stok affı 2021 / One moment, please

Stok Affı 2021

stok affı 2021

CONSULTA SİRKÜLER : Vergi Sirküleri / - 16 Haziran

Sayılı Kanun ile Stok, Makine, Teçhizat ve Demirbaşlar Hesaplarının Düzeltilmesi

Sirküler Aboneliği

Güncel Sürkülerden haberdar olmak için abone olunuz.

Bülten Kayıt Formu

Vergi Sirküleri / - 16 Haziran

Sayılı Kanun ile Stok, Makine, Teçhizat ve Demirbaşlar Hesaplarının Düzeltilmesi

sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun” tarih ve sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu Kanun; kesinleşmiş alacakların yapılandırılmasına, kesinleşmemiş veya dava safhasında bulunan alacaklara, inceleme ve tarhiyat safhasında bulunan işlemlere, matrah ve vergi artırımına, işletmekayıtlarının düzeltilmesine, taşınmazların yeniden değerlenmesine ve Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi nezdinde tutulan kayıtlara ilişkin önemli düzenlemeler içermektedir. tarih ve sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Sayılı Kanun Genel Tebliği (Seri No:1)” ile konuya ilişkin detaylı açıklamalar yapılmış ve örnekler paylaşılmıştır.

 

sayılı Kanun’da stok, makine, teçhizat ve demirbaşlarhesaplarının düzeltilmesine ilişkin yapılan düzenlemeler özet olarak şu şekildedir;

 

İşletmede Mevcut Olduğu Halde Kayıtlarda Yer Almama Durumu

 

  • Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri (adi, kollektif ve adi komandit şirketler dâhil), işletmelerinde mevcut olduğu hâlde kayıtlarında yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşları kendilerince veya bağlı oldukları meslek kuruluşunca tespit edilecek rayiç bedel ile tarihine kadar (bu tarih dâhil) bir envanter listesi ile vergi dairelerine bildirmek suretiyle defterlerine kaydedebilirler.
  • Bildirime konu edilen kıymetler için amortisman ayrılmaz.
  • Aktife kaydedilen emtia için ayrı, makine, teçhizat ve demirbaşlar için ayrı olmak üzere özelkarşılık hesabı açılmalıdır.
  • Emtia için ayrılan karşılık, ortaklara dağıtılması veya işletmenin tasfiye edilmesi hâlinde sermayenin unsuru sayılır ve vergilendirilmez.
  • Makine, teçhizat ve demirbaşlar envantere kaydedilir ve ayrılan karşılık birikmiş amortisman olarak kabul edilir.
  • Beyan edilen; makine, teçhizat, demirbaş ve emtiaların bedeli üzerinden tabi olduğu oranların yarısı esas alınarak katma değer vergisi hesaplanır ve ayrı bir beyanname ile sorumlu sıfatıylabeyan edilerek, beyanname verme süresi içinde ödenir.
  • Emtia üzerinden ödenen vergi genel esaslara göre indirilir.
  • Makine, teçhizat ve demirbaşlar üzerinden ödenen bu vergi, hesaplanan katma değer vergisinden indirilemez.
  • İndirimi mümkün olmayan bu KDV tutarı, verginin ödendiği yılın gelir veya kurumlar vergisi matrahlarının belirlenmesinde gider olarak dikkate alınabilir.
  • Bu kapsamda bildirilen kıymetlerin satılması hâlinde satış bedeli, bunların deftere kaydedilen değerinden düşük olamaz olsa dahi kazancın tespitinde kayıtlı bedel dikkate alınır.
  • Kayıtlarda yer almayan emtia dolayısıyla hesaplanan KDV’yi beyan edip ödeyen ve bu vergiyi indirim hesaplarına intikal ettiren mükellefler tarafından, beyana konu emtianın, iade hakkıtanınan işlemlerde kullanılması durumunda, beyan edilerek ödenen ve indirim hesaplarına alınan söz konusu verginin yüklenilen verginin hesabında dikkate alınması (iade konusu yapılması) mümkündür.
  • ÖTV konusuna giren malları beyan eden ve alış belgelerini ibraz edemeyen mükelleflerin, bu malların beyan tarihindeki miktarı ve emsal bedeli üzerinden geçerli olan ÖTV’yi, beyanname verme süresi içinde ayrı bir beyanname ile beyan ederek aynı süre içinde ödemeleri hâlinde vergi cezası kesilmez.
  • Beyan edilen kıymetler, BA formu vermek zorunda olan mükellefler tarafından söz konusu form ile bildirilmek zorundadır.
  • Söz konusu bildirim işlemi, Ba formunun “Soyadı/Adı Unvanı” bölümüne “Muhtelif Satıcılar ( sayılı Kanun Madde 6/1)”, “Vergi Kimlik Numarası” bölümüne ( ) yazılmak suretiyle yapılacaktır.

 

Kayıtlarda Yer Aldığı Halde İşletmede Mevcut Olmama Durumu

 

  • Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri (adi, kollektif ve adi komandit şirketler dâhil), kayıtlarında yer aldığı hâlde işletmelerinde mevcut olmayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlarını, tarihine kadar (bu tarih dâhil), emtialar bakımından aynı türden emtialara ilişkin cariyıl kayıtlarına göre tespit edilen gayrisafi kâr oranını, makine, teçhizat ve demirbaşlar bakımından kendilerince veya bağlı oldukları meslek kuruluşunca tespit edilecek rayiç bedellerini dikkate alarak fatura düzenlemek ve her türlü vergisel yükümlülüklerini yerine getirmek suretiyle kayıt ve beyanlarına intikal ettirebilirler.
  • Düzenlenecek faturanın açıklaması“Muhtelif Alıcılar SK’nun 6/2 maddesi çerçevesinde düzenlenmiştir” şeklinde olmalıdır.
  • Gayrisafi kâr oranının cari yıl kayıtlarına göre tespit edilemediği hallerde, mükellefin bağlı olduğu meslek odalarının belirleyeceği oranlar esas alınır.
  • Ödenmesi gereken katma değer vergisi, ilk taksiti beyanname verme süresi içinde, izleyen taksitler beyanname verme süresini takip eden ikinci ve dördüncü ayda olmak üzere üç eşit taksitte ödenir.
  • Söz konusu hükümler çerçevesinde yapılan düzeltmeler nedeniyle vergi aslı, gecikme faizi ve vergi cezası aranmaz.
  • Kayıtlarda yer aldığı hâlde işletmede mevcut olmayan emtia nedeniyle düzenlenen fatura bedeli “ Yurtiçi Satışlar”, faturada hesaplanan katma değer vergisi de “ Hesaplanan KDV” hesabına alacak yazılmak suretiyle kayıtlara intikal ettirilecektir. Bu hesapların karşılığını teşkil edecek borçlu hesap uygulamayı yapan mükellefçe gerçeğe uygun olarak tespit edilecektir.
  • Aktif hesaplarda meydana gelen artışın herhangi bir şekilde tespit edilememesi hâlinde Kanunen Kabul Edilmeyen Gider hesabına borç kaydı yapılacaktır.
  • Kayıtlarda yer aldığı hâlde işletmede mevcut olmayan emtia nedeniyle düzenlenen faturalar, BS formu vermek zorunda olan mükelleflerce, BS formu ile bildirilmek zorundadır.
  • Söz konusu bildirim işlemi, BS formunun “Soyadı/Adı Unvanı” bölümüne “Muhtelif Alıcılar ( sayılı Kanun Madde 6/2)”, “Vergi Kimlik Numarası” bölümüne ( ) yazılmak suretiyle yapılacaktır.
  • Kayıtlarda yer aldığı hâlde işletmede mevcut olmayan emtiaya ilişkin faturada emtianın tabi olduğu oranda KDV hesaplanacak ve bu KDV ilgili dönem 1 monash.pw KDV beyannamesinin “Matrah” kulakçığının, “ Sayılı Kanun’un (6/2-a) Maddesi Kapsamındaki Bildirim” tablosuna kayıt yapılarak beyan edilecektir.
  • Ödenecek KDV çıkması hâlinde kayıtlarda yer aldığı hâlde işletmede mevcut olmayan emtiaya ilişkin hesaplanan KDV tutarı, “Ödenmesi Gereken Katma Değer Vergisi” tutarından düşülecektir. Bu hesaplama sonucu “Bu Dönemde Ödenmesi Gereken KDV” satırında yer alan tutar, 1 monash.pw KDV beyannamesinin ödeme süresi içinde ödenecektir ( sayılı Kanundan doğan KDV taksitlendirilecektir).

 

sayılıKanunaulaşmak için aşağıdaki linke tıklayınız.

 

monash.pw

 

Sayılı Kanun Genel Tebliği’ni indirmek için buraya tıklayınız.

 

Saygılarımızla,

CONSULTA Vergi

 

(*) Sirkülerlerimizde yapılan açıklamalar yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kesin işlem tesis etmeden önce uzmanlarımızdan görüş ve yönlendirme alınmasını önemle tavsiye ederiz. Bu sirkülerlerin amacı tek başına uygulamalara yön vermek olmayıp; mükelleflerimizin risk, fırsat ve değişiklikler hakkında güncel bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. Yegâne kaynak olarak sirkülerlerimizdeki açıklamaların kullanılması halinde doğabilecek olası zararlardan CONSULTA sorumlu olmayacaktır.  

Dokümanı İndir

Hamza ERTEKİN

Denetim ve İdare Müdürü

[email protected]

İstanbul, 30 Temmuz

STOK BEYANINA İLİŞKİN KDV’NİN BEYANI VE İNDİRİMİNE YÖNELİK SORU VE CEVAPLAR

1-Stok Beyanında Uygulanacak KDV Oranı Nedir?

-           Kayıtlara intikal ettirilecek makine, teçhizat ve demirbaşlar ile emtianın rayiç bedeli üzerinden tabi oldukları oranın yarısı, teslimleri KDV’den istisna bulunan basılı kitap ve süreli yayınlar için %4 oranı esas alınmak suretiyle KDV hesaplanacaktır.

-           Emtialara ait stok beyanında, emtia; %18 orana tabi ise %9, %8 orana tabi ise %4 ve %1 orana tabi ise %0,5 oranında KDV beyan edilerek ödenecektir.

2-Teslimleri KDV’den İstisna Olan Emtia Vb. Stokların Beyanı Yapılabilir mi?

-           Teslimleri KDV’den müstesna olan emtia (basılı kitap ve süreli yayınlar hariç), makine, teçhizat ve demirbaşlarla ilgili olarak stok beyanı hükümlerinden yararlanılması mümkün değildir.

3-Stok Beyanı Hangi Beyanname İle Ne Zamana Kadar Yapılabilir?

-           Stok beyanına ilişkin bildirim; beyanname (Ek) ve ekinde envanter listesi (Ek) ile elektronik ortamda en geç tarihine kadar yapılması gerekmektedir.

4-Stok Beyanına Ait Ödemeler Ne Zamana Kadar Yapılacak, Vadesinde Ödenmemesi Halinde Ne Olacak?

-           Beyan edilen stoklara ilişkin KDV beyanname verme süresi içinde ( tarihine kadar) ödenmesi gerekmektedir.

-           Haziran ve Temmuz ayları içinde yapılan Stok beyanlarına ilişkin KDV tutarları son güne kadar ödenebileceği gibi, Haziran ve Temmuz ayları içinde de ödenmiş olabilir.

-           Kanunda aksi yönde bir belirleme yapılmadığından; stok beyanlarına ait KDV’nin belirtilen süre içinde ( tarihine kadar) yapılamaması halinde, vadesinden sonra da gecikme zammı ile birlikte ödenebileceği ve kanun hükümlerinden bu halde de yararlanılabileceği düşünülmektedir.

5-Stok Beyanlarına Ait KDV İndirilebilir mi?

-           Beyan edilen emtiaya (basılı kitap ve süreli yayınlar dâhil) ait hesaplanarak ödenen KDV, 1 monash.pw KDV Beyannamesinde genel esaslar çerçevesinde indirim konusu yapılabilecektir,

-           Kayıtlarda yer almayan makine, teçhizat ve demirbaşların rayiç bedeli üzerinden hesaplanarak ödenen KDV’nin indirimi mümkün olmayıp, bu tutar, verginin ödendiği yılın gelir veya kurumlar vergisi matrahlarının belirlenmesinde gider olarak dikkate alınabilecektir.

6-Stok Beyanına Ait KDV Ne Zaman İndirim Konusu Yapılabilir, İndirim Konusu Yapılabilmesi İçin Ödeme Şartı Var mıdır?

-           Emtialara ait stok bildirimlerinden doğan KDV ödenmediği sürece indirim konusu yapılamayacaktır, ödendiği (aya) döneme ait 1 monash.pw KDV beyannamesinde indirim konusu yapılabilecektir,

-           Örneğin; /Haziran ayı içinde beyan edilen emtia stoğuna ilişkin KDV’nin aynı ay içinde ödenmesi halinde /Haziran dönemi KDV beyanında indirim konusu yapılabilecek, ya da Temmuz ayı içinde ödenmesi halinde de Temmuz dönemine ait olup Ağustos ayında verilecek 1 monash.pw KDV beyannamesinde indirim konusu yapılabilecektir,

-           Bunun dışında, tarihine kadar beyan edilen emtia stoklarına ait beyan edilen KDV’nin en geç Ağustos ayı içinde tarihine kadar ödenmesi halinde Ağustos dönemine ait olup Eylül ayı içinde verilecek KDV beyanında indirim konusu yapılabilecektir,

-           Kanun ve tebliğde aksi yönde bir belirleme yapılmadığından; tarihine kadar beyan edilen emtia stoklarına ait KDV’ nin tarihine kadar ödenmemesi halinde, stok affı hükümlerinin geçerli olmakla birlikte ödeneceği tarihe kadar sayılı Kanun’a göre hesaplanacak Gecikme Zammı ile birlikte ödenmesi halinde, ödendiği aya ilişkin verilecek 1 monash.pw KDV beyannamesinde indirim konusu yapılmasının gerektiği düşünülmektedir.

7-Stok Beyanına Ait Ödenen KDV Beyannamede Nasıl İndirilecek?

-           Aksi yönde bir belirleme yapılıncaya kadar (emtia stoklarına ilişkin KDV’nin indirimine yönelik için ayrı bir satır ihdas edilmediği sürece); Stok beyanına ilişkin KDV’nin ödendiği aya ait 1 monash.pw KDV beyannamesinin “İNDİRİMLER” bölümünde “Sorumlu Sıfatıyla Beyan Edilen KDV” satırında indirim konusu yapılması,

-           “Bu Döneme Ait İndirilecek KDV Tutarlarının Oranlara Göre Dağılımı” bölümünde de, emtianın tabi olduğu KDV oranı (stok beyanında uygulanan indirimli oran dikkate alınmadan) satırında gösterilmesinin gerektiği düşünülmektedir.

8-Stok Beyanı İle Beyan Edilerek Ödenen ve İndirim Konusu Yapılan KDV İade Alınabilir mi?

-           Beyan edilen emtia stokları içindeki yer alan malların iade hakkı doğuran işlemlerde kullanılması durumunda (istisna yada indirimli oran teslimleri vb.) indirim konusu yapılan ve aynı zamanda yüklenime konu KDV’nin indirim yoluyla telafi edilememesi durumunda iade alınabilecektir,

-           Ancak; makine, teçhizat ve demirbaşlar nedeniyle bahse konu uygulama kapsamında beyan edilerek sorumlu sıfatıyla ödenen KDV’nin indirim konusu yapılması mümkün olmadığından, bu verginin iadesi de söz konusu olmayacaktır.

9-         Stok Beyanı Form Ba’ da Gösterilecek mi?

-           Stok beyanına konu işlemler, Ba formunun “Soyadı/Adı Unvanı” bölümüne “Muhtelif Satıcılar ( sayılı Kanun Madde 6/1)”, “Vergi Kimlik Numarası” bölümüne ( ) yazılmak suretiyle gösterilmesi gerekmektedir.

       ÖTV Kapsamındaki Mallar İçin Stok Beyanı Yapılabilir mi?

-           ÖTV’nin konusuna giren mallarla ilgili stok beyan eden ve alış belgelerini ibraz edemeyen mükelleflerin, bu malların beyan tarihindeki miktarı ve emsal bedeli üzerinden geçerli olan ÖTV’yi 31 Ağustos tarihine (bu tarih dâhil) kadar ayrı bir beyanname ile beyan ederek aynı süre içinde ödemeleri hâlinde, bu mallar bakımından sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 4 üncü maddesinin (3) numaralı fıkrası hükmünün uygulanmaması öngörülmüştür. Bu şekilde beyan edilerek ödenen ÖTV için vergi cezası kesilmeyecektir.

       Hangi Emtialar İçin Stok Beyanı Yapılabilecektir?

-           Alım satım işletmelerinde satışa hazır mallar ile imalatçı işletmelerde ise hammadde, malzeme, yarı mamul ve mamul mallar için stok beyanı verilebilir,

-           Aynı şekilde inşaat işletmelerinin (yıllara sari inşaat ve onarım işi, kat karşılığı veya kendi adlarına inşaat yapıp satanlar) varsa inşa edilen ve emtia niteliğindeki taşınmazları (daire, dükkan vb.) ile üretimde kullandıkları demir, çimento, tuğla gibi ilk madde ve malzemelerini veya yarı mamullerini de bildirmeleri mümkündür.

-           Beyan edilecek olan kayıt ve tescile tabi kıymetler, kayıt ve tescil için kullanılan bilgiler (numara, harf, işaret, marka vb.) belirtilmek suretiyle envanter listesinde beyan edilecektir. Kayıt ve tescile ilişkin gerekli bilgileri içermeyen kıymetlerin, beyandan önce ilgili kamu idarelerine başvurularak kayıt ve tescil ettirilmesi ve alınan kayıt ve tescil bilgileri ile beyan edilmesi gerekmektedir. Söz konusu kıymetlerin satışına ilişkin olarak düzenlenecek belgelerde kayıt ve tescil bilgilerine de yer verilecektir.

       Stok Beyanına Konu Mallar Kayıtlı Değerlerinin Altında Satılabilir mi?

-           Stok beyanı yapılan malların satılması hâlinde, defterlere kaydedilecek satış bedeli kayıtlara alınan değerinden düşük olamayacaktır,

-           Gerçek satış bedelinin kayda alınan bedelden düşük olması hâlinde, kazancın tespitinde kayıtlı bedel dikkate alınacaktır.

       Stok Beyanına Konu ATİK’ler İçin Amortisman Ayrılabilir mi?

-           Bildirime dâhil edilen amortismana tabi iktisadi kıymetler için amortisman ayrılmayacaktır.

       Stok Beyanına Konu Kıymetler Kayıtlara Nasıl Alınacak?

-           Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler, aktiflerine intikal ettirdikleri emtia için ayrı; makine, teçhizat ve demirbaşlar için ayrı olmak üzere pasifte karşılık hesabı açacaktır.

-           Emtia için ayrılan karşılık, ortaklara dağıtılması veya işletmenin tasfiye edilmesi hâlinde, sermayenin unsuru sayılacak ve vergilendirilmeyecektir.

-           Öte yandan, makine, teçhizat ve demirbaşlar ayrıca envantere kaydedilecek ve ayrılan karşılık birikmiş amortisman olarak kabul edilecektir.

-           İşletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler ise beyan ettikleri emtiayı defterlerinin gider kısmına satın alınan mal olarak kaydedeceklerdir.    

KAYNAKÇA:

-           sayılı Kanun ve Tebliği

kişi tarafından görüntülenmiştir.

Stok Affı İle İlgili Muhasebe Kayıtları Nelerdir?

Stok Affı İle İlgili Muhasebe Kayıtları Nelerdir?

İŞLETME KAYITLARININ DÜZELTİLMESİNE YÖNELİK TÜM MUHASEBE KAYITLARI

sayılı kanunla beraber gündemimize giren, 'işletme kayıtlarının düzeltilmesi nedir, kimler işletme kayıtlarını düzeltebilir, hangi kayıtlarda düzeltme yapılabilir, muhasebe kayıtları nasıl düzenlenir…' gibi işletme kayıtlarının düzeltilmesine ait birçok soruya ait cevabı bu yazıda okuyabilirsiniz.

İŞLETME KAYITLARININ DÜZELTİLMESİ NEDİR?

Genel itibariyle, işletme fiilen mevcut olan fakat kaydi olarak görünmeyen ya da kaydi olarak görünen fakat fiilen mevcut olmayan varlıkların düzeltilmesi işlemine denmektedir.

İŞLETME BULUNAN KIYMETLER HANGİ BEDELLER ÜZERİNDEN KAYITLARA ALINACAKTIR?

Fiilen mevcut olan Fakat Kayıtlarda Bulunmayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlar Rayiç Bedeller üzerinden aktife alınır.

Rayiç bedel nedir?

Genel anlamıyla, alınacak veya satılacak bir malın güncel değeridir.

BA BEYANNAMESİ VERİLECEKMİDİR?

Beyan edilen kıymetler rayiç bedelleri üzerinden BA formu vermek zorunda bulunanlar tarafından beyan edilmesi icap etmektedir.

BA FORMU NASIL DÜZENLENİR?

BA formuna bildirilen kıymetler için aşağıdaki bilgilerin yazılması gerekmektedir.

BÖLÜMLER

YAZILMASI GEREKEN

Soyadı/Adı Unvanı

Muhtelif Satıcılar ( sayılı Kanun Madde 6/1)

Vergi Kimlik Numarası

İŞLETMEDE VAR OLUP KAYITLARDA OLMAYAN STOKLARIN BİLDİRİMİNE AİT MUHASEBE KAYITLARI NASILDIR?

Örnek; (ABC) A.Ş. üretim işletmesi olup ( İlk Madde ve Malzeme Hs.) işletmesinde fiilen bulunan fakat kayıtlarda yer almayan TL değerindeki emtiaya (KDV oranı ) ilişkin envanter listesini hazırlamış, beyan etmiştir. Yapılması gereken muhasebe kaydı aşağıdaki gibidir;

(KDV Tutarı; * 0,09 = )

Kayıt-1; Kayda Alınan Emtia Kaydı

25/04/

İlk Madde ve Malzeme Giderleri Hs.

İndirilecek KDV Hs.                           

            Kayda Alınan Emtia Özel Karşılıklar Hs. 
                  ( Sy. Kan. 6/1 Mad)

            Ödenecek Vergi ve Fonlar Hs.                         

/

İŞLETMEDE VAR OLUP KAYITLARDA OLMAYAN İKTİSADİ KIYMETLERİN BİLDİRİMİNE AİT MUHASEBE KAYITLARI NASILDIR?

Örnek; (D) A.Ş. işletmesinde fiilen bulunan fakat kayıtlarda yer almayan TL değerindeki demirbaşa (KDV oranı ) ilişkin envanter listesini hazırlamış, beyan etmiştir. Yapılması gereken muhasebe kaydı aşağıdaki gibidir;

(KDV Tutarı; * 0,09 = )

Kayıt-1; Kayda Alınan Demirbaş Kaydı

25/04/

Demirbaşlar Hs.                                   

Diğer Olağandışı Gider ve Zararlar Hs. 

    Demirbaş Makine ve Teçhizat Özel Kar. Hs.     
   ( Sy. Kan. 6/1 Mad)

    Ödenecek Vergi ve Fonlar Hs.                                     

/

Kayıt-2; Kanunen Kabul Edilmeyen Giderlerin Nazım Hesaplarda İzlenmesi

25/04/

Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler Hs. 

                Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler Hs. 

/

HATIRLATMA;  Kayda Alınan Demirbaş İçin Amortisman Ayrılmaz.

Tarihinde (D) A.Ş. Söz Konusu İktisadi Kıymeti Satmıştır.

30/07/

Demirbaş Makine ve Teçhizat Özel Kar. Hs.
( Sy. Kan. 6/1 Mad)

                          Birikmiş Amortismanlar Hs.        

/

Not; Yukarıdaki İktisadi Kıymet Tarihinden Önce Satılmaz İse Tarihinde Yukarıdaki Kaydın Yapılması Gerekmektedir.

Tarihinde İktisadi Kıymeti KDV Hariç TL Bedelle Satılmıştır. ()

30/07/

Bankalar Hs.                         

Birikmiş Amortismanlar Hs.   

              Demirbaşlar Hs.                                    

              Hesaplanan KDV Hs.                             

              Diğer Ola. Gel. Ve Kar. Hs.                   

/

DİKKAT !!! Satılan İktisadi kıymet rayiç bedelinden düşük tutarda olamaz.

İŞLETME BULUNMAYAN KIYMETLER HANGİ BEDELLER ÜZERİNDEN KAYITLARDAN ÇIKARILABİLCEKTİR?

İşletme kayıtlarında mevcut olduğu halde Fiilen Yer Almayan,

  • Stok için; Aynı Nev’iden Emtialara İlişkin Cari Yıl Kayıtlarına Göre Tespit Edilen Gayrisafi Kâr Oranı Üzerinden,
  • Makine, teçhizat ve demirbaşlar için kendilerince veya bağlı oldukları meslek kuruluşunca tespit edilecek Rayiç Bedeller (alım satım gününde gerçek bedeli) üzerinden,

fatura düzenlemek ve vergisel yükümlülükler yerine getirmek suretiyle kayıtlarından çıkarabileceklerdir

İŞLETME BULUNMAYAN KIYMETLER İÇİN BELGE DÜZENİ NASILDIR?

Fatura alıcı kısmına “Muhtelif Alıcılar ( sayılı Kanunun 6/2 maddesi çerçevesinde düzenlenmiştir)” yazılacaktır.

BS BEYANNAMESİ VERİLECEKMİDİR?

İşletme kayıtlarında yer alan fakat fiilen bulunmayan kıymetler için BS formu vermek zorunda bulunanlar tarafından beyan edilmesi icap etmektedir.

BS FORMU NASIL DÜZENLENİR?

BS formunda bildirilen kıymet için aşağıdaki bilgilerin yazılması gerekmektedir.

BÖLÜMLER

YAZILMASI GEREKEN

Soyadı/Adı Unvanı

Muhtelif Alıcılar ( sayılı Kanun Madde 6/2)

Vergi Kimlik Numarası

BEYANNAMEDE NASIL GÖSTERİLİR?

1 monash.pw KDV Beyannamesinin “ Matrah ” kulakçığında “  Sayılı Kanunun (6/2-a) Maddesi Kapsamındaki Bildirim ” tablosuna kayıt yapılarak beyan yapılır.

KAYITLARDA YER ALDIĞI HALDE İŞLETMEDE BULUNMAYAN EMTİALARIN BİLDİRİMİNE AİT MUHASEBE KAYITLARI NASILDIR?

Öncelikle durum mükellef tarafından, gerçeğe uygun olarak tespit edilecektir. Fiilen bulunmayan kıymet nedeniyle aktifte artışı olan hesap hangisi ise bu hesaba kayıt edilmesi gerekir.

- Artış tespit edilemez ise Hs. (KKEG)

Aktif hesaplarında artış tespiti sağlanamaz ise “ – Diğer Olağandışı Gider ve Zararlar “ (KKEG) ayrıca yine KKEG olarak nazım hesaplarda izlenmesi gerekmektedir.

Örnek; (Y) A.Ş. işletmesinde kayıtlarda bulunan işletmesinde fiilen var olmayan adet mamul bulunmaktadır. Mamul maliyeti adet başına 20 TL’dir. Karlılık Oranı ise %20’dir.

Maliyet Bedeli; x 20 = TL

Karlılık Oranı; x 0,20= TL

Satış Tutarı; + = TL

KDV oranı () = x 0,18 = TL

Not; Aktifte artış sağlanan hesap bulunamamıştır.

Kayıt-1; Kayıtlardan Çıkarılan Emtia Muhasebe Kaydı

25/04/

Diğer Olağandışı Gider ve Zararlar Hs.   

                          Yurtiçi Satışlar Hs.                     
                          ( Sy. Kan. 6/2 Mad)

                          Hesaplanan KDV Hs.                 

/

Kayıt-2; Kanunen Kabul Edilmeyen Giderlerin Nazım Hesaplarda İzlenmesi

25/04/

Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler Hs. 

            Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler Hs.            

/

Not; Yukarıdaki işletme aktif hesaplardaki artışı tespit edebilse idi, gerçeğe uygun olarak Hs yerine kasa, bankalar, alınan çekler, alıcılar veya alacak senetleri hesaplarından biri kullanılabilecektir.

KAYITLARDA YER ALDIĞI HALDE İŞLETMEDE BULUNMAYAN İKTİSADİ KIYMETLERİN BİLDİRİMİNE AİT MUHASEBE KAYITLARI NASILDIR?

Örnek; (Z) A.Ş. işletmesinde kayıtlarda bulunan işletmesinde fiilen var olmayan kayıtlı değeri TL (birikmiş amortismanı ) değerinde makine mevcuttur. Rayiç değeri ise TL’dir.  

Kayıtlı Değer;

Rayiç Değer;

KDV oranı () = x 0,18 = TL

Not; Aktifte artış sağlanmış olan hesap Alacak Senetleri Hesabıdır. Fiili duruma uygun olarak ilgili hesaba kayıt edilmiştir.

Kayıt-1; Kayıtlardan Çıkarılan Makine Muhasebe Kaydı

25/04/

Alacak Senetleri Hs.             

Birikmiş Amortismanlar Hs.     

                      Tesis Makine ve Cihazlar Hs.        
                     ( Sy. Kan. 6/2 Mad)

                      Hesaplanan KDV Hs.                      

                      Diğer Ola. Gel. ve Kar. Hs.           

/


HAZIRLAYAN: SMMM ALİ DENİZ İNAN

 

KAYNAKLAR

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Sayılı Kanun Genel Tebliği

monash.pw

Muhammed Kutub BAĞIRGAN – Vergi Affı Rehberi

 

Kaynak: monash.pw
(Bu makale yazılı veya elektronik ortamda kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak göstermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemizekayıt olun.

>> Vergi Affı Rehberi ( Soru - Cevap) Ücretsiz E-Kitap:hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır