bebekler mantar yiyebilirmi / bebek mantar yer mi | Bebegimin saglıklı yemekleri

Bebekler Mantar Yiyebilirmi

bebekler mantar yiyebilirmi

Bebekler Mantar Yiyebilir mi?

Mantarlar, bebeğiniz ve sizin için çeşitli tatlara ve dokulara sahip lezzetli bir yiyecektir. Bu yazıda mantarlar hakkında dikkat etmeniz gereken şeyleri, mantarların sağlık üzerindeki faydalarını ve yemeklerde nasıl kullanabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Mantar Nereden Alınır?

Mantarlar söz konusu olduğunda bunları marketten almanız en iyisi olacaktır. Mantarlar, organik maddelerden beslenen organizmalardır ve her yerde yetişebilirler.

Doğada göreceğiniz mantarlardan bir kısmı, bunları tüketmeniz halinde hasta olmanıza neden olabilir. Ancak marketlerden ya da mantar yetiştiricilerinden alacağınız mantarlar böyle bir etkiye yol açmayacak ve güvenli olacaktır.

Bebekler Ne Zaman Mantar Yer?

Bebeklerin mantar yemesinin zararlı olabileceğini söyleyen hiçbir sağlık kuruluşu olmadığı için katı gıdaya başlayan bebekler mantar yiyebilir. Bununla birlikte organik ve sağlıklı beslenme ile ebeveynlik internet sitelerinde bebeklerin mantar yemesi için aylık olmalarını beklemek gerektiği söylenmektedir. Çocuk doktorları ve doğal gıda uzmanları ise özellikle çocuklar söz konusu olduğunda mantarın pişirilerek tüketilmesini önermektedir.

Mantarın Faydaları

Araştırmacılar, beslenme düzenine mantar dahil etmenin hem yetişkinler hem de bebekler için çeşitli faydaları olduğunu tespit etmişlerdir.

Bazı mantarlar, muzdan daha fazla potasyum içermektedir. Mantarlar aynı zamanda demir, lif ve önemli bir mineral olan selenyum bakımından da iyi bir kaynaktır. Mantarlar yetişirken ışığa maruz kalmaları durumunda D vitamini bakımından da zengin bir kaynak haline gelebilmektedir. D vitamini, kemiklerin güçlü olmasına yardımcıdır ve kolon kanseriyle savaşmada faydalı olabilmektedir.

Mantar Alerjisi

İnsanların çok az bir kısmının mantara karşı alerjisi olabilmektedir. Mantar yenerek tüketildiğinde alerji riski düşük olmakla birlikte mantarların havaya yaydığı sporlar alerji yapabilmektedir. Mantarların neden olduğu bu alerji, polen ya da küfün neden olduğu alerjiye benzemektedir.

Parmak Gıda Olarak Mantar

Mantarlar, yumuşak gıdaya ihtiyaç duyan bebekler için uygundur ve gerektiğinde ufak parçalara bölünerek bebeklere verilebilmektedir. Mantar, yoğun bir tadının olmasının yanı sıra harika vitaminler ve mineraller ile doludur. Aynı zamanda ağzında az diş olan bebekleri için yeteri kadar yumuşak bir yiyecektir. Ancak mantarı bebeğinize çiğ olarak verecekseniz öncesinde iyice yıkadığınızdan emin olmalısınız.

Mantar En Lezzetli Nasıl Pişirilir?

Mantarı ana yemek ya da meze olarak hazırlayabilirsiniz. Sote veya ızgara yapabileceğiniz ya da fırında pişirebileceğiniz mantarları istediğiniz yöntemle yemeye hazır hale getirebilirsiniz.

Aldığınız mantarları en lezzetli şekilde hazırlamak için aşağıdaki tariflere bakabilirsiniz:

  • Mantarları zeytinyağı ya da tereyağı, sarımsak ve az tuz ekleyerek pilavlarda ve makarnalarda, meze olarak, etlerin üzerine koyarak ya da ıspanak, yeşil fasulye ve patates gibi diğer sebzelerle birlikte tüketebilirsiniz.
  • Muffin kalıbında hazırlayacağınız köftelere çeşitli sebzeler ekleyerek eğlenceli yemekler hazırlayabilirsiniz.
  • Hamburger gibi yiyeceklerde et yerine kültür mantarı kullanabilirsiniz.
  • Mantarlı, ıspanaklı ve kremalı makarna hazırlayabilirsiniz.
  • Yavaş pişiriciye kültür mantarı ve tavuk koyarak lezzetli bir yemek pişirebilirsiniz.
  • Tortilla içerisinde eritilmiş peynir ve mantar ile harika bir öğün hazırlayabilirsiniz.
  • Pirinç, bezelye ve mantar ile yalnızca üç malzeme kullanarak mantarlı risotto hazırlayabilirsiniz.
  • Ve tabi ki mantarı pizzada ya da domates sosu içerisinde kullanabilirsiniz.

Bebeğiniz ya da yeni yürümeye başlayan çocuğunuz başlarda mantarı sevmediyse yaptığınız tarifi değiştirin ve başka bir gün tekrar deneyin. Küçük çocuğunuzun lezzetli, mineral ve vitamin bakımından zengin, hastalıklarla savaşmaya yardımcı mantarları beslenme düzenine eklemeniz harika olacaktır.

 

 

Selime Semra Erol

Mantar çorbası 2 yaş ve sonrası çocuklar için

Mantar çorbası

Malzemeler

  • Yarım kilo kültür mantar kabukları ayıklanıp doğranmış
  • 1 adet küçük patates ayıklanıp küp küp doğranmış
  • 1 adet orta boy soğan ayıklanıp küp küp doğranmış
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1,5 su bardağı süt
  • Bir tutam tuz
  • 3 su bardağı su
  • 1/2 demet dereotu ince kıyılmış

Hazırlanışı

  • Tencereye zeytinyağı koyulur. Soğan eklenir dakika sotelenir.
  • Patates ilave edilerek karıştırılır.
  • Kültür mantarını eklenir. Mantarlar suyunu bırakıncaya kadar karıştırılarak pişirilir.
  • Sarımsak ve tuz ilave edilir. Üzerini örtecek kadar su koyularak kapağı kapatılır.
  • Sebzeler iyice pişinceye kadar pişirilir. Yaklaşık dakikada pişecektir. Sebzeler pişince çorba blendırdan ya da mutfak robotundan geçirilir.
  • Dereotu, süt ve tereyağı eklenip bir taşım kaynatılır. Kıvamı koyu olduysa, biraz daha fazla süt ya da sıcak su ekleyebilirsiniz.

*Eğer çocuğunuz yemiyorsa dereotunu çorbayı blendırdan geçirmeden koyarak çorba içinde daha az görünür olmasını sağlayabilirsiniz.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Mantar D vitamini içeren az sayıdaki bitki kaynaklı besinler arasında yer alır. Bakır, çinko, selenyum, potasyum ve fosfor içeren mantar kesinlikle güvenilir markalardan, marketlerden satın alınmalıdır. Doğada yetişen mantarlar asla toplanıp kullanılmamalıdır zira pek çok birbirine benzeyen çeşit mevcut olup bunların bazıları oldukça zehirlidir. Tüm bu uyarılara rağmen her yıl pek çok kişi mantar zehirlenmesi ile karşı karşıya gelmektedir. Kaynağını bilmediğiniz mantarları kesinlikle kullanmayınız. Mantar aynı zamanda iyi bir lif kaynağıdır. Kabız çocuklarınızın beslenmesinde önemli bir yer tutmalıdır. Mantar çorbası evde kolaylıkla yapılabilecek sağlıklı bir tencere yemeğidir.

Bebekler Mantar Yiyebilir mi? 

Bebekler mantar yiyebilir mi? Sorusu annelerin cevabını merak ettiği konulardan biridir. Mantar, lezzetli ve oldukça faydalı besinler arasındadır. İçinde bulundurduğu vitaminler dolayısıyla sıklıkla sofralarımızda yer buluyor. Fakat ne kadar faydalı olursa olsun bebek beslenmesine mantar en riskli gıdalar arasında yer almaktadır. Bu yüzden beklere hangi mantar türünün nasıl ve ne zaman verildiğini iyice bilmeniz gerekmektedir.

Ek gıdaya geçen bebeklerine mantar yedirip yedirmeme konusunda şüphe yaşayan anneler için yazımızı hazırladık. Yazımızda bebeğinize ne zaman mantar verebileceğinizden mantarın besin değerlerine kadar pek çok bilgiyi bulabilirsiniz.

Bebekler Kaçıncı Aydan İtibaren Mantar Yiyebilir?

Bebekler ilk 10 aylık süreçte kesinlikle mantar yememelidir. Uzmanlar tarafından genel görüş aydan sonra bebeğe mantar verilmeye başlanması yönündedir.

Bebeklere mantar verirken, mantarın türü çok önemlidir. Güvenirliliği kanıtlanmış kültür mantarı ve benzer türler bebeklerin yemesi için seçilmelidir. Zehirli olma ihtimali olan mantarlar bebeklere kesinlikle verilmemelidir.

Ayrıca bebeğinize mantar vermeden önce kesinlikle doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Mantarlar güzelce temizlenip iyice pişirildikten sonra bebeğe verilmelidir. Bebeğinize çiğ ve tam olarak pişmemiş mantar kesinlikle yedirmemelisiniz.

Bebeğe Mantar Nasıl Yedirilir?

Bebekler Mantar Yiyebilir mi?

Bebeğinize mantar yedirmeden önce mantarın kesinlikle zehirli olmadığından emin olmanız gerekiyor. Ardından mantarı güzelce temizleyip iyice pişirmelisiniz. İşinizi garantiye almak adına hazırladığınız mantarı bebeğinize vermeden önce kendiniz yiyerek olumsuz bir etki gösterip göstermediğini gözlemleyebilirsiniz.

aydan sonra bebeğe mantar vermenin daha güvenli olduğundan yukarıda bahsetmiştik. 12 aylık olan bebeğinizin muhtemelen ön dişleri çıkmış olacaktır. Bu yüzden küçük küçük kesmiş olduğunuz mantarı verebilirseniz bebeğiniz yemeğini rahatlıkla yiyebilecektir. Dilerseniz diğer sebzelerle sotelediğiniz mantarı püre haline getirerek bebeğinize verebilirsiniz.

Bebeğe Mantar Yedirmenin Faydaları Nelerdir?

aydan sonra bebeğinizin beslenmesine zengin bir içeriğe sahip olan mantar ekleyerek bebeğinizin mantardan faydalanmasını sağlayabilirsiniz. Mantarlar potasyum takviyesi için en iyi besin seçeneklerinden biridir. Selenyum gibi beyin gelişimini destekleyen mineraller içerdiği için bebeğinizin zihinsel gelişimini destekleyecektir. Bunun tanında içirdiği demir, D vitamini ve bolca lif sayesinde bebeğinizin sindirim sistemine de fayda sağlayacaktır.

İlginizi çekebilir

thumbnail

Kaliteli ve Uygun Fiyatlı Bebek Odası Satın Al

thumbnail

Yeni Doğan Bebeğiniz İçin Temel Bebek Ürünleri

thumbnail

Yenidoğan Bebek Odası Nasıl Olmalıdır?  

Bebekler için pek çok faydası bulunan mantarı yine de kontrollü kullanmakta fayda vardır. Bilinçsizce ve fazla kullanımı bebeğinizde alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir.

Mantar Bebeklere Alerji Yapar mı?

Mantar yiyen yetişkinlerde zaman zaman görülebilen alerjik etkiler bebeklerde de gözlemlenebilmektedir. Bu durumun önüne geçilmesi için bebeğinizin mantar alerjisi olup olmadığını öğrenmeniz faydalı olacaktır.

Bebeğinizin mantara alerjisinin olup olmadığını öğrenmek için;

  • Bebeğinize ilk kez mantar yedirecekseniz, yedirmeden önce 3 gün boyunca ilk defa yiyeceği bir besin vermeyin. 
  • İlk defa mantar yiyecek bebeğinize öncelikle az miktarda mantar yedirin ve gözlemleyin. Herhangi bir olumsuz etki gözlemezseniz bir sonraki porsiyonu arttırabilirsiniz.
  • Mantar yedikten sonra bebeğinizin cildinde kızarıklık, döküntü gözlemlerseniz ya da bebeğinizde zor nefes alıp verme ve kusma gibi etkiler görüldüyse bebeğinizi hemen bir hastaneye götürün ve bir daha mantar yedirmeyin.

Mantarların Besin Değeri 

Bebekler Mantar Yiyebilir mi?

Lezzetli ve eşsiz besin değerine sahip olan mantarlar oldukça değerli besinlerdir. Pek çok türü olan mantarların besin değerleri değişiklik göstermektedir. Fakat temel besin miktarlarına sahip mantarların genel olarak besin değerleri şöyledir;

  • Vitaminler: C, B1, B2, B3, B9 ve Ergosterol (D2 vitamininin öncüsü)
  • Mineraller: Potasyum, sodyum ve fosfor

Mantarlar, kolestrol ve yağ içermezler.

Lütfen Oylayın

[Total: 1 Average: 5]

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası