motor yağı fazla ise ne olur / Motor yağı fazla koyulursa ne olur? | Deli Tavşan Sosyal İçerik Platformu

Motor Yağı Fazla Ise Ne Olur

motor yağı fazla ise ne olur

Motora fazla Yağ koymak zararlı mı, Motor Yağı Nasıl Ölçülür?

Araç Yağ seviyesi Nasıl Ölçülür

Aracın motor yağının istenilen seviyede olması aracınızın motor sağlığı için hayati önem arz eder. Yağ çubuğunda belirtilen min - max çizgilerinin arasında bulunan yağ seviyesi aracınız için ideal olan seviyedir. Fazla olması da az olması da aracınız açısından sorun oluşturabilecek durumlardır.

Yağ Çubuğu Nedir Nerdedir?

Araçta bulunan yağ seviyesini görmememize yarayan çubuktur ve çoğu araçta motor bloğunun önünde tutamaklı ve renkli bir başlığı vardır.

Yağ Seviyesi Fazla İse

Motor yağının istenilen seviyeden fazla olması durumunda aracınızda basınç dengesi kurulamayacak , aracın çalışması düzensizleşecek, aracınız hararet yapmaya başlayacak ve bunlar neticesinde contalardan patlak verecektir. Aracınızda fazla yağ bulunması halinde bu yağı en kısa sürede araçtan tahliye edilmesini sağlayınız.

Yağ Seviyesi Normalden Düşükse

Motor içi yağlama yağ seviyesinin ideal ölçüde olması ile mümkündür. eğer istenilen miktarda yağ parçalara ulaşmazsa yağlanma gerçekleşmez pistonlarda ve motor bloğunda aşınmalar meydana gelir. Aracınızı düz bir zeminde ve aracınız biraz dinlendikten sonra yani yağ motordan biraz süzüldükten sonra kontrol etmelisiniz. Çubuğu çekip temizleyin, daha sonra tekrar yerine takıp çıkardığınızda yağ seviyesini görebiliriz.

Motora az yağ koyulmasının bir takım zararları olduğu gibi fazla yağ konursa da bazı olumsuz belirtiler meydana gelecektir. Araç üreticileri her marka ve model araçlar için belirli seviyede yağ eklenmesini tavsiye etmekte ve bu sınırlara kesinlikle uyulmasını belirtmektedir. Motora fazla yağ konursa aracınızda ki belirtileri kısa süre de fark edebilirsiniz. Sizler için detaylarını bu konunun devamında anlattık.

Araçlar genel olarak 4 ve 8 litre yağ seviyelerinde performanslı bir şekilde hareket ederler. İş makineleri gibi ağır vasıta araçları ise daha fazla yağ alabilir. Otomobillere eklediğimiz yağlar aracın kanıdır diyebiliriz. Hareketli parçalar eklenen yağ sayesinde aşınmaları minimum hale getiriyor ve motorun sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlıyor. Peki motora gerekenden fazla yağ koyulursa ne olur ?

Motora Fazla Yağ Konursa Ne Olur?

Yağ değişimleri genel olarak araca göre km arasında değişilir. Bazı otomobil kullanıcıları fazla yağ eklemenin, araçta daha iyi yağlama yapacağı şeklinde yanlış bir düşünceye sahiptir.

Bu durum tam tersi olabilir. Motora eklenen fazla yağ aracın mekanik parçalarını iyi bir şekilde yağlayamaz. Motora fazla yağ eklendiğinde motorda dönen krank mili havanın yağ ile etkileşimine sebep olur. Buda eklediğiniz yağın çok köpürmesini sağlar. Hava ile temasında köpükleşen yağ iyice kalınlaşır ve yeterli devir daim elde edilemeyince motor ısınmaya başlar.

Yağ seviyesi kontrolü

Aracınızda fazla yağın olup olmadığını kontrol etmek oldukça kolay bir işlemdir. Motorda bulunan yağ çubuğunu kaldırıp çubuğa bakmanız yetecektir. Bu çubuklarda minimum ve maksimum ( min-max ) şeklinde ibareler bulunur. Normal bir yağ seviyesi bu iki ibarenin tam ortasında bulunmalıdır. Eğer yağ seviyesi maksimum yazısının üstünde ise araca eklenen yağ fazla gelmiş demektir.

Yağ seviyesi yüksek ise ne yapmalıyım ?

Kontroller sonucu yağ seviyesinin yüksek olduğunu tespit ettiyseniz fazla yağı boşaltmanız gerekir. Yağ boşaltmayı bilmiyor iseniz en yakın bir oto tamirhanesine giderek fazladan eklenen yağı çok kısa bir süre de boşalttırabilirsiniz.

Kendiniz değiştirmek istiyorsanız yağ kartelinde bulunan tahliye tapasını açmalısınız. Açmadan önce altında yağı boşaltacağınız bir kap koymalısınız. Yağ seviyesini normale döndürmek yeni yağ eklemekten bir tık daha zor bir iştir. Ne kadar yağ boşaltacağınız hakkında bil bilginiz yok ise komple boşaltıp yeni yağ ekleyebilirsiniz.

Motor soğukken yağ eklenir mi?

Motor soğukken yağ eklenir. Hatta aracınızı yağ ekleyecekseniz motorun sıcak olmaması gerekir. Çünkü motor soğukken yağ eklemeniz gerekiyor. Bunu motor sıcakken yaparsanız, çok fazla yağ yakma riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Ancak motor soğukken yağ seviyenizi kontrol etmeniz gerektiğini bilmek de önemlidir. Bunun nedeni, sıcak yağın genleşmesidir ve motor sıcakken kontrol ederseniz litre fazla dolu olabilir. Bu arada aracınıza eklediğiniz yağ zamanla buharlaşacaktır. Bu nedenle her 3 ayda bir yağ eklemek en iyisidir. İhtiyaç duyulan yağ miktarı, arabanızın ne kadar sürdüğüne ve özellikle ayağınızın pedal üzerinde ne kadar ağır olduğuna bağlıdır!

Araç fazla yağı nereden atar?

Aracınıza fazla yağ koymanız motorunuzdaki gerilimi arttıracaktır. Dolayısıyla aracınıza yağ koyarken dikkatli hareket etmekte fayda var. Aracınızda fazla yağ eklediğiniz zaman bu yağ bir şekilde contalardan vs sızacaktır. Bu da aracınızın performansını olumsuz yönde etkileyecektir. Motorunuzdaki yağ seviyesi bir dizi faktör tarafından kontrol edilir. En basit açıklaması, arabanızı çalıştırdığınızda, yağ pompası, yağı motor boyunca dolaştırır ve yağ karterinin dibine ulaşana kadar burada toplar. Bu noktada, yerçekimi, fazla yağı motorunuzun karter alanına çekmeye başlayacak ve burada bir filtre ile çıkarılabilecektir. Sonuç olarak aracınıza fazla yağı eklememenizde fayda vardır.

Yağ çubuğu yağ seviyesi nerede olmalı?

Yağ çubuğunun seviyesinin nerede durmasının gerektiği sorusunun yanıtı esasında biraz da ne tür bir arabaya sahip olduğunuza bağlıdır. Ancak genel olarak, çubuğun alt kenarı ile menzil çizgisinin üst kenarı arasında bir inçin yarısı ile üçte ikisi arasında bir mesafe görmek istersiniz. Çubuğunuzda işaret yoksa, bunun aracınız için nereye düşmesi gerektiğini belirlemenize yardımcı olabilecek bir otomobil parçası mağazasında veya bayisinde biriyle görüşmenizde fayda vardır. Otomatik şanzımanınız varsa, yağ çubuğu düz şanzımanlı çoğu arabada olduğu gibi yan tarafta değil, şanzımanın üstünde yer alacaktır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası