refakat izni raporu örneği / Memurlarda Refakat İzni Rehberi - Uzman Yazısı

Refakat Izni Raporu Örneği

refakat izni raporu örneği

Refakat İzni

Paylaş

Usulüne göre alınmış sağlık kurulu raporuna istinaden, refakat izni kullanabilecek personelin talebi üzerine kurumları tarafından verilmesi zorunlu olan, izinli olunan dönemde ücret ve tüm özlük haklarının korunduğu, istisnai bir izin türüdür. 

HANGİ STATÜDE ÇALIŞANLARA NE KADAR SÜRE İLE VERİLİR?

4/A statüdeki kadrolu memura:  3+3 = 6 ay

4/B statüdeki sözleşmeli personele: 3 ay 

sayılı kanuna tabi personele:  3+3= 6 ay olarak kullandırılır.

HANGİ HALLERDE REFAKAT İZNİ ALINIR?

 Refakat izni kullanacak personele, talebi üzerine; bakmakla yükümlü olduğu ana, baba, eş ve çocuklarından birinin veya bakmakla yükümlü olmamakla birlikte refakat edilmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocuklarıyla kardeşlerinden birinin, ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığı bulunması ve aynı kişi için aynı tarihte başka bir memurun refakat izni kullanmıyor olması hallerinde aynı kişi ve aynı vakaya dayalı olarak refakat izni verilir.

RAPORDA HANGİ HUSUSLAR BULUNMALIDIR?

 Refakat sebebiyle izin verilmesine esas teşkil edecek sağlık kurulu raporunda; refakati gerektiren tıbbî sebepler, refakat edilmediği takdirde hayatî tehlike bulunup bulunmadığı, sürekli ve yakın bakım gerekip gerekmediği, Yani; “refakat edilmediği takdirde hayatî tehlike bulunduğu” ve “sürekli ve yakın bakım gerektirdiği” ifadelerinin her ikisin de yer alması zorunludur. Ayrıca varsa refakatçinin sahip olması gereken özel nitelikler yer alır.

REFAKAT İZNİ NE KADAR SÜRE İLE ALINABİLİR?

Refakat izni, en çok üç ay süre ile verilir. Gerekli görülmesi hâlinde üç aylık süre aynı koşullarda üç ay daha uzatılabilir. Aynı kişinin aynı hastalığı için verilecek refakat izninin toplam süresi altı ayı geçemez. ( Aynı kişinin aynı hastalığı için verilecek 6 aylık refakat izni memuriyet süresi boyunca altı ay olarak anlaşılmalıdır.)Bu izin arka arkaya kullanılabileceği gibi farklı zamanlarda da kullanılabilir. Aynı kişinin farklı bir hastalığı için yeniden toplam altı aya kadar refakat izni alınabilir. Yine farklı bir kişinin hastalığında da aynı sürelerle refakat izni alınabilir. 

Ayrıca kanunun ilgili  maddesine göre 3 aya kadar verilen refakat izninin gerekli görülmesi halinde aynı koşullarda bir katına kadar uzatılması sebebiyle, refakat izni süresinin uzatılması için sağlık kurulu raporunun yenilenmesi gerekmektedir.

REFAKAT İZNİNİN HUKUKİ GEREKÇESİ 

1-) sayılı Devlet Memurları Kanununun ; “ Hastalık ve refakat izinleri “ başlıklı Maddesinin son fıkrası  ile Yine; tarihli ve sayılı Resmi Gazete ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Refakat iznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmeliğin ; “ Refakat iznine ilişkin esaslar “ başlıklı Maddesinde düzenlenmiştir. 

  sayılı Devlet Memurları Kanununun “ Hastalık ve refakat izinleri “ başlıklı Maddesinin son fıkrası  “ Memurun bakmakla yükümlü olduğu veya memur refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hâllerinde, bu hâllerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, aylık ve özlük hakları korunarak, üç aya kadar izin verilir. Gerektiğinde bu süre bir katına kadar uzatılır.” Şeklindedir.

2-) tarihli ve sayılı Resmi Gazete ile yürürlüğe konulan “ Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Refakat iznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmeliğin ; “ Refakat iznine ilişkin esaslar “ başlıklı Maddesi;  (1) Memurlara sayılı Kanunun inci maddesinin son fıkrası uyarınca izin verilebilmesi için memurun;

a) Bakmakla yükümlü olduğu ana, baba, eş ve çocuklarından birinin,

b) Bakmakla yükümlü olmamakla birlikte refakat edilmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocuklarıyla kardeşlerinden birinin, ağır bir kaza geçirdiğinin veya tedavisi uzun süren bir hastalığı bulunduğunun sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi zorunludur.

(2) Birinci fıkra çerçevesinde düzenlenecek ve refakat sebebiyle izin verilmesine esas teşkil edecek sağlık kurulu raporunda; refakati gerektiren tıbbî sebepler, refakat edilmediği takdirde hayatî tehlike bulunup bulunmadığı, sürekli ve yakın bakım gerekip gerekmediği, üç ayı geçmeyecek şekilde refakat süresi ve varsa refakatçinin sahip olması gereken özel nitelikler yer alır. Gerekli görülmesi hâlinde üç aylık süre aynı koşullarda bir katına kadar uzatılır.

(3)   Aynı kişiyle ilgili olarak aynı dönemde birden fazla memur refakat izni kullanamaz.

(4) Aynı kişi ve aynı vakaya dayalı olarak verilecek refakat izninin toplam süresi altı ayı geçemez.

(5) İzin süresi içinde refakati gerektiren durumun ortadan kalkması hâlinde memur iznin bitmesini beklemeksizin göreve başlar. Bu durumda veya izin süresinin bitiminde, göreve başlamayan memurlar izinsiz ve özürsüz olarak görevlerini terk etmiş sayılarak haklarında sayılı Kanun ve özel kanunların ilgili hükümlerine göre işlem yapılır.

(6) Refakat izni kullanılırken memurun aylık ve özlük hakları korunur. Şeklindedir.

 Söz konusu yasal düzenlemelere ışığında refakat izni kullanacak personelin ; Bakmakla yükümlü olduğu kişiler ile bakmakla yükümlü olmamakla birlikte memur refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek eşi, çocukları, anne , babası ve  kardeşlerinin hastalanması sebebiyle yahut ağır bir kaza geçirmesi hallerinde ; bu durumun kurul raporuyla belgelenmesi koşuluyla özlük haklarının korunarak 3 aya kadar aylıksız izin verileceği ve bu sürenin gerektiğinde bir katına kadar uzatılacağı hüküm altına alınmıştır.

 Burada dikkat edilmesi gereken husus; refakat sebebiyle izin verilmesine esas teşkil edecek sağlık kurulu raporunun usule ve fenne uygun olmasıdır. Zira rapor ; ilgili yönetmeliğin Maddesinin 2. Fıkrasına uygun olarak düzenlenmiş olmalıdır. Yine , refakat edecek memur aynı kişi ve vakaya ilişkin en çok 6 ay refakat izni kullanabilecek , koşulları taşıması halinde farklı bir kişi ve vaka için ise yeni bir refakat izni alabilecektir.

AYAKTA TEDAVİLERDE REFAKAT İZNİ KULLANILABİLİRMİ?

  sayılı Devlet Memurları Kanununun ; “ Hastalık ve refakat izinleri “ başlıklı Maddesinin son fıkrası uyarınca refakat izni kullanılabilmesi için Kanununun ; “ Hastalık ve refakat izinleri “ başlıklı Maddesinin son fıkrası  ile Yine; tarihli ve sayılı Resmi Gazete ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Refakat iznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmeliğin ; “ Refakat iznine ilişkin esaslar “ başlıklı Maddesinde düzenlenen şartların oluşması gerekmektedir. 

  sayılı DMK'da  memurun bakmakla yükümlü olduğu kişilerin hastalıkları nedeniyle ayakta tedaviler sırasında bu kişilere memurun refakat etmesine imkan veren bir düzenleme bulunmamaktadıfunduszeue.info, bakmakla yükümlü olduğu eşi, çocukları, anne ve babasının hastalıkları sebebiyle sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaat ederek söz konusu kurum ve kuruluşlarca muayene edilmesi sırasında ya da muayene sonrası tetkik ve tahlillerde geçirdiği sürelerde bahsi geçen kişilere refakat eden personele ne şekilde izin verileceğine ilişkin herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. İdare söz konusu durumlarda takdir yetkisine dayanarak izin verebilmektedir. Bu konuda durumun kötüye kullanılmaması şartıyla yıllık izinden veya mazeret izninden kullandırılmadan  takdir yetkisi dahilinde idarenin izin verebileceği hususunda Devlet Personelin  tarih ve sayılı görüşü bulunmaktadır.

İZİN SÜRESİ BİTMEDEN HASTANIN İYİLEŞMESİ VEYA HAYATINI KAYBETMESİ

 İzin süresi içinde refakati gerektiren durumun ortadan kalkması hallerinde (iyileşme, ölüm), memur refakat ini için verilen sürenin bitmesini beklemeksizin (isteği halinde diğer yasal izinlerini kullanarak) göreve başlar.

GÖREVE BAŞLAMAMA

 Refakati gerektiren durumun ortadan kalkması hallerinde iznin bitmesini beklemeden göreve başlamayan ya da izin süresinin bitiminde göreve başlamayan memurlar, izinsiz ve özürsüz olarak görevlerini terk etmiş sayılarak haklarında sayılı Kanunun ilgili hükümleri uygulanır. 

YATAN HASTAYA REFAKAT

Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliği’nin ‘Eşlik Etme Zorunluluğu’ başlıklı Maddesinin 1. fıkrasında “ Yatakta tedavi edilenlerin, hastalıkları gereği yanlarında bir kimsenin bulundurulmasının zorunlu olduğu tedaviyi yapan sağlık kurumunun raporu ile belgelendiği takdirde, hastaya biri eşlik ettirilir.” Düzenlemesi gereği, tedaviyi yapan sağlık kurulunun vereceği rapor ile durumun belgelendirilmesi halinde yatarak tedavi edilen hastaya refakat edilebilecektir.

SEVK SIRASINDA REFAKAT

Yine, Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliği’nin ‘ Eşlik Etme Zorunluluğu’ başlıklı Maddesinin 2.fıkrasında “ Hastanın tedavi edilmek üzere başka bir yere gönderilmesi sırasında yanında bir kimsenin bulundurulmasının zorunlu olduğu hastayı gönderen sağlık kurumu veya kuruluşunun raporunda belirtildiği takdirde, hastaya biri eşlik ettirilir.”  hükmü funduszeue.info, tedaviyi yapan sağlık kurulunun vereceği rapor ile durumun belgelendirilmesi halinde, sevk sırasında hastaya eşlik edilebilecektir.

)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemizekayıt olun.

>> Vergi Affı Rehberi ( Soru - Cevap) Ücretsiz E-Kitap:hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM

Memur refakat izni nedir, nasıl alınır? Memur refakat izni ne kadar süre verilir? Memur refakat izni yönetmeliği

DMK kapsamındaki bir memurun refakat izni almak için yapması gerekenler merak konusu oldu. Gereken belgelerse şu şekildedir:

• Refakat izin dilekçesi

• Sağlık Kurulu'ndan alınan raporun aslı

• Nüfus kayıt örneği

MEMUR REFAKAT İZNİ YÖNETMELİĞİ

Memurlar için refakat izni Yasal dayanağı aşağıdaki hükümlerdir:

• Sayılı Devlet Memurları Kanunun Maddesinin son paragrafı,

• Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik,

• Devlet Personel Başkanlığının görüşleri,

• Kamu Kurumlarının kendi Bakanlıklarıyla yaptığı yazışmalar.

Burada, resmi görevlinin refakat izni düzenlemesinden en çok devlet çalışanları etkilenir.

  DMK’nın Maddesi :

“………Ayrıca, memurun bakmakla yükümlü olduğu veya memur refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hâllerinde, bu hâllerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, aylık ve özlük hakları korunarak, üç aya kadar izin verilir. Gerektiğinde bu süre bir katına kadar uzatılır. Memurların refakat izni hakkı, .DMK’nın Maddesinde ve Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte düzenlenmiştir.”

• Yasanın bu bölümü, hangi akraba için refakat izni alacağını tanımlar: anne, baba, eş, çocuklar ve kardeşlerden biri.

• Kaza veya uzun süreli hastalık durumlarında verilir.

• Sağlık Kurulu raporu ile alınabilir.

• Son olarak, eşlik eden iznin süresi belirlenir: En fazla 3 ay süre verildiği ve gerekirse 3 ay süreyle tekrar verileceği belirlenir.

REFAKAT İZNİ İÇİN ALINAN SAĞLIK RAPORUNDA BULUNMASI GEREKEN HUSUSLAR NELERDİR?

Refakat izin almak için Sağlık Komisyonu raporuna eklenecek şartlar şu şekildedir:

• Refakatçi gerektiren tıbbi nedenler kayıt altına alınmalıdır. (Zorunlu)

• Akraba değilse, hayati tehlikesi varsa yazılmalıdır. (Zorunlu)

• Sürekli ve bakım gerekiyorsa yazın. (Zorunlu)

• Refakat süresi mutlaka yazılmalıdır. En fazla 3 ay olabileceğini lütfen unutmayın. Başlangıç tarihi, Sağlık Kurulu Kanununun sunulduğu tarihten başlar. (Zorunlu)

• Refakatçinin özel niteliği yazılması gerekir.

• Eğer gerekliyse 3 ay uzatılabilir.

REFAKAT İZİN SÜRESİ NE KADAR OLABİLİR?

•.Aynı anda en fazla 3 ay ek izin alabilirsiniz. Süre bitiminden sonra aynı şartları tekrar yerine getirirseniz, üç ay daha uzatabilirsiniz.

• En fazla 6 ay alabilirsiniz. Başka bir hastalık durumunda 6 aylık hak yeniden doğar.

BAŞKA BİR YAKINIM İÇİN YENİDEN REFAKAT İZNİ KULLANABİLİR MİYİM?

Örneğin, çocuğunuz için 6 aylık ek izin aldınız. Daha sonra, eşiniz için izin alınması gereken bir durum ortaya çıktı. Yine toplam 6 ay boyunca eşinizin refakatçi iznine hakkınız vardır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası