şeftali ne zaman budanır / Meyve Ağacı Çeşitleri Nelerdir? Meyve Ağaçları Ne Zaman Budanır? - En Son Haberler - Milliyet

Şeftali Ne Zaman Budanır

şeftali ne zaman budanır

Budama Zamanı Geliyor! Hazır Mısınız?

Budama zamanı geldi, çattı!

Bu aralar mevsim gereğince bahçelerimizde yapmamız gereken işlerden biri tabi ki bitkilerimizi veya ağaçlarımızı budamak. Biz de bu ay ki konumuzu budama olarak belirledik ve bildiklerimizi sizlere anlatmak istedik.   

Neden Budama Yapmalıyız?

Budama işlemine, kısaca bitkilerimizin ve ağaçlarımızın daha iyi gelişmesi ve verimini arttırması için kullandığımız yöntem diyebiliriz. Nasıl her sene profesyonel yada amatör bir şekilde meyve ağaçlarınızdan kaliteli, yeterli ve sürekli ürün alabilmek için toprağınızı işleyip, gübresini koyup, sulamasını yapıp, zararlılar için mücadele ediyorsanız aynı şekilde budama işlemini de yapmak zorundasınız.

Budama Düzenli Gelişim Sağlar

Ben ağaçlarımdan memnunum, kendimce yeterli meyve de alıyorum, budama işlemi yapmama gerek yok diye de düşünebilirsiniz. Ama unutmayın, şu an için meyvenizi alıyorsunuz fakat ilerleyen yıllarda daha az ve küçük şekilde, daha ileri zamanlarda ise neredeyse hiç alamamaya başlayacaksınız. Tabi bu dediklerimiz çok geneldir. Biraz daha detaya girersek eğer düzenli bir şekilde budama yapmadığınız takdir de ağacınızın tacı düzensiz bir şekilde gelişecek, dalları gereksiz fazla verimden dolayı kırılacak, eskisine göre daha küçük ve kalitesiz meyveler verecek, dallanmanın artmasından dolayı ağacınızın iç kısımlarına Güneş ışıkları giremeyecek ve her sene düzenli verim verememeye başlayacaktır. Bu olumsuz durumdan kaçınmak için ağaçlarınıza düzenli bir şekilde budama işlemini uygulamalısınız.

Doğru Budama Nasıl Yapılmalıdır?

Budama işleminin  yöntemi nasıl olursa olsun, ağacınızın üst görünümünü korumalısınız. Budamayı ağacın alt dallarında yapmak, üst derinliğini azaltmak ve buna bağlı olarak üst şeklini bozmak doğru değildir.

Meyve ağaçlarında budama süs bitkilerinden daha farklıdır. Meyvelerin ekonomik değerleri vardır ve yanlış yapılan budama o sene ürün alamama gibi büyük sonuçlara neden olabilir. Meyve ağaçlarında meyveye özel değişmekle beraber yaprak döküldükten sonra ürün budaması yani ağacın meyve veren sürgünleri bırakılmak suretiyle diğer yeni çıkmış sürgünlerinin kesilmesi uygundur. Ayrıca ağacın Güneş’den daha iyi istifade etmesi için ağaç tacında yapılacak seyreltmeler meyve ağaçlarının iyi ürün verebilmesi için hayati önem arz etmektedir. Budama yapacak olan kişilerin bulundukları iklim, toprak koşulları ve meyve ağaçlarının yaşlarını da dikkate alarak budama işlemini yapmaları gerekmektedir. Ayrıca budama işlemini yapmadan önce çevrelerindeki konuya hakim çiftçilerden veya tarım il müdürlüklerindeki uzman kişilerden destek almalarını tavsiye ederiz.

Ne Zaman Budama Yapılmalıdır?

Ağaçları yılın her mevsiminde istediğimiz gibi budayamayız. Özellikle yapraklı ağaçlar yapraklarını döktükten sonra budanmalıdır. Tarih vermek gerekirse yurdumuz da budama için en uygun zaman 15 Kasım – 15 Mart tarihleri arasındadıfunduszeue.infonın zamanlaması gerçekten çok önemlidir. Yanlış zamanda yapılan budamalar bitkilerde büyük hasarlara ve buna bağlı olarak da ürün kaybına neden olur. Ek olarak bazı hastalık ve iklim koşullarından fazlaca zarar görmelerine de sebep olabilir.

Kış Dönemi En İdeal Dönem

Bu yüzden bitkilerde uyuma dönemi dediğimiz kış döneminde yapılan budamalar en doğru zamanda yapılan budamalardır. Akdeniz ve Ege bölgeleri gibi ılıman bölgelerde yukarıda verdiğimiz aylara uymak yerine, ağaçların yapraklarını dökmesinden itibaren budama işlemine başlayıp, kış sonunda ağaçlar uyanmadan önce bitirmeniz gerekir. Soğuk bölgelerde ise genelde bahar ayı başlamadan, ağaçlar uyanmadan önce bu işlemi yapmalısınız. Yazın ancak tali budamalar (meyve seyreltmeleri, yaprak budamaları, bitkide coşkulu çıkan sürgünlerin budanması, vb.) yapılabilir. Temel, derin ve gençleştirme budamalarının hepsi kışın yapılmalıdır.

Evet budama yapmanın önemini ve ne zaman yapılması gerektiğini bu yazımızda anlatmaya çalıştık. Bir sonraki yazımızda budama çeşitleri hakkında bilgi vereceğiz.

Size önerebileceğimiz budama ekipmanlarımızı görmek için linke tıklayınız.

Konu ile ilgili Yazılarımız

Budama Çeşitleri Nelerdir? Biliyor musunuz?

Bizden ve birbirinden zengin içeriklerimizden haberdar olmanız için sizi Facebook sayfamıza davet ediyoruz.

Müşterilerimizden en çok &#;şeftali ağacı ne zaman budanır?, şeftali ağacı hangi ay budanır?, şeftali ağacı hangi mevsim budanır?şeftali ağacı nasıl budanır?&#; gibi sorular duyuyoruz. Bu konuda bilgi sahibi olmayan insanları bilgilendirmek adına &#;armut ağacı ne zaman budanır?&#; sorusunu cevaplayacağız.

Şeftali ağaçlarında budama, genelde kış dinlenme döneminde havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kışın çok soğuk geçmediği bölgelerde sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktükten itibaren budamaya başlanır. Kış sonunda ağaçlar uyanıncaya kadar devam edilebilir.

Kışları çok soğuk geçen bölgelerde ise budama yerlerinin soğuktan zarar görmemeleri için budamayı soğuklar geçtikten sonra; fakat ağaçlar uyanmadan önce yapmalıdır.

Şeftali ağaçları kış ayları dışında yaz başlangıcında da, kış aylarındaki kadar sert olmamak şartıyla budanabilir. Bu dönemde yapılan budama, genç ağaçlarda şekil vermek için yapılır. Bu budama dal eğme, uç alma, açı genişletme veya daraltma şeklinde olur. Yaz başlangıcında yaşlı ağaçlarda ise aşırı olmamak kaydıyla iç kısımların ışık almasını sağlamak için dal seyreltmesi yapılabilir. Bu budamada öncelikle ana dallardan çıkan obur dallar ile dalların uç kısımlarında birbirine yakın kuvvetli gelişen dallardan bazıları çıkarılır. Ana dalların uç kısmında ana dala rakip olabilecek kuvvetli dalların kalanları eğilerek zayıflatılır.

Şeftali Ağacında Budama Yöntemleri

şeftali budama

Şeftali ağacı budama işlemi yapacağınız zaman dikkat edilmesi gereken hususlar budama zamanı fe ağaçların istek ve iklim koşullarıdır. Nektari budama işlemi de yine aynı şartlar altında belli bazı koşullara dikkat edilerek yapılmalıdır. Şeftali ağaçlarında yapılacak olan budama işlemlerine dikkat edilmemesi halinde istenmeyen sonuçlar ile karşılaşılabilir. Şeftali ağaçlarına budama işlemi yapılacağı zaman ağaç üzerinde bulunan gözler ve dallar budama uygulaması yapılırken ayrı ayrı olarak ele alınarak budama işlemi yapılmalıdır. Meyve ağaçlarında uygulanacak olan budama işlemleri uzmanlık gerektiren bir işlemdir. Yanlış yapılan budama işlemleri ağaçların meyve veriminin azalmasına kurumasına ya da tamamen kuruyup yok olmalarına sebep olabilir. Bundan dolayı şeftali ağaçlarınıza budama yapacağınız zaman mutlaka budama işlemlerinden anlayan birinden yardım alın.

Şeftali Ağacı Budama

Gözler: Şeftali ağacında bulunan odun gözleri meyve gözlerine oranla ince ve daha küçük bir yapıya sahiptir. Şeftali ağacının üzerinde bulunan odun gözleri bol tüylüdür. Açıldıklarında sürgün yada yapraklar meydana gelir. Şeftali ağacı üzerinde bulunan meyve gözleri iri bir yapıya sahip uzunca, yuvarlak ve dolgun gözlerdir. Bunların üstleri sık tüylüdür. Çoğunlukla her gözde bir adet çiçek bulunur. Bunların üzerinde yaprak yeri olmaz meyve gözleri ise tek tek ya da birkaçı bir arada bulunur. Meyve gözleri odun gözlerine nazaran daha erken sürer.

Şeftali ağacı ne zaman ve nasıl budanır?

Dallar: Şeftali ağacında bulunan obur dallar şeftali ağacının yaşlı bölümlerinden çıkan güçlü büyüme gösteren, boğum mesafeleri uzun, gevşek bir dokuya sahip çiçek gözü oluşturmayan dallardır. Bunlar budama işlemi esnasında ağaçtan uzaklaştırılmalıdır. Şeftali ağacı üzerinde bulunan odun dalları şeftali ağacının iskeletini meydana getiren dallardır. Bu dalların boğum mesafeleri uzundur. Ayrıca obur dallardaki kadarda mesafeleri uzun değildir. Şeftali ağacı üzerinde bulunan odun dallarının odun gözleri vardır. Şeftali ağacında bulunan iyi meyve dalları ise dal boyunca farklı mesafelerde üç göz bulunur. Meyve dalları üzerinde bulunan bu gözlerden orta kısımdaki ince ve sivri olanı odun gözüdür. Geriye kalan 2 göz ise çiçek gözüdür.

Şeftali bakımı nasıl yapılır?

Dal üzerinde bulunan bu gözler uyandığı zaman her bir göz grubunda hem çiçek hem de sürgün meydana gelir. Vegetatif ve generatif faaliyet bu dallarda dengeli bir şekilde olduğundan dolayı bunlara iyi meyve dalı denir. Şeftali ağaçlarında bulunan kötü meyve dalları dal boyunca ve değişik mesafelerle birer çiçek gözü bulunup sadece tepe kısımdaki göz odun gözüdür. Ağacın beslenme şartlarının kötü olması durumunda ağaç üzerindeki bu dallar düşük miktarda meyve verir ayrıca verdiği meyvenin kalitesi de düşüktür. Şeftali ağaçlarında bulunan karışık meyve dalları iyi ve kötü meyve dalları arasındadır. Bu gibi dallarda üçlü gözler tek tek odun ve meyve gözleri şeklinde bulunur. Şeftali ağaçlarında bulunan buket dallarına çok rastlanmaz. Buket dallarına daha çok tacın uygun olmayan yerlerinde rastlanır.

Etiketlendi: 1 yaşında şeftali budama    ağaç budama nasıl yapılır    meyve ağacı budama    Nektari budaması nasıl yapılır    Nektarin ne zaman budanır?    şeftali ağacı budama    Şeftali ağacı ne zaman ve nasıl budanır    Şeftali ağacı ne zaman ve nasıl budanır?    Şeftali bakımı nasıl yapılır?    şeftali budama    ŞEFTALİ Budaması

yenibahceAğaç Budama

Şeftali Budama

Şeftali Budama
Şeftali budama, şeftali yetiştiriciliği yapanlar açısından kaliteli ve bol miktarda ürün alınmasına yardımcı işlemlerden biridir. Eğer şeftali budama yapılmadığı takdirde ağaçlarda düzensiz taç gelişimi, verimin fazla olması yüzünden dallarda kırılma, meyvelerin kalitesiz ve küçük olması, dallanmanın sık oluşu yüzünden içteki dalların ışık alamaması, ürünün bir yıl olması diğer yılda olmaması gibi sorunlar yaşanır. Bu nedenle budama şeftali yetiştiriciliği açısından karlılık oranını arttıran, önemli bir bakım önlemidir. Şeftali budama tüm meyve ağaçlarında olduğu gibi dal seyreltme, dal kesme, dal eğme, dalların açılarında genişletme, daraltma, uç alma gibi işlemleri kapsar.

Şeftali budama neden yapılır?

  • Fidan dikiminde kök ve gövde arasındaki dengenin sağlanması
  • Şeftali ağaçlarına istenen şeklin kolayca verilmesi
  • Ağaçların sürgün oluşumunu ve meyve verimini dengelemek
  • Dal çıkarma yoluyla meyvelerin seyreltilmesi
  • Ürünün bir yıl olup, bir yıl olmaması sorununun çözümlenmesi
  • Taçlandırmanın iyi yapılmasıyla ağacın tacında iç kısımların daha iyi ışık almasını ve havalanmasını sağlamak, dolayısıyla meyve veriminin artırılması
  • Dallarda kırılma ve sarkmanın azaltılması için şeftali budama yapılır.

Şeftali budama nasıl yapılır?

Şeftali ağaçları diğer meyve ağaçlarına göre daha fazla budamaya ihtiyaç duyar. Çünkü ağacın meyveleri bir yıllık dallarda oluşur. Düzenli ürün almanız içinde yeterince yıllık sürgün oluşumunun sağlanması gerekir. Şeftali yetiştiriciliğinde iyi bir budama sulama ve gübrelemenin yapılması sayesinde daha kalıcı olur. Ağaçta iyi bir taç oluşturma ve sonradan da bunun korunması önemlidir. Şeftali budama iki türde yapılabilir. Bunlar;

Şekil budaması: Bu yeni dikilmiş fidanlara yapılır. Ağaçlara goble ya da değişik doruk dallı bi şekil verilir. Kurak olan yerlerde ortası kapalı uygun doruk dallı şekil verilebilir. Şeftali fidanlarına şekil verilirken özel budama istekleri, ekolojik şartlar gibi detaylarda değerlendirilmelidir. Kurak yerlerde iç kısımların nemli kalmasını sağlayacak, kapalı şekillerin tercih edilmesi önemlidir. Topraktaki su miktarının kısa sürede buharlaşmaması için, ağacın tacının toprağı yakın olan alanları bodur bırakılmalıdır. Nemli yerlerde ise bunun tersi yapılmalıdır. Tacın iç kısımlarının nemli kalmaması için açık biçimde, gövdeye yakın yerlerde yüksek bırakılmalıdır. Bunlara dikkat edilerek doruk dallı, goble, değişik doruk dallı gibi şekillerden uygun olanı seçilir. Bu şekil budamasına fidanların dikilmesinden sonra başlanır.

Goble şekli şeftali yetiştiriciliğinde en fazla kullanılan ve uzun geçmişi olan bir terbiye sistemidir. Şeftali budamasına da oldukça uygundur. Bol yağış alan ve nemli yerlerde bu şekil budaması tavsiye edilir. İlk dikim yılında fidanların tepelerinden yaklaşık 50 cm kesilir. Bu yükseklik ana dalların çıkış yerini belirlemeye yardımcı olur. Tepe kesini yüksek olursa, budama, hasat ve seyreltme işlerini zorlaştırır. Sürgünler gelişmeye başladığında, ağaç verime yattığı zaman meyve yükü açısından dalların şekillendirilmesi önemlidir. Sürgünlerin uzunluğu cm olduğunda şekillendirme de başlar. Birbirini gölgelemeyen belirli sayıda ana dal seçilerek, bunların aynı yerden çıkmasına özen gösterilir. Diğer dallar dipten çıkarılır ya da bükülerek gelişimine engel olunur. Şeftali ağaçların gelişimi genellikle yayvan şekilde olur. Dal açılarında yapılan genişletme gövdeyle ana dalların bağlantısını güçlendirir. Dal gelişimini zayıflatarak, güneşin iş kısımlara girişini arttırır. İkinci yılda soğuklar geçince şeftali budama yapılır. Ancak şeftali ağacı türlerine göre özel budama istekleri olur. Çatıyı oluşturan ana dallarda budama yardımcı dalların yüksekliğine uygun şekilde yapılır. Yaklaşık budama çatal yerinden itibaren cm üstten yapılır. Kesim yerlerinin altından yeni sürgünler gelmeye devam eder. Bunlardan yardımcı dallar belirlenir. Bunların hepsi aynı tarafa bakmalıdır. Dik gelişim gösteren dalların açıları da genişletilir. Üçüncü yılda yani durgun süreçte ağaçlar şekillendirilmeye devam edilir. Önceki yıl seçilen yan dallar ve ana dallar tepeden kesilir. Sonraki yıllarda da ağacın iç kısımlarına güneş ışığının rahat girmesi içinde açık tutulmalıdır.

Mahsul budaması:Bu tür şeftali budama mahsule yatan ağaçlara uygulanır. Şeftali ağaçlarındaki meyveler yıllık sürgünlerde ve buket dallarda oluşur. Bu yüzden her sene yeni sürgünlerin oluşumu sağlanmalıdır. Bunun için sert budama yapılmalıdır. Budamada çiçek ve odun gözlerin olduğu dallar kalmalı, sadece çiçek gözü olan dallar kesilmelidir. Ağaç ikinci yılda hafif budanır. Üçüncü yılda da budama hafif yapılır. Verim çağındaki şeftali ağaçları her yıl budanmalıdır.

Şeftali budama ne zaman yapılmalı?

Genellikle budama kışın dinlenme sürecinde havaların fazla soğuk olmadığı zaman yapılır. Fazla soğuk olmayan bölgelerde sonbaharda, yapraklar dökülünce budama yapılır. Kışın bitimine kadar yani ağaçların uyanmasına kadar şeftali budama yapılabilir.

Son Güncelleme :

Şeftali Budama ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.


0 Yorum Yapılmış "Şeftali Budama"


Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Rüyada Şeftali Toplamak
Rüyada Şeftali Toplamak
Rüyada Şeftali Toplamak, esenliğe ve refaha işaret ederken aynı zamanda kişinin rahat edeceği bir yaşantıya işaret etmektedir. Rahatlığa kişiyi mutluluğa erdiren bir rüya olarak yorumlanır ve kişiyi her yönden mutlu olmasını sağlayacak bolluk, be
Rüyada Şeftali Görmek
Rüyada Şeftali Görmek
Rüyada şeftali görmek, rüya sahibine bir yandan iyi müjdeler verirken, bir yandan da kötü olayları işaret eder. Bazı yorumcular bu rüyayı gören kişilerin şanslı ve kısmetli bir döneme gireceğine, sıkıntıların sona ereceğine işaret ettiğini belirtir.
Şeftali Çeşitleri
Şeftali Çeşitleri
Şeftali Çeşitleri; Şeftali çeşitleri, genel olarak bahar ayının gelmesi ile yaz aylarının vazgeçilmezi ve herkes tarafından sevilen lezzetli meyve türleridir. Şeftali çeşitlerinden önce belirtmek gerekirse şeftali ağaçları çeşitleri ne olursa olsun ç
Rüyada Şeftali Yemek
Rüyada Şeftali Yemek
Rüyada Şeftali Yemek, güce, kudrete ve öz güven sahibi olmaya vesile olacak güzel, önemli ve büyük işler yapılacağına, başarıdan başarıya adım atarak zaferden zafere koşmaya, kısmet almaya, şans ve baht açıklığına, dilekleri gerçekleştirme olanağı bu
Şeftali Aşılama
Şeftali Aşılama
Şeftali aşılama, Aşı ağaçların cinsini iyileştirmek için yapılıyor. Daha iyi cins meyve almak için yapılıyor. Çünkü, bahçemize diktiğimiz bir meyve fidanı, aşılı değilse büyüyünce yabanileşiyor. Aşı yapılmadığı zaman iyi bir meyve vermez oluyor. Diki
Şeftali Kabız Yaparmı
Şeftali Kabız Yaparmı
Şeftali Kabız Yaparmı, şeftali kabızlık etkisi oluşturmasının tersine kabızlığı gidermesidir. Vücutta bulunan zehirli maddelerin dışarı atılmasına olanak sağlayan bu harika meyve su açısından, madensel tuzlar ve şeker açısından çok zengindir. Şeftali
Bursa Şeftalisi
Bursa Şeftalisi
Bursa Şeftalisi: Gülgiller familyasından olan sağlıklı ve uzun yaşamın bir sembolü olarak gösterilen şeftali muhteşem bir yaz meyvesi olarak tanımlanır. Şeftalinin dünyaya Çin’den yayıldığı tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise en çok Bursa’ da yetiş
Tüysüz Şeftali
Tüysüz Şeftali
Tüysüz şeftali ana vatanı Çin olduğu düşünülmektedir. Tüysüz şeftali dünyaya da buradan yayıldığı tahmin edilir. Bol sulu ve tatlı bir yaz meyvesi olan tüysüz şeftali gülgiller familyasından olan bir meyvedir. Eski çağlarda şeftali Çin’de uzun yaş
Şeftali Hastalıkları
Şeftali Hastalıkları
Şeftali hastalıkları, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yetiştiriciliği yapılan sert çekirdekli meyveler arasında ilk sırayı alan şeftali, kolay yetişmesine rağmen üretimdeki en önemli sorun şeftali hastalıklarıdır. Eğer bunlara karşı yeterli önle
Rüyada Şeftali Ağacı Görmek
Rüyada Şeftali Ağacı Görmek
Rüyada Şeftali Ağacı Görmek, kişinin yaşamış olduğu sağlık sorunları sona ereceğine, hastalığının ilacını bulacağı anlamına ve sorun kalmayarak kişi kendisini eskisi gibi sağlıklı huzurlu mutlu olacaktır. Bu kişinin hayata bakış açısını değiştireceği
Rüyada Şeftali Soymak
Rüyada Şeftali Soymak
Rüyada şeftali soymak, umudunu yitirdikten ardından özlediği güce, destek alarak gözlediği ek olarak sıhhatli bir yaşama, sıkıntıdan sonra kavuştuğu harika bir geleceğe, cefa ile aradığı daha fazla iyi getiriye, sağlığa, fenalığını saklayan amire, ce
Şeftali Ağacı Çiçeği
Şeftali Ağacı Çiçeği
Şeftali Ağacı Çiçeği; Şeftali ağacı çiçek tomurcukları açtığında tek bir çiçek çıkar. Çiçekleri erselik yapıdadır ve bir çiçekte 5 tane yaprak, 5 tane taç yaprak, adet erkek organ ve bir dişi organ bulunur. Taç yaprakları beyaz, pembe, alacalı

 

Rüyada Şeftali Toplamak
Rüyada Şeftali Görmek
Şeftali Çeşitleri
Rüyada Şeftali Yemek
Şeftali Aşılama
Şeftali Kabız Yaparmı
Şeftali Budama
Bursa Şeftalisi
Tüysüz Şeftali
Şeftali Hastalıkları
Rüyada Şeftali Ağacı Görmek
Rüyada Şeftali Soymak
Şeftali Ağacı Çiçeği
Şeftali Likörü
Şeftali Çiçeği
Şeftali Ağacı
Şeftali Konservesi
Şeftali Turşusu
Şeftali
Kışlık Şeftali Kompostosu
Şeftali Fidanı
Kuru Şeftali
Şeftali Çekirdeği
Yassı Şeftali
Şeftali Suyu
Şeftali Maskesi
Şeftali Kurabiye
Şeftali Lekesi Nasıl Çıkar
Şeftali Yaprak Kıvırcıklığı
Şeftali İshal

Popüler İçerik

Şeftali Likörü

Şeftali Likörü

Şeftali Likörü, Tatlı likörlerden biri olan şeftali likörünün evde hazırlanması ve misafirlere ikram olarak sunulması mümkündür. Hazırlanışı vede yap

Şeftali Çiçeği

Şeftali Çiçeği

Şeftali Çiçeği, genel olarak yaz aylarında oluşan bu meyve soğuk iklime ve dona karşı dirençsizdir. şeftali çiçeğinin oluşumu yüzyıllara dayanarak asl

Şeftali Ağacı

Şeftali Ağacı

Şeftali Ağacı; gülgiller familyasından olan şeftali bir yaz meyvesidir. Dünya' ya Çin den yayıldığı düşünülmektedir. Ilıman iklimi seven yaklaşık olar

Şeftali Konservesi

Şeftali Konservesi

Şeftali Konservesi, Bir önceki yazımızda da şeftali konservesi yaptığımdan söz etmiş birde mükemmel bir tart tarifi vermiştim. Bugün ise şeftali kons

Şeftali Turşusu

Şeftali Turşusu

Şeftali Turşusu, Turşu çeşitli birçok sebze ile meyvenin salamura ismi verilen asitli ve tuzlu çözelti içinde bir müddet bekletilerek uzun zaman muhaf

Şeftali

Şeftali

Şeftali, yaz meyvelerindendir. Herkes tarafından çok sevilerek tüketilir fakat kimisi kabuğunu sevmez ve soyarak tüketmeyi tercih eder. Dıştaki tüylü

Kışlık Şeftali Kompostosu

Kışlık Şeftali Kompostosu

Kışlık şeftali kompostosu, Kışlık yiyecekleri saklamanın en iyi yollarından birde kavanozlama işlemidir. Uzun süre dayanıklılığını korur ve lezzetinde

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası