ağır hasar kaydı öğrenme / Araç Hasar Kaydı Öğrenme ve Sorgulama - Avec Rent a Car

Ağır Hasar Kaydı Öğrenme

ağır hasar kaydı öğrenme

Araç sahipleri trafikte talihsiz kazalarla karşılaşabilir. Kaza anında maddi ve manevi zararlar görmek elbette istenmeyen bir durumdur. Kazada aracın aldığı hasar, sonraki dönemlerde, özellikle satış sırasında problem yaratabilir. Bu noktada önemli olan hasarın boyutudur. Ağır hasar olarak adlandırılan, zarar oranı büyük kazalar aracın değerini önemli ölçüde düşürür. Bu nedenle kazadan sonraki dönemlerde de bu hasardan doğan problemlerle karşılaşılır. Hem sigorta hem de araç satış sürecinde bir soruna dönüşen ağır hasar kaydı nedir?

Ağır Hasar Kaydı

Ağır hasar kaydı; bir aracın kaza sonrasında büyük oranda zarar görmüş olduğunu gösteren bir kayıttır. Aracın güncel piyasa değerine yakın (oran genellikle %70 olarak kabul edilir) miktarlardaki maddi hasarlar, ağır hasar olarak kabul edilir. Hasar, trafik kazasının yanında doğal afetler ve benzeri diğer sebepler nedeniyle de meydana gelmiş olabilir. Aracın tamir ve onarım masrafının yüksek seviyelere ulaşması ile kayıt ağır hasar olarak açılır.

Kaza yapmış bir aracın ağır hasarlı olarak kayıt edilmesi için yeniden trafiğe çıkabilecek durumda olması gerekir. Eğer araç, belirli bir tamir ve onarım süreci sonrasında çalışır vaziyete gelip trafiğe çıkabilecek durumdaysa, mevcut hasar “ağır” olarak nitelendirilir. Onarılamaz durumdaki araçların durumu “pert” olarak kabul edilir. İyi bir onarım sürecinden sonra ağır hasarlı araçların trafiğe çıkmasında herhangi bir engel bulunmamaktadır.

Ağır hasar kaydı kazanın gerçekleşmesinden sonra ekspertiz sürecini yöneten eksper tarafından belirlenir. Kazanın ve zararın boyutuna bakılarak araçtaki hasarın nasıl kaydedileceği belirlenir. Dolayısıyla bu durum araç sahibinin inisiyatifinde değildir ve ciddi bir kaza sonrası bu durumla karşılaşılması muhtemeldir.

Ağır Hasar Kaydı Nasıl Sorgulanır?

Araç satın alırken, almayı düşündüğünüz taşıtı iyi araştırmanız ve incelemeniz gerekir. Aracın hem ihtiyacınızı hem de ödediğiniz ücreti karşılayabilmesi önemlidir. Özellikle ağır hasar kaydı sorgulaması büyük önem taşır. Çünkü ağır hasarlı araçlar piyasa değerinde ya da üzerinde bir fiyata satılamaz. Böyle bir durumda aracın satış fiyatının düşürülmesini talep edebilirsiniz.

Bununla birlikte ağır hasarlı olarak kaydı bulunan aracın neredeyse tüm parçalarının değiştirildiğini ya da onarıldığını da unutmamalısınız. Bu durum, aracın maksimum performansını gösteremeyeceği anlamına gelir. Ayrıca normal bir araca göre daha fazla bakım gerektirebilir.

Aynı şekilde, eğer ağır hasarlı bir araç satıyorsanız, alıcının hasar kaydı sorgulaması yaparak detaylı bilgiler alabileceğini göz ardı etmemelisiniz. Daha sonra bir problem yaşamamak adına gerekli bilgileri alıcı adayına aktarmalısınız.

Ağır hasar kaydı sorgulama işlemi için kullanabileceğiniz birden fazla yöntem vardır. SMS, çağrı merkezi ve e-devlet gibi seçenekleri değerlendirebilir, satın almak istediğiniz aracın geçmişine dair pek çok bilgiyi öğrenebilirsiniz.

SMS ile Ağır Hasar Kaydı Sorgulama

SMS ile sorgulama yapmak en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Çünkü her zaman ve her yerden ulaşılabilecek bir yöntemdir. Aracın plakasını boşluksuz bir şekilde yazıp cep telefonundan SMS olarak 5664’e göndermek yeterlidir. Birkaç dakika sonra cevap olarak aracın hasar kaydı tarafınıza iletilir. Ayrıca bu sorgulamayı aracın şasi numarasını yazarak da gerçekleştirebilirsiniz. Bu hizmetin ücretli olduğunu da belirtmek gerekir.

Çağrı Merkezi ile Ağır Hasar Kaydı Sorgulama

Hasar kaydı sorgulama yapabileceğiniz çağrı merkezinin numarası 11890’dır. Arama yaptıktan sonra sizden aracın plakasını ya da şasi numarasını girmeniz istenir. Ardından size aracın hasar durumu ile ilgili bilgi verilir. Bu hizmet de ücretlidir. Her operatörde farklı bir tarife üzerinden ücretlendirilebilir.

E-Devlet ile Ağır Hasar Kaydı Sorgulama

Ücretsiz ağır hasar kaydı sorgulama işlemi için tercih edebileceğiniz yöntem e-devlettir. E-devlet üzerinde Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM)’nin bir hizmet sayfası vardır. Burada yer alan Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama sayfasına giderek aracın hasar durumu ile ilgili bilgi alabilirsiniz. Fakat burada önemli bir detay vardır. E-devlet üzerinden başkalarının adına kayıtlı olan araçlarla ilgili sorgulama yapılamaz. Bu nedenle, eğer e-devlet yöntemini kullanacaksanız, almayı düşündüğünüz araçla ilgili sorgulamanın yapılmasını aracın mevcut sahibinden talep etmeniz gerekir.

Ağır Hasar Kaydı Eksper Tarafından Belirlenebilir mi?

Bir trafik kazası gerçekleştiğinde aracın kasko ve trafik sigortası olması büyük önem taşır. Trafik sigortası zaten zorunlu bir poliçe iken kaskonun da varlığı ağır hasar gibi durumlarda maddi zararın karşılanması konusunda avantaj sağlar. Bununla birlikte hasar tespiti için eksper ataması için de önemlidir.

Ağır hasar kaydı bir ekspertiz sürecinin sonucu olarak ortaya çıkar. Hasar tespiti için gerçekleşen kaza ile ilgilenen eksperin raporu dikkate alınır. Bu raporda verilen bilgiler doğrultusunda aracın hasar durumu belirlenir. Ayrıca sigorta şirketinin ödemesi gereken tazminatın belirlenmesinde de bu sürecin önemi vardır.

Ağır Hasar Kaydının Belirlenebilmesi İçin Hangi Belgeler Gerekir?

Ağır hasar kaydının belirlenebilmesi için, her kazada olduğu gibi, bazı belgelerin ibraz edilmesi gerekir. Bu belgeler sigorta işlemleri ile ilgili süreçler için de gereklidir. Tarafların kusurlu olup olmadığı, hasarın boyutu ve sigorta/kasko durumu söz konusu belgeler üzerinden öğrenilir. Hasarın belirlenme sürecinde ihtiyaç duyulan belgeler şu şekildedir:

  • Kasko poliçesi
  • Kaza raporu/kaza tespit tutanağı
  • Ehliyet fotokopisi
  • Ruhsat fotokopisi
  • Alkol raporu
  • Aracın hasarlı bölgelerini gösteren fotoğraflar

Ağır Hasar Kaydı Nasıl Hesaplanır?

Ağır hasar kaydının hesaplanabilmesi için, kazanın gerçekleşmesinin ardından, 5 iş günü içerisinde hasar bildirimi yapılmalıdır. Yukarıda listelenen evraklar ile birlikte çalışılan sigorta şirketine başvuru yapılabilir. Bu işlemin ardından bir eksper görevlendirilir ve ekspertiz sonrası hasar hesaplaması yapılır.

Bedelli Hasar Kaydı

Bir aracın bedelli hasar kaydı varsa, bu çoğunlukla araç sahibinin hatalı taraf olduğunu gösterir. Bu durumda ortaya çıkmış olan ağır hasarın onarımı kasko poliçesi kapsamında gerçekleşmiş olur. Araç sahibinin kaskosu yoksa hasarı kendisi de karşılayabilir ve bu durumda kayıtlarda bazı belirsizlikler olabilir.

Bedelsiz Hasar Kaydı

Bedelsiz hasar kaydı, ağır hasarlı bir kazada trafik sigortası poliçesinin de devreye girmesinin bir sonucudur. Ağır hasar almış bir aracın sahibi, meydana gelen kazada haklıysa, kusurlu olan karşı tarafın sigorta poliçesi kapsamında ödeme alabilir. Böyle bir durumda hasar kaydında bedelsiz ifadesini görmek mümkündür.

Ağır Hasar Kaydında Oluşan Zarar Nasıl Karşılanabilir?

Ağır hasar kaydında yer alan zararlar aracın güncel piyasa değerinden bile fazla olabilir. Bu durumda bu hasarı karşılamak maddi olarak ciddi bir sıkıntı doğurur. Fakat kasko ve sigorta poliçeleri bu durumlarda kurtarıcıdır. Yaşanan kazada haklı olan sizseniz, karşı tarafın sigorta poliçesi doğrultusunda, ilgili sigorta şirketi sizin hasarınızı karşılar.

Eğer yaşanan ağır hasarlı kazada kusurlu taraf sizseniz problem biraz daha büyük olabilir. Bu durumda kaskonuzun olup olmaması çok önemlidir. Kaskonuz varsa kusurlu olup olmamanız fark etmeksizin zararınız sigorta şirketi tarafından karşılanır. Ama kaskonuz yoksa zararınızı kendi cebinizden karşılamak durumunda kalırsınız.

Ağır Hasar Kaydı ile Pert Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?

Ağır hasar kaydı ile pert kaydı sıklıkla karıştırılan iki durumu ifade eder. Bu iki hasar durumu arasında tek bir fark olduğu için karıştırılması normaldır. Her iki durumda da aracın hasar tutarı güncel kasko değerine yakın ya da daha fazla olur. Fakat ağır hasarlı aracın trafiğe çıkma şansı varken pert olan araç trafikten men edilir. Ağır hasarlı araç yeterli bir onarım sürecinden sonra sorunsuz çalışabilecek duruma gelirse trafiğe çıkabilir. Tamir edilemez ya da tamir edilse bile trafikte risk yaratabilecek durumda olan araçlar pert olarak kaydedilir. Pert kaydı olan araçlar trafiğe çıkarılamaz.

Ağır Hasar Kayıtlı Araçlar Nasıl Anlaşılır?

Satın almayı düşündüğünüz bir aracın ağır hasarlı olması ile ilgili şüpheleriniz varsa, bunu öğrenmek için farklı yollar izleyebilirsiniz. Öncelikle SMS ve benzeri yöntemlerle aracın hasar geçmişini sorgulayabilirsiniz. Fakat meydana gelen bir kazada araç sahipleri anlaşma sağlar ve zararı kendi ceplerinden karşılarlarsa, sigorta sürecinde görülebilecek resmî bir kayıt olmaz. Bu durumda hasarsız gibi görünen bir aracın ağır hasarlı olma ihtimali de vardır.

Satın almayı düşündüğünüz aracın hasarsızlığından emin olmak istiyorsanız aracı özel olarak hizmet veren oto ekspertiz merkezlerinden birine götürebilirsiniz. Ağır hasarlı araçlarda genellikle şase, airbag, motor bloğu, şanzıman gibi parçaların onarımı söz konusudur. Eğer bu parçalar onarım görmüşse ekspertiz raporunda ortaya çıkar ve aracın ağır hasar kayıtlı olduğu anlaşılır.

Ağır Hasar Kaydı Sildirme İşlemi Nasıl Yapılır?

Fiziksel olarak bir kaza yaşanmışsa ve kaza sonrası hasar bildirimi yapılmışsa, ağır hasar kaydının silinmesi mümkün değildir. Fakat bazen sistemsel yanlışlar meydana gelebilir. Küçük bir hasarın ya da hiç meydana gelmemiş bir hasarın sistemde ağır hasar olarak kaydedilmesi durumunda Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne başvuru yapılması gerekir. Gerekli süreçlerin tamamlanması hâlinde ağır hasar kaydı silinir.


Araç satın almak için finansmana ihtiyacınız varsa HangiKredi üzerinden en avantajlı taşıt kredisi tekliflerine göz atabilirsiniz.

Pert Araç Sorgulama

İkinci el araç alacak olanların ilk olarak öğrenmek isteyecekleri aracın hasar kaydı ve ağır hasar kaydı olup olmadığıdır. Bunun için yapılacak şey pert kaydı sorgulama işlemi olacaktır.

İlk olarak hasar kaydı nedir pert kaydı nedir buna bir bakalım.

Aracın kaskolu olması durumunda aldığı hasarın aracın rayiç bedelinin %70 i kadar bedelinin tamire konu olması durumunda araç sigorta firması tarafından perte çıkarılır. Bu ne demek? Aracın gerçekten tamir bedeli çok yüksek ve hatta neredeyse aracın kendi bedeline denk bir tutar ise araç mezarlığına gitmesi kaçınılmaz olacaktır. Fakat hasar daha onarılabilir durumda ise tamiri yapılara hasar kaydına geçilir. Bunun için hasar tespit dosyası açılır.Kazaya karışan aracın kazayı takip eden 5 iş günü içerisinde sigorta firmasının talep edeceği dosyalar ile hasar tespit dosyası açması gerekir. Eksperler hasarın durumuna ve yapım bedelinin ne kadar tutacağına bakarak ya hasar kayıtlı araç olarak tamiratına başlanmasını uygun bulacak ya da tamirin aracın rayiç bedelinin %70 lik kısmı aşmasına bağlı olarak aracı pert kaydı altında alıp rayiç bedel ödemesini araç sahibine yapacaktır. İşte bu kayıtlar tramer denilen sistemde kayıt altına alınır ve bu kaydı silinmesi durumu söz konusu değildir.

Pert  sorgusu ülkemizde bulunan  gsm operatöründen de mesaj ile yapılabilmektedir. Araç plakası, şasi no, tc kimlik no gibi bilgiler ile bu sonucu öğrenmeniz mümkündür. Peki bu araçları alacak olanların bilmesi gerekenler nelerdir?

İlk bilmeniz gereken aracı ne kadar düşük bedele alıyorsanız o kadar düşük bedele satacağınız olmasıdır. Çünkü siz aracı ne kadar iyi yaptırırsanız yaptırın isterseniz plakasını değiştirin bu araç üzerine kayıtlı olan hiç bir bilgi değişmeyecektir. Aynı zamanda aracı yeniden kasko yaptırmak isterseniz pert kasko adı verilen ve diğer kasko hizmetlerinin bazı konularından muaf farklı bir kasko yaptırmış olacaksınız.

Ege Pert , pert araç alacak ve satacak olanların hepsinin haklarının korunacağı ve hem alıcıyı hem de satıcıyı memnun eden hizmetler bütünü sunmaktadır. Pert araç satışını ihaledeki araçlar kısmından üyelik ile takip edebilir, fiyat teklifi verebilir ve planladığınız araca uygun fiyata sahip olabilirsiniz.

SMS ile Sorgulama

KİŞİSEL VERİLERİNİZİN İŞLENME AMACI

Kişisel verileriniz 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve ikincil düzenlemelere uygun olarak aşağıda belirtilen amaçlar ve hukuki sebepler çerçevesinde işlenmektedir.

SBM, “Kimlik Bilgisi, İletişim Bilgisi, İşlem Güvenliği, Müşteri İşlem Bilgisi, Lokasyon Bilgisi, Özlük Bilgisi, Hukuki İşlem Bilgisi, Fiziksel Mekan Güvenliği Bilgisi, Risk Yönetimi Bilgisi, Finansal Bilgi, Mesleki Deneyim Bilgisi, Görsel ve İşitsel Kayıtlar, Poliçe Bilgileri, Hasar Bilgileri, Kaza Bilgileri, Ekspertiz Bilgileri, Sigortalı Bilgileri, Diğer” kategorilerine giren kişisel verileri işlemektedir.

SBM, Sigortacılık Kanunu ve sigortacılık faaliyetleri kapsamında aşağıdaki amaçlar ile kişisel verileri işlemektedir:
• Sigortacılık Kanunu kapsamında sigortalılar ve sigorta sözleşmelerinden dolayı menfaat sağlayanlara ilişkin olarak risk değerlendirmesine ilişkin bilgileri toplamak ve risk değerlendirmesi yapmak,
• Yanlış sigorta uygulamaları ve sigorta sahtekarlıkları hakkında risk analizi yapmak,
• Risk değerlendirmesine esas bilgileri toplamak ve bu bilgilerin sigorta, reasürans ve sigortacılık faaliyetinde bulunan emeklilik şirketleri ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek kişilerle paylaşılmasını sağlamak,
• Sigorta uygulamaları kapsamında, poliçe yazım ve hasar süreçlerinin izlenmesi de dâhil olmak üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından talep edilen her türlü çalışmayı yapmak ve bu amaçla gerekli alt yapıyı tesis etmek,
• Kamu gözetim ve denetiminin daha etkin bir şekilde yerine getirilmesinin sağlamak,
• Sigortalara ilişkin güvenilir istatistiklerin temininin sağlamak,
• Sigorta sektöründe uygulama birliğini sağlamak,
• Sigorta sahtekârlıklarının önlenmesini sağlamak,
• Sigorta sistemine olan güvenin artırılmasını sağlamak,
• Tazminat ödemelerinin düzenli biçimde gerçekleştirilmesini sağlamak,
• Zorunlu sigortalarını yaptırmamış motorlu araç işletenlerinin tespiti ve sigortalılık oranlarının artırılmasının sağlanması,
• Üye sigorta şirketlerinin trafik sigortaları branşları, hayat ve kaza branşları, hayat dışı sigorta branşları, sağlık ve hastalık branşlarına ilişkin sigorta sözleşmelerine ait kayıtlarının tutulduğu bir veri tabanı oluşturmak ve bu veri tabanın üye sigorta şirketleri tarafından güncellenmesini sağlamak,
• Üye sigorta şirketlerinden ve eksperlerden sigortalara ilişkin muallâk ve ödenmiş hasar verilerini güncellenmiş olarak almak ve bu kayıtları Merkez nezdindeki sigorta kayıtları ile ilişkilendirmek,
• Zorunlu sigortaları yaptırmamış motorlu araç işletenlerinin tespiti amacıyla ilgili kurumlarla iş birliği yapmak, bu kurumlardan araç işletenlerine ve sürücülere ilişkin bilgileri içeren kayıtları elektronik ortamda almak, bu kayıtları sigorta kayıtları ile ilişkilendirmek ve sigortasız araçlara ait listeler oluşturmak,
• Türkiye Cumhuriyeti sınırlarından giriş yapan yabancı plakalı araçlar için ibraz edilmesi zorunlu olan üçüncü şahıs mali sorumluluk sigortası sözleşmeleri ile Türkiye Cumhuriyeti sınırlarından çıkış yapan Türkiye'de kayıtlı motorlu araçlar için yaptırılması zorunlu olan üçüncü şahıs mali sorumluluk sigortası sözleşmelerine ilişkin kayıtları tutmak,
• Hasarsızlık indirimi veya prim artırımı uygulamasında kullanılmak üzere hasar durum belgesi düzenlemek, bu belgeyi üye sigorta şirketine, acenteye veya sigortalıya bedelsiz olarak vermek,
• Üye sigorta şirketlerinin Merkez nezdinde oluşturulan veri tabanında bilgileri tutulan sigortalara ilişkin uygulamalarını takip etmek,
• Prim üretimine, sigortalılık oranlarına, kaza ve hasar ile sigorta sözleşmelerine ilişkin verileri ve Merkezce üretilen benzer istatistikleri, içeriği ve şekli Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen, bilgi raporlarına dönüştürmek,
• Yetkili kullanıcıların bilgi taleplerini karşılamak,
• Merkez nezdinde oluşturulan veri tabanında bilgileri tutulan sigortalara ilişkin tarifelerin oluşturulmasını teminen çalışmalar yapmak ve bu çalışmaları Hazine ve Maliye Bakanlığına ve Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği’ne göndermek, görev alanına dahil sigortalara ilişkin uluslararası uygulamaları takip etmek,
• Üye sigorta şirketlerinin Merkez nezdinde oluşturulan veri tabanında bilgileri tutulan sigortalara ilişkin karşılıklı rücu alacaklarına yönelik mahsuplaşma işlemlerini kolaylaştırmak üzere takas odası kurmak,
• Yanlış sigorta uygulamaları ve müşteri profilinin tespitine ilişkin kayıtların tutulduğu bir veri tabanı oluşturmak ve üye şirketler ile diğer kaynaklardan elde edilen veriler vasıtasıyla veri tabanının sürekli olarak güncellenmesini sağlamak,
• Sigortalılara, taraf oldukları sigorta sözleşmeleri ile ilgili özet sigorta ve hasar bilgilerine internet ortamında erişim imkânı sağlamak.
• Sigorta sözleşmelerine taraf olan kurum ve kuruluşların, taraf oldukları sigorta sözleşmeleri ile sınırlı olmak kaydıyla, bilgi taleplerinin karşılanmasına yönelik olarak söz konusu kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapmak,
• Teknik esaslara, prim üretimine, ödenen tazminatlara ve sigorta sözleşmelerine ilişkin veriler ile Merkezce üretilen benzer istatistikleri, içeriği ve şekli Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen bilgi raporlarına dönüştürmek,
• Hasar konusu maddi varlıkların değeri ile ilgili kayıtların tutularak tarafların bilgisine sunulmaya hazır hale getirmek,
• Hasar ekspertiz raporlarının kayıtlarını tutmak ve takibini yapmak,
• Üye sigorta şirketleri tarafından yapılacak risk değerlendirme sürecinin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesini teminen, sigortalıya ait kayıtları üye sigorta şirketlerine bedelsiz olarak vermek,
• Sağlıklı fiyatlandırma ve hasar ödemesi yapılması, sigorta hasarları ve bunların ekspertizi ile ödemelerine ilişkin verilerin merkezi bir veri tabanında toplanmasını sağlamak.

Sigortacılık faaliyetleri kapsamında ise aşağıdaki amaçlar doğrultusunda kişisel veriler işlenmektedir;
• Acil durum yönetimi süreçlerinin yürütülmesi,
• Bilgi güvenliği süreçlerinin yürütülmesi,
• Çalışan adayı / stajyer / öğrenci seçme ve yerleştirme süreçlerinin yürütülmesi,
• Çalışan adaylarının başvuru süreçlerinin yürütülmesi,
• Çalışanlar için iş akdi ve mevzuattan kaynaklı yükümlülüklerin yerine getirilmesi,
• Çalışanlar için yan haklar ve menfaatleri süreçlerinin yürütülmesi,
• Erişim yetkilerinin yürütülmesi,
• Eğitim faaliyetlerinin yürütülmesi,
• Finans ve muhasebe işlerinin yürütülmesi,
• Finansal süreçlerin yürütülmesi,
• Firma / ürün / hizmetlere bağlılık süreçlerinin yürütülmesi,
• İç denetim/ soruşturma / istihbarat faaliyetlerinin yürütülmesi,
• İletişim faaliyetlerinin yürütülmesi,
• İnsan kaynakları süreçlerinin planlanması,
• İş faaliyetlerinin yürütülmesi / denetimi,
• İş sağlığı / güvenliği faaliyetlerinin yürütülmesi,
• İş süreçlerinin iyileştirilmesine yönelik önerilerin alınması ve değerlendirilmesi,
• İş sürekliliğinin sağlanması faaliyetlerinin yürütülmesi,
• Kuruma gelen ziyaretçilerin kayıtlarının tutulması,
• Mal / hizmet satın alım süreçlerinin yürütülmesi,
• Mal / hizmet satış sonrası destek hizmetlerinin yürütülmesi,
• Mal / hizmet satış süreçlerinin yürütülmesi,
• Mal / hizmet üretim ve operasyon süreçlerinin yürütülmesi,
• Organizasyon ve etkinlik yönetimi,
• Resmi yazışmaların yürütülmesi,
• Saklama ve arşiv faaliyetlerinin yürütülmesi,
• Soruşturma / istihbarat faaliyetlerinin yürütülmesi,
• Sözleşme süreçlerinin yürütülmesi,
• Talep / şikayetlerin takibi,
• Taşınır mal ve kaynakların güvenliğinin temini,
• Tedarik zinciri yönetimi süreçlerinin yürütülmesi,
• Yönetim faaliyetlerinin yürütülmesi.

ÖZEL NİTELİKLİ KİŞİSEL VERİLERİNİZİN İŞLENMESİ

SBM, “Sağlık Bilgisi, Ceza Mahkumiyeti ve Güvenlik Tedbirleri Bilgisi, kategorilerine giren özel nitelikli kişisel verileri işlemektedir.

“Ceza Mahkumiyeti ve Güvenlik Tedbirleri Bilgisi” kategorisine giren özel nitelikli kişisel verileriniz aşağıdaki amaçlar doğrultusunda işlenmektedir;
• Yanlış sigorta uygulamaları ve sigorta sahtekarlıkları hakkında risk analizi yapmak,
• Kamu gözetim ve denetiminin daha etkin bir şekilde yerine getirilmesinin sağlamak,
• Sigorta sahtekârlıklarının önlenmesini sağlamak,
• Sigorta sistemine olan güvenin artırılmasını sağlamak,
• Yanlış sigorta uygulamaları ve müşteri profilinin tespitine ilişkin kayıtların tutulduğu bir veri tabanı oluşturmak ve üye şirketler ile diğer kaynaklardan elde edilen veriler vasıtasıyla veri tabanının sürekli olarak güncellenmesini sağlamak, • Bilgi güvenliği süreçlerinin yürütülmesi,
• Çalışan adaylarının başvuru süreçlerinin yürütülmesi,
• İç denetim/ soruşturma / istihbarat faaliyetlerinin yürütülmesi, • Talep / şikayetlerin takibi.
“Sağlık Bilgisi” kategorisine giren özel nitelikli kişisel verileriniz aşağıdaki amaçlar doğrultusunda işlenmektedir;
• Kamu gözetim ve denetiminin daha etkin bir şekilde yerine getirilmesinin sağlamak,
• Sigortalara ilişkin güvenilir istatistiklerin temininin sağlamak,
• Sigorta sektöründe uygulama birliğini sağlamak,
• Sigorta sahtekârlıklarının önlenmesini sağlamak,
• Sigorta sistemine olan güvenin artırılmasını sağlamak,
• Üye sigorta şirketlerinin hayat ve kaza branşları ile sağlık ve hastalık branşlarına ilişkin sigorta sözleşmelerine ait kayıtlarının tutulduğu bir veri tabanı oluşturmak ve bu veri tabanın üye sigorta şirketleri tarafından güncellenmesini sağlamak,
• Üye sigorta şirketlerinin Merkez nezdinde oluşturulan veri tabanında bilgileri tutulan sigortalara ilişkin uygulamalarını takip etmek,
• Yetkili kullanıcıların bilgi taleplerini karşılamak,
• Merkez nezdinde oluşturulan veri tabanında bilgileri tutulan sigortalara ilişkin tarifelerin oluşturulmasını teminen çalışmalar yapmak ve bu çalışmaları Müsteşarlığa ve Birliğe göndermek, görev alanına dahil sigortalara ilişkin uluslararası uygulamaları takip etmek,
• Yanlış sigorta uygulamaları ve müşteri profilinin tespitine ilişkin kayıtların tutulduğu bir veri tabanı oluşturmak ve üye şirketler ile diğer kaynaklardan elde edilen veriler vasıtasıyla veri tabanının sürekli olarak güncellenmesini sağlamak.
• Sigortalılara, taraf oldukları sigorta sözleşmeleri ile ilgili özet sigorta ve hasar bilgilerine internet ortamında erişim imkânı sağlamak,
• Sigorta sözleşmelerine taraf olan kurum ve kuruluşların, taraf oldukları sigorta sözleşmeleri ile sınırlı olmak kaydıyla, bilgi taleplerinin karşılanmasına yönelik olarak söz konusu kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak,
• Prim üretimine, ödenen tazminatlara ve sigorta sözleşmelerine ilişkin veriler ile Merkezce üretilen benzer istatistikleri, içeriği ve şekli Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen bilgi raporlarına dönüştürmek,
• Üye sigorta şirketleri tarafından yapılacak risk değerlendirme sürecinin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesini teminen, sigortalıya ait kayıtları üye sigorta şirketlerine bedelsiz olarak vermek,
• Bilgi güvenliği süreçlerinin yürütülmesi,
• Çalışan adaylarının başvuru süreçlerinin yürütülmesi,
• Çalışanlar için iş akdi ve mevzuattan kaynaklı yükümlülüklerin yerine getirilmesi,
• Çalışanlar için yan haklar ve menfaatleri süreçlerinin yürütülmesi,
• Firma / ürün / hizmetlere bağlılık süreçlerinin yürütülmesi,
• İç denetim/ soruşturma / istihbarat faaliyetlerinin yürütülmesi,
• Saklama ve arşiv faaliyetlerinin yürütülmesi,
• Talep / şikayetlerin takibi.
SBM yukarıda sayılan özel nitelikli kişisel verilerinizi 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun 6. maddesindeki açık rıza hukuki sebebi ve “Kanunlarda açıkça öngörülmesi” hukuki sebebi uyarınca işlemektedir. “Sağlık Bilgisi” kategorisindeki özel nitelikli kişisel veriler buna ek olarak “Kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler tarafından” ilgilinin açık rızası aranmaksızın da işlenebilir.

KİŞİSEL VERİLERİN AKTARILMASI

SBM kişisel verilerinizi, yukarıda belirtilen amaçlar ile sınırlı olarak 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun 8. ve 9. maddelerine uygun olarak aktarmaktadır.

Kişisel verileriniz SBM tarafından Sigortacılık Kanunu ve diğer mevzuat kapsamında yukarıda sayılan amaçlarla sınırlı olarak aşağıdaki üçüncü taraflar ile paylaşılabilir;SBM kişisel verilerinizi, yukarıda belirtilen amaçlar ile sınırlı olarak 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun 8. ve 9. maddelerine uygun olarak aktarmaktadır.

Kişisel verileriniz SBM tarafından Sigortacılık Kanunu ve diğer mevzuat kapsamında yukarıda sayılan amaçlarla sınırlı olarak aşağıdaki üçüncü taraflar ile paylaşılabilir;
Gerçek kişiler veya özel hukuk tüzel kişileri; Sigorta şirketleri, reasürans şirketleri, emeklilik şirketleri, acenteler, sigortalılar, sigorta sözleşmesinden dolaylı da olsa menfaat sağlayanlar, ekspertizler vb. üçüncü taraflar.
Yetkili Kamu Kurum ve Kuruluşları; Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi İktisadi İşletmesi, Hazine ve Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı başta olmak üzere diğer bakanlıklar, Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşları (Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği), Adli Makamlar, Emniyet Genel Müdürlüğü, Kamu Kurumu veya Kuruluşu niteliğindeki diğer üçüncü taraflar.
Tedarikçiler; Mal veya hizmet temin edilen tedarikçi firmalar.
Herkese açık; Web sitesi, sosyal medya hesapları veya basın yayın yoluyla aktarılan veriler için geçerlidir.
Kişisel verileriniz SBM tarafından yurt dışına aktarılmamaktadır.

KİŞİSEL VERİLERİN TOPLANMA YÖNTEMLERİ VE HUKUKİ SEBEBİ

SBM kişisel verilerinizi hem tamamen veya kısmen otomatik yollarla hem de veri kayıt sisteminin parçası olan ancak otomatik olmayan yöntemlerle;

Sigortacılık Kanunu ve diğer yasal düzenlemeler kapsamında ve kurumun iç faaliyetleri ve Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun 5. ve 6. maddesinde belirtilmiş olan;
• Kanunlarda açıkça öngörülmüş olması,
• Hukuki yükümlülüğünü yerine getirebilmek için zorunlu olması,
• Sözleşmenin kurulması veya ifasıyla doğrudan doğruya ilgili olup işlemenin gerekli olması,
• Meşru menfaati için işlemenin zorunlu olması,
• Tarafınızca alenileştirilmiş olması,
• Bir hakkın tesisi, kullanılması veya korunması için işlemenin zorunlu olması,
• Açık rızanızın bulunması
Şeklindeki hukuki sebeplere dayanarak aşağıdaki taraflardan toplamaktadır;
• Sigortacılık faaliyetleri kapsamında üye sigorta şirketlerinden,
• Kuruluş amaçları doğrultusunda; özel hukuk tüzel kişileri ile kamu kurum ve kuruluşlarından, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşlarından, ilgili mevzuatla kurulmuş diğer bilgi merkezlerinden,
• Veri sahibi kişilerin SBM’ye çeşitli kanallardan başvurması ve kişisel verileriniz iletmesi durumlarında veri sahibi kişinin kendisi veya yetkili temsilcisinden,
• Web Sitesindeki iletişim ve sorgu kanalları veya çağrı merkezi aracılığıyla,
• SBM uygulamalarına kayıt yapılması ve kullanılması durumlarında,
• Kamera kayıtlarının alınması ve ziyaretçi kayıtlarının oluşturulması kapsamında,
• Tedarikçi şirketler veya diğer üçüncü taraf tüzel kişilikler aracılığı ile kişisel verilerinizin SBM’ye aktarılması durumunda,
• Veri sahibinin diğer yöntemler ile kişisel verilerini açıkladığı durumlarda.

KİŞİSEL VERİLERİNİZE İLİŞKİN HAKLARINIZ

SBM nezdindeki veri işleme faaliyetleri ve kayıtlara ilişkin veri sahibi olarak;
• Kişisel verilerinizin işlenip işlenmediğini öğrenme,
• Kişisel verileriniz işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
• Kişisel verilerinizin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
• Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerinizin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
• Kişisel verilerinizin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme ve bu kapsamda yapılan işlemlerin kişisel verilerinizin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
• İşlenmesini gerektiren sebeplerin ortadan kalkması hâlinde kişisel verilerinizin silinmesini veya yok edilmesini isteme ve bu kapsamda yapılan işlemlerin kişisel verilerinizin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
• İşlenen verilerinizin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle aleyhinize bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme,
• Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun 7. maddesinde yer alan şartlar çerçevesinde kişisel verilerin silinmesini ya da yok edilmesini isteme, yapılan düzeltme, silme ya da yok etme işlemlerinin kişisel verilerin paylaşıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini talep etme,
• Kişisel verilerinizin kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarara uğramanız hâlinde zararın giderilmesini talep etme haklarına sahipsiniz.

Veri Sahibinin Başvuru Usulü
Veri sahipleri, yukarıda sayılan haklarına ilişkin taleplerini Veri Sorumlusuna Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ’de öngörülen başvuru usullerine uygun olarak SBM’ye başvurabilir.

Bu durumda SBM, talebi niteliğine göre en kısa sürede ve en geç 30 (otuz) gün içinde ücretsiz olarak sonuçlandıracaktır. Ancak, işlemin ayrıca bir maliyeti gerektirmesi hâlinde, Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nca belirlenen tarifedeki ücreti talep edilebilecektir. Taleplerin alınması, iletilmesi ve sonuçlandırılmasına ilişkin süreçler ilgili prosedür uyarınca gerçekleştirilir.

Detaylı bilgi için “www.sbm.org.tr” adresinde bulunan Kişisel Verilerin Korunması Politikamızı inceleyebilirsiniz.
Bu kapsamda aşağıda bulunan “Veri Sahibi Başvuru Formu” nu doldurarak;
• Veri Sahibi’nin şahsen başvurusu* ile,
• Noter vasıtasıyla*,
• İadeli taahhütlü posta yoluyla kimlik doğrulamak suretiyle*,
• Kayıtlı Elektronik Posta yoluyla** başvurabilir.
* “Veri Sahibi Başvuru Formu” zarfının üzerine “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Bilgi Talebi” yazarak Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi Nida Kule Göztepe İş Merkezi Merdivenköy Mah. Bora Sok. No:1 Kat:21 34732 Kadıköy/İstanbul adresine postalamak veya
** [email protected] adresi üzerinden konu kısmına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bilgi Talebi” yazmak suretiyle iletebilir.

Veri Sahibi Başvuru Formu (PDF)

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi
Nida Kule Göztepe İş Merkezi
Merdivenköy Mah.Bora Sok. No: 1 Kat: 21
34732 Kadıköy / İSTANBUL
VKN (Vergi Kimlik No): 859 040 17 41
Vergi Dairesi: Erenköy

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi İktisadi İşletmesi
Nida Kule Göztepe İş Merkezi
Merdivenköy Mah. Bora Sok. No: 1 Kat: 20-21
34732 Kadıköy / İSTANBUL
VKN (Vergi Kimlik No): 859 052 85 33
Vergi Dairesi: Erenköy

Ağır Hasar Kaydı Nedir? Sorgulama ve Sildirme İşlemleri Nasıl Yapılır?

Günümüz şartlarında araç satın almak, oldukça meşakkatli bir iş olarak algılanıyor. Sıfır araç fiyatları almış başını giderken, çoğu insan araç satın alma konusunda ikinci el alımları tercih ediyor. Bu da düşünülmesi ve araştırılması gereken çok fazla konuyu gündeme getiriyor. Bu sürecin ilk aşaması da alınacak aracın ağır hasar kayıtlı olup olmadığının anlaşılmasından geçiyor. Peki, ağır hasar kaydı nedir? Bu konuda yeteri kadar bilgimiz var mı? Kafanızdaki tüm soruları gidermek açısından sizin için bir derleme yaptık.

Öncelikle aracın hasar kaydı olup olmadığı konusunu netleştirmek gerekiyor. Hasar kaydı, söz konusu aracın başından geçen tüm kazaları gösteren bir rapor olarak da belirtilebilir. Eğer satın alacağınız aracın bir hasar kaydı varsa da bu kaydın oranı büyük önem taşıyor. Eğer araçtaki hasar, ekspertiz incelemesinden sonra onarım masraflarının piyasa değerine yaklaşmasına neden oluyorsa, bu araç tam hasarlı olarak kabul ediliyor. Onarım masrafları, aracın piyasa değerinin yüzde 70’ine yaklaşmış ya da geçmişse, o araç trafik şartları için uygun görülmüyor. Hem ekonomik hem de can güvenliği açısından zarar verebilecek bu durum, aracın ağır hasarlı araç olduğunu gösteriyor. Ağır hasarlı araç da kullanıma uygun olmayacağından kayıtlarda pert olarak geçiyor.

Araç Ağır Hasar Kaydı Sorgulama

İkinci el araç satın alma işleminizi gerçekleştirirken mutlaka aracın hasar kaydının kontrol edilmesi gerekiyor. Bu kayıt ile alacağınız arabanın başından hangi kazalar geçtiğini, ne kadar hasar aldığını öğrenebiliyorsunuz. Eğer ağır hasar kaydı olan bir araç seçmişseniz bu da kayıtlarda görülebiliyor. Bu sorgulamayı e-devlet üzerinden yapabiliyorsunuz. Eğer e-devlet şifreniz yoksa herhangi bir PTT şubesinden şifrenizi alabilirsiniz. Sonrasında şifrenizle giriş yaparak e-hizmetler sekmesinden Emniyet Genel Müdürlüğü’nün online araç sorgulama ekranına gidiyorsunuz. Yalnızca araç plaka bilgisi ile aracın ağır hasar kayıtlı araç olup olmadığını öğrenebiliyorsunuz.

Satın almak istediğiniz araç için kaza bilgisi sorgulama yapmak istiyorsanız da işlem çok basit. KAZA yazıp boşluk bırakarak aracın plakasını yazıyorsunuz ve 5664’e kısa mesaj gönderiyorsunuz. Araç kazaya karışmışsa tüm kusur oranlarının bilgisi telefonunuza geliyor.

Araba Ağır Hasar Kaydı Sildirme

Araç satın alan değil satacak olansanız ve aracınız ağır hasar kayıtlı araç olarak geçiyorsa, geçerli bir açıklamanız olduğu sürece bu kaydı sildirebiliyorsunuz. Ağır hasar kaydı sildirme için en önemli konu, geçerli bir açıklama olmasıdır. Olmayan bir hasarın işlenmesi ya da işlenen hasarın yanlış olması gibi nedenleriniz varsa müracaat etmeniz gereken yer Sigorta Bilgi Merkezi’dir. Ağır hasar kaydı sildirme işleminiz için sorgulamanın yapıldığı cep telefonu, aracın plaka ve şasi numarası gerekiyor. Bir sonraki adımda ise silinmesi talep edilen hasarın tarih bilgisi gerekecektir. Sizden alınan bu bilgilerle sigorta şirketi ile görüşülüp size dönüş yapılır. Hasarınızın araştırılması yapılırken sizin açıklamanız dikkate alınacağından ağır hasar kayıtlı araç olmadığını net ve gerçekçi şekilde izah etmelisiniz.

Aracın Değer Kaybı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hasar kaydı olan araçların, satarken değerinin düşeceğini de belirtelim. Tamir edilerek eski performansına geri dönseler bile kaza yapmış olarak geçerler ve bu da fiyatlarının düşmesine neden olur. Söz konusu araçlar tam hasarlı ise bu düşüş daha fazla olacaktır. Diğer yandan kasko yapılırken de daha önce yapılan kazaların teminat altına alınmayacağını unutmayın. Bu sebeple araca kasko yaptırılırken çok iyi araştırma yapılması ve hangi teminatların neleri kapsadığı konusunun iyi bilinmesi gerekiyor. Son olarak hasar kaydı olan araçlar, kaskosu yapılırken oranına bağlı olarak daha fazla fiyat çıkarabiliyor. Bazı sigorta şirketleri, riskli olması sebebi ile ağır hasar kayıtlı araç sigortasını da yapmayabiliyor. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda satın alırken ya da satarken aracın ağır hasar kaydı konusuna çok dikkat etmeniz gerekiyor.

Hasar Kaydı ile Pert Kaydı Farkları Nelerdir?

Hasar kaydı ile pert kaydı aynı mıdır?” sorusu ikinci el araç arayışında olanların zihnini sıkça meşgul eder. Hasar kaydı ve pert kaydı aynı şey değildir. İki kayıt arasındaki en temel fark; hasar kaydında aracın tamir masraflarının araç değerinin %70’inin altında kalması, ağır hasarlı yani pert araçlarda ise %70’in üzerine çıkmasıdır. Her iki kayıt türünde de raporlar, kaza tutanakları ve bilgiler Tramer sisteminde kayıt altına alınır. Pert kaydı olan araçların hasar kaydı olan araçlardan en büyük farkı, onarılan aracın trafiğe çıktıktan sonra hem ekonomik açıdan hem de can güvenliği bakımından kullanıma pek de uygun olmamasıdır. Ayrıca hasar kaydı olan araçlara sigorta şirketleri tarafından kasko poliçesi yapılırken, pert kaydı olan araçlar için kasko poliçesi sigorta şirketleri tarafından sınırlanabilir. Ağır hasarlı araçların trafikten çekilmesi daha doğru olur.

Boyasız göçük düzeltme ile ilgili soru işaretleriniz varsa makalemizi tıklayın.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır