kalpte iltihap oluşması / KALP KAPAKÇIK İLTİHAPLARI (ENDOKARDİTLER)

Kalpte Iltihap Oluşması

kalpte iltihap oluşması

Kalp kası iltihabı nedir, belirtileri nelerdir?

Halk arasında kalp kası olarak da bilinen miyokard, kalbin büyük bir bölümünü oluşturur. Bu kas, vücutta bulunan diğer çizgili kaslar gibi enfeksiyonlara bağlı olarak iltihaplanabilir.

Virüsler başta olmak üzere bakteri, mantar, otoimmün hastalıklar ve farmakolojik ajanlar, kalp kasının iltihaplanmasına neden olabilir. Tıpta miyokardit olarak tanımlanan bu durum çoğunlukla asemptomatik yani belirti vermeden seyretse de bazı vakalarda kalp yetmezliğine ya da ölüme neden olabilecek kadar ciddi sonuçlar doğurabilir. 

Kalp kası hastalıklarının yaklaşık yüzde 25'ini oluşturan miyokarditin toplum üzerinde görülme sıklığı, hastalığın çoğunlukla belirtisiz seyretmesi ve kendiliğinden iyileşebilmesi nedeniyle net olarak saptanamaz. Kalp duvarının orta tabakasının iltihaplanması olarak da tanımlanabilen miyokardit, kalp kası hücrelerinde bozulmalara yol açar. Hastalığın çoğunlukla kaynağı olan viral enfeksiyonlardır. Bu yüzden viral enfeksiyonlara karşı aşılanmayan, uyuşturucu kullanan, korunmasız cinsel ilişkiye giren ve kişisel hijyen kurallarına uymayan kişiler miyokardit açısından risk grubunda bulunur.

KALP KASI İLTİHABININ SEBEPLERİ NELERDİR?

Kalp kası iltihabının çeşitli nedenleri vardır. Batı ülkelerinin çoğunda en sık görülen hastalık nedeni, Coxsackie B ailesine ait bir virüstür. Kabakulak, grip, kızamık, çocuk felci virüsleri de hastalığa yol açabilirler. Septisemide kana yüksek oranda bakteri karışmasıyla da kalp kası iltihabı oluşabilir. Bu enfeksiyonlar çok tehlikelidir. Hastalık difterinin komplikasyonu olarak da görülebilir ama difteriye karşı aşılanmış çocuklarda bu olasılık çok düşüktür. Bir başka hastalık nedeni de trişinozdur. (trichinella spiralis adındaki solucanın larvaları bulaşmış domuz etinin yenmesiyle ortaya çıkan hastalık) Asalaklara bağlı kalp kası enfeksiyonları tropikal ülkelerde daha sık görülür ve genellikle başka asalak hastalıklarının (Güney ve Orta Amerika'da Chagas hastalığı, Afrika'da uyku hastalığı) komplikasyonu olarak ortaya çıkar.

KALP KASI İLTİHABININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kalp kası iltihabından kuşkulanıldığında başvurulacak ilk test elektrokardiyografidir. Eğer kalp hastalıktan etkilenirse, EKG'de kalp atışlarının hızlandığı (taşikardi) ve normal ritmi bozan ekstrasistoller görülür. Kalbin çapında büyüme olup olmadığını anlamak için röntgen yararlı olur. Kalp kası iltihabının erken belirtilerinden biri de iki karıncığın birden şişerek balonlaşmasıdır. Bu şişme yüzünden kulakçıklar ile kapakçıkların kenarları birleşmez. Bu yüzden kan geri kaçar ve sistolik üfürümler duyulur, yani kalbin kan pompaladığı sırada olağandışı sesler oluşur. Kalp kası iltihaplandığı için eskisi kadar verimli çalışamaz. Akciğerde biriken kan nefes darlığına, sağ karıncığın yeterli çalışmaması ise ayak bileklerinde ödeme neden olur.

KALP KASI İLTİHABI NASIL TEDAVİ EDİLMEKTEDİR?

Bakteri ve asalak kökenli kalp kası iltihabının tedavisi antibiyotiklerle yapılır. Buna karşılık etkili antiviral ilaçların sayısı pek az olduğundan, en sık görülen virüs kökenli kalp kası iltihabında yatakta dinlenmeden başka özel bir tedavi yöntemi yoktur. Deneyimlere göre tehlikeli yan etkiler ancak dinlenme önerisine uymayan hastalarda görülmektedir. Ağır egzersiz yapan gripli hastalarda kalpte ritim bozuklukları yüzünden ani ölümler bildirilmiştir. Coxsackie B enfeksiyonuna yakalanan hastalar EKG ve röntgende iltihap belirtileri yok olup kalp yeniden normal çalışıncaya kadar (6 - 8 hafta) yatakta kalmalıdır.

Virüs enfeksiyonunun akut evresinde en etkili ilaçlardan biri aspirindir. Ama etkili olması için dört saatte bir adet aspirin tableti almak gerekir. Kalp atışlarındaki düzensizlik, lokal anestezikler ve sıvı atılmasını sağlayarak kalbin yükünü azaltan idrar söktürücüler ile tedavi edilir. Hastanın az tuz yemesi de tedaviye yardımcı olur. Kalp kası iltihabı virüs nedeniyle olmuşsa, az da olsa yineleme olasılığı vardır. Bu durumda en iyi tedavi yeniden yatakta dinlenmek ve aspirin almaktır.


Endokardit (kalp kapağı iltihabı)

Endokardit Nedir?

Kalbimizin içini bağ dokusu bir zar şeklinde sarar. Bu yapıya endokard denir yani kalp içi. Kalp kapakları da bu dokunun bir parçasıdır. Eğer endokard yüzeyi tamamen mikroptan korunmuştur, eğer bu yüzey mikrop kaparsa buna kalp iltihabı veya infektif endokardit funduszeue.info yapı içinde kalbin kapakçıkları da olduğu için aynı zamanda kalp kapakçıkları da mikrop kapmış olur. Aslında yaygın bir hastalık değildir. Nadir görülür, bir yılda görülme sıklığı yüzbin kişide arasında değişfunduszeue.info gruptaki hastalar daha yaşlı ve daha çok farklı hastalıkları olan kişilerdir. 

Bu hastalar tek ve benzer şikayetlerle doktora başvurmazlar. Hastalar çok farklı şikayetler ve belirtilerle gelebilirler. Bu nedenle doktorların gözünden kaçabilir ve tanı konunamayabilir. Böylece tedavi gecikir ve hastanın durumu daha da kötüleşfunduszeue.info hastaların büyük çoğunluğunda sebebi bulunamayan ateş ve/veya kanda mikrop bulguları vardıfunduszeue.info hastalar direkt olarak felç ile başvururlar. Bazen de kol veya bacakta damar tıkanıklığı şikayetleri oluşur.  

Kimler risk altındadır?

  • Daha önce bu hastalığa yakalanıp, tedavi olanlar
  • Kalp içinde protez kapak ameliyatı olanlar
  • Kalp kapak hastalıkları
  • Doğuştan gelen kalp hastalıkları
  • Damar içinde yabancı cisim olanlar
  • Damardan uyuşturucu alanlar
  • Damar içi kateteri olanlar
  • Bağışıklığı baskılanmış olanlar
  • Diş veya diğer organlardan ameliyat olanlar 

Nasıl tedavi edilir?

İlaç ile tedavi

Endokardit tedavisi için bir ekip gerekir. Bu ekipte kalp cerrahı, kardiolog, mikrobiyoloji uzmanı, enfeksiyon hastalıkları uzmanı ve radyolog bulunmalıdır.

Hastanın klinik durumu uygun ve acil bir ameliyat düşünülmüyorsa antibiyotik tedavisi başlanır ve kültür alınır ve kültür sonucuna göre antibiyotik değiştirilir. Antibiyotik seçimi önemlidir, hastanın kliniğinin durumu, aciliyeti, hastanın vücudunda yapay bir cisim olması, kateter mecudiyeti, protez kalp kapağının mevcudiyeti ayrıca kişinin antibiyotiğe allerjisi ve antibiyotiğe duyarlılığı önemlidir. Antibiyotik damardan verilmeli ve genellikle ikili veya üçlü antibiyotik karışımları yapılmalıdır.

Tedavi süresi en az dört veya altı hafta olmalıdır. Bazı hastalarda tedavinin ilk 2 haftası hastanede kalan haftalar evde olabilmektedir. Çünkü endokardite bağlı kötü gidişat genellikle hastalığın ilk 2 haftasında ortaya çıkar.

Her mikroba karşı verilen antibiyotik cinsi ve süresi değişiktir. Örneğin, süt ve süt ürünleriyle bulaşan brusella mikrobu için en az ay süreyle antibiyotik tedavisi gerekmektedir. Mantara bağlı endokarditte ise ölüm oranı çok yüksektir ve antibiyotik tedavisi beklenmez, hasta ameliyata alınır ve kalp kapakları değiştirilir.

Ameliyat ile tedavi

Antibiyotik tedavisine rağmen, endokarditli hastaların neredeyse yarısı ameliyata ihtiyaç duyar. Ameliyat yapılma nedeni:

1-      Kalp yetmezliğine yol açan kalp kapak bozukluğu

2-      Antibiyotiğe cevap vermeyen ve düzelmeyen yaygın enfeksiyon

3-      Beyne veya diğer organlara giden pıhtı ve emboli

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası