kompozisyon nedir kısa bilgi / Kompozisyon - Vikipedi

Kompozisyon Nedir Kısa Bilgi

kompozisyon nedir kısa bilgi

Kompozisyon Nasıl Yazılır, Kuralları Nelerdir? G&#;zel Kompozisyon Yazma Rehberi

Kompozisyon Nedir?

Kompozisyon, bir konu hakkında duygu ve düşünceleri yazıma aktarma işidir. Bunu yaparken planlı ve düzenli bir şekilde yapmak dikkat edilmesi gereken bir konudur. Önceden seçilmiş olan bir konu üzerinde planlı olarak duygu ve düşünceler anlatılmaktadır.

Kompozisyon Nasıl Yazılır?

Kompozisyonu yazmak için ilk olarak konu seçilir. Seçilen konu üzerinden ilerleme yapılarak duygu ve düşünceler aktarılır. Kompozisyonu okuyan kişinin o konu hakkında bilgi sahibi olması lazımdır. Yani yazılan kompozisyonda düzene dikkat etmek çok önemlidir. Böylelikle yazılan kompozisyonun amacına ulaştığı görülür.

Kompozisyonun temelinde farklı parçaları bir araya getirmek vardır. Farklı parçalar bir araya getirilerek ortaya bir bütün çıkar. Ortaya çıkan bu bütün kompozisyonu yazan kişinin duygu ve düşüncelerini anlatmaktadır. Bu yüzden kompozisyonun belirli bir düzende ve uygun dille yazılması daha doğru olmaktadır.

Kompozisyon Kuralları Nelerdir?

Kompozisyon yazmanın belirli kuralları olduğu bilinmektedir. Bu kuralları uygulayan her insan rahat bir şekilde kompozisyon yazabilir.

- Kompozisyon her konu hakkında yazılabilir.

- Yazıda bütünlüğü sağlamak gerekir.

- Seçilen konuya göre anlatım tekniği seçilmelidir.

- Akıcı ve açık bir dil kullanılması lazımdır.

- Yazıya başlamadan önce bir taslak oluşturup düzeltme ve düzenleme yapılmalıdır.

Güzel Kompozisyon Yazma Rehberi

Güzel bir kompozisyon yazmak için ilk dikkat edilmesi gereken giriş, gelişme ve sonuç bölümleridir. Bu bölümleri etkin ve doğru bir şekilde kullanmak çok faydalıdır. Giriş bölümünün kısa ve öz olması lazımdır. Yani bu bölümde yazılacak olan konunun küçük bir girişi yapılır. Yapılan girişin etkili olması kompozisyonun başarısı için önemlidir. Çünkü iyi bir giriş yapmak kompozisyonu okunur hale getirecektir.

Giriş bölümünden sonra ise gelişme bölümü yazılır. Bu bölüm daha detaylı bir içerik oluşturmak için gereklidir. Gelişme bölümü kompozisyonun en detaylı kısmıdır. Anlatılmak istenen konu bu bölümde ayrıntılı bir şekilde aktarılır. Konuyla ilgili gereken her şey gelişme bölümünde anlatılmaktadır.

Sonuç bölümü ise kompozisyonun bittiği ve bağlandığı yerdir. Bu bölümde dilin net olması gerekir. Yani sonuç kısmında anlatılan konunun kesin ifadeler ile bitirilmesi gerekmektedir.

İyi bir plan yapılarak yazılan kompozisyon oldukça güzel olacaktır. Bunun için kompozisyon yazım kurallarını önemseyerek parçalardan bütüne gitmek işe yarayacaktır.

Kompozisyon Nedir, Nasıl Yazılır? Kompozisyon Yazım Kuralları Nelerdir?

Haberin Devamı

''BEDEN SAĞLIĞI'' - Yanlış 

''beden sağlığı'' - Yanlış 

2- Başlıkta yer alan bağlaçların tamamı küçük harflerle yazılır. 

Örnek: 

''Beden ve Ruh Sağlığı'' - Doğru 

''Roman Ve Hikaye Arasındaki Farklar'' - Yanlış 

4- Aynı anlama gelen söz grupları ve kelimeler aynı cümlede kullanılmamalıdır. 

Örnekler: 

1- Özgürlüğün ve Hürriyetin Önemi 

Özgürlük ve hürriyet eş anlamlı olduğu için sadece bir tanesinin kullanılması yeterlidir. 

2- ''Yarın belki oraya gelebilirim, belki de gelmem, henüz belli değil.'' 

Yukarıdaki cümlede ''gelebilirim'' kelimesinden sonra gelen tüm sözcükler gereksiz kullanılmıştır. Çünkü cümlede yer alan ''belki'' sözcüğü ihtimal ve belirsizlik bildirmektedir. Dolayısıyla ''belki de gelmem'' ve ''henüz belli değil'' cümleleri, anlatım bozukluğuna yol açmaktadır. 

5- Kafa karıştırıcı, muğlak ifadeler yerine, herkesin anlayabileceği, yalın ve açık ifadeler kullanılmalıdır. 

6- Kompozisyonlar yabancı kelimeler yerine onların Türkçe karşılıklarıyla yazılmalıdır. 

Örnekler: 

''Star oyuncular'' - Yanlış 

''Yıldız oyuncular'' - Doğru 

7- Kompozisyonun gelişme bölümünde tanık gösterme, alıntılama ve örnek verme gibi düşünceyi geliştirme yolları kullanılmalıdır. 

8- Nokta, soru işareti ve virgül başta olmak üzere tüm noktalama işaretlerini doğru kullanılmasına özen gösterilmelidir. 

kaynağı değiştir]

Edebiyatta kompozisyon, duygu ve düşünceleri düzgün bir şekilde sıralama ve ifade etmeyi öğrenmek amacıyla yapılan bir düzyazı çalışmasıdır. Kompozisyon en az üç bölümden oluşur: giriş, gelişme ve sonuç. Bu bölümlerden her biri en az bir paragraftan oluşur.

Giriş (serim) bölümü

Verilen bir konuyu açıklayabilmek için önce açıklanması gereken düşünce bulunur ve bu düşünce giriş bölümünde belirtilir. Bu bölümde sadece açıklanması gereken düşünce belirtilir. Bu bölümde örnek verilmez ve açıklama yapılmaz. Kısa ve öz bilgi verilmelidir.

Gelişme (düğüm) bölümü

Gelişme bölümünde, giriş bölümünde belirtilen düşünce geniş bir şekilde açıklanır. Bu bölümde örnek verilmesi gerekiyorsa örnek verilir. Ancak örneğin diye başlanılmaz, örneğin sözcüğü kullanılmaz. Verilen örnek birden fazla olmamalıdır. Gelişme bölümü bir paragraftan fazla olabilir. İlk paragrafta anlatılan konunun devamı gibidir ama daha geniş ve açıklayıcı bir şekilde olmalıdır. Giriş ve sonuçtan daha çok yazılmalıdır. Konular daha fazla açılmalıdır. Konu ayrıntılarıyla anlatılır."Ne olacak?" diye merak edilen bölümdür.

Sonuç (çözüm) bölümü

Sonuç bölümünde, giriş ve gelişmenin ortak düşüncesi yani ana düşünce yazılır. Bu bölüm yazılı anlatımın diğer kısa bölümünden biridir. Bu bölümde de dikkat edilmesi gereken önemli özellik fazla ayrıntıya monash.pw kısa ve öz olmalıdır. Çıkarılan ana düşünceyi anlatır. Giriş ve gelişmeden daha kısa olmalıdır.

Müzikte[değiştir

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır