aşırı adet kanaması halsizlik / Fazla kanama halsizlik yapar - Takvim

Aşırı Adet Kanaması Halsizlik

aşırı adet kanaması halsizlik

L&#;semi

Lösemi Nedir?

Her yaşta görülebilen bir hastalık olan lösemi, kemik iliğinde lökosit denilen kan hücrelerinden herhangi birisinin kontrolsüz çoğalması sonucu meydana gelen bir hastalıktır. Akut ve kronik olarak iki farklı tipe ayrılan lösemi yaşa göre değişiklik gösterebilir. Kalıtımla aktarılan bir hastalık olmayan lösemi günümüzde sık rastlanan bir sağlık sorunudur ve erken teşhisle tedavi edilebilir.
Liv Hospital Hematoloji Kliniği'nde lösemi tanı ve tedavi sürecinde tüm hastalarımıza kişiye özel tedavi programları oluşturarak başarılı sonuçlar elde ediyoruz.

Lösemi Yaşı Nedir?

Her yaşta görülebilir. Ancak yaşa göre ortaya çıkan lösemi tipi değişir. Biyolojik davranışına göre akut ve kronik lösemi diye ayrıldığında lösemiler, kronik lösemiler genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkarlar.

Lösemi Kalıtsal mı?

Lösemi kalıtımla aktarılan bir hastalık değildir. Hücre çekirdeğinde bir nedenle gelişen kusurların (genetik kusurlar)  yol açtığı hücre ölümsüzleşmesi ve çoğalmasıyla ilişkilidir.

Lösemi Risk Faktörleri Nedir?

Löseminin risk farktörleri aşağıdaki gibidir;
  • Yüksek dozda radyasyona maruz kalanlar
  • Bazı genetik hastalığı olan hastalar (Fankoni anemisi, Down sendromu gibi)
  • Kemik iliği veya organ nakli olmuş hastalar
  • Başka bir kanser nedeniyle kemoterapi ve/veya radyoterapi görmüş hastalar (Örneğin meme kanseri)
  • Bazı kimyasallara maruz kalanlar
  • Sigara içenler
  • Ailesinde lösemi öyküsü olanlar
  • Bazı kan hastalıkları (aplastik anemi, miyelodisplastik sendrom gibi)

Akut Lösemi Belirtileri Nedir?

Kemik iliği kan hücrelerinin üretildiği merkezi organdır. Bu kan hücrelerinden birisi kontrolsüz çoğalmaya başladığında giderek diğer sağlıklı olan kan hücrelerinin yapımını baskılamaya, onların yerini işgal etmeye başlar. Lösemide sıklıkla sağlıklı kan hücrelerinin azalması, lösemi hücrelerinden salınan bazı faktörlerin vücutta yarattığı belirtiler nadiren doku işgaline bağlı belirtiler yakınmaları oluşturur.

  • Kansızlık: Halsizlik, yorgunluk, bitkinlik, baş ağrısı, baş dönmesi, nefes darlığı, göğüs ağrısı, şikayetleri yapar.
  • Kanamalar: Diş eti kanaması, burun kanaması, deride çarpma olmadan ortaya çıkan çürükler, kadınlarda aşırı adet kanamaları şikayetler olabilir.
  • İnatçı infeksiyonlar, ateş: Kontrol altına alınamayan ateşli hastalıklar, sinüzit, diş eti iltihabı, zatüre löseminin yol açtığı komplikasyonlardandır.
  • Zayıflama, bitkinlik: Lösemi hücrelerinden salınan tümör nekroz faktörü ilişkilidir.
  • Doku ve organ büyümesi: Diş eti büyümesi, bademciklerin büyümesi, lenf bezlerinin şişmesi, karaciğer ve/veya dalak büyümesi, deride kırmızı kırmızı kabarık döküntüler lösemi belirtisi olabilir.

Kronik Lösemi Belirtisi Nelerdir?

Kronik lenfositik lösemi (KLL) genellikle rastlantısal yakalanır. Başka bir nedenle kan sayımı yapıldığında lökosit sayısında artış dikkati çeker. Halkın “erken tanı, erken tedavi” bilgisine ters düşebilir, ama erken evrede tedavi verilmez. Hasta eğitilir, lenf bezi şişliği, dalak büyümesi ilişkili karın ağrısı, sol üst kadranda yemeklerden sonra ortaya çıkan şişlik gibi belirtiler, terleme, kilo kaybı, ateş, lökosit sayısında anlamlı, aniden yükselme olması halinde tedavi başlanır.Sıklıkla rastlantısal yakalanır. Tanı konulur konulmaz tedavi başlanır. Kronikmyeloid lösemi (KML)' de aşağıdaki belirtiler görülebilir;

  • Zayıflık
  • Halsizlik
  • Bitkinlik
  • Dalağın aşırı büyümesi

Lösemi Nasıl Anlaşılır?

Löseminin teşhisi aşamasında, öncelikle kan sayımı ve mikroskobik inceleme istenir. Şüpheli bir durum teşhis edilirse, kemik iliği incelemesi uygulanır. İncelemeden sonra lösemi tespit edilirse, hastalık tipine yönelik test süreçleri başlar. Akut lösemi kortizon hastalığına yanıt verdiğinden, birinci olarak ilaç tedavisi tercih edilir. Bu adımda, hastalığın tedavisi için kullanılan bir yöntem de kemoterapidir. Bağışıklık sistemini zayıflatan bir hastalık olduğundan, hastaların düzenli olarak takip edilmesi gerekir. Hastalığın tekrar etmesi halinde, yoğun kemoterapi sürecine ilave olarak kemik iliği nakli gerçekleştirilir.

Lösemi Tedavi Edilebilir mi?

Lösemide tedavi, lösemi tipine göre değişkenlik gösterir. Akut miyeloid lösemide tedavisinde kemoterapi kullanılırken, diğer lösemi tipleri için kemik iliği nakli gerekir. Hastalıkta genetik kusurları olan hücreleri ortadan kaldıran akıllı ilaçlar tedavi sürecinde başarı elde edilmesini de mümkün kılabilir. Son yıllarda tıp bilimindeki ilerlemeler, lösemi hücrelerinde fonksiyonel bozulmaya sebep olabilen hedefe özel ilaçlarla tedavi yapılmasına imkan vermiştir.

Lösemi Tedavisi Nedir?

Lösemi tedavisi löseminin tipine göre değişmektedir. Akut lösemiler, akut miyeloid ve akut lenfoblastik lösemi olarak kabaca ikiye ayrılır. Her bir akut lösemi kendi içinde alt gruplara ayrılır. Akut promyelositik lösemi akut miyeloid lösemi çeşididir. Özgül bir genetik değişikliği vardır. Retinoik asit denilen Çinliler’in keşfettiği bir ilaç ile diğer sağlıklı insanların sağ kalım süresine benzer sağ kalım yani tam düzelme elde edilebilmektedir.

  • Taşıdığı genetik kusurlara göre iyi seyir göstereceği bilinen akut miyeloid lösemilerde sadece kemoterapi uygulanırken geri kalanlarında başkalarından ilik nakli gereklidir.
  • Akut lenfoblastik lösemide hücre yüzeyindeki moleküle (hedefe yönelik; anti CD 20) karşı ilaçlar kemoterapiye eklenir. Genellikle 35 yaş üstü akut lenfoblastik lösemide doku grubu uygun verici varsa kemoterapiden sonra ilik nakli uygulanır.
  • Kronik miyeloid lösemide hastalığa özgül geentik kusuru taşıyan hücreleri ölümlü hale getiren akıllı ilaçlar (imatinib, nilotinib, dasatinib) kullanılır. Bu tedavilerle hastalar neredeyse hasta olmayan yaşıtları ile benzer sağ kalım süresine ulaşırlar.
  • Günümüzde kronik lenfositik lösemi tedavisinde hedefe yönelik ilaçlar (anti CD 20) dışında hücre lösemi hücre işlevini önleyen (Ibrutinib) çok yeni olağanüstü ilaçlar geliştirilmiştir.

Lösemi Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nedir?

  • Bir yaşam değişikliği olduğu için duygusal adaptasyon çok önemlidir.
  • Anı en iyi nasıl yaşarımı unutmamak gerekir.
  • Fiziksel bakım yapılmalıdır.
  • Düzenli, sık mümkünse her gün banyo yapılmalı.
  • Deride çatlaklara yönelik cilt yağlanmalı.
  • Dikkatli el, ayak, tırnak bakımı yapılmalı.
  • Çok düzenli el yıkamalı
  • Ağız bakımı ihmal edilmemeli. Aksini hekim söyleyene kadar dişler düzenli fırçalanmalı.
  • Ağız içi yara ya da mantar yerleşmesini engellemek için yemek karbonatıyla günde kez yutak bölgesine de gelecek şekilde gargara yapılmalı.
  • Her gün büyük abdestin yumuşak kıvamda olmasına özen gösterilmeli.
  • İshalli hastalarda sıvı kaybının yerine konulabilmesi için sıvı alınmalı. (Su, meyve suyu, soda gibi) yerine konması.
  • Ekmek kabuğu, galeta gibi diş etine, ağız mukozasına hasar verecek sert gıdalardan kaçınılmalı

Lösemililer Ne Yemeli?

  • Lökosit sayısının özellikle nötrofil sayısının düşük olduğu dönemde pişmemiş sebze ve meyveden kaçınılmalı, ancak kabuklu meyveler kabuğu soyularak yenilebilir. (Muz portakal mandalina gibi.)
  • Günübirlik pişmiş yemek tüketilmesi önemlidir.
  • Bedenen imkan olduğu sürece hastanın hareketli olması gerekir. Günlük egzersiz yapılması kas erimesi olasılığını azaltacaktır.

Lösemi Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Alışkın oldukları sosyal yaşamdan başka bir sosyal yaşama geçmiş kişilerin yeniden aile ve iş ortamına dönebilmesi, bazen dost akraba, arkadaş desteğiyle bazen de uzman psikolog ve psikiyatristlerin desteğiyle mümkün olabilir. Bu yadırganacak bir durum değildir.

Lösemi Tedavisi Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Kan hastalığının bir daha geri gelmemesi için özel bir beslenme şekli yoktur. Tamamen düzelmiş hastalarda aniden kilo artışı olabilir. Verilen ilaçların etkisiyle uzun vadede kalp hastalığı riski doğurabilir. Sağlıklı insanlar gibi beslenme düzenine dikkat edilmelidir.

Lösemi Tedavisindeki Son Gelişmeler Nelerdir?

Tedavide çok önemli bir noktaya gelindi. Neredeyse her yoldan çıkmış moleküle karşı işlevi düzeltici bir ilaç geliştirilmekte. Son 15 yıl içinde lösemi artık hekimlerin biyolojik savaşta ürkmeden yer aldığı bir tanı haline gelmiştir.

Rahimdeki miyomların belirtileri rahim içinde bulundukları yere göre değişiklik
göstermektedir.

RAHİMDE BULUNDUKLARI YERLERE GÖRE MİYOMLARIN NEDEN OLDUĞU PROBLEMLER VE
ŞİKAYETLER;

– Rahim boşluğuna yakın yerleşmiş miyomlar; daha çok kısırlık, aşırı adet kanamasına
ve düşüklere neden olabilmektedir.
– Rahim duvarının içinde bulunan miyomlar; genellikle aşırı adet kanamasına neden
olabilmektedir. Büyük boyuttaki miyomlar kasık ağrısı ve karnın alt bölgesinde bası
hissine neden olmaktadır.
– Rahim dış duvarına komşu miyomlar ise herhangi bir şikayete neden olmayabilir
ancak bu miyom tipinde özellikle boyutu fazla olanlarda kasık ağrısı, karın ağrısı ve
bası hissine neden olabilmektedir.

MİYOM BELİRTİLERİ VE MİYOMA BAĞLI GELİŞEN PROBLEMLERLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI
1) MİYOM KANAMA YAPAR MI?

Evet. Rahimdeki miyomlar adet kanamasının miktarının artmasına, süresinin uzamasına ve ara kanamalara neden olabilmektedir. Bazı kadınlarda miyomlara bağlı olarak sürekli ve şiddetli kanamalar gelişebilmektedir. Bu durumlarda mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Çünkü uzamış kanamalar ciddi kansızlığa (anemi) neden olabilir ve anemiye bağlı olarak sağlığınızı olumsuz etkileyebilecek başka problemler (çarpıntı, halsizlik, nefes darlığı vb..) ortaya çıkabilmektedir.

2)MİYOM KASIK AĞRISI, BEL AĞRISI YAPAR MI? MİYOM AĞRISI NEREYE VURUR?

Evet. Rahimdeki miyomlar özellikle büyük boyutlara ulaşmışsa veya rahim ağzından dışarı doğru sarkmışsa şiddetli kasık ağrısı ve bel ağrısına neden olabilmektedir.

3)MİYOM ADET GECİKTİRİR Mİ?

Rahimdeki miyom; rahim ağzına yakın yerleşmişse ve rahim ağzını kapatmışsa adet kanaması rahimden dışarı dökülemeyeceği için adet göremeyebilirsiniz. Rahim ağzından dışarı akamayan adet kanaması rahim iç boşluğunda birikerek rahim boşluğunda gerilmeye neden olur ve alt karın bölgesinde ciddi kramp tarzında ağrılar gelişir.

4)MİYOM KİLO ALDIRIR MI?

Çok büyük boyutlara ulaşan veya hızlı büyüyen miyomlar sınırlı ölçüde kilo artışına neden olabilmektedir. Ancak miyomların bu boyutlara ulaşması nadiren görüldüğü için “miyom kilo aldırır” demek çok doğru olmayacaktır.

5) MİYOM HAMİLE KALMAYA ENGEL Mİ?

Engel olabileceğini belirten çalışmalar mevcuttur. Özellikle rahim iç tabakasında yerleşmiş miyomlar embriyonun bu bölgeye yerleşmesini engelleyebileceği ifade edilmektedir. Rahim ağzına yakın bölgede yerleşmiş miyomların da kadınların gebe kalmasını engelleyebileceği belirtilmiştir. Ancak kısırlık nedeni miyoma bağlanmadan önce kadının ve eşinin kısırlığa sıklıkla neden olan diğer sebepler açısından detaylı olarak değerlendirilmesi (rahim filmi, sperm test, yumurtlama testi vb..) gerekmektedir.

6) MİYOM TANISI NASIL KONULMAKTADIR?

Jinekolojik muayenede rahimde büyüme ve rahim sınırlarında düzensizlik saptanması
rahimde miyom olasılığını düşündürmektedir ve ultrason değerlendirmesinde rahimde
miyom tanısı rahatlıkla konulabilmektedir.
Ancak bazı durumlarda rahim boşluğuna komşu miyomların tanısını koymak için ultrason dışında ek görüntüleme yöntemleri (salin infüzyon sonografi) kullanılabilmektedir. Salin infüzyon sonografide; rahim içine sıvı verilir ve eş zamanlı olarak ultrason yapılarak, rahim boşluğun miyom varlığı açısından değerlendirilir.

Miyomun hangi durumlarda tedavi edilmesiyle ilgili yazı için tıklayın.

Yorgunluk, halsizlik ve adet düzensizliği varsa doktora

Demir eksikliğine bağlı kansızlık yaşayan kadınlarda halsizlik ve yorgunluk gibi şikayetler oluyor. Adet düzensizliklerinin en sık görülen sebeplerinden olan demir eksikliği için doktora başvurun. Doğru tanı sonrası tedaviniz yapılacaktır.

Adetim düzensiz

24 yaşındayım, adetim düzensiz. Yumurtlama olmuyor. Doğum kontrol hapı kullanıyorum. Hapı içmeyince adet görmüyorum. Bu arada kilo alıyorum. Anne olmamam mümkün mü?

CEVAP

Sevgili okurum, şikayetiniz polikistik over sendromu ile ilişkili gözüküyor. Düzenli yumurtlamama ile kendini gösteren bu durumda en büyük sebep olarak insülin direnci gösterilir. Bahsettiğiniz kilo sorunu muhtemelen ilaca bağlı değil de artmış insülin direnci kaynaklıdır. Bu durumlarda insülin direnci varlığı kontrol edilip eğer varsa hızlıca tedavisine başlamak gerekir. İlaç tedavisinden daha etkili yöntemin ise düzenli spor ve sağlıklı beslenme olduğunu unutmayınız.

Çok sancım oluyor

35 yaşındayım, adet sancısı çekiyorum. Adetimin ilk iki günü ağrı kesici içiyorum. Bazen sancıdan bayılıyorum. Ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, ağrılı adet görme olarak da bilinen dismenore birçok kadının hayatını olumsuz etkiler. Birçok sebebe bağlı görülebilir. Bugüne kadar yapılmış tüm tetkiklerinizi değerlendirip detaylı muayene etmeden tedavi önermek hata olur.

Başka yöntem var mı?

30 yaşında, 3 yıllık evliyim. Çocuk istiyoruz ama olmuyor. İkimiz de doktora gittik. Eşimin sperm sayı ve sperm hareketi azlığı nedeniyle normal yollarda çocuğumuz olmazmış. Başka yöntemler nelerdir?

CEVAP

Sevgili okurum, çocuk sahibi olamayan çiftlerinde sık görülen bir sorunla karşı karşıyasınız. Eşinizin bir üroloji doktoru tarafından değerlendirilmeli. Sperm sayımı ve hareketini artırmaya yönelik araştırmalar ve tedavilerle başarı sağlanamazsa aşılama ya da tüp bebek tedavisi uygulanması gerekebilir.

Kanama nasıl azalır?

45 yaşındayım, 2 çocuk annesiyim. Uzun yıllardır demir eksiğim var. Adetim düzensiz ve yoğun kanamam oluyor. Bu adet kanamalarını azaltmak için ne yapabilirim?

CEVAP

Sevgili okurum, adet düzensizlikleri kadınlarda demir eksikliğinin en sık sebeplerindendir. Demir eksikliğine bağlı oluşan anemi yani kansızlık kendini halsizlik ve yorgunluk şikayetleri ile gösterir. Tedavi için öncelikle sebep olan durumların düzeltilmesi gerekir. Adet düzensizliğinize neden olabilecek kist, miyom ve hormonal düzensizlik gibi durumların araştırılması gerekir. Tanıyı takiben verilecek tedavi ile şikayetleriniz hızlıca düzelecektir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası