kimya 9 sınıf kanunlar / Kimya yasaları - Vikipedi

Kimya 9 Sınıf Kanunlar

kimya 9 sınıf kanunlar

kaynağı değiştir]

Ana madde: İyonlaşma enerjisi

Bir atomdan bir elektron koparmak için gerekli olan enerjidir. Bu enerji her atomda aynı değildir. Örneğin helyum atomundan bir elektron koparmak için en büyük enerjiyi vermeniz gerekir (helyum iyonlaşma enerjisi en büyük olan atomdur.). Bir atomun iyonlaşma enerjisi demek onun kimyasal tepkimeye girme isteği demektir. Bu nedenle soygazlar çok nadir tepkime yaparlar. Eğer bir atomun iyonlaşma enerjisi büyükse o atomu kimyasal tepkimeye sokmak da o kadar zordur. Zaten atomlar değerlik orbitallerini doldurmak için kimyasal tepkimeye girerler. Değerlik orbitalleri dolu olan bir atomu kimyasal tepkimeye sokmak demek ondan elektron koparmak demektir bu nedenle değerlik elektronları dolu olan atomlar çok nadir tepkimeye girerler.

Molar hacim (gazlar için)[değiştir

Kimyanın temel kanunları ve kimyasal hesaplamalar - Kimyanın temel kanunları ve bilim insanları

Dünyadaki karmaşık ve kaotik görünen maddeler, aslında kendi içinde belli bir düzene ve kurallara sahiptir. Doğadaki birbirinden farklı elementlerin, kendine has özellikleri vardır. Bu elementlerin her biri diğerleriyle etkileşime girdiğinde de çeşitli kurallar çerçevesinde düzenli şekilde dönüşüme uğrarlar. Kimya, doğadaki tüm maddelerin karmaşık görünümüne rağmen sahip oldukları temel düzeni ve kuralları ortaya koyan bilimdir. Kimyasal hesaplamalar konusunda, kimyanın temel kanunları çok önemlidir. Kimyanın temel kanunları, dört temel başlık altında ifade edilir: Kütlenin Korunması Kanunu (Lavoisier Yasası), Sabit Oranlar kanunu (Proust Yasası), Katlı Oranlar Kanunu, Birleşen Hacim Oranları.

KİMYANIN TEMEL KANUNLARI

  • Kütlenin Korunması Kanunu (Lavoisier Yasası)

Birbirleriyle etkileşime ve tepkimeye giren tüm maddelerin toplam kütlesi ile bu maddelerin tepkimeden çıktıktan sonraki halinin toplam kütlesi birbirine eşittir. Kimyanın bu temel kanunu doğanın önemli bir kuralıdır. Çünkü bu kanun kütlenin korunumunu ortaya koyduğu gibi, aynı zamanda doğadaki hiçbir maddenin varken yok olmayacağını ve doğada olmayan hiçbir maddenin kendi kendine var olmayacağını ifade eder.

  • Sabit Oranlar Kanunu (Proust Yasası)

Farklı elementler bir bileşim oluşturduğunda, birbirleriyle sabit oranlarda birleşirler. Birleşen iki elementin atom kütlelerinin birbirine olan oranı, bu iki elementin birbirleriyle oluşturacağı bileşimde miktar olarak birbirlerine oranını verecektir.

  • Katlı Oranlar Kanunu (Dalton yasası)

Bu kanuna göre herhangi bir element, herhangi bir başka element ile birbirinden farklı birden fazla bileşik oluşturabiliyorsa, bu durumda elementlerden birinin sabit miktarı ile diğerinin değişen miktarları arasında tam sayıyla ifade edilebilecek bir oran vardır.

  • Birleşen Hacim Oranları Kanunu (Gay-Lussac yasası)

Bu kanun, Katlı Oranlar Kanunu'na oldukça benzer bir kanundur. Yalnızca gaz formundaki maddelere has bir kanundur. Bu kanuna göre gazlar sabit sıcaklık ve basınç altında mutlaka belli hacim oranlarında birleşirler. Bu oranlar, tepkimeye giren maddelerin kendi katsayılarının birbirlerine oranına eşittir.

KİMYANIN TEMEL KANUNLARINI BULAN BİLİM İNSANLARI

Kimyanın temel kanunlarından biri olan Kütlenin Korunması Yasası'nı bulan bilim insanı, Fransız kimyacı Antoine Laurent de Lavoisier'dir. Sabit Oranlar Kanunu'nu, bir diğer Fransız kimyager Joseph Proust bulmuştur. Katlı Oranlar Kanunu'nu bulan bilim insanı, İngiliz kimyacı John Dalton'dur. Birleşen Hacim Oranları Kanunu ise Fransız kimyacı Joseph Louis Gay-Lussac tarafından ortaya konulmuştur. Lussac'ın teorisi, daha sonra İtalyan Fizikçi Amedeo Avogadro tarafından doğrulanmıştır.

kaynağı değiştir]

yılında bu yasayı bulan John Dalton, bileşiklerde elementler arasındaki kütle oranının korunmasına karşın bazen aynı elementlerin birbirleriyle birleştiklerinde farklı özellikler gösteren bileşikleri oluşturduğu gözlenmiştir. Örneğin karbon ve oksijenin birleşmesiyle özellikleri tamamen birbirinden farklı karbon dioksit ve karbon monoksit diye adlandırlan iki farklı ürün meydana gelir. Karbonmonoksit oldukça zehirli bir gazken karbondioksit soluk alıp verirken dışarı attığımız zehirli olmayan bir gazdır ve yeşil bitkilerin yaşamını sürdürmesi için gereken en temel elemanlardan biridir

Birleşen Hacim oranları yasası (Gay – Lussac Yasası)

Ana madde: Gay-Lussac yasası

a) Kimyasal bir tepkimeye giren gazlarla, tepkimede oluşan gaz halindeki ürünlerin aynı koşullarda (aynı sıcaklık ve basınç) hacimleri arasında sabit bir oran vardır.

b) Aynı koşullarda gazların hacimleri mol sayıları ile doğru orantılıdır.

Örn; H2(g) + Cl2(g) = 2HCl(g) tepkimesine göre, 1&#;mol H2 1&#;mol Cl2 ile birleşerek 2&#;mol HCl oluşfunduszeue.infoer mol sayıları ile doğru orantılı olduğundan, aynı olayı anlatmak için “1 hacim H2 gazı, 1 hacim Cl2 gazı ile birleşerek eşit koşullarda 2 hacim HCl gazı oluşturur.” İfadesi de kullanılabilir.

Aynı şekilde, N2(g) + 3H2(g) = 2NH3(g) tepkimesine göre 1 hacim azot gazı 3 hacim hidrojen gazı ile birleşerek eşit koşullarda 2 hacim NH3 gazını oluşturur diyebiliriz.

İyonlaşma enerjisi[değiştir kaynağı değiştir]

0&#;°C derecede 1 atm basınç altında deniz seviyesindeki koşula normal şartlar funduszeue.info şartlar altında 1&#;mol gazın hacmi 22,4 lt, yani 6,02*1023 atomdur.

İdeal gaz yasası[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası