tapuda elbirliği mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesi / Elbirliği Mülkiyeti ve Tapuda Elbirliği​

Tapuda Elbirliği Mülkiyetin Paylı Mülkiyete Çevrilmesi

tapuda elbirliği mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesi

Elbirliği Mülkiyet Nedir?

Elbirliği mülkiyet, ortak mülkiyetin bir çeşididir. Elbirliği mülkiyet kanundan kaynaklanan haller dolayısıyla oluşur. Elbirliği ile mülkiyetin en bilinen örneği miras ortaklığıdır. Murisin ölümü ile birlikte mirasçılar terekeye, elbirliği ile ortak haline gelir. Elbirliği mülkiyet paylı mülkiyetten farklı olup paydaşlık değil ortaklık söz konusu olur.

Elbirliği mülkiyeti Medeni Kanun ’de düzenleme altına alınmıştır. Buna göre;

“Kanun veya kanunda öngörülen sözleşmeler uyarınca oluşan topluluk dolayısıyla mallara birlikte malik olanların mülkiyeti, elbirliği mülkiyetidir”.

Elbirliği ile mülkiyette, malvarlığının yönetiminde ve tasarrufunda tüm ortakların oybirliği gereklidir. Paylı mülkiyette, her ortak kendi payı üzerinde tasarruf edebilirken, elbirliği ile mülkiyette pay söz konusu olmadığı için tüm ortakların onayı gereklidir.

Bu konuda Mirasın Reddi (Reddi Miras) başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Elbirliği Mülkiyet Paylı Mülkiyete Çevrilmesi

 

Elbirliği mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilebilmesi için, tüm ortakların tapuda  rızası gereklidir. Ortaklardan birinin rıza vermemesi ya da ulaşılamaması halinde mirasçılardan biri, Sulh hukuk hakiminden talepte bulunabilir. Sulh hukuk hakimi, diğer mirasçılara çağrıda bulunur, belirleyeceği süre içinde varsa itirazlarını bildirmeye davet eder.

Elbirliği mülkiyetinin devamını haklı kılacak bir itiraz ileri sürülmediği veya mirasçılardan biri belirlenen süre içinde paylaşma davası (ortaklığın giderilmesi izale-i şüyu ) açmadığı takdirde, istem konusu mal üzerindeki elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesine karar verilir.

Sonuç olarak, mirasçıların ya da ortakların tamamı elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete çevrilmesine yönelik talepte bulunabilir. Tapu müdürlüğü şartlar gerçekleşmiş ise talebi kabul ederek, elbirliğiyle mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesine karar verir. Ancak ortaklardan birinin kabul etmemesi ya da ulaşılamaması halinde hakime başvurulur. Buradaki başvuru çekişmesiz yargı işidir. Ancak ortaklardan biri ortaklığın giderilmesi davası açmış ise çekişmeli yargıya dönüşecektir.

Elbirliği Mülkiyette Hisse Satışı Nasıl Olur?

 

Elbirliği ile mülkiyette hisse satışı yapılabilmesi için, mülkiyetin paylı mülkiyete çe vrilmesi gereklidir. Elbirliği mülkiyeti sonlandırılmadığı takdirde hisse satışı da olmayacaktır. Elbirliği mülkiyeti sonlandırılarak paylı mülkiyete çevrilmesi ile artık her paydaş kendi payını ortaklardan birine veya üçüncü kişiye satabilir.

Elbirliği Mülkiyetinin Sona Ermesi

 

Elbirliği mülkiyeti, malın devri, topluluğun dağılması veya paylı mülkiyete geçilmesiyle sona erer. Uygulamada en sık karşılaşılan elbirliği mülkiyeti miras ortaklığıdır. Miras ortaklığı ise genel  olarak paylı mülkiyete geçilmesi ile sona erer. 

Büromuz Miras Hukukundan kaynaklı davalar Gaziantep ve yakın illerde avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için arayabilirsiniz.

Aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz:

Ortaklığın Giderilmesi Davası (İzale-i Şuyu Davası) Nedir?

Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davaları

Yaş Büyütme ve Yaş Küçültme Davaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Sayın Madagaskar,

Öncelikle işiniz çok, açacağınız bir sürü dava varLütfen acele etmeyiniz.


-Elbirliği ile mülkiyet, tüm varislerin rızası ile, mahkemeye gidilmeksizin, tapuda yapılacak işlemle paylı mülkiyete çevrilebilir. Bu durumda halen hisseli olarak adlarına işlem gördüğü halde, elbirliği mülkiyeti çözüldüğü için, herkes ayrı ayrı kendi payını dilediğine dilediği bedelle satabilir. (Önalım hakkı ayrıktır, payını satmayı düşünen, yine elbette önce diğer paylı (eski elbirliği ortakları) mülkiyet hissedarlarına sormalı)

Varisler aralarında rızaen bu dönüşümü tapuda gerçekleştirmeye yanaşmazlarsa, bu takdirde sulh hukuk mahkemesinde rıza göstermeyen varislere husumet yöneltilerek açılacak davada, elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete çevrilmesini , mahkemeden isteyebilirsiniz.

Elbette bu seçeneği, ortaklığın giderilmesini (aynen taksim mümkün değilse satış yapılmasını) istemiyorsanız kullanırsınız. Aksi halde amaç satılması mümkün taşınmazın mahkeme kararıyla satılmasını sağlamaksa, elbirliği mülkiyetinmin paylıya çevrilmesini istemekte hukuki yararınız yok, doğrudan -rızaen satışa gidemiyorlarsa- mahkemeden ortaklığın giderilmesini istersiniz.

-A'nın C'ye sattığı 7 dönümlük taşınmazla ilgili konuya gelince. Yapılan satış işleminin muvazaalı olduğu, bağış olduğu yahut diğer varislerin saklı paylarını zedeleme ,onlardan mal kaçırma kastı içerdiğine inanıyorsanız, gecikmeksizin muvazaaya dayalı tapu iptal, olmadığı takdirde tenkis davası açabilirsiniz.

-A'nın mülkiyetinde olup da, C'nin haksız olarak işgal ettiği 1 dönümlük taşınmaz alanı için ise, elbirliği mülkiyetindeki taşınmazınızdan faydalanmanızı imkansız kıldığından, miras paylarınız oranında , kullandığı sürece dair ecrimisil talebinde bulunabilirsiniz.

-Taşınmazın tespit edemediğiniz bölümüne (bu ibareyi anlamadım, nasıl ve neden tespit edemiyorsunuz, tespit edemiyorsanız sizin taşınmazınız üzerinde olduğundan emin misiniz binanın?) 2 katlı bina yaparak kullanan funduszeue.infoşi ile ilgili olarak da, müdahalenin men'i, kal ve ecrimisil davası açabilirsiniz.


Saygılarımla

Elbirliği mülkiyet, ortak mülkiyetin bir çeşididir. Elbirliği mülkiyet kanundan kaynaklanan haller dolayısıyla oluşur. Elbirliği ile mülkiyetin en bilinen örneği miras ortaklığıdır. Murisin ölümü ile birlikte mirasçılar terekeye, elbirliği ile ortak haline gelir. Elbirliği mülkiyet paylı mülkiyetten farklı olup paydaşlık değil ortaklık söz konusu olur. Bir başka deyişle elbirliği mülkiyeti ile paylı mülkiyet arasındaki fark, elbirliği mülkiyetinde kimin ne kadar oranda hak sahibi olduğunun bilinmemesidir.

Elbirliği mülkiyeti Türk Medeni Kanun’u madde ’de düzenleme altına alınmıştır. Buna göre;

“Kanun veya kanunda öngörülen sözleşmeler uyarınca oluşan topluluk dolayısıyla mallara birlikte malik olanların mülkiyeti, elbirliği mülkiyetidir”.

Elbirliği mülkiyetinde, gayrimenkul üzerinde herhangi bir tasarrufta bulunmak için tüm hak sahiplerinin onayının bulunması gerekir. Çünkü hak sahipleri, gayrimenkulün bir kısmı üzerinde değil tamamı üzerinde söz sahibidir.

 

Elbirliği Mülkiyetinin Özellikleri Nelerdir?

  • Elbirliği mülkiyeti ortaklığının bir tüzel kişiliği bulunmamaktadır.
  • Elbirliği mülkiyetinin söz konusu olabilmesi ancak kanunun mümkün kıldığı bir ortaklık olabilir. Bu nedenlerle kanunun kendisine ortaklık vasfı vermediği bir durumda elbirliği mülkiyeti ortaklığı söz konusu olmayacaktır.
  • Elbirliği mülkiyetinde tek bir mülkiyet mevcuttur. Bunun nedeni bu ortaklıkta payların söz konusu olmamasıdır.
  • Ortakların hakları ve yükümlülükleri, topluluğu doğuran kanun veya sözleşme hükümleri ile belirlenir.
  • Kanunda veya sözleşmede aksine bir hüküm bulunmadıkça gerek yönetim gerek tasarruf işlemleri için ortakların oybirliğiyle karar vermeleri gerekir.
  • Sözleşmeden doğan topluluk devam ettiği sürece, paylaşma yapılamaz ve bir pay üzerinde tasarrufta bulunulamaz.
  • Ortaklardan her biri, topluluğa giren hakların korunmasını sağlayabilir. Bu korumadan bütün ortaklar yararlanır.

Paylı mülkiyet ise Türk Medeni Kanunu Madde ile düzenlenmiştir. Buna Göre;

 ” Paylı mülkiyette birden çok kimse, maddî olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla maliktir. Başka türlü belirlenmedikçe, paylar eşit sayılır. Paydaşlardan her biri kendi payı bakımından malik hak ve yükümlülüklerine sahip olur. Pay devredilebilir, rehnedilebilir ve alacaklılar tarafından haczettirilebilir.”

 

Elbirliği Mülkiyet Paylı Mülkiyete Çevrilmesi

Elbirliği mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilebilmesi için, tüm ortakların tapuda rızası gereklidir. Ortaklardan birinin rıza vermemesi ya da ulaşılamaması halinde mirasçılardan biri, Sulh hukuk hakiminden talepte bulunabilir. Sulh hukuk hâkimi, diğer mirasçılara çağrıda bulunur, belirleyeceği süre içinde varsa itirazlarını bildirmeye davet eder.

Sulh Hukuk Mahkemesine başvurularak izale-i şuyu yani ortaklığın giderilmesi davası açılabilir. Mahkeme kararı ile elbirliği ortaklığı durumuna son verilir. Tüm hak sahipleri ya da kendilerine vekalet eden kişilerin tapuya başvurması ile de elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete çevrilebilir.

 

Elbirliği Mülkiyette Hisse Satışı Nasıl Olur?

Elbirliği ile mülkiyette hisse satışı yapılabilmesi için, mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesi gereklidir. Elbirliği mülkiyeti sonlandırılmadığı takdirde hisse satışı da olmayacaktır. Elbirliği mülkiyeti sonlandırılarak paylı mülkiyete çevrilmesi ile artık her paydaş kendi payını ortaklardan birine veya üçüncü kişiye satabilir.

 

Elbirliği Mülkiyetinin Sona Ermesi

Elbirliği mülkiyeti, malın devri, topluluğun dağılması veya paylı mülkiyete geçilmesiyle sona erer. Uygulamada en sık karşılaşılan elbirliği mülkiyeti miras ortaklığıdır. Miras ortaklığı ise genel olarak paylı mülkiyete geçilmesi ile sona erer. 

 

Hisseli Tapuda Paydaş Paydaşlıktan Nasıl Çıkarılır?

Hisseli Tapuda Paydaşlıktan Çıkarma Davası

Hisseli tapuda paydaşlardan birini paydaşlıktan çıkarmak için 3 yol ön görülmüştür. Eğer hisseli tapu el birliği ile hisseli ise ancak taşınmazın satışı yani ortaklığın giderilmesi veyahut elbirliği mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesi davası ile mümkündür. Eğer tapu elbirliği ile hisseli değil paylı hisseli ise o zaman “Hisseli tapuda paydaşı paydaşlıktan çıkarma” davası ile paydaş paydaşlıktan çıkarılabilmektedir. Bu noktada önce hisseli tapunun ne olduğunu açıklamak daha sonra ise el birliği mülkiyet ile paylı mülkiyeti tanımlamak gerekmektedir.

Hisseli Tapu Nedir?

Öncelikle açıklamamız gereken husus hisseli tapunun ne olduğudur. Hukukumuz elbirliği mülkiyeti ve paylı mülkiyet olmak üzere ikili bir ayırıma gitmiştir. Paylı mülkiyet Türk Medeni Kanunu madde de düzenlenmiştir. 

 ‘’Paylı mülkiyette birden çok kimse, maddî olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla maliktir. Başka türlü belirlenmedikçe, paylar eşit sayılır. 

 Paydaşlardan her biri kendi payı bakımından malik hak ve yükümlülüklerine sahip olur. Pay devredilebilir, rehin edilebilir ve alacaklılar tarafından haczettirilebilir.’’ 

 Hisseli tapu olarak söz ettiğimiz paylı mülkiyette her bir paydaş kendi payı bakımından belirli haklara sahiptir. Paydaş, payı üzerinde diğer paydaşların onayını almaya ihtiyaç duymadan hissesini rehin edebilir, başkasına devredebilir, kiralayabilir. 

 Elbirliği mülkiyetinde ise paydaşlar, ortak bulundukları taşınmaz üzerinde ancak hep birlikte tasarruf edebilirler. Elbirliği mülkiyeti Türk Medeni Kanunu madde ’de düzenlenmiştir. 

 ‘’Elbirliği mülkiyetinde ortakların belirlenmiş payları olmayıp her birinin hakkı, ortaklığa giren malların tamamına yaygındır.’’

-Elbirliği Mülkiyetinde Paydaşlıktan Çıkartmak Mümkün Müdür?

Elbirliği mülkiyetinde bir paydaşı paydaşlıktan çıkarmak hukukumuzca mümkün değildir. Ancak paydaşlar arasında çıkacak anlaşmazlıklarda şu yollar kullanılabilir: 

 -Elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete çevrilmesi -Ortaklığın giderilerek taşınmazın satışı (Ortaklığın giderilmesi davası ile ilgili daha fazla bilgi almak için lütfen funduszeue.info ziyaret ediniz.)

-Paylı Mülkiyette Paydaşlıktan Çıkartmak Mümkün Müdür?

Hukukumuz, paylı mülkiyete sahip paydaşlar arasında doğabilecek anlaşmazlıklarda, bir paydaşı ortaklıktan çıkartmayı mümkün kılmıştır. Ancak bunun belli şartları mevcuttur. Bu husus Türk Medeni Kanunu md. /1 hükmünce düzenlenmiştir. 

 ‘’Kendi tutum ve davranışlarıyla veya malın kullanılmasını bıraktığı ya da fiillerinden sorumlu olduğu kişilerin tutum ve davranışlarıyla diğer paydaşların tamamına veya bir kısmına karşı olan yükümlülüklerini ağır biçimde çiğneyen paydaş, bu yüzden onlar için paylı mülkiyet ilişkisinin devamını çekilmez hâle getirmişse, mahkeme kararıyla paydaşlıktan çıkarılabilir.’’

Kanunun lafzını açıklayacak olursak bir paydaşı paydaşlıktan çıkarabilmek için;

-Paydaşın kendi tutum ve davranışlarıyla veya malın kullanılmasını bıraktığı ya da fiillerinden sorumlu olduğu kişilerin tutum ve davranışlarıyla diğer paydaşların tamamına veya bir kısmına karşı olan yükümlüklerini ağır biçimde çiğniyorsa, mülkiyet ilişkisinin devamını çekilmez hale getirdiyse mahkeme kararıyla paydaşlıktan çıkarılabilir. 

 -Burada üzerinde durmamız gereken önemli hususlardan bir tanesi de şudur: Kanun yalnızca hakkı çiğneyen paydaşın değil, kullanılmasını bıraktığı ya da fiillerinden sorumlu olduğu kişilerin tutum ve davranışlarından da paydaşı sorumlu tutarak paydaşlıktan çıkarılabileceğini vurgulamıştır.

-Peki Kimler Hisseli Tapuda Paydaşlıktan Çıkarma Davası Açabilir?

Türk Medeni Kanunu madde uyarınca; ‘’Davanın açılması, aksi kararlaştırılmış olmadıkça, pay ve paydaş çoğunluğuyla karar verilmesine bağlıdır.’’ 

 Madde hükmünden anlaşılacağı üzere bu davayı açabilmek için pay ve paydaş çoğunluğu aranmaktadır. Açıklayacak olursak 3 paydaş bir mülkiyette en az iki paydaş payları doğrultusunda hareket ederek bu davayı açabilir. Ancak paydaşlar arası yapılacak bir bir sözleşme ile aksi kararlaştırılabilir. 

 Pay ve paydaş çoğunluğu dava şartıdır. Pay ve paydaş çoğunluğunu sağlamadan açılan bir paydaşlıktan çıkarma davası itiraz olmasa bile mahkemece resen gözetilmek zorundadır.

-Peki Hisseli Tapuda Paydaşlıktan Çıkartma Davalarında Görevli Ve Yetkili Mahkeme Neresidir?

Hisseli tapuda paydaşlıktan çıkartma davalarında görevli mahkeme sulh hukuk mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise mülkiyetin bulunduğu yer sulh hukuk mahkemesidir. Hisseli tapuda paydaş ve paydaşlıktan çıkarma davaları miras ve gayrimenkul hukuku alanına girmekte olup büromuzun uzman mersin tapu avukatından destek alabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası