m ehliyet yaşı / Motor Ehliyeti Nedir,Kimler Alabilir? | Toyota Blog

M Ehliyet Yaşı

m ehliyet yaşı

Motor Ehliyeti Nedir? Kimler Motor Ehliyeti Alabilir?

Karayollarında motorlu taşıt kullanabilmek için sürüş yetkinliğini gösteren ehliyet belgesine sahip olmak gerekiyor. Otomobil, kamyon ve iş makinesi gibi farklı araç türleri için 17 farklı ehliyet sınıfı bulunuyor. Motor ehliyeti hangisidir ve nasıl alınır sorularına cevap arıyorsanız, aradığınız tüm bilgiler bu rehberde. 

Motor Ehliyet Sınıfları Nelerdir?

1 Ocak tarihinden önce motosiklet ehliyeti denince akıllara A1 ve A2 sürücü belgeleri geliyordu. Ancak günümüzde motosiklet sürücüleri için 5 farklı ehliyet sınıfı bulunuyor. Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne göre motosiklet kullanmak isteyenlerin M, A1, A2, A veya B1 grubu sürücü belgesine sahip olmaları gerekiyor. Şimdi gelin bu ehliyet sınıflarının ne olduğunu yakından inceleyelim.

M sınıfı sürücü belgesi

M grubu sürücü belgesi motor ehliyetleri arasında en dar kapsamlı sınıfı temsil ediyor. Bu ehliyete sahip sürücüler moped olarak adlandırılan motorlu bisikletleri kullanabiliyor. 

Moped, saatlik hızı 45 km’yi, silindir hacmi ise 50 cc’yi aşmayan iki, üç veya dört tekerlekli motosikletleri temsil ediyor. Buna ek olarak herhangi bir sürücü belgesine sahip olan kişilerin ayrıyeten M sınıfı ehliyet alması gerekmiyor. 

A1 sınıfı sürücü belgesi

A1 ehliyet motor silindir hacmi maksimum cc olan motosikletleri kullanmak için gerekiyor. A1 grubu motor ehliyeti yaş şartı 16 olarak belirlenmiş durumda. 

A2 sınıfı sürücü belgesi

Motor silindir hacmi maksimum cc olan iki tekerlekli motosikletleri kullanabilmek için A2 ehliyet gerekiyor. Bu ehliyete sahip sürücüler güç sınırı 12 KW ve 16 beygiri aşmayan üç tekerlekli motosikletleri de kullanabiliyor. Motor ehliyeti kaç yaşında alınır diye merak ediyorsanız, A2 ehliyete başvurmak isteyen adayların 18 yaşını doldurmuş olması gerekiyor.

A sınıfı sürücü belgesi

M, A1 ve A2 olmak üzere diğer motosiklet ehliyeti sınıflarını kapsıyor. A sınıfı sürücü belgesiyle silindir hacmi cc, motor gücü 48 beygir olan tüm motosikletleri kullanmak mümkün. Geniş kapsamı sayesinde diğer motosiklet ehliyetleri arasında en avantajlı sınıfı temsil ediyor. A sınıfı sürücü belgesi almak için 20 yaş şartı bulunuyor. Bununla birlikte 24 yaşın altındaki adayların en az 2 yıllık A2 ehliyeti deneyimine sahip olması gerekiyor. 24 yaşını doldurmuş sürücü adayları için herhangi bir deneyim şartı aranmıyor.

B1 sınıfı sürücü belgesi

B grubu ehliyetler otomobil ve kamyonet sürücüleri için gerekse de bu sınıfta yer alan B1 ehliyeti motosikletleri kapsıyor. 16 yaşını dolduranların başvurabileceği B1 sınıfı sürücü belgesiyle ATV gibi dört tekerlekli motosikletler kullanılabiliyor. Tabii, kullanılan taşıtın maksimum 15 KW motor gücü ve kilogramın ağırlığa sahip olması gerekiyor.

Motosiklet Ehliyeti Nasıl Alınır?

Motosiklet kullanmak için hangi ehliyeti almanız gerektiğini öğrendiyseniz, geriye eğitim ve başvuru süreçleri kalıyor. Motor ehliyeti yaş ve en az ilkokul düzeyinde eğitim şartlarını da taşıyorsanız, aşağıdaki motor ehliyeti alma adımlarını takip edebilirsiniz:

  • Diğer sürücü belgelerinde olduğu gibi ehliyet almanın ilk aşaması sürücü kursuna kaydolmakla başlıyor.
  • Sürücü kursundaki teorik eğitimin ardından MEB tarafından hazırlanan ehliyet sınavına giriliyor.
  • Ehliyet sınavına başvuru yapabilmek için harç ücretini yatırmış olmanız gerekiyor. yılı itibariyle A-A1-A2 sınıfları için TL ehliyet harcı ödeniyor.
  • Sınavı geçebilmek için 50 sorunun en az 35’ini doğru tamamlayarak üzerinden minimum 70 puan almanız gerekiyor. 
  • Sınav sorularının 12’si ilk yardım, 23’ü trafik ve çevre, 9’u araç tekniği ve 6’sı trafik adabı konularından oluşuyor.
  • Sınavı geçtikten sonra sürücü kursunda pratik eğitim başlıyor ve ardından uygulama sınavı yapılıyor. 
  • Direksiyon sınavının ardından Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden sürücü belgesi randevusu alınarak evrak işleri tamamlanıyor. 

Motor ehliyeti almak için ne gerekiyor, sınıfları neler, nereden alınır? Bu ve bunun gibi soruları göz önünde bulundurarak motosiklet kullanmak için hediye alacaklara yol gösterecek detaylı bir rehber hazırladık.

Bu makaleden hem ilk kez motosiklet ehliyeti alacaklar hem de mevcut ehliyetini yükseltmek isteyenler yararlanabilecektir.

Motor Ehliyeti Nasıl Alınır?

Motosiklet ehliyeti almak için öncelikle belirli kriterlerin karşılandığından emin olmak gerekir. Türkiye'de ehliyet almak için sürücü adayından karşılaması beklenen bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlardan biri de ehliyet için gerekli yaşı doldurmuş olmaktır.

Şartları karşıladığından emin olan sürücü adayları ise sırası ile teorik ve uygulama aşamalarından geçmesi gerekiyor. Motosiklet sürebilmek için ehliyet sahibi olmak isteyenler ilk olarak MEB'e (Millî Eğitim Bakanlığı) bağlı olan özel sürücü kursuna başvuru yapmalıdır. Bu başvuruda sürücü adayından şunları teslim etmesi istenir:

  • Kimlik fotokopisi
  • Sürücü belgesi varsa fotokopisi
  • Sağlık raporu
  • Öğrenci belgesi ya da varsa mezuniyet diploması
  • Adli sicil kaydı
  • Son 6 ay içinde çekilmiş iki biyometrik fotoğraf
  • 18 yaşını doldurmamış olanlar için veli muvafakatnamesi

MEB'e bağlı sürücü kurslarında özel eğitim alan sürücü adaylarından daha sonra hem yazılı hem de uygulamalı sınava girmesi istenecektir. Bu sınavların tarihi ise Millî Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenmektedir.

Motor Ehliyeti Sınıfları

  • M sınıfı ehliyet
  • A sınıfı ehliyet
  • A1 sınıfı ehliyet
  • A2 sınıfı ehliyet
  • B1 sınıfı ehliyet

Motosiklet ehliyeti sınıfları bu şekildedir. Peki, hangisine sahip olanlar hangilerini kullanabilir? Gelin, bu sorunun cevabını yukarıda yer alan ehliyetleri tek tek ele alarak öğrenelim.

1. M Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?

M sınıfı sürücü belgesine sahip olan kişiler, moped olarak adlandırılan araçları kullanabilmektedir. Bu ehliyeti alabilmek için 16 yaşını tamamlamış olmak gerekir.

2. A Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?

A sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler, motosiklet grubuna dahil olan bütün araçları sürebilmektedir. Dolayısıyla bu kişiler M, A1 ve A2 sınıfı ehliyete sahip olan kişilerin kullanabildiği tüm araçları kullanma hakkına sahiptir. Bu ehliyeti alacak olanlardan 24 yaşını tamamlamış olması istenmektedir.

3. A1 Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?

A1 sınıfı ehliyet sahipleri, gücü 11 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,1'i geçmeyen, iki tekerlekli motosikletleri kullanabilir. A1 sınıfı ehliyet sahibi olabilmek için adayın 16 yaşını doldurmuş olması gerekir.

4. A2 Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?

A2 sınıfı ehliyet sahipleri, gücü kilovat aralığında olup gücünün ağırlığına oranı 0,2’yi geçmeyen tüm iki tekerlekli motosikletleri kullanabilir. Bu ehliyeti almak isteyen kişilerden 18 yaşını doldurmuş olması beklenmektedir.

5. B1 Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?

B1 sınıfı ehliyet sahipleri, ağırlığı kg'ı geçmeyen, 15 kW motor gücüne sahip 4 tekerlekli motosikletleri sürebilir. Bu ehliyeti almak isteyen kişilerin 16 yaşını doldurmuş olması gerekir.

Motor Ehliyeti Kaç Yaşında Alınır?

  • M, A1 ve B1 sınıfı ehliyet için 16 yaşını,
  • A2 sınıfı ehliyet için 18 yaşını,
  • A sınıfı ehliyet için 24 yaşını doldurmuş olmak gerekir.

M, A1 ve B1 sınıfı ehliyet almak isteyen vatandaşlar, 16 yaşını doldurmuşsa ehliyet alabilir. A2 sınıfı ehliyet için 18 yaşını doldurmak, A sınıfı ehliyet içinse en az 24 yaşında olmak gerekir.

Motosiklet Ehliyeti Almak İçin Şartlar Nelerdir?

  • M ve A1 sınıfı ehliyet almak isteyen kişilerin 16 yaşını doldurmuş olması gerekir.
  • A2 sınıfı ehliyet almak isteyenlerden 18 yaşını doldurması beklenir.
  • A sınıfı ehliyet alacak vatandaşlar en az 24 yaşında olmalıdır.
  • 18 yaşını doldurmamış sürücü adayları, veli/vasi muvafakatnamesi teslim etmelidir.
  • Ehliyet almasına engel olabilecek suçları işlememiş olmalıdır.

Motosiklet Ehliyeti Nereden Alınır?

Motosiklet ehliyeti almak için öncelikle MEB'e bağlı sürücü kurslarına başvuru yapması gerekir. Sürücü kurslarında gerekli eğitimi aldıktan sonra belirlenen yer ve tarihte yazılı olarak bir sınava girilir. İkinci aşamada ise sınavda başarılı olanlardan belirlenen tarihte parkur alanında ve trafiğe açık alanda motosiklet kullanması istenir.

Teorik ve uygulama aşamasını başarılı şekilde geçerek ehliyet almaya hak kazanan kişiler, bir sürenin sonunda ödemesini yapıp trafik şubeden ehliyetini teslim alabilir.

Motor Ehliyeti Fiyatları

Ehliyet SınıfıHarç Ücreti
M Sınıfı Ehliyet,70 TL
B1 Sınıfı Ehliyet,70 TL
A Sınıfı Ehliyet,70 TL
A1 Sınıfı Ehliyet,70 TL
 A2 Sınıfı Ehliyet,70 TL

Yukarıdaki tablo,  yılının motosiklet ehliyetlerinin harç ücreti baz alınarak hazırlanmıştır. Motosiklet ehliyeti fiyatları zaman içerisinde değişiklik gösterebilir.

Motor ehliyeti nasıl alınır, sınıfları ve şartları nelerdir, kaç yaşında alınır,  güncel ehliyet fiyatları ne kadar gibi merak edilen pek çok soruyu bu makalede yanıtladık. Kafanıza takılan soruları aşağıdaki yorumlar kısmından belirtmeyi unutmayın.

EHLİYET SINIFLARI

Ehliyet Nedir?

Ehliyet, ya da resmi adıyla Sürücü Belgesi, yetkili kurumlar tarafından karayolunda seyreden otomobil, otobüs, traktör gibi motorlu, veya motorsuz kara taşıtlarının bireyler tarafından idare edilmesine olanak tanıyan, yetkili trafik yönetimi kurumlarınca verilen ve aynı zamanda kimlik işlevi görebilen belgedir. 01/01/ tarihinde yapılan düzenlemeyle birlikte, eski tip sürücü belgeleri yeni tip sürücü belgelerine çevrilmiştir. Eski tip sürücü belgelerinin tamamının değiştirme işlemlerinin 31 Aralık tarihine kadar tamamlanması hedeflenmektedir.

Yenilenen sürücü belgesi sınıfları 16 farklı kategoride sınıflandırılmıştır. Bunlar M, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, F sınıfı sürücü belgeleri olarak isimlendirilmektedir.

Yeni Sürücü Belgesi Sınıflarının Kapsamları Nelerdir?

Yeni sürücü belgeleri sınıflarında bir çok yeni düzenleme gerçekleştirilmiştir. Bunların arasında araçlara takılan ek yüklerle ve takılacak römorklarla ilgili maddeler mevcuttur. Bazı ehliyet sınıflarında yaş sınırları değiştirilmiş ve deneyim şartı getirilmiştir. Örneğin eskiden B sınıfı sürücüler doğrudan minibüs kullanırken; artık ilk defa ehliyet alacaklar belirli bir deneyim süresine ulaşmadan kullanamıyor. Bunun yanı sıra bütün ehliyetlerde belirli bir geçerlilik süresi eklenmiştir. Bu sürenin sonunda sürücü belgesi almak isteyenler tekrar başvuru yapmak durumundadır. Engelliler için verilen H sınıfı ehliyet kaldırılmıştır. Bunun yerine kişinin engel durumu sürücü belgesinde belirtilmektedir. Otomatik vites sürücü belgesi de eklenmiştir ve ilk defa başvuru yapanlar dilerlerse otomatik vites sürücü belgesi için de başvurabileceklerdir. Motosiklet Sınıfları

M sınıfı sürücü belgesi Motorlu bisiklet, yani Moped sürücüleri içindir. Yaş sınırı 16 olarak belirlenmiştir. 2, 3 ya da 4 tekerlekli mopedler için kullanılabilir. Bu ehliyet sınıfı ile kullanılabilecek araçların azami hızı saatte 45 km’yi, eğer içten yanmalı motoru varsa silindir hacmi 50 santimetreküpü, eğer elektrik motorlu ise azami sürekli nominal güç çıkışı 4 kilovatı geçemez. Diğer tüm ehliyet sınıfları M sınıfına dahil olan moped’leri kullanabilir. 10 sene geçerlidir. Normal motosiklet kullanımı için ise A1, A2 ve A sınıfı sürücü belgeleri mevcuttur. Bu sınıfların kullanıma izin verdiği araçlar, yaş alt sınırları, yetkili olduğu diğer sınıflar, deneyim gerekliliği ile geçerlilik süreleri ek olarak aşağıda listelenmiştir.

A1: Silindir hacmi santimetreküpü, gücü 11 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,1’i geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletler. Yaş sınırı: 16

A2: Gücü 35 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,2’yi geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletler. Yaş sınırı: 

Toplam 18 Adet Ehliyet Sınıfı

öncesinde ki ehliyet sınıfları sisteminde 8 tane iken güncel sistem de 18 e çıkarılmıştır.

Harf olarak örneğin; C tipi ehliyetin, C1E – C – C1 – CE gibi güncellenmesinden ötürü adet sayısı 18 e çıkarılmıştır.

  • A1 ehliyet >> M ve A1 ehliyete dönüştü.
  • A2 ehliyet >> M – A1 – A2- A – B1 ehliyete dönüştü.
  • B ehliyet >> M – B1 – B – D1 – C1 – C – F ehliyete dönüştü.
  • C ehliyet >>  M – B1 – B – D1 – C1 – C1E – C – CE – D1 – D1E – F ehliyete dönüştü.
  • D ehliyet >> M – B1 – B – BE – C1 – C1E – C – CE – D1 – D1E – F ehliyete dönüştü.
  • E ( Öncesi ) >> M – B1 – B – BE – C1 – C1E – C – CE – D1 – D1E – D – DE – F ehliyete dönüştü.
  • E ( Sonrası ) >> M – B1 – B – C1 – C – D1 – D – F ehliyete dönüştü.
  • F ehliyet >> M – F ehliyete dönüştü.
  • G ehliyet >> M – G ehliyete dönüştü.

Yeni ehliyet sınıflarına getirilen düzenlemeler kısaca aşağıda anlatılmıştır.

  • Bazı ehliyet sınıfları için yaş şartı değiştirildi bazıları için de deneyim şartı getirildi.
  • Bütün ehliyet sınıflarına MOPED kullanabilme hakkı tanındı ve moped ehliyeti için yaş şartı 16’ya düşürüldü.
  • Önceden motor ehliyeti için yalnızca A1 ve A2 sınıfları varken yeni sistemde M ve A sınıfları getirildi.
  • Engellilere yönelik bir ehliyet olan H sınıfı ehliyet kaldırıldı. Buna karşılık engelli kişilerin engel durumları ehliyetlerinde gösterilmesine başlandı.
  • Otomatik vites araç kullananlar için ehliyet getirildi. Otomatik vites araç kullanıyorsanız sınava otomatik araçla giriyorsunuz ve ehliyetinize otomatik vites olarak işleniyor.
  • B sınıfı ehliyeti olanlar artık minibüs kullanamayacak. Kullanmak isteyenler D1 ehliyeti alacak ve 21 yaşından büyük olmanız gerekiyor.

Ehliyet Sınıfları – Şartlar – Hangi Araçları Kullanırlar

M Sınıfı Ehliyet 

M Sınıfı ehliyet; moped yani motorlu bisiklet ehliyetidir. Yönetmelikte tanımı “”Azami hızı saatte 45 kilometreyi, içten yanmalı motorlu ise silindir hacmi 50 santimetreküpü, elektrik motorlu ise azami sürekli nominal güç çıkışı 4 kilovatı geçmeyen iki tekerlekli motorlu bisiklet şeklinde ifade edilmektedir.” şeklinde yapılmıştır.

  • M Sınıfı Ehliyet Yaşı – Şartları M Sınıfı ehliyet alma yaşı 16’dır. Ehliyet sınav tarihi itibari ile 16 yaşını dolduran herkes M sınıfı ehliyet alabilir. Diğer bütün ehliyet sınıfları da M sınıfı ehliyetin kullanabildiği araçları kullanabilir.
  • M Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır? M Sınıfı ehliyet sahipleri yalnızca moped olarak tabir edilen motorlu bisikletleri kullanabilir. Silindir hacmi 50 cm3 ve altı araçlar moped olarak değerlendirilir.

A1 Sınıfı Ehliyet 

A1 Sınıfı ehliyet; silindir hacmi  cm3’ü aşmayan iki tekerlekli motosikletler için verilen ehliyettir.

  • A1 Sınıfı Ehliyet Yaşı – Şartları A1 Sınıfı ehliyet alma yaşı; yapılan yeni düzenleme ile 16 yaşına düşürülmüştür. Sınava gireceğiniz tarih itibari ile 16 yaşını doldurmuş olmanız gerekiyor.
  • A1 Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır? A1 Sınıfı ehliyet sahipleri; silindir hacmi cm3’ü ve gücü 11 kv’ı geçmeyen motosikletleri kullanabilirler. (Kullanabildiği diğer sınıflar: M)

A2 Sınıfı Ehliyet 

A2 Sınıfı ehliyet; güç sınırı 35 kv’ı geçmeyen iki tekerlekli motosikletler için verilen ehliyettir.

  • A2 Sınıfı Ehliyet Yaşı – Şartları A2 Sınıfı ehliyet alma yaşı 18’dir. Sınava gireceğiniz tarih itibari ile 18 yaşını doldurmuş olmanız gerekiyor.
  • A2 Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır? A2 Sınıfı ehliyet sahipleri; gücü 35 kv’ı geçmeyen motosikletleri kullanabilirler. (Kullanabildiği diğer sınıflar: M, A1)

A Sınıfı Ehliyet (Motor Ehliyeti)

A Sınıfı ehliyet; gücü 35 kw’ı geçen motosikletler için verilen ehliyettir.

  • A Sınıfı Ehliyet Yaşı – Şartları A Sınıfı ehliyet alma yaşı 20 olarak düzenlendi. A sınıfı ehliyet sahibi olabilmek için en az 2 yıllık A2 sınıfı ehliyet sahibi olmanız gerekiyor.
  • A Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır? A Sınıfı ehliyet sahipleri; 35 kv ve üzeri güce sahip motosikletleri kullanabilirler. (Kullanabildiği diğer sınıflar: M, A1, A2)

B1 Sınıfı Ehliyet 

B1 Sınıfı ehliyet; 4 tekerlekli motosikletler için verilen bir ehliyettir.

  • B1 Sınıfı Ehliyet Yaşı – Şartları B1 Sınıfı ehliyet alma yaşı 18 olarak düzenlenmiştir.
  • B1 Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır? B1 Sınıfı ehliyet sahipleri gücü 15 kv’ı geçmeyen ve ağırlığı kg ve altında olan 4 tekerlekli motosikletleri kullanabilir. Eğer kullandığınız 4 tekerlekli motosiklet elektrikle çalışıyorsa bataryalar buna dahil değildir. (Kullanabildiği diğer sınıflar: M)

B Sınıfı Ehliyet (Otomobil Ehliyeti)

B Sınıfı ehliyet; otomobil ve kamyonet sürücülerine verilen ehliyet türüdür. Yapılan yeni düzenleme ile B sınıfı ehliyet sahipleri artık minibüs kullanamıyor. Eğer minibüs kullanmak istiyorsanız B sınıfı ehliyet aldıktan sonra tekrar direksiyon eğitimi alarak D1 sınıfı ehliyet almanız gerekiyor. B sınıfı ehliyetler ile M, B1 ve F sınıfı araçları kullanabilirsiniz.

  • B Sınıfı Ehliyet Yaşı – Şartları: B Sınıfı ehliyet alma yaşı 18’dir.
  • B Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?: B Sınıfı ehliyet sahipleri otomobil ve kamyonet kullanabilirler. Bunun haricinde diğer sınıflardaki moped ve traktörü de kullanabilirler. (Kullanabildiği diğer sınıflar: M, B1, F)

BE Sınıfı Ehliyet 

BE Sınıfı ehliyet; b sınıfı ile kullanılan otomobil ve kamyonetlere römork takılarak kullanılması için verilen ehliyet türüdür. Burada dikkat edilmesi gereken konu otomobil veya kamyonete takılacak römork ve yarı römorkun toplam ağırlığı kg’ı geçmemelidir.

  • BE Sınıfı Ehliyet Yaşı – Şartları BE Sınıfı ehliyet alma yaşı 18 olarak düzenlenmiştir. BE sınıfı ehliyet alabilmek için önce B sınıfı ehliyet sahibi olmalısınız.
  • BE Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır? BE Sınıfı ehliyet sahipleri, otomobil veya kamyonetleri, ağırlığı kg’ı geçmeyen römork veya yarı römorklarla kullanabilirler. Buna ek olarak traktör ve moped de kullanabilirler. (Kullanabildiği diğer sınıflar: M, B, B1, F)

C1 Sınıfı Ehliyet 

C1 Sınıfı ehliyet; çekici ve kamyon sürücülerine(ağırlığı tonu geçmeyen) verilen ehliyet türüdür.

  • C1 Sınıfı Ehliyet Yaşı – Şartları C1 Sınıfı ehliyet alma yaşı 18 olarak düzenlenmiştir. C1 sınıfı ehliyet alabilmek için B sınıfı ehliyet sahibi olmanız gerekmektedir.
  • C Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır? C Sınıfı ehliyet sahipleri; ağırlığı kg ile kg arasında olan çekici ve kamyonları kullanabilirler. Ayrıca otomobil, moped ve traktör de kullanabilirler. (Kullanabildiği diğer sınıflar: M, B, B1, F)

C1E Sınıfı Ehliyet 

C1E Sınıfı ehliyet, çekici ve kamyonları römork ve yarı römorkla beraber kullanabilmek için verilenehliyet türüdür.

  • C1E Sınıfı Ehliyet Yaşı – Şartları C1E Sınıfı ehliyet alma yaşı 18 olarak düzenlenmiştir. C1E sınıfı ehliyet alabilmek için C1 sınıfı ehliyetinizin olması gerekmektedir. C1 sınıfı ehliyet alabilmek içinde B sınıfı ehliyet sahibi olmanız gerekmektedir. Yani C1E sınıfı ehliyet almanız için yaş sınırı 18 olarak veriliyor ancak uygulamada en iyi ihtimalle 19 yaşında C1e sınıfı ehliyetiniz oluyor.
  • C1E Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır? C1E Sınıfı ehliyet sahipleri çekici ve kamyonlara takılan azami ağırlığı kg’ı geçen römork ve yarı römorklardan oluşan ve katar ağırlığı 12 tonu geçmeyen birleşik araçları kullanabilirler. C1E sınıfı ehliyet sahipleri bu araçlara ek olarak moped, otomobil ve traktörü de kullanabilir. (Kullanabildiği diğer sınıflar: M, B, B1, C1, F)

C Sınıfı Ehliyet (Çekici ve Kamyon Ehliyeti)

C Sınıfı ehliyet; çekici ve kamyon sürücülerine verilenehliyet türüdür.

  • C Sınıfı Ehliyet Yaşı – Şartları C Sınıfı ehliyet alma yaşı 21 olarak düzenlenmiştir. C sınıfı ehliyet alabilmek için en az B sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekir.
  • C Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır? C Sınıfı ehliyet sahipleri ağırlık sınırlaması olmaksızın bütün çekici ve kamyonları kullanabilirler. C sınıfı ehliyet sahipleri diğer sınıflardaki otomobil, kamyon, moped ve traktörleri de kullanabilirler. (Kullanabildiği diğer sınıflar: M, B, B1, C1, F)

CE Sınıfı Ehliyet (TIR EHLİYETİ)

CE Sınıfı ehliyet; çekici ve kamyonları römork ve yarı römorkla beraber kullanabilmek için verilen ehliyet türüdür. Tır ehliyeti olarak da bilinir.

  • CE Sınıfı Ehliyet Yaşı – Şartları CE Sınıfı ehliyet alma yaşı 21 olarak düzenlenmiştir. CE sınıfı ehliyet alabilmek için C sınıfı ehliyet sahibi olmanız gerekmektedir.
  • CE Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır? CE Sınıfı ehliyet sahipleri; çekici ve kamyonlara takılan, ağırlığı kg’ı geçen römork ve yarı römorktan oluşan birleşik araçları kullanabilirler. CE sınıfı ehliyet sahipleri diğer sınıflardaki otomobil, kamyon, moped ve traktörleri de kullanabilirler. (Kullanabildiği diğer sınıflar: M, B, BE, B1, C, C1, C1E, F)

D1 Sınıfı Ehliyet (Minibüs Ehliyeti)

D1 Sınıfı ehliyet; minibüs şoförlerine verilen ehliyet türüdür. Minibüs ehliyeti olarak da bilinir.

  • D1 Sınıfı Ehliyet Yaşı – Şartları D1 Sınıfı ehliyet alma yaşı 21 olarak düzenlenmiştir. En az B sınıfı ehliyet sahipleri D1 sınıfı ehliyet alabilmek için başvuru yapabilirler.
  • D1 Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır? D1 Sınıfı ehliyet sahipleri yolcu sayısı 16+1’i geçmeyen minibüsleri kullanabilirler. Ayrıca diğer ehliyet sınıflarından olan otomobil, kamyonet, moped ve traktörleri de kullanabilirler. (Kullanabildiği diğer sınıflar: M, B, B1, F)

D1E Sınıfı Ehliyet 

D1E Sınıfı ehliyet; minibüslere römork takmak için verilen ehliyet türüdür.

  • D1E Sınıfı Ehliyet Yaşı – Şartları D1E Sınıfı ehliyet alma yaşı 21 olarak düzenlenmiştir. En az D1 sınıfı ehliyet sahibi olanlar bu ehliyeti alabilirler.
  • D1E Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır? D1E Sınıfı ehliyet sahipleri ağırlığı kg’ı geçen römorklu minibüsleri kullanabilirler. Ayrıca otomobil, römork ağırlığı tonu geçmeyen römorklu otomobil, moped ve traktör de kullanabilirler. (Kullanabildiği diğer sınıflar: M, B, BE, B1, D1, F)

D Sınıfı Ehliyet (Otobüs Ehliyeti)

D Sınıfı ehliyet; otobüs sürücülerine verilen ehliyet türüdür ve otobüs ehliyeti olarak bilinir

  • D Sınıfı Ehliyet Yaşı – Şartları D Sınıfı ehliyet alma yaşı 24 olarak düzenlenmiştir. D sınıfı ehliyet alabilmek için en az B sınıfı ehliyet sahibi olmanız gerekmektedir.
  • D Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır? D Sınıfı ehliyet sahipleri otobüs kullanabilirler. Otobüse ek olarak, minibüs, kamyonet, otomobil, moped ve traktör de kullanabilirler. (Kullanabildiği diğer sınıflar: M, B, B1, D1, F)

DE Sınıfı Ehliyet 

DE Sınıfı ehliyet; otobüsleri römorklu olarak kullanabilmek için verilen ehliyet türüdür.

  • DE Sınıfı Ehliyet Yaşı – Şartları DE Sınıfı ehliyet alma yaşı 24 olarak düzenlenmiştir. Bu ehliyeti alabilmek için D sınıfı ehliyet sahibi olmanız gerekmektedir.
  • DE Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır? DE Sınıfı ehliyet sahipleri otobüsleri ağırlığı kg’ı geçen römorklarla beraber kullanabilirler. Römorklu otobüslere ek olarak römorklu minibüs, kamyonet, otomobil, römorklu otomobil, moped ve traktör de kullanabilirler. (Kullanabildiği diğer sınıflar: M, B, B1,BE, D, D1, D1E ve F)

F Sınıfı Ehliyet (Traktör Ehliyeti)

F Sınıfı ehliyet; traktör kullanan sürücülere verilen ehliyet türüdür. B sınıfı ehliyet sahipleri de bu sınıfın araçlarını kullanabildiği için, F sınıfı ehliyet almak yerine doğrudan B sınıfı ehliyet alın. Hem otomobil hem de traktör kullanabilirmiş olursunuz.

  • F Sınıfı Ehliyet Yaşı – Şartları F Sınıfı ehliyet alma yaşı 18 olarak belirlenmiştir.
  • F Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır? F Sınıfı ehliyet sahipleri traktör kullanabilir. Ayrıca f sınıfı ehliyet sahipleri moped de kullanabilir. (Kullanabildiği diğer sınıflar: M)

G Sınıfı Ehliyet (İş Makinesi Ehliyeti)

G Sınıfı ehliyet; iş makinesi operatörlerine verilen ehliyet türüdür. Burada dikkat edilmesi gereken nokta iş makinesi ehliyeti sahipleri bütün iş makinelerini kullanamazlar. Her iş makinesinin ehliyeti ayrıdır. Kule vinç operatörünün ehliyeti ayrıdır, forklift operatörünün ehliyeti ayrıdır, silindir operatörünün ehliyeti farklıdır. Hangi iş makinesini kullanmak istiyorsanız onun ehliyetini alırsınız.

  • G Sınıfı Ehliyet Yaşı – Şartları G Sınıfı ehliyet alma yaşı 18 olarak düzenlenmiştir.
  • G Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır? G Sınıfı ehliyet sahipleri yalnızca ehliyetlerinde belirtilen iş makinesini kullanabilirler. Buna ek olarak moped de kullanabilirler. (Kullanabildiği diğer sınıflar: M)


Ehliyet Sınıfları Rehberi

Ehliyet, belirli bir aracın şoförünün, sürüş yetkisinin ve yeterli bilgisinin olduğunu gösteren kart olarak tanımlanıyor. Farklı tipte ve büyüklükteki araçların sürüş yetkisini belirlemek adına farklı ehliyet sınıfları bulunuyor. Ehliyet türleri kullanılacak olan taşıtın özelliklerine göre belirleniyor.

A Ehliyet Nedir?

A sınıfı ehliyeti, 35 KW’yı geçen motosikletleri kapsayan ehliyet sınıfı oluyor. 24 yaş altındaki kişilerde en az 2 yıllık A2 sınıfı tecrübesi aranıyor. 24 yaş üstündeki bireylerde herhangi bir şart aranmıyor. Süresi ise 10 yıl olarak geçiyor.

A Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?

A sınıfı ehliyete sahip olan kişiler M, A1 ve A2 ehliyet sınıfının kullanabildiği bütün taşıtları kullanabiliyor. M, A1 ve A2 tipi ehliyetlerin kullanabileceği araçları ise aşağıda sizler için listeledik.

A1 Ehliyet Nedir? Kullanabileceği Araçlar

A1 ehliyet, 11 KW’yı geçmeyen motosikletleri kapsıyor. 3 tekerlekli motosikletler için ise 15 KW sınırı bulunuyor. A1 ehliyetin geçerlilik süresi 10 yıl olarak geçiyor.

A2 Ehliyet Nedir? Kullanabileceği Araçlar

Motosiklet ehliyet çeşitleri listesinde yer alan A2 ehliyet sınıfında, iki tekerlekli motosikletler için 35 KW, üç tekerlekli motosikletler için de 15 KW sınırı bulunuyor. A2 sınıfı ehliyeti olan kişiler M ve A1 ehliyet sınıfının kapsadığı araçları kullanabiliyor.

A, Al ve A2 Ehliyet İçin Yaş Sınırı Nedir?

20 yaşından sonra A sınıfı ehliyet alınabiliyor, A1 ehliyet yaşı 16, A2 ehliyet yaşı ise 18 oluyor.

B Ehliyet Nedir?

B sınıfı ehliyet otomobil ve kamyonet tipi araçları kapsayan ehliyet sınıfı oluyor. B sınıfı ehliyetin süresi ise 10 yıl olarak geçiyor.

B Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

B sınıfı ehliyet türü, otomobil ehliyet sınıfı kategorisinde yer alıyor. B sınıfı ehliyeti olan kişiler; B1, F ve M sınıfı ehliyet sahiplerinin kullanabildiği bütün araçların sürücüsü olabiliyor.

B1 Ehliyet Nedir?

Çok sayıda kişi, B1 ehliyet nedir sorusuna cevap arıyor. B1 sınıfı ehliyeti motosikletlerin kullanılmasına olanak veren ehliyet tipi olarak tanımlanıyor. Geçerlilik süresi 10 yıl olarak geçiyor.

B1 Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

Birçok kişi B1 ehliyet hangi araçları kullanır sorusuna cevap arıyor. B1 ehliyet, M tipi ehliyet sahiplerinin sürebildiği araçları sürebiliyor. En fazla 15 KW sınırı yer alıyor ve sıradan sürüşlerde ağırlığın maksimum kg olması şartıyla kullanılabiliyor. 4 tekerlekli motosikletin yük taşımacılığında kullanılması durumunda ise yükün en fazla kg olması B1 ehliyet kullanan sürücüler tarafından dikkat edilmesi gereken bir kural olarak karşımıza çıkıyor.

B, B1 Sınıfı Ehliyet için Yaş Sınırı Nedir?

B sınıfı ehliyeti için en az 18, B1 sınıfı ehliyeti için ise en az 16 yaşında olmak gerekiyor.

C Sınıfı Ehliyet Nedir?

C sınıfı ehliyet, kamyon ve çekici tipi araçların kullanılabilmesine olanak tanıyor. Geçerlilik süresi 5 yıl olan C tipi ehliyet alabilmek için B sınıfı ehliyette tecrübe şartı aranıyor.

C Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

C sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır konusu sürücüler arasında yaygın olarak merak edilen konular arasında yer alıyor. C ehliyet sahibi kişiler çekici veya kamyonları kullanabiliyor. Taşınılan yükün en fazla kg olması şartı aranıyor.

C Sınıfı Ehliyet için Yaş Sınırı Nedir?

C sınıfı ehliyeti alabilmek için en az 21 yaşında olmak gerekiyor.

D Sınıfı Ehliyet Nedir?

D sınıfı ehliyet, minibüs ve otobüs kullanımına olanak tanıyor. Geçerlilik süresi beş yıl olan D sınıfı ehliyeti alabilmek için B sınıfı ehliyet deneyimi şartı aranıyor. D sınıfı ehliyeti olanlar, M, B, B1, D1 ve F sınıfı ehliyet sahiplerinin kullanabildiği araçları kullanabiliyor. Geçerlilik süresi 5 yıl olarak geçiyor.

D Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

D sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır veya D ehliyet hangi araçları kullanır sorularına çok sayıda sürücü cevap arıyor. D sınıfı ehliyetle minibüs ve otobüs kullanılabiliyor. D sınıfı ehliyette yükün en fazla kg olması şartı aranıyor. D1 ehliyet hangi araçları kullanır sorusu da yaygın olarak merak edilen sorular arasında bulunuyor. D1 ehliyet sahipleri minibüs kullanabiliyor.

D Sınıfı Ehliyet İçin Yaş Sınırı Nedir?

D sınıfı ehliyet alabilmek için 24 yaşında olma şartı aranıyor.

E Sınıfı Ehliyet Nedir?

E sınıf ehliyet, M, B, B1, F ve D1 ehliyet sahiplerinin kullanabildiği bütün araçları kullanabiliyor. E sınıfı ehliyetin yılından beri dağıtımı bulunmuyor. E sınıfının kapsadığı araçları kullanabilmek için C ve D sınıfı ehliyetin alınması gerekiyor.

E Sınıfı Ehliyet Hangi Araçlar Kullanabilir?

Çok sayıda kişi E sınıfı ehliyet hangi araçları kullanabilir veya E ehliyet hangi araçları kullanır sorularına cevap arıyor. E sınıfı ehliyet sahipleri, otobüs, kamyon, kamyonet ve otomobil kullanabiliyor.

E Sınıfı Ehliyet İçin Yaş Sınırı Nedir?

E sınıfı ehliyet alarak kamyon kullanmak için en az 22, E ehliyet ile otobüs kullanmak içinse en az 24 yaşında olmak gerekiyor.

F Sınıfı Ehliyet Nedir?

F ehliyet nedir konusu, sıklıkla araştırılan konulardan biri oluyor. M ehliyeti sahiplerinin kullanabildiği bütün araçların kullanımına olanak tanıyor. F sınıfı ehliyet 10 yıl geçerliliğe sahip oluyor.

F Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

F sınıfı ehliyeti olan bireyler traktör kullanabiliyor.

F Sınıfı Ehliyet İçin Yaş Sınırı Nedir?

F sınıfı ehliyet alabilmek için 18 yaşında olma şartı isteniyor.

G Sınıfı Ehliyet Nedir?

G sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi 10 yıl olarak geçiyor ve M sınıfı ehliyet sahiplerinin kullanabildiği araçları kullanabiliyor.

G Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

G sınıfı ehliyet, iş makinalarının kullanılabilmesini sağlıyor.

G Sınıfı Ehliyet İçin Yaş Sınırı Nedir?

G sınıfı ehliyeti alabilmek için en az 18 yaşında olmak gerekiyor.

M Sınıfı Ehliyet Nedir?

M ehliyet nedir sorusu, birçok sürücünün merak ettiği konulardan sayılıyor. Diğer adıyla Moped, geçerlilik süresi 10 yıl olan bir ehliyet tipi olarak biliniyor.

M Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

M sınıfı ehliyet sahipleri 2, 3 ya da 4 tekerlekli motorlu bisiklet kullanabiliyor.

En fazla 4 KW şartı aranıyor ve bu ehliyetle sürülen motorlu bisikletlerde en fazla 45 km/h hız yapılabiliyor. M sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır veya m ehliyet hangi araçları kullanır sorularının ortak cevabı bu şekilde cevaplanabiliyor.

M Sınıfı Ehliyet İçin Yaş Sınırı Nedir?

M sınıfı ehliyet alabilmek için en az 16 yaşında olmak gerekiyor.

Bu ehliyet çeşitlerinin dışında yer alan H sınıfı ehliyet, engelli bireylere verilen ehliyet tipi olarak geçiyor. Bu ehliyeti alabilmek için ilkokul mezunu ve 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. Burada yer almayan ikinci ehliyet ise stajyer ehliyet olarak geçiyor. Yaygın olarak kullanılmaması nedeniyle stajyer ehliyet nedir sorusu sıkça merak edilen konular arasında bulunuyor. Bu ehliyet tipi, stajyer bireylere veriliyor. Son zamanlarda kullanım kolaylığı açısından oldukça popüler olan elektrikli motorlar ise ehliyet gerektirmeyen araçlar içinde yer alıyor.

Hangi ehliyet tipine sahip olursan ol, kullandığın aracın zorunlu trafik sigortası olmasına dikkat etmelisin. Bu konuda Allianz araç sigortaları bölümünden bilgi alabilir, dilersen uzmanlarla görüşerek ehliyet sınıfının tabî olduğu aracın için kolaylıkla sigorta yaptırabilirsin.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir