şap hastalığı insanı öldürür mu / Şap hastalığı hayvandan insana bulaşır mı? Uzmanlar yanıtladı - Dünya Gazetesi

Şap Hastalığı Insanı Öldürür Mu

şap hastalığı insanı öldürür mu

G&#;nd&#;z Tezmen: Şap hastalığı insana bulaşır mı?

Haberin Devamı

Şap hastalığı konusunda değişik görüşler okuyoruz. İnsanlara bulaşır mı? funduszeue.infoÜlkemizde de yer yer bulunduğu belirtilen ve özellikle İngiltere'deki hayvanlar arasında önemli ölçüde salgınlar yapan şap hastalığının insanlara da bulaşmaya başladığı yolunda şüpheler var. Bilim adamları, normalde hayvan hastalığı olan Şap'ın insanlara da bulaşma ihtimalinin az olsa da bulunduğunu açıkladılar. Bundan önce görülen İngiltere'deki son vaka, yılında teşhis edilmiş. Hastalık grip benzeri belirtiler göstermiş. İnsanlara bulaştığı zaman çok tehlikeli olmasa ve insandan insana bulaşma görülmese de, önlem alınması gerektiği de yapılan açıklamalar arasında yer alıyor. Aslında şap hastalığı, hayvanlarda da çok tehlikeli değil. Herhangi bir tedavi uygulanmasa bile gün içinde kendiliğinden iyileşiyor. Hayvancılık açısından sakıncası, hastalanan hayvanların et ve süt verimini düşürmesi ve hastalığın bulaşıcılığının çok yüksek olması.

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Şap hastalığı insana bulaşır mı? Şap nedir

Denizli Honaz'ın Kızılyer Mahallesi'nde çıkan şap hastalığınedeniyle ilçenin 17 mahallesi karantinaya alındı, hayvan alım satımı durduruldu.
funduszeue.info'un haberine göre; Honaz'ın Kızılyer Mahallesi'nde bulunan besihanedeki bir hayvanda şap hastalığı tespit edilmesi nedeniyle ilçenin Karaçay, Karateke, Ovacık, Sapaca ve Yokuşbaşı Mahalleri dışındaki 17 mahallesi karantinaya alındı, hayvan giriş çıkışı ile alım satımı yasaklandı.

BİR AY SONRA YASAK KALKABİLİR

Denizli Tarım İl Müdür Yılmaz Erkaya, ilçede gerekli tüm tedbirlerin alındığı belirterek, "Bir büyükbaş hayvanda çıkan şap hastalığı nedeniyle 17 mahallemizde hayvan alım satımı durduruldu. Bu mahallelerimizdeki hayvanların tamamına zaten şap aşısı yapılmıştı. Başka bir hayvanda hastalık görülmemesi durumunda hayvan alım satımlarının bir ay sonra tekrar başlamasını bekliyoruz" dedi.

ŞAP HASTALIĞI NEDİR?

Hayvanları ölüme kadar sürükleyen şap hastalığı, özellikle ülkemizde hayvancılıkla uğraşan kişilerin en büyük korkulu rüyası olmuş durumda. Peki, Şap Hastalığı nedir? Bu hastalığın belirtileri ve tedavisi nedir?

Şap hastalığı, çift tırnaklı hayvanlarda meydana gelen et, süt, iş gücü kaybı ve en önemlisi kronik durumlarda ölümle sonuçlanan çok bulaşıcı ve hızla yayılan bir hastalıktır. Şap hastalığı sorunu sığır, manda, koyun, keçi ve domuzlar yanında yabani çift tırnaklı hayvanlarda meydana gelir. Bunun yanı sıra kirpi, fare ve ceylan gibi hayvanlarda yakalanabiliyor.

Çift tırnaklı hayvanları öldüren, öldürmese de iş göremez hale getiren şap hastalığının birçok nedeni var. Bu nedenlerin öncesinde ağız içi, tırnaklar, memeler ve işkembedeki çeşitli yaralarda bu hastalık görülür. Hayvanlar şap hastalığına karşı yaşına ve cinsiyetine göre hassasiyet gösterir.

Şap hastalığı hayvancılıkla uğraşanların korkulu rüyası çünkü oldukça güçlü bir etkiye sahip olan bu virüs, birbirinden farklı 7 tipi bulunuyor. Bu şap virüsünün tipleri şunlardır: A, O, C, Sat 2, Sat 3 ve Asya 1 Tipi. Ayrıca bu virüs tiplerinin de birçok alt tipleri de bulunuyor.


Şap hastalığı insanlara bulaşır mı?

Gazete Yenigün'den Tahir Yavuz'a göre; Çift tırnaklı hayvanların viral bir enfeksiyonu olan Şap Hastalığı "teorik" olarak insanlara bulaşabilir. Ülkemize doğu illerimizden giren ve NEP 84 adı verilen yeni bir Şap virusu tüketiciler arasında tedirginlik yarattı. Öncelikle söylemek gerekir ki; tedirgin olacak bir durum söz konusu değildir.

Dünyada Şap virusunun insanlara geçtiği bildirilen 40 olgu var. yılları arasında kayda geçen olgulardan 5'i laboratuvar kazası. Olgular Almanya, İsveç, Polonya, Rusya, İngiltere, Fransa, Şili ve Hollanda'da saptanmış. İkisinde A tipi, diğerlerinde O ve C tipleri görülmüş. Bu "münferit" olgulara bakarak Şap virusunun özellikle direnç sistemi çökmüş kimselere, bağışıklık sistemi bozulmuş insanlara, çocuk ve yaşlılara bulaşabileceği ifade ediliyor.

Yabancı literatürde Şap'ın insanlara bulaşabilme ihtimali "extremely rare" yani "son derece nadir" olarak belirtiliyor ve halk sağlığı problemi olmayacağı vurgulanıyor.

Şap Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Şap virüsü birçok nedenden dolayı bulaşır. Bu virüs karada ve suda kilometrelerce uzağa taşınabiliyor. Bu nedenle hayvanlar havadaki virüsü teneffüs etmesi ya da şap virüsü bulaşmış olan sudan içmeleriyle bu hastalığa yakalanabiliyor. Fare, kuş, yılan, kaplumbağa, araçlar, aletler, tarım ürünleri ve insanlar gibi taşıyıcılarla da şap virüsü bulaşır. Ayrıca şu yollarla da bulaşır:

Hasta hayvanların sağlamlara teması,
İdrar,
Gübre,
Süt,
Sparma.

Şap virüsü uzun süre etlerde, iliklerde, iç organlarda ve pastörize edilmemiş ürünlerde yaşayabiliyor. Ülkemizde de çok sık görülen bu hastalığın hayvanlarda meydana getirdiği kayıplar şunlardır:

Süt ve et verimindeki kayıplar,
Hayvanların gelişmesinde gerilik,
Gebe hayvanlarda yavru atma,
Özellikle genç hayvanlarda görülen oldukça yüksek oranda ölümler,
Dış ticarete getirilen kısıtlamalardan doğan ekonomik kayıplar,
Tedavi masrafındaki maliyet.

Şap Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Şap hastalığının hayvanlarda birçok belirtisi vardır. Bu belirtiler gözle görülür. Sığırlar ve koyunlarda görülen şap hastalığının belirtileri şu şekildedir:

Sığırlarda hastalık belirtileri;

Yüksek ateş,
Titreme,
Donuk ve cansız bakışlar,
Salyalı ve şapırtılı ağız,
Ağız, dil ve dudaklarda yaralar,
Diş etlerinde hassasiyet ve içi dolu kabarcıklar oluşur. Birkaç saat sonra açılır ve açık kırmızı renkli yaralar meydana getirir.
Hassas ve ızdıraplı ayaklar,
Ağır vakalarda tırnak düşmesi,
Süt veriminde azalma,
Buzağılarda ölüm.

Koyunlarda Klinik Belirtiler

Sığırlarda görülen tüm belirtiler koyunlarda da görülür. Bu belirtilere ek olarak şu belirtiler de vardır:

Durgunluk,
Halsizlik,
Aniden oluşan topallık,
Sürüden ayrı yatma isteği,
Kuzularda ölüm.

Şap Hastalığının Tedavisi

Şap hastalığının tedavisi yok ama hayvanların ağız ve ayaklarına bikarbonat (yemek sodası) solüsyonu ve sirkeli suyla silinmesi oldukça yararlıdır. Antibiyotik kullanılması da ikincil enfeksiyonların önlenmesinde yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Ancak kimi hayvanlarda bu hastalık kalıcı hasarlar bıraksa da hayvan iki hafta sonra iyileşir.

Şap hastalığı için ülkemizde ikili, üçlü ve dörtlü karma aşılar yapılmakta. Bu aşılar A,O, Asia 1 ve bazen funduszeue.info 96 tiplerine karşı hazırlanmış aşılardır. Buzağılar 4 aylık olduklarında ilk aşısı olmalı. Ardından 8. ve aylarda aşılar tekrarlanır. Bu aşılar hayvanın bağışıklık sistemi güçlendirdiği için şap hastalığına yakalanma riskini oldukça azaltır.

Haber ile daha fazlasına ulaşın:

Gündem

kaynağı değiştir]

Viral bir hastalıktır, birçok çeşidi olduğundan tam olarak tedavisi yoktur.[kaynak belirtilmeli]Veteriner hekimler hastalığın seyrine göre farklı tedavi yöntemleri uygulamaktadırlar.

Korunma tedbirleri[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası