kalpte sıvı toplanması nedir / Perikardiyal Efüzyon: Nedir? Belirtileri ve Tedavisi | Avicenna Hastanesi

Kalpte Sıvı Toplanması Nedir

kalpte sıvı toplanması nedir

Kalp zarında meydana gelen sıvı birikmesi durumlarında Perikardiyal Efüzyon karşımıza çıkıyor. Perikardiyal Efüzyon hakkında tüm merak edilenler, minimal ve ciddi durumlarda tedavi yöntemleri ve dahası yazı içeriğinde sizlerle birlikte.

Perikardiyal Efüzyon Nedir?

Perikard, kalbin etrafında çift katmanlı keseye benzer yapıdır. Bu yapının içinde çok fazla su birikmesiyle perikardiyal efüzyon dediğimiz durum meydana gelmektedir. Katmanlar arasında bulunan boşlukta normalde az derecede sıvı kendiliğinden bulunmaktadır. İltihaplanma gibi farklı durumlar doğrultusunda bu sıvı birikintisinin fazla olması, farklı sorunlara yol açmaktadır. Kalp zarı iltihaplanması sebebiyle meydana gelen bu hastalık birçok farklı sebepten meydana gelebilir.

Perikardiyal Efüzyon Nedenleri?

Yaşanan durumun sebebi genellikle iltihaplanma kaynaklıdır. Yaralanmalar veya bazı hastalıklar iltihaplanmaya sonrasında da kalp sıvısında artışa neden olmaktadır. Perikardiyal efüzyona sebep olabilecek hastalıklar arasında;

  • Kanser (akciğer, meme kanseri)
  • Kalp krizi
  • Göğüs travması
  • Hipotiroidizm
  • Lupus hastalığı
  • Tüberküloz
  • Romatoid artrit
  • HIV enfeksiyonu
  • Şiddetli böbrek yetmezliği
  • Bakteriyel enfeksiyonlar

gibi hastalıklar gösterilebilir. Bazı durumlarda yukarıda belirttiğimiz hastalıkların hiçbiri bulunmaz. Bu durumda asıl sebebi görmek için ayrı bir neden aranabilir.

Perikardiyal Efüzyon Belirtileri Nelerdir?

Perikardiyal efüzyon belirtileri arasında görebileceğiniz en belirtin semptomlar arasında göğüs bölgesindeki ağrılardır. Dikkat etmeniz gereken diğer semptomlar arasında;

  • Yüksek ateş
  • Göğüs ağrısı
  • Kas ağrısı
  • İshal
  • Kusma
  • Mide bulantısı
  • Tükenmişlik, yorgunluk hissi
  • Nefes darlığı
  • Çarpıntı

belirtileri görülebilir. Hızlı gelişen kalp zarında sıvı birikmesi durumlarında bayılma gibi durumların gözükmesi de muhtemeldir. Yukarıdaki belirtileri yaşamanız kalp etrafında sıvı birikmesi hastalığı yaşadığınız anlamına gelmez ancak kendinizi kötü hissetmeniz durumlarında Avicenna Hastanesi kardiyoloji bölümü uzmanlarına randevu alarak, muayene olmanızda fayda bulunuyor.

Perikardiyal Efüzyon Tanısı Nasıl Yapılır?

Hastalık belirtileri gösterdiğinizde, fiziksel muayene sonrasında doğru teşhis için bazı görüntülenme tetkikleri istenmesi muhtemeldir. Kalp zarında sıvı birikmesi tanısı için istenen testler;

tetkikleri kullanılmaktadır. Kalpteki sorunun teşhisi için tam görüntüleme oldukça önemlidir. Kalp tomografisi çekimi sayesinde detaylı tarama yapıldıktan sonra tam teşhis konulup, kalp çevresindeki sıvı tespit edilebilir.

Perikardiyal Efüzyon Tedavi Yöntemleri

Minimal perikardiyal efüzyon ve ciddi perikardiyal efüzyon hastalığının tedavisi farklı olmaktadır. İlaçlı tedavi ve gerekli durumlarda cerrahi tedaviye kadar varan yöntemler sayesinde düzelme sağlanabilir. Öncelikli olarak hastalığın altındaki tedavi yöntemine karar verilip, buna göre tedavi uygulanmasıdır.

İlaçlı Tedavi Yöntemi

Kalp etrafında sıvı birikmesi nedeni iltihaplanma kaynaklı durumlarda, doktorunuzun önerdiği dozda ilaçlı tedavi uygulaması sayesinde tedavi sağlanabilir. Aynı zamanda bakteri veya enfeksiyon durumlarında da tedavi için antibiyotiklerden faydalanılabilir. İlaçlı tedavinin sağlanamadığı acil durumlarda ise cerrahi yönteme başvurulmaktadır.

Cerrahi Tedavi Yöntemi

Ciddi perikardit gelişmelerinde, kalp etrafındaki sıvının boşaltılması için cerrahi yöntemler tercih edilmektedir. Bu yöntemler arasında;

  • Perikardiyosentez: Bu işlemde, kalp etrafındaki sıvının çekilmesi amacıyla, göğüs içerisinden bir iğne sokulur. Doktor tarafından yapılan bu işlemde, efüzyona sokulan iğneden fazla sıvı emilir ve çıkartılır. Bu cerrahi yöntem anestezi altında yapılarak, Torakoskopi adı verilen minimal cerrahi işlemle tamamlanmaktadır.
  • Perikardiyal Pencere: Kalp çevresinde biriken sıvının iğneyle çıkarılmadığı durumlarda kullanılabilir. Sternum (göğüs kemiği) altından yapılan kesiden içeri girilerek, sıvı boşaltılır. Genel anestezi altında yapılan işlem, daha riskli olmakta ve genellikle kronik durumlarda tercih edilmektedir.

Perikardiyal efüzyon rahatsızlığı bazı durumlarda hiç belirti vermediği için düzenli kardiyolojik muayenesinde fark edilebilir. Sebebi bilinmeyen göğüs veya kas ağrılarını dikkate alarak hastalığın teşhisi için doktora gitmeniz önerilmektedir. Avicenna Ataşehir Kardiyoloji Bölümü uzman doktorlarımıza randevu alarak, en kısa zamanda muayene olabilirsiniz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Perikardiyal efüzyon ne kadar sürer?

Kendiliğinden geçebildiği gibi bazı durumlarda kronik hale gelerek 3 ay kadar sürmesi mümkündür.

Perikardiyal efüzyon geçer mi?

Kalp zarı iltihaplanması, hastalığın derecesine bağlı olarak düzelme gösterebilir. Hafif seyreden durumlarda düzelme görülebilir ancak ciddi sıvı birikimlerinde ilaç tedavisi ve cerrahi işlem gerekmektedir.

Kalp etrafındaki sıvı birikmesi nasıl geçer?

Kalp zarında sıvı birikmesi durumlarında ilaçlı tedavi yolu denenebilir. Hastalık takibi sonucunda ilaçlı tedaviye yanıt vermiyorsa, cerrahi yöntemle zar içerisindeki sıvı boşaltılır.

 

Avicenna Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Uzman Doktorları

Perikardit nedir, neden olur? Perikardit belirtileri ve tedavisi

Perikardit Nedir?

Toplumda çok fazla bilinmediği için perikardit nedir diye merak edilmektedir. Bir diğer ismiyle perikarditin kalp zarının iltihaplanması olduğu bilinmektedir. Bu durumun en belirgin nedeni kalple kalp zarı çevresinde hareket eden sıvı fazlası yüzünden zarlarda şişkinlik neden olmaktadır.

Bir kişide perikarditten şüphelenmek için göğüste geçmeyen bir ağrı olması gerekmektedir. Söz konusu ağrıların ani, şiddeti yüksek ve keskin olabildiği belirtilmektedir. Çoğunla ağrıları geceleri daha şiddetli dinlenme esnasında daha az olmaktadır. Eğer perikardit zamanında teşhis edilebilir ve tedavi edilebilirse kolaylıkla geçer ve kişiyi yaşamsal açıdan tehdit etmez.

Perikardit Neden Olur?

Perikardit beklenmedik bir rahatsızlık olduğundan perikardit neden olur diye sorgulanmaktadır. Çoğunlukla perikardite enfeksiyonlar neden olmaktadır. Bazı durumlarda ileri yaş, bağışıklık sisteminin düşmesi ve kalp zarına nükseden enfeksiyon/iltihaplanma perikardite neden olur. Aslında perikardit kişiyi hastaneye yatıran bir hastalık değildir. Hatta hastaların sadece yüzde 5’lik bir kısmında aniden hastaneye yatış gerekmektedir.

Cinsiyete bağlı olarak da perikardit riski değişiklik göstermez. Her iki cinsiyette de perikardit yaşanabilir. Ancak yaş kişi için önemli faktördür. Fakat yine de 35 yaş sonrası için her an perikardit riski olduğunun söylenmesi mümkündür. Perikardit şüphesi olduğunda vakit kaybetmeden uzman bir hekime başvurulursa perikarditin kişide kronikleşmesinin önüne geçilmiş olur. Perikardite zamanında müdahale edilmesi çok önemlidir.

Perikardit Belirtileri

Perikardit belirtileri her zaman aynı şekilde ve şiddette ortaya çıkmaz. Çoğunlukla 3 ay içinde kişi kendisinde bir farklılık olduğunu anlar. Çünkü aniden gelen göğüs ağrıları perikarditte geçmez. Dolayısıyla göğüste geçmeyen şiddetli ağrılar hissedildiğinde bir uzman hekimle görüşmekte fayda vardır.

Perikardit Tedavisi

Perikardit tedavisi zamanında yapılmalıdır. Aksi taktirde hastalık bronşit gibi kronik hale gelerek kişinin yaşamını tehdit etmekte ve hayatını zorlaştırmaktadır. Perikardit tedavisi için özel kullanılan çeşitli ilaçlar vardır. Bazı durumlarda cerrahi müdahale de gerekli olabilmektedir. Her ne kadar çoğunlukla perikarditler kolaylıkla tedavi edilebilse de yine de bazen yaşama mal olabileceği akıldan çıkmamalıdır. Çoğunlukla perikarditin tedavisinde iltihap kurutucu ilaçlar tercih edilmektedir. Uzman hekim perikardite karar vermeden öncesinde semptomları inceleyip kişinin kalbinin ayrıntılı bir şekilde muayenesini yapmaktadır. genellikla perikardit uzman hekimler tarafından kolay fark edilen bir rahatsızlıktır. Medikal tedavinin yanı sıra kişinin perikardit tedavi sürecinde dinlenmesi de gerekmektedir. İlerlemediği sürece perikarditte cerrahi müdahaleye gerek yoktur.

Perikardit Öldürür Mü?

Perikardit kalp zarında ortaya çıkan iltihaplanmadır ve kalp sağlığını tehdit eden bir hastalıktır. Bu yüzden perikardit öldürür mü diye tedirgin olunabilir. Pek çok hastalıkta olduğu gibi perikarditte de iltihabın acil bir şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir. Hızlı müdahale edilirse ve kronikleşmezse perikarditler genellikle yaşamı tehdit etmez. Ancak zamanında tedavi edilmezse ve iltihap ilerlerse perikardit öldürebilir. Dolayısıyla perikarditin hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir. Perikardit tedavisi için pek çok ilaç vardır. Hatta düzenli aspirin kullanımı özellikle belirli yaşlarda perikarditi tedavi ettiği gibi koruyucu özelliğe de sahiptir.

Perikardit Tanı Kriterleri

Perikardit tanı kriterleri arasında en belirgini göğüste hissedilen keskin ve geçmeyen ağrıdır. Özellikle kişi yorulduğunda bu ağrıyı belirgin şekilde hissetmektedir. Bir diğer tanı kriteriyse “perikardiyal sürtünme sesidir.” Ancak bu ses doktorlar tarafından fark edilmektedir. Bütün bunların yanı sıra uzman hekimler perikardit şikayetiyle gelen kişileri fiziksel olarak muayene ettiklerinde de farklılığı anlayabilmektedir. Önemli olan kişinin bütün belirtileri doktorla paylaşmasıdır. Kardiyologlar hastanın şikayetlerini dinledikten sonra mutlaka EKG istemektedir. EKG ile anlaşılmayan bulgularda daha ayrıntılı ekokardiyografi gibi görüntüleme sistemleri de kullanılabilmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası