su arıtma cihazı su akıtıyor / Su Arıtma Arızaları Ve Çözümleri - Ethicwater

Su Arıtma Cihazı Su Akıtıyor

su arıtma cihazı su akıtıyor

Hepimizin bildiği gibi temiz su kaynaklarımızın tükenmek üzere olması tüm dünya için büyük bir sorun. Güvenilir içme ve kullanma suyuna erişim, insan sağlığı ve özellikle de çocuklar için bir lüks değil, temel bir ihtiyaçtır. Kentlerde gerçekleşen nüfus artışına bağlı olarak su talebi arttığı gibi bu durum temiz içme suyu kaynakları üzerinde tükenme riskini ortaya çıkarıyor. Bu riski azaltmanın yolu, mevcut kaynakların verimli kullanılmasından ve suyun yönetilmesinden geçmektedir.

Her şeyden önce su tasarrufu yapmaya başlayabileceğiniz en önemli nokta mutfaktır. Evde tüketilen suyun önemli bir bölümünün mutfakta tüketildiği düşündüğünüzde bazı konulara dikkat ederek ciddi miktarlarda su tasarrufu yapmanın mümkün olduğunu görebilirsiniz. Bazen masum gözüken su tüketimi bile tonlarca su israfına sebep olmaktadır. Dakikada bir damla su sızdıran bir musluğunuzun yılda boşa akıttığı su miktarı litreye yakın. Mutfakta su tasarrufu yapmak için uygulamanız gereken çok basit bazı önerilerimizi sizler için bir araya getirdik;

 Bulaşıkları elde yıkamak, günde ortalama litre suyun boşa akmasına neden olmaktadır. Bulaşıklar makinede yıkandığında ise sadece 12 litre su tüketirsiniz. Benzer şekilde meyve-sebzeleri akan musluğun altında yıkamakta yılda 18 tona yakın suyun israf edilmesine yol açmaktadır. Meyve sebzelerinizi akan suda yıkamak yerine sirkeli su dolu kaplarda bekleterek ve bulaşıklarınızı makinede yıkayarak su tüketimini azaltabilirsiniz. Düşük akımlı musluk kullanarak normal musluklarda dakikada litre su tüketirken, düşük akımlı musluk kullanarak su tüketimini yarı yarıya düşürülebilirsiniz. Muslukların su damlatmasını önleyerek dakikada damla su akıtan bir musluktan, ayda litre su tasarrufunda bulunabilirsiniz.

Şişelenmiş su yerine arıtma sistemi kullanmak da evinizde yapabileceğiniz ancak endüstriyel alanda gerçekleşen su kullanımını engelleyici bir önlemdir. Çünkü 1 litrelik şişelenmiş su için yaklaşık 17 litre su tüketiliyor. Bu 17 litre suyun %61’i plastik hammadde üretimde, %16’sı işlenme, %17’si enerji ve sadece %6’sı içtiğimiz su olarak tüketiliyor.

Evlerde, iş yerlerinde ve endüstriyel alanlarda su arıtma sistemleri kullanılması, su tasarrufu sağlanabilecek bir diğer nokta olarak dikkat çekiyor. Su arıtma sistemleri, suyun en verimli şekilde kullanılmasına yardımcı olur. Hem de dışarıdan sipariş ettiğimiz içme suyu maliyetini düşürüp, kâr etmemizi sağlar. Yine de su arıtma sistemleri kullanırken dikkat etmemiz gereken koşullar var;

Kullandığınız su arıtma cihazının üreticisinin deneyimli bir firma olması,

Ürünün kalitesi,

Düzenli filtre değişimi ve bakım için yetkili servis desteği.

Evinizde hem güvenli hem de tasarruflu su kullanmak ve doğaya katkı sağlamak için Rainwater Su Arıtma Sistemleri Ailesi ile tanışın. Ev tipi su arıtma cihazlarımız hakkında detaylı bilgi almak için 0 nolu telefondan bizlere ulaşabilir, buraya tıklayarak ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.

SU ARITMA CİHAZI ARIZA NEDENLERİ VE ÇÖZÜMLERİ

EvSu 8 Haz Yorum

Su Arıtma Cihazı Kullanırken İlk Aşamada Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Su arıtma cihazı ilk kullanımı; membran kapağına giren hortum çıkartılmalıdır. Hortumdan akan su ilk aşamada siyah akar bu su temiz gelene kadar akıtılmalıdır. Böylelikle ön temizleme yapılır.

Tankın vanasını kapatın ve suyu tekrar açın bu sayede arıtmanın  musluğundan su akar. Böylelikle arıtma cihazının membran, tatlandırıcı filtre ve Post Carbon filtre yıkaması yapılmış olur.

Son olarak su durulanmış tankın vanası açılmalıdır. 1 saat gibi bir süre beklendikten sonra tankın içinde birikilen su temizlenir ve böylelikle cihaz tamamen temizlenmiş ve kullanıma hazır duruma getirilir.

Su Arıtma Cihazı Su Sızdırıyor

Su arıtma cihazı su sızdırıyorise; Ters ozmos sisteminde oluşan birçok durumda sızıntının kaynağını öğrenmek kolaydır. Sızıntının kaynağını anlamak için bütün bağlantılara bakılmalıdır. Eğer sızıntı musluktaysa sistemin bir parçası veya musluğun gevşek olduğunu gösterir.

Sızıntıyı sonlandırmak için bağlantıların tümü sıkıştırılmalıdır. Borular vanalara, gidere ve portlara iyice oturtulmalıdır. 

Sızıntı hava borularından geliyorsa bu durum “hava boşluğu sızıntısı” olarak adlandırılır. Bu durumun sebebi genel olarak hava tıkanıklığıdır (giderde biriken atıklar buna sebep olabilir). Giderde tıkanıklık olursa suyun ters akmasına ve taşmasına yol açar. Bu durumla karşılaşıldığında yapılması gereken giderdeki tıkanıklığın giderilmesidir. Temizlik için fırça, tel veya boru temizleme aleti kullanılabilir. Boru bağlantı noktaları da temizlenmelidir. Gider hattı ve gider borusu aynı orantıda olmalıdır, dengesiz olması durumunda suyun ters tepmesine sebep olur.

Su Arıtma Cihazında ki Su Sızıntısının Çözümü

•Sızıntıya sebep olan filtre yuvası çıkarılmalıdır.

•O-halkasının doğru takıldığından emin olunmalıdır.

•Tank açılmalıdır.

•Beslenme suyu vanası açılmalıdır.

•Filtre yuvası sızıntıya devam ediyorsa değiştirilmelidir.

•O-halkası sıkı takılmalıdır.

•Depolama tankı vanası kapatılmalıdır.

Su Arıtma Cihazından Su Gelmiyor

Su arıtma cihazından su gelmiyor ya da kesik kesik geliyor ise iki nedeni vardır;

Su arıtma cihazı tankı arızası veya şebeke suyu basıncının düşük olması olabilir. Su tankı içerisinde suyun akışına, fazlalığına göre basıncı ayarlayan bir hava kesesi vardır. Basıncı ayarlayan bu kesenin adı “tank membranı” dır. Eğer bu kesede bir sızıntı veya patlama durumu varsa basınç ayarlanamayabilir. Bu problemin çözümü için tankın doluluğu kontrol edilmelidir. Tank eğer boş ise ağırlığı 2kg dolu ise 20kgdır. Tank dolu ise sorunun sebebi içerdendir.  Sorunun çözümü ise tankın basınçlanma yapmasını sağlamaktır.

Su Arıtma Cihazının Basınçlanma Yapması Nasıl Sağlanır?

•Öncelikle cihaza gelen şebeke suyu vanası kapatılmalıdır.

•Depo tankı valfi kapatılmalıdır.

•Depo dışarı çıkartılmalıdır. 

•Depo dışarıya çıkartıldıktan sonra tank vanası açılmalı ve içinde bulunan bütün su boşaltılır.

•Tank tamamen boşaltılmış görünse de içerisinde su kalmış olabilir bu suyu tamamen boşaltmak için sibob kısmından hava basılmalıdır. Bunu bisiklet pompasıyla yapabilirsiniz. Hava basıldıktan sonra suyun tamamın boşalacaktır.

•Su boşaltma işlemi ardından suyun basıncı bir basınç göstergesi kullanılarak ölçülür. Basınç seviyesi 6PSI-8PSI arası olmalıdır.

•Tüm bu işlemlerden sonra su tankı tekrar bağlanabilir. 

•Su tankı bağlandıktan sonra tank ve beslenme suyu vanası açılarak tekrar doldurulur.

Su Arıtma Cihazından Su Bulanık Geliyor

Su Arıtma Cihazı neden suyu bulanık verir? Cihazın filtre değişimi veya yeni alınması gibi durumlarda ilk alınan suyun bulanık olması normaldir. Bunun sebebi sudaki oksijenden kaynaklanan hava kabarcıklarıdır.  Filtreden su ilk defa akmaya başladığı zaman su havayı dışarı iter ve (5mikron) hava kabarcıkları oluşur. Filtre tam anlamıyla düzene oturduğunda artık suyunuz bulanık gelmeyecektir.

Kullanım sıklığına göre filtre suyu hafta boyunca bulanık verebilir bu normal bir durumdur. 

Su Arıtma Cihazından Su Kireçli Geliyor

 Su arıtma cihazınızı kullanırken uygulamanız gereken işlemler vardır. Eğer bu işlemleri düzenli olarak uygulamazsanız cihazın suyu kireçlendirmesi mümkündür.

Su Arıtma Cihazında Suyun Kireçlenmemesi İçin Ne Yapılır?

mikron tortu filtre 

funduszeue.info veya Karbon filtre 

mikron Sediment Filtre

Bu filtreler belirli zaman aralıklarında ( ay) değiştirilmelidir. Bunun yanı sıra membran filtre de değiştirilmelidir. Düzenli aralıklarla cihazınıza bakım yapmak sistemin her zaman sorunsuz işlemesini sağlayacaktır.

Su Arıtma Cihazı Her Zamankinden Fazla Su Atıyor

Su arıtma cihazları 3litre suyun 2litresini atık olarak 1litresini ise tanka verir.  Su arıtma cihazındaki fazla atık su her zaman ciddi bir sorun, korkulacak bir durum değildir. Fabrikaların artması, insan nüfusu yoğunluğu, araç sayılarının fazlalaşması, şehirleşme, doğal kaynakların azaltılması gibi birçok sebep suyun kirlenmesine neden olur ve suyunuzda oluşan bakteri, mikrop, kirlilik gibi durumlar kullanacağımız suyun arıtılmasını neredeyse zorunlu kılmaktadır. Su ne kadar kirli olursa suyun atık oranı da o kadar fazlalaşır.

Tank Dolu Ama Cihaz Sürekli Su Atıyor

Su Arıtma Cihazı Sürekli atığa Su Gönderiyor Giriş suyu basıncının yüksek olması; bu durumda basınç ayarlayıcı kullanılarak normal basınç değeri olan bara basınç düşürülebilir.

•Depo havasının seviyesinin düşmesi veya yükselmesi; bu durumda depo havasında su yokken değer, olması gereken 7PS şeklinde denge sağlanmalıdır.

•Membran housing temiz su çıkışındaki 1/8” çek valf bozulmuş olabilir ve değiştirilmelidir.

•Dört yönlü vana arızası; bu durumda vanalardan iki tanesi kapatılmalı ve test edilmelidir 4 dakikaya kadar su akmaya devam ediyorsa vana değiştirilmelidir.

Su Arıtma Cihazında Suyun Tadı Ekşi, Acı, ya da Kötü Koku Yapıyor

Su arıtma cihazında suyun tadının kötü ve ekşi gelmesinin nedeni filtreleme aşamasında kullanılan bir yada iki filtreme aşamasında oluşan biofilmdir. Bunun sebebi cihazın uzun süreli kullanılmasından kaynaklanmaktadır.

Filtreler tıkalı olabilir, membran hasarlı olabilir bu durumda tıkalı filtre ve membranın değiştirilmesi gerekmektedir. Cihazın bakımının düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Bazı durumlarda su depolama tankının sterilize edilmesi temizlenmesi de gerekmektedir. 

Bu durumun önlemini cihazı düzenli olarak değiştirerek veya temizleyerek alabilirsiniz.

Su Arıtma Cihazı Su Damlatıyor Ne yapmalıyım?

Su arıtma cihazınızın su damlatması olağan bir durumdur.  Birçok sebepten kaynaklanıyor olabilir.

•Tank Vanasından kaynaklana Su Kaçakları; tank vanasının kapağındaki contanın zamanla deforme olmasıyla su kaçakları oluşabilir. Bu durumda vanayı sökün ve vananın dişli kısmını bir teflon yardımı ile sarın. Sardığınız teflon fazla olursa vana zorlanabilir buna dikkat etmelisiniz.

•Su Arıtma Cihazının Filtrelerinden Su Kaçması ; bu durumda cihazınızın filtre bağlantılı dirseklerini kontrol etmelisiniz. Filtre bağlantı dirseklerinde çatlak yada kırık olmadığından emin olmalısınız. Filtrede çatlak veya kırık söz konusuysa filtreyi değiştirmelisiniz.

•Basınç Fazlalığından Kaynaklanan Sızdırma; bu sorunun nedeni genellikle belediye suyu kullanmaktır. Bu su yüksek basınç ile musluklarımızı bozabilir. Bu durumun çözümü neredeyse her cihazda kullanılabilen basınç dengeleyicilerdir. Basınç dengeleyiciler yüksek basıncı dengeler ve böylelikle cihazınızda böyle bir sorunla karşılaşmazsınız.

Su Arıtma Cihazında Filtrenin Tıkalı Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Su arıtma cihazınızda sızıntı varsa bunun nedenlerinden biri de tıkanmış filtre olabilir. Filtre tıkandığı zaman sudan dolayı çatlak yapar ve su sızdırmaya başlar. Bu durumun çözümü ise filtreyi temizlemek yada çatlak ise filtreyi değiştirmektir.

Su Arıtma Cihazı Tankına Su Gelmiyor -Dolmuyor? 

Su arıtma cihazı tankına su gelmiyor nedeni ne olabilir ? su arıtma cihazlarının filtre sistemi ince bir süreçten geçer. Bu sürecin içerisinde suyu depolamak için tank sistemi mevcuttur. Arıtma cihazlarının filtre ettiği suyu biriktirmek içi tank’a ihtiyaç duyar ve bu tank da biriken su son kullanıcıya ulaşır. Arıtma cihazı ise depodan eksilen suyu sürekli olarak yenileyerek taze kalmasını sağlamaktadır.

1-Arıtma cihazınızın tankına su gelmiyor ise ilk bakılacak nokta suyun basıncı olacaktır. Eğer arıtma cihazınıza gelen suyun basıncı düşük ise tanka su dolumu gerçekleşmez. Tanka suyun dolabilmesi için şebekeden gelen suyun en az 3 bar olması gerekmektedir.

Çözümü; Eğer sorunu kafanızda netleştirdiyseniz ve basıncınızın düşük olduğuna kanaat getirdiyseniz çözüm olarak su arıtma cihazları için ayarlanmış pompa kullanmanız gerekmektir. funduszeue.info Adresinden pompa temin edebilirsiniz.

2. Bir sorun ise tank’da basınç olmamasıdır. Böyle durumlarda önce tankta su olup olmadığı ağırlığına bakılarak kontrol edilmelidir. Yani tank ağır ve vanası da açık olduğu halde su vermiyor ise tank üzerindeki sibop  kısmında tankın havasına bakılır eğer hava yerine su geliyor ise tank patlamış ve değişimi yapılması gerekiyor demektir. Ancak ne hava ne su geliyor ise bir pompa yardımı ile belli oranda tankın içine hava basılmalıdır. https:///funduszeue.info adresinden tank temini yapabilirsiniz.

Çözüm : Sibop üzerindeki iğneye bastırılarak kontrol edilir. Eğer bu alandan hava geliyor ise cihazın içerisindeki hava oranı kontrol edilir. Eğer hava gelmiyor ise içindeki hava oranı bitmiş demektir.

Bunu belli bir oranda tamamlamak gerekir. Bir pompa yardımı ile sibop  kısmından tanka hava basılarak 0,7  bar civarında bir hava oranı ayarlanarak sistem tekrar çalışır hale getirilebilir. Fakat sibop kısmını kontrol ettiğimizde eğer su geliyor ise tank içindeki diyafram patlamış demektir. Buda ancak tankın değişimi ile çözüme kavuşur. Bu şekli ile su arıtma cihazlarında tank ile alakalı problemi çözmüş olursunuz.

Su Arıtma Cihazı Arızaları - Su Arıtma Suyu Neden Bulanık Akar - İlk Kullanımda Yapılması Gerekenler - Su Arıtma Cihazı Fazla Atık Su Atıyor

Su Arıtma Arızaları Ve Çözümleri

Su arıtma cihazına tankına nasıl hava basılır?Su arıtma cihazı tankında ne kadar hava basıncı olmalı?Filtrelerimin tıkalı olduğunu nasıl anlarım?, Eski filtreler su sızıntısı yapar mı ?, Tıkanmış Filtreler Su Kaçağına Neden Olur mu ?, Fazla Basınçtan Çatlayan Filtrede Su Sızdırma Sorunu, Su Arıtma Cihazımın Filtrelerinden Su Kaçırıyor, Tank Vanasından Kaynaklanan Su Kaçakları ve Çözümleri, Arıtma Cihazımın Haznesinde Su Birikintisi Var ?, Su Arıtma Cihazı Su Damlatıyor Ne Yapmalıyım?, Su Arıtma Cihazından Su Az Akıyor Ne Yapmalıyım?, Atık Su Durmuyor, Sürekli atık su veriyor ne yapmalıyım?, Arıtma suyu kireçli, bulanık veya beyaz baloncuklar var?, Arıtma Suyu Neden Bulanık Olur?, Su Arıtma Cihazından Su Gelmiyor Ne Yapmalıyım?, Su Arıtma Cihazı Ne Kadar Atık Su Atar?, Su Arıtma Cihazı İlk Kullanımı Nelere Dikkat Edilmelidir?, Su Arıtma Cihazı Suyun Tadı Acı, Koku Geliyor, Ekşi veya Kötü mü?, Su Arıtma Cihazı Tankına Su Dolmuyor, Su Arıtma Cihazından Ses Geliyor Ne Yapmalıyım?

Arıtma Musluğundan 1 Bardak Su Akıyor Sonrasında İnce İp Gibi Geliyor?

Arıtma cihazınızdan su aldığınızda ilk başta 1 su bardağı yada daha az su hızlı akıyor sonrasında birden ince ip gibi akmaya başlıyorsa su tankınızda arıza var demektir. öncelikle su tank vanasını kontrol edin açık olup olmadığına bakınız vana açık ve durum aynı ise su tankınız dışarıda ise tankın ağırlığını kontrol edin tank ağır ve suyu yukarı vermiyorsa kesinlikle tank arızalıdır. Arıtma cihazı tankları belli bir hava ile çalışır bu hava eksildiğinde tank içindeki suyu yukarı veremez tank da ki suyun sıkışması için ve basınç oluşturması için tankın havasını tamamlamanız gerekli.

Peki ürünüm kapalı kasa ve tank kasa içinde tank ağırlığını kontrol etmem imkansız bunun içinde yukarıdaki durum tank arızası ile ilgili olduğu için kapalı kutu cihaz içindeki tankı dışarı çıkarmanız gerekiyor zaten dışarı çıkarmadan hava basma imkanınız varsa tanka hava basarak sorunu çözebilirsiniz.

Tanka hava basmadan önce kontrol edilmesi ve yapılması gerekli işlemler &#; Su tankına nasıl hava basılır?

 

Arıtma cihazı tank sibop yeri

Resimde bir su arıtma tankının hava basma yeri neresi bakıyoruz resimde işaretli yer sibop kapağıdır bu mavi sibop kapağını çevirerek açıyoruz ve sibopa ulaşıyoruz bakınız aşağıdaki açılmış kapak resmine.

Su arıtma cihazı tankına hava nasıl basılır

Bu resimde sibop iğnesini görüyoruz öncelikle bu iğneye sivri bir cisim ile içine bastıralım ve buradan su çıkıyor mu kontrol edelim şayet iğneyi içeri bastırdığımızda su çıkıyor ise bu tankın tamiri mümkün değildir bu tank yenisiyle değişmelidir. Su çıkmıyor az bir hava yada hiç hava çıkmıyor ise tanka hava basarak tankımızı normal haline getirebiliriz.

Nasıl hava basacağım öncelikle bir araç pompası yada bisiklet pompası ile tankın havasını tamamlayabilirsiniz tank da su kalmadığı zaman olması gereken hava 6 PSI&#;dır. elinizde bir pompa yoksa benzin istasyonlarında yada bir lastik tamircisinde yada pompası olan her yerde tanka hava basabilirsiniz.

**Tank da su yok ise sadece 6 PSI hava basın yeterli
**Tank da su var ise öncelikle PSI hava basın ve siz hava bastıkça tank da ki su boşalmaya başlayacaktır. Tank da hiç su kalmadığı zaman tankın havasını 6PSI değerine geri düşürün yada ayarlayın.

Arıtma cihazlarındaki suyun beyaz, klorlu, kireçli, yağlı gibi akması

Klorlu, beyaz, yağlı, kireçli, kabarcıklı su akması

Su arıtma cihazı ilk kullanımlarda ve filtre değişikliği zamanlarında ilk kullanılan suyun beyaz kabarcıklı, yağlı yada bulutlu bir görünümü vardır bu durum filtre içerisine giren havadan kaynaklıdır. Su arıtma cihazı ilk kullanımda örneğin ilk 5 mikron sediment filtreden geçmektedir filtre içerisinde bir miktar hava vardır ve biz cihaza suyu verdiğimizde bu hava filtre gözeneklerine girer ve filtre suya tam doyuma ulaştığında bu hava kabarcık olayları tamamen kaybolmaktadır bu durum arıtma cihazının yanlış çalışması anlamına gelmez tamamen doğal normal bir durumdur.

Kireçli, beyaz, bulutlu, kabarcıklı su ne zaman geçer?

Arıtma cihazını ne sıklıkla kullandığınıza bağlı olarak hafta kadar bu durum sürebilir ilerde her filtre değişiminde bu durumla karşılaşacağınızı da unutmayın veya şebeke suları kesildiğinde de bu durum karşınıza zaman zaman çıkmaktadır. Arıtma cihazında basınç altında tutulan su bardağa doldurulduğunda serbest hale gelir ve su bardağında kireç, klor, bulut, yağlı gibi su görüntüsü oluşturur bardağı doldurduğunuzda ağzı açık şekilde bir miktar beklettiğinizde sıkışan hava sudan çıkar ve su berrak hale gelir. Bu mikro hava kabarcıkları zararlı bir durum değildir bildiğiniz havadaki soluduğumuz hava ile aynıdır.

Teknik olarak anlatım

Arada bir bardak su alırsınız ve bulutlu, yağlı, kireçli, klorlu görünür belki de sütlü daha iyi bir terimdir. Birkaç saniye sonra mucizevi bir şekilde temizlenir! Bulutluluk, borulardaki suyun bardak da ki sudan biraz daha fazla basınç altında olmasından kaynaklanır ve sudaki küçük hava kabarcıkları nedeniyle de kabarcık gibi, hava suyun üstüne yükselir ve yukarıdaki havaya girerek suyu temizler. Beyaz su olarak da bilinen bulutlu su, sudaki hava kabarcıklarından kaynaklanır. Tamamen zararsızdır.

Beyaz akan suyun çözümü var mı?

Bu durumun bir çözümü yoktur tamamen doğaldır ve geçmektedir ve çoğu zaman bu mikro kabarcıklar büyük kabarcıklar haline de dönüşür gazoz soda görünümünü alır.

Su arıtma tankı çok geç doluyor yada az su alıyorum sonrasında damla damla akıyor?

12 litrelik su tankınız var ama aldığınız su litre arası kadar su alıyorum sonrasında su kesiliyor yada damla damla akmaya başlıyor tankı kontrol ettim tankta su yok tank hafif, bu durumun bir kaç nedeni var aşağıda sıralayalım

  • 1 Membran filtre arızalı olabilir?
  • 2 ön filtrelerden bir tanesi tıkalı olabilir?
  • 3 Şebeke suyu basıncınız yeterli olmayabilir?

Çözümleri

Ön Filtre Kontrolü

Öncelikle ön filtrelerde tıkanıklık var mı kontrol edelim ön filtreler tıkandığında membrana yeterli su gelmez ve su arıtma tankını tam dolduramaz. Tank vanasını kapatalım ve arıtma çeşmesinden akan suya bakalım akan su ince ip gibi kesintisiz akıyorsa hiç bir problem olmadığını gösterir ama su damla damla yada kesik kesik akıyorsa önce şu denmeyi yapalım şimdi su damla damla akıyor burada bir problem olduğu kesin cihazın giriş vanasını kapatalım ve ilk filtreye giren su hortumunu sökelim daha sonra bu hortumu direk membran filtrenin girişine takalım suyun akışı hızlanırsa ön filtreler tıkalı olduğu anlamı çıkıyor ön filtreleri değiştirdiğinizde problem düzelir ama suyu direk membrana verdiğimizde yine damla damla akıyorsa ya şebeke suyu basıncı düşük yada membran arızalıdır.

Şebeke Suyu basınç Kontrolü

Şebeke suyunuzu kontrol edin yeterli seviyede basınç var mı? arıtma cihazının (pompasız olanları) çalışma basıncı en az 3 yada 3,5 bar olması gerekli bar ölçme şansınız yoksa akan sudan suyun tazyikinin iyi olduğunu anlayabilirsiniz basıncınız düşük ise arıtma cihazınıza pompa ekleyin sorun düzelir.

Membran Filtre Kontrolü

Membran filtrenin çalışıp çalışmadığını TDS metre iletkenlik ölçer cihazlarla anlayabilirsiniz. şebeke suyu basıncınız iyi ön filtreler tıkalı değil ama yine de su damla damla arıtıyor yada hiç arıtmıyorsa membran filtre arızalı demektir yenisiyle değiştirin düzelir.

Su arıtma cihazı devamlı atık su atıyor hiç durmuyor?

Su arıtma cihazları neden atık su atıyor atılan atık su hiç durmuyor bunun sebepleri nelerdir? Ters ozmoz su arıtma cihazların tümü belli bir oranda atık su atmaktadır ortalama 12 litrelik su tankı dolana kadar yaklaşık litre atık su atar 12 litrelik bir su tankını arıtma cihazları ortalama 1,5 saatte doldurur arıtma cihazınız tank boşaldığında tekrar dolmaya başladığında 2 saatten uzun süre atık su atıyorsa bir problemin olduğu aşikardır.

Öncelikle bir kaç test yapalım atık su ile ilgili tank vanasını kapatın ve arıtma musluğunu açalım akan su ince ip gibi akıyorsa arıtma sistemi normal çalıyor filtrelerde sıkıntı yok anlamına geliyor şimdi ince ip gibi akarken arıtma musluğunu kapatalım ve yaklaşık 1 dakikaya kadar bekleyelim atık su kesiliyor mu 1 dakika sonunda atık durmuyor yada azalmaya başlamadı ise 2 parça arızalı olabilir 1 çek valf arızalıdır yada şatof valf arızalıdır bu iki parçayı değiştirdiğinizde sorun düzelecektir. Atık suyun kesmemesi ile ilgili başka bir parça etken neden değildir. atık suyun durmasını sağlayan şatof valf ve çek valf parçalarıdır. Bu iki parça arıtma cihazının en ucuz parçalarıdır ortalama TL gibi bir ücretleri vardır ve çok basit değişimini yapabilirsiniz.

Çek Valf ve Şatof Valf Nedir?

Şatof valf ürününü detaylı incelemek için bakınız linke
Çek valf ürününü detaylı incelemek için bakınız linke

Arıtma cihazının musluğu damlatıyor?

Su arıtma cihazlarında belirli bir zaman sonra damlatma yada sızdırma yapabiliyor bu durumlarda arıtma cihazı musluğu genelde yenisiyle değişim sağlanır ama isterseniz de arıtma musluğu salmastrasını değişim yapmak koşuluyla su sızdırma arızaları giderilebilir genelde arıtma musluklarında 3/8 aç-kapa musluk salmastrası kullanılır. örnek bir arıtma musluğu salmastrası nasıl değiştirilir resimlerle anlatmaya çalıştım ama bir çok arıtma musluğu salmastra sökme şekilleri farklı olabilir.

arıtma musluğu tamiri

 

arıtma musluğu tamiri

 

arıtma musluğu tamiri

 

arıtma musluğu tamiri

Biz resimlerde NSF onaylı bir musluğun salmastrasını açtık ama çoğu cihazda bu salmastra metal olur aşağıdaki resimde metal olanlara bir örnek resim ekliyoruz.

arıtma musluğu tamiri

 

arıtma musluğu tamiri

Arıtma Cihazı Bağlantı Çizim Resimleri

Motorsuz Su Arıtma Cihazı Bağlantı Şeması (Shut-Off Valfli)Pompasız su arıtma cihazı bağlantı şeması

Motorlu Su Arıtma Cihazı Bağlantı Şeması (Shut-Off Valfli)Pompalı su arıtma cihazı bağlantı şeması

Permeta Pump Motorsuz Su Arıtma Cihazı Bağlantı Şeması (Shut-Off Valfli)Permeta pump Bağlantı Şeması

Kaynak: Su Arıtma Cihazı Arızaları ve Çözümleri Resimli  Anlatım (funduszeue.info)

Görüntüleme

Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek

  • Teğmen
    Mesaj
    Konu Sahibi
    Su arıtma cihazı ile alakalı yaşadığınız arızalarda &#;&#;z&#;m bulmak istiyorsanız doğru yerdesiniz.


    Sorun1: Arıtma Musluğundan 1 Bardak Su Akıyor Sonrasında İnce İp Gibi Geliyor?

    Arıtma cihazınızdan su aldığınızda ilk başta 1 su bardağı yada daha az su hızlı akıyor sonrasında birden ince ip gibi akmaya başlıyorsa su tankınızda arıza var demektir. &#;ncelikle su tank vanasını kontrol edin a&#;ık olup olmadığına bakınız vana a&#;ık ve durum aynı ise su tankınız dışarıda ise tankın ağırlığını kontrol edin tank ağır ve suyu yukarı vermiyorsa kesinlikle tank arızalıdır. Arıtma cihazı tankları belli bir hava ile &#;alışır bu hava eksildiğinde tank i&#;indeki suyu yukarı veremez tank da ki suyun sıkışması i&#;in ve basın&#; oluşturması i&#;in tankın havasını tamamlamanız gerekli.

    Peki &#;r&#;n&#;m kapalı kasa ve tank kasa i&#;inde tank ağırlığını kontrol etmem imkansız bunun i&#;inde yukarıdaki durum tank arızası ile ilgili olduğu i&#;in kapalı kutu cihaz i&#;indeki tankı dışarı &#;ıkarmanız gerekiyor zaten dışarı &#;ıkarmadan hava basma imkanınız varsa tanka hava basarak sorunu &#;&#;zebilirsiniz.

    Tanka hava basmadan &#;nce kontrol edilmesi ve yapılması gerekli işlemler - Su tankına nasıl hava basılır?

    Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek

    Resimde bir su arıtma tankının hava basma yeri neresi bakıyoruz resimde işaretli yer sibop kapağıdır bu mavi sibop kapağını &#;evirerek a&#;ıyoruz ve sibopa ulaşıyoruz bakınız aşağıdaki a&#;ılmış kapak resmine.

    Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek

    Bu resimde sibop iğnesini g&#;r&#;yoruz &#;ncelikle bu iğneye sivri bir cisim ile i&#;ine bastıralım ve buradan su &#;ıkıyor mu kontrol edelim şayet iğneyi i&#;eri bastırdığımızda su &#;ıkıyor ise bu tankın tamiri m&#;mk&#;n değildir bu tank yenisiyle değişmelidir. Su &#;ıkmıyor az bir hava yada hi&#; hava &#;ıkmıyor ise tanka hava basarak tankımızı normal haline getirebiliriz.

    Nasıl hava basacağım &#;ncelikle bir ara&#; pompası yada bisiklet pompası ile tankın havasını tamamlayabilirsiniz tank da su kalmadığı zaman olması gereken hava 6 PSI'dır. elinizde bir pompa yoksa benzin istasyonlarında yada bir lastik tamircisinde yada pompası olan her yerde tanka hava basabilirsiniz.

    **Tank da su yok ise sadece 6 PSI hava basın yeterli
    **Tank da su var ise &#;ncelikle PSI hava basın ve siz hava bastık&#;a tank da ki su boşalmaya başlayacaktır. Tank da hi&#; su kalmadığı zaman tankın havasını 6PSI değerine geri d&#;ş&#;r&#;n yada ayarlayın.
















    Su arıtma cihazına tankına nasıl hava basılır?, Su arıtma cihazı tankında ne kadar hava basıncı olmalı?, Filtrelerimin tıkalı olduğunu nasıl anlarım?, Eski filtreler su sızıntısı yapar mı ?, Tıkanmış Filtreler Su Ka&#;ağına Neden Olur mu ?, Fazla Basın&#;tan &#;atlayan Filtrede Su Sızdırma Sorunu, Su Arıtma Cihazımın Filtrelerinden Su Ka&#;ırıyor, Tank Vanasından Kaynaklanan Su Ka&#;akları ve &#;&#;z&#;mleri, Arıtma Cihazımın Haznesinde Su Birikintisi Var ?, Su Arıtma Cihazı Su Damlatıyor Ne Yapmalıyım?, Su Arıtma Cihazından Su Az Akıyor Ne Yapmalıyım?, Atık Su Durmuyor, S&#;rekli atık su veriyor ne yapmalıyım?, Arıtma suyu kire&#;li, bulanık veya beyaz baloncuklar var?, Arıtma Suyu Neden Bulanık Olur?, Su Arıtma Cihazından Su Gelmiyor Ne Yapmalıyım?, Su Arıtma Cihazı Ne Kadar Atık Su Atar?, Su Arıtma Cihazı İlk Kullanımı Nelere Dikkat Edilmelidir?, Su Arıtma Cihazı Suyun Tadı Acı, Koku Geliyor, Ekşi veya K&#;t&#; m&#;?, Su Arıtma Cihazı Tankına Su Dolmuyor, Su Arıtma Cihazından Ses Geliyor Ne Yapmalıyım?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bilimveteknik -- 16 Ocak ; >







  • Teğmen
    Mesaj
    Konu Sahibi

    Arıtma cihazlarındaki suyun beyaz, klorlu, kireçli, yağlı gibi akması

    Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek

    Su arıtma cihazı ilk kullanımlarda ve filtre değişikliği zamanlarında ilk kullanılan suyun beyaz kabarcıklı, yağlı yada bulutlu bir görünümü vardır bu durum filtre içerisine giren havadan kaynaklıdır.

    Su arıtma cihazı ilk kullanımda örneğin ilk 5 mikron sediment filtreden geçmektedir filtre içerisinde bir miktar hava vardır ve biz cihaza suyu verdiğimizde bu hava filtre gözeneklerine girer ve filtre suya tam doyuma ulaştığında bu hava kabarcık olayları tamamen kaybolmaktadır bu durum arıtma cihazının yanlış çalışması anlamına gelmez tamamen doğal normal bir durumdur.

    Kireçli, beyaz, bulutlu, kabarcıklı su ne zaman geçer?

    Arıtma cihazını ne sıklıkla kullandığınıza bağlı olarak hafta kadar bu durum sürebilir ilerde her filtre değişiminde bu durumla karşılaşacağınızı da unutmayın veya şebeke suları kesildiğinde de bu durum karşınıza zaman zaman çıkmaktadır.

    Arıtma cihazında basınç altında tutulan su bardağa doldurulduğunda serbest hale gelir ve su bardağında kireç, klor, bulut, yağlı gibi su görüntüsü oluşturur bardağı doldurduğunuzda ağzı açık şekilde bir miktar beklettiğinizde sıkışan hava sudan çıkar ve su berrak hale gelir. Bu mikro hava kabarcıkları zararlı bir durum değildir bildiğiniz havadaki soluduğumuz hava ile aynıdır.

    Teknik olarak anlatım

    Arada bir bardak su alırsınız ve bulutlu, yağlı, kireçli, klorlu görünür belki de sütlü daha iyi bir terimdir. Birkaç saniye sonra mucizevi bir şekilde temizlenir! Bulutluluk, borulardaki suyun bardak da ki sudan biraz daha fazla basınç altında olmasından kaynaklanır ve sudaki küçük hava kabarcıkları nedeniyle de kabarcık gibi, hava suyun üstüne yükselir ve yukarıdaki havaya girerek suyu temizler. Beyaz su olarak da bilinen bulutlu su, sudaki hava kabarcıklarından kaynaklanır. Tamamen zararsızdır.

    Beyaz akan suyun çözümü var mı?

    Bu durumun bir çözümü yoktur tamamen doğaldır ve geçmektedir ve çoğu zaman bu mikro kabarcıklar büyük kabarcıklar haline de dönüşür gazoz soda görünümünü alır.

    Not** (isteğe bağlı yapılacaklar)

    Hızlı geçmesi için tankta sıkışan suyun basıncı düşürülebilir, musluk alt bağlantısında hortumun ezilmesine karşı musluğun içine cm uzunluğunda yaklaşık 5 milim kalınlığında olan küçük plastik parça çıkarılabilir bu parça suyun akışını yavaşlatır ve daha çok basınç oluşturduğu için harekete geçen su bu noktadan sonra baloncuk oluşturmaya başlar. (bunlar yapılan testlerle baloncuğun azaldığı görülmüştür kesin bir yok oluş değildir.)

    Bu tür olayların az yaşanması için ilk kurulumda dikkat edilmesi gerekenler

    1- Arıtma cihazının tüm filtreleri takıldı ve sisteme suyu vermek için hazırız tüm filtreleri gerekiyorsa ayrı ayrı yıkanması gerekli nasıl yıkama yapmalıyım.

    a- 1. filtre sediment filtre 2. filtre gac karbon filtre 3. filtrenin giriş hortumunu sökelim ve öncelikle filtreyi bu sayede yıkama yapalım hortumu söktükten sonra cihazın suyunu açalım ve yaklaşık 5 litre kadar suyu bu şekilde bir kovaya akıtalım sonra suyu kapatalım ve 3. filtre girişini takalım daha sonra 3. filtre çıkışını sökelim ve tekrar suyu açıp 5 litre kadar daha buradan temizlik yapıyoruz 5 litre suyu kovaya alıyoruz. Suyu kapatalım ve 3. filtre çıkışını geri takalım artık su membrana temiz şekilde gelecek.

    şimdi membranın temiz su çıkış bölümünü sökelim ve oraya yaklaşık 1 metre (yada ihtiyacınız kadar) kadar uzun bir hortum takalım arıtma suyunu açalım membran temiz su kısmından ince ip gibi yada kalem ucu gibi su akmaya başlayacaktır. yaklaşık bu şekilde cihaz 1 saat kadar çalışsın ve arıtılan su kovaya dolsun bu suyu membran sonu filtrelere vermemek için yapıyoruz bu membran temizliğidir. bu işlemi yaptıktan sonra suyu kapatalım ve membran temiz su çıkış hortumu geri yerine takalım artık artılmış saf su post karbon filtreye girmeye hazırdır.

    Şimdi tank vanasını kapatalım ve arıtma cihazına suyu verelim artık su musluktan akacak ve bu sayede membran sonu filtrelerin temizliğini yapacağız. bu işlemi de yaklaşık 1 saat yaptıktan sonra artık tank vanasını açalım ve arıtma temiz su çıkış evye üzerindeki çeşmesini kapatalım suyu tanka gönderdik tankın dolmasını bekliyoruz yaklaşık tank litresine ve şebeke suyunun basınç durumuna göre 45 dakika ile 1,5 saat arasında dolacaktır. tank dolduktan sonra arıtma çeşmesini açıp bu suyu da boşa akıtıyoruz buda hem tank temizliği hem de tazyikli su ile membran sonu filtrelerin tekrar yıkanmasıdır. bu işlemi tekrar bir defa daha yapın (yani tank tekrar dolsun tekrar boşaltın) ve artık su içmeye %90 hazırdır içebiliriz.

    Esasında arıtma ilk kurulumu bu şekilde yapılması gerekli ama hiç bir arıtmacı yada servis bunu kabul etmez çünkü hiç biri 5 saat cihazın başında beklemez. kendiniz kurulum yada filtre değişimi yapıyorsanız bunları uygulayın. bunların size ne faydası olacak hem sisteminiz hijyenik kalacak hem de filtreler daha uzun ömürlü olacak.


    Anahtar Kelimeler: Bulutlu su, beyaz akan su, klorlu gibi akan su, mikro kabarcık, artıma cihazı ilk devreye alınışı, arıtma cihazı filtre temizliği, arıtma cihazı ön aşama filtrelerin yıkanması, arıtma cihazı membran filtre yıkanması, su tankının yıkanması, post karbon temizliği.





  • Teğmen
    Mesaj
    Konu Sahibi

    Su arıtma tankı çok geç doluyor yada az su alıyorum sonrasında damla damla akıyor?

    12 litrelik su tankınız var ama aldığınız su litre arası kadar su alıyorum sonrasında su kesiliyor yada damla damla akmaya başlıyor tankı kontrol ettim tankta su yok tank hafif, bu durumun bir kaç nedeni var aşağıda sıralayalım

    • 1 Membran filtre arızalı olabilir?
    • 2 ön filtrelerden bir tanesi tıkalı olabilir?
    • 3 Şebeke suyu basıncınız yeterli olmayabilir?

    Çözümleri:

    Ön Filtre Kontrolü

    Öncelikle ön filtrelerde tıkanıklık var mı kontrol edelim ön filtreler tıkandığında membrana yeterli su gelmez ve su arıtma tankını tam dolduramaz. Tank vanasını kapatalım ve arıtma çeşmesinden akan suya bakalım akan su ince ip gibi kesintisiz akıyorsa hiç bir problem olmadığını gösterir ama su damla damla yada kesik kesik akıyorsa önce şu denmeyi yapalım şimdi su damla damla akıyor burada bir problem olduğu kesin cihazın giriş vanasını kapatalım ve ilk filtreye giren su hortumunu sökelim daha sonra bu hortumu direk membran filtrenin girişine takalım suyun akışı hızlanırsa ön filtreler tıkalı olduğu anlamı çıkıyor ön filtreleri değiştirdiğinizde problem düzelir ama suyu direk membrana verdiğimizde yine damla damla akıyorsa ya şebeke suyu basıncı düşük yada membran arızalıdır.

    Şebeke Suyu basınç Kontrolü

    Şebeke suyunuzu kontrol edin yeterli seviyede basınç var mı? arıtma cihazının (pompasız olanları) çalışma basıncı en az 3 yada 3,5 bar olması gerekli bar ölçme şansınız yoksa akan sudan suyun tazyikinin iyi olduğunu anlayabilirsiniz basıncınız düşük ise arıtma cihazınıza pompa ekleyin sorun düzelir.

    Membran Filtre Kontrolü

    Membran filtrenin çalışıp çalışmadığını TDS metre iletkenlik ölçer cihazlarla anlayabilirsiniz. şebeke suyu basıncınız iyi ön filtreler tıkalı değil ama yine de su damla damla arıtıyor yada hiç arıtmıyorsa membran filtre arızalı demektir yenisiyle değiştirin düzelir.


    Anahtar Kelimeler: su az geliyor, su tankı geç doluyor, su az veriyor.





  • Teğmen
    Mesaj
    Konu Sahibi

    Su arıtma cihazı devamlı atık su atıyor hiç durmuyor?

    Su arıtma cihazları neden atık su atıyor atılan atık su hiç durmuyor bunun sebepleri nelerdir? Ters ozmoz su arıtma cihazların tümü belli bir oranda atık su atmaktadır ortalama 12 litrelik su tankı dolana kadar yaklaşık litre atık su atar 12 litrelik bir su tankını arıtma cihazları ortalama 1,5 saatte doldurur arıtma cihazınız tank boşaldığında tekrar dolmaya başladığında 2 saatten uzun süre atık su atıyorsa bir problemin olduğu aşikardır.

    Öncelikle bir kaç test yapalım atık su ile ilgili tank vanasını kapatın ve arıtma musluğunu açalım akan su ince ip gibi akıyorsa arıtma sistemi normal çalıyor filtrelerde sıkıntı yok anlamına geliyor şimdi ince ip gibi akarken arıtma musluğunu kapatalım ve yaklaşık 1 dakikaya kadar bekleyelim atık su kesiliyor mu 1 dakika sonunda atık durmuyor yada azalmaya başlamadı ise 2 parça arızalı olabilir 1 çek valf arızalıdır yada şatof valf arızalıdır bu iki parçayı değiştirdiğinizde sorun düzelecektir.

    Atık suyun kesmemesi ile ilgili başka bir parça etken neden değildir. atık suyun durmasını sağlayan şatof valf ve çek valf parçalarıdır. Bu iki parça arıtma cihazının en ucuz parçalarıdır ortalama TL gibi bir ücretleri vardır ve çok basit değişimini yapabilirsiniz.

    Çek Valf ve Şatof Valf Nedir?

    Şatof valf ürününü detaylı incelemek için bakınız

    Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek

    Çek valf ürününü detaylı incelemek için bakınız

    Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek

    Genelde iki tip çek valf var 1 boru tipi çek valf 2. ise dirsek tipi çek valf resimden bakarak tiplerini inceleyebilirsiniz. Arıtma cihazlarında çek valf arıtılan temiz suyun gidere geri kaçmasını önleyerek su tankında suyu depo etmeye yaramaktadır.





  • Teğmen
    Mesaj
    Konu Sahibi

    Arıtma cihazının musluğu damlatıyor?

    Su arıtma cihazlarında belirli bir zaman sonra damlatma yada sızdırma yapabiliyor bu durumlarda arıtma cihazı musluğu genelde yenisiyle değişim sağlanır ama isterseniz de arıtma musluğu salmastrasını değişim yapmak koşuluyla su sızdırma arızaları giderilebilir genelde arıtma musluklarında 3/8 aç-kapa musluk salmastrası kullanılır. örnek bir arıtma musluğu salmastrası nasıl değiştirilir resimlerle anlatmaya çalıştım ama bir çok arıtma musluğu salmastra sökme şekilleri farklı olabilir.

    Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek
    Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek
    Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek
    Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek

    Anahtar kelimeler: musluk su damlatıyor, su su sızdırıyor, arıtma musluğu tamiri, su arıtma musluk, musluk tamiri.





  • Teğmen
    Mesaj
    Konu Sahibi

    Arıtma Cihazı Bağlantı Çizim Resimleri

    Motorsuz Su Arıtma Cihazı Bağlantı Şeması (Shut-Off Valfli)

    Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek

    Motorlu Su Arıtma Cihazı Bağlantı Şeması (Shut-Off Valfli)

    Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek

    Permeta Pump Motorsuz Su Arıtma Cihazı Bağlantı Şeması (Shut-Off Valfli)

    Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek

    Anahtar Kelimeler: arıtma bağlantı şeması, permeate pump bağlantı şeması, pompalı arıtma bağlantı şeması, pompasız su arıtma bağlantı şeması





  • Onbaşı
    16 Mesaj
    bilimveteknik kullanıcısına yanıt
    Emeğinize sağlık. &#;ok iyi g&#;rseller. Verdiğiniz bilgiler i&#;in teşekk&#;r ederim.
  • Teğmen
    Mesaj
    Konu Sahibi

    RO Akış Kısıtlayıcı Nedir ve Ne Zaman Değiştirilmeli?

    Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek

    Akış Kısıtlayıcı Flow Nedir?

    Adından da anlaşılacağı gibi bir akış sınırlayıcı (ayarlı vana), RO reddetme suyunun (membran atık suyunun) akışını kısıtlar. Akış sınırlayıcı, membran üzerinde geri basınç oluşturarak RO membranı içinde yüksek basınç oluşmasını sağlar (RO saflaştırma için bir ön koşuldur) ve ayrıca arıtıcının geri kazanım oranını kontrol eder.

    Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek

    Akış sınırlayıcı kullanılmazsa, yardımcı pompadan gelen yüksek basınçlı su, RO membranının atık su çıkışından sınırsız bir şekilde su akacaktır. Bu, RO membranı içinde düşük basınca ve daha yüksek su israfına neden olacaktır. RO membranı içindeki basınç yüksek değilse, RO membranı çalışmayacaktır ve su üretimi yapmayacaktır. Bir akış kısıcının (sınırlayıcının) çalışmasını anlamak için bir RO su arıtıcısının aşağıdaki su akış şemasına bakın.

    Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek

    Akış sınırlayıcılar genellikle farklı akış oranlarında mevcuttur ve RO membranının kapasitesine göre uygun şekilde boyutlandırılmalıdır.

    Uygun Akış Kısıtlayıcı Nasıl Hesaplanır yada Bulunur?

    FR , FR , FR , FR , FR , FR , FR gibi akış sınırlayıcılar görmüşsünüzdür arıtma cihazlarında flow üzerindeki numaralar, dakikada mL (Dakika Başına Mililitre) cinsinden akış hızını gösterir.

    RO membran kapasitesi GPD (Günde Galon) cinsinden verilmiştir.

    1 Galon yaklaşık olarak 3,78 litreye eşittir.

    Genel olarak akış sınırlayıcı değeri, üretim değerinin veya membran kapasitesinin 4 katı olmalıdır. (bu oran membran filtrelerinin pahalı olduğu zamanlar için verilmiştir)

    Eşleşen bir akış sınırlayıcı bulmak için önce akış sınırlayıcının kapasite değerini GPD’ye dönüştürmemiz gerekir.

    Bu oldukça basit ve yapmanız gereken tek şey, akış sınırlayıcı kapasitesini dakika başına mL cinsinden ile çarparak GPD’ye dönüştürmek.

    mL için Akış Kısıtlayıcı örneği:

    x 0,38 = GPD

    Bildiğimiz gibi, akış sınırlayıcı derecesi RO membranının 4 katı olmalıdır.

    Yukarıdaki derecelendirmeyi 4 yani /4’e bölersek 76 GPD elde ederiz. Bu nedenle GPD’lik bir RO membranı için  mL akış sınırlayıcı kullanmalısınız. (Ama bizler civarında kullanıyoruz hesaplanan şekilde kullanmış olsak bir membran filtre yaklaşık olarak normal ömrünün kat daha uzatırız ama sarf edilen su miktarı da fazla olur.

    Membran filtreler ilk çıktıklarında pahalıydı ve bu şekilde bir planlama yapılmıştı günümüzde membran filtreler biraz daha ucuzladığı için flow değerleri düşürülmüştür.

    Türkiye’deki teknisyenlerin çoğu 75 GPD veya 80 GPD RO membranlı arıtma cihazlarında Flow Restrictor yada kullanıyor. Ancak, en az ml’lik bir akış sınırlayıcı kullanılmasını tavsiye ediyoruz.

    Daha Yüksek veya Daha Düşük Kapasiteli bir Akış Kısıtlayıcı kullanırsam ne olur?

    Su israfı ve arıtma kalitesi arasında uygun bir denge sağlamak için RO membran GPD ve akış sınırlayıcı kapasitesi eşleştirilmelidir. Eşleşmezlerse, bu aşırı su israfına neden olabilir veya RO membranının ömrünü kısaltabilir.

    Boyutlandırma Altında

    Daha yüksek kapasiteli bir membran için daha düşük kapasiteli bir akış sınırlayıcı kullanıyorsanız, bu, RO membranının erken boğulmasına, membran ömrünün azalmasına ve arıtılmış suyun TDS değerinde bir artışa neden olacaktır.

    Aşırı Boyutlandırma

    Daha yüksek kapasiteli bir akış sınırlayıcı kullanırsanız, daha yüksek su israfına ve RO membranının içinde daha düşük basınca neden olur. Bir RO membranı içindeki düşük basınç, saflaştırma kalitesi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir.

    Akış Kısıtlayıcı Ne Zaman Değiştirilmeli?

    Bir RO membranı her değiştirildiğinde akış sınırlayıcının değiştirilmesini tavsiye ederiz. Çünkü zamanla, RO membranı ve filtreler gibi, akış sınırlayıcılar da ölçek oluşumu nedeniyle tıkanabilir. Yeni RO membranı farklı bir kapasiteye sahipse, o zaman akış sınırlayıcı da RO membranının kapasitesine göre değiştirilmelidir.

    Bu hesaplama membran su maliyetine göre değerlendirilmiş olup normal değerler bunlardır ama su pahalı membran ucuz ise düşük flow kullanılmak suretiyle arıtma işletim maliyetlerinizi buna göre değerlendirip flow değerlerini düşürebilir yada yükseltebilirsiniz.

    Çok yüksek TDS girişli şebeke sularında ve çok yüksek kireçli sularda flow yükseltilmelidir. Bu vermiş olduğumuz değerler PSI’lik sabit bir basınç pompası altında verilmiştir. Pompa yoksa arıtma cihazınızda şebeke suyunun giriş suyu basınç durumuna göre atık su değerleri farklılıklar gösterebilir.


    Kaynak: RO Akış Kısıtlayıcı Nedir ve Ne Zaman Değiştirilmeli? - Su Arıtma Cihazı Tavsiyesi (funduszeue.info) - Galip Arduç




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bilimveteknik -- 31 Ocak ; >




  • Er
    2 Mesaj
  • Teğmen
    Mesaj
  • Yüzbaşı
    Mesaj

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası