güvenilirlik ve geçerlilik arasındaki fark / Geçerlilik ve Güvenilirlik Analizi - eistatistik

Güvenilirlik Ve Geçerlilik Arasındaki Fark

güvenilirlik ve geçerlilik arasındaki fark

Güvenilirlik ve Geçerlilik Testleri

Güvenilirlik ve Geçerlilik Testleri

Bir ölçünün tutarlı, sağlam veya doğru olup olmadıklarını tespit eden testler güvenilirlik ve geçerlilik testleridir. Peki bu testlerin önemi nedir? Bu sorunun cevabını şöyle verebiliriz; eğer bu testler olmazsa yaptığımız araştırmaların analiz sonuçlarını doğru yorumlayamayız.

Güvenilirlik testini tanımlarsak bir ölçümde ölçüm işleminin tekrarlanabileceğini gösteren ayrıca tekrarlarda olan tutarlılıkları da bize gösteren testtir diyebiliriz.

Geçerlilik testinin tanımı ise; bir testin ölçmek istediği, ölçmeyi amaçladığı özelliği; başka bir özellik olmadan ölçen testtir. Bu testte ölçmek istenilen özellik doğru olmalı ve diğer özelliklerle karıştırılmadan ölçülmelidir. Eğer bunlar yapılabiliyorsa test geçerlidir.

Bir testin geçerli olması için gereken en önemli özellik o testin güvenilir olmasıdır.

Geçerli olmayan test güvenli olsa da işe yaramaz.

Güvenilirlik

Test veya anket gibi herhangi bir ölçüm aracında yer alan tüm soruların birbirleriyle tutarlılığını, ölçüm araçlarında olan tüm verilerin ölçmede türdeş olup olmadığını açıklayarak ortaya koyan bir kavramdır. Bir ölçümün güvenilirliği aynı zamanda onun tutarlılığını da göstermektedir.

Ölçme araçlarının ne kadar güvenli olduğunu veya ne kadar güvenli olmadığını göstermek için kullanılan yöntemlere güvenilirlik analizi denir. Güvenilirlik için kullanılan en basit model;

Ölçüm aracında yer alan sorular arasında ölçme hatası yoksa güvenilirlik katsayısı birdir.

Ölçüm aracında yer alan sorular arasında ölçme hatası varsa güvenilirlik katsayısı sıfırdır.

Güvenilirlik analiz yöntemleri için kullanılan daha ayrıntılı yöntemler dört tanedir. Bunlar;

funduszeue.info yeniden test yöntemi

2. Paralel formlar yöntemi

3. Gözlemciler arası güvenilirlik yöntemi

4. İç tutarlılık güvenilirliği yöntemi

funduszeue.info Yeniden Test Yöntemi

İki farklı zamanda aynı denekler üzerinde aynı şart ve durumlarda kullanılır. İki farklı zamanlar arasında bulunan korelasyon güvenilirliğin bir göstergesidir.

Bu yöntem sonuçların bir sonraki sonuçları etkileyebilir bu yüzden tekrar ölçümlerde sorunlar yaşanabilir. Bu yöntem belirli bir zaman aralığında aynı kişilere tekrar uygulanabilir. Test sorularının tutarlılığı Pearson Spearman korelasyon ile hesaplanır. Korelasyon değeri 0,3'ten küçük olan sorulara uyumsuz soru diyebiliriz. Testte uyumlu olmayan yani uyumsuz cevaplar anketten veya herhangi bir ölçüm aracından çıkartılır. Yapılan test sonucunda hesaplana korelasyon katsayısı pozitif ve bire yakınsa test güvenilirdir denir.

funduszeue.infol Formlar Yöntemi

Bu yöntemin uygulanabilmesi için paralel iki testin eşdeğer olması gerekmektedir. Yani iki testin de madde sayıları, niteliği vb. özellikleri birbirlerine denk olmalıdır. Bu test için aynı iki gruba ve iki ayrı formdan aldıkları korelasyon değerine bakılır. Yapılan iki test art arda ya da belli bir ara ile yapılabilir. Elde edilen güvenilirlik katsayısı diğer testlere oranla daha küçüktür.

3.Gözlemciler Arası Güvenilirlik Yöntemi

Bu yöntem için gözlemci sayısının birden fazla olması gerekmektedir. En az iki sayıda olan gözlemcilerin birbirinden bağımsız bir şekilde aynı şeyleri ölçmeye çalıştıkları durumlarda kullanılan bir testtir. Kendall'ın Uyum Katsayısı testi bu yöntemde bağımsız gözlemciler arasında olan uyumu göstermek için kullanılır. Gözlemler arasında uyumun olması için test sonucunun 0,70 olması gerekmektedir.

4.İç tutarlılık Yöntemi

Bu yöntemde likert tipi ölçek kullanılır. Likert tipi ölçek; çok sayıda madden oluşan ölçektir.

Bu yöntem, testte var olan her sorunun aynı niteliği ne kadar ölçtüğünü hesaplar ve gösterir.

İç tutarlılık yöntemleri dört tanedir. Bunlar ;

● Cronbach Alfa (Alfa Katsayısı)

●Split Half (İkiye BölünmüşYöntem)

● Guttman

●Paralel ve Kesin Paralel

Bu yöntemlerin sonuçları bire yakınlaştıkça iç tutarlılık değeri o kadar yükselir, birden uzaklaştıkça iç tutarlılık değeri o kadar düşer.

Sperman testi ve Guttman yöntemi güvenilirlik katsayılarının hesaplanmasında kullanılır. Hesaplanan değerlere iç tutarlılık katsayısı denir.

Güvenilirlik analizi için bu yöntemde soru sayısının (k) yirmiden büyük ve denek sayısının(n) elliden fazla olması gerekmektedir.

Bir testtin güvenilir olması için iç tutarlılık katsayısının 0,60’dan fazla olması gerekmektedir.

Bir testin mükemmel güvenilirlikte olması için iç tutarlılık katsayısının 0,90’dan fazla olması gerekmektedir.

İçsel tutarlılık yöntemleri;

1) Cronbach Alfa (Alfa Katsayısı)

k sayıda soru içeren bir ölçekte, ölçeğe verilen cevapların toplanması ile hesaplanabilen ve ölçekteki soruların birbirlerine yakınlıklarına hesaplayan bir katsayıdır.

α; 0'a eşit ve büyük 0,40'tan küçükse ölçek güvenilir değildir.

α;0,40'a eşit ve büyük 0,60'tan küçükse ölçek düşük güvenilirliktedir.

α; 0,60'a eşit ve büyük 0,80'den küçükse ölçek güvenilirdir.

α; 0,80'e eşit ve büyük 1'den küçükse ölçek yüksek derecede güvenilirdir.

Maddelerin varyans değerlerine göre hesaplama yöntemi;

Maddelerin kovaryans değerlerine göre hesaplama yöntemi;

Maddelerinkorelasyon matrisi değerlerine göre hesaplama yöntemi;

Cronbach Alfa negatif çıkabilir. Ancak negatif çıkarsa güvenilirlik modeli bozulur.

Cronbach Alfa değerinin negatif çıkma nedenleri;

□Araştırmada yapılan ölçüm hataları,

□Maddeler arasında kovaryans değerlerinin negatif olması

□Örneklem hacmin küçük olması

□Ölçekteki madde sayısının az olması

□Testte en az iki faktör olması ve test faktörlerinin ters yönlü ilişkisinin olması.

Cronbach Alfa yöntemini Spss üzerinden bir örnekle gösterelim;

3 tane soruya 5 kişinin verdiği cevaplar Spss üzerine yazılmış ve Scale-Reliability Analysis'ten analiz sonuçları aşağıdadır.

Aşağıdaki tablolara göre yorum yaparsak,

Cronbach alfa katsayısı 0,'dir. α; 0,60'a eşit ve büyük 0,80'den küçükse ölçek güvenilirdir. Yani çıkan sonuca göre örneğimiz güvenilirdir. Ayrıca örneğe alınan değişkenlerden hiçbirinin toplam korelasyon değeri ile negatif ilişkisi yoktur. Bu da iç tutarlılığın iyi olduğu sonucunu bize verir.

2) Split Half (İkiye Bölünmüş Yöntem)

Bu yöntemde isminden de anlaşılacağı üzere; ölçek üzerinde var olan sorular ikiye ayrılarak iki parça haline gelir. Bu iki parça arasındaki alfa katsayıları ve korelasyon katsayısı ayrı ayrı hesaplanır.

Eğer ölçekte a tane soru varsa ve bu soru sayısı çift ise her bir alt gruba düşen soru sayısı şeklinde hesaplanır.

Eğer ölçekteki a tane soru varsa ve bu soru sayısı tek ise birinci alt gruba eklenecek soru sayısı a1= şeklinde hesaplanır.

İkinci alt gruba eklenecek soru sayısı ise a2=a-a1 şeklinde hesaplanır.

Ölçek ikiye ayrıldıktan sonra güvenilirlik katsayısı Spearman Brown formülü ile hesaplanır. Bu formül sonucunda güvenilirlik elde etmek istiyorsak çıkan sonucun 0,70 olması gerekir.

Spearman Brown formülü;

3)Guttman

Bu yöntemde varyans, kovaryans değerleri kullanılır. Güvenirlik katsayıları bu değerlere göre hesaplanılır. Bu yöntemde 6 katsayı hesaplanır bu katsayılar ya güvenirlik değerine eşit ya da bu değerden daha küçük değerlerdir.

4) Paralel ve Kesin Paralel

Paralel Yöntemi; Bu yöntem soruların eşit varyanslı olduğunu kabul eder. Bu yöntemde Ki kare testi ile benzerlik tahminleri ve bu tahminlerin uygunluğu test edilir.

Kesin Paralel Yöntemi; Bu yöntem soruların eşit varyanslı ve soruların ortalamalarının eşit olduğunu kabul eder. Soruların ortalamalarının eşitliği Hotelling's T² testi ile test edilir.

Not: Testlerin güvenilirliği Kudor-Richardson(KR) KR ve KR formülleriyle tahmin edilebilir. Bunlarda iç tutarlılığın ölçüttür. Cevaplar 2 şıklı ise (evet-hayır vb.) bu formüller kullanılabilir.

KR;Bu formülde tek bir yapı ölçülür. Her sorunun güçlük derecesi farklıdır. Ölçülen yapıların içerikleri benzerdir. Cronbach Alfa yöntemi ile aynı sonucu verir.

KR;Bu formülde her sorunun güçlük derecesi aynıdıfunduszeue.info şıkları kodlanır.(evet=1,hayır=0).

Her 2 formülde test genel güvenilirlik hakkında bilgi verir ayrıca her 2 formülde deelde edilen sonuç 0,70'in üzerindeyse güvenilirlik iyidir.

Geçerlilik

Geçerlilik; bir testin ölçmek istediği, ölçmeyi amaçladığı özelliği; başka bir özellik olmadan ölçen testtir. Ölçümlerden elde edilen verilerin, ölçüm özelliklerini doğru yansıttığını geçerlilik analiziyle buluruz.

Geçerlilik analiz yöntemleri dört tanedir. Bunlar;

1. Yüzey geçerliliği yöntemi

2. Kapsam(içerik) geçerliliği yöntemi

3. Kriter geçerliliği yöntemi

4. Yapı geçerliliği yöntemi

1. Yüzey Geçerliliği Yöntemi

Ölçme aracının neyi ölçtüğünü belirten bir yöntemdir. Bu yöntemde ölçek maddeleri düzgün ve anlamlı olmalıdır. Kullanılan test cevaplayıcıların özelliklerine uygun olmalıdır.

2. Kapsam Geçerliliği Yöntemi

Kapsam geçerliliği ölçme aracının ölçmek istediği kapsamı ne kadar yansıttığını belirten bir yöntemdir.

Kapsam geçerliliği iki yolla araştırılabilir. Bunlar funduszeue.infoıki, funduszeue.infostiki;

Mantıki yol; Bu yolda ilk olarak ölçeğin geçerliliği tahmin edilir. Tahminde edilirken ölçek uygulanmamalıdır. Daha sonra ölçüm konusu tanımlanır. Bu tanım kavramsaldır

İstatistiki yol; Bu yolda iki ölçek kullanılır. İlk ölçek daha önce geliştirilmiş ve geçerliliği yapılmış bir ölçektir. İkincisi ise yeni geliştirilen ölçektir. Bu yolda bu iki ölçek aynı anda bireylere uygulanır. Bu iki ölçeğin ilişki katsayıları hesaplanır sonuç olarak bulunan değer ölçeğin geçerlilik katsayısıdır.

funduszeue.info Geçerliliği Yöntemi

Bu yöntemde ölçek sonuçlarının benzer diğer ölçüm sonuçlarının tutarlı olması istenir. İki alt grubu vardır. Bunlar; Kestirim geçerliliği ve uyum geçerliliği.

Kestirim Geçerliliği;

Bir ölçekten elde edilen tahmini değeriyle aynı ölçekte ölçülmek istenen değerleri ölçen ölçütün arasındaki korelasyonun katsayısının hesaplanmasıyla elde edilir.

Uyum Geçerliliği;

Birbirinin aynı olan yapıları ölçmek için kullanılan geçerlilik yöntemidir. Bu yolda altın standart (referans test) tanımı karşımıza çıkar. Bu tanım; ölçmek istediği özellikleri kesin olarak ölçebilen ve sonuçlarının da yüksek geçerliliğe sahip olduğu testlerdir şeklinde yapılabilir. Bu yolda referans test ile geliştirilen test arasındaki korelasyon değeri ne kadar yüksekse uyum geçerliliği de o kadar yüksektir yorumu yapılabilir.

4. Yapı Geçerliliği Yöntemi

Dolaylı olarak ölçülebilen bir özelliği ölçebilen yönteme yapı geçerliliği yöntemi denir. Burada önemli nokta ölçülmek istenen özellikler doğrudan ölçülemez. Yine burada sorular birbiriyle ilgili ve sorular aynı yapıyı oluşturmalıdır. Bu yöntemde faktör analizi kullanılır. Ölçme aracında iki grup bulunur. Bu gruplardan birisinde sonuçlar bilinir diğerinde ise sonuçlar bilinmeyebilir.

Geçerlilik ve güvenilirlik arasındaki fark (karşılaştırma tablosu ile)

Logo funduszeue.info

GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK İLİŞKİSİ-KULLANIŞLILIK

İçindekiler:

Anonim

Basitçe, ölçüm cihazının geçerliliği, ölçeğin ne ölçmesi beklendiğini ölçme derecesini gösterir. Ölçümün tutarlı sonuçlar üretme derecesini ifade eden güvenilirlik ile aynı değildir.

Doğruluğu ve uygulanabilirliği kontrol etmek amacıyla, çok maddeli bir ölçüm ölçeğinin güvenilirlik, geçerlilik ve genellenebilirlik açısından değerlendirilmesi gerekmektedir. Bunlar, incelenen özellikleri ölçmedeki iyiliği ölçen bazı tercih edilen özelliklerdir. Geçerlilik, araştırmanın gerçekliği ile ilgilidir, oysa güvenilirlik, sonuçların tekrarlanabilirliğinden başka bir şey değildir. Bu makale, geçerlilik ve güvenilirlik arasındaki temel farklılıkları ortadan kaldıracaktır.

İçerik: Geçerlilik ve Güvenilirlik

  1. Karşılaştırma Tablosu
  2. Tanım
  3. Anahtar Farklılıklar
  4. Sonuç

Karşılaştırma Tablosu

Karşılaştırma için temelGeçerlikGüvenilirlik
anlamGeçerlilik, araştırma aracının ne ölçüde ölçeceğini, neyi ölçmek istediğini belirtir.Güvenilirlik, tekrarlanan ölçümler yapıldığında ölçeğin tutarlı sonuçlar üretme derecesini ifade eder.
Müzik aletiGeçerli bir araç her zaman güvenilirdir.Güvenilir bir enstrümanın geçerli bir enstrüman olmasına gerek yoktur.
İle ilgiliDoğruluk, kesinlikHassas
Değer, kıymetDahaNispeten daha az.
değerlendirmeZorKolay

Geçerlilik Tanımı

İstatistiklerde, geçerlilik terimi fayda anlamına gelir. Araştırma aracının ölçüldüğü derecesi ve neyi ölçmesi gerektiğini gösteren en önemli kıstas budur.

Basitçe, ölçekle keşfedilen farklılıkların, sistematik ve rastgele bir hata yerine, incelenen özelliklerdeki nesneler arasında gerçek farklılıkları yansıttığı noktayı ölçer. Tam olarak geçerli sayılmak için herhangi bir ölçüm hatasına sahip olmamalıdır. Üç tür geçerlilik vardır:

  • İçerik Geçerliliği : Aksi takdirde yüz geçerliliği olarak bilinen, ölçeğin test edilen konunun yeterli kapsamını sağladığı noktadır.
  • Ölçüt Geçerliliği : Ölçü aletinin performansını ölçen geçerliliği, yani anlamlı bir parametre olarak seçilen diğer değişkenlere göre beklenen veya tahmin edilen şekilde performans gösterip göstermediği. Kriter alakalı, tarafsız, güvenilir vb. Olmalıdır.
  • Yapı Geçerliliği : Yapı geçerliliği, bir ölçüdeki geçerliliği, diğer teorik varsayımlarla olan tahmini korelasyonlara ne ölçüde uyduğunu gösterir. O içerir:
    1. Yakınsak geçerliliği
    2. Ayırt Edici Geçerlilik
    3. Nomolojik Geçerlilik

Güvenilirliğin Tanımı

Güvenilirlik, ölçümün tekrar tekrar yapılması durumunda ölçüm aracının tutarlı sonuçlar sağladığı anlamına gelir. Kullanılan güvenilirlik yaklaşımlarını değerlendirmek için test-tekrar test etme, iç tutarlılık yöntemleri ve alternatif formlardır. Ayrı ayrı belirtilmesi gereken iki temel husus vardır:

  • Kararlılık : Tekrarlanan ölçüm sonuçlarının bir karşılaştırması yapılarak kararlılık derecesi kontrol edilebilir.
  • Eşdeğerlik : İki araştırmacı aynı olayların gözlemlerini karşılaştırdığında eşdeğerlik ölçülebilir.

Sistematik hatalar güvenilirliği etkilemez ancak rastgele hatalar sonuçların tutarsızlığına neden olur, böylece daha düşük güvenilirlik sağlanır. Araştırma aracı güvenilirliğe uyduğunda, geçici ve durumsal faktörlerin engellemediğinden emin olunabilir. Güvenilirlik şu yollarla geliştirilebilir:

  • Ölçümün gerçekleştiği koşulları standartlaştırmak, yani değişimin gerçekleştiği kaynak kaldırılmalı veya en aza indirilmelidir.
  • Yeterince deneyime sahip ve aynı zamanda motive olmuş bireyleri kullanarak, araştırma yapmak için ve ayrıca test edilen örneklerin sayısını artırarak ölçüm için talimatları dikkatlice tasarlamak.

Geçerlilik ve Güvenilirlik Arasındaki Temel Farklılıklar

Aşağıda sunulan noktalar, geçerlilik ve güvenilirlik arasındaki temel farklılıkları açıklar:

  1. Ölçeğin ölçülme derecesi, ölçmek için tasarlandığı şey geçerlilik olarak bilinir. Öte yandan, tekrarlanan ölçümler yapılırsa, güvenilirlik, sonuçların tekrarlanabilirlik derecesini ifade eder.
  2. Enstrüman söz konusu olduğunda geçerli bir enstrüman her zaman güvenilirdir, ancak bunun tersi doğru değildir, yani güvenilir bir enstrümanın geçerli bir enstrüman olması gerekmez.
  3. Çok maddeli ölçeği değerlendirirken geçerlilik, güvenilirliğe kıyasla daha değerli olarak kabul edilmektedir.
  4. Biri ölçüm cihazının güvenilirliğini kolayca değerlendirebilir, ancak geçerliliği değerlendirmek zordur.
  5. Geçerlilik, doğruluğa odaklanır, yani ölçeğin beklenen sonuçlar verip vermediğini kontrol eder. Bunun tersine, güvenilirlik, ölçeğin tutarlı sonuçlar üretme derecesini ölçen hassasiyete odaklanır.

Sonuç

Özetle, geçerlilik ve güvenilirlik iki önemli ses ölçüm testidir. Cihazın güvenilirliği cihazdaki sistematik varyasyon oranı belirlenerek değerlendirilebilir. Öte yandan, ölçeğin puanındaki değişimin, test edilenler arasındaki gerçek değişimi gösterme derecesini belirleyerek, cihazın geçerliliği değerlendirilir.

Güvenirlik ve Geçerlik Nedir?

Güvenirlik ve geçerlik, içerisinde herhangi bir ölçmenin yer aldığı her türlü çalışmada bilinmesi ve göz önünde bulundurulması gereken iki önemli özelliktir.

Çünkü herhangi bir ölçme işlemindeki temel amaç, “var olan özelliği olduğu gibi ortaya çıkarmaktır”. Yani istenilen özelliği, ölçme işlemine herhangi bir hata karıştırmadan ölçmek, yapılan ölçme işleminin temel amacıdır.

Bu nedenle, kullanılan ölçme aracının bu amacı gerçekleştirmeyi sağlayacak özelliklerde olması beklenmektedir. Güvenirlik ve geçerlik ise bu amaç için çok önemlidir.

Güvenirlik, bir ölçme aracının ölçmek istediği özelliği hatasız bir biçimde ölçebilme derecesidir. Yani, ölçmek istediği özelliği ne derece hatasız ölçtüğü veya hatalardan arınık olma derecesidir.

Geçerlik, bir ölçme aracının ölçmek istediği özelliği araya başka özellikler katmadan, farklı özelliklerle karıştırmadan ölçebilme derecesidir. Yani, sadece amaçladığı ölçmeyi gerçekleştirebilme derecesidir.

Konuyu tüm detayları ile videomuzda izleyebilirsiniz:

Güvenirlik ve geçerlik neden önemlidir?

Güvenirlik nedir?

Güvenirliğin temel özellikleri nelerdir?

Geçerlik nedir?

Güvenirlik ve geçerlik arasındaki ilişkiler ve farklar

Her türlü sorunuzu veya beğeninizi yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz. Bundan özellikle mutlu olacağımızı belirtmek isteriz.

Ayrıca, ücretsiz olarak sunduğumuz içeriklerimizi takip etmek için kanalımıza abone olursanız çok mutlu oluruz. funduszeue.info

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası