iki kameri ay ne demek / Kamer Suresi 1. Ayet Tefsiri - Diyanet İşleri BaşKanlığı

Iki Kameri Ay Ne Demek

iki kameri ay ne demek

kaynağı değiştir]

Hicri takvimde 12 ay bulunmaktadır. Hicri takvimi ayın döngüsüne göre hesaplandığı için, güneş döngüsüne bağlı Miladi takvimden yaklaşık 10 gün kısadır.[6] Bu da yıllar geçtikçe Hicri takvimin farklı mevsimlere rast gelmesine neden olmaktadır. El-Biruni ve El-Mesûdî İslam öncesi Arapların ve Müslümanların aynı ay isimlerini kullandıklarını ifade etmişlerdir.[7]

Sıra Latin Harfleriyle Yazılışı Özgün Arapça Adı Sözcük Anlamı Kısa Açıklama
1 Muharremمحرم Haram (mübarek) kılınmış Günah işlemenin yasaklanmış olduğu mübarek ayların ilkidir
2 Saferصفر Boş manasında Gıda veya savaş için yola çıkılan ve evlerin boş bırakıldığı ay idi
3 Rebiülevvelربيع الأول İlk bahar İsmi baharda verildiği için
4 Rebiülahirربيع الآخر Son bahar İsim ilkden sonra geliyor
5 Cemaziyelevvelجمادى الأولى İlk çorak toprak ya da ilk don Yazın ismi verildiği için veya kışın su donduğu için
6 Cemaziyelahirجمادى الآخرة Son çorak toprak ya da son don İsim ilkden sonra geliyor
7 Recepرجب Saygı, onur Mübarek ayların ikincisidir
8 Şabanشعبان Dağılmış, yayılmış Su bulmak için dağılınan aydır
9 Ramazanرمضان Yanma, sıcak olma Oruç ayı, en saygın ve değerli kabul edilen aydır[8]
10 Şevvalشوّال Yükselmiş Gebe dişi develer kuyruklarını kaldırır
11 Zilkadeذو القعدة Barışa sahiplik eden Üçüncü mübarek aydır
12 Zilhicceذو الحجّة Hacca sahiplik eden Hac ayıdır, son mübarek aydır

Günler[değiştir

OYUN, Haziran

Takvimler-7

Timur Karaçay

Başkent Üniversitesi

[email protected]

Ay Takvimleri

Ay’ın hareketleri dünyadan çıplak gözle görünebildiği için, ay, eski çağlardan beri bir çok kültürde takvimler için zaman birimi olmuştur ve halen de olmaya devam etmektedir. Ay’ın dünya etrafında bir tam devir yapması için geçen zaman dilimine 1 ay denilir. Böyle bakınca, ay takvimini yapmak çok kolay gibi görünür. Ama, ayın bir tam devrinin nasıl ölçüldüğüne göre, farklı zaman dilimleri ortaya çıkar. Dolayısıyla, yalnızca tek periyotlu ay takvimini ya da Ay’ın ve güneşin periyotlarını hesaba katan ay-güneş ya da güneş-ay takvimlerini yapmak çok zorlaşır. O nedenle, tarih boyunca takvimleri iyileştirme çabaları devam edegelmiştir.

Ay'ın üç türlü haraketi vardır. 1. Kendi ekseni etrafındaki hareketi. Bu hareket yaklaşık 29,5 günde tamamlanır. Bu yavaş dönüş nedeniyle, Ay'da yaklaşık 15 gün gündüz, 15 gün gece yaşanır. 2. Dünya etrafındaki hareketi. Bu hareket de yaklaşık günde tamamlanır. Bu nedenle, dünya'dan bakıldığında Ay'ın hep aynı yüzü görülür. Bu döngünün ayrıntısını biraz sonra ele alacağız. 3. Dünya ile birlikte Güneş etrafındaki hareketi. Bu hareket yaklaşık gün 6 saatte tamamlanır. Ay’ın dünya etrafındaki hareketi nedeniyle bazan ay dünya ile güneş arasına, bazan dünya güneş ile ay arasına girer. Bu hareketler her ay periyodik olarak tekrarlanır ve Ay’ın evreleri denilen farklı görünümleri yaratır.

Ay dünya ile güneş arasında iken, güneş-ay-dünya aynı hizada olduğunda, güneş Ay’ın dünyadan görünmeyen yüzünü aydınlatır. Ay’ın karanlık yüzü dünyaya dönüktür, dolayısıyla Ay dünyadan görünmez. Buna Ay’ın karanlık yüzü diyoruz. Bir süre sonra Ay, güneş-dünya doğrultusunun dışına çıkmaya başlar. Güneş battıktan hemen sonra, ayın çok küçük bir aydınlık parçası batı ufkunda dünyadan görünür ve hemen ufuktan batar. Karanlık yüzünden sonra dünyadan görünen bu incecik hilale yeni ay denilir. Yeni Ay’ın görünmesi, bazı ay takvimleri için, ayın başlangıcı sayılır. Ondan sonra, sırasıyla ayın dörtte birinin göründüğü ilk dördün, tamamının göründüğü dolunay, ve Ay’ın öteki tarafındaki dörtte birinin göründüğü son dördün evreleri gelir.


Ay ve Dünyanın Güneş etrafındaki hareketleri



Ay’ın Evreleri

Her ne kadar ardışık ayları sayıyor olsa da, ay takvimi yalnızca ardışık sayma olayı değfunduszeue.info çağlarda modular aritmetiğin kullanılışına örnek olması nedeniyle ayrı bir önemi vardır. Bu işlem, matematikte (mod 12) diye bilinen modular aritmetiktir. Ayın başlangıcı genellikle çıplak gözle yapılan gözlemlerle belirlenmiştir. Ayın başlangıcı, yeni ayın ortaya çıktığı gün olarak alınabileceği gibi, dolunay olarak da alınabilir. Farklı kültürlerde farklı uygulamalar olmuştur.

Ayın dünya etrafındaki bir devri için geçen zaman dilimine 1 ay demiştik. Ama bu devri takvim hesabına katmak, göründüğü kadar kolay olmuyor. Çünkü ayın dünya etrafındaki devrini iki farklı biçimde ölçebiliriz. Birincisi, sabit bir yıldız nirengi noktası alınarak, ayın dünya etrafındaki bir tam dönüşü için geçen zaman dilimi. Yıldız ayı diyeceğimiz bu zaman dilimi gündür. İkincisi, ay da dünya ile birlikte güneş etrafında dönmektedir. Güneş nirengi noktası alınırsa, ayın dünya etrafında bir tam devri için geçen süre gündür. Bu zaman dilimine de güneş ayı diyelim. Burda ortaya önemli bir soru çıkıyor. Takvimlerimiz yıldız ayını mı, yoksa güneş ayını mı esas almalı?Çoğunlukla sivil takvimlerde güneş ayı esas alınır. Astronomik gözlemlerde yıldız ayı daha önemlidir. Tabii, her ay periyotun kesri olarak gelen günleri, her iki ayda 1 günden fazla olur. Bu fazlalığın takvime katılması gerekir. Farklı takvimlerin bunu nasıl yaptığını göreceğiz.

Ayları Önceden Bilinemeyen Takvim (Hicri Takvim)

Hicri takvim, Muhammet Peygamberin Mekke’den Medine’ye göç ettiği günü takvimin başlangıcı olarak alır. Bu tarih, bizim kullandığımız takvimde M.S yılına raslar Hicretin yılında alınan bir kararla o yılın 16 Temmuz tarihi Hicri Takvimin başlangıcı olarak kabul edilmiştir. Hicri takvim, önceki uygarlıklarda zodyak takım yıldızları sayısına eşit alınan ay sayısını aynen alır; yani Hicri Takvimde ayların sayısı 12 dir. Bazan Hicri-Kameri takvim diye anılan bu takvim, ayın dünyanın etrafındaki dönüşüne göre tanımlanır. Bir yıl Muharrem, Safer, Rebiülevvel, Rebiülahir, Cemaziyelevvel, Cemaziyelahir, Recep, Şaban, Ramazan, Şevval, Zilkade ve Zilhicce adı verilen aylardan oluşur. Her ayın başlangıç günü, yeni ay evresinin göründüğü günden başlar, ardışık yeni ay evresinin görünmesine kadar devam funduszeue.infoın dünya etrafındaki devri, yani bir Kameri Ay (güneş ayı) yaklaşık gün sürer. Bunu 12 ile çarparsak bir Kameri Yıl’ın gün olduğunu görürüz. Yılın gün sayısını 12 aya düzenli dağıtırsak, Kameri Takvimde 6 tane 29 günlük, 6 tane 30 günlük ay olması gereği ortaya çıkar. Ama asıl sorun burada başlar. Hangi ayların 29 gün, hangi ayların 30 gün süreceği bilgisi, ayın evreleri gözlenerek bulunur.

Fanatik yorumculara göre, yeni ay evresinin olacağı günün astronomik gözlemler veya astronomik hesaplarla yapılması günahtır; o anın mutlaka çıplak gözle yapılması gerekir. Oysa, atmosfer koşulları hesaba katılmasa bile, gözlemin sonucu dünyanın neresinden yapıldığına bağlıdır. O halde, ayın başlangıç anı gözlemcinin konumuna bağlıdır. Daha önemlisi, bir ayın 29 gün mü, 30 gün mü olacağı bilgisi o ay bitmeden bilinemez. Bu görüşe göre, Hicri Takvimin aylarının uzunluğu, öteki takvimler gibi, önceden bilinemez. Öyleyse, Hicri Takvim önceden basılıp dağıtılamaz. Kimilerimiz anımsayacaktır, bir kaç yıl önce Ramazan ayının bitişi ve bayramın başlangıç günü Türkiye ile Suudi Arabistan’da farklı günlere rasladı. Bunun nedeni, Türkiye’nin ayın devirlerini astronomik hesaplamalara dayanarak bulması, Suudilerin gözlemlere dayanması idi.

Bu gün bazı İslam ülkelerinde kullanılan hicri takvimde ayların başlangıç ve bitiş anları astronomik hesaplarla yapılıyor. Dolayısıyla Hicri Takvimlerini önceden basıp yayabiliyorlar. Bizde güneş takvimi resmi takvim olmakla birlikte, dini günler için Hicri Takvim yaygın olarak kullanılmaktadır.

Kameri Yılın Düzenlenmesi

Ay’ın devrini temel alan her takvimde kaçınılmaz olan düzeltmenin Hicri Takvimde nasıl yapıldığına bakalım. Ayın güneşe göre bir tam devri, yani Kameri Ay günden 44 dakika 3 saniye daha uzundur. Dolayısıyla bir Kameri Yıl gün 8 saat 48 dakika 36 saniye olmalıdır. Yılın kesirleri olan zaman dilimleri biriktirilerek bazı yıllara tam gün olarak eklenir. Bu kesirler biriktirilirse,her 30 yılda 11 gün 0 saat 18 dakika 0 saniye olur. Eşzamanlılığı sağlamak için 30 yıl boyunca 19 tane gün süreli ve 11 tane gün süreli yıl oluşturulur. günlük yıllar son aya bir gün eklenerek gerçeklenir. Geriye kalan 18 dakikalar da birikerek yılda bir gün oluşturur. Dolayısıyla, her yılda, takvime 1 gün daha eklemek gerekir.

Takvimler Arasında Dönüşümler

Kameri Yıl’ın ortalama uzunluğu (19x+11 x ) / 30= gün 8 saat 48 dakika olarak hesaplanır. Bugün kullandığımız güneş yılı yaklaşık gün 5 saat 48 dakikadır. Kameri yıl güneş yılından yaklaşık 10 gün 21 saat daha kısadır. Buna göre, 1 Kameri yıl güneş yılının katıdır; 1 güneş yılı da Kameri yılın katıdır. Bu katsayılardan yararlanarak Hicri Takvim günleri ile kullandığımız güneş takvimi günlerini birbirlerine dönüştürebiliriz. Kameri Yıl’ın başlangıcı güneş takvimine göre inci yılın ıncı günüdür. gün yıl eder. O halde aralarında yıl fark vardıfunduszeue.info göre, örneğin, 1 Ocak tarihinin hicri takvimdeki karşılığını bulmak için () x l=, işlemini yaparız. Demek ki, 1 Ocak tarihi, Hicri takvimde yılı içindedir. İstenirse, 0, yıl kesrinin Hicri Takvimde Muharrem ayının 5-inci gününe karşılık geldiği de bulunabilir.

Bazan kışa bazan yaza gelen bayramlar

Güneş yılı, dünyanın bahar ekinoksundan ardışık iki geçişi arasındaki zaman dilimidir. Dünya bahar ekinoksuna her yıl 21 Mart’ta erişir. O tarihte bahar mevsimi başlar. Dolayısıyla, güneş takviminde mevsimlerin yeri sabittir. Kameri yıl, güneş yılından yaklaşık 10 gün 21 saat daha kısa olduğu için, mevsimlerin gelişi Hicri Takvimde her yıl yaklaşık 11 gün gecikir. Buna karşılık, islami günler (dini günler ve bayramlar) her yıl güneş takvimine göre 11 gün önce gelir. Bu nedenle, dini bayramlarımız bazan yaza bazan kışa raslar. Hicri Takvim, yaklaşık 33 yılda bir periyotunu tamamlar. Örneğin,01 Ekim gününe raslayan Ramazan Bayramı, ancak 33 yıl sonra tekrar 1 Ekim gününe raslayacaktır. Dolayısıyla, bir müslüman 1 Ekim’deki Ramazan Bayramını en çok üç kez görebilir. Ama 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını yaşadığı her 29 Ekim’de görmeye devam eder; çünkü resmi bayramlarımız Hicri Takvime değil, güneş takvimine ayarlıdır; o takvimde gün ve mevsim değişikliği olmaz.

(Devam edecek)

İstanbul ‘da gözlem yapan astronomlar

kaynağı değiştir]

  1. ^Alptekin, Turan (). Prof. Irène Mélikoff'un ardından: inceleme-son yazıları-mektuplar. Demos Yayınları. s.&#; ISBN&#; 2 Ekim tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim &#;
  2. ^Cengiz, İsmail (). Çin'de İslâmiyet ve Türkler. Kent Basımevi. s.&#; 2 Ekim tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim &#;
  3. ^"Hicri Takvim Nedir?". 13 Eylül tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül &#;
  4. ^Nesi uygulaması 9 Ekim tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.(İngilizce)
  5. ^w:The Encyclopedia of Islam, 2nd edition, Index, p. (İngilizce)
  6. ^"Hicri takvime göre Ramazan ayı başlama tarihi, her yıl on gün önce midir? Ay takvimi kaç gündür?". 1 Haziran tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan &#;
  7. ^F.C. De Blois, TAʾRĪKH: Iiv. "Pre-Islamic and agricultural calendars of the Arabian peninsula", The Encyclopaedia of Islam, 2nd edition, X (İngilizce)
  8. ^"Ramazan, Kuran ve İnsan". 3 Şubat tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat &#;

HİCRÎ KAMERÎ AYLAR,  RÜ’YET-İ HİLÂL İLE BAŞLAR

 

Süâl: Hicrî Kamerî ay başı ile takvîmlerde bildirilen Hicrî Kamerî ay başları arasındaki münâsebeti doğru olarak nasıl anlamalıdır? Yani, takvîmlerde bildirilen Hicrî Kamerî ay başları, gerçek Hicrî Kamerî ay başları mıdır?

Oruc, Hac ve Kurban İbâdetlerinin kabûl olması için, doğru zamanlarında yapılması şart olduğundan, dinimizin bu ibâdetler için bildirdiği doğru zamanlarını öğrenmek maksadıyla, bu süâli soruyoruz. Bu husûslarda takvîmlere güvenilir mi?

Cevâb: Bu husûsda hiçbir takvîme güvenilemez. Açıklaması aşağıdadır.

funduszeue.info Malûmat

Bu konuda öncelikle bilinmesi gereken  iki husûs vardır.

Birincisi, “Yeni ayın hilâlinin doğması”, ikincisi “Yeni ayın hilâlin görülmesi (yâ’ni Rü’yet-i Hilâl)” kavramlarıdır.

Kamer (Ay) dünyâ etrafındaki her devrinde, bir kerre, ay ile güneş, yer küresinin aynı tarafında olarak, üçü bir doğrultuda bulunuyorlar. Bu hâle (İctimâ’ı neyyireyn=Conjunction) denir. Bu hâlde iken, kamerin [ayın] bize karşı olan yüzü karanlık oluyor. Ayı göremiyoruz. Bu zemâna (Muhak) denir. Muhak zemânı sâbit değildir. Yirmisekiz sâat ile yetmişiki sâat arasında değişmekdedir. İctimâ’ vakti, Muhak zemânının tam ortası olup, ilmî takvîmlerde her ay için yazılıdır.

Takıyyuddîn Muhammed ibni Dakîk diyor ki, (İctimâ’ı neyyireyn)den gün geçmeden, hilâl hiç görülemez.

2. Ramezân’ın başı ve Bayram ile âlâkalı açıklamalar

Takvîmler, hilâlin görülmesini değil, doğmasını bildirdikleri için, Ramezân ayının başlaması, takvîmle anlaşılamaz.

Hilâlin doğması, görmekle değil, hesâbla anlaşılır. Hesâbın bildirdiği kesin doğru olur. Fekat, hilâl doğduğu gece görülebileceği gibi, o gece görülemeyip, ikinci gecesi de görülebilir. Bu hesâblar, kamerî ayın başladığı vakti bulmak için değildir. Hilâlin görülebileceği geceyi anlamak içindir. Daha geniş ma’lûmât için (YENİ) Rü'yet-i Hilâl linkine tıklayınız.

Hicrî Kamerî sene içinde, Hicrî Kamerî aylara ait hilâlin doğacağı vaktleri hesâb etmek, kat’î olarak mümkün olduğu halde, hilâlin çıplak gözle ve Erd sathından (yerden) görülmesi, ancak rasad ile mümkündür. Hicrî kamerî ay başları, yeni ayın hilâlinin, çıplak gözle rasad yapılarak görülmesi ile kesinleşir.  Takvîmler önceden hâzırlandığı için, takvîmlerde bildirilen hicrî ay başları hesâbla bulunur. İbâdetler için, rü’yet-i hilâl ile kesinleşen hicrî kamerî ay başları esâs alınır.
Hicrî Kamerî Yeni Ayın hilâlinin gözle görülme olayına,  Rü’yet-i Hilâl denilmektedir.  Binlerce sene geriye doğru yapılan araştırmalar neticesinde, yeni ayın hilâlinin görüleceği vaktin, ya’ni rü’yet-i hilâl ile hicrî kamerî ay başlarının tesbiti hesâb ile mümkün olamamışdır. Rü’yet-i Hilâlin,  hem geçmişe ve hem de geleceğe dönük olarak,  vaktinin hesâbını yapmak mümkün değildir. Onun için  takvimlere güvenilmez, mutlaka rü’yet-i hilâl şartdır. Bu da Peygamber Efendimizin “sallallahü aleyhi ve sellem” (Hilâli görünce oruca başlayınız!)  hadîs-i şerîfindeki  mu’cizesidir.

Hicrî takvîmlerde bazı aylar 29, bazı aylar ise, 30 gün çekerler. Ancak bu aylarda düzenli ve dönüşümlü bir sıralanma yoktur. Arka arkaya 29 veya 30 gün süren aylar olduğu gibi, bir sene 29 gün süren bir hicrî ay, ertesi sene 30 gün sürebilmektedir. Semâda, Ramezân-ı şerîf hilâlini aramak, bir ibâdetdir. Görülüyor ki, Ramezân-ı şerîf başlangıcını önceden haber vermek, islâmiyyeti bilmemek alâmetidir.  Bunun içindir ki, Hicrî-Kamerî takvîmin hesâblara bağlı olarak tesbiti, İslâm âlimlerince câiz olmadığı bildirilmişdir. Bunun için de oruc, hac ve kurban ibâdetlerinin edâsında takvîmlere güvenilmez.

Târîh araştırıcılarının doğru târîhleme yapabilmeleri için, geçmişe dönük olmak ve takvîmler arası târîh çevirme cedvellerinin düzenlenmesinde kullanılmak üzere, ay sonlarında artan müddetleri günden fazla ise, tam gün alınarak o ay’ın 30 gün olduğunun kabulü kaidesiyle takvîmler hâzırlanmakdadır.

(İbni Âbidîn), birinci cild, ikiyüzseksendokuzuncu sahîfede, kıble ta’yînini bildirirken, diyor ki: (Ramezân-ı şerîfin birinci gününü anlamakda takvîmlere güvenilmemelidir. Çünki oruc, gökde yeni ayı görmekle farz olur. Peygamberimiz “sallallahü aleyhi ve sellem”, (Hilâli görünce oruca başlayınız!) buyurdu. Hâlbuki hilâlin doğması, görmekle değil, hesâbladır ve hesâb sahîh olup, hilâl, hesâbın bildirdiği gecede doğar. Fekat, o gece görülmeyip, bir gece sonra görülebilir ve oruca, hilâlin doğduğu gece değil, görüldüğü gece başlamak lâzımdır. Çünki, islâmiyyet böyle emr buyurmuşdur).

Takvîmlerde bildirilen geceden önceki gecede (Hilâli gördük) demek yanlışdır. İslâm âlimlerinden imâm-ı Sübkî “rahime-hüllahü teâlâ”, (Şa’bânın otuzuncu gecesi hilâli gördüğünü söyliyen olsa, hesâb ile, hilâlin bir gece sonra doğacağı bildirilse, burada hesâba inanılır. Çünki, hesâbla anlaşılan kat’îdir. Doğmadan bir gece evvel görülmesi imkânsızdır) diyor. [Hilâli görmekle Ramezânın başlaması, hesâbla anlaşılandan bir gün sonra olabilir. Fekat bir gün önce olamaz.] Bu hesâblar, kamerî ayın başladığı vakti bulmak için değildir. Hilâlin görülebileceği geceyi anlamak içindir. İmâm-ı Sübkî de böyle buyurdu. İmâmın sözünü tersine çevirenlere aldanmamalıdır.

Her asrda, her yerde, Ramezân ayı, hilâli görmekle başlardı. Şimdi, Ramezân ayı, hilâlin doğma zemânını hesâb etmekle başlatılıyor. Ramezânın başlaması, ahkâm-ı islâmiyyeye uygun olmuyor.

Ramezâna ve bayrama takvîm ile, hesâb ile başlamak câiz olmadığı (Fetâvâ-ı Hindiyye)de de yazılıdır.

Bir yerde Ramezân başlayınca, dünyânın her yerinde oruca başlamak lâzım olur.

 3. Zil-hicce ayının başı ile âlâkalı malûmat

 Kurban bayramının birinci günü, Zil-hicce ayının hilâlini görmekle anlaşılır. Zil-hicce ayının dokuzuncu Arefe günü, hesâbla, takvîmle anlaşılan gün veyâ bundan bir gün sonra olur. Bundan bir gün önce Arafâta çıkanların hacları sahîh olmuyor. Hiçbiri hâcı olamıyor.

Haccın üç farzından biri Arafâtda arefe günü vakfeye durmaktır. Arafâtda vakfeye durmanın evvelki vakti, Zil-hiccenin dokuzuncu günü zevâl vaktinden, ertesi günü, sabâh oluncıya dekdir. [Bir gün önce veyâ bir gün sonra Arafâtda vakfeye durunca, hac bâtıl olur. Vaktinde vakfeye durmıyanların hacları sahîh olmuyor.]

Ramezân ve bayram aylarının şâhidlerle meşrû’ olarak anlaşılmadığı yerlerde,  Zil-hicce ayının birinci günü ve buradan da onuncu günü, ya’nî kurban bayramının birinci günü hesâb edilir. Bayramın birinci günü, bu hesâb ile bulunan gündür. Yâhud, bir gün sonradır. Bir gün evvel olamaz. Çünki, gökde, ay, doğmadan önce görülemez.

Bir yerde Ramezân başlayınca, dünyânın her yerinde oruca başlamak lâzım olur. Hackurban ve nemâz vaktleri böyle değildir. Bunlar vaktlerinin bir yerde ma’lûm olması ile, başka yerlerde de böyle olmaları lâzım gelmez.)) [Ya'nî bu üçü mahallîdir.]

İslâm âlimlerinin yukarıdaki buyurduklarına uymıyan yazılar, beyânlar yanlıştır, kıymetsizdir ve hiç muteber değildir.

 

TÜRKİYE TAKVİMİ

VAKİT HESÂBLAMA HEY'ETİ BAŞKANLIĞI

E-posta adresimiz: [email protected]

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası