ruhsat çalındı ne yapmalıyım / Aracımın Ruhsatı Kaybolduğunda Ne Yapmalıyım? - funduszeue.info

Ruhsat Çalındı Ne Yapmalıyım

ruhsat çalındı ne yapmalıyım

20 sigorta şirketinden 1 dk. içinde trafik sigortası teklifi almak için trafik sigortası, kasko teklifi almak için kasko sigortası sayfamızı ziyaret edin.


Araç Ruhsatı Nedir?

Ruhsat yani diğer adıyla araç tescil belgesi, sahip olduğumuz aracın kimliğidir diyebiliriz. Ruhsat, iki ana başlık altında toplanmıştır. Ruhsat içinde kişi ile araç hakkında birçok bilgiye yer verilmektedir. Teknik bilgiler başlığı altında; aracın markası, tipi, rengi, modeli, motor ve muayene numarası, koltuk sayısı bilgileri yer alır. Sürücü kişisel bilgilerinde ise; ruhsat sahibinin T.C. kimlik numarası, adı-soyadı, adres bilgileri yer alır. Böylelikle trafik sorgulamalarında bu bilgilere rahatlıkla ulaşılabilir.

Tüm araç ruhsat işlemleri hakkında detaylı bilgi için ilgili yazımızı inceleyin.

Araç Ruhsatım Kaybolduğunda Nereye Haber Vermeliyim?

Ruhsatın kaybolması durumunda, ruhsatın kötü amaçlarla kullanılmasını önlemek ve ruhsatın sizin sorumluluğunuzda olmadığını göstermek için, il ya da ilçe emniyet müdürlüğüne giderek araç ruhsatınızı kaybettiğimize dair bilgilendirme yapmalısınız.  Bildirim, mümkün olduğunca çabuk bir şekilde yapılmadır. Aksi durumda, yaşanacak olumsuzluklarda çeşitli mağduriyetler yaşamanız söz konusu olabilir. Ayrıca araç muayenesi işlemleri ile ilgili detaylı bilgi için Araç Muayenesi yazımızı inceleyin.

Gerekli Evrak

İl/ilçe emniyet müdürlüğüne kayıp başvurusu yaptığınızda sistem üzerinden aracınızın kontrolleri yapılacaktır. Eğer kontrol aşamasında aracınızın kısa bir süre önce muayene edilmediği anlaşılırsa sizden öncelikle araç muayenenizi yaptırmanız istenecektir. Daha sonra ruhsatın yeniden çıkarılması için gerekli evrakları hazırlamanız gerekmektedir.

Kayıp Araç Ruhsatını Çıkarmak İçin İstenen Belgeler:

  • Ruhsatın tekrar çıkarılabilmesi için yetkili kişiye ait vekaletname,
  • Emniyet birimlerine yapılmış kayıp ruhsat tutanağı,
  • Zorunlu trafik sigortasına ait belge,
  • Motor ve genel muayene tespiti

Aynı zamanda tüm bu belgeleri topladıktan sonra, ruhsat başvurusu için yaklaşık olarak TL harç ücreti ödemeniz gerekmektedir. 

Kayıp Ruhsatın Araç Muayenesi İçin Belgeler

Eğer aracımızın muayenesi hala geçerliyse gerekli belgeler tescil kuruluşları tarafından yenilenir ancak eğer muayene süresi dolmuşsa aracımızı yeniden muayene ettirmek gerekir. 

  • Varsa kayıp ruhsata ait fotokopileri temin etmemiz, eğer yoksa tescil kuruluşlarından POLNET talep etmemiz gerekir,
  • Online sorgulamada görünen bir trafik sigortasına sahip olmamız gerekir,
  • Herhangi bir borcunuzun olmaması gerekir, (MTV tutarını öğrenmek için Motorlu Taşıtlar Vergisi hesaplama sayfamızı ziyaret edin.)
  • Egzoz gazı emisyon ölçümü tarihimizin geçerli olması gerekir çünkü olmaması ağır kusur olarak nitelendirilir,
  • Muayeneye giderken nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaportunuz yanınızda olmalıdır.
Kayıp Araç Ruhsatı Nasıl Çıkarılır -

Ruhsat bir aracın kimlik kartı gibidir. Bunun için trafikte seyir halinde olan her aracın ruhsatının olması ve bu ruhsatında mutlaka araçta bulunması gerekir. Eğer araçta ruhsat bulunmuyorsa ya da araç ruhsatı yoksa bu durumda ceza uygulanır. Dolayısıyla cezayla karşı karşıya kalmamak için mutlaka ruhsatın tekrardan çıkarılması gerekir.

Ruhsat Çıkarma İşlemleri

Aracınızın ruhsatı kaybolduğunda yapmanız gereken işlemler şu şekildedir:

Öncelikli olarak kendinizi güvene almanız gerekiyor. Çünkü kayıp ya da çalınmış bir ruhsatla farklı işlemler yapılabilir ve bundan siz sorumlu tutulabilirsiniz. Yapmanız gereken en yakın il veya ilçe emniyet müdürlüğüne gitmek ve ruhsatınızın kayıp olduğuna dair bilgilendirme yapmak. Bu sayede ruhsatınız farklı amaçlarla kullanılmış olsa da siz yasal bildiriminizi yapmış olursunuz.

Durum emniyet müdürlüğüne bildirildikten sonra gazete ilanı verebilirsiniz. Bu hukuki sorumluluğunuzu üzerinizden atabilmeniz açısından önemlidir. Durumu bildirdikten sonra artık yeniden çıkarma işlemlerine başlayabilirsiniz.

Araç ruhsatını çıkarmak için bazı evrakları hazırlamanız gerekiyor. Bunlar arasında en önemlisi ise aracınızın muayenesi gelir. Eğer aracınız yakın zamanda muayene yapılmışsa o zaman süreciniz biraz daha kısalacaktır. Eğer aracınızın muayene zamanı gelmiş ya da az kalmışsa bu durumda sizden aracınızı yeniden muayeneye götürmeniz istenebilir. Tabi o zaman süreç biraz daha uzun ve yorucu olacaktır.

Araç Ruhsatının Kaybolması Durumunda Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?

Aracınızın ruhsatını kaybettiğinizde aşağıdaki belgeleri temin ederek başvuru işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

  • Ruhsatın tekrar çıkarılması konusunda yetkili olan bir vekaletname,
  • Karakol tutanağı
  • Motor ve genel muayene tespiti
  • Trafik sigortası yapıldığını gösterir belge.

Bu belgelerle birlikte emniyete gittiğinizde işlemleriniz başlatılacak ve araç ruhsatınız hazırlanarak size teslim edilecektir.

Ruhsat Neden Önemlidir?

Girişte de belirttiğimiz gibi bir aracın ruhsatı o aracın kimliğidir. Ruhsata bakılarak üzerindeki bilgilerden yola çıkılıp araç hakkında gerekli olan tüm bilgiler elde edilebilir. Ruhsatın bir bölümünde aracın sahibiyle ilgili bilgiler yer alırken diğer tarafında araçla ilgili bilgiler yer alır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere funduszeue.infoadresimizden ulaşabilirsiniz.


Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası