yağ bezesinin zararları / Yağ Bezesi Nasıl Geçer - Acıbadem Hayat

Yağ Bezesinin Zararları

yağ bezesinin zararları

Yağ bezesi ne kadar tehlikeli?

Hemen herkeste görülen yağ bezeleri nedir? Tehlikeli midir? Ölümcül riski var mı? Hangi durumda dikkat etmeli?

Abone ol

Hemen herkeste görülen yağ bezeleri (Lipom) deri ile kas dokusu arasında yer edinir ve kötücül olmayan tümörlerin genel adıdır.

Her yaşda ortaya çıkabilirler ancak genellikle yaşları arasında sık görülür. Oluşum nedeni tam olarak bilinmemektedir ancak ailesel ve genetiksel faktörlerin etkili olduğu bilinmektedir.

Yağ Bezesi kötü huylu bir kitle değildir ve genellikle kişiye zararsızdır. Sıklıkla kollarda, gövdede, sırtta, bacakta boyunda ve kalçada çıkar.

Lipom(Yağ Bezesi) tanısı sıklıkla klinik muayene ile konur. Eğer yerleşim yeri farklı ise veya şüphelenilen klinik bir durum var ise ultrasonografi, tomografi, iğne ile biyopsi veya cerrahi biyopsi yaptırılabilir.

Tedavi genellikle gerekli değildir. Ancak lipom istenmeyen bir yerleşim yerinde ise ve basıya bağlı sıkıntı oluşturuyorsa, ağrılı ise, hızla büyüyorsa veya hastada kozmetik sorunlar yaratıyorsa cerrahi olarak çıkarılmalıdır.

YAĞ BEZESİ NE ZAMAN TEHLİKELİ?

Lipomlar mikrop kaptığında problem yaratabilir. Özellikle renk değiştirme, kızarma, büyüme gibi durumlarda dikkatli olmak gerekir. Çok nadir de olsa selim lipomlar habis tümörlere dönüşebilir. Zamansız büyüme gösteren lipomlar mutlaka ameliyatla çıkarılmalı. Daha sonra da patolojik sonucuna bakılmalı. Eğer sonuç kanser çıkarsa tümör ameliyatla geniş olarak çıkarılır. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için beslenmenize çok dikkat edin, düzenli egzersiz yapın, sigara ve alkolden uzak durun.

Belirtileri nelerdir?

Yağ bezesinin en tipik belirtisi dokuda görülen şişliktir. Ancak bu şişlik uzun süreli ve soğuk bir şişliktir. Uzun zaman dilimi sürecinde şişlik ağır bir biçimde büyür. Şişlikte herhangi bir ağrı veya sızı olmaz. Ancak Angiolipom gibi lipom çeşitleri ağrılı olabilir.

Nasıl tedavi edilir?

Lipom yağ bezeleri tedavisi çoğunlukla ihtiyaç duyulmayan bir durumdur. Ancak kişide yağ bezesi ağrı, sızı, basınç hissi, vb rahatsızlıklara neden oluyorsa yağ bezesi ameliyatı ile cerrahi yöntemlerle çıkartılabilir.

Ahmet maranki yağ bezesi için bitkisel çözüm:

Yağ bezeleri vücutta çirkin görüntüler oluşturur.Özellikle vücudun en belirgin yerlerinde bulunuyorsa (göz altı yağ bezesi tedavisi).. Bunun için çok basit ve pratik bir çözümü var.
İşte yağ bezelerini gidermek için formül;

Hazırlanışı

Kabukları soyulmuş iki elma dilimi, kekik suyunda pişirildikten sonra, ezilerek lapa haline getirilir. Lapaya bir fincan karpuz suyu, bir tatlı kaşığı tarçın, bir çorba kaşığı yoğurtla kaymak ilave edilir. Krem kıvamına gelinceye kadar, yulaf unu serpilir. Ateşte ısıtılarak yüze sürülür.

yağ bezesiyağbeze

Yağ Bezesi Nedir, Nasıl Geçer, Nasıl Tedavi Edilir?

Vücudun çeşitli yerlerinde estetik bir kusur olarak ortaya çıkan ve hastaları rahatsız eden yağ bezeleri bir çeşit yağ kitlesi tümörüdür. İyi huylu olduğundan zararsızdır ve yağ bezelerinin %99 oranında tehlike unsuru bulunmaz. Ancak bu noktada her tümörün kanser riski taşımadığını ve tümörlerin hangi durumda kanser şeklinde gelişim göstereceğini bilmek hastalar için daha açık ne doğru bir yaklaşım sağlar. Örneğin yağ bezeleri gibi hızlı büyüyen kitleler hızlı büyüme gösterir ve bazen kontrolsüzce çoğalır. Kanserli dokularda bu hızlı büyüme kontrolsüz şekilde diğer doku ve organlara yayılım gösterecek şekilde olur. Kötü huylu tümörlerde, yani kanserli dokularda kitleyi bir arada tutup diğer dokulara sıçramayı engelleyecek kapsüller bulunmaz. Yağ bezelerinde bu kapsüller bulunduğundan hızlı ve fazla büyüme gösterse de diğer dokulara sıçrama eğilimi göstermeyeceğinden kötü huylu tümörlerden oldukça farklı büyüme gözlenir.

Adiposit denen yağ hücreleri fazla yağ birikimi nedeniyle lipom olarak adlandırılan yağ bezelerine farklılaşabilirler. Yağ bezeleri bu yönüyle estetik bir kusur olmak dışında zararsızdır. Eğer başka bir hastalıkla ilişkili olarak oluşmamışsa hastanın sağlığına olumsuz bir etkisi bulunmaz. Kontrolsüz büyüme gösteren ve kanserleşme gösteren yağ kitleleri (liposarkom) lipomlardan farklıdır ve bu vakalarda teşhis ve operasyon çok önemlidir. Lipomlar ile liposarkomlar arasındaki ayırıcı tanı oluşum bölgeleri, elle palpe edildiğindeki fiziki farklılık, renk ve büyüklükleri, ağrı ve iltihap durumu ile sağlanır. Liposarkomlarda kapsül yapı olmadığından hızlı yayılım ve büyüme görülür. Ayrıca ağrılı, hareketleri kısıtlı, rengi sarı beyazdan griye doğru giden, iltihaplı kitlelerdir. Liposarkom şüphesinde erkenden uzman hekimlere başvurmak gerekir.

Yağ bezeleriniz için tedaviye başvurmadan önce gerekli araştırmayı yapmalı ve vücudunuzda oluşan değişimleri bilerek uygun tedaviye karar vermelisiniz.

Yağ Bezesi Nedir, Yağ Bezesi Nasıl Geçer?

Lipom olarak adlandırılan yağ bezeleri cilt altında, ağrı vermeyen, zararsız, fazla yağ depolarından oluşan kapsüllü yapılardır. Hastada estetik bir kusur oluşturabileceğinden şikâyet edilerek tedavi talep edilir. Lipomlardan farklı olan ve lipomlarla karıştırılabilecek farklı bir yağ dokusu birikimi ise sebase kistlerdir. Bir diğer adıyla yağ kisti olarak bilinen sebase kistler, cilt altından oluşum gösterip, yavaş büyüyen, sebum sıvısı ile çevrili, kapsüle çevrelenmiş kistlerdir. Yağ bezelerinden daha büyük yapılar olup yavaş büyüme gösterirler. Oluşum nedenleri yağ bezeleri gibi fazla yağ depolamalarıdır. Yağ kistleri, yani sebase kistler genelde baş ve genital bölgede görülür. Yağ bezeleri vücudun çeşitli yerlerinde ortaya çıkabilir. Göz çevresinde, ensede, sırtta, kollarda, kol altında, boyunda, bacakta, genital bölgede yağ bezelerine sıkça rastlanır. Nadir de olsa kemik, kas, eklem, iç organlarda, abdominal boşlukta, sindirim sisteminde, bağırsaklarda da yağ bezeleri görülür. Bağırsaklardaki yağ bezeleri yaygın görülmeyen bazı vakalarda bağırsak tıkanmasına neden olabileceği için tedavi gerektirir.

Hızlı büyüyen yağ bezeleri sarı-beyaz arası renk tonlarına sahiptir. Sayıca çok ya da tekli olabilirler. Genelde cm boyutta olurlar. Göz çevresinde yerleşim gösteren lipomlar çoklu ve 1 cm’den daha küçük boyutta da olabilir. Göz kapağı gibi sık ve refleksif hareket gösteren yerlerdeki lipomlar harekete engel olabileceği için hastaların şikâyet nedeni olabilir.

Hızlı büyüdükleri için bir anda ortaya çıkan yağ bezelerine karşı hastalar “yağ bezeleri nasıl geçer?” sorusunu sorarlar. Tedaviye başvurmak yerine yağ bezelerine kendinizin müdahale etmesi kesinlikle önerilmez. Bazı hastaların tercih ettiği hekimlere danışmak yerine iğne ile yağ dokusunu delmek, enjektör ile yağ kitlesini temizlemeye çalışmak, kesici aletler ile küçük bezeleri koparmak gibi asla yapılmaması gereken yöntemlere arasındadır. Hem yağ bezesinin geliştiği alan ya da alanlarda enfeksiyon riski oluşturabilir hem de dermatolojik bir iz bırakabilirsiniz. Bu nedenle yağ bezelerinin oluşum gösterdiği alanların hassas olabileceğini unutmadan ve büyümesi devam etse de sizi rahatsız eden yağ bezeleri için uzman hekimlere danışabilirsiniz.

İzmir Yağ Bezesi Tedavisi

Yağ Bezesi Nasıl Tedavi Edilir?

Yağ bezelerinin ortaya çıkış nedeni için farklı gerekçeler olabilir. Bunlar arasında en fazla gözlenen aşağıdakilerdir:

  • Metabolizma hastalıkları
  • Diyabet ya da insülin direnci
  • Genetik yatkınlık
  • Yüksek kolesterol
  • Trigliserit düzeyi
  • İleri yaş faktörü
  • Karaciğer hastalıkları
  • Obezite
  • Yetersiz ya da yanlış cilt bakımı
  • Kıl folikülü iltihabı
  • Fiziksel travma
  • Kötü beslenme alışkanlığı
  • Sedanter yaşam tarzı

Yukarıdaki nedenler lipom oluşumunda en fazla gözlenen nedenlerdir. Özellikle beslenme alışkanlıklarındaki ani değişimler yüzdeki yağ bezelerinin hızlıca ortaya çıkmasına yol açabilir. Bunun yanı sıra metabolik hastalıklar sindirim sistemi ve karaciğerdeki lipom oluşumları için en sık görülen neden olabilir.

Yağ bezeleri 3 farklı grup altında adlandırılır: siringoma, milium, ksantelazma. Üçü de farklı şekillerde ve alanlarda büyüdüğünden tedavi prosedürü de farklı olur.

Siringoma, kadınlarda sıkça görülen erken yaşlarda da ortaya çıkabilen yağ bezesi türüdür. Gözaltı, üst yanak çevresi, göz kenarında küçük küçük ve çok sayıda cilt tonundan daha sarı renkte olarak ortaya çıkar.

Yaz bezesi tedavisi için Op. Dr. Rıza Aktaş&#;tan detaylı bilgi ve randevu alabilirsiniz.

Ksantelazma, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan, dağınık göz kapağına neden olan ve deri altındaki yağ dokusu birikimi lezyonlarıdır. İlerlemesi durumundaki boyutta büyüme görüşte problem yaratabileceğinden tedavi gerektirebilir.

Milium, siringoma tipindeki lipomlara benzeyen ama daha sert ve inci tanesi gibi fazla sayıda yayılım gösteren kistlerdir. Göz kapağında, kirpik diplerinde, yanaklarda sarıdan daha beyaz tonlardadır. Keratin kistleri olması nedeniyle sert yapıdadır ve yağ bezelerinden biraz farklıdır. Tedavisi oldukça kolaydır. Her yaşta kadın ve erkekte gözlenir.

Yağ bezeleri oluşum ve bulundukları yerlerin farklılığı itibariyle farklı tedavi yöntemleriyle giderilir. Yağ dokusundan şüpheleniyorsanız kendiniz de kontrol edebilir, elinizle palpe ederek yağ bezesinin hareketli olduğunu ve elinizden kaçtığını gözleyebilirsiniz. Zararsız olan bu yapılar bağırsaklarda tıkanma, göz kapağında görüşü engelleme gibi problemlerde müdahale gerektirir. Ancak bunun dışındaki yağ bezeleri estetik kusur olup hastanın talebine göre tedavi edilir.

Yağ bezesi ya da yağ kitlesinin tipine göre tedavi disiplinleri yeni gelişen teknoloji ve cihazlar sayesinde oldukça kolay ve başarılıdır. Karbondioksit lazer, düşük dalgalı radyofrekans, kimyasal peelingler ve cerrahi yöntemler lipom ve sebase kist tedavisi için başarılı yöntemlerdir.

Göz Çevresindeki Yağ Bezeleri Nasıl Geçer?

Göz altındaki üst yanak bölgesinde sarıya yakın tonlarda ve çok sayıdaki yağ bezeleri genelde milium tipli yağ bezeleridir. Çok sayıda olmaları özellikle kadınlar için bir kusur olarak görülebilir. Ancak bu yağ bezeleri zararsızdır ve hastanın talebine göre başarılı tedavilerle güzel çözümler alınır. Göz altındaki bezelere iğne gibi aletlerle müdahale etmeniz kalıcı yağ bezeleri yerine kalıcı bir cilt lekesine ve deri hasarına neden olabilir. Yağ bezesi başarılı ve kolay bir tedavi ile çözüme kavuşturulabilirken cildinizde yaratacağınız bir kusur kalıcı hale gelebilir.

Milialar kimyasal peeling ile birkaç seans içinde soyulma ile tamamen giderilebilir. Karbondioksit lazer uygulamaları da başarılı sonuçlar yaratabilir. Kriyoterapi ve diyatermi gibi dondurma ve ısıtma işlemleri de kesi gerektirmeyen tedaviler arasındadır.

Yüzdeki Yağ Bezeleri Nasıl Geçer?

Yüzde meydana gelen 1 cm boyutundan büyük bezeler ve sebase kistler için cerrahi işlem ön görülebilir. Boyutu peeling ile soyulara, dondurma ve ısıtma işlemleri ile veya lazer ile tedaviye cevap vermeyecek tipteki yağ bezeleri, uzman bir hekim tarafından kesi yapılarak alınabilir. Büyük çaptaki yağ bezeleri için kimyasal yöntemler yapılacağı söylense de bu yöntemler etkili olmamaktadır. Çünkü bu yöntemler hem lipomu travmatize edebilir hem de yağ nekrozu ve selülit oluşumuna yol açabilir. Özellikle yüz gibi hastanın sosyal hayatını etkileyen bölgede titiz çalışmak ve iz kalmaması için yöntemleri kullanmak estetik sağlık için önemlidir.

Lipom tedavisi için bölge uyuşturulur ve bir mikro kesi yardımıyla içindeki kapsül içindeki yağ doku boşaltılır. Bu işlemde hastanın yüzünde bir kesi açılması iz kalacağı endişesini doğursa da yapılan dikiş işlemi iz kalmayacak şekilde uygulanır. 5 dakikada gerçekleşen bu operasyon sonrası yara bölgesi 1 gün kapalı kalmalıdır. Pansumana ihtiyaç duyulmaz ve 1 hafta sonra dikişler aldırılır. Operasyondan 2 ay sonra ise yara izinden eser kalmaz.

Yağ bezesi aynı bölgede tekrarlamaz. Çünkü kapsül yapı ve içindeki beze çıkarılır. Büyük yağ bezeleri ve yağ kistleri hastanın talebi üzerine biyopsiye gönderilir. Genelde biyopsi incelemesi operasyon yapan hekimin de fiziki muayenede kitlenin zararsızlığını tetkik edeceği için gereksizdir. Lipomlar kesinlikle kanserli doku değildir.

Yüzdeki Minik Yağ Bezeleri Nasıl Geçer?

Yüzde küçük küçük ve çok sayıda oluşan yağ bezeleri özellikle kadınların makyaj yaparken rahatsız olduğu milia olarak adlandırılan bezelerdir. Alın, üst yanak, göz çevresi gibi yerlerde yoğunlaşır. Tedavileri oldukça kolay olup başarılıdır. Bebeklerde oluşan milialar kalıcı değildir ve doğumdan sonra geçer. Ancak yetişkinlerde kalıcı olan bu küçük yağ bezeleri tedavi gerektirir. Estetik bir kusur olması dışında zararları yoktur. Ancak yüzde olduğu için tedavinin güzel sonuçlanması, iz kalmaması ve kısa sürede beklentiyi almak için uzman hekimlerin kontrolünde işlem yapılmalıdır. Ayrıca bu yağ bezelerine iğne batırıp içini boşalma gibi yöntemlerle yaklaşmak bölgeyi travmatize edeceğinden kalıcı izlere yol açar. Küçük yağ bezelerine sivilce sıkıp içini boşaltma fikriyle yaklaşmak kesinlikle doğru değildir. Operasyonda bu yapılar kapsül ile çıkarılır ve bu sayede tekrarlama olasılığı da azaltılır.

Yüzdeki küçük ve çoklu yağ bezeleri için dondurma ve ısıtma işlemleri uygulanabilir. Lazer ablasyonu bu tipteki bezeler için en fazla kullanılan yöntemdir. Kimi yağ bezeleri dönem dönem çıkıp kendi kendine kaybolsa da göz çevresi yağ bezeleri işlemsiz kaybolmaz. Tecrübeli hekimlerin uygulayacağı tedaviler ile yağ bezeleri kesin ve iz kalmaksızın alınır. Ancak yağ bezelerinin oluşumundaki en büyük nedenler olan hareketsiz yaşam ve beslenme faktörlerini ortadan kaldırarak yağ bezelerinin artışını engelleyebilirsiniz.

Gözde Yağ Bezesi?

Göz çevresinde çıkan yağ bezelerinin yanı sıra göz kapağında yerleşen ksantelazma olarak bilinen yağ bezeleri de görülebilir. Gözde yağ bezesi göz kapağındaki hareket refleksini engelleyebilir ve hastanın estetik olarak memnuniyetsizliğine yol açabilir. Bu yağ bezeleri için radyofrekans uygulaması düşük dalgalar ile yapılır. Görüşe zarar vermez ve basit bir işlemdir. Karbondioksit lazer ve elektrocerrahi de bu bölgedeki lipom tedavisi için yapılan yöntemlerdendir. Büyük lipomlar için cerrahi işlem gerekebilir ve dikişler 1 hafta kadar kalmalıdır. Dikişler alındıktan ve hekim tavsiyesi ile iyileşme süresine dikkate edildikten sonra göz kapağında kusur, batma ve iz kalmaz.

Gözün içinde de yağ bezeleri oluşabilir. Göz bebeğine ilerlemeyen lipomlar hem arlığında hem de başarılı bir tedavi sonrasında görüşe zarar vermez. Cerrahi işlem ile 15 dakikada alınan göz lipomları sonrasında bir süre yanma ve batma hissedilebilir. Damlalar ve ilaçlar yardımıyla bu süreçteki ağrı, yanma ve batmalar en aza indirilip kontrol altında tutulur.

İzmir&#;de yağ bezesi ve lipom tedavisi için kliniğimize başvuru yapabilirsiniz.

Yağ bezesi (Lipoma) nedir? Yağ bezesi nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Ülkemizde çoğunlukla yağ bezesi olarak bilinen lipoma nedir? Çoğunlukla sırt, boyun, saçlı deri, kollar ve bacaklarda kendini gösteren lipomların nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Yayınlanma:

Yağ bezesi (Lipoma) nedir? Yağ bezesi nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Orta yaşlı erkekler ve kadınlarda görülme sıklığı fazla olan “iyi huylu tümörler” denen Lipomlar hakkında merak ettiğiniz her şey haberimizde… Lipom nedir? Lipomun nedenleri, belirtileri ve tedavi yolları…

YAĞ BEZESİ (LİPOM) NEDİR?

Lipom, cildin altında yavaşça gelişen yağ dokusunun büyümesidir. Her yaştan insanda görülebilir. Ancak çocuklarda çok nadir görülür. Bir lipoma vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir, ancak tipik olarak aşağıdaki bölgelerde görünürler:

– Boyun
– Omuzlar
– Sırt
– Karın bölgesi
– Kollar
– Bacaklar

İyi huylu büyümeler veya tümörler, yağlı doku olarak sınıflandırılırlar. Bu, bir lipomun kanserli olmadığı ve nadiren zararlı olduğu anlamına gelir.

LİPOMUN RİSK FAKTÖRLERİ

– Lipomların nedeni bilinmemektedir. Bir aile öyküsü varsa, bu tür deri yumrularını geliştirme riskiniz artar.

– Bu durum, yetişkinlerde 40 ila 60 yaşları arasında en yaygın olanıdır.

– Bazı durumlar ayrıca lipoma gelişimi riskinizi artırabilir. Bunlar şunları içerir:

– Adipoz dolorosa (çoklu, ağrılı lipomlar ile karakterize nadir bir hastalık)
– Cowden sendromu
– Gardner sendromu
– Madelung hastalığı

DOKTORA NE ZAMAN BAŞVURMALI?

Vücudunuzda bir şişlik fark ederseniz, doktora kontrol etttirmelisiniz. Doktorunuz bunun zararsız bir lipom mu yoksa daha fazla teste ihtiyacı olan başka birşey mi olduğunu söyleyebilir.

Lipomlar nadir durumlarda, vücudun içinde, kaslarda veya iç organlarda oluşurlar. Biri size acı veriyorsa veya kaslarınızı etkiliyorsa, onu aldırmanız gerekebilir.

Çok nadir durumlarda, lipofarma adı verilen bir yumru, hızla büyüyen ve ağrılı olabilen bir kanser türü olabilir. Eğer doktorunuz bu durumdan şüphelenirse, muhtemelen daha fazla test yaptırmanızı isteyecektir.

YAĞ BEZESİ NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Doktorlar genellikle bir fiziksel muayene yaparak lipomu teşhis edebilirler. Muayene sıarsında yumuşaklığı hisseder ve acı vermez. Ayrıca, yağlı dokulardan oluştuğu için, dokunduğunda lipoma kolayca hareket eder.

Bazı durumlarda, bir dermatolog lipomun biyopsisini alabilir. Bu prosedür sırasında, dokunun küçük bir kısmını kazıyacak ve test için bir laboratuvara göndereceklerdir. Bu test, kanser olasılığını dışlamak için yapılır. Bir lipom kanserli olmamasına rağmen, malign veya kanserli bir liposarkoma benzeyebilir. Lipomlardan farklı olarak, liposarkomlar ağrılıdır ve cildin altında hızla büyür.

MRI ve BT taramaları kullanılarak yapılan ek testler sadece biyopsi şüpheli bir lipomun aslında bir liposarkom olduğunu gösteriyorsa gereklidir.

LİPOM TEDAVİSİ

Lipomlar zararlı değildir. Lipoma tedavisi genellikle sizi rahatsız etmedikçe gerekli değildir. Lipomun tek tedavisi de cerrahidir ama bazen liposuction ile de lipomu eriterek almak mümkün olabilmektedir.

Boynunuzda beze çıktıysa dikkat! İşte adenit nedir? Adenit belirtileri ve tedavisiİlginizi ÇekebilirBoynunuzda beze çıktıysa dikkat! İşte adenit nedir? Adenit belirtileri ve tedavisi

ailekanser

Cilt Altında Oluşan Şişlikler 

Cilt altında ortaya çıkan şişliklere sıklıkla rastlanmaktadır. Oluşan şişlikler genellikle iyi huylu olmasına rağmen insanlar için endişe vericidir. 

Cilt altı şişliklerinin oluşmasının pek çok farklı sebebi olabilir. Örneğin; İltihabi hastalıklar, iyi huylu tümör ya da kanser belirtisi olabilirler. 

Cilt altı şişlikleri en çok yağ bezesi (lipom) ya da yağ kisti (sebasea) ve lenf bezi şişlikleri ile ilişkilendirilmektedir. Kanser kaynaklı şişlikler daha az görülmektedir.  Lipomlar ve yağ kistleri ağrıya neden olmaz. Ancak iltihap ve apse kaynaklı şişlikler ciddi boyutlu ağrılara neden olabilir. Bu sayede kolaylıkla ayırt edilebilirler. 

Sonradan ortaya çıkan cilt altı lezyonlarının sebebi mutlaka araştırılmalıdır. Bu nedenle böyle bir durumla karşılaşılması halinde mutlaka uzman bir doktora başvurulması önerilmektedir. 

Bu yazımızda cilt altı şişliklerden lipom ayrıntılı olarak ele alınacaktır. Ne olduğundan, nasıl ortaya çıktığından ve nasıl tedavi edilmesi gerektiğinden bahsedilecektir.

Lipom Yağ Bezesi Nedir?

Tıbbi olarak lipom diye anılan cilt altı şişlikleri halk arasında yağ bezesi olarak bilinmektedir. İyi huylu tümörler olarak da tanımlanabilir. Ancak nadir görülen ve kanserle ilişkilendirilen örnekleri de bulunmaktadır. 

İyi huylu olanlar lipom, kötü huylu kanserleşme riski olanlar ise liposarkom olarak sınıflandırılır. Yapılan araştırmalara göre görülen yağ bezelerinin yalnızca % kanserleşme eğilimindedir.  Kötü huylu olmalarına karşın ölümcül değillerdir. Liposarkomun vücuttan alınması ile kanserleşmenin önüne geçilebilir. 

Yağ bezeleri cilt altında konumlanan yumuşak dokulu hareket ettirilebilen şişliklerdir. Ağrıya neden olmazlar. Boyut olarak çeşitli boyutlarda olabilir. Kimi lipom nohut kadardır, kimisi ise portakal büyüklüğünde olabilir. Ayrıca bir veya birden fazla olacak şekilde de bulunabilirler.

Neden Olur?

Yağ bezelerinin oluşma nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Ancak uzmanlar tarafından genetik faktörlerin ve meydana gelen travmaların etkisi olduğu düşünülmektedir. Genetik faktörler ve lipomların görülme sıklığının araştırıldığı bir çalışmada genetik faktörlerinin etkisinin % gibi bir oranda etkilediği tespit edilmiştir. Aynı çalışmada obezite ve diabet hastalığı bulunan bireylerde lipomların gelişme riskinin daha fazla olduğu da tespit edilmiştir. 

Yağ Bezesi Nasıl Teşhis Edilir?

Hastalığın tanısı tecrübeli bir genel cerrahi uzmanı tarafından muayene ile konulabilir. Nadiren cilt altında bulunan kist sebasea, lenf bezi büyümesi ya da yumuşak doku tümörü ve kanserleri ile karışabilir. Yağ bezesi yumuşak elastik kıvamlı sıklıkla yuvarlak veya oval, kolaylıkla yerinden sağa sola oynatılabilen bir şişliktir. Şüpheli durumlarda Ultrasound, tomografi yada MR gibi tetkikler tanıda yardımcı olur. Gerekirse kitleden değişik yöntemlerle parça alınıp patolojik tetkik yapılarak kesin tanı konur.

Yağ Bezesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yağ bezelerinin oluşmasını engellemenin bir yolu yoktur. Ancak kolaylıkla tedavi edilebilirler. Zararsız lezyonlar olmasına rağmen büyümesinden kaynaklı rahatsızlıklara ya da estetik anlamda rahatsızlığa neden olabilir. Bu tür durumlarda cerrahi yolla kolaylıkla vücuttan çıkarılabilirler.

Yağ bezelerinin tedavi edilmesi yani alınması şart değildir. Ancak alınmasının da herhangi bir zararı bulunmamaktadır. 

Tedavi geleneksel cerrahi yöntem uygulanarak yağ bezesinin tamamının çıkarılması ile sağlanır. Özellikle çok sayıda yağ bezesi olan hastaların tüm bezelerinin alınması gereksizdir. Belli bir büyüklüğü aşan, hayatın normal akışını ve fiziksel aktiviteyi etkileyen ya da estetik açıdan kötü bir görünüme sebep olan lipomlar alınmalıdır.

Lipomlar esnek olduğundan (yumuşak ve hareket ettirilebilir dokulardır) kendi ebatlarından daha küçük bir cerrahi kesi ile alınabilirler. Ayrıca cerrahi kesi cildin doğal çizgilerine paralel yapılıp ince prolen iplik kullanılarak cilt altı devamlı dikiş ile kapatılırsa minimum seviyede bir yara izi kalır. Cilt altı dikiş kullanılması sayesinde estetik anlamda tedavi sonrasında istenmeyen bir durumla karşılaşılmaz. Yara iyileşmesi alındığı bölgeye bağlı olarak yaklaşık bir hafta sürer.

Kanserleşme Riski Olan Lipomlar Nasıl Anlaşılır?

Cilt altı bezeler hızlı büyüyorsa, sınırları düzensiz ise bulunduğu yere yapışık hiç hereket ettirilemiyorsa boyutları cm den büyükse alınıp patolojik tetkikinin yapılması şarttır. Kesin tanı ancak patolojik tetkik ile konabilir. Ultrasound, MR ve tomografi cerrahi öncesinde yol gösterici olabilir ancak kesin tanı konulmasını sağlamaz. Bu nedenle yukarıdaki bulgular söz konusu olduğunda mutlaka bir cerrahi uzmanına muayene olmalıdır  

Liposarkom nasıl tedavi edilir ?

Liposarkom bir yağ dokusu kanseridir, tedavisi hiç kalıntı kalmayacak şekilde cerrahi olarak tamamen alınmasıdır. Hayati organlara yakın oldugunda çok zor çıkarılır ve sıklıkla aynı yerde tekrarlar.

Kaynaklar

  1. Zafar, R., & Wheeler, Y. (). Cancer, Liposarcoma. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing.
  2. Kolb, L., & Rosario-Collazo, J. A. (). Lipoma.
  3. What should be the treatment modality in giant cutaneous lipomas? Review of the literature and report of 4 cases

lipomyağbezesilipomtedavisiyağbezesitedavisilipomtedavisiistanbulyağbezesitedavisiistanbulciltaltışişlikyağkisti

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası