kabuklu biti ilacı ne zaman atılır / Erik Koşnili (Kabuklu Bit) ile Mücadele

Kabuklu Biti Ilacı Ne Zaman Atılır

kabuklu biti ilacı ne zaman atılır

Eşsiz teknoloji hizmetinizde!

Yepyeni bir keşif olan Isoclast® aktif maddesi sayesinde Breaker® SC, kontrol edilmesi zor olan yaprakbiti türleri dahil, birçok emici böcek türüne karşı uzun süreli koruma ve üstün performans sağlar.

Turunçgil zararlısı unlubit ve kırmızı kabuklu bit mücadelesinde zararlıların erken döneminde ağacın her noktasını kaplayan uygulama ile etkili sonuç verir. Bununla birlikte; bağda önemli bir zararlı olan unlubit mücadelesine karşı da üstün başarı sağlar. 

- BREAKER® SC kültür bitkilerine doğrudan verdikleri zararın yanı sıra hastalık etmeni virüslerin de taşıyıcısı olan sokucu-emici böceklerle mücadelede kullanılan yeni nesil bir bitki koruma ürünüdür.

- BREAKER® SC sistemik ve translaminar etkiye sahiptir.

- BREAKER® SC sokucu-emici böcekleri hem temas, hem de mide zehiri etkisi ile kontrol etmektedir.

- BREAKER® SC ürününün etkili maddesi Isoclast® active’in özellikleri nedeniyle, tavsiye edildiği kültür bitkilerinde, belirlenmiş ekonomik zarar eşikleri dikkate alınarak, mümkün olan en erken zamanda uygulanması önerilir. 

- Arı kovanları yakınında ve ilaçlanacak alanda arıların aktif olarak polen topladığı dönemde ilaçlama yapmayınız. Bu ürün ilaçlama sırasında, sürüklenen ilaca ve ilaç damlaları bitki üzerinde halen yaşken temas yoluyla maruz kalan arılar için zararlıdır. Ancak ilaç kuruduktan sonra arılara zehirliliği minimaldir.

Bize Ulaşın

Kabuklu Biti Ilacı Ne Zaman Atılır?

TURUNÇGİL KABUKLU BİTLERİ

  1. Kırmızı Kabuklu Biti (funduszeue.infoii)
  2. Sarı Kabuklu Biti(funduszeue.infoa)

KIRMIZI KABUKLU BİTİ TANIMI VE YAŞAYIŞI

Bu iki tür birbirine oldukça benzer. Olgunlaşmış ergin dişinin kabuğu daire şeklindedir. Ayrıca sarı kabuklu bit ‘de kabuk yassı, diğerinde ise bombelidir. Bu kabuklu bitler ovovivipardırlar. Yani yumurta bırakmazlar. Yumurtalar dişinin karnında açılır ve dişi hareketli larvalar doğurur.Gözle görülecek kadar küçük ve sarı renkli olan bu larvalar gün dişinin kabuğu altında barındıktan sonra, dışarı çıkar ve birkaç saat gezinerek uygun bir yer bulup sabitleşirler. İlk hareketli larvaların görülmesi Ege Bölgesinde sarı kabuklu bit için mayıs sonu, kırmızı kabuklu bit için mayıs başıdır. Her iki tür Akdeniz Bölgesinde mayıs başında, Karadeniz Bölgesi’nde ise haziran ayında ilk hareketli larvalar vermektedir. Her iki zararlı Ege Bölgesinde yılda 3, Akdeniz Bölgesinde döl vermektedir.

 

KIRMIZI KABUKLU BİTİ ZARAR ŞEKLİ

Zararlı hortumunu beslendiği bitki dokusuna sokarak salgıladığı zehirli maddelerle hücrenin parankima dokusunu parçalar ve hücre suyunu emer. Bu şekilde dokuların ölümünü çabuklaştırır, sarı kabuklu bit turunçgil ağaçlarının en çok yapraklarını, sonra meyvelerini tercih eder. Sürgün ve dallarda ise yok denecek kadar azdır.

 

Bu tercihi sarı kabuklu bit ‘ı, kırmızı kabuklu bit ‘den ayıran en büyük özelliktir. Tozlu yol kenarlarında ve fabrikaların çıkardığı zehirli gazların etkisinde bulunan bahçelerde yoğunlukları artar ve dolayısıyla zararları daha çok olur. Meyvelerin görünümünü bozarak içte ve dışta pazar değerini düşürürler. Bu kabuklu bitlerle kaplanmış meyvelerin satış değeri yerine göre sıfıra kadar düşmektedir.

 

KIRMIZI KABUKLU BİTİ ZARARLI OLDUĞU BİTKİLER

Bu zararlıların saptanan konukçuları turunçgil, zeytin, zakkum, akasya, keçiboynuzu, sedir, Japon elması, okaliptüs, incir, kauçuk, dut, karaçam, antepfıstığı, bağ ve birçok süs bitkileridir. Ayrıca Doğu Akdeniz Bölgesi’nde dut, nar, melengiç, alıç ve mersin bitkileri önemli konukçuları arısında yer alır. Ancak kış konukçuları yalnız turunçgiller ve nadiren de mersin bitkisidir.

 

KIRMIZI KABUKLU BİTİ MÜCADELE YÖNTEMLERİ

 

Kültürel Önlemler

Ağaçlar kuvvetli bulundurulmalı, tozlu yol kenarlarındaki ağaçlarda bu zararlılar arttığından bu konuda da gerekli önlemler alınmalıdır.

 

MEKANİK MÜCADELE

Zararlı ile yoğun bulaşık olan kuru veya kurumaya yüz tutmuş dallar kesilip parazitoit çıkışından sonra dallar yakılmalıdır.

 

BİYOLOJİK MÜCADELE

Doğal düşmanlardan gerektiği gibi yararlanmamız için gereksiz yere ilaçlama yapılmamalı; yağlar dışında ilaç atılmamalıdır. Sık kontroller yapılarak parazit üzerinde durulmalı parazitlenmenin % 50’nin üzerinde olduğu bahçelerde ilaçlama yapılmamalı, parazitlenmenin düşük olması durumunda bile mevcut tüm doğal düşmanların korunması yönünden ilaçlamalar en geç temmuz ayı sonunda bitirilmeli, özellikle parazitoit çıkışının yoğun olduğu sonbahar aylarına kaplama ilaçlamalar bırakılmamalıdır.

 

KİMYASAL MÜCADELE

Bu zararlıya karşı kış (hasattan hemen sonra başlanıp şubat sonuna kadar olan dönemde) ve yaz olmak üzere iki ayrı dönemde ilaçlama yapılabilir. Mayıs ayından itibaren haftada iki kez larva çıkışları kontrol edilir. İlk larva görüldükten 2 hafta sonra sarı kabuklu bitiçin 20 birey/yaprak, kırmızı kabuklu bit için birey/yapraktan fazla ise ve parazitlenme yoksa ilaçlama yapılır.

 

Meyve bulaşıklığı %15’ten yüksek bulunursa ilaçlama yapılır. Yazlık yağlarla yapılan ilaçlamaların kışın biraz daha etkili olduğu saptanmıştır. Herhangi bir nedenle kışlık ilaçlama yapılmamışsa veya yapıldığı halde populasyon düşmemişse o takdirde yazlık ilaçlamalar uygulanır ve mücadeleye kontrollü olarak devam edilir.

 

KIRMIZI KABUKLU BİTİ KİMYASAL MÜCADELEDE KULLANILACAK İLAÇLAR VE DOZLARI

Etkili madde adı ve oranıFormülasyonuDoz  lt suyaİlaçlama ile hasat arası
süre (Gün)
Buprofezin g/lSC65 ml56
Pyriproxifen g/lEC50 ml28
Parafinik mineral yağ g/lSL1,5 lt21
Parafinik mineral yağ g/lSL1,2 lt21
Yazlık yağ, g/lEC1,5 lt 2 lt21
Yazlık yağ, g/lEC1,2 lt 1,5 lt21
Spirotetramat g/lSC30 ml ( funduszeue.info + ml Golden Wet yayıcı yapıştırıcı)14

Görseller

  • Turunçgil Kabuklu Bitleri Zararlısı (funduszeue.infoii, funduszeue.infoa)
  • Turunçgil Kabuklu Bitleri Zararlısı (funduszeue.infoii, funduszeue.infoa)
  • Turunçgil Kabuklu Bitleri Zararlısı (funduszeue.infoii, funduszeue.infoa)

Kabuklu bitlerle en doğru mücadele yöntemleri

Saygıdeğer okuyucularım;

Bu yazımda sizlerle meyve ağaçlarına ve meyvelere zarar veren kabuklu bitlerle ilgili bazı önemli bilgileri paylaşacağım.

Kabuklu bitler, meyve ağaçlarımıza, meyvelere ve diğer bitkilere en fazla zarar veren bitlerdir. Bu bitler, ağaçlarımızın gövdelerine, dallarına, yapraklarına ve meyvelerine öz sularını emerek zarar vermektedir. İyi bir zirai mücadele yapılmadığı zaman meyvelerin kalitesini düşürmekte ve kısa zaman içinde meyve ağaçlarımızın ölümlerin sebep olmaktadırlar. Bundan dolayı Yaz Ayları’nda yaptığımız kabuklu bit mücadelesini Kış Ayları’nda da yapmamız gerekir.

Kabuklu bitlerin değişik çeşitleri bulunmaktadır. Bunların en zararlılarının başında, “San Jose Kabuklu Biti” gelmektedir. Bu bitler, her defasında - adet yumurtlayarak, çoğalırlar. San Jose koşnili’nin ana vatanı Çin’dir; buradan Kaliforniya’nın San Jose Şehri’ne geçmiş ve buradan da Dünya’nın her tarafına yayılmıştır. Daha önceki yıllarda Türkiye’de de çok zarar yapan San Jose Kabuklu Biti, bazı meyve ağaçlarımızın ölmelerine sebep olmuştur; ancak yapılan çok etkin zirai mücadele sayesinde bu kabuklu bitler, önemli ölçüde azaltılmıştır. Kabuklu bitlerin ve birçok böceklerin Kış’ın saklandıkları yerler, ağaçların kabuklarıdır; özellikle yaşlı ağaçların kabuklarıdır. Bir kısım böcekler de Kış Ayları’nı toprak altında geçirirler. Yumurtaları da aynı şekilde toprak altında geçirir. Biz, Kış ilaçlaması yapmadan önce kabuklu bitlerin ve böceklerin saklanmış oldukları çatlamış, kurumuş veya çürümüş lüzumsuz ağaç kabuklarını bir serpet veya bıçak yardımıyla kesip temizleyerek pürüzsüz düz hale getiririz. Daha sonra da çelik tel fırçalarla ağaçlarımızın gövde ve dallarını fırçalayarak, buralarda saklanmış olan bütün kabuklu bit, böcek ve yumurtalarını temizleriz. Ayrıca meyve ağaçlarımızın üzerinde mantar hastalığına yakalanmış hastalıklı, kuru kırık dallar veya ağaçların üzerinde kalmış hastalıklı bütün meyveler toplanarak; derin bir çukur kazılıp içine atılır. Üzerlerine de sönmemiş kireç dökülerek üstü toprakla kapatılır.

Biz, yukarıda bahsi geçen bu işlemleri yaptıktan sonra bir de bahçemizi sürersek veya bel işlemini yaparsak, toprak altında saklanan böcek ve yumurtalarını da imha etmiş olacağız. Böylece bütün bu önemli ve faydalı işlemleri yaptıktan sonra ağaçlarımıza kışlık kabuklu bit ilaçlarımızı atarız. Bu şekilde attığımız kabuklu bit ilaçları, ağaçlarımızın her yerine güzel bir şekilde yapışacak ve kalmış olan kabuklu bitler varsa, onlar da daha kolay imha olacaktır. Böylece yaptığımız bilinçli ve faydalı işler sonunda hem ağaçlarımız daha sağlıklı olacak, hem de alacağımız meyveler kaliteli olacaktır. Aynı zamanda gelirimiz de artacak, giderimiz daha az olacaktır. Meyvecilikte önemli konulardan biri de az masrafla çok kar etmektir. Bu da bilinçli bir şekilde yapılacak zirai mücadeleye bağlıdır.

Sağlığınızın ve ürünlerinizin en güzel olması dileğiyle

Saygılarımla,

İbrahim Tınaztepe

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası