erişte hamurunun yapılışı / DOMATESLİ ERİŞTE YAPIMI - Yemek Tarifleri Merkezi

Erişte Hamurunun Yapılışı

erişte hamurunun yapılışı

DOMATESLİ ERİŞTE YAPIMI

  MALZEMELER;

  • 1 kilo etli domates
  • 2 kilo un
  • 3 yumurta
  • Tuz
  • Su

  YAPILIŞI;

  1. Önce domatesleri uzunlamasına dörde bölüp içerisindeki çekirdeği sıyıralım.
  2. Çekirdekleri sıyırırken suyunu da süzelim asla su ve çekirdek olmasın.
  3. Derince bir kabın içine suyu ve domatesi koyup blender dan geçirelim.
  4. Derin bir kabın içerisine aldığımız unun ortasına tuz koyup karıştıralım.
  5. Daha sonra yumurtaları kırıp karıştıralım, azar azar eklediğimiz domatesleri de un ile karıştıralım.
  6. Sert bir hamurumuz olacak, gerekirse un ilavesi yapabilirsiniz.
  7. Sert hamurumuzu iyice yoğurduktan sonra bezeleri ayıralım. Üzerlerini streçle sarıp dinlendirelim.
  8. Dinlenen hamurlarımızı un yardımıyla açalım. Eriştenin hamuru kalındır.
  9. Açılan yufkaları serip biraz kurutalım ki kolay kesilebilsin.
  10. Kuruyan yufkalarımızı erişte şeklinde ince ince kesip örtüye serip gölgede kurutalım, kuruyan erişteleri bez torbalarda muhafaza edelim.

                                                          AFİYET  OLSUN...

İlgili Terimler : domatesli erişte hamuru, domatesli erişte hamuru tarifi, domatesli erişte hamuru yapılışı, domatesli erişte hamuru yapımı, erişte, erişte hamuru, erişte hamuru yapımı, erişte yapımı, evde domatesli erişte yapılışı, evde erişte yapılışı, evde erişte yapımı, hamuru, lezzetli erişte, pratik erişte, sebzeli erişte hamuru, sebzeli erişte hamuru tarifi, yapımı kolay erişte

Ev Yapımı Erişte

18 Ekim 2022

Ev yapımı kışlık yiyeceklerin başında gelen eriştenin karbonhidrat, protein ve vitamin zenginliği nedeniyle vazgeçilmezimiz olduğu nettir. Yapımı ve saklaması çok kolay olan erişteyi ister sade tüketin, isterseniz çorbalara ilave edin.

1 Porsiyon Erişte Kaç Kaloridir?

  • 100 gram olarak hazırlanan bir porsiyon erişte, yaklaşık 240 kaloridir. İçeriğinde bulunan karbonhidrat ve protein değerleri sayesinde diyet listelerinde de yer verilen bir yemektir. Dilerseniz zengin besin değerleriyle sunulan mantı tarifini de deneyebilirsiniz.

Hazırlanma Süresi : 15 dakika

Pişirme Süresi : 20 dakika

Kaç Kişilik: 4 Kişilik

Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 1 Kişi Kaydetti

  • 5 kg un
  • 15 adet yumurta
  • 1 çay bardağı tuz
  • 8-8.5 su bardağı süt (Yarı yarıya su da olabilir)
  1. Unu bir karıştırma kabına eleyin ve ortasını havuz gibi açın. Yumurtaları kırın ve hafifçe karıştırın. Ardından yavaş yavaş tuzu ve sütü ilave edip karıştırmaya devam edin. Hamur toparlanmaya başladıktan sonra hafif unlanmış tezgahın üzerine alın ve ele yapışmayan sert bir hamur elde edinceye kadar iyice yoğurun. Yoğurma işlemi bitince üzerine nemli bir bez örterek yaklaşık 1 saat dinlendirin.
  2. Dinlenen hamuru bıçakla keserek eşit büyüklükte bezelere ayırın ve yuvarlayarak unlanmış zemine veya  bir tepsi içine dizin. Bezelerin üzerini yine nemli bir bez ile örtün. Diğer yanda temiz masa örtülerini (veya temiz çarşaflar da olur) geniş ve havadar bir alana serin.
  3. Bezelerden birini alarak unlanmış zeminde oklava yardımıyla çok ince olmayacak şekilde açın. Açtığınız yufkayı oklavanın üzerine alarak serdiğiniz örtünün üzerine yayın. Diğer yufkaları da aynı şekilde açıp örtünün üzerine aralıklı olarak serin. Tüm bezelerin açılması bittikten sonra kurumaları için bekletin. Yufkaları zedelemeden ara sıra alt üst yaparak kontrollü kurutun. (Yufkalar kenarlarından hafif kıvrılmaya başladığında kesilme kıvamına gelmiş demektir.)
  4. Kesme işlemine başlarken 2 adet yufkayı alın ve üst üste koyarak tam ortadan ikiye kesin. Kestiğiniz yarım ay şeklindeki yufkaları da üst üste koyun ve 2 parmak kalınlığında enine şeritler halinde kesin. Daha sonra her bir şeridi aynı hizaya getirip üst üste koyun ve ince şeritler keserek bir kaba toplayıp daha önce yufkaları kuruttuğunuz örtülerin üzerine mümkün olduğunca dağınık olarak yayın. Tüm yufkalar bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın ve erişteyi kurumaya bırakın. Ara sıra zedelemeden alt üst ederek karıştırın. Eriştenin kuruması, ortama göre yaklaşık 1.5-2 gün sürebilir.
  5. Erişteyi iyice kuruduktan sonra bez torbalara veya cam kavanozlara koyarak güneş görmeyen nemsiz bir ortamda saklayın.
  6. Ev yapımı erişte yemeğini, klasik köfte ile birlikte servis edebilir, sofralarınızı renklendirebilirsiniz. Afiyet olsun.

Erişte Hamuru Tarifi ve Yapılışı - En güzel Erişte Hamuru nasıl yapılır?

Evde yapılan erişte hamuru tarifi, en lezzetli ve güzel tariflerden birisi. Peki, evde en güzel erişte hamuru nasıl yapılır? Tadına doyamayacağınız evde erişte hamuru tarifi, yapılışı, hazırlanışı, gerekli malzemeler ve püf noktası...

ERİŞTE HAMURU TARİFİ

Erişte hamuru malzemeler

  • 5 kg un
  • 15 adet yumurta
  • 1 çay bardağı tuz
  • 8-8.5 su bardağı süt (Yarı yarıya su da olabilir)

ERİŞTE HAMURU YAPILIŞI

  • Unu bir karıştırma kabına eleyin ve ortasını havuz gibi açın.
  • Yumurtaları kırın ve hafifçe karıştırın.
  • Ardından yavaş yavaş tuzu ve sütü ilave edip karıştırmaya devam edin.
  • Hamur toparlanmaya başladıktan sonra hafif unlanmış tezgahın üzerine alın ve ele yapışmayan sert bir hamur elde edinceye kadar iyice yoğurun.
  • Yoğurma işlemi bitince üzerine nemli bir bez örterek yaklaşık 1 saat dinlendirin.
  • Dinlenen hamuru bıçakla keserek eşit büyüklükte bezelere ayırın ve yuvarlayarak unlanmış zemine veya bir tepsi içine dizin.
  • Bezelerin üzerini yine nemli bir bez ile örtün.
  • Diğer yanda temiz masa örtülerini (veya temiz çarşaflar da olur) geniş ve havadar bir alana serin.
  • Bezelerden birini alarak unlanmış zeminde oklava yardımıyla çok ince olmayacak şekilde açın.
  • Açtığınız yufkayı oklavanın üzerine alarak serdiğiniz örtünün üzerine yayın.
  • Diğer yufkaları da aynı şekilde açıp örtünün üzerine aralıklı olarak serin.
  • Tüm bezelerin açılması bittikten sonra kurumaları için bekletin.
  • Yufkaları zedelemeden ara sıra alt üst yaparak kontrollü kurutun. (Yufkalar kenarlarından hafif kıvrılmaya başladığında kesilme kıvamına gelmiş demektir.)
  • Kesme işlemine başlarken 2 adet yufkayı alın ve üst üste koyarak tam ortadan ikiye kesin.
  • Kestiğiniz yarım ay şeklindeki yufkaları da üst üste koyun ve 2 parmak kalınlığında enine şeritler halinde kesin.
  • Daha sonra her bir şeridi aynı hizaya getirip üst üste koyun ve ince şeritler keserek bir kaba toplayıp daha önce yufkaları kuruttuğunuz örtülerin üzerine mümkün olduğunca dağınık olarak yayın.
  • Tüm yufkalar bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın ve erişteyi kurumaya bırakın.
  • Ara sıra zedelemeden alt üst ederek karıştırın. Eriştenin kuruması, ortama göre yaklaşık 1.5-2 gün sürebilir.
  • Erişteyi iyice kuruduktan sonra bez torbalara veya cam kavanozlara koyarak güneş görmeyen nemsiz bir ortamda saklayın.

Geleneksel lezzet erişte nasıl yapılır? Cevizli erişte tarifi…

Benim erişte için her yaz, köyümde bütün akrabalarımın biraraya gelerek, keyifli sohbetler eşliğinde yaptığı ve daha taze kesildiğinde hemen pişirilerek yenen tadı damağından çıkmayan bir lezzet. Erişte yemek olarak mönülerimizde yer aldığı gibi, et yemeklerinin yanında garnitür olarak da kullanılır. Çeşitli çorbalarda da yapılır. Mutfaklarda işimizi kolaylaştıran, kesme makarna adıyla da bilinen erişte, sade, kepekli, tam buğday, tereyağlı, yumurtalı, ıspanaklı, pancarlı, biberli, domatesli, havuçlu, kırmızı pancarlı gibi çeşitleri de sofralarımızı renklendiriyor. Geleneksel lezzetlerimizden erişte hamuru nasıl yapılır?  Püf noktaları nelerdir? Taze erişte uzun süre saklamak için nasıl kurutulur ve saklanır? İşte, ev yapımı erişte tarifi...

ERİŞTE

Malzemeler

15 adet orta boy yumurta

Yarım litre süt

2 yemek kaşığı tuz

5 su bardağı su

5 kilo un

Yapılışı

Öncelikle erişte yapımı için; geniş bir yoğurma kabı kullanılmalı ve yufkaların serilip kurutulacağı alanlara temiz sofra bezi serilerek hazır hale getirilmelidir. Unu eleyerek yoğurma kabına alıp, ortasını çukur haline getirip 15 adet yumurtayı kırın. 2 yemek kaşığı tuzu ve yarım litre sütü ilave edip yoğurmaya başlayın.

Yoğururken yavaş yavaş gerektiği kadar ılık su ekleyerek tüm hamuru orta sert yani ele yapışmayan bir kıvama gelene kadar yoğurun. Hamurun kolay açılması için, üzerine nemli bir bez sererek birkaç saat kadar dinlendirin. Dinlenen hamuru bıçakla keserek eşit büyüklükte bezelere ayırın ve yuvarlayarak unlanmış zemine veya bir tepsi içine dizin.

Bezelerin üzerini yine nemli bir bez ile örtün. Bezelerden birini alarak unlanmış zeminde oklava yardımıyla çok ince olmayacak şekilde açın. Açtığınız yufkayı oklavanın üzerine alarak serdiğiniz örtünün üzerine yayın. Diğer yufkaları da aynı şekilde açıp örtünün üzerine aralıklı olarak serin. Tüm bezelerin açılması bittikten sonra kurumaları için bekletin. Yufkaları zedelemeden ara sıra alt üst yaparak kontrollü kurutun. (Yufkalar kenarlarından hafif kıvrılmaya başladığında kesilme kıvamına gelmiş demektir.)

Kesme işlemine başlarken 2 adet yufkayı alın ve üst üste koyarak tam ortadan ikiye kesin. Yufkaları da üst üste koyun ve 2 parmak kalınlığında enine şeritler halinde kesin. Daha sonra her bir şeridi aynı hizaya getirip üst üste koyun ve ince şeritler keserek bir kaba toplayın. Daha önceden serdiğiniz bezlerin üzerine mümkün olduğunca dağınık olarak yayın.

Tüm yufkalar bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın ve erişteyi kurumaya bırakın. Ara sıra zedelemeden alt üst ederek karıştırın. Eriştenin kuruması yaklaşık 2-3 gün sürebilir. Erişteyi iyice kuruduktan sonra bez torbalara veya cam kavanozlara koyarak güneş görmeyen nemsiz bir ortamda saklayın. Afiyet olsun.

ERİŞTE YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?

Erişte yapımı, uzun ve yorucu bir iş olduğundan genellikle kalabalıklar halinde yapılır.

Temiz bezlere serilerek kurutulan eriştelerin ara ara karıştırılması ve ortamın havalandırılması kurutma sürecini hızlandıracaktır.

Kesim işlemi için erişte kesme makinası kullanabilirsiniz.

Baklavalık un kullanarak, eriştelerinizin daha kolay açılmasını sağlayabilirsiniz.

Daha enli ya da daha uzun kesimler ile farklı yapıda erişteler elde edebilirsiniz.

Su yerine tamamen süt ile yoğurarak sertliği artırabilirsiniz.

ERİŞTE NASIL SAKLANIR?

Erişte, bez torbalarda muhafaza edilerek daha uzun süre taze kalması sağlanabilir. Bez torba, eriştenin hava almasını sağlayacağından nemlenmesinin ve bozulmasının da önüne geçilmiş olacaktır. Bez torbalara doldurduğunuz erişteleri, rutubetsiz ve serin ortamlarda saklamalısınız.

ERİŞTE UZUN SÜRE SAKLAMAK İÇİN NASIL KURUTULUR?

Erişteleri kurutmak için yayarak fırın tepsisine dizip fırında 70 derecede en az 40 dakika kurutun. Fırına göre süresi değişebilir. Ara sıra kontrol etmenizde fayda var.

Köyde iseniz ekmek fırınlarında kurutup, uzun süre muhafaza edebilirsiniz.

TULUM PEYNİRLİ CEVİZLİ ERİŞTE TARİFİ

Malzemeler

1 büyük kase erişte

5 su bardağı su

1 tatlı kaşığı tuz

2 yemek kaşığı sıvı yağ

Üzeri için

Kırılmış ceviz

1 yemek kaşığı tereyağı

Tulum peyniri

Yapılışı

Öncelikle pilav tenceresine sıvı yağı alıp eriştelerimizi ekleyip rengi değişene kadar kavurun. Bu aşamada erişteleri kavururken kırılmaması içim dikkatli olmalıyız. Hafif hafif çevirmeliyiz. Pembeleşen eriştelere suyu ve tuzu ekleyip suyu çekene kadar pişirin. Tencerenin kapağını biraz aralık veya açık tutalım ki çok çabuk taşabiliyor ve erişteler çabuk yumuşuyor. Pişip, dinlenen erişteleri ocaktan alıp servis tabağına alın. Diğer tarafta tavaya tereyağını alıp eritin. Önce cevizle biraz yağda çevirin sonra tulum peynirini ekleyip, ocağın altını kapatın. Eriştenin üzerine gezdirin. Afiyet olsun.


eriştegeleneksel lezzetMakarnayemekmutfak

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası