rahatlatıcı sakinleştirici haplar / Online Psikolog ile Online Terapi | Online Terapi Merkezi

Rahatlatıcı Sakinleştirici Haplar

rahatlatıcı sakinleştirici haplar

En iyi Sakinleştirici İlaç İsimleri listesini sizler için düzenledik. En iyi Sakinleştirici İlaç İsimleri tavsiyelerini gelin birlikte inceleyelim.

Reçetesiz sakinleştirici ilaçlar çeşitli sebepler dolayısıyla rahatlamaya ihtiyaç duyan ancak düşük dozda ilaç kullanmak isteyen insanlara yardımcı olmaktadır. Bu noktada sakinleştirici ilaç ne anlama geldiğini ve ne gibi kullanım alanları olduğunu bilmek gerekir.

Sakinleştirici İlaçFiyat
PROZAC 20 MG 24 KAPSÜL73 TL
EFEXOR XR MG 28 KAPSUL TL
DIAZEM 10 MG 25 KAPSÜL29 TL
XANAX 0,5 MG 30 TABLET56 TL
NERVIUM 5 MG 50 TABLET23 TL

Reçetesiz Sakinleştirici İlaç İsimleri

Sakinleştiriciler insanlarda sinirlilik ve mide bulantısını azaltmak için düşük dozlarda kullanılabilen ilaçlardır. İlaç beyindeki sinir sisteminin işleyişini yavaşlatır ve kişinin mevcut davranışını sakinleştirir. Yüksek doz kullanımı uyku haplarının etkilerini gösterebilir.

  • Reçetesiz sakinleştirici isimleri arasında Prozac, Lustral, Efexorve Cymbalta gelmektedir. Bu ilaçlar depresyon, anksiyete, panik atak gibi pek çok alanda kullanıldığı görülmektedir. Günümüzün en yaygın ilaçlarından biri olan sakinleştiriciler, günlük stres ve yorgunluktan sinir sistemi etkilenen insanlar tarafından tercih edilmektedir.

Bitkisel Sakinleştirici İlaç İsimleri

Sakinleştirici ilaçlar, ani nöbetler veya nöbetler sırasında gevşeme ve sakinleşme sağlar. Bu ilaçlar genellikle kimyasal karışımlardır ancak bitkisel sakinleştiriciler de vardır. Bitkisel sakinleştirici ilaç isimleri, kimyasallara karşı olan veya bitkisel ilaç kullanmak isteyen kişilerin sakinleştirici ihtiyacı olduğunda tercih edilmektedir.

  • Bitkisel olan ve sakinleştirme etkisi gösteren ilaçlar arasında Miraderm passiflora şurup bulunmaktadır. Anskiyete ve panik atak yaşayan kişilerin tercih ettiği bu ilaç, regl ve menopoz dönemlerinde de kullanılmaktadır. Alora ultra passiflora kapsül de sakinleştirici bitkisel ilaçların arasında bulunmaktadır.

Reçetesiz Satılan En Etkili Sakinleştirici

Reçetesiz satılan en etkili sakinleştirici Atarax’tır. Pek çok kişinin en sık tercih ettiği sakinleştirici ilaç olan Atarax, kas spazmı gibi problemler adına da yardımcı olmaktadır. Oldukça etkili olan bu ilaç, kas yolu ya da haricen kullanılabilir.

En Güçlü Sakinleştirici İlaçlar

En güçlü sakinleştirici ilaçlar arasında Diazem, Xanax ve Nervium gelmektedir. Ancak bu ilaçlar ancak doktor kontrolüne kullanılabilir. Reçetesiz olarak satılan ve oldukça etkili olan ilaçların arasında ise Atarax ve Cipralex bulunmaktadır. Çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan bu ilaçların yaygın bir kullanıma sahip olduğu bilinmektedir.

Sakinleştirici İlaçların Olumsuz Etkisi Var mıdır?

Sakinleştirici ilaçlar beynin işleyişini yavaşlattığı için beyin üzerinde olumsuz etkisi vardır.

Sakinleştirici İlaçların Etkileri Nelerdir?

Uyku problemlerinin çözülmesi, anksiyete ve gerginliği gidermesi, kasları gevşetmesi ve stresi azaltması bu ilaçların başlıca etkileri arasında yer almaktadır.

Antidepresan Yoksunluk Sendromu Ne Kadar Sürer

Cipralex Kullananlar Yorumları (Yan Etkisi ve Mucizesi)

Regapen Kullananların Yorumları, Regapen Olumsuz Etkileri

Erişkinlerde Kullanılan Sinir Sistemi İlaçları

Erişkinlerde Kullanılan Sinir Sistemi İlaçları - Psikofarmakoloji Psikiyatride kullanılan sinir sistemi ilaçları kaç gruba ayrılır? Erişkinlerde Kullanılan Sinir Sistemi İlaçları nelerdir ve nasıl kullanılmalı?

Psikofarmakoloji

Eskiden sinir ilacı deyince kişiyi bol bol uyutmaktan başka bir etkisi olmayan, üstelik her kullananda bağımlılık yaratan birtakım ‘uyuşturucu’ maddeler anlaşılırdı. Gerçekten de ’lere kadar sinir hekimlerinin hastaları uyutmak ve sakinleştirmek dışında yapabileceği pek bir şey yoktu. Ancak son 50 yıl içinde insan psikolojisini değiştirmeye yönelik yöntemler büyük ilerleme gösterdi. Psikoterapi teknikleri gelişti ve çeşitlendi, elektroşok ve manyetik uyarım sayesinde beyne uyarı vererek ruhsal bozuklukları gidermek mümkün hale geldi. Özellikle ’lerden sonra sinir sistemi ilaçlarının yan etkileri çok aza indirildi, ihtiyacı olanlar bu ilaçları rahatlıkla kullanabilmeye  başladı.

Biz bu yazıda sadece psikiyatride kullanılan sinir sistemi ilaçlarını ele alacağız. Duygu, düşünce ve davranışları etkileyen beyin hastalıklarıyla psikiyatri; diğer beyin hastalıklarıyla (mesela kas hareketlerini, dengeyi, beş duyuyu etkileyen beyin hastalıkları, felçler, sara, Parkinson hastalığı gibi) nöroloji uğraşır. Nörolojide kullanılan ilaçlar bu yazının konusu dışındadır.

Psikiyatride kullanılan sinir sistemi ilaçlarını şu gruplara ayırabiliriz:

1-Antidepresan ilaçlar (öncelikle depresyonda kullanılan ilaçlar)

2-Antipsikotik ilaçlar (öncelikle şizofrenide kullanılan ilaçlar)

3-Kaygı giderici ilaçlar (huzursuzluk, sıkıntı gibi hallerde kullanılan ‘müsekkin’ ilaçlar)

4-Mizaç dalgalanmalarını önleyen ilaçlar (lityum tuzu ve bazı sara ilaçları)

Şimdi bu ilaçlar hakkında daha ayrıntılı bilgi verelim.

Sinir Sistemi İlaçları

ANTİDEPRESAN İLAÇLAR

Depresyon çok sık görülen önemli bir hastalıktır. İsteksizlik, hayattan zevk almama, sinirlilik, uyku ve iştah bozukluğu gibi belirtileri vardır. Unutkanlık, yorgunluk, cinsel sorunlar, okul başarısında düşme, iş performansında azalma, aile içi geçimsizlik gibi durumların altından depresyonun çıktığına sıklıkla rastlarız. Teşhisi konamayan ağrılar, mide barsak bozuklukları ve çeşitli bedensel yakınmalar da depresyona bağlı olabilir. İntiharların sebebi genellikle depresyondur.

Antidepresan ilaçlar, depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlardır. Depresyona girmiş her hastadan ’i başka hiçbir müdahaleye gerek kalmadan, sadece ilaç tedavisiyle düzelir. Kalan %’luk grupta ise psikoterapi veya elektroşok türünden ekstra girişimlere ihtiyaç duyulur.

Sinir Sistemi İlaçları Nelerdir

Depresyonda beyinde serotonin, noradrenalin, dopamin maddeleri azalmıştır. Bunlar duygu ve düşünce hayatımızı düzenleyen maddelerdir. Antidepresanlar bu maddelerin miktarını arttırarak tesirlerini icra ederler. Antidepresan ilaçlar hakkında yanlış bilinen bazı noktaları burada önemle vurgulamak istiyoruz:

1- Antidepresan ilaçlar beyinde suni bir mutluluk yaratmayıp tam tersine bozulmuş olan dengeyi yeniden sağlar. Antidepresanlar, depresyonu olmayan kişilerde fayda getirmez.

2-Antidepresan ilaçların etkileri geç başlar (en erken hafta sonra). Arada bir hap içerek depresyondan kurtulmak mümkün değildir.

3-Antidepresan ilaçlar, doktor söylemeden kesinlikle bırakılmamalıdır. Kişi haftalar içinde tamamen iyileşse bile, antidepresan ilaca en az 6 ay devam edilmelidir. Çünkü depresyonun düzeldikten sonra ilk 6 ay içinde tekrarlama riski yüksektir.

4- ANTİDEPRESAN İLAÇLAR BAĞIMLILIK YAPMAZ.

5- ANTİDEPRESAN İLAÇLAR UYUŞTURUCU DEĞİLDİR. Antidepresan keyif vermez, zaten yukarıda belirttiğimiz gibi etkisi en erken haftada başlar. Bazı antidepresanların uyku ve sersemlik gibi yan etkilere yol açtığı doğrudur. Ancak son yılın en mühim tıbbi gelişmelerinden biri, uyku ve sersemlik yapmayan antidepresan ilaç çeşitlerinin artmasıdır. Artık hemen hiçbir ciddi yan etki ortaya çıkmadan depresyon tedavisi genellikle mümkündür.

Antidepresan ilaçlar depresyon dışındaki durumlarda da faydalıdır. Obsesif kompülsif bozuklukta (takıntı hastalığı) ilk tercih edilen ilaçlar, özellikle serotonin üzerinden etki gösteren antidepresanlardır. Ağrı tedavisinde elimizdeki en önemli silahlardan biri yine antidepresan ilaçlardır. Panik bozukluğunda, çocuklarda gece işemelerinde, kadınlarda adet öncesi gerginlik durumlarında, sigara isteğinin azaltılmasında, erkeklerde cinsel ilişki sırasında erken boşalmanın giderilmesinde ilk başvurulan ilaç bir antidepresandır.

ANTİPSİKOTİK İLAÇLAR

Antipsikotik ilaçların başlıca kullanım alanı şizofrenidir. Şizofrenide temel bozukluk, beyinde dopamin fazlalığıdır. Antipsikotik ilaçlar dopaminin beyindeki etkisini azaltarak etki gösterir.

Antipsikotikler bağımlılık yapmaz, uyuşturucu değildir. Bazıları uyku ve sersemliğe yol açabilir. Adale kasılmasına sebep olabilir. ‘Psikiyatrik tedavi gördü, hareketleri ve bakışları donuklaştı, robot gibi oldu’ denilen hastalar muhtemelen antipsikotik kullanmışlardır. Ancak antipsikotiklerin ciddi yan etkileri çok azdır, ortaya çıkan yan etkilerin de çoğu geçicidir.

Antipsikotik ilaçlar sadece şizofrenide kullanılmaz. Depresyonda, kaygı yüksekliğinde, ağrılarda, bazı cinsel sorunlarda, kusmalarda, hıçkırığın giderilmesinde de işe yarar.

KAYGI GİDERİCİ İLAÇLAR

‘Müsekkin’ veya ‘sakinleştirici’ olarak bilinen ilaçlar bu gruptandır. Etkileri çabuk başlar (damardan alınırsa birkaç dakika içinde, ağızdan alınırsa genellikle dakika içinde). Bu ilaçlar kullanan kişide endişe ve huzursuzluğu azaltır, rahatlama hali meydana getirir. Çoğu uyku, sersemlik, yorgunluk ve unutkanlık yapar. İlaç alındıktan sonra kısa süre içinde başlayan ferahlatıcı etkileri sebebiyle, kaygı gidericilerin kötüye kullanılma tehlikesi vardır. Psikiyatride kullanılan ilaçlar arasında bağımlılık yapma ihtimali bulunan tek ilaç grubu ANTİDEPRESANLAR DEĞİL kaygı gidericilerdir. Bu yüzden kaygı giderici ilaçların satışı sıkı kontrol altındadır, hastalar doktor reçetesi olmadan bu ilaçları kesinlikle alamazlar. Doktoru da hastasının bağımlı olmasına müsaade etmeyeceğinden, sakinleştiricilerin bağımlılık tehlikesi korkulduğu kadar büyük değildir.

Kaygı giderici ilaçlar aynı zamanda adale gevşeticidir. Sara nöbeti geçirmekte olan kişilere damardan verildiklerinde hayat kurtarırlar.

MİZAÇ DALGALANMALARINI ÖNLEYEN İLAÇLAR

Bu ilaçlar özellikle manik depresif hastalıkta (iki uçlu mizaç bozukluğu veya bipolar bozukluk) kullanılır. Söz konusu amaçla en sık kullanılan ilaç lityum adında bir tuzdur. Ayrıca bazı sara ilaçlarının da mizaç dalgalanmalarını önlediği bilinmektedir. Genellikle uzun süre kullanılırlar.


Güncellenme Tarihi Haziran Yayınlanma Tarihi Aralık

 

I. Antidepresan ilaçlar

Depresyon çok sık görülen önemli bir hastalıktır. İsteksizlik, hayattan zevk almama, sinirlilik, uyku ve iştah bozukluğu gibi belirtileri vardır. Unutkanlık, yorgunluk, cinsel sorunlar, okul başarısında düşme, iş performansında azalma, aile içi geçimsizlik gibi durumlar da tabloya eşlik edebilir.

Antidepresan ilaçlar, depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlardır. Depresyonda beyinde serotonin, noradrenalin, dopamin maddeleri azalmıştır. Antidepresanlar bu maddelerin miktarını arttırarak etki gösterir.

1. Antidepresan ilaçlar beyinde bozulmuş olan dengeyi (serotonin, noradrenalin, dopamin..) yeniden sağlar.

2. Antidepresan ilaçların etkileri geç başlar ( hafta sonra). Arada bir ilaç alarak depresyondan kurtulmak mümkün değildir.

3. Antidepresan ilaçlar gelişigüzel bırakılmamalıdır. Kişi haftalar içinde tamamen iyileşse bile, antidepresan ilaca en az 6 ay devam edilmelidir.

4. Antidepresan ilaçlar bağımlılık yapmaz.

5. Antidepresan ilaçlar depresyon dışındaki durumlarda da faydalıdır: obsesif kompulsif bozukluk, panik bozukluğu, anksiyete bozukluğu ve sosyal fobi gibi.

Klasik antidepresanlar

  • Moklobemid (Aurorix)

  • Mianserin (Tolvon)

  • Trazodon (Desyrel)

  • Amitriptilin (Laroxyl)

  • Klomipramin (Anafranil)

  • İmipramin (Tofranil)

  • Opipramol (İnsidon, İnsomin) 

Yeni kuşak antidepresanlar

  • Sertralin (Lustral, Seralin, Selectra, Misol vd)

  • Sitalopram (Cipram, Eslopram, Citol, Vodalex, Citara, vb)

  • Paroksetin (Seroxat, Paxil, Paxera vd)

  • Fluvoksamin (Faverin)

  • Fluoksetin (Prozac, Depreks, Zedprex, Fulsac, Florak, vd)

  • Essitalopram (Cipralex, Secita, Eslorex, Citoles, vd)

  • Venlafaksin (Efexor, Venegis, Veniba, vd)

  • Milnacipran (İxel)

  • Reboksetin (Edronax)

  • Bupropiyon (Wellbutrin, Zyban) 

  • Tianeptin (Stablon)

  • Mirtazapin (Remeron, Zestat, Redepra, Mirtaron, vd)

  • Agomelatin (Valdoxan)

  • Vortioksetin (Brintellix)

II. Antipsikotik ilaçlar

Antipsikotik ilaçların başlıca kullanım alanı şizofreni ve diğer psikotik bozukluklardır. Ayrıca, duygudurum (bipolar) bozukluk, psikotik belirtilerin eşlik ettiği veya dirençli depresyon, anksiyete bozuklukları gibi tablolarda da kullanılırlar. Şizofrenide temel bozukluk, beyinde dopamin fazlalığıdır.

Antipsikotik ilaçlar dopaminin beyindeki etkisini azaltarak etki gösterir. Antipsikotikler bağımlılık yapmaz, uyuşturucu değildir. Bazıları uyku ve sersemliğe yol açabilir. Klasik antipsikotik kullananlarda bazen kasılma, yerinde duramama; yeni kuşak antipsikotik alanlarda ise iştah artışına bağlı kilo alımı görülebilir.

Klasik antipsikotikler

  • Haloperidol (Norodol)

  • Klorpromazin (Largactil)

  • Pimozid (Nörofren)

  • Trifluoperazin (Stilizan)

  • Sülpirid (Sülpir, Meresa, Dogmatil)

  • Flufenazin (Prolixin)

  • Zuklopentiksol (Clopixol)

  • Flupentiksol (Fluanxol)

Yeni kuşak antipsikotikler

  • Risperidon (Risperdal)

  • Paliperidon (İnvega, Xeplion, Trevicta)

  • Olanzapin (Zyprexa, Ozaprin, Rexapin, vd)

  • Ketiapin (Seroquel, Gyrex, Cedrina, Ketya, vd)

  • Ziprasidon (Zeldox)

  • Aripiprazol (Abilify, Abizol, Aripa, vd)

  • Risperidon (Risperdal Consta)

  • Klozapin (Leponex, Clonex)

 III. Anksiyolitik (kaygı giderici) ilaçlar

‘Müsekkin’ veya ‘sakinleştirici’ olarak bilinen ilaçlar bu gruptandır. Etkileri çabuk başlar. Bu ilaçlar kullanan kişide endişe ve huzursuzluğu azaltır, rahatlama hali meydana getirir. Çoğu yeşil reçete ile verilir. Yatkın kişilerde, tedavi amacı dışında, uzun süreli ve yüksek dozlarda kullanıldıklarında bağımlılık riski vardır (Psikiyatride bağımlılık riski olan tek ilaç grubu). Tedavi dozunda, uygun süreli kullanıldıklarında bağımlılık tehlikesi söz konusu değildir.

  • Diazepam (Diazem, Nervium, Spazmo-Valibrin)

  • Alprazolam (Xanax)

  • Buspiron (Buspon)

  • Klonazepam (Rivotril)

  • Lorazepam (Ativan)

  • Klordiazeposid (Librax, Librium, Klipaks)

  • Pregabalin (Perge, Lyrica vb..)

IV. Duygudurum düzenleyiciler

Bu ilaçlar aslında epilepsi (sara) tedavisinde kullanılır (Lityum dışındakiler). Ancak, psikiyatride de özellikle manik depresif hastalıkta da (iki uçlu mizaç bozukluğu veya bipolar bozukluk, dirençli depresyon) kullanılır. Söz konusu amaçla en sık kullanılan ilaç lityum adında bir tuzdur.

  • Lityum tuzu (Lithuril)

  • Karbamazepin (Tegretol, Karazepin, Teril, Karberol)

  • Valproat (Depakin, Convulex)

  • Lamotrijin (Lamictal)

  • Topiramat (Topamax)

  • Gabapentin (Neurontin)

V. Diğer ilaçlar

  • Özellikle antipsikotiklerin oluşturduğu hareket bozukluklarının azaltılmasında ve giderilmesinde kullanılan ilaçlar: Biperiden (Akineton)

  • Bunama (demans) tedavisinde: Memantin (Ebixa), Donepezil (Aricept, Doenza), Rivastigmin (Exelon), Galantamin (Reminyl)

  • Özellikle dikkat eksikliği olanlarda: Metilfenidat (Ritalin, Concerta)

  • Uyku artışı ile giden depresyonlarda antidepresanlara ek olarak: Modafinil (Modiodal, Modiwake vb)

  • Sadece uyku ilacı olarak: Zopiklon (Imovane)

  • Erkeklerin sertleşme bozukluklarında: Sildenafil (Viagra, Levitra, Sildegra)

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası