fil ve kureyş surelerinin anlamları / Kureyş Suresi Nasıl Okunur, Anlamı Nedir? Kureyş Suresinde Ne Anlatılmaktadır?

Fil Ve Kureyş Surelerinin Anlamları

fil ve kureyş surelerinin anlamları

Kureyş suresi okunuşu Kureyş suresi Türkçe okunuşu Kureyş suresi anlamı meali tefsiri

Sûrede Kureyş adına yer verilmiş olması, Hz. Peygamber’in ve ilk müslümanların bu kabileye mensup olmalarının yanı sıra Kâbe’nin bakımı, Kâbe ve hac işlerinin yönetimi, hacılara su ve yemek dağıtımı gibi hizmetlerin yine bu kabile tarafından yerine getirilmiş olmasıyla bağlantılıdır. Kureyş suresi okunuşuKureyş suresi Türkçe okunuşu Kureyş suresi anlamı meali fazileti haberin devamında.

Kureyş suresi okunuşu

Kureyş suresi Türkçe okunuşu

Bismillâhi’r Rahmâni’r Rahîm.
Li îlâfi kurayş.
Îlâfihim rihlete’ş-şitâi ve’s-sayf.
Felya’budû Rabbe hâze’l-beyt.
Ellezî et’amehum min cû’in ve âmenehum min havf.

Kureyş Suresi Anlamı meali

Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla.
Kureyş’in emniyetini sağladığı,
Yaz ve kış yolculuğunda onları ısındırıp yakınlaştırdığı için onlar,
Bu evin (Kâbe’nin) Rabbine kulluk etsinler.
Ki O (Allah) kendilerini açlıktan (kurtarıp) doyuran ve her çeşit korkudan güvenliğe kavuşturandır.

Surenin inişi (Nuzül)
Mushaftaki sıralamada yüz altıncı, iniş sırasına göre yirmi dokuzuncu sûredir. Tîn sûresinden sonra, Kåria sûresinden önce Mekke’de inmiştir.

Kureyş suresi tefsiri

Güvenliğini sağlamak için” şeklindeki çeviriye göre bu âyet bir önceki sûrenin devamı gibidir ve cümle, “Ebrehe ve ordusunu helâk ettik” şeklinde tamamlanır. Sûrenin sonunu başına bağlamak da mümkündür; bu takdirde mâna şöyle olur: “ sağladığı için Kâbe’nin rabbine kulluk etsinler.”
Kureyş, Hz. Peygamber’in mensup olduğu, İslâm’ın tebliğine ilk muhatap olan ve Kur’an’da adı geçen büyük Arap kabilesidir. Nesep bilginlerinin çoğunluğuna göre Kureyş’in atası Nadr b. Kinâne b. Huzeyme b. Müdrike b. İlyâs b. Mudar b. Nizâr b. Maad b. Adnân’dır. Hz. Peygamber Kureyş’in Hâşimoğulları koluna mensuptur. Kabile reisliği genellikle Hâşimoğulları ile Ümeyyeoğulları arasında mücadele konusu olmuştur. Câhiliye döneminde Kureyşliler Allah’ın varlığına inanmakla birlikte putları Allah’a ortak koşuyorlardı, bu sebeple Kur’an onları, “ortak koşanlar” anlamına gelen müşrikûn sıfatıyla nitelemiştir. yılında Hz. Peygamber’e Kur’an inmeye başlayınca Kureyş’in bir kısmı ona iman etmekle birlikte çoğu inanmadığı gibi Hz. Peygamber’e karşı gittikçe sertleşen ve savaşlara kadar varan bir mücadeleye girişmişlerdir. Bu direniş hicretin 8. yılında Mekke’nin fethine kadar sürmüştür. Mekke’nin fethedilmesiyle birlikte İslâmiyet’in karşısındaki Kureyş düşmanlığı da tamamen ortadan kalkmıştır. Bundan sonra İslâm’ın dünyaya yayılması için Kureyşliler’in ön saflarda mücadele verdikleri görülmektedir (ayrıca bk. Casim Avcı, “Kureyş (Benî Kureyş)”, DİA, XXVI, ).

Kureyş kabilesi, Araplarca kutsal sayılan Kâbe’nin gözetim ve bakımını üstlendikleri için diğer Arap kabileleri onlara büyük saygı gösterirlerdi; özellikle Kâbe’yi yıkmaya gelen fil ordusunun mûcizevî bir felâkete mâruz kalarak Kâbe’yi yıkma teşebbüslerinin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine Kureyşliler’in kabileler nezdindeki saygınlığı iyice arttı. Emîrler ve krallar onlara saygı gösterir, başkaları çöllerde haydutlar tarafından saldırılara uğrarken Kureyşliler güven içerisinde yazın Tâif’in serin yaylalarına, kışın da Yemen’in ılık bölgelerine serbestçe seyahatlerde bulunarak büyük kazançlar elde ederlerdi. Hatta Kureyş’in ticaret kervanları kış aylarında Somali ve Habeşistan’a, yaz aylarında da Suriye, Mısır, Irak ve İran’a kadar giderlerdi. Mekke’nin bulunduğu bölge tarım ve hayvancılığa elverişli olmadığı için halkın ticaretten başka gelir kaynağı yok denecek kadar azdı. Hac mevsiminde kurulan panayırlar ticaretlerinin canlanmasına vesile olduğu gibi buralarda düzenlenen şiir, hitabet vb. yarışmalar da dil, edebiyat ve kültürün gelişmesini sağlıyordu. İşte sûrede Allah’ın onlara lutfettiği bu imkânlar hatırlatılmakta, özellikle Kâbe’ye vurgu yapılarak “Şu evin (Kâbe) rabbine kulluk etsinler” buyurulmaktadır.

Kabile hayatı yaşayan Arap yarımadası devlet otoritesinden yoksun olduğu için burada genel bir güvensizlik bulunduğu halde Mekke Hz. İbrâhim zamanından beri Allah tarafından saygınlığı çiğnenmeyen (harem) bölge olarak insanlığa duyurulmuş, bu sayede Mekke halkı dış saldırılardan korunmuştur. Nitekim bir âyet-i kerîmede, “Görmezler mi ki, çevrelerindeki insanlar durmadan yerinden koparılıp götürülürken biz (Mekke’yi) güvenli, dokunulmaz belde yapmışızdır?” (Ankebût 29/67) buyurularak bu nimetler hatırlatılmaktadır. Ayrıca başka bölgelerde üretilen sebze, meyve ve diğer gıda maddeleri Hz. İbrâhim’in duası bereketiyle (İbrâhim 14/37), bir ticaret merkezi haline gelmiş olan Mekke’ye getirilip satılır, böylece bura halkının ihtiyacı karşılanırdı. İşte sûrede Kureyş’in, bütün bu nimetlerin şükrünü yerine getirmek için Allah’a kulluk etmesi istenmiştir.

Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı, Kur'an Yolu Tefsiri

Kur’an-ı Kerim’in Suresi olan Kureyş Suresi, Mekke döneminde nazil olan mukaddes bir suredir. Peygamber Efendimiz funduszeue.infoed (S.A.V)’in bağlı bulunduğu Arap kabilesinden alan Kureyş Suresi, 4 ayetten oluşmaktadır. “Li-îlâfi Kureyşin” ismiyle de tabir edilen Kureyş Suresi, o dönemlerde Mekke’nin en güçlü Arap Kabilesi olan Kureyş kabilesine yüce Allah’ın ihsan ettiği tüm nimetlerden dolayı şükür etmeleri ve kulluk bilinciyle hareket etmeleri gerektiği anlatılmaktadır. Kåria sûresinden önce ve Tîn sûresinden sonra Mekke’de inmiştir. İşlendiği konudan ötürü Fil Suresi’nin devamı şeklinde olan Kureyş Suresi’nde, Kureyşliler’in Ebrehe ve onun fil ordusunun gerçekleştirdiği saldırıdan yüce Allah tarafından korunduklarını, onları doyurarak açlıktan kurtardığı, bolca nimetler ikram ettiği, onları tüm korkularından uzaklaştırarak refah ve güven temin ettiğinden bahsedilmektedir.

KUREYŞ SURESİNİN OKUNUŞU

KUREYŞ

Bismillahirrahmânirrahîm.

Li'î lâfi Kurayş'in

Îlâfihim rihleteşşitâi vessayf

Felya'büdû rabbe hâzelbeyt

Ellezî et'amehüm min cû'in ve âmenehüm min havf

KUREYŞ SURESİNİN ANLAMI (TÜRKÇE MEALİ)

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.

Kureyş'e imkan sağlandığı için,

Kışın ve yazın yolculuk etme imkanı sağlandığı için,

Hiç olmazsa onun için bu Beyt'in (Kabe'nin) Rabbine kulluk etsinler!

Ki kendilerini açlıktan doyurdu ve onları korkudan emin kıldı.

KUREYŞ SURESİNİN FAZİLETLERİ NELERDİR?

Güzel ahlaka sahip olmak, musibetlerden emin olmak ve zenginlik için 7 defa okunur.

Bir kimse, herhangi bir şeyin üzerine Kureyş suresini yedi kere okur ve üfürürse, bereketli olur.

Bir kimse, bu sureyi yiyeceklerin üzerine üfürürse, o yiyeceklerden gelecek olan hastalıklardan korunur.

Bu sureyi her gün 7 kere okuyan kimse, kötülerin şerrinden korunur, geçim darlığı, yoksulluk, fakirlik çekmez.

Her kim Cuma gecesi yatsı namazından sonra bu sureyi kere okur ve abdestli olarak yatarsa, Resulullah (s.a.s.)'i rüyasında görür.

Bir kimse, herhangi bir ürün üzerine Kureyş suresini yedi kere okur ve üfürürse, o ürün bereketli olur.

Bu sure böbrek hastalıklardan şifa bulmak isteyen bir kimse için, okumaya devam etmelidir.

Evhamlı olanlar ve unutkanlıkları olanlar, gülsuyu karışımına yazıp, yağmur suyuna koyarak içilirse dertlerine şifa olur.

KUREYŞ SURESİ NEDEN İNDİRİLMİŞTİR?

Allah, Kureyş kabilesini hem Fil ordusunu onların başından savmış hem de ikamet ettikleri Mekke ve civarında hem de bölge dışına yaptıkları yolculuklarda emniyet içerisinde olmalarını sağlamıştır. Ayrıca tarıma elverişsiz olan Mekke ve çevresini Hz. İbrahim'in duası ve Kâbe'nin kutsallığı sayesinde insanların rağbet ettikleri bir yer haline getirmiştir.

Kâbe'yi yıkmaya gelen fil ordusunun inanılmaz şekilde felakete maruz kalarak Kâbe'yi yıkma çabalarının başarısızlıkla sonuçlanması üzerine Kureyşliler kabileler arasında saygınlıklarını artırmışlardır. Kureyş suresinde Allah'ın onlara lütfettiği imkanlar hatırlatılmıştır ve Kâbe'ye vurgu yapılarak "Şu evin (Kabe'nin) Rabbine kulluk etsinler" buyrulmuştur.

Surenin iniş sebebini Resûlüllah (a.s) Efendimiz şöyle açıklamıştır: " Şüphesiz ki Cenâbı Hak, Kureyş'i yedi hasletle üstün kılmıştır ki onlardan önce o hasletler kimseye verilmemiştir."

Kureyş suresinde verilmek istenen mesaj, Allah tarafından ihsan edilmiş olan tüm nimetlere layık olmaya ve sadece Allah’a kulluk etmek gerektiğine yöneliktir. (cc) ibadet etmeleri emredilir. Çünkü Kureyş Kabilesi Allah'ın varlığına inanmakla beraber Allah'a (cc) eş koşuyordu. Bu sebeple Kur'an'da ortak koşan anlamına gelen müşrikun sıfatıyla nitelemiştir.

KUREYŞ SURESİ OKUNUŞU, Kureyş Suresi Arapça Yazılışı, Türkçe Anlamı, Meali ve Tefsiri

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:

Kureyş Suresi okunuşu her Müslüman için önem arz eden konulardandır. Bu sure Kur'an'da suredir. Mekke döneminde nazil olan Kureyş Suresi anlamı önemli mesajlar içerir. Bu bakımdan namazlardan sonra ya da gün içerisinde Kureyş Suresi Türkçe okunuşu da Arapçası yanında okunması gerekir. Liilafi Kureyş Suresi anlamı, Arapça yazılışı, Türkçe meali ve tefsiri hakkında tüm merak edilenleri sizler için derledik.

KUREYŞ SURESİ OKUNUŞU, Kureyş Suresi Arapça Yazılışı, Türkçe Anlamı, Meali ve Tefsiri
KUREYŞ SURESİ OKUNUŞU, Kureyş Suresi Arapça Yazılışı, Türkçe Anlamı, Meali ve Tefsiri
KUREYŞ SURESİ OKUNUŞU, Kureyş Suresi Arapça Yazılışı, Türkçe Anlamı, Meali ve Tefsiri
KUREYŞ SURESİ OKUNUŞU, Kureyş Suresi Arapça Yazılışı, Türkçe Anlamı, Meali ve Tefsiri
KUREYŞ SURESİ OKUNUŞU, Kureyş Suresi Arapça Yazılışı, Türkçe Anlamı, Meali ve Tefsiri
SON DAKİKA

Kureyş Suresi Nasıl Okunur, Anlamı Nedir? Kureyş Suresinde Ne Anlatılmaktadır?

Haberler

Yaşam

Kureyş Suresi Nasıl Okunur, Anlamı Nedir? Kureyş Suresinde Ne Anlatılmaktadır?

Konu ve içerik bakımından Fil suresinin devamı niteliğinde olan ve Mekke'de indirilen Kureyş suresi 4 ayetten oluşmaktadır. Allah tarafından Kureyş kabilesine bahşedilen nimetleri, refahı ve güven ortamını dile getiren Kureyş suresinin okunuşuna, mealine ve daha fazlasına haberimizden erişebilirsiniz.

Kureyş Suresi Okunuşu

Kureyş Suresi Okunuşu

Kureyş Suresi Anlamı

Kureyş Suresi Anlamı

Kureyş Ne Demektir?

Kureyş Ne Demektir?

Kureyş Suresi Tefsiri

Kureyş Suresi Tefsiri

Kureyş Suresi Kaçıncı Suredir?

Kureyş Suresi Kaçıncı Suredir?

Ayrıca İlginizi Çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası