hiç uyumayan bebek / Bebekler neden uyumaz? Uyumayan bebek nasıl uyutulur?

Hiç Uyumayan Bebek

hiç uyumayan bebek

Bebeğim Uyumuyor, Ne Yapabilirim?

Bir bebeğin uyumamasının birçok nedeni olabilir. Sizler için bebeklerin uyumama nedenlerinden ve çözüm önerilerinden bir derleme gerçekleştirdik.

Yaşadığınız durumların bazıları tüm bebekler tarafından yaşanan bir durum olabilir. Bazen de biri için işe yarayan diğeri için işe yaramayabilir. Örneğin kolik bebeklerde uyku sorunlarının çözümü için farklı yollar denemek gerekebilir. Bizim önerimiz durumunuza uygun çözümü seçerek bir hafta deneme yapmanız olacaktır. Eğer işe yaramazsa, bir başka öneriyi deneyebilirsiniz. İşinize yarayan bir çözüm bulacağınıza eminiz.

Bebeklerde Uyku Problemleri ve Çözüm Önerileri

1) Bebeğim sürekli emmek istiyor, uyumuyor!

Anneye yakın olmak istiyor olabilir.

Bu şikayetin sebeplerinin başında anneye yakın olma güdüsü geliyor. Bu davranışın altında kendini anne karnındaki ortama yakın hissetme ve anne sıcaklığına yakın olma ihtiyaçları yatıyor olabilir. Bu durumu ayırt etmek için bebeğinizi bu bakış açısıyla gözlemleyebilirsiniz.

Bebeğinize anne karnındaki ambiyans seslerini taklit eden bir uyku arkadaşı hediye ederseniz, çok daha kolay sakinleştiğini ve uykuya daldığını görebilirsiniz. Anne karnı ambiyansını replike eden beyaz gürültü sesleri, özellikle yenidoğan uyku sorunları için birebirdir.

Anne sütü bebeğe yeterli gelmiyor olabilir.

Bebeğinizin emzirme süresi 10 dakikadan kısa sürüyorsa memedeki sütü iyi boşaltamıyor olabilir. Bu durum sütünüzün yetersiz gelmesine ve bebeğinizin sürekli emmek istemesine ortam hazırlayabilir. Emzirmeden önce memeden gelen sütün miktarını kontrol edebilir olası yetersizlik durumunun önüne geçebilirsiniz.

Bebeklerde Meme Reddi yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.

Gaz sancısı olabilir.

Bebekler süt emerken hava yuttukları için midelerinde gaz birikir. Bu gaz bir süre sonra eğer çıkartılmaz ise bebekte sancı yapmaya başlar. Herhangi bir rahatsızlığında olduğu gibi gaz sancısında da bebeğinizin kendini en güvende hissettiği yer olarak annesinin kucağında olmak isteyebilir. Anne kucağında olmak emme güdüsünü tetikleyerek, emmek isteyebilir.

2) Bebeğim beşiğinde uyumuyor!

İlk aylardan itibaren bebeğin uyku düzenini oluşturmak ebeveynlerin hayatını da oldukça kolaylaştırıfunduszeue.infoında uyutulan bebek ağladığı zaman yanına sakince giderek kucağınıza almadan yatağının yanında ninni, pışpışlama ve okşama ile bebeğinizi sakinleştirmeyi deneyebilirsiniz. Ağlama sensörü özellikli uyku arkadaşı edinebilirsiniz.

Bir başka yol ise bebek taklit etmeyi öğrenecek kadar büyüdüğünde, bebeğin yanındayken arka arkaya derin sesli nefes alarak bebeğinizin sizi taklit etmesini sağlayabilir böylece ona bir tür rahatlama egzersizi yaptırarak rahat uykuya geçmesini destekleyebilirsiniz.

Pusetinde uyumayan bebekler ise dış dünyaya oryantasyon sürecinde desteğe ihtiyaç duyuyor olabilirler. Bu tarz durumlarda anne karnı ortamına benzer ortamı sağlayan beyaz gürültü sesleri çıkaran uyku arkadaşı edinerek bebeğinizin dış dünyaya uyum sağlamasını kolaylaştırabilirsiniz.

Ayrıca, eğer bebeğiniz 3 aylıktan büyükse uzmanlar tarafından ısrarla tavsiye edilen uyku eğitimi yoluna da başvurabilirsiniz. Böylece bebeğiniz zamanla kendi kendine uyumayı öğrenebilir.

3) Bebeğim gece & gündüz farkını anlamıyor, uyumuyor!

Yenidoğan bebeklerde ilk günlerde dış dünyaya adaptasyon sürecinde olacağı için uyku düzenine müdahale edemeyiz fakat ikinci haftadan sonra bebeğinize gece ve gündüzü ayırt etmesini öğretebilirsiniz.

Gündüzleri uyanık olduğu zamanlarda dış ortam seslerinin (telefon, müzik, tv vb) olduğu aydınlık bir ortamda bulunmasını sağlayarak uyku ile uyanıklık arasındaki farkı anlamasına yardımcı olabilirsiniz.

Uyku saati dışında beslenme sonrası uyuklamaya başlayan bebeğinizi uyanık tutmaya çalışmanız rutini öğrenmesini destekleyebilir.

Geceleri ise dış ortam sesleri, ışığın ve oyun gibi aktivitelerin azalması gece olduğunda uyku zamanının geldiğini anlamasını yardımcı olabilir.

Ayrıca, "Sağlıklı Bir Bebek Uykusunun 10 Sırrı" e-kitabımızı ücretsiz almak içinbu linktene-posta adresimize de kaydolabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Bebekler neden uyumaz?

Karnı acıkan, ayrılık korkusu yaşayan, diş çıkarma döneminde olan ya da gaz sancısı yaşayan bebekler uyku sorunları yaşayabilirler.

Bebeklerin uyku düzeni neden bozulur?

Bebekler diş çıkarma dönemi, katı gıdaya geçiş dönemi ya da 4. ayda uyku gerilemesi yaşayabilirler ve bu durum, uyku düzenlerinin bozulmasına neden olur.

Bebeğim neden sürekli uyanıyor?

Bebeğinizin karnı toksa ve gaz sancısı çekmiyorsa, uyanma sebebi dış ortam sesleri olabilir. Arka plan seslerinin bloke etmesi için beyaz gürültüden yararlanabilirsiniz.

Bebekler neden uyumaz? Uyumayan bebek nasıl uyutulur?

Bebek Sağlığı

 Son Güncelleme:

Bebekler neden uyumaz? Uyumayan bebek nasıl uyutulur?

Her bebeğin uyku ihtiyacı ay ay farklılık gösterir. Bebeğinizin uyku işaretlerini gözlemleyerek bebeğiniz için ideal uyku düzenini rahatlıkla oluşturabilirsiniz. Bebeklerin uyku düzeni hakkında ebeveynlere rehber olabilecek bilgileri Çocuk Sağlığı ve Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Selami Süleymanoğlu'ndan öğrendik.

Bebeklerin toplam günlük uyku saatleri çok değişkendir, bazı bebekler günde 6 saat uyurken bazıları 16 saate kadar uyuyabilmektedirler. Ayrıca ilk üç ay nadiren altıncı aya kadar gündüz gece döngüsünün oluşmamış olması da uyku beklentisini etkiler. Beslenme sayısı arasında, alt değiştirme sayısı da bir o kadar değişkenlik gösterir. Bu kadar geniş aralığı ve etkileyen değişkeni olan bebek uykusunun normalini tarif etmek de zordur. Ancak anne bebek arasındaki iletişim gelişinceye ve bebeğin günlük döngüsü fark edilinceye kadar olan dönemde sorun, en iyi bebeğin rehberliğini kabul etme ile çözümlenir.

Bebeklerin gündüz gece arasında beslenme, uyuma, çiş ve kaka tercihleri ebeveynlerin döngüsü ile çatıştığında doktorunuzun da genellikle bebeğinizin tarafını tuttuğunu göreceksiniz. Neyse ki bu süre genellikle çok uzamayacaktır. İlk haftalardan sonra genel bir uzlaşma olacak ve anne, bebek, diğer bakım sağlayıcılar ortak bir ritim geliştirecektir.

BEBEK GELİŞTİKÇE FARKLI UYKU DÜZENİ GELİŞİR

İlk aylarda daha kısa olan uyku dönemleri zamanla azalır, gündüz uykusu yerini artmış gece uykusuna bırakır. 3 – 6 aylık bebeklerde gece uykusu artarken gündüz uykusu azalır. 1 yaşına doğru bebeğin gece uyanma ve uyanık geçirdiği zaman azalır. İlk aylarda annenin stres durumundan ortamın gürültü, ışık seviyesine kadar birçok çevresel faktör etkiliyken 6. aydan sonra öğrenilen, öğretilen uyku alışkanlıkları daha belirleyici olmaktadır. Bebeklerin uyku dönemleri ve derinlikleri de erişkinlerden farklıdır. Bebek birinci aydan sonra uykusunda kıvranır, ıkınır, kollarını bacaklarını sürekli hareket ettirir, kolay uyanır. Bu dönemde bebeklerin bireysel tercihleri gözlenmeli, gerekirse not alınarak bu tercihlere göre beslenme, bakım, masaj ve oyun aktiviteleri planlanmalıdır.

BEBEKLER ŞU NEDENLERLE UYKUSUZ KALABİLİR 

• Gündüz gece ayrımının olmaması (ilk ayda),
• Sık beslenme ihtiyacı,
• Gereğinden fazla müdahaleci ebeveyn ve bakım sağlayıcılar,
• Yatıştırmak isterken fazla uyarana maruz bırakmak,
• Sakinleştirmek için kullanılan yöntemde sık değişiklik yapmak,
• Gereğinden erken veya geç yatırmak,
• Günlük düzene bağlı kalmama veya bebeğin düzenine müdahale,
• Gündüz uyku periyodunun uzun tutulması,
• Kendini sakinleştirme becerisi geç gelişen bebekler,
• Uygun yatak ve ortam sağlanamayan durumlarda,
• Bebeğin bireysel tercihlerine saygı duymayan ebeveynlerin varlığında.

Bebekler neden uyumaz Uyumayan bebek nasıl uyutulur

UYUMAYAN BEBEKLEREÇÖZÜM! BEBEKLERE RAHAT UYKU ÖNERİLERİ

Bebeğimizi gözlemleyip onun tercihlerini anladıktan sonra ebeveynler kendi istedikleri değişiklikleri planlayıp ona ulaşmak için uygun müdahalelerde bulunmalıdır. Burada zor olanlardan biri toplam günlük uyku süresine müdahale etmektir. Müdahale ile değiştirebileceklerimiz ise uykuya dalma dönemi, uykunun zamanı ve hangi uykunun ne kadar sürdürüleceğidir.

Uykuya başlamak için birçok yöntem kullanılmaktadır. Ancak güvenlik açısından sert yatakta, yastık ve yorgan kullanmadan, sigara içen ebeveynle aynı yatakta olmadan, ilk altı ayda aynı odada ayrı yatakta, sırtüstü yatırılmalıdır.

Uyku eğitimi vermek için de doğru zaman bebeğinizin gelişimine göre belirlenir. Uygun ortam hazırlayıp, gerekirse emzik de kullanarak uykusunun geldiğini gösteren işaretleri gözledikten sonra bebek yatağına yatırılmalıdır.

Memede, ayakta veya beşikte sallayarak uyutmak, sıkı kundak yapmak, sessiz karanlık ortam sağlamak kişisel tercihlerinize bırakılan ancak önerilmeyen yöntemlerdir.

Yatağa yatırdıktan sonra ağlamasına müsaade etmek, kontrollü uzaklaşmak, kucağa alıp tekrar yatırmak, uyandırıp uyutmak gibi birçok yöntem kullanılabilir.

Uyku eğitimi konusunda 70’ten fazla yöntem tanımlanmıştır. Çoğu ile ilgili görsel uygulama örneklerine internet aracılığı ile ulaşmak mümkündür. Bu konuda profesyonel hizmet veren kişi ve kurumlara da ulaşmak mümkündür.

Tedavi ve uygulamaların bireyselleşme gerekliliğinden dolayı genel uyarı ve önlemlere dikkat etmek kaydıyla her bebek için özel çözüm planlanmalıdır. Süreç, sabit kurallar ile değil bebeğin yanıtına göre dinamik bir şekilde yönetilmelidir.  

False

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası