evlilik yaşı hesapla / En doğru 'evlenme yaşı' formülü - Mahmure

Evlilik Yaşı Hesapla

evlilik yaşı hesapla

Ülkemizde evlenmek isteyen vatandaşların belirli bir yaşa gelmeden evlenmeleri mümkün değildir. Hesaplama aracından doğrum tarihinizi girerek sonucu göster butonuna bastığınızda evlenme yaşına gelip gelmediğinizi öğrenebilirsiniz. Kadın ve erkek için kanuni evlilik yaşı kaçtır? 

Evlenme Yaşı

Ailenin oluşması için çok önemli bir unsurdur evlilik olayı. Evlilik kurumunun oluşması içinde medeni hukuk açısından dikkat edilmesi gereken kurallar vardır. Bu kurallardan en önemlisi yaş kuralıdır. Evlenmek için uygun yaşa gelmeyen bireylerin evlenmeleri yasaktır. Ülkemizde evlenme yaşı 18’dir. 18 yaşını doldurmayan kişiler evlilik başvurusunda bulunamazlar. Bazı kurallar tüm dünya genelinde geçerli olabilirken sadece bizim ülkemize haf kriterlerde bulunmaktadır.

Evlilik Şartları Nelerdir?

Evlilik kurumunun sağlıklı olabilmesi için en önemli faktör sevgidir. Yeni kurulacak ailenin temellerinin sağlam olabilmesi için sevginin temelinde büyüyen bir evliliğin uzun ömürlü olması daha mümkündür. Diğer bir kriter ise aile büyüklerinin onaylarının alınmasıdır.

Evlenme Yaşı Medeni Kanunumuza Göre Kaçtır?

Türk Medeni Kanununa göre evlenmek isteyen bir kişinin 18 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Burada ki önemli ayrıntı ise kişinin 18 yaşından gün almış olması değil 18 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Bu iki tabir birbirinden farklıdır, aralarında gün gibi bir fark vardır.

Bazı özel durumlar vardır. Eğer ailelerin rızası varsa çiftlerde evlenmek istiyorlarsa hakim kararı almak şartıyla 17 yaşındaki çiftlerinde evlenmesi mümkündür. Mutlaka hakim kararının olması şarttır bunu da unutmamak gerekmektedir.

Evlenmek için nikah yapmak zorundasınız. Nikah yapılabilmesi için dikkat etmeniz gereken hususlar vardır. Bu hususlar;

1-Nikah başvurusu yapmak için son günü beklemeyiniz. Özellikle düğünde nikah kıydıracaksanız nikah tarihi için çok önceden randevu almanız gerekmektedir aksi taktirde düğün tarihiyle nikah tarihini denkleştiremeyebilirsiniz.

2-Yıldırım nikahı yapmak istiyorsanız bir gün öncesinde başvuru yapılmak zorundadır.

3-Sağlık raporu alınmak zorunda.

4-Eğer gelin kendi soyadını kullanmak istiyorsa dilekçe ile bunu bildirmek zorundadır.

5-Eğer mallar ayrılacaksa noterden mal ayrılığı sözleşmesinin alınarak nikah başvurusu yaparken verilmesi gerekiyor.

6-Nikah şahitlerinizin sizi tanıması gerekiyor.

Evlilik çok önemli bir kurumdur. Bu kararı vermekte acele edilmemesi gerekmektedir. Daha o-sonra duyulan pişmanlıklar evlilik müessesesinin yıkılmasına neden olmaktadır. Bu durumdan da en çok etkilenen çocuklar olmaktadır. Lütfen çok iyi düşünerek evlilik kararı alın.

Evlenme Yaşı Hesaplama

Evlenme yaş hesaplama aracımız ile bayan ve erkek doğum tarihleri girilerek evlenme yaşları tutuyor mu, kendi rızasıyla evlenebilir mi, kanunen evlenme yaş sınırını öğrenerek kafanızdaki sorulara cevap bulabilirsiniz. Ayrıca eğer yaşınız tutmaz ise ailenizin rızasıyla evlenebilmeniz için kaç günün kaldığını ya da kendi iradeniz ile kimseden izin almadan evlenmeniz için kalan zamanı öğrenebilirsiniz.

Erkeğin Yaşı:0
Kızın Yaşı:0

Erkek Evlilik yaşına gelmemiştir
Erkeğin ailesinin rızasıyla evlenebilmesi için kalan gün:
Erkeğin kendi rızasıyla evlenmesine kalan gün

Kız evlilik yaşına gelmemiştir
Kız ailesinin rızasıyla evlenebilmesi için kalan gün:
Kızın kendi rızasıyla evlenmesine kalan gün

Evlenme Yaşı Nasıl Hesaplanır?

Evlenme ile ilgili yaş hesabı konusunu örneklerle anlamanıza yardımcı olmaya çalışacağız.

Öncelikle evlenme yaş hesabı nasıl yapılır sorusuna cevap vermeden önce Kaç yaşındayım sorusuna cevaben bazı açıklamalarda bulunalım.

Yasalarımıza göre kişi, belli bir yaşı doldurmuş kişi olarak belirtilir. Örneğin, Türk Medeni Kanunu madde /1’e göre; “Erkek veya kadın 17 yaşını doldurmadıkça evlenemez” der.

Bir kişinin doldurduğu yaşın hesabı bugünün tarihinden gün ay yıl olarak, kişinin doğum tarihi yine gün ay yıl olarak çıkartılır. Ortaya çıkan yıl o kişinin doldurduğu yaş olur.

Örnek evlilik yaş hesaplaması;

21/02/ tarihinde doğan bir kişi,

  • 21/02/ tarihinde 1 yaşını,
  • 21/02/ tarihinde 10 yaşını,
  • 21/02/ tarihinde ise 17 yaşını,
  • 21/02/ tarihinde 18 yaşını doldurmuş olur.

Dolayısıyla bu kişinin evlenebilmesi 21/02/ tarihinin geçmesini beklemesi gerekir.

17 yaşından gün alanlar evlenebilirler mi?

Evlenme kanununda bir kişinin evlenebilmesi için 17 yaşını doldurmuş olması gerekliliğidir. Eğer kişi 17 yaşını doldurmamış ise mahkeme ile eğer hakim olağanüstü bir durum değerlendirmesi yaparsa erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir.

18 yaşından gün alanlar, 17 Yaşını dolduranlar evlenebilir mi?

Evlenme yaşı ile ilgili kanun Medeni Kanunu’nun Maddesidir. Bu maddede erkek ya da kadın 17 yaşını doldurmamış ise evlenemez. Burada önemli bir nokta eğer kız ya da erkek 17 yaşını doldurmuş ise ancak yasal velisinin (anne-baba) izni olmak zorundadır. Kişilerin anne ve babası ayrı ise velayetinin bulunduğu tarafın izninin alınması şartı aranır.

Eğer kız yada erkek 17 yaşını doldurduğu halde anne-babası tarafından evlenmelerine izin verilmiyor ise ancak mahkemeye başvurarak evlenebilirler. Başvuracakları mahkeme ise ikametgahlarının bulunduğu “aile mahkemeleri” dir. Fakat mahkeme karar vermeden önce yine de anne babanın iznini almayı her zaman öncelik verir.

18 yaşını dolduranlar evlenebilir mi?

18 yaşını dolduran her birey kimsenin izni olmadan evlenebilir. Anne baba izin vermese bile 18 yaşını tam olarak dolduran her kız ya da erkek kendi hür iradeleriyle evlenip yuva kurabilirler.

Evlenebilmek için Gerekli Sağlık Şartları Nelerdir?

Akıl hastalığı evlenmeye engeldir ve bu kişiler evlenemez. Ancak sağlık kurulu raporuyla akıl hastalığının evlenmesine bir engel olmadığı belgelenen kişiler evlenebilir.

Ayrıca kişi de;

  • Alkol, uyuşturucu madde bağımlılığı kötü yaşama tarzı. (TMK Madde )
  • 1 yıl veya daha fazla süre ile bir cezaya mahkum olma

Gibi durumlarda kişinin evlenmesi sadece hakimin kişinin yasal temsilcisini dinlemesi ve kanaata varması ile mümkündür.

Akraba Evliliği Yapılması yasak mı?

Anne, dede, baba, veya ninenin yani üstsoyun Üst soyun, altsoy olan kardeşleri ile ayrıca, kızın dayısıyla, amcasıyla, erkeğin halasıyla ve teyzesiyle evlenmesi yasaktır.

Eşinden ayrılan bayanın gün içinde evlenmesi mümkün değildir. Ancak kadın gebe değilse veya ayrıldığı eşiyle tekrar evlenmek isterse mahkeme bu süreyi dikkate almaz. Ayrıca kadının bu süre içinde evlilik yapması durumunda bu evliliğin geçersiz olması gibi bir durumda söz konusu değildir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir