mavi beyaz plaka / MAVİ PLAKA OTO GÜMRÜKLEME

Mavi Beyaz Plaka

mavi beyaz plaka

Plaka Renkleri ve Anlamları Nelerdir?

Plaka Renkleri ve Anlamları Nelerdir?

Yetkililerin araç ve araç sahibi hakkındaki bilgilere ulaÅŸabilmesi için Karayolları Trafik Kanunu’na göre ön ve arka tamponda bulundurulması zorunlu olan plakalar büyük öneme sahip. Peki günlük hayatımızda görebildiÄŸimiz renkli plakalı araçlar kimler ve hangi kurumlar tarafından kullanılıyor? Ä°ÅŸte plakaların renkleri ve bu renklerin anlamları.

Plaka Türleri Nelerdir?

Ülkemizde plakalar kullanım alanı ve renklerine göre farklı kategorilere bölünüyor. Diplomatik temsilciler, kamu görevlileri, üst düzey devlet yetkilileri ve CumhurbaÅŸkanlığı baÅŸta olmak üzere yetkili kiÅŸi ve kurumların farklı renk ve özelliklere sahip plakalar mevcut. En çok merak edilen resmi plaka renkleri ise ÅŸöyle:

Resmi Araç Plakası

Ambulans ve itfaiye gibi araçlarda, kısaca resmi hizmete tahsis edilmiÅŸ siyah plakaları sık sık görebilirsiniz. Bu tip plakalar siyah zemin üzerine beyaz karakterlerin yazılı olduÄŸu plakalardır ve bakanlıklar, belediyeler ve bu kurumların müdürlüklerine ait kamu taşıtlarında kullanılır. Bunların yanında meslek odası, birlikleri ve federasyonları gibi kamu kurumu niteliÄŸi taşıyan kuruluÅŸlara ait araçlarda da siyah plaka bulunabiliyor.

YeÅŸil Plaka

Yabancı ülkelerin Türkiye’de faaliyet gösteren diplomatik temsilcilikleri tarafından kullanılan plaka yeÅŸil plakadır. Bu plaka en sık konsolosluk ve büyükelçilik görevlileri tarafından kullanılırlar. Ä°stanbul, Ankara, Ä°zmir, Antalya ve Trabzon baÅŸta olmak üzere diplomatik kurumların yer aldığı 11 ÅŸehirde yeÅŸil plakayı görebiliriz. YeÅŸil zemin üzerinde beyaz sayı ve harflerin bulunduÄŸu diplomatik plakalarda 4 çeÅŸit orta karakter yer alır.

Yeşil plakalardaki orta karakterler şu anlamları taşımaktadır:

  • CC harfleri konsolos makam aracında,
  • CG harfleri diplomatik muafiyet taşıyan konsolosluk görevlilerinin araçlarında,
  • CD harfleri büyükelçi makam aracında,
  • CM harfleri ise diplomatik muafiyet taşıyan büyükelçilik görevlilerinin araçlarında kullanılan karakterlerdir.

Sarı Plaka

Tescil iÅŸlemi henüz tamamlanmamış araçların trafiÄŸe çıkabilmeleri için kullanılan geçici plakaları temsil ediyor. Karakterlerin sarı zemin üzerine siyah harflerle yazılı olduÄŸu bu plakalarda sol üst köÅŸesinden saÄŸ alt köÅŸesine uzanan beyaz renkli bir ÅŸerit yer alıyor. Geçici plakalar 1 hafta, 30 gün veya 1 yıl süreyle edinilebiliyor.

Sarı plakaların verilme ÅŸartları ÅŸöyle sıralanıyor:

  • Sarı plaka üreticilerin prototip ve yol testi yaptığı durumlarda,
  • Ä°thalatçı galeriler geçici olarak trafiÄŸe araç çıkardığında,
  • Satışı yapılacak taşıtların gümrükte muhafaza edilmesi durumunda bu plakalar veriliyor.

Sarı Kırmızı Plaka

Kırmızı plakalar üst düzey devlet görevlileri tarafından kullanılıyor. Bu plakalar aynı zamanda protokol plakası olarak adlandırılıyor. Bu plakalarda kırmızı zemin üzerinde sarı renkli karakterler bulunur ve CumhurbaÅŸkanı, TBMM baÅŸkanı, Anayasa Mahkemesi BaÅŸkanı, Genelkurmay BaÅŸkanı, vali ve bakanların makam araçlarında yer alır. Kırmızı plakaların üzerinde yalnızca sayılar yer alıyor. ÖrneÄŸin, TBMM BaÅŸkanı’nın makam aracı plakası 0001 rakamlarından meydana geliyor.

Kırmızı Beyaz Plaka

Kırmızı beyaz plaka rektör, emniyet müdürü ve kaymakam gibi kamu görevlilerinin makam araçlarında kullanılan bir plaka türüdür. Bu plakada beyaz zemin üzerine kırmızı plaka üzerinde il koduyla birlikte harf ve rakamlar bulunur.

Mavi Plaka

Bu plakalar mavi zemin üzerine beyaz karakterlerin yer aldığı plakalardır ve Emniyet Genel MüdürlüÄŸü’ne baÄŸlı resmi polis araçları tarafından kullanılıyor. Ä°l kodundan sonra A, AA veya AAA harflerinin yer aldığı bu plakaların sonundaki sayılar ise aracı kullanan ekibin baÄŸlı olduÄŸu büro veya ÅŸubeyi temsil etmektedir.

Özel Plaka

Gerekli ÅŸartları yerine getirenler bu tip plakaları araçlarında kullanabiliyorlar. Bireyler, ilçe emniyet müdürlüÄŸüne baÅŸvuru yaptıktan sonra bu plakaları edinebiliyorlar.

Plaka Renkleri ve Anlamları

27.07.2022 / Genel

Trafikte yer alan araçlarda, ön arka tamponlarına monte edilen ve kullanım amaçlarına göre farklı türlerde plakalar bulunmaktadır.

Plaka Renkleri ve Anlamları

Karayolları Trafik Kanunu’na göre ön ve arka tamponda bulundurulması zorunlu olan plakalar yetkililerin araç ve araç sahibi hakkındaki bilgilere ulaşabilmesi için büyük önem taşıyor.

Plaka Çeşitleri Nelerdir?

Türkiye’de plakalar kullanım alanı ve renklerine göre farklı kategorilere ayrılıyor. Diplomatik temsilciler, kamu görevlileri, üst düzey devlet yetkilileri ve Cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere yetkili kişi ve kurumların farklı renk ve özelliklere sahip plakaları bulunuyor. Türkiye’de plaka çeşitleri:

  • Özel Araç Plakası
  • Resmi Araç Plakası
  • Bedensel Engelli Araç Plakası
  • Cumhurbaşkanlığı Makam Aracı Plakası
  • Cumhurbaşkanlığı Üst Düzey Yönetici Plakaları
  • Büyükelçilik Resmi Hizmet Araç Plakaları
  • Emniyet Araçları Plakaları
  • Rektör, Emniyet, Müdür ve Kaymakam Plakaları

#AdsenseReklamK

Siyah Üstünde Beyaz Harf ve Rakamlar (Resmi Araç Plakası)

Devlet kurum ve kuruluş çalışanlarının kullanımına tahsis edilmiş olan, sahibi şahıs değil de devlet olan araçların yani resmi araçların plakaları siyah zemin üzerine beyaz harf ve rakamlardan oluşur. Bu araçların sahibi bakanlıklar, belediyeler, müdürlükler gibi devlet kurum ve kuruluşlarıdır.

Yeşil Plaka

Yeşil plaka yabancı ülkelerin Türkiye’de faaliyet gösteren diplomatik temsilcilikleri tarafından kullanılıyor. Konsolosluk ve büyükelçilik görevlileri tarafından kullanılan yeşil plakalı araçları İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Trabzon başta olmak üzere diplomatik kurumların yer aldığı 11 şehirde görmek mümkün. Yeşil zemin üzerinde beyaz sayı ve harflerin bulunduğu diplomatik plakalarda 4 çeşit orta karakter kullanılıyor.

Yeşil plakalardaki orta karakterler şu anlamlara geliyor:

  • CC harfleri konsolos makam aracında,
  • CG harfleri diplomatik muafiyete sahip konsolosluk görevlilerinin araçlarında,
  • CD harfleri büyükelçi makam aracında,
  • CM harfleri ise diplomatik muafiyete sahip büyükelçilik görevlilerinin araçlarında kullanılıyor.

Sarı Plaka

Sarı plaka henüz tescil işlemi gerçekleşmemiş araçların trafiğe çıkabilmeleri için kullanılan geçici plakaları temsil ediyor. Karakterlerin sarı zemin üzerine siyah harflerle yazılı olduğu bu plakalarda sol üst köşesinden sağ alt köşesine uzanan beyaz renkli bir şerit bulunuyor. Geçici plakalar 1 hafta, 30 gün veya 1 yıl süreyle verilebiliyor. Sarı plaka üreticilerin prototip ve yol testi yaptığı durumlarda, ithalatçı galeriler geçici olarak trafiğe araç çıkardığında ve satışı yapılacak taşıtların gümrükte muhafaza edilmesi durumunda veriliyor.

Sarı Kırmızı Plaka

Protokol plakası olarak da adlandırılan kırmızı plakalar üst düzey devlet görevlileri tarafından kullanılıyor. Kırmızı zemin üzerinde sarı renkli karakterlerin bulunduğu bu plakalar cumhurbaşkanı, TBMM başkanı, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Genelkurmay Başkanı, vali ve bakanların makam araçlarında yer alıyor. Kırmızı plakaların üzerinde yalnızca sayılar bulunuyor. Örneğin, TBMM Başkanı’nın makam aracı plakası 0001 rakamlarından oluşuyor.

Kırmızı Beyaz Plaka

Kırmızı beyaz plaka rektör, emniyet müdürü ve kaymakam gibi kamu görevlilerinin makam araçlarında kullanılıyor. Beyaz zemin üzerine kırmızı plaka üzerinde il koduyla birlikte harf ve rakamlar yer alıyor.

Mavi Plaka

Mavi zemin üzerine beyaz karakterlerin yer aldığı plakalar Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı resmi polis araçları tarafından kullanılıyor. İl kodunun ardından A, AA veya AAA harflerinin yer aldığı bu plakaların sonundaki sayılar ise aracı kullanan ekibin bağlı olduğu büro veya şubeyi temsil ediyor.

Özel Plaka

Üzerinde şahıs veya şirket ismi yazan bir plaka gördüğünüzde şaşırıyor olabilirsiniz ancak gerekli şartları yerine getirenler bu tip plakalara kolaylıkla sahip olabiliyor. Daha önce alınmamış bir plaka için ilçe emniyet müdürlüğüne başvuru yaptıktan sonra özel plaka vergisini ödeyen herkes bu özellikten faydalanabiliyor.

APP Plaka Nedir?

Araçların ön ve arka tamponlarına monte edilen plakalar sayı ve harflerden oluşan karakterler içeriyor. Gerek duyulması halinde yetkililer tarafından araç ve araç sahibiyle ilgili bilgilere ulaşmak için kullanılıyor.

Plakaların taşıdığı önem bununla sınırlı değil. Modifiye tutkunları başta olmak üzere araç estetiğine önem veren sürücüler en ufak ayrıntıyı değerlendirmekten kaçınmıyor. Öyle ki plakalar dahi otomobillerin dış görünümünü iyileştiren birer unsur haline gelebiliyor. Söz konusu modifiye ve plakalar olunca akla gelen ilk seçeneklerden birini de APP plakalar oluşturuyor.

APP plaka ne demek diye merak ediyorsanız, Avrupa Press Plaka olarak da bilinen bu uygulama daha büyük ve kalın karakterlerden oluşan yazı stillerinin kullanılmasını içeriyor. Yazı karakterleri büyüdüğü için aralarındaki boşluklar azalarak daha dikkat çekici bir görünüm kazanıyor.

APP Plaka Yasak Mı?

APP plaka modelleri görünüm itibariyle çoğu sürücünün ilgisini çekmeyi başarıyor. Daha keskin hatlara sahip yazı stilleri özellikle agresif dış tasarıma sahip araçlarda görsel iyileştirmeye katkı sunuyor.

Tabii, plakalar üzerinde bu gibi değişiklikler yapmadan önce iki kere düşünmekte fayda var. Çünkü plaka üzerinde değişiklik yapmak kusurlu bir davranış olarak kabul ediliyor. APP plaka yasak mı diye merak ediyorsanız standart dışı niteliklere sahip bu uygulamanın idari para cezasıyla sonuçlanabileceğini bilmeniz gerekiyor.

APP Plaka Cezası Ne Kadar?

Yasalarca belirlenmiş plaka kullanımının dışına çıkan her türlü uygulama cezai işleme tabi tutuluyor. Karayolları Trafik Kanunu’na göre kurallara aykırı plaka kullanan sürücülere 2021 yılı itibariyle 505 TL idari para cezası kesiliyor. Ceza işleminin ardından orijinal haline döndürülmesi için 7 gün süre veriliyor. Bu süre zarfında plakasını uygun duruma getirmeyenler hakkında ise 1034 TL idari para cezası uygulanıp düzeltilene kadar araç trafikten menediliyor.

Plaka cezaları yalnızca APP plaka kullanımıyla gerçekleşmiyor. Levhanın yanlış yere monte edilmesi durumunda 122 TL, plakasız araç kullanımında 2270 TL ve sahte plaka kullananlar içinse 6687 TL para cezasıyla birlikte adli işlem uygulanıyor.

Doğru Plaka Kullanımı Nasıl Olur?

Resmî kurumlarca belirlenmiş standart plaka kurallarına uyarak trafik cezasından kaçınabilir ve araç muayenesini sorunsuz bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne göre araç plakalarının aşağıdaki özelliklere sahip olması gerekiyor:

  • Plakanın sol bölümünde 4×10 cm mavi zemin üzerine yerleştirilmiş TR rumuzu,
  • Herhangi bir yerinde Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na bağlı cemiyetlere ait bir mühür,
  • Alt bölümde dalgalı şerit hologramı ve orta bölümde ise Ayyıldız hologramı bulunması gerekiyor.          

Bu özelliklerin dışında yazı ve sayıların üzerinde veya yakınında vida bulunması muayene sırasında ağır kusur olarak değerlendiriliyor.



Trafikte yer alan araçlarda, kullanım amaçlarına göre farklı türlerde plakalar bulunmaktadır. Araçların ön ve arka tamponlarına monte edilen plakalar sayı ve harflerden oluşan karakterler içerir. Yetkilillerin gerek duyması halinde araç ve araç sahibiyle ilgili bilgilere ulaşabilmesini sağlar ve yasal olarak zorunludur. Her ülkenin kendine ait plaka standartları vardır.

Bu yazıda, Karayolları Trafik Kanunu gereğince araçlarda bulundurulması zorunlu olan plakaların türleri, renkleri ve anlamları ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.

Plaka çeşitleri nelerdir?

Türkiye’de plakalar kullanım alanı ve renklerine göre farklı kategorilere ayrılıyor. Diplomatik temsilciler, kamu görevlileri, üst düzey devlet yetkilileri ve Cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere yetkili kişi ve kurumların farklı renk ve özelliklere sahip plakaları bulunuyor. En çok merak edilen resmi plaka renkleri bu listede yer alıyor. 

Resmi araç plaka renkleri

Resmi hizmete tahsis edilmiş ambulans ve itfaiye gibi araçlarda siyah plakaları sık sık görmek mümkün. Siyah zemin üzerine beyaz karakterlerin yazılı olduğu bu tip plakalar bakanlıklar, belediyeler ve bu kurumların müdürlüklerine ait kamu taşıtlarında kullanılıyor. Meslek odası, birlikleri ve federasyonları gibi kamu kurumu niteliği taşıyan kuruluşlara ait araçlarda da siyah plaka yer alabiliyor.

Yeşil plaka

Yeşil plaka yabancı ülkelerin Türkiye’de faaliyet gösteren diplomatik temsilcilikleri tarafından kullanılıyor. Konsolosluk ve büyükelçilik görevlileri tarafından kullanılan yeşil plakalı araçları İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Trabzon başta olmak üzere diplomatik kurumların yer aldığı 11 şehirde görmek mümkün. Yeşil zemin üzerinde beyaz sayı ve harflerin bulunduğu diplomatik plakalarda 4 çeşit orta karakter kullanılıyor.

Yeşil plakalardaki orta karakterler şu anlamlara geliyor:

  • CC harfleri konsolos makam aracında,
  • CG harfleri diplomatik muafiyete sahip konsolosluk görevlilerinin araçlarında,
  • CD harfleri büyükelçi makam aracında,
  • CM harfleri ise diplomatik muafiyete sahip büyükelçilik görevlilerinin araçlarında kullanılıyor.

Sarı plaka

Sarı plaka henüz tescil işlemi gerçekleşmemiş araçların trafiğe çıkabilmeleri için kullanılan geçici plakaları temsil ediyor. Karakterlerin sarı zemin üzerine siyah harflerle yazılı olduğu bu plakalarda sol üst köşesinden sağ alt köşesine uzanan beyaz renkli bir şerit bulunuyor. Geçici plakalar 1 hafta, 30 gün veya 1 yıl süreyle verilebiliyor. Sarı plaka üreticilerin prototip ve yol testi yaptığı durumlarda, ithalatçı galeriler geçici olarak trafiğe araç çıkardığında ve satışı yapılacak taşıtların gümrükte muhafaza edilmesi durumunda veriliyor.

Sarı kırmızı plaka

Protokol plakası olarak da adlandırılan kırmızı plakalar üst düzey devlet görevlileri tarafından kullanılıyor. Kırmızı zemin üzerinde sarı renkli karakterlerin bulunduğu bu plakalar cumhurbaşkanı, TBMM başkanı, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Genelkurmay Başkanı, vali ve bakanların makam araçlarında yer alıyor. Kırmızı plakaların üzerinde yalnızca sayılar bulunuyor. Örneğin, TBMM Başkanı’nın makam aracı plakası 0001 rakamlarından oluşuyor.

Kırmızı beyaz plaka 

Kırmızı beyaz plaka rektör, emniyet müdürü ve kaymakam gibi kamu görevlilerinin makam araçlarında kullanılıyor. Beyaz zemin üzerine kırmızı plaka üzerinde il koduyla birlikte harf ve rakamlar yer alıyor. 

Mavi plaka

Mavi zemin üzerine beyaz karakterlerin yer aldığı plakalar Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı resmi polis araçları tarafından kullanılıyor. İl kodunun ardından A, AA veya AAA harflerinin yer aldığı bu plakaların sonundaki sayılar ise aracı kullanan ekibin bağlı olduğu büro veya şubeyi temsil ediyor.

Özel plaka

Üzerinde şahıs veya şirket ismi yazan bir plaka gördüğünüzde şaşırıyor olabilirsiniz ancak gerekli şartları yerine getirenler bu tip plakalara kolaylıkla sahip olabiliyor. Daha önce alınmamış bir plaka için ilçe emniyet müdürlüğüne başvuru yaptıktan sonra özel plaka vergisini ödeyen herkes bu özellikten faydalanabiliyor.   

APP plaka nedir?

Avrupa Press Plaka olarak da bilinen bu uygulama daha büyük ve kalın karakterlerden oluşan yazı stillerinin kullanılmasını içeriyor. Yazı karakterleri büyüdüğü için aralarındaki boşluklar azalarak daha dikkat çekici bir görünüm kazanıyor. 

APP plakalar yetkilendirilmiş kurumlar tarafından hazırlanmadığı için mühür ve hologram gibi yasal olduğunu belirten baskılar bulunmuyor, bu nedenle resmi bir nitelik taşımıyor. Sonuç olarak standart dışı nitelikleri nedeniyle APP plaka kullanımı idari para cezasına tabi olabiliyor.

Plaka Yönetmeliği hakkında

Plakaların Yönetmelikte tariflendiği koşullara uygun olarak araca monte edilmiş şekilde kullanılması

  • Plaka üzerindeki harf ve rakamların okunmasını engelleyecek şekilde vida, yansıtıcı, boya vb. herhangi bir müdahalede bulunulmuş, onarım yapılmış plakalar,
  • Üzerinde bulunması zorunlu olan dalgalı çizgi şeklindeki hologram, TR ve Ayyıldız şeklindeki hologramın bulunmadığı plakalar,
  • Plakayı basmaya yetkili kurumun kullandığı karakter ve rakamların, karakter kalıpları dışına çıkarılarak harf ve rakamların kalın boyandığı plakalar,
  • Plaka basmaya yetkisi olmayan bir kurum/kişi tarafından yönetmelikte gösterilen şekil ve şartların dışında basılan plakalar,
  • Okunamayacak derecede yırtılmış, delik, hasar görmüş, karakterleri silinmiş olan plakalar,
  • Üzerine folyo yapıştırılan, şeffaf örtü konulan plakalar
  • Araçta okunamayacak şekilde bir yere monte edilen plakalar
  • Üzerinde yetkili kurum onay mühürü bulunmayan plakalar
  • Plaka üzerinde bulunan harf karakterlerinin yakın alanında, kenarında, üstünde, ortasında vida ve vida deliği olma durumu Ağır Kusur olarak değerlendirilmektedir.

Karayolları Trafik Yönetmeliği

Plaka’nın görünümü ve boyutları

Normal standartlarda dikdörtgen biçiminde alüminyumdan yapılır. Harf ve rakamlar press durumunda en az 1, en çok 3 mm kabartılır ve köşeler 1cm yarıçapla yuvarlatılır. Kenarlar ise 5 mm olur.

Doğru plaka kullanımı nasıl olmalı?

Resmî kurumlarca belirlenmiş standart plaka kurallarına uyarak trafik cezasından kaçınabilir ve araç muayenesini sorunsuz bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne göre araç plakalarının aşağıdaki özelliklere sahip olması gerekiyor: 

  • Plakanın sol bölümünde 4×10 cm mavi zemin üzerine yerleştirilmiş TR rumuzu,
  • Herhangi bir yerinde Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na bağlı cemiyetlere ait bir mühür,
  • Alt bölümde dalgalı şerit hologramı ve orta bölümde ise Ayyıldız hologramı bulunması gerekiyor.

Bu özelliklerin dışında yazı ve sayıların üzerinde veya yakınında vida bulunması muayene sırasında ağır kusur olarak değerlendiriliyor. 

Kaynak: Toyota Blog, Tüvtürk, Karayolları Genel Müdürlüğü

Araç Muayene Öncesi Yapılacaklar
CVT Şanzıman ve Özellikleri
Hasar Sorgulama 5664
Dizel mi, Benzinli mi, Hibrit mi?
Araçlarda Mutlaka Olması Gereken Malzemeler

Türkiye

Ülkemizdeki plaka sistemi oldukça standart. İki haneli şehir plaka kodunun (34) yanında 1, 2 (NH) veya 3 harf; onu takiben ortadaki harf sayısına göre 2, 3 veya 4 (9258) haneli rastgele bir sayı.

Plaka kodu aracın sahibinin kayıtlı olduğu ile göre belirlenirken özel araçlar haricinde plakanın geri kalanı aslında rastgele gider. Şehirlerde belli harf kodları belirli ilçelere ayrılıyordu ancak yeni sistemde artık 3 harf-3 haneli sayıyla ilerleniyor ve tüm araçlar sırayla trafiğe tescil oluyor gibi düşünülebilir.

Rusya

Türkiye'nin plaka yerleşim sırası genel olarak Avrupa'nın çoğu ülkesine benziyor ancak Rusya grubun tamamından farklı.

Tek harf, 3 haneli sayı ve iki harf şeklinde ilerleyen plakanın en sağında üstte bölge kodunu ifade eden bir sayı, onun altında ise Rusya bayrağı yer alıyor.

Fotoğraftaki örnekte A ve HM rastgele harfleri, 241 ise rastgele sayıyı temsil ediyor. 763 ise Samara'nın kodu.

Rusya

Türkiye'nin plaka yerleşim sırası genel olarak Avrupa'nın çoğu ülkesine benziyor ancak Rusya grubun tamamından farklı.

Tek harf, 3 haneli sayı ve iki harf şeklinde ilerleyen plakanın en sağında üstte bölge kodunu ifade eden bir sayı, onun altında ise Rusya bayrağı yer alıyor.

Fotoğraftaki örnekte X ve MB rastgele harfleri, 653 ise rastgele sayıyı temsil ediyor. 163 ise Samara'nın kodu.

Fransa

Rusya'da plakayı isteğe göre ayarlamak yasal olarak mümkün değil, aynı durum Fransa'da da geçerli.

15 Nisan 2009'da sıfır, 15 Ekim 2009'da ise ikinci el araçlar için yeni bir sisteme geçen Fransa'da yeni nesil plakalar AA-001-AA ile başlamış. Bunun kullanıldığı ilk araç 2009 model beyaz renkli bir Mazda6'ymış.

Senede ortalama 3 milyon araç satılan Fransa'da yeni sistemin 2090'a kadar kullanılması bekleniyor. Sistemi kısaca anlatmak gerekirse önce ortadaki 3 haneli sayı 999'a kadar gidiyor. Sonra sağdaki harflerin ikincisi AB-AZ arası tura çıkıyor. Ardından sağdaki harflerin ilki BA-BZ döngüsünü tamamlıyor. En son, sağdaki harflerin geçirdiği süreci soldakiler de yaşıyor.

Fotoğraftaki yeni 208'in FJ-612-WW'ye bakılırsa aradan geçen 10 yılda bolca otomobil satılmış. Bir de, en sağdaki 75 ise aracın kayıtlı olduğu bölge kodu; 208 örneğinde bu Paris'i ifade ediyor.

İtalya

İtalya, Fransa ile aynı sistemi kullanıyor ancak onlardan farklı olarak sayılar ve harfler arasında tire bulunmuyor.

Öte yandan karmaşayı engellemek adına birbiriyle karıştırılabilecek olan sayı ve harfler; yani 0, 1, A, E, I, O, Q, U gibi rakam ve harflerin kullanılmamasına özen gösteriliyor.

İtalya'nın 1994'te yürürlüğe soktuğu bu sistemin mucidinin Trafik Kontrol Amirliği'nde bir mühendis olan Mario de Angelis olduğuna inanılıyor.

İspanya

2000'de Avrupa standartlarına geçiş yapan İspanya daha öncesinde 1900-1971 arasında otomobilin kayıtlı olduğu bölge kodunun yanına 6 haneli sayı; 1971'den 2000'e kadar da yine bölge kodu, sonra 4 haneli rastgele bir sayı ve AA'dan başlayan iki rastgele harf kullanıyormuş.

Yeni sistemde ise İspanya'nın sembolu olan E'yi ve Avrupa Birliği bayrağını içeren mavi köşeyi 4 haneli rastgele bir sayı ve yine rastgele üç harf takip ediyor.

Almanya

Almanya, plakalama konusunda en karmaşık ülkelerden birisi. Bu yüzden konuyu mümkün mertebe kısa özetlemeye çalışacağız. Hemen yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz plakada WOB, Volkswagen'in memleketi de olan, aracın tescil edildiği Wolfsburg bölgesini temsil ediyor. Onu takip eden harflerin sayısı ikiyi geçemiyor. En sağdaki sayı ise duruma göre 3 veya 4 haneli olabiliyor.

Gelelim en baştaki kısaltmalara. Almanya, daha büyük şehirlerde tescil edilecek araç sayısının yüksek olacağını ön görerek büyük kentlere ve bölgelere tekli harf kodları vermiş. Mesela BMW'nin vatanı Münih plakalara M olarak yansıyor. Mercedes-Benz ve Porsche'nin araçlarını kaydettirdiği Stuttgart S, Leipzig L, Berlin B, Köln K, Frankfurt F şeklinde gidiyor bu sıralama.

Almanya, plakada kişiselleştirme yapılabilen nadir ülkelerden birisi. Ekstra ücret karşılığında bulunulan şehirden sonrası iki harf ve sayıda -eğer kombinasyon yasaklı değilse- seçme şansı yapılabiliyor.

Birleşik Krallık

Listenin son basamağında garip bir sistem kullanan bir başka ülke olan İngiltere, daha doğrusu Birleşik Krallık yer alıyor.

2000'e kadar araçların yaşını harflerle belirten Birleşik Krallık, bu tarihten sonra yaşı sayılarla göstermeye başlamış.

Formatı şehir/bölge kodunu temsil eden iki harf, tescil yılını belirten iki rakam ve üç rastgele harf olan ülkede 1 Mart-31 Ağustos arası trafiğe çıkan araçlar yılın son iki hanesini alırken 1 Eylül-28/29 Şubat periyodu bunun 50 eklenmiş hâliyle yollara adım atıyor.

Kafanızın karışmaması adına fotoğraftaki MINI'den yola çıkalım. Baştaki OX, ünlü markanın fabrikasının da bulunduğu Oxford'u temsil ediyor. 67 ise, aracın 2017 yılında ancak 2017 Eylül-2018 Şubat arasında üretildiğinin göstergesi. Sondaki LUM ise rastgele.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır