aşil tendonu iyileşme süresi / Aşil Tendonu Kopması Nedir? Neden Olur ve Nasıl Önlenir?

Aşil Tendonu Iyileşme Süresi

aşil tendonu iyileşme süresi

Aşil Tendonu Nedir?

Aşil tendonu, baldır kasını topuk kemiğinize bağlayan kalın, güçlü ve lifli bir yapıdır. Bu tendon insan vücudunda yer alan en büyük ve en kuvvetli tendondur. Aşil tendonu, ayağımızı aşağı hareket ettirmemize, yürümemize, koşmamıza, parmak uçlarımızda durmamıza ve zıplamamıza yardımcı olur.

Aşil tendonu yırtılması ya da kopması durumları sıklıkla spor sırasında gerçekleşir ancak günlük hayattaki bazı aktiviteler sırasında da bu sorun yaşanabilir. Günlük hayatta yaşanabilecek düşme, ayağın boşluğa denk gelerek kontrolsüz basması, ayak bileği burkulması, yürürken tökezleme gibi sorunlar da yırtılma ve kopmaya neden olabilir. 

Spor sırasındaki yırtılmalar ise genellikle ani duruşlar ve ani hızlanmalar gerektiren futbol, tenis, squash, basketbol, dans, koşu, jimnastik, beyzbol ve voleybol gibi sporlar sırasında yaşanır. Çünkü ani hızlanmalar ve duruşlar sırasında aşil tendonuna çok fazla yük biner.


Aşil Tendonu Yaralanma Teşhisi

Aşil tendonu yırtılması şüphesi sonrasında doktora görünmenizde fayda var. Bazen ayak burkulması olarak görülen bir durum bile aşil tendonu yırtılması – kopmasına neden olabilir. Doğru tanının konulabilmesi için doktorunuz yaptığı muayenede yürümenizi ve koşmanızı isteyerek durumunuzu gözlemler. Muayene sırasında baldır bölgenizi kasacak hareketler yapılması ile tendonun kopup kopmadığı ya da ne derece hasar gördüğü anlaşılır. Emin olamaması halinde doktorunuz görüntüleme yöntemlerinden de yararlanabilir.

Aşil Tendonu Tedavisi

Yırtılmış ya da kopmuş aşil tendonları için iki farklı tedavi şekli vardır. Yaşınız ileriyse ve çok fazla hareket etmiyor, tendonlarınızı zorlamıyorsanız veya kısmi bir yırtık varsa doktorunuz ameliyatsız bir tedavi seçebilir.

Ameliyatsız tedavide fizik tedavi, önerilen esneme ve güçlendirme egzersizlerinin yapılmasını içerir. Bunların yanı sıra ultrason ve şok dalga tedavisi de gerekebilir. Bu tedavi yöntemlerine ek olarak tendon üzerine binen yükü hafifletmek ya da hareket etmesini önlemek için bacağın alçıya alınması, özel yürüyüş botu kullanılması ya da topuk koruyucu aparatlar da önerilebilir. Alçı tedavisinde ayak bileği ve baldır bölgesi ayak bileğiniz hafif derecede aşağıya bakacak şekilde sabitleme işlemi yapılır. Tam iyileşme için daha uzun bir yolunuz olacak ve tendonu yeniden yaralama riskiniz daha yüksek olacak.

Aşil Tendonu Nerededir?

Aşil tendonu, bacağınızın alt kısmının arkasında, kas dokusunun bittiği yerden ayak topuğunuza kadar uzanır.

Aşil Tendonu Kopması Nedir?

Aşil tendonu kopması ya da yırtılması yaygın yaşanan bir durumdur. Aşil tendonu kopma noktasına kadar gerildiğinde ani şekilde gelişir. Aşil tendonunda yaşanan bu sorun hafif ya da orta seviyede gerçekleşebilir. Bu tendonun kopması ya da yırtılması tendonun topuk kemiği ile birleştiği nokta ile baldıra doğru olan yaklaşık 6 santimetrelik bir bölümde yaşanır. Bunun nedeni ise ilgili bölümdeki kan akışının zayıf olmasından kaynaklanır.

Aşil Tendonu Kopması Belirtileri

Aşil tendonunun kopması ya da yırtılması sırasında aniden baldırınızın arka bölümünden kopma sesine benzer bir ses hissedilir (bazı vakalarda bu durum hissedilmeyebilir). Kişi yırtılma – kopma sırasında baldırına darbe almış gibi hisseder. Ani gelişen bu olayın ardından şiddetli bir ağrı hissedilir. Güçlü ağrı nedeniyle sorun yaşayan kişi yürümekte zorlanır.

  • Diğer belirtiler şöyle sıralanır;
  • Şiddeti ağrı ve topuk civarında şişme, morarma,
  • Sorunlu bacağı aşağı bükememe,
  • Parmak uçlarına yük binmesi sırasında sorun yaşanması,
  • Yokuş yukarı çıkarken ağrı.

Aşil Tendonu Kopması Ne Kadar Sürede İyileşir?

Yırtık bir aşil tendonunun tam iyileşmesi tipik olarak yaklaşık ay sürer. 

Aşil Tendonu Yırtılmasında Risk Unsurları

Aşil tendonu yırtılması – kopması kadınlara göre erkeklerde daha çok yaşanır,

  • yaş arası erkeklerde tendon kopması daha sık görülür, 60 yaşından sonra ise erkeklerde ve kadınlarda gündelik zorlanmalar nedeniyle kopmalar yaşanır,
  • Spor yapmak tendonu zorlayabileceği için risk yaratır,
  • Yüksek topuklu ayakkabılar tendonları zorladığı için kopma – yırtılma ihtimalini artırır,
  • Tedavi amaçlı ayak bileği bölgesine yapılan steroid enjeksiyonu tendonların zayıflamasına sebebiyet vererek kopmalara neden olabilir,
  • Romatoid artrit, lupus, gut ve diyabet gibi sağlık sorunları aşil tendonlarınızı zayıflatabilir,
  • Bazı antibiyotik çeşitleri tendon yırtılmasını kolaylaştırabilir,
  • Aşırı kilolu kişilerde aşil tendonu zorlanacağı için yırtılma ve kopmalar görülebilir,
  • Engebeli zeminlerde çalışanlar da risk grubunda yer alır.
     

Aşil Tendonu Ameliyatı

Aktif hayatın içinde olan genç ve orta yaşlı kişilerde aşil tendonu yırtılması – kopması sorunu için genellikle aşil tendonu tamir ameliyatı önerilir. Aşil tendonu ameliyatının, tendonunuzun yaralanmasından sonraki ilk dört hafta içerisinde yapılması önerilir. Cerrahınız, ayak bileğinizin arkasından aşil tendonunuza ulaşarak tendonunuzun iki ucunu birbirine diker. Gerekli görmesi halinde başka güçlendirme işlemleri de yapabilir. Ameliyat sonrasında iyileşmenin başarılı olması için bacağınızın alt bölgesi alçı ile zorlanmayacak şekilde sabitlenir.

Tedaviniz cerrahi ya da cerrahi dışı olsun; mutlaka fizik tedavi gereklidir.

Aşil Tendonu Sorunu Yaşamamak İçin Bunlara Dikkat!

  • Baldır kaslarınızı egzersizlerle gerin ve kuvvetini artırın. Germe sırasında bir direnç hissedene kadar gerin fakat bu işlemi ağrı yaratmayacak seviyede tutun,
  • Spor ayakkabılarınızın ayağına tam olmasına dikkat edin,
  • Egzersiz mesafelerini, süresini ve periyodunu zamana yayarak mesela haftada bir kez yüzde 10 artırın,
  • Spor öncesi ısınma hareketleri yapmayı ihmal etmeyin.

Aşil Tendonunuzun Yırtıldığından Şüpheleniyorsanız&#x;

Yırtık – kopuk aşil tenonu tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Bu nedenle kendi kendine geçmesini beklemek yanlış bir tutumdur. Kendi kendine iyileştiği düşünülen bir tendon yırtığı tam olarak iyileşemeyebileceği için tekrar yırtılma ve kopma ihtimali bulunur.

Aşil tendonunuzda yırtık – kopma olduğunu düşünüyorsanız doktora gidene kadar ilgili bacağınızı üzerine ağırlık vermeyecek şekilde dinlendirmeniz gerekir. Bunun en kolay yolu ise koltuk değneği kullanmaktır. 

Bunun yanı sıra yaralanan bölgeye 20 dakika süreyle buz koyarak soğutabilirsiniz. Bacakta şişmeyi engellemek için alt bacak ve ayak bileği bölgesine bandaj sarabilirsiniz. 

Otururken ya da uzanırken bacağınızı yüksekte tutmalısınız. Bunun için bacaklarınızın altına bir yükselti koyabilirsiniz.

Ağrılarınızı gidermek için de anti inflamatuar ağrı kesiciler kullanabilirsiniz. Bu ağrı kesiciler ağrılarınızı azaltmanın yanı sıra bacağınızın şişmesini engellemeye de yardımcı olur. Başka ilaçlar da kullanıyorsanız ya da bildiğiniz diğer rahatsızlıklarınız varsa ağrı kesici kullanmadan önce hekiminize danışmanız önerilir. 

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Aşil Tendonu Nedir? Aşil Tendonu Kopması ve Tedavi Y&#;ntemleri

Aşil tendonu; alt bacağın arkasında yer alan ve baldır kasını topuk kemiğine bağlayan, vücudumuzdaki en büyük tendondur. Oldukça büyük bir yüke karşı koyabilme kapasitesine sahip bu tendonun zorlanmalar sonucu zedelenmesi ya da kopması halinde aşil tendonu kopması meydana gelir. Bu kopma, ayak ve ayak bileği fonksiyonlarında ciddi kayba yol açtığı için tedavi gerektiren bir durumdur.

Aşil Tendonu Nedir?

Kasları kemiklere bağlayan lifli bağ dokuları olan tendonlar, büyük gerilmelere dayanıklı, oldukça güçlü yapılardır. Kas ve kemiklerden oluşan, vücudun taşıyıcı sistemini sabit tutma görevi gören tendonlar, zorlanma ve aşırı kullanım sonucu zarar görebilen ya da kopabilen dokulardır. Bu dokuların en büyüğü ise topuk kemiğini baldıra bağlayan aşil tendonu isimli tendondur. Bu tendon ismini vücudundaki tek zayıf noktası topuğunun arkası olan ve efsanelerde anlatılan Aşil isimli Yunan Tanrısından almıştır.

Aşil tendonunun temel işlevi ayağın aşağı doğru bükülmesidir. Bu tendon, yürüme esnasında gerçekleşen ayağın itme hareketini ve parmak ucunda yükselme hareketini kontrol eder. Tüm ayak ve ayak bileği hareketleri, yürüme fonksiyonunun ayrılmaz bir parçası olan aşil tendonu tarafından kontrol edilir.

Aşil Tendonu Nasıl Kopar?

Aşil tendonu kopması bacağın arkasında yer alan baldır kasını topuk kemiğine bağlayan tendonun kısmen ya da tamamen yırtılması sonucu görülen bir durumdur. Çoğunlukla sporcularda görüldüğü düşünülse de ani bir zorlanma ya da aşırı esneme sonucu yaş ve cinsiyet fark etmeksizin her bireyin başına gelebilir.

Aşil tendonunun koptuğu durumlarda kişi, ayak bileği arkasında şiddetli bir ses duyabilir, aynı zamanda ani ve şiddetli bir acı hisseder. Bu kopma sonrasında kişi yürüme ve bileğini hareket ettirmede güçlük çeker. Kopmanın türüne bağlı olarak cerrahi müdahale gerekebilir.

Kopmalar çoğunlukla topuk kemiğinin 6 cm üzerindeki bölgede görülür. Tendon kanlanmasının bu bölgede nispeten daha az olması sonucu bu bölgede daha fazla kopma görülür ve iyileşme süresi daha uzundur. Kopmaların başlıca nedenleri şu şekildedir:

• Düşme

• Yürürken ayağın çukura girmesi

• Yoğun ve zıplama hareketleri içeren antrenmanlar sırasında aşil tendonunu aşırı ya da sürekli zorlama

Aşil Tendonu Yaralanması Risk Grupları

Genellikle tendon kopmalarında, sporcuların en önemli risk grubunu oluşturduğu söylenebilir. Ancak, aşil tendonu kopması pek çok kişinin başına gelebilecek bir durumdur. Yaş, cinsiyet, kişinin yaptığı egzersiz ve sporlar, kullanılan ilaçlar, sigara ve obezite risk faktörleri arasındadır.

Kadınlara göre erkeklerde daha sık görülen aşil tendonu yırtılmaları en çok yaş arasındaki kişilerde meydana gelir. Buna ek olarak, koşu, atlama, zıplama ve ani durmaların olduğu sporlarla ilgilenen kişilerin de bu durumla daha sık karşılaştığı söylenebilir. Bazı antibiyotikler de aşil tendonunun zayıflamasına neden olabilir.

Aşil Tendonu Yaralanmalarının Belirtileri Nelerdir?

Aşil tendonu kopmalarında baldır bölgesinde ağrı, bilekte ağrı ve şişkinlik, bileği bükmede güçlük ve yürümede zorluk, aşil tendonu zarar gören ayağın üzerinde duramama gibi belirtiler görülür. Çok nadiren de olsa aşil tendonu yaralanmaları belirti vermeyebilir.

Spor sırasında tendon zedelenmesi ya da ayak burkulması görülen durumlarda, acı ve ağrı hissinin zaman içerisinde hafiflemesi, bölgede şişkinlik ve yürümede güçlük gibi belirtilerin eşlik etmesi halinde vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Aşil Tendonu Yaralanması Tanısı Nasıl Konur?

Aşil tendonu kopmaları sonucu ağrının durumu ve diğer belirtilerin şiddetine göre acil servise başvurmak ya da bir ortopediste görünmek gerekir. Doktor muayenesinde bölgede şişkinlik, ödem, alt bacak kaslarında hassasiyet ve tendonda dışarıdan hissedilen bir boşluk olup olmadığı kontrol edilir. Aynı zamanda, doktor, kişinin baldır kaslarını sıkarak ayağın pasif olarak kendiliğinden kasılıp kasılmadığına bakar. Bu kasılma gerçekleşmiyorsa, tendonda bir yırtıktan şüphelenilir.

Tanı ultrason ya da MR ile konur. Böylelikle, kopmanın yeri ve tendonun kısmen mi yoksa tamemen mi zedelendiği tespit edilir ve buna göre uygun tedavi planı oluşturulur.

Aşil Tendonu Kopmaları Nasıl Tedavi Edilir?

Pek çok yaralanmada olduğu gibi, tedavi ve iyileşme süreci kişinin yaşı, aktivite durumu ve kilosuna göre farklılık gösterebilir. Gençler ve profesyonel sporcularda tendonun eski haline getirilmesi için operasyon önerilirken, ileri yaştaki kişilerde veya ameliyat için ciddi riskleri olan hastalarda tendonun kendiliğinden iyileşmesi için konservatif tedavi uygulanabilir.

Konservatif Tedavi

Konservatif tedavi uygulamalarında amaç ağrının azaltılması ve en kısa sürede günlük aktivitelere dönüşün sağlanmasıdır. Soğuk uygulama, ağrı kesiciler, özel dizayn edilmiş breysler ve koltuk değnekleri ile yürüme önerilir. Takip eden süreçte rehabilitasyon ile eklem hareket açıklığı ve kas güçlendirmeleri hedeflenir.

Rehabilitasyon, kişinin ameliyat geçirip geçirmemiş olması fark etmeksizin her hastaya önerilen bir tedavidir. Bacak kasları ve aşil tendonunun çalıştırılması için bir uzman gözetiminde yapılan bu egzersizler, hastaların ay içerisinde eski formuna kavuşmasını sağlar.

Cerrahi Müdahale

Amatör veya profesyonel sporcular, aktif günlük yaşamı olan kişiler ve gençlerde tercih edilen cerrahi müdahale, iyileşme sürecini kısaltma ve kişiyi atletik performansına tamamen kavuşturmayı hedefler. Yaralanmanın biçimine göre operasyonun nasıl gerçekleşeceği de farklılaşabilir.

Ameliyat, çoğunlukla bacağın alt arka kısmından yapılan keşiden kopuk tendon uçlarının özel güçlendirilmiş dikiş materyalleri ile dikilmesi şeklinde yapılır. Yaralanmanın tipine bağlı olarak yapılan kesinin boyutu farklılık gösterebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası