köpeklerde uyuz başlangıcı / Köpeklerde Uyuz Hastalığı ve Tedavisi | Dost Derneği

Köpeklerde Uyuz Başlangıcı

köpeklerde uyuz başlangıcı

Köpeklerde Uyuz Belirtileri ve Tedavisi

İçindekiler

Köpeklerde Uyuz Nedir?

Uyuz, köpeklerde birkaç farklı akar türünün neden olabileceği bir deri hastalığıdır. Son derece bulaşıcı akarlar deriye girerek döküntülere, kaşıntıya ve tüy dökülmesine (alopesi) neden olur. Uyuz, lezyonlara, pullara ve bağışıklık sistemi ile ilgili sorunlara bile neden olabilir.  Köpekleri en yaygın olarak etkileyen iki tür uyuz vardır; Demodektik uyuz ve sarkoptik uyuz.

Köpeklerde Sarkoptik Uyuz

Sarkoptik uyuz, deri yüzeyinin hemen altına yuva yapan parazitik bir akardan ( Sarcoptes scabiei ) kaynaklanır. Farklı bir parazitik akarın neden olduğu demodektik uyuz ile sarkoptik uyuzu karıştırmamak önemlidir.

Bu akarlar, sağlıklı yetişkin köpeklerin ve köpek yavrularının derisine gömülür ve deri içindeki ve üzerindeki maddelerle beslenir. Sarkoptik uyuz zoonotiktir , yani evcil hayvanlardan insanlara bulaşan bir hastalıktır.

Sarkoptik akarın varlığı yoğun kaşıntıya neden olur. Köpek sürekli olarak derisini çiğner ve kaşır. Bu, özellikle bacaklarda ve göbekte çok miktarda tüy dökülmesine yol açar. Sonunda, cilt kalınlaşacak ve koyulaşacaktır.

Köpeklerde Sarkoptik Uyuz Belirtileri

Sarkoptik uyuzun klinik belirtileri şunları içerir:

  • Şiddetli kaşıntı
  • Alopesi ( tüy dökülmesi)
  •  Ekskoriasyonlar (kendi kendine açılan yüzeysel veya derin yaralar)

Özellikle göğüs bölgesinde papül adı verilen kabarık  şişlikler bulunur. Bu akar tüysüz deriyi istila etmeyi tercih ettiğinden, kulak kenarlarında, ayak bileklerinde , koltuk altlarında ve dirseklerde kalın kabuklanmalar görülür. Ancak bu akarlar tüm vücudu etkileyebilir.  Genellikle ikincil cilt enfeksiyonları, kabuklu lezyonlar veya akıntılı yaralar olarak ortaya çıkabilen deri lezyonları nedeniyle görülür.

Şiddetli kaşıntı ve rahatsız edici deri sorunları nedeniyle depresyon,iştah azalması ve uyuşukluk oluşabilir. Kalıcı ve şiddetli kaşınma ile birlikte harcanan enerji nedeniyle kilo kaybı da görülmektedir.

köpeklerde uyuz

Sarkoptik Uyuz Bulaşıcı mı?

Evet. Sarkoptik uyuz, diğer köpeklere ve insanlara oldukça bulaşıcıdır. Sarkoptik akarlar insanlarda yaşam döngülerini tamamlayamasalar da ölene kadar şiddetli kaşıntıya neden olurlar. Akar, enfekte köpeklerin veya tilkilerin sık olduğu bölgelerde bulunabileceğinden, enfeksiyonu önlemek için köpeğinizi bu alanlardan uzak tutmalısınız.

Sarkoptik Uyuz Teşhisi

Mikroskop altında incelenen deri kazıması ile tanı konur. Bu yöntem ile sarkoptik uyuz akarları her zaman görülemeyebilir. Bunun nedeni, akarların derinin derinliklerine inmesi ve önemli kaşıntıya neden olması için sadece birkaç akar almasıdır.

Akar görülmemesi, köpeğinizin sarkoptik uyuz olmadığı anlamına gelmez. Bu nedenle, klinik belirtilere dayalı olarak olası bir tanı yapılabilir. Deri kazıntısı örneği negatif ise veteriner hekiminiz tedaviye başlayacak ve birer hafta arayla 3 kez daha deri kazıntısı almak isteyecektir.  daha deri kazıntısı almak isteyecektir. Hala negatif ise Sarkoptik uyuz elenebilir. Sarkoptik uyuz, herhangi bir yaştaki herhangi bir köpekte ortaya çıkabilir.

Sarkoptik Uyuz Tedavisi

Sarcoptes&#;e karşı etkili olan birkaç ilaç vardır. Veteriner hekiminiz, evcil hayvanınızın durumu ve yaşam tarzı için en iyi tedaviyi belirleyecektir. Tedavi, ilaçlı banyo, enjeksiyonlar ve oral ilaçlardan oluşabilir. Birçok evcil hayvan, bu enfeksiyonu gidermek için bir tedavi kombinasyonuna ihtiyaç duyacaktır.

Topikal tedaviler iki kategoriye ayrılabilir:

1)   İlaçlı banyo; Sarcoptes&#;i tedavi etmek için kullanılan daldırmalardan bazıları amitraz ve lime-sülfür’dür. Veteriner hekiminiz bu ilaçları nasıl kullanacağınız konusunda size bilgi verecektir.

2)   Topikaller. Hayvan kuru iken bir veya iki noktaya topikal olarak uygulanan ilaçlar vardır. Bu ilaçlar günde bir veya veteriner hekiminizin önerdiği şekilde uygulanır. Bu topikal ilaçların bazı örnekleri arasında selamektin, imidakloprid ve moksidektin, fipronil ve diğerleri sayılabilir.

Topikal ilaçlar gibi, sarkoptik uyuz tedavisi için çok çeşitli oral ilaçlar mevcuttur. Bu oral ilaçlar, reçete edilen ilaca bağlı olarak sıvı, hap veya aromalı çiğneme tableti şeklinde verilebilir. Bu oral ilaçlardan bazıları milbemisin ( Interceptor® ve Sentinel®&#;in aktif maddesi) , afoxolaner ( NexGard® ), fluralaner ( Bravecto® ) ve sarolaner ( Simparica® ) içerir. Bu ilaçların çoğu birden fazla tedavi için verilir.

Yeniden enfeksiyonu önlemek için, köpeğinizin uyuduğu yataklar atılmalı veya sık sık seyreltilmiş çamaşır suyu solüsyonunda yıkanılmalıdır. Tedavi başladıktan dört ila beş gün sonra köpeğiniz hala kaşınıyorsa, lütfen veteriner hekiminiz ile iletişime geçin.

Demodektik Uyuz

Demodektik uyuz, köpeklerin kıl köklerinde yaşayan parazitik bir akar olan Demodex canis&#;ten kaynaklanır. Mikroskop altında, bu akar, sekiz bacaklı bir puro şeklindedir. Bazen sadece &#;demodex&#; veya &#;kırmızı uyuz&#; olarak adlandırılan demodektik uyuz, köpeklerde en yaygın uyuz şeklidir.

Tüm normal köpeklerin (ve birçok insanın) derisinde bu akarlardan birkaçı vardır. Vücudun bağışıklık sistemi düzgün çalıştığı sürece bu akarlar zarar vermez.

Demodektik uyuz, çoğunlukla, bir köpeğin olgunlaşmamış bir bağışıklık sistemine sahip olduğu ve deri akarlarının sayısının hızla artmasına izin verdiği zaman ortaya çıkar. Sonuç olarak, bu hastalık esas olarak 12 ile 18 aylıktan küçük köpeklerde görülür. Köpek olgunlaştıkça bağışıklık sistemi de olgunlaşır.

Hastalığı olan yetişkin köpekler genellikle zayıflamış bağışıklık sistemlerine sahiptir. Yaşlı köpeklerde demodektik uyuz oluşabilir, çünkü bağışıklık sisteminin işlevi genellikle yaşla birlikte azalır. Hastalık veya bazı ilaçlar nedeniyle zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahip köpekler de demodektik uyuza karşı hassastır.

Demodektik uyuz bulaşıcı mıdır?

Hayır, demodektik uyuz diğer hayvanlara veya insanlara bulaşıcı değildir. Demodex akarları, yaşamlarının ilk birkaç gününde annelerinden yavrulara bulaşır. Akar hemen hemen tüm köpeklerde bulunduğundan, normal bir köpeğin demodektik uyuzlu birine maruz kalması tehlikeli değildir, çünkü uyuzun gelişmesi için bağışıklık sisteminin baskılanması gerekir.

Köpeklerde Demodektik Uyuz Belirtileri

Bu uyuz türünde tüy dökülmesi görülse de kaşıntı her zaman olmayabilir. Tüy dökülmesi genellikle yüzde, özellikle göz çevresinde başlar. Sadece birkaç parça tüy dökülmesi olduğunda, duruma lokalize demodektik uyuz denir. Hastalık derinin birçok bölgesine yayılırsa duruma generalize demodektik uyuz denir.

  • Tüy dökülmesi
  • Yüzünü  veya başını ovmak
  • Deride kızarıklık veya  iltihaplanma
  • Deride aşırı yağlanma
  • Deride kabuklanma
  • Şişmiş patiler

köpeklerde uyuz

Köpeklerde Demodektik Uyuz Teşhisi

Veteriner hekiminiz bu hastalığı teşhis etmek için derin deri kazımalarını alacak ve mikroskop altında inceleyecektir. Deri kazıntılarında normalden fazla sayıda Demodex akarının bulunması tanıyı doğrular. Bazen, tedaviye uygun yanıt vermeyen kronik deri enfeksiyonlarına sahip köpeklerde deri biyopsisi yoluyla hastalık teşhis edilir.

Köpeklerde Demodektik Uyuz Tedavisi

Lokalize form genellikle topikal ilaçlarla tedavi edilir. Generalize form, oral ilaçlarla birlikte özel şampuanlar kullanılarak daha agresif tedavi gerektirir.

Bazı durumlarda, özellikle genel demodektik uyuzlu köpekler, ikincil cilt enfeksiyonları durumu karmaşıklaştırarak antibiyotik tedavisi gerektirir. Veteriner hekiminiz, köpeğinizin demodektik uyuza ek olarak bir deri enfeksiyonu olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir.

Topikal Tedavi

Demodektik uyuz için yaygın olarak kullanılan insektisit amitraz ile banyolar tavsiye edilir. Güçlü bir insektisit olduğu için çok dikkatli kullanılmalıdır, doğru kullanılmadığı takdirde hem köpeğiniz hem de sizin için ciddi yan etkilere neden olabilir . Bu ilacı veteriner hekiminize sorarak ve onun talimatlarını uygulayarak kullanmalısınız.

İlaçla tedavi

Veteriner hekiminiz köpeğinize demodektik uyuz teşhisi koyduktan sonra ağızdan veya enjeksiyon şeklinde ilaçlar reçete edebilir.

Köpeklerde demodektik uyuz iyileşir mi?

Demodektik uyuz tedavisi genellikle başarılıdır. Ancak bağışıklık sisteminin güçlü olması önemlidir. Generalize demodikoz ile başarılı tedavi uzun zaman alabilir ve tedavinin ilerlemesini kontrol etmek için düzenli deri kazıntıları alınması gerekebilir.

Başarılı bir tedaviden sonra tekrarlama ihtimali var mı?

Bağışıklık sistemi 12 ila 18 aylık olana kadar olgunlaşmadığından, demodektik uyuzlu bir köpeğin o yaşa kadar nüksleri olabilir. Ayrıca, bastırılmış bağışıklık sistemine sahip köpekler, nüksetmeye duyarlı olabilir. Kontrol edilemeyen problemler geliştirme olasılığını en aza indirmek için bir nüksetme meydana gelir gelmez tedavi etmek önemlidir. Nüksler genellikle tedavi kesildikten ay sonra fark edilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Evet. Ailenin herhangi bir üyesi kaşıntı veya deri döküntüsü geliştirirse, derhal aile doktorunuzla iletişime geçin. Doktorunuza  uyuza maruz kalmış olabileceğinizi söyleyin. İnsanlarda akar yaşam döngüsünü tamamlayamadığı için birkaç gün içinde ölür. Ancak bu süre zarfında yoğun kaşıntıya neden olabilir ve sıklıkla tıbbi tedavi önerilir.

Evet, insanlar köpeklerden sarkoptik uyuz alabilirler, ancak köpeklerden demodektik uyuz alamazlar.

Sağlıklı hayvan kürkü yumuşak ve pürüzsüzdür. Köpeğinizde kabuklu bir deri, mat bir kürk ve tüy dökülmesi geliştiyse, uyuz olabilir. Bu durum ağrı ve kaşıntı yapan küçük demodeks veya sarkoptik akarların neden olduğu bir deri enfeksiyonudur.

Klinik belirtiler orta ila şiddetli ise uyuz evde tedavi edilmemelidir. Köpeğinizin rahatsız etmediği küçük bir tüy dökülmesi varsa, mutlaka dış parazit ilacının güncel olduğundan emin olup bir süre bekleyebilirsiniz. Eğer tüy dökülmesi devam ederse; cilt lezyonları not edilir; veya köpeğiniz kaşınıyorsa, uyuşuk hale geliyorsa, yemek yemeyi bırakıyorsa veya depresif görünüyorsa, onu değerlendirme için bir veteriner hekiminize götürmeniz önemlidir.

Uyuzun erken belirtileri arasında alopesi (saç dökülmesi);  kabuklanma, ciltte papüller veya şişlikler; hafif, orta veya şiddetli kaşıntı; ve kendinden kaynaklı ekskoriasyonlar (yaralar bulunur.

 Durum, doğrudan temas ve paylaşılan yataklar yoluyla köpekler arasında oldukça bulaşıcıdır . Köpekler ayrıca enfekte şehir tilkilerinden sarkoptik uyuza yakalayabilir, ancak bu vakalar nispeten nadirdir

Lokalize uyuz bazen kendi kendine geçebilir, ancak veteriner hekiminiz süreci hızlandırmak için ilaç reçete edebilir. Generalize uyuz ise muylaka tedavi funduszeue.info kendine geçmesini beklemek durumun kötüye gitmesine sebep olacaktır.

Sarkoptik uyuzlu köpekler genellikle kötü kokar &#; akarların kendileri yüzünden değil, bakteri ve maya bu durumdan faydalandığı için. Uyuz köpekler, kulaklarından özellikle kötü bir koku gelen güçlü, küflü, hoş olmayan bir koku geliştirir .

Köpekler hem de insanlar için ölümcül değildir.

Bu İçerikler İlginiz Çekebilir

Köpeklerde Uyuz Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Mümkün Mü?

Köpeklerde uyuz, özellikle yaz dönemlerinde sık sık karşılaşılan ve tedavi edilebilir bir deri hastalığı olması ile biliniyor. Fakat öncelikli olarak siz değerli okuyucularımızın, evcil hayvanlarında ortaya çıkan semptomların hangilerini uyuz ile ilişkilendirebileceklerine dair bilgi edinmesi şart.

Bu sebeple biz de patili dostlarımızın tüm sorunlarına ve ihtiyaçlarına profesyonel çözümler sunan Ümitköy, Çayyolu Vetrium Veteriner Kliniği olarak, köpeklerde uyuz ile ilgili bilmeniz gerekenleri sizlerle paylaşıyoruz.

İçeriğimizi okumaya devam ederek köpeklerde uyuz belirtileri, nedenleri ve tedavi yolları ile ilgili detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Köpeklerde Uyuz Nedir?

yatakta yatan uzun kulaklı köpek

Köpeklerde uyuz, özellikle yaz aylarında ortaya çıkan kene, pire, bit ve böcek gibi cilt hücresindeki kalıntılardan beslenen parazitler nedeniyle oluşan bir deri hastalığıdır. Köpeklerde uyuzun daha çok yaz aylarında görülmesinin nedeni ise sıcak hava ile birlikte derinin bu tür parazit böceklere karşı daha güçsüz hale gelmesidir.

Parazitlik bir rahatsızlık olan uyuz, yalnızca deride değil kulak bölgesinde de ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra günümüzde yaşanan tıbbi gelişmeler sayesinde uyuzun kolaylıkla tedavi edilebildiği de söylenebilir.

Ek olarak uyuzun pek çok farklı türü olmakla birlikte, bazıları ise en sık görülen türler arasında yer almaktadır. Köpeklerde en çok karşılaşılan uyuz çeşitleri ise şöyle sıralanabilir;

Demodeks Uyuzu

Demodektik uyuz, genellikle saç köklerinde ve deride yaşayan bir uyuz çeşidi olarak tanımlanabilir. Demodektik uyuza yakalanan köpekler, genellikle hastalığı bir başkasına yaymazlar. Doberman ve Shar-Pei ise bu uyuz türünden en çok etkilenen köpek cinsleri arasında yer almaktadır. Demodektik uyuz, köpeklerde bağışıklık sisteminin güçsüz olması ya da kanser, tiroit gibi rahatsızlıklar nedeniyle ortaya çıkar. Ayrıca tedavisi en zor olan ve sık görülen uyuz türleri arasında yer aldığı söylenebilir.

Sarkoptik Uyuz

Sarcoptic, insanlara da bulaşabilen bir uyuz türüdür. Sarcoptic uyuzun köpeklerin ve insanların yanı sıra kedileri de etkisi altına alabilen bir uyuz çeşidi olduğu söylenebilir.

Yürüyen Uyuz

Yürüyen uyuz ya da bir diğer ismiyle yürüyen köpek, cheyletiella olarak adlandırılan bir böceğin etkisiyle ortaya çıkmaktadır. Yürüyen uyuz yalnızca köpeklerde değil, kedilerde, insanlarda ve hatta tavşanlarda da ortaya çıkabilmektedir.

Sözünü etmiş olduğumuz uyuz çeşitlerinin yanı sıra köpeklerde görülebilen notoedres, otodectes gibi daha farklı uyuz türleri de mevcut. Türü ne olursa olsun köpeğinizin sağlığını olumsuz yönde etkilememesi adına her birinin mutlaka tedavi edilmesi ise köpeğinizle geçireceğiniz güzel günler için oldukça elzem.

Köpeklerde Uyuz Nasıl Bulaşır?

köpeklerde uyuz belirtileri gösteren üç sevimli köpek

Hem kedi ve köpek gibi evcil hayvanlarda hem de insanlarda görülebilen uyuz, bulaşıcı bir hastalıktır. Bulaş riskinin en aza indirgenmesi için ise öncelikli olarak bu hastalığın bir başka hayvana ya da insana nasıl bulaşabileceğinin anlaşılması gerekiyor.

Uyuz, direkt olarak parazitler aracılığıyla ortaya çıkabilen bir rahatsızlık olmasının yanı sıra bir başkası ile ortak kullanılan eşyalar aracılığıyla da bulaşabilir. Örneğin evinizde hem bir kedinin hem de bir köpeğin bakımını üstlendiyseniz ve bu canlılardan bir tanesi uyuza yakalandıysa ortak kullandıkları battaniye, fırça ya da oyuncaklar çok büyük risk oluşturuyor.

Evcil hayvan bakımı ile ilgili en çok merak edilen konulardan bir tanesi olan En Kritik Konu: Kedi ve Köpek Aynı Evde Yaşar Mı? başlıklı keyifli ve bilgilendirici içeriğimize göz atmanızı öneririz.

Köpeklerde uyuz insana geçer mi sorusu da bu konuya dair en çok merak edilenler arasında yer alıyor. Uyuz hem kedi ve köpek gibi evcil hayvanlarda hem de insanlarda görülen bir rahatsızlık.. Bulaşıcı bir hastalık olması nedeniyle de köpeğinizle çok yakın temas kurduğunuzda ya da köpeğinizin vücudunda herhangi bir açık yara varsa size de bulaşma ihtimali olduğunu söylemek mümkün.

Tüm bunların yanı sıra köpeklerde uyuz konusunda endişe duymanıza hiç gerek yok, çünkü uzman bir veteriner hekim tarafından erken dönemde teşhis edildiği takdirde bu hastalığın tedavisi oldukça kolay. Yine tedavi aşamasından önce, köpeğinizin göstermiş olduğu hangi belirtilerin uyuz ile alakalı olabileceğine dair bilgi edinmeniz daha faydalı olacaktır.

Köpeklerde Uyuz Belirtileri Nelerdir?

köpek pençesi

Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi köpeklerde uyuz tedavi edilebilir bir rahatsızlık. Eğer köpeğinizde aşağıdaki semptomlardan biri veya birkaçını gözlemliyorsanız vakit kaybetmeden köpeğinizi güvenilir bir veyeriner kliniğine götürmeniz önemli. Köpeklerde uyuz belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Köpeğinizin vücudunun belirli bölümlerinde tüy dökülmeleri olması,
  • Az tüy olan bölümlerde şiddetli kaşıntı ve buna bağlı olarak kızarıklık ve kanamalar oluşması,
  • Tüylerinin arasında kepeklenmeler olması,
  • Derisinin sertleşmesi,
  • Kulaklarının içinde sertleşme, kabuklanma ve sıvı akıntı oluşması,
  • Köpeğinizin derisinin doğal rengini kaybetmesi ve derisinden çevreye kötü kokular yayılması. Uyuz belirtileri her hayvan için benzerlikler taşımayabilir. Ortaya çıkan belirtiler köpeğinizin yaşına, yakalandığı uyuzun türüne ya da hastalığın hızına göre değişiklik gösterebilir.

Buna ek olarak köpeğinizde sözünü ettiğimiz belirtileri gözlemliyorsanız, sebebi elbette ki yalnızca uyuz olmayabilir. Fakat yine de erkenden önleminizi almak köpeğinizi diğer hastalıklardan koruma noktasında da oldukça önemlidir.

Köpeklerde Uyuz Tedavisi Nasıl Yapılır?

pencereden dışarıyı izleyen sevimli köpek

Eğer sözünü ettiğimiz belirtilerden biri veya birkaç tanesi ortaya çıktıysa köpeklerde uyuz tedavisi için izlemeniz gereken ilk yol köpeğinizi dermatoloji alanında hizmet veren uzman bir veteriner hekime muayene ettirmek olmalı.

Tedavi sürecinin başarılı olması için seçtiğiniz veteriner hekimin uzmanlığı kadar sizin sahip olduğunuz özveri de önemli. Uyuzu mümkün olabilen en erken dönemde fark etmek tedavi süresini kısaltabileceği gibi başarılı olmasına da yardımcı olur.

Fakat eğer uyuz vücudun birden fazla noktasına yayıldıysa bu hem tedavi süresini uzatır hem de köpeğinizin ve sizin daha sancılı bir sürece girmesine kapı aralar.

Veteriner hekim köpeğinize uyuz teşhisi koyduktan sonra vermiş olduğu ilaçlarla tedavi süreci başlar. İlaç tedavisine düzenli olarak devam ettiğiniz takdirde köpeğiniz kısa sürede sağlığına kavuşacaktır.

Bunun yanı sıra uyuz hastalığına yakalanan bir köpeğin bağışıklık sistemi çökmüş demektir. Bu doğrultuda köpeğinizin deri sağlığı için gereken bakım uygulamalarını yerine getirdiğinizde derisi bu hastalığa karşı çok daha güçlü hale gelir.

Ek olarak köpeğinizin bu hastalığa yakalanmaması için yaşadığı ortamları ve kullandığı eşyaları temiz tutmaya özen göstermek de dikkat edilmesi gereken bir diğer konu.

Köpeklerde uyuz mutlaka tedavi edilmesi gereken daha pek çok deri hastalığı bulunuyor. Bu konu hakkında bilmeniz gerekenleri ise Köpeklerde Deri Hastalıkları ve Tedavileri başlıklı içeriğimizi okuyarak öğrenebilirsiniz. Son olarak siz değerli evcil hayvan sahipleri için hazırlamış olduğumuz diğer yazıları okumak için blog sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın!

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası