bebeklerde kas gelişimi için ne yedirilmeli / 10 Aylık Bebek Gelişimi - Ay Ay Bebek Gelişimi | MUSTELA

Bebeklerde Kas Gelişimi Için Ne Yedirilmeli

bebeklerde kas gelişimi için ne yedirilmeli

Bebekler nasıl kolay yürütülür? Bebekler neden geç yürür? Bebeklerde yürüme belirtileri

Bebekler nasıl kolay yürütülür? Bebekler neden geç yürür? Bebeklerde yürüme belirtileri

Anne ve babalar için oldukça heyecan verici bir döngü olan yürüme evresinde, bebeğinizin erkenden yürüyebilmesi hatta size koşabilmesi için ebeveyni olarak bazı alıştırmalar yapabilirsiniz. Bebeğinizin ne zaman yürüyeceğini merak ediyorsanız bu haberimiz tam size göre! Peki bebekler ne zaman yürür, bebekler nasıl kolay yürütülür? Bebeklerde yürüme belirtileri nelerdir? Bebeklerde emekleme ve yürüme alıştırmaları

Her anne ve babanın bebeklerinde heyecanla beklediği ve yaşamak istediği bazı anlar vardır. Bu anlar doğum sonrasındaki ilkgörüş, ilkdokunuş, ilkemzirme, ilkbakım, ilkadım ve ilkcümlelerdeki gibi olması gerekenlerin başlangıcıdır. Bebeğiniz gelişim özelliklerine göre belirli bir döneme geldiğinde yürüyecek hatta size koşacaktır. Siz de bebeğinizin bu gelişimini erken dönemde izlemek istiyorsanız ve bunun için elinizden geleni yapmaya hazırsanız, gelişim dönemlerini takip etmeli ve ayına göre doğru alıştırmalar yapmalısınız. Bebeklerin yürüme dönemlerine genel anlamda baktığınızda çocuğunuzun 10 ila ay arasında ilk adımını attığını görebilirsiniz. Ancak bu adımlar çoğu zaman ilk etapta yürüme şeklinde değil emeklemek, tutarak kalkmak, dolaşmak şeklindedir. Bunun yanı sıra hiçbir bebek diğerleriyle kıyaslanmamalıdır, çünkü her bebeğin gelişimi farklıdır. Bebeğinizin yürüme konusunda kendini rahat hissetmesi için anne ve babası olarak yapmanız gereken en etkili şey cesaretlendirmek ve alıştırma çalışmaları yapmak olacaktır. Peki bebeğinizi yürümesi için nasıl cesaretlendirebilirsiniz? Bebekler ilk ne zaman yürüyebilir? Yürüme alıştırmaları nasıl yapılmalı? İşte bebeğinizi yürütmenin yolları

Bebeklerde yürüme belirtileri

Bebeklerde yürüme belirtileri

Her çocuğun gelişimi aynı derecede ilerlemez iken siz kendi çocuğunuzun gelişimine destek olmak için bazı şeyler uygulayabilirsiniz. Genel açıdan bakacak olursak çocukların birçoğu ilk adımlarını ayları arasında gerçekleştirebilmektedir. Yürüyebilen çocuklarda izlenen ilk belirti bebeğin öncelikli olarak ayakta durabilmesidir.

Ayakta durduktan sonra devamında anne ve babanın yürüme alıştırmaları durumunda desteklemesi oldukça önemlidir. Bebeğin gelişimini daha hızlı ilerletmek için ebeveynler büyük bir sabırla çaba göstermelidir.

BEBEKLER NE ZAMAN YÜRÜYEBİLİR?

Bebekler ne zaman yürüyebilir?

Bebekler ne zaman yürüyebilir?

Yeni doğan döneminde bebeklerde görülen bazı ilkel refleksler vardır. Bu reflekslerden bir tanesi de yürüme refleksidir. İlk ayda eşlik eden bu refleksi görebilmek için bebeğin ellerinden tutup ayakta durdurulmaya çalışması ile görülür. 4. aydan itibaren kendilinden kaybolan bu reflekste ilk adım aslında bu aşamada atılır.

Yürümeyi keşfeden bebekte, herhangi bir sağlık sorunu yoksa aylarda yürüme görülebilir.

Bebeklerde kolay yürütme taktikleri

Bebeklerde kolay yürütme taktikleri

18 ya da ay olmasına rağmen hala yürüme eylemi görülmüyorsa telaşlanmayın! Yürüme zamanı için başlangıç aylarda olabilir ancak ilerleyen zamanlarda hala daha yürüme görülmüyorsa bebek mutlaka doktora götürülmelidir.

BEBEKLER NASIL YÜRÜTÜLÜR?

Bebekler nasıl kolay yürütülür?

Bebekler nasıl kolay yürütülür?

Ebeveynler, bebeklerini ilk önce ayakta durmaya alıştırmalı daha sonra adım attırmaya çalışmalılar. Peki bu süreç içerisinde ebeveynler bebeklerinin yürümesine nasıl destek olmalıdır? İşte yapılabilecekler

1- Bebeğinizin sırt kaslarının gelişmesi konusunda elinizden geleni yapın. Bu anlamda bebeğinizin kafa ve boyun kısmını hareket ettirebilirsiniz.

2- Bebeğinizi sevdiği nesnelere karşı ilerlemesi için yönlendirin. Doktorlar bu yöntemin oldukça işe yaradığını belirtiyor.

Bebeklerde yürüme alıştırmaları

Bebeklerde yürüme alıştırmaları

3- İtmeli ve çekmeli oyuncaklar denge gelişimini  olumlu etkiler.

4- Bebeğinizin daha rahat ve kolay denge kurabilmesi için ev içerisinde yalın ayak dolaşmasını sağlayın. Ayrıca çok şekilli ve renkli ayakkabılar bebeğinizin ilgisini dağıtarak denge bozabilmektedir.

5- Bebeğinizin gelişimini oyunlarla destekleyin. Mesela onunla birlikte ya da onun önünde sizi takip etmesini isteyebilirsiniz.

BEBEĞİNİZİN YÜRÜMESİNDE GECİKME VARSA

Bebeklerde geç yürüme

Bebeklerde geç yürüme

1 yaş civarında yürüyebilen bebekler olduğu gibi 18 aylık olmasına rağmen hala daha yürüyemeyen bebekler de vardır. Bebeklerdeki yürümenin gecikme nedenleri hem ruhsal hem de bedensel olabilir.

Genetik anlamda yürüme gecikmeleri bebeğin boy ve kilo oranına, doğumun erkenden gerçekleşmesinden ailelerin aşırı korumacı tutumuna ya da bebeklere gerekli cesaretin verilmemesinden kaynaklanabilir.

Psikolojik sorunlar yürümede gecikmenin önemli işaretlerindendir.

Bebek gelişim açısından yürüyebilecek pozisyonda iken ebeveynin panik halinde yürüme konusunda tedirgin hareketler sergilemesi direkt olarak bebeği etkileyebilmektedir. Bebeğin devamlı oturur vaziyette tutulması ve oynatılması yürüme eylemini geciktirebilir. 

BEBEKLER NEDEN GEÇ YÜRÜR? BEBEKLERDE GEÇ YÜRÜME NEDENLERİ:

aylarına gelen bebekler önce emeklemeye sonra da yürümeye başlar. Ancak, her bebek aynı dönemde aynı gelişimi gösteremeyebilir. Dolayısıyla kaba motor becerisi gelişmeyen çocuklar diğerlerine göre daha geç yürümeye başlar. İşte bebeklerin geç yürüme nedenleri

Emekleme: Emeklemeyi seven ve bu konuda başarılı olan bebekler, ulaşmak istedikleri şeye hızlı bir şekilde ulaşabildiklerini fark ettiklerinde yürümek yerine emeklemeyi tercih ederler.

Aşırı kilo: Yaşı ve boyuna göre vücut ağırlığı fazla olan bebekler yürümekte zorlanırlar.

Ebeveyn tutumu: Bebeğine bir şey olur endişesiyle serbest bırakmayıp sürekli kucakta taşıyan ebeveynler, bebeklerinin gelişememesine neden olur.

Tıbbi sorunlar: Kas hastalıkları, metabolik rahatsızlıklar, beyin felci, enfeksiyon, prematüre gibi problemler kaba motor gelişimini engelleyebilir.

YÜRÜME EVRESİNDE YAPILAN HATALARA DİKKAT!

Bebekler nasıl yürütülmeli?

Bebekler nasıl yürütülmeli?

Biz yetişkinlere göre çok daha savunmasız olan bebeklere karşılık aşırı koruyucu olan ebeveynler, istemeden bebeklerinde bazı gelişim geriliklerine sebep olabilir. Ağaç yaş iken eğilir sözünden yola çıkarak çocuklara bazı şeylerin erken dönemde öğretilmesi gerektiğini çıkarabiliriz.

Bu nedenle herhangi bir tehlike söz konusu olmadığında bazı durumlarda bebeğinizin zorluklarla mücadele etmesine izin vermelisiniz. Yürüme alıştırmaları evresinde yalpaladığı zaman cesaretlendirmeli ve hareketi yeniden denemesine izin vermelisiniz.

Rusya&#;da nerelere gidilir? Rusya&#;ya gitmek için 7 neden

İLİŞKİLİ HABER

Rusya'da nerelere gidilir? Rusya'ya gitmek için 7 nedenPegan diyeti nedir? Pegan diyeti nasıl yapılır? Pegan diyeti ile kaç kilo verilir

İLİŞKİLİ HABER

Pegan diyeti nedir? Pegan diyeti nasıl yapılır? Pegan diyeti ile kaç kilo verilir

1 yaş bebek beslenmesi ve yemek tarifleri

1 yaş bebek beslenmesi çoğunlukla yetişkinler ile aynı yemekleri içerir. Ancak hâlen çocuğun gelişim döneminde olması nedeniyle bu yemeklerin sağlıklı olanlardan seçilmesi önemlidir. Ayrıca tuz miktarına da dikkat edilmesi ve yemekler az tuzlu hazırlanmalıdır. Çocuk beslenmesinde amaç çocuğa fazla miktarda yedirmek değil, yeteri kadar tüm gereksinim duyduğu gıdalar ile beslemektir. Bunu yaparken çocuğun kronik bir hastalığı olup olmadığı, bazı gelişim özellikleri, ruh ve beden sağlığını etkileyen durumlar ayrıca değerlendirilmelidir. 1 yaş bebek beslenmesi ve yemek tarifleri size sağlıklı bir çocuğun nasıl beslenmesi gerektiği konusunda fikir verebilir.

1 yaş bebek beslenmesi

Bu dönemde yürümeye başlayan ya da sıralayan bebekler oldukça hareketlidir. Büyüme hızları ilk aylara göre biraz yavaşladığından iştahları özellikle aya doğru biraz azalabilir. Bu süreçte çocuk hâlâ kilo alamaya devam ediyorsa, gelişimi de normal ve çocuk sağlıklıysa genellikle sorun yoktur.

1. Protein

Büyümekte olan bebeklerin ayda günde yaklaşık 15 gram proteine ​​ihtiyacı olabilir. Hayvansal ve bitkisel proteinler çocuklar için önemlidir. Bunlar, doku ve kasların oluşumunda ve onarımında vücudumuzun kullandığı besin maddeleridir.

2. Yağ

Yağ dengeli bir beslenmede olması gereken önemli bir maddedir. Yağda çözünen bazı vitaminleri vücudumuzun alabilmesi için önemli olduğu gibi aynı zamanda hareketlenen çocuğa enerji sağlar. Az işlem görmüş sızma zeytinyağı, tereyağı gibi yağlar çocuk yemeklerinde tercih edilmeli ancak miktar abartılmamalıdır. 

3. Karbonhidratlar

Karbonhidratlar, sağlıklı ve dengeli bir beslenme için gereklidir. Özellikle faydalı, iyi karbonhidratlar dengeli bir beslenmenin parçasıdır. Yürümeye başlayan çocuk için günlük karbonhidrat gereksinimi yaklaşık gramdır.

4. Lif

1 yaş bebek beslenmesi içinde bağırsak fonksiyonlarını düzenleyen lif önemli bir yer tutar. Lifi çocuklar meyve ve sebzeler, tahıllar ve baklagiller yoluyla alır. Bu onların bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi ve genel sağlığı için gereklidir.

5. Demir

Bu yaşta bir bebeğin demir alımı günde yaklaşık 10 mg’dır. Özellikle ülkemizde pek çok bebek anemi yani kansızlık denen demir eksikliğine yatkındır. En iyi demir kaynakları kırmızı et, yumurta, yeşil sebzeler vb. dir. Demir emilimini kolaylaştırmak için etli bir yemeğin yanında C vitamini içeren limonlu bir salata yemek ya da taze sıkılmış bir portakal, mandalina suyu içmek faydalı olabilir. İnek süt içmeye ya da onunla yapılan sütlaç, muhallebi vb. yemeye başlayan çocuklarda süt miktarı 1 yaş için 1 bardak civarı olabilir. Fazlası hem kiloya hem kabızlığa hem de kansızlığa sebep olabilir. 12 aylık bebeklere tıbben gerekmedikçe diyet, light ürünler verilmez.

6. Su

1 yaşında bir çocuğun günlük olarak yaklaşık 1 – 1,5 litre sıvı alması beklenir. Bu sıvıyı gün içinde su, çorba, meyve ve sebze, süt gibi besinlerle alır.

7. Tuz

Bebek yemeklerine 1 yaşına kadar tuz 2 yaşına kadar şeker eklenmesini önermiyoruz. 1 yaşında bir bebek, uygun kas ve sinir sistemi gelişimi için günde yaklaşık 1 g sodyum yani yarım çay kaşığı tuza ihtiyaç duyabilir. Bu tuzun büyük kısmını sebzelerden alırken geri kalanını yemeklere ilave edilmiş tuzdan ve peynir, zeytin gibi tuzlu gıdalardan alır.

8. D Vitamini

12 aylık yani 1 yaşındaki çocuklar her gün yaklaşık IU D Vitaminine ihtiyaç duyarlar. D vitamini günlük güneşe çıkarak, güneş olmayan kış aylarında haftalık ayarlanarak sağlanabilir. Bunların haricinde bebeğe hekim tarafından takviye olarak verilen D vitamini damlasının kullanımı da katkı sağlar. Ancak fazlası ciddi sorunlara yol açabileceğinden tehlikelidir ve hekim önerisi haricinde verilmemelidir. Fazla kullanımı böbrek yetmezliğine kadar uzanan tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

1 yaşındaki çocuğa ne yedirmeli?

1 yaş çocuğa öncelikle taze ve mümkünse ev yapımı yemekler yedirmeli. 12 aylık bebeğin beslenmesini takip etmek için kalori hesaplamak gerekmez. Normal sağlıklı çocuklarda bu tip hesaplamalar yapmanıza gerek yoktur mühim olan çocuğun yeterli ve dengeli ve taze gıdalarla beslenmesidir. Hekim kontrollerinde çocuğunuzun düzenli bir şekilde kilo aldığı gözleniyorsa ve çocuk sağlıklıysa bu yeterli beslendiğini gösterir. Sizin dikkat etmeniz gereken, paketlenmiş işlenmiş gıda maddeleri yerine evde pişirilmiş her besin grubundan farklı farklı, çok karışık olmayan ve günlük taze yemekleri tercih etmenizdir.

Bu yaşta çocuklar hâla anne sütü içebildiğinden beslenme, anne sütü ve ek gıda şeklinde düzenlenmelidir. Anne sütü almayan 12 aylık çocuklar içinse kahvaltı, ara öğün, öğlen yemeği, ara öğün, akşam yemeği ara öğün olarak düzenlenebilir.

12 aylık bebek için en iyi yiyecekler

1. Sebzeler

Öncelikle mümkünse mevsimine göre sebzeler kullanılmalıdır. Zira kışın yetişen sebzeler kış hastalıklarına karşı vücudu korumada daha etkili olabilir. Çocukların küçükken sebze yemeye başlaması onun ilerideki yeme alışkanlıklarını de etkileyebileceğinden önemlidir. Sebzeler, bebeğinizin sağlıklı büyümesi için gerekli mineraller, vitaminler ve lifler içerir. Sebzeleri onlara dilimleyerek parmak gıda olarak veya yemeklerde kullanarak verebilirsiniz. Genellikle 1 yaştan önce önermediğimiz yeşil sebzelerle yapılan yemekler de artık yedirilebilir.

2. Meyveler

Farklı meyveler ama yine mevsimine uygun taze meyveler tercih edebilirsiniz. Meyveleri lifli yani suyu değil püresini vermek daha sağlıklıdır. Çocuğunuzu her gün en az bir porsiyon yaşına göre miktarda meyve yemesi önemlidir. 1 yaşa kadar alerji riski nedeniyle fazla önermediğimiz narenciye (portakal, mandalina) diğer meyvelerle dönüşümlü olarak yedirilebilir ya da çeşitli mevsim meyveleriyle renkli bir kâse meyve salatası da hazırlayabilirsiniz.

3- Süt ve süt ürünleri

Peynir, süt, yoğurt, kefir protein, kalsiyum, D vitamini sağladığı ve ayrıca yağ ve enerji gereksinimlerini karşıladığı için bebekler için dengeli bir beslenmenin temel taşlarındandır. Ancak süt alerjisi yaygın görülen bir durumdur ve bu durumda süt ve süt ürünlerinden uzak durulması gerekir. Süt alerjisi ileri değerlendirme gerektirir. Süt alerjisinin bebeklerde yaşamın ilk yıllarında sık rastlanıyor olması sebebiyle 1 yaşına kadar bebeklere inek sütü verilmez. Ayrıca laktoz intoleransı vb. başka sebepler de bu genel uygulamada etkendir.

Yoğurt ise içerisinde pek çok faydalı bakteri bulunduran geleneksel ve faydalı bir lezzettir. Çocukların kemik gelişiminde kalsiyum ihtiyacını temin etmede önemlidir. Ayrıca süt gibi laktoza bağlı gaz problemleri yaratmadığından, Laktoz intoleransı olan çocuklar rahatlıkla yiyebilir. Ancak bu süt alerjisi olan bebeğin yoğurt yiyebileceği anlamına gelmez. Yoğurt ayrıca ishal gibi sindirim bozukluklarını önlemede de faydalıdır. Ancak bu da süt alerjisi durumunda

4. Kuruyemiş

Kuruyemişler, besin değeri yüksek, faydalı yağlar içeren, antioksidan ve mineraller bakımından zengin gıdalardır. Çok faydalı olmakla birlikte fındık, fıstık vb. alerji yapabilir, küçük çocuklarda boğulmalara sebep olabilir. Alerji riski nedeniyle genellikle 2 yaştan sonra öneririz ancak çok faydalı olan ceviz, fındık gibi besinlere çocuğunuzun alerjisi yoksa, hekimi onay veriyorsa, birkaç gün denedi ve çocukta herhangi bir reaksiyon gelişmediyse toz haline getirerek veya ince rendeden geçirerek muhallebilerine, çorbalarına katılabilir. 1 yaşında bir bebeğin kahvaltısına yarım ceviz içi rendelemek yeterlidir.

5. Baklagiller

Fasulye, mercimek, nohut, bakla gibi baklagiller bebeğinize kas geliştirme için protein, kemik oluşumu için kalsiyum, magnezyum, demir ve lif sağlayabilir. Baklagiller arasında bakla küçük çocuklara önerilmez. Bunun haricinde diğerleri biraz gaz problemi yaratabilmekle birlikte iyi birer besin kaynağıdır. Baklagilleri 1 gün önceden ıslatmak, haşlamak ilk haşlama suyunu döküp, kabuklarını soyarak bebeğe vermek şiddetli gaz problemi olan çocuklarda bu sıkıntıyı azaltmada etkili olabilir.

6. Yumurta

Yumurta en ucuz ve kıymetli protein kaynağıdır. Demir, protein, omega 3 yağ asitleri ve vitaminler içerir. 1 yaşına gelen çocuklar özel olarak yumurta alerjileri yoksa yumurta sarısı ile yavaş yavaş beyazını da yemeye başlayabilirler.

7- Tahıllar

Yulaf, buğday, çavdar vb. tahıllar beslenmede önemli yer tutar. Lif açısından zengin bu besinler değerli karbonhidratlardır. Sağlıklı ve dengeli bir bebek beslenmesinde yer alırlar. Ancak çölyak gibi kronik hastalığı olan çocuklarda buğday, arpa, çavdar hatta glütensiz olmasına karşın bulaş olabileceğinden yulaf önerilmez. Çölyak ve glüten ilişkili hastalıklar ayrıca incelenir. Normal sağlıklı 1 yaşında bir çocuk tahılları yiyebilir.

1 yaş bebek beslenmesi için örnek yemek tarifleri

1 yaş bebek yemekleri için 1 yaş üstü yemek kategorisine bakabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası