psikiyatri ile psikolog farkı / Psikolog ve Psikiyatr Arasındaki Farklar, Hangisine Gitmeliyim? - Sima Psikoloji

Psikiyatri Ile Psikolog Farkı

psikiyatri ile psikolog farkı

Psikolog Nedir, Psikolog ve Psikiyatrist Arasındaki Fark Nedir? Ne İş Yaparlar?

Çoğu kişi ciddi bir patolojik durumu olmadığı sürece terapiye ihtiyacı olmadığını düşünür. Ancak  psikoloji bilimi geliştikçe psikoterapi artık sadece patolojik bir bozukluğun tedavisinde kullanılmaktan çok daha büyük bir işlevsellik kazandı.

Her birey hayatı boyunca gerek ufak tefek gerekse sarsıcı olaylarla başa çıkmak zorunda kalabilir. Psikolojik sağlamlık, savunma mekanizmaları, sosyal destek gibi etmenlerle bu zorlukların üstesinden gelinebilir ancak bazı durumlar kişilere tek başlarına kaldırabileceklerinden daha ağır gelmektedir. Bunun yanı sıra, ufak bir mesele bile olsa psikolojik yardım alarak üstesinden gelmek çok daha az yorucu olacaktır.

Psikoterapi Nedir?

Psikoterapi, kişilerin duygu, düşünce ve davranışlarındaki sorunların çözümünü, ruh sağlığının geliştirilmesini ve korunmasını amaçlar. Kişinin düşmüş duygu durumuna, problemlerine, kişisel gelişimine ve davranışsal problemlerine, danışan ve psikoterapist iş birliğiyle çözüm aranması psikoterapi olarak tanımlanır. Çeşitli teknikler yardımıyla danışanın hayatını daha işlevsel hale getirmek amaçlanır.

Psikoterapi teknikleri ile ilgili yazımız için linke tıklayabilirsiniz. 

Psikoterapist Kime Denir?

Psikoterapist genel olarak ruh sağlığı uzmanlarına verilen bir isimdir. Gerekli eğitimleri tamamlamış psikiyatrlar, psikologlar ve psikolojik danışmanlar psikoterapist ismini kullanabilirler. Terapi süresince danışanla beraber, danışanın ruh sağlığını iyileştirmek veya korumak amaçlı çeşitli teknikler yardımıyla tedavi planını uygulayan kişidir. Bu meslekler arasındaki farklar neler ve terapi almak istediğinizde hangisine başvurmalısınız sorularının cevapları için ise yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Psikolog Nedir?

Psikolog, ‘ruhbilimci’ anlamına gelip insanların duygu, düşünce ve davranışlarındaki değişimleri inceler. Bu unvana sahip olabilmek için üniversitelerin psikoloji bölümlerinde 4 yıllık lisans eğitimlerini tamamlamaları gerekir.

Psikolog Hangi Hastalıklara Bakar?

Psikologlar da psikiyatristler gibi kendi uzmanlaştıkları alanlardaki hastalıklara bakabilirler. Öte yandan psikologlar ilaç yazamadıkları için ilaç kullanılması gereken durumlarda bir psikiyatrist ile birlikte çalışan psikologlar daha çok tercih edilebilir. Aynı zamanda psikolog ve psikiyatrist aynı kurumda bulunduğunda verim çok daha fazla olacaktır. Psikologlar, uzmanlaştıkları alana göre yaygın olarak

    -Kaygı Bozukluğu
    -Depresyon
    -Sosyal Fobi
    -Bağımlılık
    -Uyku Bozuklukları
    -Yeme Bozuklukları
    -Şizofreni
    -Cinsel İşlev Bozuklukları
    -OKB
    -Panik Atak
    -DEHB ile ilgilenebilirler.

Psikologlarımız ve psikiyatristlerimizden oluşan ekibimizi görüntülemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Psikolog Nasıl Olunur?

Psikolog unvanı yalnızca psikoloji bölümü mezunlarına verilir. Yani üniversitelerin psikoloji bölümünde 4 yıl süreyle eğitim alınması gerekir. Psikoloji lisans eğitimini tamamladıktan sonra, tercihen klinik psikoloji alanında yüksek lisans yaparak süpervizyon ile danışan görmeleri terapi anlamında uzmanlaşabilmeleri için gereklidir. Bu eğitimlerin sonunda, terapilerini yüz yüze ve online şekilde yürütebilirler.

Psikolog Maaşları

Psikolog olmak isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan biri de psikolog maaşlarıdır. Psikolog maaşları, terapi türüne, terapi eğitimine, bulunduğu yere, çalıştığı kuruma göre değişir. Devlet kurumlarında çalışanların ortalama maaş miktarları arasında değişmekte olup özel kurumlarda çoğunlukla sabit maaş yerine görülen danışan başına ücret alındığı için çok daha fazla değişkenlik göstermektedir.

Klinik Psikolog Kimdir?

Psikoloji lisansını tamamladıktan sonra 2 yıl süreyle klinik psikoloji yüksek lisansını tamamlayan kişiler, uzman klinik psikolog unvanını alır. Ankara’da uzman klinik psikolog arayışınız varsa ekibimizi görüntülemek için linke tıklayabilirsiniz .

Psikolog Ücretleri

Psikolog maaşları gibi psikolog ücretleri de terapist, terapi merkezi, psikolog muayenehanesi, psikiyatri kliniği gibi koşullara göre değişiklik gösterir. Ayrıca seans süresi, kullanılacak yöntem, yaşanılan şehir, psikoloğun uzmanlığı ücretleri belirleyen en önemli unsurlardandır Genel itibarıyla bakıldığı zaman TL arasında değişmektedir. 

Psikolog Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

1-    Psikoloğunuzun öncelikle mezun olduğu bölümün psikoloji olduğundan emin olduktan sonra;
 - Akademik geçmişi
 - Unvanları 
 - Verdiği hizmetlerin bilimsel temelleri ve sonuçları
  -Yayınları ya da araştırma sonuçları ile ilgili bilgi edinebilirsiniz.

2-    4 yıllık Psikoloji lisans eğitimini tamamladıktan sonra hangi alanda uzmanlık aldığına bakabilirsiniz.
3-    Destek almak istediğiniz konuyla ilgili psikoloğunuzun yeterliliği hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
4-    Psikolog- danışan uyumu çok önemlidir. Sizi anlamasına, beraber çalışmak için motivasyonunuzun olmasına dikkat etmelisiniz.
5-    Şu soruları sorabilirsiniz, hangi terapi yöntemini kullanıyorsunuz? Bu yöntem bilimsel destekleri olan bir yöntem midir?
6-    Gizlilik ilkesiyle ilgili bilgi edinebilirsiniz.


Psikolog Randevusu Nasıl Alınır?

Randevu almak isteyen kişiler ilgilendikleri psikolog hakkında bilgi sahibi olduktan sonra internet ya da telefon üzerinden, hastane, danışmanlık merkezi, psikiyatri merkezi, psikiyatri kliniği gibi çeşitli yerlerden randevu alabilirler. Randevu alırken, kişinin psikolog olmasına, tercihen bir psikiyatrist ile beraber çalışıyor olmasına özen gösterilmelidir.
Randevu almak için sağ altta bulunan iletişim kutumuza tıklayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Psikiyatri Nedir?

Psikiyatri, ‘ruh hekimliği’ anlamına gelip erişkin ve çocuk ergen psikiyatri olmak üzere ikiye ayrılır. Psikiyatri, ruhsal sorunların sebepleri ve tedavisi ile ilgilenen tıp dalıdır. Bu anlamda hem yüz yüze ve online terapi hem de ilaç tedavisi yapabilirler.

Ankara Papillon Akademi psikiyatri merkezinden randevu almak için linke tıklayabilirsiniz.

Psikiyatr/Psikiyatrist Nedir?

Psikiyatr, ‘ruh hekimi’ anlamına gelmektedir. Başlıca ilgi alanı beyin rahatsızlıklarıdır ve bu rahatsızlıkların tanı ve tedavisiyle ilgilenir. 

Psikiyatrist Nasıl Olunur?

Psikiyatrist olmak isteyen bir kişi 6 yıl tıp fakültesi ve 4 yıl uzmanlık eğitimi sonrası psikiyatrist olabilir. Bunun ardından yüz yüze ve online terapi uygulayabilecek, psikiyatri ilaçları yazabilecek yetkinliğe sahip olur.

Psikiyatr Maaşları

Psikiyatr maaşları çoğunlukla psikolog maaşlarından daha fazladır aynı zamanda devlet hastaneleri ve özel kurumlarda pek çok iş imkanı bulunmaktadır. Devlet hastanelerinde uzmanlık derecelerine göre arasında maaş almaktadırlar. Özel kurumlarda bazı değişkenlere bağlı olarak psikiyatr maaşları tl arasında değişmektedir.

Psikiyatri İlaçları 

Psikiyatride kullanılan ilaçlar genel olarak beş grupta toplanır ve bunların hemen hemen tamamı sadece psikiyatristler tarafından yazılabilir ilaçlardır. Kaygı ilaçları, antidepresanlar, antipsikotikler, duygudurum dengeleyiciler ve dikkat artırıcı ilaçlar olarak sıralanabilir. Gerektiği zaman psikiyatrist tarafından bu ilaçlar reçete edilmektedir. Doktor kontrolü olmadan bu ilaçların alınmaması, düzenlenmemesi veya bırakılmaması son derece önemlidir.

Psikolog ve Psikiyatrist Arasındaki Farklar Nelerdir?

Sık karıştırılan ve birbiri yerine kullanılan iki meslek grubu olarak psikolog ve psikiyatrist gerçekten de büyük oranda benzer işler yapmaktadırlar. Aralarındaki en büyük farklardan biri eğitimleridir. Psikologlar 4 yıllık lisans eğitimlerini tamamladıktan sonra, ardından yüksek lisanslarını yaparak uzmanlaşabilirler, psikiyatristler ise 6 yıllık tıp eğitimlerini tamamladıktan sonra psikiyatri üzerine uzmanlık yapabilirler. 
Psikiyatrist farmakolojik eğitimi aldığı için ilaçla tedavi yöntemini kullanabilir ancak psikologlar ilaçla ilgili herhangi bir müdahalede bulunamazlar, psikolog ile arasındaki diğer önemli fark budur. 
Psikologlar, olası tanıdan bahsedip kesin bir tanı koyamazlar tanı koyma yetkisi yalnızca psikiyatriste aittir.

Psikolog, Psikiyatrist Olabilir Mi?

Psikolog psikiyatrist olamaz, bunun için yeniden psikiyatristin aldığı eğitim süreçlerinden geçmesi gerekir. Psikologlar ilaç tedavisi uygulayamazlar, uygulayabilmek için tıp mezunu olmak gerekir. 

Psikiyatr mı Psikiyatrist mi?

80’li yıllara kadar tıp diline Fransızca hakim olduğu için ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanını tanımlamak için psikiyatr terimi kullanılmış, günümüzde ise tıp diline İngilizce hakim olduğu için psikiyatrist terimi kullanılmaktadır. Bu bağlamda Ankara terapi talep eden biri doğru aramayı yapmak için Ankara psikiyatrist olarak aramalıdır.

Ankara Papillon Akademi psikiyatri ve psikolojik danışmanlık merkezi uzmanlarımız hakkında detaylı bilgi ve randevu almak için aşağıdaki butonları tıklayabilirsiniz.

                      

Psikolog ve psikiyatrist arasında fark nedir?

Sıklıkla hastalarımız, danışanlarımız tarafından sorulan, çoğu kişinin tam olarak ayrımını yapamadığı bir sorudur.

Öncelikle biraz tanımlardan yola çıkalım. Psikiyatristin kim olduğunu araştıracak olursanız “ruh ve sinir hastalıklarında kişide görülen uyumsuzlukları önleme, teşhis ve tanıda görev alan uzman doktor” gibi tanımlara, psikologun ne yaptığını araştırdığınızda ise “ruh bilimiyle uğraşan, bireylerin duygu, düşünce ve davranış süreçlerini inceleyen, tanı ve tedavide görev alan ruh bilimci” gibi tanımlara rastlarsınız. Buradan da anlaşılacağı üzere psikoloji ve psikiyatri birbirinden çok farklı, bağımsız değildir. Çoğu zaman yardımlaşarak birlikte çalışırlar, birbirlerine de ihtiyaç duyarlar.

Ayrıldığı noktalara kısaca bakacak olursak;

Psikiyatrist, psikiyatri alanında uzmanlaşmış tıp doktorudur. Psikiyatristler ruh sağlığı- sinir hastalıkları konusunda farmakolojik eğitim alırlar. Yani bir psikiyatriste gittiğinizde size ilaç yazar ve ilaç yazma yetkisi de vardır. Psikolog ise, 4 yıllık psikoloji lisans programını tamamlamış kişidir. Psikologlar yüksek lisans yaparak uzmanlaşmaktadırlar. Hastane ve kliniklerde karşılaştığınız psikologlar genellikle Uzm. Klinik Psikologlardır. Psikologlar da psikiyatristler gibi hastane ve kliniklerde çalışabilir ancak farmakolojik eğitim almadıkları için ilaç yazma yetkisine sahip değillerdir. Psikologlar (klinik psikologlar) da ruh sağlığı ve sinir hastalıkları konusunda tanıya karar verme sürecinde ve bunun sonucunda seçmiş olduğu psikoterapi yöntemiyle kişinin tedavisinde etkin bir şekilde yer alır.

Genel olarak psikiyatristler ilaç ile tedavi yöntemi kullanırken (psikoterapi de uygulayan birçok psikiyatrist vardır.) psikologlar, psikoterapi yöntemleriyle tedavi de yer alırlar. Bu yüzdendir ki bir psikolog ve psikiyatrist birlikte çalışabilmektedir. Bir psikolog ilaçla tedavinin de gerekli olduğunu düşündüğü danışanlarını psikiyatriste yönlendirirken, bir psikiyatrist de ilaçla tedavinin yanında psikoterapiyle de ilerlenmesi gerektiğini düşünüyorsa yine bir uzman psikoloğa (psikoterapiste, klinik psikoloğa) yönlendirme yapabilir.

Son olarak konuyla ilgili bir tavsiyede bulunacak olursam, söz konusu ruh sağlığınızsa bir psikiyatrist veya klinik alanda uzmanlaşmış bir psikoloğa başvurmanız gerekmektedir.

Ruh sağlığınızı emin ellere bırakmadan önce mutlaka gideceğiniz, seçeceğiniz uzmanları iyi araştırmalı, uzman oldukları alandan emin olmalısınız. Unutmayalım ki psikolog yönlendirme yapmak için değil, Öz farkın dalık (iç görü) için vardır.

Bu yazımızda psikolog nedir, psikiyatr kimdir, psikologa mu yoksa psikiyatri uzmanına mı gitmelisiniz gibi aklınıza takılan birçok soruya cevap vermek istedik!

Psikolog kelimesini kelime anlamıyla “ruh bilimci” olarak tanımlayabiliriz. Psikologlar beden ve zihin üzerine çalışmalar yapan kişilerdir. Her ne kadar terapi denilince akla terapist gelse de psikologluk aslında sadece konuşmak değil, örgütsel davranışlardan tutun hayvanlar üzerine araştırmalar yapan geniş bir alana sahiptir. Yani kısaca psikologlar psikolojik rahatsızlıkları ve problemleri çözmek amacıyla psikolojiyle ilgili gerekli araştırma, bilgi ve teorileri kullanan kişilerdir. Kullanılmayan fırsatlarınızı görmenizde yardımcı olur.  Psikolog, karşısındaki kişinin bakış açısını onun yaşamına bakarak değerlendirip yani empati kurarak yardımcı olmaya çalışır. Psikolog, öğretmez, yargılamaz, kınamaz, ön yargılı yaklaşmaz. Psikologun görevi sorularınıza cevap vermek değil sizlerin kendi cevaplarınızı ve çözümlerinizi bulmanızda yardımcı olmaktır. Kişiler genelde sorunlarını arkadaş veya aileleriyle paylaşabileceklerini ve paylaşmaktan rahatlık duyduklarını söylerler. Fakat bu oluşan rahatlık uzun süreli olmayabilir çünkü sizi tanırlar ve sizin iyi olmanızı istediklerinden size tarafsız bir yaklaşımda bulunamazlar. Ama psikolog sizi her zaman tarafsız, koşulsuz ve sorgusuz değerlendirir.

Psikiyatri Uzmanı Nedir?

Öncelikle psikiyatr kelime anlamı olarak “ruh hekimi” anlamına gelmektedir. Bir tıp dalıdır. Psikiyatr; zihinsel, davranışsal ve duygusal yetilerde görülen bozukluklar üzerine çalışmalar yapan kişilerdir. Başlıca ilgi alanı beyin hastalıklarıdır. Yani günlük dilde akıl hastalığı, ruh hastalığı ve sinirlilik hali olarak geçer. Ve bu hastalıklar da kendilerini duygu, düşünce ve davranış değişiklikleriyle göstermektedir. Ve psikiyatri de bu hastalıkların tanı ve tedavisiyle uğraşmaktadır. İnsanın davranışını biyopsikososyal olarak açıklamak üzerine çalışırlar ve normal ile normal dışı davranışları sınıflandırırlar. Psikiyatristlerin kullandığı psikiyatrik bilgi ve uygulamalar bilimsel veriye dayalı olmak zorundadır. Hastaların tedavisinde hastalığa göre farklı yöntemler uygulanmaktadır.

Psikolog ve Psikiyatr Arasındaki Farklar

Her iki uzmanında ruh sağlığı alanında çalışmaları anlamlarının karıştırılmasına neden olmaktadır. İkisi arasındaki ayrımı yapabilmek için aşağıdaki özelliklere bakabiliriz.

  • En önemli fark aldıkları eğitimdir. Psikologlar, psikoloji bölümünde dört yıllık lisans eğitimlerini alır ve mezun olurlar. Psikologlar yüksek lisans yaparak uzmanlaşmaktadırlar. Psikiyatristler ise tıp fakültesinden mezun olduktan sonra psikiyatri üzerine uzmanlık yaparlar.
  • Psikologlar, farmakolojik eğitim almadıkları için ilaç yazmayıp konuşarak tedavi yaparlar ama psikiyatristler tedavi yöntemi olarak daha çok ilaçla tedaviyi kullanırlar.

Bunların yanında bir psikolog tedavisinde ilaçla tedavinin de gerekli olduğunu düşünüyorsa danışanlarını psikiyatriste yönlendirirken, bir psikiyatrist de ilaçla tedavinin yanında psikoterapiyle de ilerlenmesini düşünüyorsa yine bir uzman psikoloğa yönlendirme yapabilir.

 

Post Views

Sibel Deniz Toledo

Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji bölümünden yılında mezun olmuştur. Ticaret Üniversitesi’nde Uygulamalı Psikoloji Yüksek Lisansı yapmıştır. 2 yıl Gestalt Terapisi eğitimi almıştır. İstanbul Psikodrama Enstitüsü’nde Psikodrama Eğitimi almaktadır. Bu eğitim kapsamında Bireysel Psikodrama eğitimini tamamlamıştır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası