salyalanan turşu nasıl düzelir / Turşu Suyu Neden Sümüksü Olur? Uzayan Bulanık Turşu Suyu?

Salyalanan Turşu Nasıl Düzelir

salyalanan turşu nasıl düzelir

Turşu Suyu Neden Bulanık Olur Ve Bulanık Olursa Ne Yapmalıdır?

Turşu, ham sebzelerin salamura edilerek meydana gelmesiyle kış sofralarında adeta bir lezzet olmuştur. Kışın kışlık sebzelerden yaptığımız, yazın ise yaz sebzelerinden yaptığımız turşu, çıtır çıtır oluşu ve lezzetiyle hemen hemen çoğu kişi tarafından sevilmektedir. Turşu yapmanın en önemli kuralların başında turşu malzemelerinin eksiksiz olması ve su, tuz, sirke ve limonu çok ayarlamak gerekir. Eğer bu kurallara dikkat edilmezse turşu yumuşar, salyalanır ve sümüksü bir hal alır. Yazımızın devamında turşu suyu neden bulanıklaşır, salyalanır ve çözüm yöntemleri nelerdir bu konulara değindik. 

Turşu Suyu Neden Bulanık Olur?

Turşu suyunun bulanıklaşmasının bir diğer nedeni, turşu fermantasyon sürecinde iken laktik asit bakterileri ürediğinde turşu suyunda bulanıklaşmalar görülür. Ancak bu bulanıklaşma turşu kurulduktan 4-5 gün sonra kaybolur ve gayet normaldir. Turşunun bulanıklaşmasının birçok nedeni vardır ve bu bulanıklaşma bazen normal kabul edilemez. Turşudaki normal kabul edilmeyen bulanıklığa kötü koku, sümüksü, küflenme ve yumuşama gibi durumlarda eşlik ediliyorsa artık o turşu tüketilmemelidir. Yani bu tür turşular yenilmez ve imha edilmek zorunda kalır.

Turşu suyunun bulanık olmasının bazı nedenleri şunlardır;

Turşu kavanozun içerisindeki malzemelerden bir tanesi dahi eksik olsa turşunun bulanmasına neden olabilir.

Turşu kurarken sirke kullanılmaması, turşunun bulanık olmasına neden olan önemli bir faktördür.

Turşu kurarken kavanozun içerisine eklenen suyun çeşme suyu olması da turşuyu bulanık yapabilir.

Turşu suyunun bulanık olmasının bir başka sebebi ise turşu kurarken kullanılan tuzdur. Bazı tuzların içerisinde topaklanma önleyici kimyasal maddeler bulunur ve bu maddeler turşunun doğal ortamını bozarak turşuyu tüketilemez hale getirir.

Turşu Suyunun Bulanması Nasıl Önlenir?

Turşu suyunun bulanıklaşmasını önlemek için birtakım çözüm yöntemleri bulunur. Bu çözüm yöntemlerinden bazıları şunlardır;

Turşu yapımında bütün malzemelerin eksiksiz şekilde kullanılması lazımdır. Yani turşunun bütünlüğünü bozmamak en önemli hususlardan biridir. Eğer turşu malzemelerinden biri eksik olursa, turşu suyu bulanık olabilir.

Turşu suyunun bulanık olmaması için gerekli çözüm yollarından biri ise, turşu suyunun çeşme suyu yani yoğun kireçli bir su ile değil, içme suyu ile yapılması gerekmektedir. Aksi taktirde turşu suyu bulanıklaşır.

Turşu suyunun bulanık olmaması için turşu yapımında rafine edilmemiş ve işlenmemiş kristal kaya tuzları tercih edilmelidir.

Turşu suyunun bulanık olmaması için en önemli noktalardan biri de sirke kullanımıdır. Eğer sirke koymadan turşu yaparsanız, muhtemelen turşu suyunuz ciddi oranda bulanık olacaktır.

Turşu Neden Sümüksü Olur ve Salyalanır?

Turşunun salyalanmasının ve sümüksü bir hal almasının ana nedeni turşu malzemelerinin yeterince temizlenmemiş olmasıdır. Yani turşu malzemelerinin üzerindeki iyi temizlenemeyen kimyasal maddeler, turşu suyunda salyalanma yapar. Bunun için turşu yapımından önce turşu malzemelerinin incelikle ve dikkatle temizlenmesi gerekmektedir.

Turşu yapımında tuz miktarı çok önemli bir etkendir. Aksi taktirde tuz az kullanılırsa turşu suyunda sümüksü bir kıvama ve salyalanmaya neden olur.

Lahana turşusunda kıyılmış yapraklar mutlaka suyunu çıkarmak için ezilmeli sonrasında tuzlamaya yapılmalıdır. Aksi taktirde lahana yapraklarının suyunu çıkarmadan tuzlama işlemi yapılırsa şekerden laktik asit oluşumu gecikecek ve turşular mukusla kaplanıp sümüksü bir hal alacaktır.

Lahana turşusu sümüksü hale geldiyse ve neden oldu?

Lahana turşusu, Rus ulusal mutfağının bir ziyaret kartıdır. Bu ürün sadece lezzetli değil, aynı zamanda kullanışlıdır: gastrointestinal sistemin optimal mikroflorasını destekleyen bakterilerin yanı sıra özellikle kış-bahar döneminde gerekli olan büyük miktarda askorbik asit içerir. Bununla birlikte, tuzlu suda bulunan mukus iştahı tamamen caydırır ve yemeğin yemek için uygun olduğu konusunda şüphelere yol açar.

Tuzlama sırasında neden mukusun ortaya çıktığını ve lahanadaki salamura uzandığını ve iş parçasını kurtarmak için ne yapılması gerektiğini size anlatacağız.

Makalenin içeriği

Lahana turşusu neden sümüksü hale geldi?

Lahana turşusunda mukusun ortaya çıkmasının ana nedeni patojenik mikrofloranın aktivitesidir. Tuzlama sürecine laktik asit bakterilerinin salınması eşlik eder.

Sayıları normu aştığında veya yabancı mikroorganizmalar birleştiğinde, bitmiş yemeğin tadı, görünümü ve hatta güvenliği sorgulanabilir.

Uygun olmayan kaplar

Lahana turşusu orijinal bir Rus yemeğidir... Atalarımız hazırlanması için tahta fıçılar kullandılar. Bu tür kaplar hala tuzlama için en uygun olarak kabul edilir, ancak bunları elde etmek kolay değildir. Varilleri çok fazla yer kapladıkları için bir apartman dairesinde saklamak sorunludur.

Lahana turşusu sümüksü hale geldiyse ve neden oldu?

Turşu için modern ev hanımları en çok tercih ediyor emaye, cam ve plastik tabaklar. Bu listedeki en güvenli malzeme camdır. Mantar ve mukus görünümünden kaçınmak için kaplar temizlenir.

Emaye kovalar, leğenler ve tavalar cipsler için dikkatlice incelenir. Varsa, tuzlu su çıplak metalle reaksiyona girecektir. Emaye kaplanmamış metal kaplar arasında nikel ilavesiz paslanmaz çelikten yapılmış parçalar tercih edilir. Lahana, paslanmaz çelikte tuzlanır, ancak uzun süreli depolama için bitmiş ürün cam kavanozlara aktarılır.

Kışlık stok için plastik kaplardan kaçınılmalıdır.malzeme toksik olabileceğinden. Son çare olarak mutfak eşyaları kabul edilebilir gıda sınıfı plastikten yapılmıştır, ancak gıda dışı ürünler için plastik kova kullanılması kesinlikle yasaktır. İlgili işaret, kabın altında belirtilmiştir.

Referans. Sözlü tanıma ek olarak, üç ok şeklindeki üçgen işaretine ve altındaki harf koduna dikkat edin. 2HDPE ve 5PP isimli polimerler güvenlidir.

Uygun olmayan çeşitler

Genellikle sezon ortasında ve geç tuzlulahana çeşitleri... Uzun vejetatif dönem, fermantasyonun gerekli bir bileşeni olan şekerlerin birikmesine katkıda bulunduğu için daha sulu ve tatlıdırlar.

Şeker eksikliği ile fermantasyon süreci gecikecek... Laktik asit oluşumu daha fazla zaman alacaktır ve asidik olmayan bir ortamda yabancı bakteriler kendilerini rahat hissedecek ve salamurayı bozacaktır - yapışkan ve yapışkan hale gelecektir.

Referans. Gözle hasada uygun lahanayı ayırt etmek kolaydır: Beyaz yapraklardan yapılmış güçlü, büyük bir lahana kafasına sahiptir. Erkenci çeşitlerde çatallar gevşek ve yapraklar yeşildir.

Düşük kaliteli ek bileşenler

Klasik lahana turşusu tarifi havuç kullanır... Parlak kök sebzesi, yemeği daha güzel yapar ve ek bir şeker kaynağı görevi görür.

Lahana turşusu sümüksü hale geldiyse ve neden oldu?

İle seçenekler var elma, ekşi meyveler (yaban mersini veya kızılcık), çeşitli baharatlar (kimyon tohumu, defne yaprağı vb.), pancar, dolmalık biber ve hatta karpuz.Salataya yabancı mantar ve bakteri girmemesi için tüm malzemeler iyice yıkanır ve kurutulur. Elmalardan kotiledonlar ve kesimler, kimyon tohumları ve meyvelerden ekstra dallar çıkarılır. Kök mahsuller, deriden soyulmuş iş parçasına yerleştirilir.

Bu gıdalardan bazıları ortamın asitliğini artırır, bazıları ise düşürür. Fermantasyon hızı ve salamuranın kalitesi buna bağlı olacaktır.

Gıda işletmelerinde benimsenen teknoloji aşağıdaki oranlara izin verir:

  • % 3 havuç;
  • % 8'e kadar elma;
  • % 2 kızılcık veya yaban mersini;
  • % 0.03 defne yaprağı;
  • % 0.05 kimyon.

Lahana turşusunda olmazsa olmaz bir bileşen — tuz... İdeal olarak, büyük bir taş. İyotlu tuz, antiseptik görevi görür ve laktik asit fermantasyonunu önler. Salamuradaki yavaş fermantasyon nedeniyle, mukus ortaya çıkar ve lahananın kendisi yumuşar ve iştah açıcı.

Önemli! Şımarık ürünler kullanmayın. Çürümeden etkilenen parçaları kesseniz bile, bakteri ve mantarlar görünüşte sağlıklı olan bölgelerde kalacaktır.

Ekşi hamur teknolojisinin ihlali

Fermantasyon işlemi sırasında, bileşenlerin oranlarının ve sıcaklık koşullarının korunması önemli bir rol oynar. fermantasyonun farklı aşamalarında.

Aşağıdaki hatalar yapılırsa lahana "sümüklü" olur:

  1. Yanlış sıcaklık. Laktik asit bakterilerinin yoğun üreme ve laktik asit birikimi döneminde optimum sıcaklık + 17 ... + 22 ° C'dir. Daha yüksekse salamurada yabancı mikroorganizmalar görünecek, daha düşükse fermantasyon yavaşlayacaktır. Ek mayalama ve saklama için doğal veya yapay soğuk - 0… + 2 ° C gereklidir. Aksi takdirde laktik asit ortamında küf ve ince tabaka maya gelişir.
  2. Önerilen tuzlu su gücünün ihlali: Kıyılmış ve doğranmış lahana için% 2, bütün baş için% 4. Yüksek tuz konsantrasyonu, fermantasyon için gerekli organizmaların gelişmesini engeller: maya, bağırsak bakterileri ve diğerleri. Zayıf tuzlu suda tam tersine çok fazla laktik asit bakterisi vardır.

Lahana turşusu sümüksü hale geldiyse ve neden oldu?

Diğer hatalar

Lahana turşusunun kalitesini etkileyen bir dizi nüans vardır.:

  1. Kıyılmış yapraklar tuzlamadan önce suyunu çıkarmak için ezilmezse, şekerden laktik asit oluşumu gecikecek ve turşular mukusla kaplanacaktır.
  2. Ekşi hamur işlemi için dış hava kısıtlanır. Bu amaçla lahana tahta bir çemberle örtülür ve baskı yapılır. Bununla birlikte, fermantasyon sürecinde, kaptan periyodik olarak salınması gereken gazlar oluşur - lahana kütlesini tahta bir çubukla veya bir kaşık sapıyla delin.
  3. Lahana ekşi yetersiz tuzlu su ile... Baskı kurulumundan bir gün sonra sebzeler tamamen sıvıyla kaplanmazsa, salamura ayrı ayrı hazırlanır ve iş parçası içine dökülür.

Bir iş parçası nasıl kaydedilir

Fermantasyon sırasında mukus ortaya çıkarsa, tuzlu suyun gücünü ve sıcaklık koşullarını ayarlayın:

  1. Tüm sıvı lahanadan boşaltılır, içinde tuz çözülür ve tekrar dökülür.
  2. Kapasite, ek ısı kaynağından çıkarılır - piller, sobalar, güneşli taraftaki pencereler. Fermantasyonun sonunda ise buzdolabında veya karanlık ve serin bir yerde + 2 ° C'yi geçmeyen bir sıcaklıkta saklanırlar.

Bu eylemler ürünün tadını ve estetik özelliklerini kaybetmeden sürecin tamamlanmasına yardımcı olacaktır.

Bununla birlikte, bu tuzlu lahana sürerse, servisten hemen önce, gerçekte biliniyordu. soğuk akan su altında masanın üzerinde yıkanır. Ancak bu durumda lahana turşusunun tadı daha yumuşak olacaktır.

Sitede ilginç:

Lahana turşusu yaparken en yaygın hatalar

Lahana fermente değilse ne yapmalı

Hasat şartları: Kasım ayında lahana ne zaman tuzlanır

Sümüksü lahana yemek mümkün mü

Sümüksü lahana turşusunun yenilebilirliği konusu çok endişelendiriyor. Teknologlar, mukusta küf ve güçlü, nahoş bir koku yoksa böyle bir ürünün güvenli olduğunu söylüyor... Sadece lahanayı durulamak yeterlidir.

Lahana turşusu sümüksü hale geldiyse ve neden oldu?

Şüpheniz varsa, ürün pişirilir: ekşi lahana çorbası kaynatın, bigus (etli haşlanmış lahana) yapın, turtalar için dolgu olarak kullanın. Yüksek sıcaklıkların etkisi altında bakteriler ölecek ve lahananın tadı iyileşecektir.

Sümüksü lahana nasıl önlenir: ipuçları ve püf noktaları

Lahana turşusunda mukus oluşmasını önlemek için, tarife ve aşağıdaki kurallara kesinlikle uymanız gerekir:

  • hasat için, yüksek şekerli sebze çeşitlerini seçin - orta olgunlaşma ve geç olgunlaşma;
  • çürümüş örneklerden kaçınarak tüm malzemeleri dikkatlice ayırın ve temizleyin;
  • iri veya kaya sofra tuzu kullanın - bitki hücrelerinden meyve suyunun salınmasını arttırır ve mikroorganizmaların üremesini düzenler;
  • optimal tuz konsantrasyonunu gözlemleyin - 1 yemek kaşığı. l. 1 kg doğranmış lahana için;
  • lahanayı kabın kenarlarına sıkıştırmayın, böylece basınç altında salınan meyve suyu akmaz;
  • fermantasyon sırasında 22 ° C'ye ve lahana turşusunu saklarken 2 ° C'ye kadar sıcaklıkları koruyun.

Sonuç

Lahana turşusu sırasında mukus oluşursa, iş parçasını atmak gerekli değildir. Büyük olasılıkla nedeni, laktik asit bakterilerinin artan aktivitesiydi. Böyle bir ürün sağlık için tehlikeli değildir ve çirkin bir kıvam, yıkama veya ısıl işlemle maskelenebilir.

Turşu suyu neden bulanır, beyazlar ve kararır? Turşu suyu neden sümüksü yapıya döner

Turşu suyu hazırlamak çok hassas bir iştir ve mutlaka gerekli aşamalar sıralı bir biçimde ele alınmalıdır. Özellikle de ihtiyaç duyulan malzemelerin eksiksiz ve doğru bir ölçü içerisinde alınması gerekir. Böylece bulana veya kararma ve beyazlama gibi sorunların üstesinden gelme şansı elde edilmektedir.

Turşu Suyu Neden Bulanır?

 Turşu suyu yapmanın belli başlı bazı kuralları bulunmaktadır. Bu kuralları içerisinde özellikle turşu suyunun bulanmaması için içerisine yerleştirilmesi gereken malzemelerdir. Yani daha doğrusu bu malzemelerin oranının iyi ayarlanmasıdır.

 - Su

 - Tuz

 - Sirke

 - Limon

 Görüldüğü üzere yukarıdaki 4 farklı malzemenin mutlaka dengeli bir şekilde ele alınması ve eklenmesi çok önemlidir. Eğer bu gerçekleşmez ve yukarıda verilen malzemeler arasında dengesizlik oluşursa, o vakit turşu suyu bulanır. Sadece bulanmak ile kalmaz aynı zamanda yumuşar ve zaman içerisinde küflenme bile yaratır. Bunun önüne geçebilmek için ise mutlaka belirli oranlar ayarlanmalı ve tamamen dengeli bir şekilde karışım hazırlanmalıdır.

Turşu Suyu Neden Beyazlar?

 En çok merak edilen konular içerisinde hazırlanan turşu suyu neden beyazladığı geliyor. Özellikle malzemeleri dengeli bir şekilde konulması beyazlama konusunun önüne geçer. Bu doğrultuda tuz en önemli dengedir. Eğer turşu suyu içerisinde az derecede ya da çok fazla tuz konduğu vakit, bulanıklık gibi bir durum ortaya çıkar. Bu da zaman içerisinde turşusu suyunun tabakasında beyazlaşma meydana getirir.

 Oluşan beyaz tabaka ise turşu suyunun lezzetini bozabilir. Özellikle turşuları yumuşatması ile beraber tüketim konusunda lezzetinin kaçmasına sebep olabilmektedir. O yüzden turşu söyle hazırlarken mutlaka dengeli bir şekilde tuz eklenmesi en önemli hususlar içerisinde yer alır.

Turşu Suyu Neden Kararır?

 Turşu suyu evde özel olarak hazırlanmak suretiyle keyifli bir şekilde tüketim imkanı vermektedir. Tabii özellikle hazırlanmış olan turşuların sağlıklı bir şekilde ve uzun süre kalabilmesi için çok daha önemlidir. Ancak malzemeler dengeli bir şekilde ve belli bir oran altında alınmaz ise, o vakit turşu suyu kararmaya yaratabilir.

 Özellikle turşu suyuna tuz un çok az eklenmesi ile beraber turşu yumuşama, esneme ve zaman içerisinde kararma oluşturur. Aynı zamanda turşu suyunda fazla oranda tuz konması ile beraber, turşunun olgunlaşma süresi daha uzun sürer. Ayrıca tadı da fazla tuzlu olur. Bütün bunların önüne geçebilmek için ise yapılması gereken turşu suyunun tuzunun dengeli bir şekilde ayarlamaktır.

Turşu Suyu Neden Sümüksü Yapıya Döner?

 Turşusu yapıldığı zaman bazı hatalar nedeniyle bazen sümüksü bir yapıya dönebilir. Tuzlama sürecinin bu konuda önemli bir yere sahip olduğunu dile getirmek mümkün. Patojenik mikropların ortaya çıkması ile beraber genelde Turşu suyu sümüksü bir yapı oluşturur.

 Tuzlama süreci içerisinde laktik asit bakterilerin salınması takip eder. Bu bakteriler ise zaman içerisinde Turşu suyunun sümüksü bir yapı oluşturulmasına imkan vermektedir. O yüzden böyle bir durumun oluşmaması için mutlaka turşu suyuna dengeli şekilde tuz eklemek gerekmektedir. Tabii turşu suyunu tamamen istenilen kıvamda yakalamak için aynı zamanda sirke ve su ile beraber limonun da dengesi büyük bir öneme sahiptir.

False

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası