mekik çekme şekilleri / ETKİLİ ŞINAV ÇEKMENİN PÜF NOKTALARI

Mekik Çekme Şekilleri

mekik çekme şekilleri

ETKİLİ ŞINAV ÇEKMENİN PÜF NOKTALARI

Okul, beden kursu veya askerlik gibi hayatın pek çok noktasında karşımıza çıkan şınav, vücut geliştirmeye yardımcı olan vazgeçilmez spor hareketlerinden birisini oluşturuyor. Sağlık yönünden oldukça faydalı olan bu antrenman, vücut üzerindeki en önemli kas gruplarını çalıştırarak, daha dinamik ve fit bir görünüme kavuşmanızı sağlıyor. Hatta fitness yapmak isteyenler bile öncelikle şınav çekerek kuvvet testine tabi tutuluyor ve yapılan bu test sayesinde sporcunun beden gücü hakkında fikir edinilmiş olunuyor. Ancak sporun etkili olabilmesi için egzersiz uygulamalarının doğru yapılmasına ve spora başlanmadan önce bazı önlemlerin alınması da mutlaka gerekiyor. Sizler için listelediğimiz püf noktalar sayesinde artık şınav çekme hareketlerini daha etkili şekilde yerine getirebilecek ve vücudunuzdaki farkı kısa sürede hissedebileceksiniz.

Basit Adımlarla İlerleyin!

Şınava yeni başlayanlardansanız, mutlaka ve mutlaka seviyenize uygun bir program benimsemelisiniz. Örneğin: ileri düzey antrenman yapan bir profesyonel sporcunun programını takip etmeniz şınav çekerken epey zorlanmanıza neden olabilir. Dolayısıyla ilk etapta, dizler üzerinde veya elleri duvara koyarak şınav çekmeye çalışmanız daha doğru sonuç almanıza yardım edecektir. Üstelik basit adımlarla ilerlemeniz, sakatlanma risklerinin önüne geçtiği gibi şınav hareketlerine daha kolay alışmanızı da mümkün hale getirir.

Omuzlardaki Yükü Azaltın

Günümüzde pek çok sporcu, şınav esnasında yükün büyük bölümünü omuzlara yükleyerek büyük bir hataya düşebiliyor. Çünkü kalçanın havaya doğru eğim göstermesi, omuzlardaki yük oranını artırarak sporcunun daha kısa sürede yorulmasına sebebiyet verebiliyor. Halbuki bu pozisyon şekli, doğru bilinen bir yanlıştır. Dolayısıyla kalçanızı havaya doğru kaldırmaktan kaçınmalı, her zaman sırt ve ayak açınızı doğru şekilde ayarlamaya çalışmalısınız.

Vücudunuzun Doğru Açı Aldığından Emin Olun

Antrenman esnasında vücudunuzun ayak, kol, bacak, sırt ve ayak gibi tüm kısımları dümdüz şekilde olması gerekiyor. Kesinlikle kalçalarınızı yere değdirmemeye özen göstermelisiniz. Eğer düz bir hale getiremiyorsanız, karın ve bacak kaslarınızı sıkabilir veya göbeğinizi omurgalarınız arasına çekebilirsiniz.

Öncelikle Zemini İterek Yükselin

Henüz profesyonel bir sporcu değilseniz, yerden uzaklaşmaya başlamanız size büyük bir avantajınız sunacaktır. Ellerinizi ve kollarınızı, sert bir zemine doğru koyarak, yavaş yavaş yeri ittirebilir ve daha sonra da yükselişe geçebilirsiniz. Bu sayede şınavı, kısa sürede öğrenebileceğinizden emin olmalısınız.

Kollarınızı Geniş Şekilde Açın

Profesyonel düzeyde çalışan sporcular, dar açı üzerinde de kolayca çalışabilirler. Ancak yeni başlayanların geniş açıda çalışmalarında büyük fayda var. Çünkü ilk tecrübesiz zamanlarınızda, bu geniş açı sayesinde daha kolay şınav pozisyonu alabileceksiniz. Ellerinizi 45 derecelik açıya ayarlayarak itme kuvvetiniz eşliğinde zeminden kalkabilirsiniz.

Setlerinizi Tam ve Doğru Şekilde Uygulayın

Çalışmalarınızı düzenli olarak gerçekleştirseniz bile asıl önemli olan hususun nitelik olduğunu unutmamalısınız. Yani şınav sayısına değil şınavın kalitesine ve doğruluğa dikkat etmeniz büyük önem taşıyor. Sayı hedefi koymanız için öncelikle belirli bir seviyeye gelmeyi beklemelisiniz. Bu esnada hep sabrederek, doğru hareketleri gerçekleştirmek için çaba gösterebilirsiniz. Her gün set arasında çalışmanız oldukça idealdir. Ayrıca zorlanmaya başladığınızda, dinlenmeye geçmeli ve asla devam etmeye çalışmamalısınız. Aksi taktirde kas yorgunluğundan dolayı sağlığınız olumsuz yönde etkilenebilir.

Başınızı Sırtınızla Aynı Hizaya Getirin

Şınav çekerken yapılan en sık hatalardan birisi de başın yere doğru düşürülmesidir. Omurganın düz açıda olmaması, hareket halindeyken başın düşmesine sebebiyet verebilir. Ancak başınızı omurganızla aynı hizaya getirerek, kolayca bu hatadan kurtulabilirsiniz. Eğer başınızı kontrol edemiyorsanız, zemin üzerinden kendinize bir nokta belirleyebilir ve her yerden uzaklaşınızda o noktaya odaklanabilirsiniz. Böylelikle hem doğru açınızı koruyacak hem de dengenizi kaybetmemiş olacaksınız.


Sağlıkla ve sporla kalın!

EN ETKİLİ MEKİK NASIL ÇEKİLİR?

Mekik Çekmek;en bilinen fitness hareketlerinden olmasının yanında en etkili yöntemlerden biridir. Karın, bel ve göbek bölgesinin, aktif bir şekilde çalışmasını sağlayan bir egzersizdir. Çok bilinen bir hareket olmasına rağmen genellikle yanlış uygulanır. Yanlış mekik çekmeyi denerseniz; sakatlanmalarla karşılaşabilir hatta sağlığınızdan bile olabilirsiniz.

Bel bölgesindeki abdominal kasları geliştirmeyi ve güçlendirmeyi sağlayan Mekik hareketi, diğer egzersizler gibi ancak sürekliliği halinde fayda sağlayacaktır. Bu nedenle kendinizi zorlamadan az sayıda tekrarlar ile başlamalısınız. Devamlılık halinde karın kaslarınız güçleneceğinden, tekrar sayılarını rahatlıkla arttırabileceksiniz.

Doğru Mekik; yumuşak ve esnek bir zeminde yapılmayacağı gibi çok sert bir zeminde de uygulanmamalıdır. En etkili ve doğru mekik çekme hareketi, egzersiz amaçlı tasarlanan ve belirli bir kalınlığa sahip spor matlar üzerinde yapılmalıdır. Fitness matları ile çalışmak, olası sakatlanmalarında önüne geçecektir.

En Etkili Mekik İçin Taktikler

Öncelikle mekik çekmeye başlamadan, karın ve bel bölgenizi aktivasyona hazırlayacak ısınma hareketleri yapmanız gerektiğini hatırlatalım. Aksi halde, karın kaslarınıza ve bağırsaklarınıza zarar vermeniz kaçınılmaz olacaktır.

Matınıza sırt üstü uzanarak, yere 45 derecelik bir açı ile dizlerinizi kırmalısınız. Bu esnada bel bölgenizin tamamen yere temas ettiğinden emin olmalısınız. Ayak tabanlarınız ise mekik hareketinde yerde olmalıdır.

Etkili bir mekik çekerken elleriniz asla boynunuzda olmamalı. Ellerinizi boyunda birleştirmeniz durumunda, istemsizce ellerle destek sağlamaya çalışacak ve boyun kaslarınızın hasar görmesine sebep olacaksınız. Bunun yerine hafif bir dokuş ile elleri başınıza, tam olarak şakak bölgenize yerleştirmeniz gereklidir.

Başınız karşıya bakacak şekilde ve çeneniz ile göğüs arasındaki alanı bozmadan koruyacak bir pozisyonda olmalısınız. Konsantrasyon için bakışınızı sabitlemeniz de size yardımcı olacaktır. Harekete başlarken, karın kaslarınızı içeri çekmeniz o bölgedeki baskıyı dolayısıyla etkiyi arttıracaktır.

Diğer önemli bir husus ise; tüm egzersiz çalışmalarında olduğu gibi Etkili Mekik Çekerken de nefesinizi kontrol edebilmenizdir. Doğru yerde, doğru nefes ile zorlanmadan ve çok daha az efor sarf ederek çalışmanızı kolayca tamamlayabilmenizdir.

En Etkili Mekik Çekme Teknikleri

Etkili ve zaman almayacak bir egzersiz olan mekik çekmek; farklı alanlarda, aletli ya da aletsiz olarak uygulanabilmektedir. En yaygın olan mekik çekme teknikleri ise tam ve yarım mekik şeklinde yapılanlardır.

1. Tam Mekik Çekme:

En çok tercih edilen teknik; Tam mekiktir. En etkili mekik nasıl çekilir soruna yanıt olan tam mekik; 45 derecelik açı ile kırarak topladığınız dizlerinize, yüzünüzü değeceği kadar yakınlaşmak şeklinde yapılır. Sırtınızı tamamen yerden ayırmalı ve dizleriniz ile başınızı birleştirmelisiniz. Bu yöntem daha zor olsa da maksimum fayda sağlayabileceğiniz, en etkili mekik çekme şeklidir.

2. Yarım Mekik Çekme:

Yarım Mekik Tekniğinde ise aynı duruş ile bacaklarınızı kıpırdatmadan harekete başlayacak ve sırtınızı yarım bir şekilde yerden kaldıracaksınız. Bu hareketi tekrarlamanız halinde karın bölgenizin sıkışlaştığını hissedeceksiniz.

En etkili mekik hareketinin nasıl çekildiğini öğrendiğimizi varsayarsak; mekik çekmenin faydalarına da göz atabilliriz.

Etkili Mekik Çekmenin Yararları

  • Düzenli çalışma ile bel ve karın çevresindeki yağları zamanla yok edecektir.
  • Karın kaslarının direncini ve gücünü arttıracak, sıkılaştıracaktır.
  • Sertleşen karın kaslarınız sayesinde olası darbe ve kazalarda iç organlarınızın daha iyi korunmasında etkili olacaktır.
  • Bel bölgesinde ağrı yaşıyorsanız; kendinizi zorlamayacak şekilde çekeceğiniz mekik ağrıyı geçirecektir.
  • Kalori yakmanızı ve zayıflamanızı sağlayacaktır.
  • Dümdüz bir karın ve bel bölgesinde fark edilir bir incelmeye neden olacaktır.
  • Karın yağlarınızı yok etmeniz halinde devam ederseniz, formda ve kaslı bir görünüme kavuşmanızı sağlayacaktır.

Temel Spor: Mekik Nedir, Nasıl Çekilir?

Karın bölgesinde biriken fazla yağlardan kurtulmak, sağlığınızı önemli ölçüde ileriye taşımanın yanı sıra çok daha fit ve dinamik bir görüntüye sahip olmanızı sağlar. Karın kaslarınızı çalıştırmak için yapabileceğiniz pek çok egzersiz arasından mekik en popüler ve temel hareketlerden birisidir. Siz de daha düz ve sıkı bir karına sahip olmak istiyorsanız bu yazımızda bahsettiğimiz farklı mekik çeşitleri arasından fitness seviyenize uygun olanı seçip önemli noktalara dikkat ederek mekik çekmeye başlayabilisiniz. Egzersizi düzenli bir beslenme programıyla birleştirerek hedeflerinize doğru ilk adımı atabilirsiniz.

Mekik ne işe yarar?

Mekik hareketi, yere uzanarak üst vücudunuzu yukarı kaldırarak yapabileceğiniz bir egzersizdir. Bu egzersizin çeşitlendirilebilir olması ve böylece farklı zorluk seviyelerinde yapılabilmesi, karın kaslarını çalıştırmak isteyenler tarafından yaygın şekilde tercih edilmesinin sebeplerinden. Mekik denildiğinde ilk akla gelen karın kasları da olsa farklı mekik çeşitleriyle boyun, göğüs, yan karın, kalça kaslarınızı ve bel bölgenizi dahi çalıştırmanız mümkün. Doğru formda yapılan mekik egzersizleri sayesinde çok daha güçlü karın kaslarına ve sıkı bir karın bölgesine sahip olabilirsiniz.

Nasıl mekik çekilir?

Mekik çekmenize yardımcı olma amacıyla mekik aleti veya mekik sehpası gibi araçlar bulunmasının yanı sıra, evinizde sadece düz bir zemin ve bir adet mat ile de bu egzersizi yapabilirsiniz. Mekik çekerken en önemli nokta, vücudunuzun doğru formda olması ve bu formu tüm set boyunca koruyabilmenizdir. Hareketi etkili yapmanın ve en iyi faydayı sağlamanın yolu, tekrar sayısından ziyade yavaş ve kontrollü şekilde devam etmek. Kendinizi geliştirdikçe hareket sayınızı arttırabilir ve aşağıda bahsettiğimiz farklı mekik çeşitlerini deneyebilirsiniz. 

Düz Mekik

Mekik deyince ilk akla gelen klasik mekik hareketidir. Hareketi yatak gibi yumuşak bir zeminde yapmanız, beliniz ile zemin arasında bir boşluk oluşturur ve sakatlıklara sebep verebilir. Bu yüzden mümkünse sert bir zemin üzerinde pilates matı kullanmayı tercih etmelisiniz. Matınızın üzerine sırt üstü uzandıktan sonra ayak tabanlarınız yerdeyken dizlerinizi kırın. Ellerinizi iki kulağınızın yanına getirin, karnınızı sıkarak üst vücudunuzu yerden kaldırıp oturur pozisyona gelin ve ardından yatar konuma geri dönün. Mekik çekerken ellerinizi arkadan kavuşturmamaya dikkat etmelisiniz, bu durum fark etmeden boynunuza fazla baskı yapmanıza sebep verip sakatlığa yol açabilir. 

Yarım Mekik

Düz mekik karın, göğüs, bel ve kalça gibi pek çok farklı kas grubunu çalıştırırken yarım mekik sadece karın kaslarına odaklanır. Bu egzersizi yapmak için, yine sırt üstü uzandığınız bir zeminde düz mekik gibi pozisyon alabilirsiniz. Elleriniz kulaklarınızın yanında olabileceği gibi, çapraz şekilde göğsünüzde de durabilir. Üst vücudunuzu tam olarak kaldırmak yerine yarım mekik çekmek için karın kaslarınızı sıkarken başınızı ve omuzlarınızı kaldırmanız yeterlidir. Zemine geri dönerken derin bir nefes almayı, kalkarken ise vermeyi unutmayın.

Ters Mekik

Bu hareketle karın kaslarınızın yanında kalça kaslarınızı ve bel bölgenizi de çalıştırabilirsiniz. Düz ve yarım mekikten farklı olarak ters mekik için zemine yüz üstü uzanmalısınız. Kollarınız vücudunuzun iki yanında paralel olarak durabilir. Ardından tek yapmanız gereken göğsünüzü ve başınızı yukarı doğru kaldırıp birkaç saniye bekleyip indirmek. Daha etkili bir ters mekik antrenmanı için spor salonunuzdaki mekik sehpasını kullanabilirsiniz.

Yan Mekik

Karın bölgenizdeki fazlalıklardan kurtulmanın başka bir etkili yolu olan yan mekik, iç ve dış yan karın kaslarınıza odaklanan bir harekettir. Zeminde sağ tarafınıza doğru uzanıp dizlerinizi bükün ve sağ kolunuzu zeminde dışarı doğru uzatın. Bu pozisyondayken sol elinizi sol kulağınızın yanına getirin ve üst vücudunuzu yukarıya doğru kaldırın. Aynı hareketi diğer taraf için de tekrar edin.

Eğer bu hareketler size kolay geliyorsa ya da daha yoğun bir egzersiz programı takip ediyorsanız, mekik hareketlerini çeşitli ağırlıklar ekleyerek de çeşitlendirmeniz ve zorlaştırmanız mümkündür. Antrenmanınıza ekleyebileceğiniz ağırlık eldiveni, dambıl ve ayak bilek ağırlıkları ihtiyaçlarınızın yanında mekik çekerken en temel gereksiniminiz olacak pilates matları ve birbirinden konforlu spor kıyafetleri için Yalı Spor’u ziyaret edebilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası