hamilelikte bebegin zekasi icin ne yemeli / Bebeğinizin zeka gelişimi için hamilelikte nasıl beslenmelisiniz? - Doğum Öncesi Haberleri

Hamilelikte Bebegin Zekasi Icin Ne Yemeli

hamilelikte bebegin zekasi icin ne yemeli

Hamilelikte bebeğin zeka gelişimi için mutlaka yenilmesi gereken 20 besin

Hamilelik sürecinin ilk ayları çok önemlidir. Bu dönemde anne karnındaki bebeğin beyni gelişir. Bu yüzden bebeğin beyin gelişimini destekleyecek besinler yemeye özen gösterilmelidir.

Anne adaylarının hamilelik sürecinde bebeklerinin zeka gelişimi desteklemek ve sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesine yardımcı olmak için demir, iyot, folik asit, çinko vitamin B, omega3 gibi vitamin ve mineralleri doğal besinleri düzenli olarak tüketmesi gerekmektedir. Yazımızın devamında annenin gebelik sürecinde yemesi gereken ve bebeğin zeka gelişimini desteklen besinleri bir araya getirdik.

Hamilelik Döneminde Bebeğin Zeki Olması İçin Neler Yemelidir?

Kuruyemişler;

Hamilelik sürecinde bebeğin zeka gelişimi desteklemek için kuruyemiş tüketimi çok önemlidir. Badem, ceviz, fındık ve fıstık tüketmek bebeğin zeka gelişimini destekleyecektir.Fındık, içeriğinde Omega 3 yağ asitleri barındırır. Bebeğin beyin ve fetal gelişimi olumlu yönden etkiler. Bebeğin IQ'sunu artırmak için gebelik sürecinde faydalı kuruyemişler tüketilmelidir.

Baklagiller;

Gebelik sürecinde anne adayının baklagillerden tüketmesi fetal gelişimi için çok önemlidir. Baklagiller içerğinde folik asit, demir ve Omega 3 barındırır. Bu besin içerikleri bebeğin beynindeki sinir hücrelerine oksijen sağlamaktan sorumludur. Bebeğin sağlıklı ve zeki olması için anne adayının bu süreçte faydalı besinler tüketmesi gerekir. Kırmızı barbunya fasulyesi, soya fasulyesi, nohut, börülce, beyaz fasulye, lima fasulyesi ve bezelye gibi baklagiller anne karnındaki bebeğin zeka gelişimini destekleyecektir.

Meyveler;

Hamilelik sürecinde bebeğin zeka gelişimi için muz, çilek, yaban mersini, böğürtlen veya ahududu gibi iyi bir antioksidan kaynağı olan meyveler tüketmek bebek için çok önemlidir. Meyve tüketmek anne karnındaki bebeğin beyin dokularını güçlendirir ve fetüsün sağlıklı bir şekilde büyümesini destekler. Aynı zamanda annenin daha rahat ve stressiz bir hamilelik süreci geçirmesine yardımcı olur.

Yeşil yapraklı sebzeler;

Hamilelik sürecinde bebeğinizin zeka gelişimini desteklemek için bol bol yeşil sebzeler tüketmelisiniz. Örneğin, ıspanak, brokoli, lahana, kuşkonmaz ve karalahana gibi sebzeler tüketilmelidir. Bu sebzeler yüksek miktarda folik asit, demir, Omega 3 yağ asitleri içerdiğinden bebeğin omutilik ve beyin gelişimini destekleyen mükemmel besinlerdir.

Yumurta;

Bebeğin beyin gelişimini destekleyen en önemli besinlerden biri de yumurtadır.  Yumurta anne karnındaki fetüsün nörogelişimini sağlayan ve hafızasını güçlendiren besinler arasında yer alır. Anne adayları gebelik sürecinde yumurta sevmiyor olsa bile haşlanmış olarak veya yağda pişirerek yumurta tüketmeye çaba göstermelidir. Zengin besin içeriğine sahip olan yumurta iyi bir protein kaynağıdır ve yüksek miktarda Omega 3 barındırır.

Balık;

Anne karnındaki bebeğin zeka gelişimi desteklemek için haftada birkaç kez somon, hamsi, uskumru ve sardalya gibi balık yemek çok önemlidir. Balık; Omega 3 yağ asitleri bakımından zengin içeriğe sahiptir. Optimal nörogelişimi sağlamak için en iyi besinlerden biri de istisnasız balık tüketmek olacaktır.

Süt;

Hamilelik sürecinde anne adayının düzenli olarak süt içmesi bebeğin sağlıklı ve zeka gelişimi için çok önemlidir. Süt protein açısından zengin bir içecektir. Bu durumda anne karnında sağlıklı sinir hücrelerinin gelişmesini destekleyecektir. Zengin protein ve kalsiyum içeriğine sahip olan süt, bebeğin IQ'sunu arttırır.  

Süt ürünleri;

Hamilelik sürecinde yoğurt, peynir ve kaşar gibi süt ürünleri tüketmek fetal gelişimi için oldukça önemlidir. Bu besinler vücuda protein ve kalsiyum faydaları sağladığından bebeğin daha sağlıklı ve zeki olmasına destek olur. Aynı zamanda süt ürünleri bebeğin bilişsel gelişimi için gerekli olan D vitaminin karşılar. Yapılan araştırmalara göre insan beynin yaklaşık %8’ini protein oluşturmaktadır. Bu durumda gebelik sürecinde protein ağırlıklı besinler tüketmek bebeğin beyin gelişimi hızlandıracaktır.  

Hamilelikte Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yemeli? Tıklayınız

Bebeğinizin Zeka Gelişimi için Bunları Yiyin

Her anne-baba adayının en büyük isteği şüphesiz bebeklerinin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi. Bir yandan da akıllarda "Bebeğimin zeki olması elimde mi? Hamilelikte özel bir beslenme uygulamam gerekir mi?" şeklindeki o vazgeçilmez sorular olur ister istemez. Bu soruların yanıtlarını öğrenmeye çalışan anne baba adayları gerek doktorlarına danışır, gerekse internetten araştırma yoluna gidip doğru-yanlış, bilimselliği kanıtlanmış-kanıtlanmamış pek çok bilgiye uygulamaya çalışır. Hamilelikte bilinçsizce yapılan diyetler kimi zaman büyük tehlikelere yol açabilir. Peki "Hamilelikte bebeğin zekasını etkileyen faktörler nelerdir?" ve "Bebeğin zeki olması için hamilelikte nasıl beslenmeli, nelere dikkat edilmelidir?"


Zeka Nedir?

Zeka, soyut ya da somut nesneler arasındaki ilişkiyi kavrama, akıl yürütme, problem çözme, karmaşık fikirleri kavrama ve çabuk öğrenme gibi birçok işlevi içeren zihinsel bir kapasitedir. Zeka gelişimini etkileyen birçok faktör olduğundan, anne karnındaki bebeğin zeka gelişimi sadece beslenme, sadece genetik ya da sadece çevresel faktörlerle açıklanamaz.

Genetik faktörler

Genetik faktörler anne ve babadan gelen genlerin rastlantısal olarak birleşimiyle çocuğa geçmesiyle belirlenir. Özellikle akraba evliliklerinde görülen metabolik ve kalıtsal hastalıklar, bebeğin beyin ve sinir sistemini olumsuz etkileyebilir. Akraba evliliklerinin yüksek olduğu toplumlarda bu tür hastalıklar yüksektir.

Gebelikte Doğru Beslenme

Gebelikte doğru beslenme önemlidir. Gebelikte yetersiz beslenme, özellikle diyette vitamin A, D, E , B6, B12, folik asit, omega 3, demir, bakır, çinko, selenyum, iyot eksikliğinde bebekte öğrenme güçlüğü, geç konuşma, davranış problemleri, motor fonksiyonda gecikme ve düşük zeka durumları ortaya çıkabilir. Demir eksikliği veya bazı vitaminlerin eksikliği bunda rol oynayabilir. Gebelik başında yapılan bir takım testlerle annede kansızlık kolaylıkla tespit edilebilir ve tedavi yoluna gidilir. Koruyucu olarak da demir içeren besinlerin; et, yumurta sarısı, üzüm pekmezi gibi gıdaların diyette bulunması önerilir.

Çinko Önemli Rol Oynar

Çinko zihinsel gelişimde rol oynayan diğer önemli bir maddedir ve deniz ürünleri, et, karaciğer, fındık, ceviz, süt ile yumurta gibi gıdalarda bol bulunur.

Folik Asidi İhmal Etmeyin

B vitaminleri beyin gelişimi açısından önemlidir. Özellikle folik asit beyin ve sinir sistemi gelişiminde önemlidir ve eksikliği en çok görülen vitaminlerdendir. Besinler içinde en çok marul ve ıspanak gibi yeşil yapraklı bitkilerde, karaciğer, böbrek ve ette bulunur.

Bol Balık Yiyin

Beyin gelişimi üzerinde önemli yeri olan bir madde de DHA dediğimiz Dokosa Heksaenoik Asit’tir. DHA balıklardan alınabilir. Haftada iki kez balık tüketmek önerilir. Balık yağı dışında omega 3 yağ asidi öncülerini içeren besinler ceviz, badem, kenevir ve yağı, soya yağıdır.

Toksinlerden Uzak Kalın

Gebelerin toksinlerden uzak kalmaları önemlidir. Özellikle yüksek miktarda civa içeren ton balığı gibi besinlerden uzak kalmalıdır. Toksik maddelere maruz kalan, özellikle derin sularda yaşayan balıkları (tuna, somon, kılıç balığı vb) yiyen gebelerin kanlarında civa, kurşun, kadmiyum, tolüen gibi ağır metal seviyeleri yükselir ve fetüs beynine toksik etki oluşur. Ayrıca hava kirliliğinin fazla olduğu, egzoz dumanının fazla olduğu bölgelerde yaşayan hamilelerde de bu risk yüksektir. Zeka geriliği, davranış problemleri ve otizme yatkınlık artar.

Alkol ve Sigara Doğrudan Etkiler

Alkol ve sigaranın gelişmekte olan bebeğin zeka gelişimine olumsuz etkileri bilinir. Sigara içen kadınlarda, bebeğin vücuduna ve beynine giden kan azalır, beyin hücrelerinde harabiyet oluşur. Alkol bebeğin beyin hücrelerinde doğrudan hücre harabiyeti yapar ve dikkat eksikliği, davranış bozukluğu, sebep sonuç ilişkisi kuramama, motor fonksiyon bozukluğu oluşabilir. Aşırı alkol alımında kafatası küçüklüğü dolayısı ile zeka geriliği ortaya çıkar. Madde bağımlılığı olan gebelerde zeka geriliği, küçük kafa, davranış bozukluğu, sosyalleşme problemleri ortaya çıkar.

Stresten Uzak Durun

Stres, anne karnındaki bebeği olumsuz etkiler. Aşırı sıkıntı ve stres içindeki annelerde kanda kortizon hormon seviyesi yükselir ve bebekte beyin gelişimini etkileyebilir. Doğum sonrasında da çocuklarda dikkat azlığı, dil becerilerinde düşüklük, kaygı ve depresif bozukluk, hiperaktivite bozukluğu gibi durumlarla ilişkili olduğu düşünülür ve annenin stresten uzak kalması, anne karnındaki bebeğin ileriki yaşamında sağlıklı olması açısından önem kazanır.

Aşırı Kilo ve Hastalıklara Dikkat!

Gebelikte kızamıkçık, toksoplazma, CMV, herpes tip 2 gibi enfeksiyonlar fetusta beyin harabiyeti, görme problemleri, işitme kaybı, epilepsi ve zeka geriliğine yol açabilir. Annenin gebelik sırasında aşırı kilo alması halinde bebek de aşırı kilolu olabileceği gibi, düşük doğum ağırlıklı olma riski de vardır. Bebeğin iri olması durumunda doğumda zorluk ve beyinde zedelenme olabilir. Yetersiz kilo alımında bebekte gelişme geriliği ve düşük zeka ortaya çıkabilir. Gebelik sırasında annenin 13 kg üzerinde kilo almaması önerilir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası