Yapmalıyım?

Adet döngüsü, üreme çağındaki kadınlarda ayda bir kanama gerçekleşmesi ile yenilenen biyolojik bir döngüdür. Kadın vücudu her ay bir tane yumurta hücresi üretir ve rahim iç tabakasını hamilelik için hazırlar.

Döllenmenin gerçekleşmemesi halinde adet kanaması gerçekleşir, döllenmeyen yumurta hücresi ile rahim iç tabakaları vajinal kanama yoluyla dışarı atılır.

Bu süreç tamamen hormonal dengenin denetiminde ilerlediğinden, hormon düzeylerinin kandaki değişimi ile birlikte adet kanaması öncesinde kadında gerginlik, sinirlilik gibi durumları içeren premenstrual sendrom yaşanabilir.

Ortalama bir adet döngüsü 28 gün sürer. Fakat döngünün süresi her kadında farklı olduğundan gün aralığındaki adet döngüleri normal ve sağlıklı kabul edilir. Döngü süresindeki birkaç günlük değişiklikler genellikle normal kabul edilir.

Fakat 25 günün altındaki adet döngüsü sık adet görmeyi, döngünün 35 günün üzerine çıkması ise adet gecikmesini ifade eder. Kadınların başına sıklıkla gelen bir durum olduğundan ve her zaman bir hastalığa bağlı olarak görülmediğinden yılda iki defaya kadar normal kabul edilir.

Bunun dışında sürekli olarak adet gecikmesi sorunu yaşayan kadınlar ise mutlaka bir jinekoloji uzmanına başvurmalı ve detaylı muayeneden geçmelidir.

Adet Olamıyorum Neden?

Adet gecikmesi, doğurganlık dönemindeki kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen bir sorundur. Mevsim değişiklikleri, geçirilen hastalıklar, kullanılan ilaçlar, stres ve çevresel birçok etken adet gecikmesine neden olabilir.

Bu nedenle kadınlarda yılda 2 kez adet gecikmesinin yaşanması normal olarak değerlendirilmektedir. Fakat adet gecikmesinin sürekli olarak tekrarlaması genellikle jinekolojik bir hastalığı veya hormonal düzeni etkileyen herhangi bir sağlık sorununu işaret eder. Adet (regl) gecikmesine yol açabilecek birçok sağlık sorunu mevcuttur.

Kadınlarda menstrual siklusun düzenli şekilde devam etmesi için beyinde hipotalamus adlı bölgeden hipofiz bezine bir uyarı yapılır ve FSH ve LH adlı iki hormon üretilerek kana geçirilir.

Hipofiz bezinde üretilen bu hormonlar yumurtalıklarda folikül gelişimini uyarır ve yumurtlamanın gerçekleştirilmesini sağlar.

Yumurtalıklarda gelişen foliküller östrojen ve progesteron hormanlarını üretir, bu hormonlar ise rahim iç tabakasının gebeliğe hazır hale gelecek şekilde kalınlaşmasını sağlar.

Yumurtlamanın gerçekleşmesinin ardından gebelik oluşmamış ise yumurtalıklardaki corpus luteum adlı sarı cisimden progesteron hormonu salgısı durdurulur ve bu hormonun düzeyindeki ani düşüş adet kanamasını başlatır.

Rahim iç tabakasındaki dökülmeyle başlayan kanama ile birlikte vücut yeni bir menstrual döngüsüne başlar. Bu mekanizma içerisinde yer alan herhangi bir hormon, salgı bezi veya organa ilişkin bozukluk adet gecikmesine yol açabilir.

Kadınlarda ilk adet döngüsü genellikle yaşlarında başlar. Ergenlikle birlikte başlayan adet kanamaları başlangıçta düzenli olmayabilir.

Bir süre sonra herhangi bir sağlık problemi bulunmayan genç kızlarda adet kanamaları düzene girer. yaşlarından sonra adet kanamaları zamanla düzensizleşir ve bir süre sonra tamamen kesilir.

Doğurganlığın son bulduğu bu dönem menopoz olarak adlandırılır. Bu iki durumun haricinde düzenli olarak adet gören kadınlarda yılda iki kezden fazla adet gecikmesi söz konusu ise detaylı bir sağlık muayenesi yapılarak sorunun nedeni tespit edilmelidir.

Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek içintıklayın.

Adet Olamıyorum Hamile miyim?

Cinsel birliktelikte bulunan doğurganlık çağındaki kadınlarda adet gecikmesinin en önemli nedeni hamileliktir. Adet gecikmesi aynı zamanda hamileliğin ilk ve en önemli belirtisi olarak kabul edilir.

Gebelik planlayan kadınlarda adet kanamasındaki gecikmenin hamileliği işaret ediyor olma olasılığı daha da yükselir. Normal şartlarda adet kanamasında 7 güne kadar bir gecikmenin bulunması normal olarak kabul edilir.

Gecikmenin 7 günden uzun sürmesi halinde ise aktif cinsel yaşantısı olan kadınlarda öncelikle hamilelik testi yapılmalıdır.

Gebelik testi için eczanelerde kolaylıkla bulunabilen ve ev ortamında yapılabilen idrar testleri tercih edilebilir. Bu testler tamamen idrardaki Beta-HCG hormonu düzeylerini ölçerek gebe olup olmadığınız hakkında bilgi verir.

Küçük de olsa bir yanılma payı bulunduğundan daha kesin sonuç veren kan testlerinin tercih edilmesinde yarar vardır. Gebelik testi sonucu pozitif olan kadınlar hamilelik takibi için doktorlarına başvurmalıdır.

Gebelik testi sonucu negatif ise adet gecikmesine herhangi bir sağlık sorununun neden olup olmadığının araştırılması için jinekolojik muayene yaptırılmasında fayda vardır.

Adet gecikmesi yaşayan kadınların merak ettiği konulardan bir tanesi de gebelik testinin ne zaman yapılması gerektiğidir. Adet döngüsü düzenli olmayan kadınlarda cinsel ilişkinin üzerinden 21 gün geçmesinin ardından gebelik testi gerçekleştirilebilir.

Bunun haricinde adetin 7 güne kadar gecikmesi normal kabul edildiğinden döngünün 35 güne ulaşması ve halen kanamanın başlamamış olması durumunda da hamilelik testi yapılabilir.

Adet Olamıyorum Hamile de Değilim

Aktif cinsel yaşamı olmayan veya gebelik testi negatif olarak sonuçlanmış olan kadınlarda adet gecikmesinin nedeni hamilelik değildir. Bu durumda gecikmenin nedenine yönelik ileri araştırmalar yapılmalıdır.

Yılda iki defaya kadar olan gecikmelerde genellikle stres, mevsim değişimi, iş değişikliği, ortam değişikliği, yeni bir ilaca başlamış olma gibi nedenler rol oynar. Bunların dışında adet gecikmesinde rol oynayabilecek bazı sağlık sorunları şunlardır:

  • Polikistik over sendromu
  • Yumurtalık ve rahimdeki kistler
  • Miyom ve polipler
  • Yumurtalık, rahim ve rahim ağzı kanserleri
  • Hormonal bozukluklar
  • Erken menopoz
  • Tiroid hastalıkları
  • Aşırı kilo, obezite veya aşırı zayıflık
  • Doğum kontrol haplarının kullanımı
  • Kronik hastalıklar
  • Hipofiz bezi tümörleri

Yukarıdaki durumlar adet gecikmesine neden olabilecek sağlık sorunlarından bazıları olup adet gecikmesi yaşayan kadınlarda bunlardan herhangi birinin söz konusu olabilme ihtimaline karşı, detaylı bir jinekolojik muayenenin yapılmasında fayda vardır.

Adet Belirtileri Var Ama Adet Olamıyorum

Adet kanamasının yaklaşması ile birlikte kadınlarda birtakım belirtiler görülebilir. Bunlar arasında göğüslerde şişkinlik, hassasiyet, duygu durumu değişiklikleri, sinirlilik hali, lekelenme şeklinde kanama, karın ve bel bölgesinde kramplar gibi semptomlar yer alır.

Bunlardan bazıları hamilelik belirtileri arasında da yer alır. Adet belirtileri ile hamilelik belirtileri arasındaki en temel fark ise karın ağrısıdır.

Adet belirtisi olan karın ağrısı daha şiddetli ve karnın alt bölgesinde veya belde hissedilirken hamilelikte midenin alt kısmındaki kramplar şeklinde görülebilir.

Mide bulantısı, adet öncesinde çok nadir olarak görülür ve hamilelikte çok daha yaygındır. Adet öncesi dönemde ortaya çıkan belirtiler hormon seviyelerinin değişimine bağlı olarak ortaya çıkar.

Adet kanamasının başlaması ile birlikte bu belirtiler hafifler ve son bulur. &#;Adet olamıyorum çok sinirliyim, adet olamıyorum hamile de değilim&#; gibi yakınmaları olan kadınlarda eğer bir önceki adetin ilk gününün üzerinden 35 gün geçmişse bir jinekoloji uzmanına başvurmak gerekir.

Yapılacak sağlık kontrolleri sonucunda adet gecikmesine neden olan faktörler belirlenebilir. Pek çok nedeni olabilse de regl (adet) kanamasındaki gecikmenin her zaman bir nedeni olmak zorunda değildir.

Bu nedenle bu sorunu yaşayan kadınların yersiz endişelere kapılmak yerine bir sağlık kuruluşuna başvurmaları en doğru seçenek olacaktır.

Eğer siz de adet gecikmesi sorunu yaşıyorsanız ve &#;adet olamıyorum neden&#; diye merak ediyorsanız bir kadın hastalıkları uzmanına muayene olmanızda fayda vardır.

Yapılacak muayeneler sonucunda menstrual döngüdeki aksaklıklara neden olan bir hastalığınız söz konusu ise erken dönemde teşhis edilmesini sağlayarak tedavinize bir an önce başlayabilirsiniz. Randevu talepleriniz ve tüm sorularınız için 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir