jelatin kullanım alanları / Türkiye'nin ilk sığır jelatini

Jelatin Kullanım Alanları

jelatin kullanım alanları

Jelatin Nedir? Nasıl Kullanılır?

Jelatinin Özellikleri

Gıda sektöründe; şarap ve meyve sularında durultma işlemlerinde, marmelatlarda, meyveli yoğurtlarda, margarinde yapı düzenleyici olarak yağ oranı düşürülmüş ürünlerde yağlı hissi vermek için, gıdalara kalori eklemeden hacim kazandırmak için kullanılır. Konserve ette, et ürünlerinde (sosis, sucuk), süt ürünlerinde, hazır gıda ve soslarda, şekerlemelerde, biralarda, aspiklerde, patelerde ve terinlerde jelatin kullanılır.

Jelatinin bir diğer önemli özelliği de köpük oluşturma ve oluşan bu köpüğü uzun süre muhafaza etme özelliğidir. Böylece ürünlerin hacimlerinin de artmasını sağlar. Bu çok değerli özelliği sayesinde, özellikle süt ürünlerinde, mousse gibi tatlılarda ve kremalarda kullanılmaktadır.

Emülsiyonların ve süspansiyonların oluşumunu kolaylaştırır. Bu özelliği sayesinde, örneğin dondurmada ve dondurulmuş tatlılarda buz kristallerinin oluşumunu engeller.

Bunun yanında jelatinin emülgatör, film oluşturucu (meyvelerin kaplanması vs.), stabilizatör (krem peynir, kremalar vs.), yapı sağlayıcı (lokum vs.) özelliklerinden de faydalanılır.

Kosher Jelatin

Kosher gıdalarda yalnızca hem geviş getiren hem de ayrık tırnaklı hayvan ürünlerinin kullanılmasına izin verilmiştir. Domuz, deve gibi hayvanlar bu kategoriye girmemektedirler. İnek ve sığırlar kosher kategorisine girmesine rağmen jelatinlerin de %44’ünün domuzdan üretildiği için bazı hahamlar ''hiçbir jelatin kesinlikle kosher değildir'' derken, bazı hahamlar ise jelatinin geçirildiği kimyasal işlemler sebebiyle et olarak sayılamayacağını, bu sebeple kosher olabileceğini söylemektedir. Günümüzde üreticiler balık derisinden kosher jelatin üretmektedirler. Yahudiler et ve sütü hiçbir şekilde birlikte tüketmediklerinden, kosher bir ürün elde edilmek isteniyorsa jelatin sütle çözündürülmemeli veya sütlü ürünlerde kullanılmamalıdır.

Helal jelatin

Bir jelatinin paketinde yalnızca sığırdan üretildiği yazılı olması bu ürünün helal olduğu anlamına gelmemektedir. Aynı zamanda sığırın İslami usullere uygun olarak kesilmiş olması gerekmektedir. Türkiye’deki yönetmeliklerde jelatinin helal olması gerekliliği konusunda bir kural veya kanun yoktur. Yalnızca yenilebilir kaynaklardan olup olmadığı kontrol edilmektedir.

Jelatinin Kullanım Şekli

Eğer soğuk ürünlerde kullanılacaksa, jelatin küçük bir tencerede, çok düşük ısıda sıvı hale getirilir. Soğukluk farkından dolayı oluşacak topaklanmaları engellemek için kullanılacak üründen bir miktar sıvı haldeki jelatine eklenir, karıştırılır ve homojen bir görüntü elde ettikten sonra jelatin ana ürüne eklenir. Bu sayede topaklanmaların önüne geçilmiş olur.

Jelatini mikrodalga fırınlarda sıvı hale getirmek de mümkündür. Mikrodalga fırına girebilecek bir kaba jelatin konulur ve sıvı hale gelene kadar bekletilir. Ancak sıcaklık kontrolü çok önemlidir, zira jelatinin yapısında yoğunlukla proteinler bulunduğundan ve bu proteinler sıcakta de natüre olduğundan dereceler arasında çözündürülmesi gerekmektedir.

Eğer jelatin kivi, ananas, papaya ve mango gibi ürünlerle kullanılacaksa bu ürünler belli sıcaklığa getirilmelidir. Aksi takdirde bu ürünlerde bulunan enzimler jelatinin yapısında bulunan proteinleri denatüre ederek jelleştirici özelliğini kaybetmesini sağlar.

Jelatin, nötre yakın özelliğe sahip olduğu için asidik ürünlerle reaksiyona girdiğinde etkisini kaybeder.

C gibi yüksek sıcaklıklarda jelatin kıvam artırıcı özelliğini yitirir. Bu sebeple jelatin kaynar suda çözündürülmez.

Jelatinler dondurulmamalıdır. Dondurulduktan sonra gevrek bir hale gelerek yapısı bozulur.

Kullanım oranlarına çok dikkat edilmeli. Fazla jelatin ürünü yapışkan hale getirirken, düşük miktarda jelatin jel oluşumunu sağlayamayabilir.

Yaprak jelatin kullanım oranları;

Jöleler için her yarım litre için 6 yaprak,
Kremalı ürünler için 4 yaprak,
Kalıptan çıkacak (tersyüz edilecek) kremalı ürünler için 8 yaprak kullanılması önerilir.
Jelatin yapraklarını 3 dakika soğuk (buzlu) suda bekletilerek bloom edilir (aktif hale getirilir). Daha sonra jelatin yaprakları çıkartılıp suyu tamamen aktıktan sonra kullanılır.

Toz jelatin kullanım oranları;

Jöleler için yarım litre için 9 gram,
Kremalı ürünler için 6 gram,
Kalıptan çıkarılacak (tersyüz edilecek) kremalı ürünler için 12 gram toz jelatin kullanılması önerilir.
Soğuk suyun içerisine (veya kullanılacak diğer sıvının) toz jelatin eklenir ve 10 dakika bekletilerek aktif hale getirilir.

Kaynakça:

funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info

TÜRKİYE'NİN İLK JELATİN ÜRETİCİSİ

Çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren firmaları ile Türk iş hayatının önde gelen kuruluşlarından Tezman Holding A.Ş. bünyesinde, yılında sığır derilerinden tutkal/teknik jelatin üreticisi olarak kurulan Sel Sanayi A.Ş., Balıkesir Gönen’de bulunan fabrikası ile Avrupa’nın en büyük tutkal/teknik jelatin üreticisi olmuş ve itibariyle faaliyetlerine Seljel Jelatin Sanayi ve Ticaret A.Ş. olarak devam etmektedir.

Yarım asrı aşkın süredir kolajende edindiği tecrübe ve know-how ile Sel Sanayi, bugünkü adı ile SelJel Jelatin, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmiş ve yılında sertifikalı sığır derilerinden % Helal olan SelJel Gıda Jelatini’ni üretmeye başlamıştır.

Seljel, Balıkesir Gönen’de izlenebilirliği özel bilgisayar programı ile sağlanmış, Avrupa Birliği gıda normlarına uygun olarak özenle üretilmektedir. SelJel Avrupa Birliği’ne akreditedir ve kalitesi sayesinde dünya pazarında yerini almıştır.

Jelatin, hayvan deri ve/veya kemiklerinde bulunan kolajenin hidrolize edilmesiyle elde edilen saf bir proteindir. İçeriği % protein, geri kalanı sudan oluşur ve gramında yaklaşık kcal beslenme değeri bulunmaktadır.

Avrupa Birliği Gıda Kodeksi ve Türk Gıda Kodeksi’nde katkı maddesi olarak kabul edilmeyen jelatin, insan vücudu için esansiyel olan, triptofan hariç tüm amino asitlerini içerir.

Bu nedenle de gıda katkı maddelerine verilen
E kodu, jelatine verilmemiştir.

Jelatini benzersiz kılan en önemli özelliği termo-dönüşümlü jelleştirmesidir. Isıya tabi tutulan jelatin formülasyonu sıvılaşır, soğutulduğunda ise jelleşir. Bu özellik çok hızlı bir şekilde gerçekleşir ve kalitede önemli değişiklikler olmaksızın tekrarlanabilir.

KULLANIM ALANLARI

Jöleli tatlılar:

Jöleli tatlılar, şekerlemeler, etler, et sosları

Yapı sağlayıcı:

Lokum, kremalar, sufleler fırın ürünleri

Bağlama ajanı:

Rulo etler, konserve etler, şekerlemeler, peynirler, süt ürünleri

Koloidal yapıyı koruyucu:

Şekerlemeler, dondurmalar, buzlandırılan ürünler, donmuş tatlılar

Durultma ajanı:

Meyve suları, şaraplar

Film oluşturucu:

Meyvelerin kaplanması, etler

Koyulaştırıcı:

Toz içecekler, et suyu, soslar, çorbalar, pudingler, jöleler, şuruplar, süt ürünleri

İşlem yardımcısı:

Tatlandırıcılar, margarin, vitamin, aroma ve renklendiricilerin mikroenkapsülasyonu

Emülgatör:

Çorbalar, soslar, tatlandırcılar, et ürünleri, kremalar, şekerlemeler, süt ürünleri

Stabilizatör:

Krem peynirler, çikolatalı sütler, yoğurt, buzlandırılan ürünler, kremalar, donmuş tatlılar

Yapıştırma ajanı:

Şekerlemeler, kremalar, dondurmalar

Köpürme sağlayıcı:

Şekerlemeler, kremalar, dondurmalar

Kristalizasyon düzenleyici:

Dondurmalar, buzlu ürünler, donmuş tatlılar

Jelatin kıvam arttırma, jelleştirme, durultma, dengeleme, köpükleştirme, emülsiyon oluşumu ve stabilizasyon, film oluşumu gibi özelliklerinden ötürü gıda sektörünün çeşitli alanlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu özelliklerin sağlanması jelatinin türüne, konsantrasyonuna, Ph değerine ve çalışma sıcaklığı gibi koşullara bağlıdır.

Jelatin ağırlıklı olarak şekerleme üreticileri tarafından jelibon, marshmallow, toffee tarzı şekerlemelerde kullanılır. Ayrıca şarap ve meyve suların durultmasında, et ve süt ürünlerinde ve saf bir protein olduğu için sporcu destek içecek ve gıda ürünlerinde kullanılır.

ÜRETİM

SelJel İslami koşullara uygun olarak kesilmiş olan sığır derilerinden Type A ve Type B olarak üretilmektedir. Type A hammaddenin asitle, Type B ise hammaddenin kireçle ön işleme tabi tutulduğunu gösterir.

SelJel AB normlarına uygun olarak el değmeden üretilmektedir.

Üretim fabrikaya gelen hammaddelerin kesilip ön işlemlere alınması ile başlar. Olgunlaşma döneminin ardından hammaddeler yıkanır, kaynatılır, filtrelerden geçirilip, steril edilir.

Sterilizasyon AB normlarının zorunlu kıldığı gibi ürünün 4 saniye boyunca derecelik steril buhara tabi tutulması ile gerçekleştirilir. Steril edilen jelatin kurutmaya sevk edilir ve kurutma sonucunda çıkan jelatin ara mamul olarak stoklanır.

Müşterilerden gelen talepler doğrultusunda özel karışım listeleri hazırlanarak müşterinin ihtiyacını karşılayacak özel ürünler sunulur.

İLETİŞİM

Merkez:

Hacı Ahmet Mh. Irmak Cd. DLP No.1/5
Beyoğlu, İSTANBUL/TÜRKİYE

T: +90 62 40 - F: +90 77 78
[email protected]

Fabrika:

Kurtuluş Mahallesi Yılmaz Çolpan Caddesi No: 10
Gönen BALIKESİR/TÜRKİYE

T: +90 65 44 / +90 65 45

Jelatin Nedir, Neyden Yapılır? Jelatin Hangi Alanlarda Kullanılır?

Son Dakika Haberler

EğitimJelatin Nedir, Neyden Yapılır? Jelatin Hangi Alanlarda Kullanılır?

-

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.