bilecik kınık köyü / KINIK KÖYÜ VE ÇÖMLEKÇİLİK

Bilecik Kınık Köyü

bilecik kınık köyü

KINIK KÖYÜ VE ÇÖMLEKÇİLİK

Merhaba...

Bugün sizlerle Bilecik ilinin Pazaryeri ilçesinin şirin, misafirperver, çömlekleriyle ünlü Kınık Köyü’ne gideceğiz...

En son 2017 yılı son aylarında Bilecik Valiliği İl Kültür Turizm Müdürlüğü organizasyonuyla Kocaeli Üniversitesi imkanlarıyla, Değirmendere Ali Özbay MYO Seramik, Cam ve Çinicilik Programı öğrencilerim ile ziyaret ettiğim bu köy misafirperver köy halkı, toprak cezvede yapılan kahvesi, “Kınık Çömlekçilik” atölye sahibi ve Kınık Köyü Çömlekçilik ve El Sanatları Dernek Başkanı devlet sanatçısı sayın İsmail Tekin’in öğrencilerimize atölyesinin tüm imkanlarını sunması ve köy meydanında bulunan hayran kaldığımız Türkiye’nin tek parça en büyük küpü ile artık vazgeçilmezlerimizden olmuştur.

Kınık köyü ve çömlekçilik 134 yıllık bir geçmişe dayanmaktadır. Köyün neredeyse tamamı çömlekçilikten ekmek yemektedir. Bu mesleği ise Bulgaristan’dan göç ederek Kınık’a yerleşen Şakir Türk isimli çömlekçi ustasından öğrenmişlerdir. Zaman geçtikçe köylüler çömlekçiliği kendilerine meslek edinmişlerdir.

Yaptığımız gezide Kınık Köyü Çömlekçilik ve El Sanatları Dernek Başkanı sayın İsmail Tekin’den aldığım bilgilere göre 1885 yılında tek bir tane olan atölye (ocak) sayısı 90’lı yıllarda 45’e kadar yükselmiş, günümüzde ise el ile şekillendirme yapan atölye sayısı 10’a, pres ile şekillendirme yapan atölye sayısı 5’e düşmüştür. Atölyeler bu köyde evlerin girişine kurulmuştur...

Köydeki evlerin arka taraflarına baktığınızda geniş avlular, odunlu pişirimin yapıldığı fırınlar, yapılan çömlekleri kurutmak için bahçeye yerleştirilen raflar görürsünüz.

Çömlekçiliğin ilk yapıldığı yıllarda Kınık çamurundan saksı, “boduk” veya “bocuk” adı verilen testiler bol miktarda yapılıyordu. Günümüzde ise sipariş üzerine çalışılıyor ve her türlü mutfak ekipmanları (tabaklar, kaseler, bardaklar, neskafe ve kahve fincanları, tencere, çaydanlık, cezve vb. ) süs ve hediyelik eşyalarının yapımı yaygındır.

Kınık köyünün meydanında bulunan kahvede oturup, hacı Necmi Ceyhan beyin toprak cezvede pişirilen kahvesini içerseniz zaten fırsat buldukça Kınık köyüne kaçmanız için bir nedeniniz olmuş olur...

Eğer kalabalık bir grupla gitmişseniz Hacı Necmi bey tüm kahveleri sade olarak getirir, yanındaki lokumlarla ve toprak cezvede pişirilmesinin etkisi ile tadı damağınızda kalır.

Kınık’a has toprak köye 1 km. Uzaklıktan getirilir, vakum presten geçirilir, yerde sistematik olarak ayak ile çiğnenir, sonra el ile yoğurularak topaç adı verilen istenilen büyüklükte parçalara ayrılır ve çömlekçi çarkında şekillendirilir. İsterseniz Kınık çamurunu bu köyden kullanıma hazır halde de temin edebilirsiniz...

Ürünlere astar uygulanacak ise deri sertliğinde iken astar uygulanır, kurutma sonrası ürünler odunlu veya elektrikli fırınlarda pişirilir. Sırlanmamış haldeki bu ürünler bisküvi olarak adlandırılır. İsteğe bağlı olarak sırlama ve sır pişirimi gerçekleştirilir (Sır: Çömleğin üzerindeki camsı tabaka). Odunlu fırınlar 12-14 saat süre ile sürekli yanmaktadır.

Bu köyde el ile şekillendirme yapan atölye çalışanları genellikle aile bireylerinden oluşmaktadır. Pres ile üretim yapan atölye çalışanları ise genellikle çevre ilçeler ve Pazaryeri ilçesinden gelmektedir.

Seramik bölümü öğrencileri için staj imkanının da bulunduğu bu köy de pansiyonlar ve misafirhane de mevcuttur.

Köyün meydanında Türkiye’nin en büyük tek parça küpü bulunmaktadır. Şimdi sizlere biraz da bu küpün ortaya çıkışından ve özelliklerinden bahsetmek istiyorum.

Küp, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Öğr.Gör.Ergün Arda’nın Lüleburgaz’da katıldığı bir Taş Heykel Sempozyumu’nda Kınık köylü Selim Çolak usta ile sohbeti esnasında ortaya çıkmıştır. Ergün Arda, Kınık köylü ustaya büyük tek parça bir küp yapmak istediğini söylemiş ve ustanın Kınık köyünde bunu yapsan olmaz mı? demesi üzerine, Ergün hoca da 1990 yılında 1 ay Kınık köyünde staj yaptığı, o esnada köy halkından çok katkı görmesi ve bu köyde güzel anılar biriktirmesi nedeniyle Kınık köyünde bu küpü yapmıştır. Küpün yapımı 2012 yılı Temmuz ayında 9. Kınık Köyü Çömlekçilik Festivali kapsamında gerçekleşmiştir.

Öğr.Gör.Ergün Arda, Kınık Köyünden İsmail Tekin, Nazif Demir, Selim Çolak usta, İsmail Korkut, ÇOMÜ GSF Seramik Bölümü öğrencisi Ümit Çolak ve Ergün hocanın bazı öğrencileri küpün şekillendirilmesi ve pişirilmesinde görev almıştır. Bunun dışında köy halkı taşıma, malzeme ve proje desteğinde bulunmuştur. Küpün yapımında 3 ton çamur kullanılmış, 14 gün süre ile günde 12 saat çalışılarak küp tamamlanmıştır. Küp 2 ay kurutulmuş ve küpün etrafına fırın duvarı tuğladan örülmüş ve etrafına bir odunlu fırın inşa edilmiştir. Yakıt olarak ta odun kullanılmıştır. 2 gün fırında kurutma yapılmış ve 3. Gün pişirim gerçekleşmiştir. Pişirim için 2 ton odun kullanılmıştır.

Sizler de bu küpü çok merak ettiniz değil mi? Küpün pişmeden önceki boyutları : yüksekliği 330 cm, gövde genişliği 175 cm.dir. Pişme sonrasında %10-12 gibi bir boyutlarda küçülme meydana gelmektedir.

Bu arada 2019 yılında bu küpün yanına bir tane daha yapılacağı ve bunun bir de sırlanacağı haberini Ergün hocamdan almış bulunmaktayım.

Dinlenmek için de sessiz, sakin bir yer olan Kınık köyünü ziyaret etmenizi önerir, ülkemize kazandırılan bu önemli eserin yapımında emeği geçen herkese seramik tutkunu biri olarak teşekkürlerimi sunarım...

Önümüzdeki hafta başka bir yerde buluşmak dileği ile...

Sevgiyle Kalın....

https://www.bugunkocaeli.com.tr/makale/1490078/nermin-demirkol/kinik-koyu-ve-comlekcilik

WEB

https://kinikilkokulu.meb.k12.tr

Adres

KINIK KÖYÜ KINIK KÖY SOKAĞI KÜME EVLERİ NO 223 PAZARYERİ / BİLECİK

Vizyon

Öğrencilerimizi ve yöre halkımızı geleceğe hazırlamak, karşılaşacakları güçlükler karşısında yılmamayı, çözümsüzlüğün değil çözümün bir parçası olmayı hayat felsefesi haline getirmelerine yardımcı olmak, teknolojik imkânları başta öğrencilerimiz olmak üzere eğitim bölgesinde yaşayan tüm insanlara tanıtmak, bu konuda öncülük etmek, durağan değil kendini ve etrafını yenileyen, yenilerken kendi değerlerini de korumayı bilen bir nesil yetiştirmektir.

Misyon

Biz; bütün öğrencilerimizin öğrenmelerini sağlamak, onların bilgili, becerili, kendine güvenen bireyler olarak yetişmelerini sağlamak ve onlara 21. yüzyılın gelişen ihtiyaçlarına cevap verebilecek beceriler kazandırmak için varız. Amacımız; sevgi, saygı ve güven ortamında "başarma azmi" ve "geleceği şekillendirme sorumluluğu" ile mükemmele ulaşmak için çalışmak, sürekli gelişimle öncü olmaktır.

Başarılar

2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılı 1-)Çanakkale Konulu Resim Yarışması İlçe Birinciliği-Burak KIRŞAN(4/A) 2-)Kütüphaneler Haftası Şiir Yarışması İlçe Birinciliği-Sıla KUZU(4/A)

Öğretmen :8

Öğrenci :59

Derslik :6

Kütüphane Kitap Sayısı :1666

Isınma

Merkezi Sistem Kaloriferle Isınma

Bağlantı

Fatih Projesi Fiber İnternet

Ulaşım

İlçe merkezine Bilecik ve Bozüyük´ten yarım saatte bir araç bulunmaktadır. Köye ulaşım özel araçla mümkündür.Ayrıca öğretmenler için servis bulunmaktadır.

İl/İlçe Merkezine Uzaklık

İl Merkezine 32 Km İlçe Merkezine 7(yedi)kilometre uzaklıktadır

Yazdır

KINIK KÖYÜ VE ÇÖMLEKÇİLİK

Kınık Köyü, Bilecik’in Pazaryeri İlçesi’nin güneybatısında, ilçeye 7 km mesafede yer alan 493 nüfuslu bir yerleşim. Köy, Dereköylülerin otlak alanı olarak kullanmış oldukları ‘Hotanlı’ olarak isimlendirilen yerleşim alanına kurulmuş. Tek geçim kaynağı çömlekçilik olan bu köy ismini kurulan yeni yerleşimden sonra almış. Kınıklılar, topraktan kül tablası, tuzluk, güveç, mumluk vb eşyalar yaparak satıp geçimlerini sağlamaktadırlar. Köy halkının bazıları atölye sahibi, bazıları da parça başı çalışan işçilerdir. Pazaryeri’nin tarihi çok eskilere dayanmaktadır. İlkçağlarda ‘Bithinia’ denilen bugün Bursa, Bilecik, Kocaeli topraklarını kapsayan bölgenin güney batı bölümünde yer alıyordu. Roma Dönemi’nde Anadolu’nun içinden gelip Bursa’ya giden Roma Yolu Pazaryeri’nden geçerdi. Bu yolun geçtiği yerler halen yöre halkı tarafından ‘Bağdat Yolu’ veya ‘İpek Yolu’ olarak bilinir. Roma Dönemi’nden kalma antik eserlere Firanlar, Ahmetler köyleri ve Doğanlar Mevkii’nde rastlanır.

Bizans Dönemi’nde Pazaryeri, ‘Bithinia Themakion’ Bölgesi’nde ‘Armeno Kastron’ isimli yerleşim birimiydi. ‘Armeno’ ismi Ahi Dağı’nın antik ismidir. Bu isim, Anadolu’nun yaklaşık MÖ 3000-2000 yılları arasında yaşamış ‘Luvi’ halkının konuştuğu dilde ‘Aytanrısı Ülkesi’ anlamında olduğu kaynaklarda geçiyor. Pazaryeri’nin Kınık Köyü’ne de komşu olan çevre köylerinin genel geçim kaynağı çiftçilik, orman işleri, ticaret ve dokumacılıktır. Bölgeye ilk olarak Manav olarak isimlendirilen halklar yerleşmiş. Manavlar Bizans’tan bu yana bu bölgede yaşamakta. 93 Harbi’nden (1877-1878) sonra bölgenin demografik yapısı değişmiş. Bulgaristan’dan 93 Harbi’nden bu bölgeye Gümüşdere ve Kınık köylerine yerleşmeler olmuş. Halk günümüzdeki Bulgaristan’ın Dobruca, Razgard ve Şumnu yörelerinden gelmişler. Pazaryeri civarında göçebe olarak yaşayan Yörükler ise yerleşik düzene geçtiklerinde Küçükelmalı Köyü’ne yerleşmişler.

Kayı Aşireti 1132 yılında Söğüt’e yerleştikten sonra Ertuğrul Gazi’ye yaylak olarak verilen Domaniç Yaylası’na giden en kısa yol Pazaryeri’nden geçmekte idi. Osman Bey, Osmanlı Devleti’ni kurduktan sonra İnegöl’e, verimli ovalara ulaşmak ve fethetmek amacı ile batıya yönelmiş. Osman Bey buraları fethettikten sonra üçüncü oğlu olan Yahşi Pazarlu Bey’e iskân ve idare etmesi amacıyla Pazaryeri’ni ve havalisini vermiş. Bu bölgenin ismini Yahşi Pazarlu Bey kendi adını taşıyan ‘Pazarlucuk’ ismi ile değiştirmiş. Bu isim zamanla ‘Pazarcık’a dönüşmüş. Bulgaristan’dan gelen muhacirler, bölgenin toprak yapısından uygunluğu sayesinde köy halkının geçmişte Bulgaristan’dan getirdiği seramik sanatını burada icra etmeye başlatmışlar. Zamanla çömlekçilik sanatını geliştiren köylüler haklı bir şöhret kazanmışlar. Usta ellerde yoğrulan çamur, yine usta vazolara, biblolara ve testilere göz nuruyla dönüşmüş. Toprak çamura, çamur sanata dönüşen bu köyde 60-70 civarında çamur atölyesi bulunmaktadır.

Kınık Köyü’nde ilk seramiği Şakir Ağa yapmıştır. Şakir Ağa’nın torunu Halil Türk, kendi ailesinin yüzyıllar önce Karaman’dan Trabzon’un Beşikdüzü İlçesi’ne sürgün edildiğini anlatmaktadır. Beşikdüzü’nde 11 yıl kalan aile, bu sefer Osmanlı İmparatorluğu sınırları içerisinde bulunan günümüzdeki Bulgaristan’a tekrar sürgün ediliyorlar. Aile, daha sonra Silistre’nin Bezirgân Köyü’ne yerleşiyor. Bu köyde ata mesleği olan çömlekçiliğe başlıyorlar. Şakir Ağa eşi ve bir oğlu ile Türkiye’ye tekrar göç ediyorlar. Şakir Ağa, o güne kadar ürettiği seramiğin form ve desenini en iyi şekilde uygulayabileceği toprağı arama çabası içinde varını yoğunu tüketmeyi göze alıyor. Hatta beraberine getirdiği torna tezgâhının çeşitli yerlerinde sakladığı ve yeniden üretime başlayıncaya kadar ailesini geçindirmeyi umduğu altınları tümüyle harcıyor. Şakir Ağa, İstanbul’da 7 yıl kaldıktan sonra uygun toprağı bulamadığı için Bursa’ya, oradan İnegöl’e gidiyor. Ancak uygun toprağı Kınık Köyü’nde buluyor. Sanatı yolunda bütün servetini yitiren Şakir Ağa bu köyde yeniden doğuyor ve günümüzdeki sektörü doğuruyor. Anadolu’nun birçok yerine ürünlerini gönderen Şakir Ağa, köyden bir genci yanına alıp yetiştiriyor. Bu sayede köy halkı seramikçiliğe başlıyor ve köyde her ev bir seramik atölyesine dönüşüyor.

Kınık Köyü ve çevresinde sarı renkteki demir oksit bileşimli killi toprak son derece kalitelidir. Bu toprak pişince kırmızı renge dönüşüyor. Önceki yıllarda seramik hamuru günlerce elle yoğrulurmuş. Kınık seramiği her dönemde Tophane seramiğine yakın bir yoğunlukta, sertlikte ve gözeneksiz görünümündedir. Eski fırınlar rafsız yığma türünden şu anda en iyi seramik sırı 1000 C’de elde ediliyor. 1000 C’e aşıldığında topraktaki demir oksitler nedeni ile kararmalar oluşuyor.

 

×

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

WEB SİTESİ GİZLİLİK VE ÇEREZ POLİTİKASI

T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından işletilen www.icisleri.gov.tr web sitesini ziyaret edenlerin kişisel verilerini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca işlemekte ve gizliliğini korumaktayız. Bu Web Sitesi Gizlilik ve Çerez Politikası ile ziyaretçilerin kişisel verilerinin işlenmesi, çerez politikası ve internet sitesi gizlilik ilkeleri belirlenmektedir.

Çerezler (cookies), küçük bilgileri saklayan küçük metin dosyalarıdır. Çerezler, ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından, tarayıcılar aracılığıyla cihazınıza veya ağ sunucusuna depolanır. İnternet sitesi tarayıcınıza yüklendiğinde, çerezler cihazınızda saklanır. Çerezler, internet sitesinin düzgün çalışmasını, daha güvenli hale getirilmesini, daha iyi kullanıcı deneyimi sunmasını sağlar. Oturum ve yerel depolama alanları da çerezlerle aynı amaç için kullanılır. İnternet sitemizde çerez bulunmamakta, oturum ve yerel depolama alanları çalışmaktadır.

Web sitemizin ziyaretçiler tarafından en verimli şekilde faydalanılması için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler tercih edilmemesi halinde tarayıcı ayarlarından silinebilir ya da engellenebilir. Ancak bu web sitemizin performansını olumsuz etkileyebilir. Ziyaretçi tarayıcıdan çerez ayarlarını değiştirmediği sürece bu sitede çerez kullanımını kabul ettiği varsayılır.

1.Kişisel Verilerin İşlenme Amacı

Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz aşağıda sıralanan amaçlarla T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun’un 5. ve 6. maddelerine uygun olarak işlenmektedir:

  • T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen ticari faaliyetlerin yürütülmesi için gerekli çalışmaların yapılması ve buna bağlı iş süreçlerinin gerçekleştirilmesi,
  • T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından sunulan ürün ve hizmetlerden ilgili kişileri faydalandırmak için gerekli çalışmaların yapılması ve ilgili iş süreçlerinin gerçekleştirilmesi,
  • T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından sunulan ürün ve hizmetlerin ilgili kişilerin beğeni, kullanım alışkanlıkları ve ihtiyaçlarına göre özelleştirilerek ilgili kişilere önerilmesi ve tanıtılması.

 

2.Kişisel Verilerin Aktarıldığı Taraflar ve Aktarım Amacı

Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz, kişisel verilerinizin işlenme amaçları doğrultusunda, iş ortaklarımıza, tedarikçilerimize kanunen yetkili kamu kurumlarına ve özel kişilere Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında aktarılabilmektedir.

3.Kişisel Verilerin Toplanma Yöntemi

Çerezler, ziyaret edilen internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla cihaza veya ağ sunucusuna depolanan küçük metin dosyalarıdır. Web sitemiz ziyaret edildiğinde, kişisel verilerin saklanması için herhangi bir çerez kullanılmamaktadır.

4.Çerezleri Kullanım Amacı

Web sitemiz birinci ve üçüncü taraf çerezleri kullanır. Birinci taraf çerezleri çoğunlukla web sitesinin doğru şekilde çalışması için gereklidir, kişisel verilerinizi tutmazlar. Üçüncü taraf çerezleri, web sitemizin performansını, etkileşimini, güvenliğini, reklamları ve sonucunda daha iyi bir hizmet sunmak için kullanılır. Kullanıcı deneyimi ve web sitemizle gelecekteki etkileşimleri hızlandırmaya yardımcı olur. Bu kapsamda çerezler;

İşlevsel:Bunlar, web sitemizdeki bazı önemli olmayan işlevlere yardımcı olan çerezlerdir. Bu işlevler arasında videolar gibi içerik yerleştirme veya web sitesindeki içerikleri sosyal medya platformlarında paylaşma yer alır.

Teknik olarak web sitemizde kullanılan çerez türleri aşağıdaki tabloda gösterilmektedir.

Oturum Çerezleri

(Session Cookies)

Oturum çerezleri ziyaretçilerimizin web sitemizi ziyaretleri süresince kullanılan, tarayıcı kapatıldıktan sonra silinen geçici çerezlerdir. Amacı ziyaretiniz süresince İnternet Sitesinin düzgün bir biçimde çalışmasının teminini sağlamaktır. (ASP.NET_SessionId)

 

Web sitemizde çerez kullanılmasının başlıca amaçları aşağıda sıralanmaktadır:

  • • İnternet sitesinin işlevselliğini ve performansını arttırmak yoluyla sizlere sunulan hizmetleri geliştirmek,

5.Çerez Tercihlerini Kontrol Etme

Farklı tarayıcılar web siteleri tarafından kullanılan çerezleri engellemek ve silmek için farklı yöntemler sunar. Çerezleri engellemek / silmek için tarayıcı ayarları değiştirilmelidir. Tanımlama bilgilerinin nasıl yönetileceği ve silineceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için www.allaboutcookies.org adresini ziyaret edilebilir. Ziyaretçi, tarayıcı ayarlarını değiştirerek çerezlere ilişkin tercihlerini kişiselleştirme imkânına sahiptir.  

6.Veri Sahiplerinin Hakları

Kanunun “ilgili kişinin haklarını düzenleyen” 11. maddesi kapsamındaki talepleri, Politika’da düzenlendiği şekilde, ayrıntısını Başvuru Formunu’nu Bakanlığımıza ileterek yapabilir. Talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde başvuruları ücretsiz olarak sonuçlandırılır; ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek tarifeye göre ücret talep edilebilir.

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası